RENATA CVITKOVIĆ pita: Poštovani!
koliko stanara mora biti suglasno u ulazu da bi novi telefonski operater (bnet) mogao provesti svoju instalaciju kroz ulaz ).
unaprijed zahvaljujem (24.4.2017)

B-net ili netko drugi može ući u zgradu ako netko od suvlasnika zahtjeva njegovu uslugu.
Imate već odgovor na našem portalu!

DRAGICA NOVAK pita: Oištovani, Odluku za ugradnju video nadzora u zgradu potpisalo je 90% suvlasnika, a 10% problematičnih, neplatiše pričuve pa su utuženi iz inata neće. Dali podtoji ikakav način da se donese neki aneks Međuvlasničkog ugovora kako bi se Odluka mogla donijeti sa manjim bojem potpisa suvlasnika, a ne sa 100%.
hvala, (23.4.2017)

Pošto se radi o osobama bez morala, najbolje je da vas (90%) osigurate sredstva za video nadzor na način da za potrebni iznos samo vama pričuva bude uvećana. Pretpostavljamo da to nije neki veliki trošak. Prilikom ugradnje video nadzora samo morate voditi računa o pravilnom postavljanju kamera da se ne dira njihova privatnost i oni neće imati zakonske osnove da vam ometaju odluku.

Marija H. pita: Poštovani,
Prije nekoliko dana u mom je stanu, na teret sredstava stambene pričuve, izmijenjen dio starih kanalizacijskih instalacija, jer su uslijed dotrajalosti popucale, pa se susjedu na katu ispod na stropu stvarala vlažna mrlja. Dakle, popravak je obavljen, kao što sam napomenula, iz sredstava pričuve, i kvar otklonjen. No, susjed ispod mene sada traži od mene da mu okrečim kupatilo, jer mu je oštećena boja na stropu od vlage. Jesam li ja zakonski obvezna takvo što učiniti o svom trošku? (22.4.2017)

I posljedice se saniraju sredstvima pričuve ili preko police osiguranja. Vi niste odgovorni osobno.

Darija Ezgeta pita: Postovani, koji je postupak otkupa zajednickih prostorija u zgradi? Je li dovoljan samo kupoprodajni ugovor s drugim sustanarima i nakon toga upis vlasnistva? Kvadratura stana koja je u papirima je otkupljena, a desetak kvadrata koje treba otkupiti su navedene kao zajednicke prostorije koje trenutno predstavljaju kuhinju. (21.4.2017)

Potrebno je da su na ugovoru ovjereni potpisi ostalih suvlasnika.

D.M. pita: Poštovani, dali nadzorni inženjer građenja s čijom je privatnom tvrtkom investitor prije prodaje stanova sklopio Ugovor o upravljanju može biti Upravitelj zgrade. Naime i jedan i drugi time štite svoj interes od odgovornosti za nedostatke na zgradi u garantnom roku. Primjetili smo da od useljenja u novu zgradu, iako se konstantno otklanjaju kvarovi Upravitelj štiteći sebe kao nadzornog inženjera, ali i investitora s kojim i dalje poslovno surađuje sve radove plaća iz naše pričuve. (21.4.2017)

Nije problem što je on upravitelj. Problem je u tome što se svi nedostatci otklanjaju sredstvima pričuve a zapravo se radi o propustima investitora.
Taj upravitelj vam štetno djeluje i morate nešto poduzeti ili podnijeti tužbu sudu ili ga smjeniti pa da novi upravitelj nastavi sa rješavanjem problema.

Anton Gajić pita:
Smatra li se obnova neoštećene fasade i postavljanje toplinske izolacije izvanrednim poslom u smislu članka 87. Zakona o vlasništvu.
Naglašavam da se ne radi o nužnom poslu jer je fasada u solidnom stanju i nema vidljivih oštećenja. (21.4.2017)

Ne.

Lovro Gligora pita: Poštovani,
zanima me jeli potrebna 100%-tna suglasnost od strane suvlasnika stambene zgrade za prenamjenu poslovnog prostora( rohbau) u stambeni prostor.
lp (20.4.2017)

Nije potrebna ničija suglasnost. Morate samo poštivati uvjete iz zakona o građenju.

