Tea Vukadin pita: Postovani,
Kupili smo stan u prizemlju kuce sa zajednickim dvoristem od svih stanara. Prije 20 god je u dvoristu napravljen zajednicki vanjski wc kojeg su svi stanari koristili. S obzirom da sada svaki stan ima vlastiti wc zanima me treba li se postojeci vanjski wc srusiti s obzirom da ga nema nigdje u dokumentima kao postojeci. Vlasnik jednog stana koji povremeno dode taj wc i dalje koristi jer ga je proglasio svojim vlasnistvom iako je na zajednickoj zemlji napravljen. Molim Vas kome prijaviti (11.1.2017)

Kako je netko nešto nelegalno izgradio, sa istim pravima može to i srušiti.

ivan pokas pita: Poštovani živim u zgradi sa više od 70 stanova već deset godina , a predstavnik stanara nije sazvao nijedan sastanak u tih 1o god. Dali je on obavezan sazivati sastanke u tekućoj godini i koliko puta . lijepi pozdrav (11.1.2017)

Sve ovisi o ostalim suvlasnicima. Ako ništa ne štima, promijenite predstavnika jer vam nitko izvan vaše zajednice ne može pomoći po tom pitanju.
U pravilu, svaki suvlasnik bi trebao biti u tijeku svih događanja i poslova vezanih za upravljanje i održavanje zgrade.
Nažalost, mnogi se sjete tek kad nastupi neka šteta.

Marija Brinjak Novokmet pita: Zgrada je bila u energetskoj obnovi u istoj imam i stan i garazu. Sad me duze za isti iznos po kvadratu i za stan i za garazu. Zanima me ne bi li trebao iznos za garazu biti 0,75 kao i kod obracuna pricuve? Odnosno kako se taj udio u sufinanciranju izracunava? Zgrada se vodi kao etazno vlasnistvo u neodredenim omjerima. Hvala (11.1.2017)

Zakonodavac ne raspoznaje vrste posebnih dijelova. Vaša obveza je ono što vam stoji u vlasničkom listu. Manji koeficijenti mogu se stavljati isključivi ako su suglasni svi ostali suvlasnici.

SILVIJA MIKIĆ pita: U STANU JE POSTAVLJENA NOVA STOLARIJA ZNATNO VEĆIH DIMENZIJA OD STARE I SVA VRATA OD SREDINE PREMA DOLJE PROPUŠTAJU ZRAK,HLADNOĆU,NE PRIJANJAJU UZ ŠTOK I VIDI SE KROZ TE PROLAZE. KOME SE JOŠ ŽALITI OSIM POSTAVLJAČU STOLARIJE? HVALA (11.1.2017)

Nemate se kome žaliti nego pokrenite postupak pred sudom protiv osobe koja je odgovorna za takav posao.

Tomislav Gruber pita: Poštovani,želimo napraviti fasadu,66% suvlasnika je za a ostali protiv.Da li banka kreditira u tom slučaju? Nadalje, što ako ovi koji su protiv neće plaćati.Da li će banka u tom slučaju ovršiti račune nas koji ćemo plaćati i koji ćemo potpisati jamstvo banci. (11.1.2017)

Provjerite u banci. Banke imaju pravila a ne mi.

branka sekosan pita: OPET PITAM ZASTO MORAM PLACATI PUNU CIJENU VODE ZA STAN GDJE NEMAM VODU,A DVORISNA PIPA JE PO ZIMI BLOKIRANA ZBOG OPASNOSTI ZAMRZAVANJA,NEMAMO PREDSTAVNIKA RADICEVA 25 OSIJEK (10.1.2017)

Ako ne trošite, ne morate ni plaćati. Vjerovatno će protiv vas biti pokrenut sudski postupak ali ako vi to možete dokazati, ne trebate se bojati konačnog riješenja.

Jerko Vidović pita: Zgrada je u jako lošem stanju, a radi se o zaštićenom spomeniku kulture. Ukupno je šest suvlasnika plus Republika Hrvatska, koja u prizemlju ima prostor u koijem je ured jednog ministarstva. Upravitelj odbija izvesti hitni zahvat sanacije krova i zbog toga nastaje sve veća šteta uslijed prokišnjavanja. Opravdava se time što na računu zgrade nema sredstava. Zaista, dio suvlasnika ne plaća pričuvu, no mi uredno plaćamo, a naš stan stradava od vode. Kako prisiliti Upravitelja da poduzme nešto? (10.1.2017)

Radi se o nužnom zahvatu za koji se moraju osigurati financijska sredstva. Ako ne može redovnim putem, podnesite tužbu sudu protiv onih suvlasnika koji ne žele sudjelovati u financiranju.
Ako su suvlasnici suglasni , a odluku ne poštuje predstavnik,ili upravitelje , tužba može ići protiv njih.
Ako se odlučite za pokretanje postupka, korisno je da činjenično stanje utvrdi u preliminarnom vještačenju sudski vještak građevinske struke. Nakon utvrđenoga činjeničnog stanja, dobro bi bilo da potražite i pomoć odvjetnika.


