Damir Barič pita: Poštovani, Živim na tavanu površine 130m2 (ta je površina zavedena i u zemljišnim knjigama) minimalna mu je visina 60 cm, a maksimalna 2,4 m. Posjedujem riješenje komunalnog koji mi obračunava odvoz smeča za površinu od 80 m2, jer ostatak smatra nekorisnim zvog jako male visine. Zgrada plača minimalnu pričuvu od 1,54 po m2. Imam suglasnost od večine stanara da mi se obračuna umanjeni koeficijent ili puni obračun za 80m2. Upravitelj to ne Želi primijeniti!
Jel je tu u pravu večina ili upravitelj? (25.11.2016)

Ako se radi o vlasništvu, ne može se izdvojiti iz obveza bez obzira na namjenu i korištenje.

Predstavnik Suvlasnika pita: Tko je zadužen za čišćenje ruba zgrade. Odnosno za čišćenje ispod samog prozora suvlasnika u prizemlju.
Ispod prozora suvlasnika u prizemlju nalazi se smeće od usisivača, štapići za uši, opušci, nekakvo divlje bilje raste iz ruba zgrade, ispod prozora suvlasnika. Ružno je za vidjet i prolazit. Suvlasnik je više puta zamoljen da očisti ispod svog prozora, što odbija i da ne stvara smeće.
Postoje li neke službe kome se mogu obratit ili zakonska odredba gdje je navedno tko je zadužen za taj dio? (25.11.2016)

Ako se radi o okućnici koja je u vlasništvu suvlasnika zgrade, isti mogu donijeto odluku angažirati pravnu ili fizičku osobu za čišćenje. Za to prema sadašnjim pravilima ne mogu koristiti sredstva pričuve nego moraju osigurati posebna sredstva.
Ako se radi o javnoj površini, to je obveza komunalnog društva.
Ostalo su pitanja kulture življenja na koje bi se moglo utjecati jedino izricanjem sankcija.

Tea segota pita: Kako provjeriti da li je susjed koji je mijenjao radijator preselio razdjelnik? Isti taj razdjelnik sa radijatorom cijelo vrijeme je na balkonu sto znaci da smo energiju potrosenu, a znam da su se grijali na novom radijatoru, platili svi stanari. Kako i sta dalje? (24.11.2016)

To pitanje riješite sa firmom koja vam sa kojom imate ugovornu obvezu za održavanje sustava i raspodjelu potrošnje toplinska energije.

Tamara T pita: Od predstavnika suvlasnika zatrazen je sastanak, imamo vise od nuzne trecine. On to ignorira, i javljeno je upravitelju koji to isto ignorira. Sto uciniti? (24.11.2016)

Pripremite se i sami sazovite sastanak te donesite odluke koje su u interesu zajednice. Ako treba promijenite predstavnika i uspostavite takve odnose da svi suvlasnici imaju uvid u poslove oko upravljanja i održavanja zgrade. Upravitelja ne odlučuje!

Grupa suvlasnika pita: Protiv Upravitelja kao pravne osobe i odgovorne osobe u istoj pokrenut je kazneni postupak radi osnovane sumnje u počinjenje k.d. iz domene gosp. kriminaliteta (protupravno prisvajanje sredstava pričuve i prenaplata osiguranja zgrade). Da li se zbog navedenog ponašanja Upravitelja možemo zaštiti sudskim putem u smislu čl. 45 (grubo zanemarivanje dužnosti) Zakona o vlasništvu i dr. stv. pravima? (24.11.2016)

Najbolje je da sa takvim upraviteljem raskinete ugovor te da sva sporna pitanja rješavate na zakonit način sudskim putem.

jankovic Radomir pita: imamo stan u potkrovlju uzgradi/kuci sa tri stana u okolini Trogira, koji prodajemo. Gospodja je stankinja i trazi da se uredi medjuvlasnicki ugovor i upravljanje zgradom.
Pitanje:
1 Postoji li zakonska obaveza i za samo 3 stana da se uredi medjuvlasnicki ugvoor i mogu li 3 suvlasnika biti i upravljaci zgrade?
2 ako mi napravimo ove ugvore i odredimo 3 upravljaca mora li gospodja prihvatit sve to ili bi ona moral sama da tu ucestvuje prilokom kupnje. Hvla na brzom dogvoru (23.11.2016)

