Ines Kutleša pita: Poštovani,
u srpnju 2012. godine dali ste mi u sklopu odgovora na pitanje vezano uz problem dogovora sa stanarima oko obnove pročelja zgrade info da se radi na priprema Zakona o stanovanju koji bi trebao imati instituciju stambenog inspektora. Naime, i sad četiri godine poslije zgrada u kojoj živim je u još gorem stanju a konkretno sa mog balkona koji na prvom katu ispod kojeg svakodnevno prolaze ljudi visi podeblji komad žbuke. Molim Vas informaciju kako riješiti problem bez tužbe stanara.hvala (20.10.2016)

To bi trebala pregledati građevinska inspekcija i izdati rješenje obaveznoj sanaciji.

Sanja Petrovic pita: Postovani tri ulaza zgrade su se odvojila i svaki ulaz ima svog predstavnika i racun. Prvi ulaz koji ima krajnji zid je obnovio fasadu na tom zidu i sad planiraju tuziti preostala 2 ulaza da plate dijelom taj krajnji zid. Posto su i ostala 2 ulaza uzeli kredit za svoje ulaze radi propustanja vide u zidove. Nisu nas cak niti obavijestili sto planiraju. Da li taj krajnji zid pripada u zajednicke dijelove zgrade. Jer taj zid nema veze sa nasim stanovina nego pripada stanarima koji su vlasnici stana (19.10.2016)

Ništa nije rađeno po zakonu. Zgrada je jedna cjelina nije smjela biti pod upravljanjem za svaki ulaz posebno. Pošto nije bilo ništa provedeno po propisima, (bez potrebnih suglasnosti), teško će proći zahtjev da svi ostali sudjeluju u financiranju jer ih nitko nije ništa ni pitao.

Branka Mršo pita: Poštovani,
stanujem u zgradi sa 141 stanom, na svakom katu postoje dvije zajedničke prostorije. Jedna manja koja je prije služili za odlaganje smeća i jedna komora koja je nešto veće kvadrature. Sve te zajedničke prostorije su pojedini stanari uzurpirali, te ih koriste kao ostave.

Molim Vas da li postoji propis kojim bi se dotičnim stanarima mogla uvesti naplata najma za korištenje zajedničkih prostora.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,
s poštovanjem, Branka Mršo (19.10.2016)

Nema posebnih propisa jer je kazano da suvlasnici uređuju međusobne odnose i sami određuju pravila, u vašem slučaju o načinu korištenja zajedničkih prostorija po načelu da svi suvlasnici imaju ista prava i ne vrijedi pravilo "tko je prvi zauzeo, njegovo je".

Jelena Banovac pita: Poštovani,

kojim propisom je propisano da je potpisani Međuvlasnički ugovor preduvjet za sklapanje Ugovora o upravljanju sa odabranim upraviteljem? (19.10.2016)

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Helena pita: Poštovani, živimo u zgradi na drugom katu, pred nekoliko godina nam je iz stana iznad lagano curila, vise vlažila vođa po plafonu. Nakon mnogo svađa i nagovaranja susjede iznad koja nije pristajala šteta je riješena. Međutim pred nekoliko mjeseci sam primjetila ponovno mrlju na plafonu u kupaonici koja se polako širi. Za sada stanje nije alarmantno, ali šta ako do toga dođe? Koja su moja prava? Koje korake mogu poduzeti? Preds stanara mi je rekao da to za sada pustim jer da se ništa ne može...lp (18.10.2016)

Kao i u prvom slučaju tako i sada treba poduzeti mjere otklanjanja kvara na instalacijama koje su dio zajedničke infrastrukture.
Zašto se ponovno javlja na istom mjestu problem, treba vidjeti dali je u prvom slučaju stručno izveden zahvat.
Predstavnik i upravitelj su dužni poduzeti potrebne mjere bez odlaganja.

