Mustafa Hodžić pita: Poštovani!
Stambena zgrada priključena na HEP-toplinarstvo prije 50 godina.
Svake godine dimnjačar "čisti" dimnjake i ventilacije i to uredno naplati iz pričuve 1000 kuna.
Dimnjačar se popne na krov koji ima 10 dimnjaka i 10 ventilacija ,siđe sa krova za deset minuta i traži da mu potpišem da je to sve očistio.
Da li je obavezno po zakonu u zgradi u kojoj se ne loži svake godine čistiti dimnjake i ventilacije?
Molim odgovor i savjet šta da napravim da ne bacim 1000 kuna u dimnjak.
Hvala!
(21.2.2017)

Nije u pitanju samo čišćenje. Ono podrazumjeva i provjeru ispravnosti.
Imate na na našem portalu članak u kojem stoji da je dimnjačar odgovoran za smrt dvije osobe. O isini nakanade ne možemo govoriti.

VESNA GALOVIĆ pita: Poštovani,
Smije li upravitelj zgrade raspolagati sredstvima pričuve na način da ih ulaže npr. u kupnju udjela investicijskih fondova, oročava ili na bilo koji drugi način investira bez znanja predstavnika suvlasnika, a naročito ako je međuvlasničkim ugovorom svako raspolaganje "viškovima" sredstava pričuve potrebno regulirati posebnim ugovorom.?
da li su sredstva pričuve osigurana od mogućeg gubitka rizično investiranih sredstava? (20.2.2017)

NE! To može biti kazneno djelo na štetu suvlasnika.

Vinka Škokić pita: Poštovni,
imamo problema s predstavnikom suvlasnika zbog samovolje i manipuliranja suvlasnicima u „4 oka“. Sastanke sa suvlasnicima ne saziva, nije vodio zapsnike sa sastanaka suvlasnika a niti podnosi godišnja izvješća o svojeme radu iako ga na to obvezuje Međuvlasnički ugovor. Zadnje, što je grupa suvlasnika otkrila je, da zgrada ima nevažeći Program rada za 2016./2017. i Dodatak Ugovoru o upravljanju iz razloga što su suglasnost potpisivale osobe koji nisu knjižni vlasnici a bez pravnovaljane ovlasti, što su druge osobe krivotvorile popise knjižnih vlasnika, što je suglasnost potpisivao samo jedan suvlasnik stana a ne i drugi suvlasnik tako da Program rada i Dodatak Ugovoru o upravljanju nisu usvojeni nadpolovičnom većinom suvlasničkih dijelova zgrade. Uz to suvlasnicima je podijelio Program rada i prikupljao potpise, da bi isti kasnije mijenjao, krivotvororeći postojeću potpisnu listu na način da je ručno smanjio visinu pričuve ovjerio svojim potpisom i pečatom predstavnika suvlasnika priložio novom Program rada bez znanja i suglasnosti suvlasnika. Spletom okolnosti za sve smo saznali s 1 godinom zakašnjenja.
Drugo, predstavnik je formirao Vijeće zgrade bez nadpolovične većine suvlasnički dijelova, na potpisnoj listi napisao je, da će predstavnik suvlasnika i Vijeće odlučivati o svim bitnim pitanjima za zgradu. Sebe je postavio za voditelja Vijeća zgrade.
Prošle godine pokušali smo ga smijeniti ali nismo u tome uspjeli. Molim vas da nam odgovoriti koje i kakve pravne korake možemo poduzeti budući da ga je nemoguće smijeniti. Hvala.
(19.2.2017)

Očigedan primjer samovlasti i zluoprabe. Sve one odluke koje su donesene na nezakont način e morate ispunjavati obveze. U slučaju tužbe, to samo dokžite i bit ćete oslobođeni odgvornosti.
Zakon je točno naveo kkoje su pdluke pravno valajne u poslovima redovnog održavanj (51 % PO UDJELU U VLASNIŠTVU). Vjeće ne može donossiti odluke . To je samo savjetodavno tijelo koje sa predstavnikom i upraviteljem može pripremati prijedloge za donošenje odluka.
Za smjenu je potrebno 51% ssuglasnostu suvlasnika po udjelu u vlasištvu. Ako to imate, zanemarite sve njegove postupke i uzmite vođenje zgrade sa novim predstavnikom.