Nije dovoljno jasno pitanje. U svakom slučaju, suvlasnici odlučuju na temelju udjela u vlasništvu 51% suvlasnika po udjelu u vlasništvu donos odluke a ostali ih moraju prihvatiti ukoliko zbog toga ne moraju trpjeti neke štete.

ana milic pita: pozdrav zanima me dali svi stanari moraju imat kljuc od izlaznih vrata na terasu ili samo predstavnik...jel kod nas se daje kljuc samo pojedincima i predstavnik ga ima ,dok ostali kao ne smiju imat kljuc...znaci radi se o terasi na kojom se izlazi na krov zgrade.Hvala! (23.11.2016)

Ako postoji rizik za štete ili druge vrste neželjenih pojava, suvlasnici donose odluke kojima se obvezuju na ograničeno kretanje u određenim dijelovima zgrade. Predstavnik nebi trebao sam donositi takve odluke.

Ivona Pšak pita: Od nedavno smo vlasnici stana i potkrovnog prostora u zgradi koja ima samo dva stana (naš na prvom katu i jedan u prizemlju). Krovište i dimnjake potrebno je sanirati jer su u očajnom stanju. Od 3 dimnjaka stanar ispod nas koristi jednog. Ne želi sufinancirati niti sanaciju krovišta niti dimnjaka niti dozvoljava da se ikoji sruši. Zgrada nema pričuvu ni upravitelja. Da li postoji zakonski način da se susjeda natjera da sudjeluje u troškovima, bar za dimnjake ako već ne i krov? Unaprijed hvala! (23.11.2016)

Obveze suvlasnika su da održavaju zajedničke djelove. Iako drugi suvlasnik živi u prizemlju, dužan je u idealnom djelu sudjelovati u održavanju krova i svih ostalih zajedničkih djelova- (pogledajte Uredbu o održavanju zgrada)

Dinko Kolar pita: Krov mi prokisnjava i vlazan mi je cijeli strop u stanu koji je na zadnjem katu. Predstavnik stubista kaze da nemamo novca u pricuvi za popravak i ne zeli krenuti u sanaciju krova. Koje su mi opcije na raspolaganju? (23.11.2016)

Potražite odgovor na portalu.

Siniša Lončar pita: Pozdrav,
vlasnik sam stana na zadnjoj etaži. Krov redovito prokišnjava. Izvođač radova Zagrebgradnja nije sanirala štetu, ove godine izašla je garancija. Upravitelj ne odobrava sredstva iz pričuve, a osiguranje ne pokriva takve štete već samo od većih vremenskih nepogoda. Voda je curila u razvodnu kutiju, kroz instalacije, te je uništen veći dio parketa, ... ima te li savjet tko tu na kraju treba sanirati i platiti popravak krova ? Moj prijedlog je da sam saniram i prekinem plaćanje pričuve. (23.11.2016)

Potražite odgovor na portalu

Nataša Maričić Brkljačić pita: HITNO! Općina Pl. Jezera je dana 09.09.2014. donijela Odluku o imenovanju prinudnog upravitelja za stambene zgrade. Prinudni upravitelj je vlasnicima tek dana 21.11.2016. dostavio račune za plaćanje pričuve (i to za 10., 11. i 12. mj. 2016.g.). Nikada nije sklopljen međuvlasnički ugovor. Da li prinudni upravitelj može poslati račune retroaktivno (i za cijelu 2015. i 2016.) , ili je trebao pravo dostaviti npr. obavijest od kojeg datuma počinje naplaćivati pričuvu? Lp. (23.11.2016)

Zakonodavac nije pravilnikom odredio način stupanja u funkciju prinudnog upravitelja. Sigurno je da se radino nenormalnom ponašanju prinudnog upravitelja koji svojim nemarnim pristupom dovodi suvlasnike u neugodnu situaciju.

