Krešimir Kovačić pita: Tko je dužan prijaviti promjenu broja stanara u stanu (u zgradi) i kome se to prijavljuje (12.8.2017)

Nema pisanih pravila. Podrazumijeva se da je vlasnik obvezan. U svakom slučaju to potanje bi trebalo biti riješeno među-vlasničkim ugovorom.

Krešimir Kovačić pita: Tko je dužan prijaviti promjenu broja stanara u stanu (u zgradi) i kome se to prijavljuje (12.8.2017)

Nema propisa. U pravilu , predstavniku suvlasnika.

Maria Ivonek pita: Poštovani,

idem s obitelji na 6 mjeseci u inozemstvo na usavršavanje. Vlasnici smo jednog stana u Zagrebu (jedina nekretnina-naš dom i stalno prebivalište) koju bi iznajmili u tih 6 mjeseci. Javila nam se jedna obitelj s 3 djece pa me zanima što u slučaju da se oni ne žele iseliti iz našeg stana po našem povratku? Kako formulirati ugovor da se mi zaštitimo tj. imamo li kakvu zaštitu? Jel istinita tvrdnja da se obitelj ne može izbaciti iz stana? A što onda u tom slučaju s mojim obitelji?

Maria (12.8.2017)

To je pitanje o koje morate osobno povesti računa. Kad nekog primate u stan, nastojite provjeriti o kome se radi. Sve ostalo može biti komplicirano. Ako netko traži stan na rok od 6 mjeseci, odmah morate pitati što misle dalje, odnosno gdje su boravili do sada.

Biserka Šimić pita: Poštovani,
o vlastitom smo trošku zamijenili rolete i stolariju zbog loše kvalitete iste koja je dovodila do toga da stan prokišnjava.O problemu su bili upoznati i RiStan i predstavnik stanara. Ove godine je započelo postavljanje nove stolarije na cijelu zgradu,a kako mi već imamo novu,istu nije potrebno stavljati. Možemo li tražiti naknadu za isnos koji smo sami uložili u obnovu stolarije? I možemo li izbjeći plaćanje većeg iznosa pričuve koji je nastao zbog obnove stolarije drugim sustanarima? (9.8.2017)

Možete tražiti oslobođenje od određenog djela troškova u visini uloženog u prozore. Morate imati originalne račune.

Branka Milojevic pita: Da li predstavnik stanara moze imati tu funkciju, a zivi godinama u inozemstvu? Nekretninu iznajmljuje. (9.8.2017)

Ako je vlasnik, formalno može. Međutim, ostali suvlasnici trebaju procijeniti dali je to dobro i po potrebi izabrati drugog.

sanda banović pita: Rađeno je novo krovište na zgradi i tada je sa krova maknuta zajednička antena. Tri mjeseca nije vraćena na krov i ne možemo gledati TV program. Od predstavnice stanara nije moguće dobiti odgovor. Tko treba organizirati vraćanje antene na krov nakon izvedenih radova na krovištu? (8.8.2017)

Izvođač radova je to dužan napraviti tj. vratiti u prvobitno stanje.
Ako ne, ostaje tužba sudu.

Lucija Cvitković pita: Postovani, ovo ljeto smo dobili rješenje za studio apartman u stambenoj zgradi. Raspitali smo se kod ostalih iznajmljivaca i nikome se nije povecala pricuva. Takoder u tvrtci koja upravlja zgradom receno je da se ne povecava jer nije poslovni prostor i da se pricuva placa po kvadraturi. Medutim predstavnik prijeti povecanjem pricuve i kaze da ce skupljati potpise ostalih stanara. Koje mjere preporucate kako ne bi doslo do povecanja pricuve? (7.8.2017)

Svi plaćaju istu pričuvu. Jedino ako dolazi do povećanih troškova u zajedničkoj potrošnji struje, vode i sl, potrebno je pronaći odgovarajuće riješenje.