Snježana Vokić pita: Poštovani,
Vlasnica sam stana u Krku,u stambenoj zgradi.Grad Krk nam je još prije 15 god odredio upravitelja. Kada sam pokušala dobiti podatke o stanju našeg računa, taj je upravitelj nestao, a time i naša sredstva. Moje pitanje je što učiniti, kome se obratiti? (19.2.2017)

Izaberite redovim putem novog upravitelja.

Senka pita: Dali postoji zakon o dolazenju i nedolazenju na sastanke stanara? Sta napraviti ako stanar ne dolazi i ne zeli se izjasniti u nijednom predlogu vezano za obnovu zgrade? (19.2.2017)

-Ne.
-Ništa!

zlatko kumar pita: Poštovani, vlasnik sam stana u zgradi od 8 katova plus strojarnica za dizalo= 9 katova. Ispred stana mi je parking, cesta, parking i pseće igralište.
Ja i ostali suvlasnici tražili smo izmještanje igrališta ,no gradonačelnik smatra da nema druge opcije. Mi smatramo da se radi o uznemiravanju zbog laveža, prekomjerne buke i neugodnih mirisa ljeti.
Što možemo učiniti,buka je još veća jer je igralište između 2 bloka zgrada pa je jeka nesnosna od jutra do ponoći. Hvala na pomoći. L.P. (19.2.2017)

Tužbom protiv vlasnika (JLS). Morate dokazati štetnost takvog načina kotrištenja javne površine koja je u nadležnosti komunalnog redarstva.

Dragan Bilic pita: Jel postoji zakon da suvlasnici zgrade mogu suvlasnika izbacit iz njegovog stana ako su svi stanari suglasni? (18.2.2017)

Da, u redovnm sudskom postupku.

Rea Reić pita: Vlasnik sam stana u prizemlju, zgrada je stara 80 god i kod preuređenja smo vidjeli da je ispod parketa nekakva betonska ploča a na njoj drvene grede. Novi parket smo stavili na te grede međutim kako je prizemni stan parket se digao i u valovima je. Pretpostavljam uslijed velikih kiša jer je ispred vrt. Ujedno plaćam i privatno osiguranje na stan. Imam li pravo tražiti od pričuve da mi sanira vanjski zid kako ne bi više dolazilo do vlaženja unutar moje dnevne sobe? hvala. (18.2.2017)

Ako vlaga dolazi kroz zajedničke dijelove, a da nekim zahvatom to niste prouzročili, probem se riješava sredsvima pričuve.

RENATA KOŠIR SKRAČIĆ pita: U listopadu 2016. sam zajedno s ostalim suvlasnicima zgrade provjerom putem Vodovoda saznala da jedna suvlasnica zajedno s još tri člana domaćinstva, nije 16 godina plaćala vodu jer se nije prijavila, pa su njenu potrošnju plaćali svi ostali suvlasnici u zgradi. Kako možemo vratiti nastalu štetu na ime plaćene vode za navedenu neodgovornu suvlasnicu, je li se i na koji način može riješiti ova neugodnost, kojom odlukom ostalih suvlasnika Hvala na savjetu. (17.2.2017)

Odlukom natpolovične većine dadete nalog upravitelju da pokrene postupak pred sudom za naknadu štete. Bite će to složen postupak jer svaki suvlasnika ima pravo na obeštećenje u idealnom dijelu. Bez ozira nakon dokazng postupka, okrivljeni je dužan nadoknaditi sve štetne posljedice sa sudskim troškovima.