Jedino je jasno da zastara potraživanja ako se ne pokrene postupak nastupi nakon tri godine.
Među vlasnički ugovor nemate i upravo zbog toga imate prinudnu upravu.

Grga Jozić pita: Poštovani,
GSKG na svojoj web stranici ima obavjest da je grad Zagreb povećao učešće u sufinanciranju Programa obnove pročelja u užoj gradskoj jezgri http://www.gskg.hr/default.aspx?id=2369 Prema navedenom tekstu stiće se dojam da na natječaj mogu ići samo zgrade koje su na upravljanju u GSKG -u što je nedopustivo u odnosu na druge upravitelje. Molim vas da odgovorite gdje je raspisan taj natječaj i kome se obratiti za potrebne informacije. Pozdrav,

Grupa predstavnika zgrada (21.11.2016)

Vašem upravitelju su dostupne sve informacije.

zoran tunik pita: Da li upravitelj smije korigirati kvadrature stanova? Naime u našoj zgradi je bio problem što nismo bili upisani u zemljišne knjige, već samo u knjigu položenih ugovora, pa je upravitelj prije upisivanja izjednačio kvadrature stanova po vertikalama. Smiju li to i pod kojim uvijetima - koji zakonski akti to reguliraju? (20.11.2016)

Upravitelj to čini u dobroj namjeri da se pričuva obračunava na temelju stvarnog stanja. Da bi se potvrdilo stvarno stanje, potrebno je izvršiti etažiranje.

U vremenu kad su se stanovi dodjeljivali sa stanarskim pravom , postojale su bodovne liste koje su se često prilagođavale ciljanoj osobi. Tako su na istoj vertikali stanovi sa istom kvadraturom u riješenima kljižili sa nekoliko m/2 razlike.

Vjerojatno upravitelj evidentira stvarne površine. Ukoliko netko od vlasnika smatra da je oštećen, može to pobijati sudskim putem uz prilaganje dokaza da je kod njega upisana stvarna površina.

Ivana Mihaljević pita: Da li predstavnik stanara može sam imenovati slijedećeg predstavnika bez suglasnosti ostalih suvlasnika/stanara ili ikakvog glasanja? I da li može nakon iskazanog nezadovoljstva uslugom čišćenja stubista, ponovno sam, bez suglasnosti drugih dogovoriti drugu, skuplju uslugu čišćenja? (20.11.2016)

Ne.

marijan pita: Kome mogu prijaviti predstavnika suvlasnika za nesavjesno poslovanje i trošenje novca iz pričuve.
Ja imam dug za pričuvu iz 2012 god u ukupnom iznosu 9000 kn (dug, kamata, troškovi suda, bilježnika) i dogovorea je otplata istog na 15 mjesečnih rata. Redovnu pričuvu plaćam uredno unazad 2,5 godine.
Također je bitno da plaćam najveću prićuvu u zgradi .
Predstavnik samovoljno inzistira kod upravitelja (gskg) da se ide na prodaju moje nekretnine radi naplate duga.
Pozdrav
Marijan Mohač (20.11.2016)

Isto kao što su vas prijavili za neispunjavanje zakonske obveze, vi možete podnijeti prijavu za nezakonito trošenje novca.
Ne može se jedan prestup kompenzirati drugim.

Ivo Ivić pita: Poštovani,
Zgrada će uzeti kredit na 10 godina za sanaciju fasade (energetska obnova). Ako uplatimo svoj dio troška u gotovini, možemo li biti izuzeti iz tog kredita? Pričuva bi nam tada trebala biti minimalna (samo iznos za održavanje zgrade)? Banka nudi kredit po kojem su svi sustanari solidarni dužnici. Želimo izbjeći kredit općenito (plaćanje kamate), a i situaciju u kojoj nas se može tražiti da sudjelujemo u isplati duga ukoliko netko od sustanara prestane plaćati pričuvu (kredit). Hvala (18.11.2016)

To je najbolje rješenje ako ste u mogućnosti. Kredit nije obaveza nego samo mogućnost. Vi samo u dokumentaciji priložite dokaz da ste osigurali dostatna sredstva.