Draženka Brežnjak pita: Stanujemo u potkrovlju ,vlasnici smo stana.Da li smijemo staviti dimovodnu cijev za centralno na pelete?Išla bi uz fasadu našeg balkona i nikome nebi smetalo,jer iznad nas nema nikog?Da li nam treba nečija suglasnost?Kako smijeniti predstavnika stanara,svi se ustručavaju,a zgrada je u raspadu,10 godina je predstavnik,sam se izabrao,a ništa ne radi. (20.4.2017)

Dogovorite se sa firmom koja vam ugrađuje peć i dimnjak. Oni znaju propise i nema problema. Nitko vam ne može zabraniti ako se pridržavate zakona. Predstavnik nema pravo na nikakve zabrane i dozvole. On je tu da provodi zakonske odluke svih suvlasnika kad su u pitanju zajednički interesi.
Pribavite i mišljenje dimnjačara.

IVAN B. pita: Poštovani,
predstavnik sam suvlasnika zgrade i kao takav potpisao sam ugovor sa upraviteljem.Ugovorom su definirane naše obaveze prema upravitelju,ali oni van tih obveza žele nas mjesečno teretiti za nekakav materijalni trošak.Na dodatne toškove nisam pristao ,a oni su rekli da če naplačivati izdavanje uplatnica, godišnjih izvješća...Da li imaju pravo na dodatnu naplatu ovakvih "stavki"ili je to njihova zakonska obaveza kao upravitelja? U gradu su jedini upravitelj.
Unaprijed hvala, (20.4.2017)

Prilikom potpisivanja ugovora o upravljanju trebaju se predvidjeti sva prava i obveze. Upravitelj ima naknadu za upravljanje što bi trebalo biti za njegov rad. Ugovorom je trebalo regulirati i troškove vezane za redovito upravljanje.

Mirjana Skopljak pita: Zgrada je sa pet kupljenih stanova i sesti je bivsi vlasnik koji je zadrzao za sebe jedan stan. Mi svi suvlasnici zelimo pricuvu, ali "vlasnik " to odbija potpisati i ucestvovati. Da li nas pet suvlasnika moze unajmit pricuvu bez pristanka bivseg vlasnika, jer on smatra da samo on o tome moze odlucivati, ali mi zelimo pricuvu. Hvala ! (19.4.2017)

Potražite upraviteljsku tvrtku i sklopite ugovor o upravljanju. Dovoljna je suglasnost 51% suvlasnika po udjelu u vlasništvu. Znači, obvezujuće je i za bivšeg investitora koji je sada samo u poziciji suvlasnika

HERCEG ANTE pita:
U NAŠOJ ZGRADI OD 4 KATA POJAVIO SE PROBLEM VLAGE NA 2 I 3 KATU U POJEDINIM PROSTORIJAMA S OBZIROM DA JE JEDAN STAN OD TIH OD PREDSTAVNICE STANARA ONA JE FORSIRALA DA SE TO NAPRAVI IZ PRIČUVE
POŠTO NIKAKO NIJE MOGLA DOBITI 50 POSTO PLUS 1 ODLUČILA JE DA TO PROGLASI HITNIM POPRAVKOM TE SE IZJASNILA STANARIMA NA SASTANKU DA JOJ NE TREBA VEĆINA STANARA NEGO DA TO MORA SREDSTVA IZ PRIČUVE POPRAVITI FASADU I TO JE NAPRAVILA UZEVŠI NAŠ NOVAC BEZ SUGLASNOSTI DALI MOŽE ZAKONSKI ONA TO (19.4.2017)

Da. Radi se u nužnom zahvatu. Očigledno je da suvlasnici ne razumiju dovoljno svoju obvezu. Predstavnik može pogriješiti samo ako račun bude veći nego li je to normalno.