Marija Dubović pita: Molim odgovor:
1.da li se osoba vlasnik/suvlasnik nekretnine koja je preminula 22.09.2013., može i smije pojaviti kao utužena na Iskazu zaduženja i uplata za pričuvu 18.10.2016.?
2. da li se osobe vlasnici/suvlasnici od kojih je jedna preminula 07.01.2008., a druga 07.11.2014. - smiju i mogu pojavljivati na listi Iskaza zaduženja i uplata za pričuvu 18.10.2016. kao da su žive?
3. ako je RH AUDIO prestala postojati još 30.07.2013. zašto se ista pojavljuje kao redov.dužnik pričuve i 18.10.2016.? (18.10.2016)

Poštovana!
Vi ste već postavila bezbroj pitanja. Mislim da je vrijeme da i vi sami dajete neke savjete.
Ovo što sada pitate mora znati upravitelj zgrade u kojoj žive oni u čije ime postavljate pitanja.

ARNELA PEREKOVIĆ pita: Da li je Upravitelj u pravu, kada ne dostavlja i tvrdi da mu to Zakon onemogučava, stanariama uz godišnje financijsko izvješče i izvješče o plačanju pričuve po suvlasnicima. (18.10.2016)

Nije u pravu!
Mijenjajte takvog upravitelja!
On ne smije podatke javno iznositi ali je preko predstavnika dužan svim suvlasnicima stavljati sve informacije poslovima vezanim za upravljanje i održavanje zgrade. On na opisani način štiti one koji na vaš račun žive pod sigurnom krovom zahvaljujući novcu koji ostali redovito uplaćuju na račun pričuve zgrade.

Dario Đurić pita: Susjeda je tjekom zadnjih 20,30godina koristila sušionicu za sušiti veš, jer drugi nisu zbog različitih razloga. Sada je stavljena fasada i ona je tamo ostavila svoje stare stvari, te je prostor poprilično neuredan. Da li ja mogu, ukoliko ne postignemo neki zajednicki kompromis da oboje sušimo robu, pravno tražiti izbacivanje stvari, jer ne želim sušiti više robu na balkonu? (18.10.2016)

Imate ista prava pa nađite način da to dogovorno riješite.

Noella Tomić pita:
vlasnici apart. u zgradi od 12 od 2007 do danas nisu uplatili kunu pričuve, ne žele ju placati, uskoro izlazi garancija za krov koju imamo po zakonu, izvođac radova bježi od nas vlasnika ne želi sanirati propuste, meni na nekim mjestima curi krov, susjedu do mene isto, a vl. od 2007 apart. ispod mene ima problem otkad je ušla u apart. jer sa moje terase koja nije dobro napravljena dobila je vlagu i želi tužiti mene kad ne može izvođaća i vl, može li to.. ja sam vl. od 2014. što mi je raditi... (18.10.2016)

Iskoristite ostatak vremena i tražite od investitora da otkloni nedostatke. Neka stručna osoba , po mogućnosti sudski vještak građevinske struke , pregleda zgradu , sačini zapisnik koji će u slučaju sudskog postupka poslužiti za utvrđivanje stvarnih materijalnih dokaza.
Ako se radi o propustima investitora, niste odgovorni za posljedice koje nastupaju kod vašeg susjeda.

Tea pita: Bok
Da li ima neki zakon o tome da svaka zgrada mora imati cistacicu?? Jer moja ju nema i neprestano trpimo maltretiranje susjede preko puta o ciscenju stubista to je stvarno ne moguce mogu li ja nju prijaviti nekom (policiji)?? Da li cu ista postici s tim?? (17.10.2016)

Zakonodavac to pitanje nije obuhvatio. Sve je na savjest i volju suvlasnika.

Petra pita: Poštovani, nakon kupnje stana u prizemlju bismo ga adaptirali, na način da bismo na terasu u našem vlasništvu produžili jednu od soba za nekih 1,5 m. Nosivi zidovi se ne bi dirali, no fasada zgrade bi bila izmjenjena. Zanima me što trebamo poduzeti da bismo to smjeli napraviti? U zemljišniku se ne bi ništa trebalo promjeniti, jer izmjena bi bila pokrivena trenutnim stanjem.
Zahvaljujem unaprijed, lp (17.10.2016)

Pošto se mijenja vanjski izgled građevine, najprije provjerite u nadležnom gradskom uredu za urbanizam.

