Silvio Martic pita: Postovani,
Buduci da nemam druge mogucnosti ventilaciju od svog wc,-a sam proveo na zajednicki hodnik zgrade. Susjed se buni. Da li je u pravu? (5.3.2017)

Da. Susjed je u pravu.

Mirjana - Pažin-Knežević pita: Stambena zgrada ima dva ulaza i dva broja. Zbog vlasnika drugog ulaza imamo puno problema i ništa ne možemo poduzimati bez njih (primjerice etažiranje ili dati suglasnost za korištenje tavana iznad naše dilatacije. Želimo se stroga odvojiti u administrativnu cjelinu. Molimo koje postupke da poduzmemo.
Također molim odgovor ako se uspijemo odvojiti hoće li suvlasnici našeg ulaza samostalno odlučivati o suglasnosti za proširenje gornjih stanova na tavanu .
Zahvaljujem, (4.3.2017)

Nažalost ne. Zgrada je jedinstvena građevinska cjelina i ne može se dijeliti administrativnim putem. Svaki ulaz može raspolagati zasebno zajedničkim dijelovima u smislu načina korištenja ali promjene stanja i prenamjene zajedničkih dijelova ne mogu bez suglasnosti svih suvlasnika.

Lara Javorcic pita: Postovani,
Ukoliko zgrada ima vecu kolicinu novca na vlastitim racunu jeli moguce "zamrzavanje"placanja pricuve ili placanje pricuve od ustedjenih sredstava koja se orocavaju u banci. Postoji li zakonska osnova za provedbu takvog postupka?
Unaprijed zahvaljujem (4.3.2017)

Ako pričuva iznosi preko etalonske 10% vrijednosti građevine , može se privremeno ukinuti obaveza plaćanja.

Zana ascic pita: Kako osporiti racun za zamjenu dijela na kotlu u kotlovnici od ovlastenog servisera jer je bezobrazno visok Osim dijela koji kosta cca 15 tis. Kn, zaracunao je prijedene kilometre 180 km x 3,5 kn, putni sat 3 kom x 130,00 kn, te 17 radnih sati x 180,00 kn. Predstavnik stanara ne zeli osporiti racun. Mozemo li nesto uciniti? Mala smo zgrada sa 8 suvlasnika. (3.3.2017)

Morate dokazati da je predstavnik u dogovoru sa izvođačem lažno prikazao troškove . Već imate račun kojim se to dokazuje. Ako se račun usprkos tome isplati, možete u sudskom postupku tražiti naknadu štete.
Smijenite tog predstavnika, jer je očigledno odgovoran za nastalo stanje. Za tako veliki trošak bio je dužan tražiti mišljenje i suglasnost ostalih suvlasnika.

Ivan Stanić pita: Postovani, htio bih postaviti kameru ispred ulaza u svoj stan. Bila bi samo za mene i moje potrebe, snimala bi samo i iskljucivo ispred moga stana. Razlog su djeca, ne zelim da otvaraju ikome koga ne znaju, a i da vidim kasnije tko je to kucao/zvonio. Stan je na 1 katu, i kamera nebi niti minimalno snimala nicija druga vrata ili ulaz u stan. Ali, pored mojih vrata svi stanari koji zive na 1-4 katu moraju proci. Dali moram imati suglasnost ili narusavam privatnost zbog snimanja kada prolaze?Hvala (3.3.2017)

Imate na našem portalu savjet.

Ivana Stakić pita: Ivana pita,
stambena zgrada izgrađena je pred oko 7 godina. Kako je ulaz u zgradu nezaštićen od kiše...suvlasnici bi željeli staviti prikladnu montažnu nadstrešnicu. Upravitelj je pitao projektanta slaže li se sa time, a projektant se sa time nije složio. Je li projektantova riječ "zadnja i odlučujuća" ? (2.3.2017)

Provjerite u nadležnom uredu za urbanizam dali se tu radi o građevinskom zahvatu. Projektant ne odlučuje o tome, ali mora znati propise, što se iz vašeg pitanja ne vidi.

Sanja Ivošević pita: Poštovani,
kako se može riješiti problem ostavljenih stvari stanara u zajedničkoj prostoriji koji ih ne žele iznjeti sami?Ostavljene stvari stoje godinama i hodnikom se širi nesnosan smrad jer ima od trulih madraca do starih frizidera.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru (2.3.2017)

To pitanje bi trebali rješavati odlukama suvlasničke zajednice uz suglasnost natpolovične većine. Protiv osoba koje te odluke ne poštuju, pokreću se sudski postupci. .

Kristina Bros pita: Poštovani,

U stanu u kojem ne živim već nekoliko mjeseci došlo je do izljeva vode zbog začepljenja vertikalne cijevi. Zgrada inače izgrađena 2012. Useljena u kolovozu 2013.
Obzirom da se radi o začepljenju, osiguranje ne pokriva štetu. Može li se tražit naknada štete iz pričuve?
Da li se može tražit da se utvrdi uzrok začepljenja, na čiji trošak to ide?
Da li ako se začepljenje ponovi, i ako se utvrdi da je kriva gradnja, da li se retrogradno može tražit da se financira od strane investitora?