Stella Blažek, predstavnik suvlasnika SZ pita: Poštovani, zgrada nema plin, grupa od cca 50 % suvlasnika želi uvesti plin, ostali se griju na struju, a 6 suvlasnika na drva. Da li moramo dobiti suglasnost svih suvlasnika za postavljanje plinskih instalacija na zajedničkim dijelovima zgrade i da li se to može zakonski drugačije regulirati? (19.4.2017)

Nije potrebna suglasnost suvlasnika. Bitno je da se instalacija izvede na neškodljiv način za ostale. Uvjete za postavljanje instalacije ćete moći dobiti kod distributera plina.

gordan šestan pita: Upravitelj zgrade "Tehnostan d.o.o." koji je ujedno i isporučitelj toplinske energije kroz pričuvu obračunu nam je utrošak električne energije za toplinsku pod stanicu. Po mojem skromnom mišljenju a na temelju Uredbe o održavanju zgrada" NN64/97 navedeni trošak nije sastavni dio pričuve već treba biti uračunat u cijenu isporuke toplinske energije. Ujedno sam mišljenja kako za naplatu nemaju uporište niti u Među vlasničkom ugovoru (komunalne usluge za posebne dijelove zgrade). TKO JE UPRAVU? (18.4.2017)

Pravilno ste zaključili. Međutim ovo je masovna pojava jer je HEP stavio sve potrošače u jednu neizvjesnu situaciju. Iako nije u skladu sa zakonom, upravitelj je posegnuo za jedinim mogućim rješenjem kako bi se izbjegle sporne situacije.
Nastojimo pronaći sugovornike na nacionalnoj razini kako bi se u što kraćem roku donijele izmjene u propisima što bi omogućilo zgradama dobivanje pravne osobnosti.
Do sada smo dobili informacije o nekoliko modela osiguranja sredstava za podmirenje računa za potrošnju električne energije, ali nijedan model nije u skladu sa valjanim propisima.
Pošto se radi o zajedničkim troškovima, vidimo izlaz u donošenje Zakona o upravljanju, održavanju i korištenju stambenih zgrada koji bi u sebi sadržavao pravnu osobnost zgrade i proširenje opsega pokrića troškova sredstvima pričuve. Pričuva je zakonska obveza i to je jedini način da se bez pokretanja parničnog postupka prisile svi suvlasnici za izvršavanje obveza pod prijetnjom ovrhe.

Samo ja pita: Poštovani!Zgrada ima 10 katova na svakom katu 2 haustora koji se zaključavaju 40 god,od nas se traži da se haustori ne zaključavaj zbog mogučnosti izbijanja požara.Zgrada se dolje ne zaključava do 16 sati zbog ureda.U zgradu može doći tko hoće i pokrasti te zgrada se nalazi u Zaprešiću.Umanjem haustoru su 4 stan i svi smo se dogovorili da se zaključavamo,zašto sad ne smijemo,na kraju drugog haustora je požarni put.Hvala (3.4.2017)

Mnoge se zgrade zaključavaju. Nema zakonske zapreke za to. Kod vas je problem samo zbog toga što se radi o poslovno stambenom objektu.
Poslovni dio se mora prilagoditi uvjetima pod kojima ostali moraju imati normalne uvjete za stanovanje.

Ivka J. pita: Postovani, vec ste mi bili napisali da mi nije potrebna suglasnost stanara za busenje fasade radi postavljanja dimovodne cijevi od etaznog grijanja. Sustanari mi pod svaku cijenu zele zabraniti busenje i spremni su pokrenuti sud. postupak da mi se to zabrani. Da li to mogu? Vec su skupili vise od 51% potpisa. Da li trosak takvog postupka ide na teret pricuve i trebaju li i moju suglasnost za trosenje pricuve. Postoji li zakonska osnova da mi zabrane pocetak izvrsenja radova na fasadi? Hvala (3.4.2017)

Da bi vam stanari zabranili, moraju imati opravdan razlog. Moraju dokazati da će zbog vašeg zahvata trpiti štetne posljedice.