Dunja A. pita: Predstavnika stanara želi da obnovimo krov , s čim se slažem, ali ne i s načinom. Financiranje bi išlo iz pričuve, koja nije dostatna, a potreban ostatak bi, prema mom mišljenju, trebali financirati stanari kako tko želi, gotovinom, osobnim kreditom i sl, a ne povećanjem pričuve i kreditiranjem na stan. Svi ionako redovito ne plaćaju. Koliko treba suglasnosti suvlasnika da se donese odluka o popravljanju krova, te odluka o povećanju pričuve, jeli potrebna suglasnost svih suvlasnika ili samo 51%? (16.10.2016)

51% suvlasnika po udjelu u vlasništvu.

Klaudija Gluhak pita: Poslovni prostor u našoj zgradi (vlasništvo grada zagreba)ne plaća pričuvu.Što nam je činiti? (16.10.2016)

Kao i svim ostalim slučajevima sudskim putem ići na prisilnu naplatu.

Aleksandar Šapčevski pita: Bračni par su vlasnici stana ne žive kao bračni par ali nisu rastavljeni. Može li suprug, jeli pravno utemeljeno, da suprug može glasati sa 50% stana izraženog u m2, prilikom glasanja za smjenu aktualnog predstan+vnika suvlasnika zgrade kada je potrebno preko 50% glasova vlasnika stanova izraženog u m2. Supruga sa svojih 50% nije suglasna sa aktom svoga nominalnog supruga, i ne želi mu dati niti usmenu, a još manje pisanu suglasnost, za takav čin. Molim Vas za kompetentan odgovor. (16.10.2016)

Dali je pravno utemeljeno da jedan od suvlasnika posebnog djela potpiše, može utvrditi jedino sud u eventualnom postupku. Inače, u praksi se uvažava potpis suglasnosti jednog od suvlasnika posebnog dijela (stana). Znači u pravnom poslu, može se uzeti kao valjan potpis jednog, a drugi to ože pobijati u sudskom postupku . U ovom slučaju jedan od supružnika solidarno prihvaća odgovornost za eventualne posljedice.

Štefica Tominović pita: Poštovani,

predstavnik stanara moje zgrade je prijavio da u mom stanu žive dvije osobe, što nije istina jer u stanu živim sama. Ukoliko predstavnik ne bude htio promijeniti svoju odluku koju je donio bez mog znanja i dostavio Vodovodu, što mogu učiniti po tom pitanju? Koja su mi prava? (14.10.2016)

Imate mogućnost da podnesete prijavu protiv njega redovnom sudu ili da odbijete plaćati onaj dio koji vam je obračunat za osobu više. U tom slučaju, možete očekivati prijedlog za ovrhu i eventualno sudski postupak u kojem ćete morati dokazati da je predstavnik prikazivalo lažno stanje.

Jelena Banovac pita: Jedan od suvlasnika u stambenoj zgradi, nakon višemjesečnog parkiranja motocikla tj. naslanjanja na fasadu zgrade uzrokovao je vrlo vidljva oštećenja.Upozoravan je i usmeno i pismeno ali nije pomaknuo vozilo. Pozvali smo ovlaštene osobe, izrađen je troškovnik ( 2500 kn ), ostali suvlasnici odbijaju da se taj iznos naplati iz pričuve i inzistiraju da ga isplati osoba koja je štetu uzrokovala. Naravno, on to odbija.
Koja pravna sredstva su nam na raspolaganju? (14.10.2016)

Morate podnijeti tužbu nadležnom sudu protiv vlasnika motocikla.

Jure RI pita: Poštovani, molio bih Vas odgovor. Naime grad Rijeka u našoj zgradi ima u vlasništvu cca 300m2, a ostali stanari cca160m2. Direkcija za odrzavanje grada rijeke je ujedno i ovlašteni predstavnik stanara, te je isti donio obavijest stanarima da od 01.12.14.-30.11.16. plaćamo 4,00 kune po m2 za zajedničku pričuvu. Mene zanima dali su mogli donijeti takvu odluku bez ostalih stanara samo na temelju obavijesti bez predhodnih rasprava o tome? Dali imaju pravo biti pred. samo na temelju vecinskog vlasn.? (13.10.2016)

Imaju pravo ali uz obrazloženje iz kojeg se vidi opravdani razlog podizanja pričuve.