Lijep pozdrav,
Unaprijed se zahvaljujem
Kristina
(1.3.2017)

Trenutni problem se rješava sredstvima pričuve. Međutim , ako se ustanovi da do začepljenja dolazi zbog greške izvođača, može se od njega zahtijevati otklanjanje nedostataka i naknada nastale štete.

Ivana Zaračko pita: Lijep pozdrav! Pitanje se odnosi za parking koji je od zgrade i kupljen je sa stanom, pa me zanima da li na taj parking smijem postaviti garazu jer zelim zastiti svoj auto od leda, sunca i vjetra? Do sad nitko od stanara nihe postavio garazu, a ne znam kome da se obratim u vezi toga.. (1.3.2017)

Provjerite u nadležnom uredu za urbanizam.

Marko pita: Poštovani, Zgrada sa 2 ulaza i zajedničkim krovom na jednoj je katastarskoj čestici. Sveukupno 82 stana u zgradi, u svakom ulazu po 41 stan. U jednom ULAZU 60% stanara je bilo za postavljanje antene, te je antena postavljena na krovu iznad tog ulaza iako je u principu 70% ZGRADE bilo protiv. Kad je antena već postavljena, da li oba ULAZA imaju pravo na jednaku podjelu novaca od antene. ?Između dva ulaza ne postoji ugovor o održavanju zajedničkih dijelova, a po međuvl. ugovoru bi ga morali imati. (28.2.2017)

Ako je već došlo do realizacije, prihode dijele oba ulaza jer se radi o jedinstvenoj građevinskoj cjelini. Suglasnost su trebali dati svi suvlasnici. Ostaje pravo onima koji su protiv, da pravnim putem ospore valjanost ugovora.

Sanja pita: Poštovani! Živim u zgradi FINA-e. U našem ulazu su tri stana koja su u privatnom vlasništvu, odvojene smo adrese i ulaza od FINA-e iako oni koriste naš ulaz za odlazak u kotlovnicu i podrum. Htjeli bi plaćati pričuvu,ali nismo sigurni je li i Fina mora sudjelovati, s obzirom da oni posjeduju puno veći dio zgrade.Mi posjedujemo oko 150 m,a oni oko 1000m. Ako ne žele, možemo li ih zakonski tražiti da nam obave nužne popravke, tipa popravka krova i obnova fasade? (28.2.2017)

Svi suvlasnici su dužni osiguravati sredstva pričuve. Tu se ne izuzima ni FIN-a. zahtijevajte od uprave da se pridržavaju ZOV-a i Uredbe o održavanju zgrada.

Matija Ščrbačić pita: Posto je stan odvojen sto se tiče plin,voda,struja dali zbog toga treba doći do smanjenje pricuve? (26.2.2017)

Pregledajte Uredbu o održavanuu zgrada

Damir Bolterstein pita: Poštovani,
vlasnik sam stana u zgradi sa 3 odvojena ulaza (3 kućna broja).Naš projekt energetske obnove je prošao zahtjeve sufinanciranja EU fonda.Prilikom sakupljanja suglasnosti za realizaciju projekta,zgrada je imala 69% vlasničke suglasnosti, a moj ulaz je imao ispod 50% iste suglasnosti.Da li mene za ulazak u taj projekt obavezuje većinska vlasnička suglasnost cijele zgrade ili samo većinska vlasnička suglasnost mojeg ulaza?Molim vas brzi odgovor jer su mi zadani rokovi vrlo kratki.Hvala (25.2.2017)

Bez bzira na broj ulaza, zgrada je jedinstvena građevinska cjelina Suglasnost se odnosi na cjelinu bez obzira u kojem su se postotku izjasnoli pojedini ulazi. Odluka se donosi na temelju postotka cijele građevine.

Kata Ilijanić pita: Poštovani,
živim u prizemlju zgrade i već 15 godina sušim robu na svojem štriku u sušionici na prvome katu. Zanima me smiju li me sada, nakon toliko godina, vlasnici koji ne žive u tim stanovima već iznajmljuju, izbaciti, promijeniti bravu i reći da nemamo pravo na korištenje iako smo suvlasnici zajedničkih prostorija? (25.2.2017)

Nemaju pravo.

Toni pita: Postovani posto imam ugostiteljski objek koji se nalazi u stambenoj zgradi i ima ulaz sa ulice i ulaz iz portuna zgrade koji je prije cca 20 god netko pregradnom ciglom zatvorio s unutarnje strane a da su u portunu postojeca vrata samo sarafima zasarafljena da se ne otvaraju dali ja smijem ta vrata vratiti u funkciju posto je to nekad bio ulaz u objekt. (23.2.2017)

Prema tome što pišete, netko je protzakonito izveo građevinski zahvat. Ako je moguće, dođite do projekta zgrade i ako tog detalja nema, bez problema se sve može vratiti u prvobitno ispravno stanje.
U svakom slučaju, bilo bi dobro da provjerite i uredu za urbanizam dali je za to izdata neka dozvola.

