TEMA TJEDNA
AKTIVNA LEGITIMACIJA UPRAVITELJA Često javlja pitanje aktivne legitimacije upravitelja iz tog razloga ponovno prenosimo riješenje ustavnog suda iz kojeg je vidljivo pravo i obveza upravitelje n ...
KOEFICIJENT ZA NAPLATU PRIČUVE Često se ponavlja pitanje koeficijenta za naplatu pričuve.
U početku je praksa bila da se pravnim osobama i korisnicima poslovnih prostora naplačuje pričuva ...

POSLOVNA TAJNA UPRAVITELJA!
Ovo je nevjerovatno! Pogledajte što upravitelj smatra poslovnom tajnom.
Ovo je jedno pitanje koje smo zaprimili! ...
PITANJA I ODGOVORI
unesi novo pitanje
Ela
2/25/2015 13:19:19
Imala sam štetu u stanu koja
je izravno nastupila kao
posljedica prokišnjavanja.
Predstavnik suvlasnika kaže
da je osiguravajuća tvrtka
odbila platiti štetu u mom
stanu, ali htjela bih to i
osobno provjeriti. U kojem
odjelu GSK-a bih mogla
provjeriti da li je u ime
štete u mom stanu
osiguravajuće društvo
platilo odštetu?
ODGOVOR:
Ako je došlo doprokišnjaqvanj usljed neispravnosti krova, osiguranje to ne pokriva. Šteta se sanira sredstvima pričuve.
DarkoA
2/25/2015 13:3:39
Da li postoji obaveza
predstavnika stanara koji je
prikupio dovoljan broj
potpisa svih stanara zgrade
za ugradnju razdjelnika
topline, da svakog
suvlasnika izvjesti PISMENO
što je ugovorio, s kim,
koliko će to koštati
zajedničku pričuvu a koliko
svakog suvlasnika po
grijačem tijelu.
ODGOVOR:
Dužan je na primjeren način upozati sve suvlasnike (usmeno, pismeno ili objavom rezultata na oglasnoj tabli). Ne smije ništa ugovoriti bez valajnog pristanka natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.
Tihomir Pintarić
2/25/2015 12:25:33
Poštovani, molim Vas odgovor na moj upit. Prethodni predstavnik suvlasnika je prikupio potpise za povećanje pričuve u srpnju 2008. godine. Temeljem istih upravitelj zgradom verificira anex međuvlasničkog ugovora tek u lipnju 2009. godine u kojem navodi i nepostojeći Plan upravljanja za 2009./2010. koji nisu donijeli suvlasnici. Također tada sklapa novi ugovor o upravljanju. Datum saznanja za moguće nepravilnosti je prije godinu dana. Dali je moguće takvo retroaktivno postupanje upravitelja?
ODGOVOR:
Upravitelj je bio dužan provesti odluku suvlasničke zajednice. Ako je zbog toga nastupila neka šteta, možete putem suda zahtjevati nadoknadu.
Ovdje je očogledno da upravitelj ne radi svoj posao pa je vrijeme da razmislite o njegovom statusu.
Davor Baraba
2/25/2015 10:2:46
Poštovani,
Znima me zašto se ne može iskopčati iz sustava cent. grijanja ako ispred ulaza u stan postoje leptir ventili ulaza i izlaza , tj ne postoje vertikale već sve prolazi po podu ( ispod pločica i parketa?
ODGOVOR:
Možete sukladno čl.45 Zakoana o tržištu toplinske energije
Stela Holic
2/24/2015 16:18:39
Poštovani! Mogu li stanari koji još nisu izmjenili prozore u svojim stanovima, to učiniti na teret pričuve na način da im se iznos koji plaćaju za pričuvu uveća kroz određeno vremensko razdoblje (prema dogovoru)
Zahvaljujem!
ODGOVOR:
Da ali se iz obveze izuzimaju oni koji su već svojim osobnim sredstvima izmjenili prozore.
NivesD
2/24/2015 13:32:1
U zgradi od 4 etaže + tavanski
prostor (7 stanova) u Splitu
vlasnik na posljednjoj etaži
izrađuje krovnu kučicu
(luminar) i namjerava povezati
svoj stan sa prostorom na
tavanu. U zgradi nije
provedena etažacija,a za krov
se otplaćuje kredit (ostalo
još 3 godine). Zanima me da li
je za iste radove potrebna
ikakva dozvola,s tim da se
ostali suvlasnici ne slažu sa
radovima. Obraćali smo se
nadležnim institucijama,ali
nema pomoći.Hvala
ODGOVOR:
Da. Potrebna je suglasnost svih suvlasnika. To je preduvjet da vlasnik može podnijeti zahtjev za dozvolu nadležnom uredu za urbanizam, za promjene stanja građevine
Mladen Paden
2/24/2015 7:20:8
Na koji način zakon regulira odabir izvođača radova u zgradi? Radi se o uzimanju tvrtke za ugradnju razdjelinika i termostatskih ventila. Da li je dovoljno da predstavnik stanara preporuči jednu firmu da izvede radove ili je zakonski dužan imati više ponuda?
hvala puno
mladen
ODGOVOR:
Logično je da se kao i za svaki drugi posao traže ponude.