Nedzija Radmanovic pita: Postovani ja sam u stanu iznajmljenom evo skoro 2 god.računi za strujni dolaze trenutno 900 kn.kada sam pitala gazdaricu što je sa tim abnormalnost računima rekla je da je to zbog grijalica koje ja u 10 mj i 11 uopće nisam palila.Nazvala sam Elektru ljutita i oni su mi objasnili da je na naše brojilo koje glasi kao skup stanara spojena rasvjeta za cijelu zgradu,pomoćne prostorije gdje drugi drže škrinje i ako zgrada ima lift da i to ide preko našeg brojila.na sreću pa nema lifta.Što da ja radim. (10.1.2017)

Nažalost vi kao podstanar nemate nikakve mogućnosti da riješite to pitanje. To mora pokrenuti vlasnik stana. U Elektri će dobiti sve potrebne savjete.

Predstavnik Suvlasnika pita: Poštovani, u više stambenoj zgradi imamo prostoriju koja je planom posebnih dijelova označena kao zajednička, ali u nju se može ući isključivo kroz stan jednog od suvlasnika.
Mogu li se suvlasnici dogovoriti i da se ta prostorija proda dotičnom vlasniku koji joj ima pristupi da prihod od prodaje ide u zajedničku pričuvu? (10.1.2017)

Da. Moraju svi biti suglasni (100%).

Saša Vujović pita: Neki stanari žele ugraditi rasvjetu u privatnom spremištu, ali da se isto plati iz pričuve. Kolika treba biti suglasnost, da bi se iz pričuve mogla financirati ugradnja rasvjete u sva privatna spremišta? Hvala unaprijed i Lp. (10.1.2017)

100 %.

Sanja Gerekarovska pita: Da li upravitelja zakon obavezuje da na zgradu stavi naljepnicu sa svim svojim podacima, odnosno da on upravlja određenom zgradom? (9.1.2017)

Ne.

SANDRA PLAVČIĆ pita: Poštovani,
od Biro stana dobila sam Opomenu pred ovrhu za dugovanje računa za pričuvu.
Od istih nisam dobila -Opomenu za račune. Po dobitku Opomene, osobno sam otišla u Biro-stan d.o.o. i dostavila pismeni zahtjev za zastarijele račune ( pozivanje na ZOO-Zastara, čl. 226 i 232 ), gdje mi je njihova pravnica rekla da oni s tim nemaju ništa , nego predstavnik stanara. Oni mi šalju račune, pa sad pitam - dali se trebam sa predstavnikom zgrade dogovorit ili s Biro-stanom ( za zastaru i plaćanje).
(9.1.2017)

Upravitelj je po zakonu dužan provesti postupak prisilne naplate. Ukoliko to ne učini u zakonskom roku, od njega se može zahtijevati da on podmiri nastali dug.
U pravilu i ne savjetujem one koji iz neopravdanog razloga ne laćaju pričuvu jer se zgrada održava sredstvima njihovih susjeda! Ali ako imate opravdanje, upoznajte sve suvlasnike i tek onda na temelju njihove suglasnosti , predstavnik može obavijestiti upravitelja da obustavi postupak prisilne naplate te da vam se omogući podmirenje dugovanja.

Katarina Kralj pita: Poštovani,

svi stanari nisu dali suglasnost da se stanovi iz knjige položenih ugovora prebace u zemljišne knjige. Vlasništvo nad našim stanom je čisto - možemo li mi sami "prebaciti" svoj stan iz knjige položenih ugovora u zemljišne knjige?

Unaprijed hvala na odgovoru (9.1.2017)

Da.

milan lazarevic pita: dimnjak na neradni dan u zgradi uzastopan dimnjačar po obavijesti kaže sutra upravitelj nista ne rješava dim po djelom ulazu dali kao stanari možemo uzeti drugog izvodjaca iako sadašnji ima koncesiju (8.1.2017)

U takvim situacijama je opravdano. Radi se o nužnom zahvatu. Uzmite licenciranu tvrtku bez obzira što nema koncesiju.
Što se tiče koncesionara, možete zahtijevati i njegovu odgovornost zbog grubog zanemarivanja preuzetih obveza.

Renata Korenički pita: predstavnik stanara ne želi staviti fasadu dali mogu riješiti problem fasade bez njega ili smjeniti predstavnika stanara i kako. Hvala (7.1.2017)

Ako raspolažete sa sredstvima ili ste kreditno solventni, najbolje je da smijenite tog predstavnika i krenete u akciju. Šteta je propustiti priliku da se uz subvencije riješi problem fasade.

U našoj rubrici "Upravljanje" imate između ostalog i savjet kako se može promjeniti predstavnik.