Jadranka Posavec pita: Poštovani, predst. sam suvlasnika već19 g. Zadnju god. nekolicina stanara pokušava skupiti potpise za moju smjenu ali ne uspjevaju. Unatoč tome odlaze upravitelju, predočavaju spisak koji uprav. prihvaća i retroaktivno me razrješuje, postavlja novog sa 49% potpisa. Zatražila sam prijem kod istog međutim ona ignorira dokaze a da ne govorim da nije napravila samnom ni primopredaju, fin. izvješča žiga i ostalih dokum. niti mi je isplatila naknadu za tekući mj. koji sam odradila. Što mi je činiti (17.2.2017)

Ako ste oštećeni, ostaje vam sudska zaštita. Morate dokazati na sudu neispravnost u postupku imenovanja druge ovlaštene osobe.

Barbara Zorica pita: Poštovani, zanimalo me kako se podnosi službeni zahtjev za promjenu tvrtke koja upravlja zgradom.
Lijep pozdrav,
Barbara Zorica (17.2.2017)

Suvalsnička zajednica donosi odluku koja se valjana ako je prihvaća natpolvovična večćina siuvlasnika po udjelu u vlasništvu. (51 %). Nitko drugi to ne može osim suda ako se radi o stanju "opasne zgrade"(ako se radi o teško narušenim odnosima u zajednici ili je zgrada zbog neispravnosti i lošeg vođenja postala opasna za suvlasnike i treće osobe).

Tena Velki pita: Poštovani,

da li za proširenje prozora (staklena stijenka) na manjoj stambenoj zgradi treba dozvola pošto se ne mijenja namjena i ne radi dogradnja?

Hvala na odgovoru! (17.2.2017)

Trebate rpovjeriti u nadležnom odjelu za urbanizam

Natalija natalija pita: Živimo u zgradi gdje se svi griju na plin. Zgrada ima dimnjake i sve potrebno za loženje na drvo. Mi bismo uveli grijanje na drva i zanima nas kome se obratiti prvo i koji su sljedeći koraci. Hvala (16.2.2017)

Javite se dimnjačaru kojima koncesiju za vapše područje.

TAJANA pita: Možete li mi, molim vas odgovoriti koliki postotak od ukupnog broja suvlasnika zgrade je potreban za izdvajanje iz dosadašnjeg načina grijanja preko kotlovnice na etažno grijanje? (16.2.2017)

Pričekajte nove propise.

Ante Šimera pita: Vlasnici smo stana u prizemlju, u obiteljskoj kući,suvlasnik prvog i drugog kata odbija etaźiranje, a sada izvodi renoviranje na prvom katu i (rušenje nosivog zida)źeli vertikalu kanalizacije prekopati preko našeg zida iako ima druge mogučnosti,sve radove izvodi bez dozvole (16.2.2017)

Ako postoje ozbiljni razlozi, možete sudskim putem zahtjevati etažiranje. Vezano za izvođenje radova, onbavjestite graevinsku insoekciju jer se nosivi zidovi ne smiju dirati bez dozvole.

branka sekosan pita: Obracala sam se vise puta bas nisam naisla na razumijevanje!molim vas dodjite u dvoriste Radiceve 25 pogledajte sta susjedi bacaju u dvoriste,ambalazu,vrece,prasinu iz usisavaca,najnovije krljusti od ribe,borove grane sada je zablokirana pipa,ali cistaci peru kante i bacaju u dvoriste ,bila sam na sanitarnoj !da prijavim?POMOZITE MI ,JA TAMO NE ZIVIM ,ALI KAD UDJEM U DVORISTE UZASNUTA SAMzar ja moram odrzavati cijelo dvoriste,unistavaju mi cvijece,a smece im ne smeta!tko je nadlezan?
(15.2.2017)

Probajte sa komunalnim redarstvom.