Marijana Kovač pita: Poštovani,
razmišljam o izmjeni balkonske ograde. Postojeća ograda je željezna, rebraste strukture, visine jedva 1 m, dok izgledom podsjeća na ograde koje su se radile sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Inače, zgrada je useljena prije cca 3 god. S obzirom da imam malo dijete uklonila bih postojeću ogradu i zamijenila je nešto višom od prozirnog stakla. Ostali su susjedi svoje ograde zaklonili raznim pvc materijalima ili platnima od tendi u raznim bojama. Smijem li napraviti opisano?
(3.4.2017)

Ne smije se mijenjati vanjski izgled građevine. Udruga nije tijelo koje će nadzirati građane, dajemo samo savjete.

milan lovrentjev pita: Poslovni prostor se nalazi između dvije zgrade (iznad kotlovnice) i u svakoj zgradi zauzima prostor veličine dvosobnog stana.Poslovni prostor se grije preko zajedničke kotlovnice.Dali je vlasnik dužan plačati pričuvu u obje zgrade i troškove održavanja kotlovnice(inspekcije,popravci i dr.Predstavnik i upravitelj nisu poduzeli ništa iako znaju za to .Isto tako sam o tome obavijestio gradsko stambeno ali odgovor nisam dobio. Hvala na odgovoru.
(3.4.2017)

Plaćate obveze prema adresi na kojoj je uknjiženo vlasništvo nekretnine.

Aleksandar Čižmešija pita: Poštovani,
da li su predstavnik suvlasnika i/ili upravitelj dužni dati na uvid račune za izvedene radove suvlasnicima koji to zatraže? (2.4.2017)

Da, to im je zakonska obaveza.

Vanja pita: Povećanjem pricuve želi se obnoviti fasada zgrade i sjeverna i juzna strana i podiže se kredit na rok od 10 god. Radovi su neravnomjerno raspoređeni po stanovima. Jednima se radi 3 sobe jer su na sjevernoj fasadi zgrade a drugima samo 1 soba s južne strane fasade. Placa se mala razlika u otplati jer je razlika u kvadratima stana mala. Ne vodi se računa o vanjskoj površini stana i razlici u radovima. Može li se podići kredit bez 100 posto suglasnosti vlasnika? Obvezuje li me odluka natpolovična? (2.4.2017)

Nije bitno koliko tko ima prozora ili vrata! Radi se o tome da svaki suvlasnik snosi dio troška sukladno udjelu u vlasništvu.
Odluka je obvezujuća.

ivana peric pita: Pronašla sam sve račune od namještaja. Krevet i dvije garniture sve od tkanine u koje se uvukao miris i fekalije. Da li iz pričuve i osiguranja tražim povrat uloženog novca za kupnju novog namještaja ili trošak snosim sama? Izljev kanalizacije se dogodio po cijelom apartmanu. Postoje i dokumentirane fotografije. Stanje je toliko loše da se i televizija od vlage pokvarila. Da li sve troškove od namještaja do novih zidova i podova snosi pričuva i osiguranje. Treba li tražiti dozvolu stanara ili? (2.4.2017)

Vaš upravitelj bi na konkretnom slučaju trebao imati odgovor. Uzrok se mora utvrditi i ako je u pitanju ljudski faktor, potražite zakonskim putem naknadu štete. Najčešće su to posljedice propusta investitora, ali mogu postojati i drugi razlozi.

 NAJČITANIJE

Uznemiravanje od strane susjeda

Ovo pitanje zaslužuje posebnu pažnju zbog svoje složenosti.

Bitka za mjesto predstavnika suvlasnika

Naše ankete ukazuju na visok postotak suvlasnika zgrada koji su nezadovljni predstavnikom suvlasnika. Unatoč tome, često se odvijaju prave bitke da bi se dospjelo na tu funkciju.
Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


PRIJEDLOG NACRTA
ZAKONA O STANOVANJU U STAMBENIM ZGRADAMA
SA NAJNOVIJIM IZMJENAMA DO 22.05. 2013.

Ovaj prijedlog je rezultat rasprava koje su vođene na više skupova na kojima se rasspravljalo o problemima prilikom primjene propisa vezanih za stambene odnose.

Napominjemo da je ovo samo prij

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se