Snježana pita: Poštovani,
živim sa svojom obitelji u novoizgrađenoj zgradi na prvom katu, iznad odlagališta smeća. Prilikom svakog otvaranja vrata navedenog smetlišta, širi se nesnosan smrad koji dopire u stanove iznad. Taj smrad dakako ugrožava zdravlje stanara,posebice moje obitelji. Na koji način se može riješiti ovaj problem?Željeli bi da odlagalište smeća ne bude u sklopu zgrade! Valja napomenuti da je predstavnica stanara kontaktirala ljude i rečeno je da nije moguće to riješiti! Hvala (7.8.2017)

Za sve postoji riješenje, samo treba potražiti. Trebate se nadati da će se obaveznom selekcijom otpada nešto promjeniti. Sa naše pozicije je teško dati kvalitetan odgovor.
Obratite se sanitarnoj inspekciji.

Domagoj Herceg pita: Poštovani!
Što je potrebno ako stanari žele prodati jednu zajedničku prostoriju tzv. veš kuhinju i je li zgrada mora biti etažirana?
Zahvaljujem! (7.8.2017)

Treba suglasnost svih suvlasnika. Etažiranje se mora provesti ako prostorija nije upisan kao poseban dio građevine.

Željka Profaca pita: Poštovani, zanima me da li postoji način za ogradnju parkinga ispred zgrade. Gdje da se obratim i doznam odgovor na svoja pitanja, komunalnom, upravitelju, katastru ili gradu. Predstavnica sam svoje zgrade i mislim da zemljište pripada zgradi ali etažiranje još traje jer je starija zgrada. Hvala lp (7.8.2017)

Provjerite u gradskom odjelu za urbanizam.

Etel Medvidovic pita: Imam ogromni problem sa predstavnikom stanara koji hrani golubove u zajednickom dvoristu. Zivim u prizemlju. To teroriziranje traje 11 godina svaki i cijeli dan. Vi ste mi zadnja nada, molim tel broj vaseg pravnika ili nekog s kim se mogu posavjetovati. Takoder sam odlucila podnjeti privatnu tuzbu, jer ovo je vise neizdrzivo.
Medvidovic Etel, Ulica Grada Mainza 25, Zg (7.8.2017)

Obavijestite sanitarnu inspekciju. Vjerovatno neće biti učinkovito, ali ćete u naknadnom sudskom postupku imati dokaz da ste poduzeli nešto u cilju zaštite prava na nesmetano korištenje svog stana.

Nevenka Balenović pita: Poštovani,može li se iz sredstava pričuve platiti pregled ( i popravak) kućne instalacije za telefon, odnosno instalacije zgrade za isto?
Naime, moj operater (Optima) tvrdi da imam smetnje u prijemu TV signala zbog neispravne instalacije(koja je godinama bila ispravna istom operateru).Inače, sandučić u zgradi na kojem piše PTT kablovi je otključan i svima dostupan.
Zahvaljujem na odgovoru. (6.8.2017)

Operater ima pravo ako se radi o instalacijama u vlasništvu zgrade. Nažalost, činjenica je da se u dosta slučajeva devastira infrastruktura zgrade kako bi se lakše došlo do uvjeta za postavljanje vlastitih instalacija.

U vašoj situaciji, kvara se otklanja sredstvima pričuve. Bilo bi dobro da se vidi dali se radi o namjernom oštećenju.
U svakom slučaju, sredstvima pričuve se rješava i ispravnost vrata priključnog sandučića. Dalje bi se trebalo voditi računa da ključ ne bude dostupan nepoznatim i neovlaštenim osobama.

Jerko Vidović pita: Poštovani
Upravitelj zgrade u gradiću u Ličko-senjskoj županiji ne reagira na pisano (i uručeno mu) upozorenje suvlasnika o lošem stanju pročelja i opasnostima za prolaznike i vozila. U katastrofalnom stanju je i krov, no "zgrada nema novca za sanaciju". Kako prisiliti upravitelja da obavi hitne radove, bez obzira na stanje računa?
(6.8.2017)

Da bi prisilili upravitelja na poduzimanje mjera, morate biti svjesni da za to morate osigurati vlastita financijska sredstva -PODIZANJE PRIČUVE I DIZANJE KREDITA)

Mirjana Cartl-Lukenda pita: Postovani, dali zakon dozvoljava da se cjeloj zgradi zatvori voda zato sto vodu neplacaju svi stanari. Postoji samo jeden sat. (5.8.2017)

Ne!