Danijel Matic
2/23/2015 15:40:13
Predstavniku stanara te jos nekoliko vlasnika stanova(30% stanara)smeta vlasnik garaze koji u svojoj garazi popravlja aute. Garaza je izdvojena te se nalazi preko puta zgrade ali garaze pripadaju zgradi. Smeta im buka te parkiranje drugi auta u okolici zgrade.Predstavnik stanara zeli podic tuzbu te sredstva za tuzbz uzeti iz pricuve ako skupi 51% potpisa stanara. U garazu je dolazila inspekcija vise puta i sve je cisto i sve po propisu. Da li moze uzeti novce iu pricuve ako ima 51& potpisa?Hvala
ODGOVOR:
Uz suglasnost od 51% može pokrenuti postupak, ali to ne znači da će sigurno dobiti spor. Konačno riješenje donosi sud!
Radovan Baljak
2/20/2015 21:5:16
Poštovani jesu li zgrade(moja ima 96 stanova) koje imaju svoju kotlovnicu na plin dužne ugraditi razdjelnike topline do kraja ove godine.
ODGOVOR:
Da
Marijana Ivatek
2/20/2015 10:39:33
Postovani
Predstavnik sam stanara u
J.Hatzea 2
Nasa zgrada se naslanja na
ducan ledjima zgrade i ulazi u
djelove nase stambene zgrade
Vec petu g pokusavamo rijesiti
problem sa placanjem pricuve (
dijela ) koliko su korisnici
prostora
Nas upravitelj GSKG nikako da
nadje racunicu ili sto vec
traze pet godina na nase pisane
dopise usmene zahtjeve kod
podrucnog (gskg ).
I kada to pokusavam i
telefonski nekako saznati gdje
je zapelo ,djelatnici gskg su
toliko bezobrazni da nista
neuspijevam
ODGOVOR:
Nije primjereno ponašanje osoba iz GSK koji ka predstavnici uptavitelja trebaju izvršiti nalog suvlasnuičke zajednice.U ovom slučau se može ustanoviti djelimično oslobađanje obveza plaćanja priučuve za one dijelove koji nisu zajednički za poslovi prostor i ostale samostalne uporabne cjeline ( to su troškovi za npr. dizalo, rasvjetu stubišta , dio krova...)
Danijel
2/20/2015 7:58:25
predstavnik stanara se sukobio sa osobom koja ima garazu preko puta zgrade te zeli podic tuzbu, velik broj stanar ne zeli tuzbu.koliko je potrebno potpisa stanara za uzimanje love iz pricuve i podizanje tuzbe. da li to negdje u zakonu ograniceno kad treba 100 a kad 51 posto potpisa.
Hvala
ODGOVOR:
Pitanje nije jasno jer se ne vditi što bi bio predmet tužbe. U svakom slučaju, ako je garaža izvojena iz zgrade (samostalna), nebi uopće trebala biti predmet rasprave.
Marija Dubović
2/20/2015 1:16:1
Da li je nužno pokrenuti sudski postupak za slučaj uznemiravanja lavežom pasa, vriskanjem, deranjem pijanih i drogiranih prijatelja, puštanjem glazbe do "daske" kod jednog od vlasnika stana - psi laju cijeli dan i dobar dio noći čak i do 3 sata izjutra ili se u prvo može obratiti policiji, jer to je ipak remećenje javnog reda i mira. Da li bi bilo dobro možda prijaviti i sanitarnoj inspekciji, jer tko zna u kakvom su stanju i sami psi dok toliko laju. Predstavnik suvlasnika se ne želi zamjerati.
ODGOVOR:
Ako nema dogovora i razmjevanja, pokreće se postupak pred nadležnim tijelima. Postupak pokrećeu oštećeni, što znači da predstavnim iste ne zastupa ako to nije odluka suvlasničke zajednice.
Ovdje ima posla i za policiju (javni red i mir) i za podmnošenje private nadležnom sudu (ometanja normalnog korištenja drugom vlasniku stana).
Maja Pavišić
2/19/2015 22:48:26
Poštovani,
greškom izvođača radova u zgradi staroj 7 godina u više stanova je otpala žbuka s plafona iz razloga što prije nanošenja žbuke izvođač radova nije stavio odgovarajuću impregnaciju i ljepilo. da li se popravak može platiti iz sredstava zajedničke pričuve?