Marko Dragonja pita: Imam upravitelja koji godinama ne daje račun o poslovanju za prošlu godinu, niti daje pregled predviđenih poslova za narednu godinu. Čuo sam da mogu podnijet zahtijev sudu da trenutnog upravitelja maknu. Koja je razlika izmđu zahtijeva i tužbe? (13.10.2016)

Najbolje je da donesete odluku o raskidu ugovore, izaberete novog upravitelja i nakon toga da se pokrene eventualno postupak protiv njega za naknadu štete ako je nastupila u vremenu dok je upravljao vašom zgradom.

Mira Troskot pita: Nakon što smo kupili stanove gdje je po urbanističkom planu bila 7 metara od zgrade pješačka zona, požarni put kao i zelena površina investitor je naknadno prodao pješačćku zonu, požarni put te je ugostitelj tu izgradio ogromnu terasu, a od Grada je navodno dobio na 20 godina koncesiju za djelomično korištenje zelene površine. Što nam je činiti? Također molimo treba li nakon što 51% stanara potpiše pristanak na otvaranje terase - potpisna lista predstavnik suvlasnika sklopiti ugovor na 1 god. lp (13.10.2016)

Potrebne su vam konzultacije sa odvjetnikom da vidite dali je prilikom prodaje postojalo neko jamstvo da neće biti nikakvih promjena koje bi mogle umanjiti vrijednost vaše nekretnine. Ovdje se misli na okućnicu koja je prenamjenom umanjila vrijednost stanova.
Predstavnik ne može potpisati ugovor ako postoji interes ostalih suvlasnika za određeni dio nekretnine u suvlasništvu ili ako se davanjem u najam nekog zajedničkog djela štetno djeluje na interese bilo kojeg suvlasnika.

Marjana Somrak pita: Natpolovičinom večinom ( m2 ) izabrali smo predstavnika suvlasnika. Renoviramo stubište. Moramo li svaki put za svaki posao skupljati potpise ili to odlukom na sastanku suvlasnika može samostalno donositi naš ovlašteni predstavnik. Upravitelj zgrade zahtjeva da savaki put skupljkamo potpise , čak i za nabavku poštanskih ormarića , kućnog reda i ostalih sitnica.
Zahvaljujemo na odgovoru
(12.10.2016)

Ako se radi o investicijskim zahvatima, potrebno je da su upoznati svi suvlasnici i njihovo e pravo i obveza da sudjeluju u odlučivanju. Ako su u pitanju poslovi redovitog održavanja to bi trebalo biti definirano u međuvlasničkom ugovoru. Obično se odredi minimum sa kojim predstavnik može raspolagati i to uglavnom za sitne zahvate ( manji popravci). U nekim ugovorima je to iznos do 2.000,00 Kn.

 NAJČITANIJE

SUGLASNOST SUVLASNIKA

U praksi se pokazalo da u mnogim zgradama postoji problem prikupljanja suglasnosti suvlasnika kako bi se donijela neka zakonita odluka. Iako smo preporučili da se zakonite odluke mogu donijeti i pu

UPRAVLJANJE

Sve što trebate znati o upravljanju i održavanju zgrada, možete pronaći na ovom portalu.


Povodom emisije

Udruga se uključila u rješavanje problema
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
ALANIS D.O.O.

ALANIS D.O.O.

Rijeka, Medovićeva 12
P.J. Izložbeno prodajni salon pvc i alu stolarije Rijeka, Antuna Barca 3d

Telefon: 051 709151
Fax: 051 709151
Mobitel: 091/899 25 76
Web: http://www.alani
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


PRIJEDLOG NACRTA
ZAKONA O STANOVANJU U STAMBENIM ZGRADAMA
SA NAJNOVIJIM IZMJENAMA DO 22.05. 2013.

Ovaj prijedlog je rezultat rasprava koje su vođene na više skupova na kojima se rasspravljalo o problemima prilikom primjene propisa vezanih za stambene odnose.

Napominjemo da je ovo samo prij

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se