Pero Papić pita: Poštovani,
Živim na prvom katu zgrade iz 1974. godine kojoj je dograđena peta etaža 1996. godine. Svaki stan ima svoju vertikalu dimnjaka i svi dimnjaci su namijenjeni za loženje na drva. Ove godine smo započeli sa loženjem na drva i susjedi na posljednjoj petoj etaži se pri plafonu pojavila siva fleka koja smrdi po čađi. Molim Vas informaciju o čijem trošku se provodi sanacija dimnjaka (pričuva ili korisnik) i zida i da li je dimnjak u ovom slučaju zajednički dio zgrade. Unaprijed hvala. (23.2.2017)

Dimnjak je zajednički dio zgrade i u pravilu se održava sredstvima pričuve. Česte su pojave da se usljed erozije (starosti) ili statičkih poremećaja javljaju pukotine koje uzrokuju štetne posljedice kao i u vašem slučaju.
Međutim , ako se ustanvi da su to posljedice napravilnog korištenja dimnjaka, štetu sanira korisnik.
Neka dimnjačar izvrši pregled dimnjaka.

Ksenija Žubrinić pita: Poštovani,
zanimalo bi me kojom većinom glasova se donosi odluka o povećanju stanarske pričuve, (21.2.2017)

51% po udjelu u lasništvu.

rosa pita: Ljubazno molim odgovor o tome je li predstavniku stanara za podizanje tužbe u svrhu zabrane pravnoj osobi (koja se ne nalazi na istoj čestici kao i zgrada) da se služi prolazom kroz zgradu bilo potrebno skupiti potpise od svih suvlasnika ili samo većine, odnosno je li navedeno spada u redovno ili izvaredno održavanje. (21.2.2017)

Za sprečavanje nečijeg protpravnog ponašanja nije nužna duglasnost svih suvlanik. Jedina je razlika u tome što postupci na temelju odluke natpolovične većine po udjelu u vlasništvu mogu ići na teret pričuve, dok se troškovi individulanih prijava vode na trošak tužitelja (pojedinca ili manjinske skupine suvlasnika)

Vlatko Radovic pita: Poštovani/a,
molim Vas da li mi možete reći kakva su iskustva da cijela zgrada izađe iz sustava gdje je gradsko grijanje i instalira vlastitu toplinsku stanicu za grijanje? Da li nam možete preporučiti neke tvrtke koje to rade i primjere dobrih iskustava?
Zahvaljujem,
Vlatko Radović (21.2.2017)

U praksi postoje slučajevi izdvajanja. Nešto smo objavljivali i našem portalu. Međutim , mi ne možemo davati prijedloge i preporuke jer bi bilo neprimjerno da bilo koga usmjeravamo i na taj način budemo odgovorni za eventualne posljedice. Činjenica je da živimo u vremenu gdje se se događaju promjene na tržištu energije i energenata. Zbog roga smatramo da ovo nije trenutak za izhitrene odluke.

Mustafa Hodžić pita: Poštovani!
Stambena zgrada priključena na HEP-toplinarstvo prije 50 godina.
Svake godine dimnjačar "čisti" dimnjake i ventilacije i to uredno naplati iz pričuve 1000 kuna.
Dimnjačar se popne na krov koji ima 10 dimnjaka i 10 ventilacija ,siđe sa krova za deset minuta i traži da mu potpišem da je to sve očistio.
Da li je obavezno po zakonu u zgradi u kojoj se ne loži svake godine čistiti dimnjake i ventilacije?
Molim odgovor i savjet šta da napravim da ne bacim 1000 kuna u dimnjak.
Hvala!
(21.2.2017)

Nije u pitanju samo čišćenje. Ono podrazumjeva i provjeru ispravnosti.
Imate na na našem portalu članak u kojem stoji da je dimnjačar odgovoran za smrt dvije osobe. O visini nakanade ne možemo govoriti.

 NAJČITANIJE

Primjer međuvlasničkog ugovora

Međuvlasnički ugovor temeljni je akt suvlasničke zajednice. Svaki suvlasnik treba imati svoj primjerak.

Uznemiravanje od strane susjeda

Ovo pitanje zaslužuje posebnu pažnju zbog svoje složenosti.

Ugovor o upravljanju: ogledni primjerak

Ugovor o upravljanju potpisuje predstavnik suvlasnika s upraviteljem kojem povjerenje ukazuje natpolovična većina suvlasnika po udjelu u vlasništvu.
Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


PRIJEDLOG NACRTA
ZAKONA O STANOVANJU U STAMBENIM ZGRADAMA
SA NAJNOVIJIM IZMJENAMA DO 22.05. 2013.

Ovaj prijedlog je rezultat rasprava koje su vođene na više skupova na kojima se rasspravljalo o problemima prilikom primjene propisa vezanih za stambene odnose.

Napominjemo da je ovo samo prij

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se