Hvala
ODGOVOR:
Ako se radi o nekvalitetnoj izvedbi, a da nije izravno oštećena suvlasnička zajednica, svaki suvlasnik može samostalno od investitora (izvođača) tražiti otklanjanje posljedica. To su u pravilu prikrtiveni nedostatvci, koji se moraju rješavati i nakon isteka garancijskog roka. U pravilu se radi o posebnom dijelu gdje vlasnik mora sam poduzimati mjere za riješavanje problema.
saša vujović
2/19/2015 12:13:59
Zgrada je do sada imala 4 ulaza i jedan zajednički račun,te jednog upravitelja.Dva ulaza su promijenila upravitelja,a sva 4 ulaza žele vlastiti račun.Stanari žele reviziju poslovanja da bi se točno odredio iznos koji pripada pojedinom ulazu, obzirom na prihode,rashode,dugovanja proteklih godina.Dok neki žele da se podijeli prema udjelima, što ne bi bilo pošteno, obzirom da su neki ulazi imali nepotrebne troškove,naspram drugih koji su novac štedjeli.Molim za pomoć,te savjet...hvala unaprijed
ODGOVOR:
Nenormalno je da jedna zgrada bezu obzira na vioše ulaza iam vipše upravitelja. Zgrada ima jedan krov i zajedničke vanjske dijelove. Jedino što bi se trebalo razdvojiti su specifičnosti svakog ulaza posebno. Za takve slučajeve se stvara poseban fond za potrebe tog ulaza. ( npr. eprimjereno je da se sredstva pričuve troše u jednom ulazui za farbanje a da se ostali ulazi zanemare).
kapor lara
2/19/2015 11:6:38
susjedu kat povise neugodan
miris iz sudopera.Ispod je
moja spavaca soba.Izbusili su
rupu u zidu da bi sajlama
cistili iz moje spavace sobe.
Da li se to smije ili moraju
rijesavati iz vana?
ODGOVOR:
Ako je to potrebnom morate dozvoliti pristup. Nakon zahvata, sve se mora vratiti u prvobitno stanje.
romana balaban
2/18/2015 23:43:45
imam dva pitanja. radi se o stambenoj zgradi. da li vlasnik stana moze svojevoljno bez pristanka stanara prosiriti prostor supe? drugo, da li je predstavnik duzan na zahtjev stanara izraditi kopiju ključa krova ili mu dozvoliti slobodan pristup krovu bez njegove prisutnosti? ili je u redu da ključ posjeduju iskljucivo predstavnik i zamjenik predstavnika koji se ujedno i nalaze oboje na zadnjem katu, dakle prvi ispod krova?!
ODGOVOR:
1. bez suglasnosti ostalih suvlasnika, nitko ne može zauzimati zajedničke dijelove za svoje potrebe.
2. Nije proporučljivo da se bez potrebe izlazi na krov zgrade. To pitanje trebaju regulirati suvlasnici međuvlasničkim ugovorom ili posebnom odlukom.
Danijela Zec
2/17/2015 12:17:29
Poštovani, Općina Gračac je
tek prošlog mjeseca imenovala
prinudnog upravitelja i uvela
plaćanje pričuve. Zgrada u
kojoj živim ima puno praznih
stanova koji su u državnom
vlasništvu.Na koji način se
može imenovati predstavnik
stanara? Da li prinudni
upravitelj može izvršiti
prijavu Fondu za
energ.učinkovitost?
ODGOVOR:
Ovo je izvanredan slučaj pa bi preporučljivo to provjeri prinudni upravitelj. Ako su uvjeti takvi da se traži suglasnost suvlasnika, teško je vjerovati ako to ne odluči većinski vlasnik-država.
Tomislav
2/16/2015 12:10:26
Poštovani,

vlasnik sam stana u prizemlju zgrade i kod ugradnje portafona, za moj stan nije ugrađen isti. Da li imam pravo na ugradnju portafona iz pričuve kao i ostali stanovi? Hvala na odgovoru
ODGOVOR:
Da. Čudno je da je to netko propustio učiniti jer imate ista prava kao i ostali.
Leonard Spretnjak
2/16/2015 9:10:33
Poštovani,
Živimo u zgradi koja je
izgrađena 2009 g.Izgrađena je
od betona nije isušivana i
užasno je vlažna! Pojedini
stanari imaju cijele zidove
crne od vlage a situacija se
pogoršava. Na individualni upit
stanara da se izvrši isušivanje
zidova investitor se oglušava
pa mislimo zajednički podignut
tužbu. Da li je to moguće?
Hvala. Pozdrav!
ODGOVOR:
Da. Zatražite preliminarno mišljenje struče osobe te sa njegov im izvješćem podnesite tužbu protiv investitora ako se ustane propusti prilikom građenje.
Damir Stary
2/15/2015 8:10:54
Interesira me ,dali predstavnik
suvlasnika može uskratiti snimku
video nazora zgrade. s
štavaanjem
Damir
ODGOVOR:
Još jedan slučaj samovlasti predstavnika! Oprema za videonadzor nije njegovo vlasništvo. Postaljeno je za potrebe suvlasničke zajednice.

 
 Stranica  1 od 185
[1]  2 3 4 5 6 7 8 9 10