Josipa Kapetanovic pita: Vlasnik stana sam mjesec dana.Danas sam dobila uplatnicu za pricuvu 200kn firmi u Vinkovce a ja zivim u St.Gradisci.Nemamo predstavnika stanara niti sam potpidala bilo kakav ugovor.Sta da radim .Hvala puno .Josipa (15.2.2017)

Pričuva se mora plaćati. Provjerite u firmi koja vam dostavlja uplatnice ako već nemate koga pitati u zgradi gdje stanijete.
To ste mogi pitati i prethodnog vlasnika.

Robert Šelendić pita: Poštovani
Živim u zgradi sa 4 stana.Zgrada ima 4 garaže od kojih su 2 u vlasnistvu jednog stanara a ostale 2 u vlasništvu prodavatelja stanova,za vlasništvo nisam siguran sto posto.Garaže su prvo bile iznajmljene jednoj građevinskoj firmi,a trenutno su iznajmljene tiskari kao skladište.Stvara se svakakva buka bez obzira na dan i sat.(radnici,auti,kamioni).
Dali je zakonito rentanje garaža u takve svrhe,ako je zakonito dali se moraju pridržavati nekih pravila.??
Kome se obratiti da ih se makne? (15.2.2017)

Nijedan suvlasnik ne smije koristiti svoje posebne dijelova na način di ometa normalan život ostalim suvlasnicima. Nije bitno dali je to stan, garaža ili neki drugi prostor.Ako je u prostoru neka registrirana djelatost, može se tražiti oduzimanje dozvole preko ureda za gospodarstvo. U drugim situacijama se može rješavati sudskim putem

Marta pita: Postovani,
Imamo problem vjecito neurednih kontejnera za smece ispred zgrade te cijelog prostora oko zgrade (smece razasuto po maloj zelenoj povrsini, oko kontejnera). Predstavnik stanara odbija rijesiti taj problem jer kaze da to nije njegav zadatak. Da li je to istina?
Takodjer ne zna sto je Medjuvlasnicki ugovor. Da li je to uopce moguce?
Hvala! (14.2.2017)

Smeće je problem komunalnog redarstva i K.d. za održavanje čistoće.
Međuvlasnički ugovr je nažalost nepoznanica za većinu suvlasnika i ta pitanja morate sami rješavati unutar zajednice.

marija dubović pita: U dvoriš. dvokatnoj zgradi (sut.,priz., I. i II.kat - ravni krov), nalazi se stan na četvrtoj etaži, drugi kat, koji ima prema Ugovoru o kupnji stana od Grada Zagreba, 1998., a na osnovi Ugovora o korištenju stana,1984., a prema izmjeri iz 1965.g. - 25,16m2. Ta kvadrat. je i uknjižena u KPU (stan u otkupu!). Poslije svih ne legalnih rekonstrukcija i preadaptacija (od 1963. do 1997.) i oduzimanja dijela zajedn. podesta stan ima 33,20m2. Na koji način zbog prodaje legalizirati razliku od 8,04m2? (14.2.2017)

Uz suglasnost svih ostalih suvlasnika, projekt i zahtjeva za legalizaciju nadležnom tjelu za urbanizam.

 NAJČITANIJE

Primjer međuvlasničkog ugovora

Međuvlasnički ugovor temeljni je akt suvlasničke zajednice. Svaki suvlasnik treba imati svoj primjerak.

Uznemiravanje od strane susjeda

Ovo pitanje zaslužuje posebnu pažnju zbog svoje složenosti.
OBAVIJEST

OBAVIJEST

Izvršen je redizajn WEB stranica.
Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


PRIJEDLOG NACRTA
ZAKONA O STANOVANJU U STAMBENIM ZGRADAMA
SA NAJNOVIJIM IZMJENAMA DO 22.05. 2013.

Ovaj prijedlog je rezultat rasprava koje su vođene na više skupova na kojima se rasspravljalo o problemima prilikom primjene propisa vezanih za stambene odnose.

Napominjemo da je ovo samo prij

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se