Jelena pita: Dali računi za pričuvu još uvijek zastarijevaju nakon 3 godine ,ukoliko ne bude pokrenut ovršni postupak? (10.11.2016)

Onima koji ne plaćaju pričuvu ne odgovaramo na pitanja.

Marko Šimić pita: Poštovani, u zgradi s osam stanova u dvorištu koje je na čestici zgrade postoji mogućnost parkinga za 4 vozila. Tri stana su namijenjena turistima za iznajmljivanje. Dogovor je da svaki vlasnik ( stan) ima pravo na jedno mjesto pa tko prije uhvati parking.
Vlasnik stana za iznajmljivanje koristi svoje pravo od jednog mjesta po navedenim uvjetima da parkira auto svoga gosta.

Da li postoji prednost stanara u odnosu na turista prilikom parkiranja? (10.11.2016)

Ako ste se dogovorili za korištenje jednog mjesta, nije bitno dali ga koristi vlasnik ili njegov gost.

tamara apat pita: Pozdrav!
Da li predstavnik stanara moze uvesti stavku u medjuvlasnickom ugovoru da on kao predstavnik i vijece stanara kako ga on zove,moze odlucivati i obavljati poslove bez natpolovicne vecine suvlasnika?
Hvala (10.11.2016)

Ne.
U pravilu se u među vlasnički ugovor unose neke odredbe koje omogućavaju predstavniku da (vijeću) da mogu bez traženja suglasnosti donosit odluke sa poslove manje vrijednosti (na primjer iznosi do 2.000,00 Kn) što mora biti prikazano u godišnjim izvješćima, ili se informacije moraju dati svakom zainteresiranom suvlasniku.

IGOR GRUJIC pita: Vlasnik sam poslovnog prostora u zgradi sa zasebnim ulazom,poslovni prostor do mene ima 190 m2 privatnog vrtla,ali je ogradio 320m2 tako da nemogu uci u svoj prostor normalnim pristupom nego samo sa ceste.Ostalo zemljiste oko tih 190 m2 je vlasnistvo svih stanara i prolaz je do mog prostora.Dali ja mogu otpilati ogradu koja se nalazi na zajednickom zemljistvu i sprijecava mi put u moj prostor. (9.11.2016)

Na zajedničkim dijelovima se ne smiju stavljati nikakve prepreke ili ograde ako to nije u interesu svih suvlasnika i da se ne ugrožava javni interes

 NAJČITANIJE

SUGLASNOST SUVLASNIKA

U praksi se pokazalo da u mnogim zgradama postoji problem prikupljanja suglasnosti suvlasnika kako bi se donijela neka zakonita odluka. Iako smo preporučili da se zakonite odluke mogu donijeti i pu

UPRAVLJANJE

Sve što trebate znati o upravljanju i održavanju zgrada, možete pronaći na ovom portalu.


Hitan sastanak zbog

Na inicijativu Hrvatske udruge stanara u Puli je održan hitan sastanak vezano za slučaj "Marulićeva 17". Nadamo se da će rješavanje ovog slučaja poslužiti kao primjer postupanja i u drugim sličnim sit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
ALANIS D.O.O.

ALANIS D.O.O.

Rijeka, Medovićeva 12
P.J. Izložbeno prodajni salon pvc i alu stolarije Rijeka, Antuna Barca 3d

Telefon: 051 709151
Fax: 051 709151
Mobitel: 091/899 25 76
Web: http://www.alani
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


PRIJEDLOG NACRTA
ZAKONA O STANOVANJU U STAMBENIM ZGRADAMA
SA NAJNOVIJIM IZMJENAMA DO 22.05. 2013.

Ovaj prijedlog je rezultat rasprava koje su vođene na više skupova na kojima se rasspravljalo o problemima prilikom primjene propisa vezanih za stambene odnose.

Napominjemo da je ovo samo prij

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se