Ivica Suk pita: Dižemo kredit za energetsku učinkovitost zgrade od 206.000,00 kuna na rok od 10 godina. Mjesečni troškovi su oko 300 kuna, zgrada je 350 m2, mjesečni anuitet kredita je oko 2.200,00 kuna, ima 6 stanova te nam pričuvu PBZ želi podići na 11,70 kn/m2, je li to moguće?
Postoji li propis koliko pričuva mora biti veća od rate kredita+ redoviti troškovi? (5.8.2017)

Moguće je ako se na taj način mora osigurati solventnost za podmirivanje anuiteta kredita. Visina pričuve se određuje na temelju stvarnih potreba. Tu analizu moraju napraviti sami suvlasnici u suradnji sa upraviteljem i drugim stručnim osobama.

Jelena Lončarek pita: Da li zgrada koja je kategorizirana kao kuća za odmor mora imati upravitelja i da li stanari takve zgrade moraju plaćati pričuvu? I da li taj upravitelj može samostalno (bez znanja stanara) prenamjeniti zgradu iz kuće za odmor u stambenu zgradu?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. (4.8.2017)

Ako zgrada ima više vlasnika, bez obzira što se radi o objektu za odmor, mora imati upravitelja.

Kata pita: Zivim u zgradi. Susjed je u vecernjim satima bez ikakvog upozorenja i BEZ SUGLASNOSTI postavio vanjsku jedinicu klime na 2m,direkt preko puta moje spavace sobe i prozora.Vruci zrak,prasina i buka klime ulaze mi u sobu.Upozorila sam kom.redare.Oni su ga usmeno upozorili,rekli da stavi na dr.mjesto, susjed NECE.Neizdrzivo je kada je vani 40stupnj.a s klimom i 50.Navecer kad ima svjezine njegova klima naravno radi.Trebam li zivjeti kao u spilji bez da vise ikad otvorim prozor? -( STO, KUDA DALJE?? (4.8.2017)

Obratite se još i sanitarnoj inspekciji. Pošto se radi o osobi koja ne poštuje zakon, vjerovatno ćete biti prisiljeni na pokretanje sudskog postupka.

Ana baricevic pita: Cijev od vodokotlica je pukla usred noci i poplavila stan,ali i stan ispod mog.tko snosi stetu za susjedov stan.lp (3.8.2017)

Za takve slučajeve u pravili postoje police osiguranja,. Ako ih nema, oštećeni ima pravo zahtijevati odštetu od vas.

Nataša Koronc pita: Poštovani,
u stambenoj zgradi ima šest stanova, vlasnik zgrade je tavanske prostore prenamijenio naknadno u još dva stambena stana. Da li je on kao i svi mi ostali sustanari dužan plaćati zajedničku pričuvu? Jer kaže da nema još uporabne dozvole za stanove, a sve je već provedeno u katastru i uknjiženo?
Hvala (3.8.2017)

Mora ako je knjižni vlasnik bez obzira na sve ostale okolnosti.

Sasa Simek pita: Postovani zelimo dignuti kredit za sanaciju krova investicija kosta 200 tisuca kuna 70 imamo a dizemo 120 meni kao predstavniku stanara upravitelj zgrade dao je papir na kojem pise " Ja kao predstavnik suvlasnika pod kaznenom i materijalnom odgovornoscu potvrdujem da cu i sam biti korisnik kredita" Dali to ima smisla ?Pa to ispada da ja sam dizem kredit? Kako je to moguce pa zar nebi upravitelj odnosno tvrtka koja nas vidi trebala biti glavna jer oni imaju instrumente da vrse naplatu od stanara (1.8.2017)

Mijenjate tog upravitelja! Vidite u banci pod koje uvjete trebate zadovoljiti.

 NAJČITANIJE

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Preko deset godina, ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanje zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danim sve više. Zgrade su u sve lošijem stan
Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Preko deset godina, ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanje zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danim sve više. Zgrade su u sve lošijem stan
Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se