Marina Kovač pita: Živim u urbanoj vili izetažiranoj u 8 stanova. Nedavno sam saznala da bi trebali plaćati pričuvu jer smo etažirani i više nas je od 3 stana ili imam krivu informaciju? Većina nas to želi, jer mjesečna davanja po stanu kako smo dogovorili međusobno nisu funkcionirala. Je li dovoljno da se više od pola stanara izjasni da želi plaćati pričuvu ako se dio protivi? (5.1.2017)

Izbor upravitelja je zakonska obveza. Raspitajte se u vašem mjestu stanovanja o upraviteljima , pozovite nekog od njih i sve će vam objasniti.

ivana katić pita: Poštovani,
Da li se može ishoditi rješenje o prenamjeni (poslovnog prostora, tiha djelatnost u ugostiteljsku), prizemlja stambene zgrade u suvlasništvu (nije etažirana) bez suglasnosti ostalih suvlasnika?
Unaprijed se zahvaljujem. (5.1.2017)

Vama je potrebno rješenje Ureda za gospodarstvo. Da biste ga dobili, morate ispunjavati određene uvjete. To možete provjeriti u istom uredu gdje ste registrirali tihu djelatnost. Nije vam potrebna suglasnost ostalih suvlasnika.

Vladimir Krleza pita: Kupio sam jako veliki stan u Puli i htjeli bi smo da podelimo stan na dva dijela (jedan za punicu jedan za nas). Da bi to ostvarili moramo otvoriti jos jedna vrata pored nasih u hodniku. Da li nam je za to potrebna suglasnost i od koga? Zgradom upravlja ULJANIK UPRAVLJANJE STAMBENO - POSLOVNIM ZGRADAMA d.o.o. (5.1.2017)

Provjerite u nadležnom uredu za urbanizam.

Mirjana Franković pita: Na staroj stambenoj zgradi sa 8 stanova u planu je kompletna sanacija krova i fasade uz uvjet da VIP postavi antenu - koju i kakvu nitko ne znada li je to štetna bazna stanica ili zajednička stelitska antena?Predstavnik zgrade je dao šturo objašnjenje da treba otrpjeti "malo zračenja" jer je zgrada u diosta lošem stanju".U redu,ali da li su stanari o tom trebali biti obaviješteni i od koga još tražiti konkretan odgovor? (4.1.2017)

O štetnosti zračenja možete više saznati u Zavodu za javno zdravstvo.
Ako se ide na postavljanje bazne stanice, svi suvlasnici imaju pravo na potpune informacije i sudjeluju u donošenju odluke u prihvaćanju uvjeta za izgradnju.

Karlo Pavlinić pita: 1. Poštovani, susjeda je na hodnik zgrade postavila kameru bez odobrenja stanara. Je li to smjela napraviti u svrhu zaštite svoje imovine?
2. Također je na hodnik postavila ogromnu biljku koja onemogućuje normalan prolaz, a također blokira i put prema vatrogasnom aparatu. Smijem li posjeći grane biljke? Napominjem radi se o palmi čije je lišće dosta opasno za oči.

Hvala vam. Lijep pozdrav

Karlo (4.1.2017)

Kamera se bez suglasnosti osoba čija se privatnost ugrožava ne smije postavljati. To znači da se ne smiju nadzirati ulazi u druge stanove ili privatne prostore.

Postavljanje vaza sa cvijećem i drugih predmeta u zajedničkim dijelovima zgrade suvlasnici bi trebali regulirati međuvlasničkim ugovorom, odnosno Odlukom o kućnom redu. Nažalost, nema efikasnih sankcija jer nijedno nadležno državno tijelo nema ovlasti postupanja u zgradama koje se tretiraju kao privatni posjedi. Međutim, ako slučajno dođe do štetnih događaja s materijalnim posljedicama ili ljudskim žrtvama, takvo ponašanje dobiva kvalificirani oblik kaznenog djela.

 NAJČITANIJE

Primjer međuvlasničkog ugovora

Međuvlasnički ugovor temeljni je akt suvlasničke zajednice. Svaki suvlasnik treba imati svoj primjerak.
OBAVIJEST

OBAVIJEST

Izvršen je redizajn WEB stranica.
Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.

"Svjetlost" koja se vidi na poseban način

U programu energetske obnove zgrada, pružila se prilika svim stranim i domaćim proizvođačima fasadnih sustava da se uključe u ravnopravnu tržišnu utakmicu.
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


PRIJEDLOG NACRTA
ZAKONA O STANOVANJU U STAMBENIM ZGRADAMA
SA NAJNOVIJIM IZMJENAMA DO 22.05. 2013.

Ovaj prijedlog je rezultat rasprava koje su vođene na više skupova na kojima se rasspravljalo o problemima prilikom primjene propisa vezanih za stambene odnose.

Napominjemo da je ovo samo prij

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se