Zoran pita: Na SZ M.Gupca 15, Rijeka, 14.07.20. u potkrovlju stana izbio je požar.Prilikom gašenja uništen je stan ispod. ostali stanovi su djelomično oštećeni po očevidu osiguranja. Struktura vlasništva je:
stan 1kat. 81,01m2(djelomično)
stan 3. 81,98m2(uništen) 1.+3.=43,16%
stan 2. 79,86m2(djelomično)
stan 4. 57,73m2(potkrovlje) 2.+4.=36,43%
posl.prostor Grad 20,39%
preds. stanara bez osnova tvrdi da mu je ugrožen život i odbija potpisati isplatu. (24.11.2020)

Predstvanik suvlasnika potpisom samo potvrđuje da su činjenice relevantne, On ne donosi odluku o načinu odšteta. To su pravia koja su predviđena na temelju opsega pokriča policoe osiguranja.
Vidite sa vašim upraviteljem ili po potrebi tražite savjet odvjetnika.

Josipa pita: Poštovani,
Trebam li plaćati popravak plina u zgradi ako nemam priključak i ne koristim plin u svome stanu?
Živim u zgradi od 3 stana i cijev od plina je počela puštati te će se sada to sanirati. Druga dva stana koriste plin za grijanje, kuhanje i ostalo dok ja nemam ništa od toga, čak cijevi nisu ni provedene u moj stan.
Molim Vas za savjet.
Hvala i lp (23.11.2020)

Plinska instalacija je dio zajedničke infrastrukture. Po zakonu se održava sredsvima pričuve. Međutim zbog specifičnosti vaše situacije bilo bi dobro da se posavjetujete sa odvjetnikom,

Marijana pita: Predstavnica sam suvlasnika u velikoj zgradi. Svaki dan se suvlasnici žale jedni na druge - na stvari ispred stana, na kućne ljubimce, netko nije zatvorio smeće pa je neugodan miris u liftu, buka po noći... Svi traže mene da opomenem nekog susjeda.
Da li dovoljno staviti obavijest na oglasnoj ploči ili upozoravati pojedinačnog suvlasnika. 
Nitko od opomenutih se do sada nije prilagodio traženom.
Koje su moje obveze kod nepoštivanja kućnog reda? Da suvlasnici sami to rješavaju ili trebam ja?  (21.11.2020)

Nažalost tu vi ništa ne možete. Po zakonu svaki suvlasnik je dužan svoj posebni dio koristiti na neškodljiv način za ostale. Isto se odnosi i na zajedničke dijelove. Ne postoji nijedno nadležno tijelo koje će porne situacije između pojedinih suvlasnika riješavati. To znači da svaki suclasnik ima pravo i obavezu neškodljivg ponašanja. Oštećeni ili ugroženi zaštitu mogu tražiti samo u sudskom postupku na temelju tužbe.
U iznim slučajevima suvasnička zajednica može pokrenutu sudski postupak protiv pojedinca ako je njegivo ponašanje izrazito štetno za zajednicu.
U slučajevima narušavanja javng reda i mira, ili ugrošavanja zdravlja poziva se policija ili slžba na tel 112 , gdje se ocjenjuje po specifičnostima dojave tko je dužan postupiti.

Ivan pita: Dobar dan.
Imamo problem oko zajednickog dvorista u zgradi od 4 stana.
Prestavnik stanara ne komunicira s nama, par puta je policija imala posla jer je agresivan. Zanima me gdje mogu doci do medjuvlasnickog ugovora i dali oni sebi mogu odrediti dvoriste tako da 3 stana imaju mjesto za parkiranje , a moj stan nema jer su sebi dali 3 okomice 2.5m x 5m, a meni vodoravno tako da ni ne mogu ako su svi auti parkirani doci na svoj dio? (20.11.2020)

ZORAN pita: 3 polovna prostora u zgradi nemaju zajednički ulaz sa stanarima nego sa strane zgrade. Međuvlasničkim ugovorom (mi ga nikada nismo vidjeli niti za njega znali) zaračunat nam je pričuva faktorom 2,00. Jedan ured ima podrum-skladište i za njega je zaračunat koeficijent 2,00. Podrum-skladiste uopće nije naveden u MAŠUVLASNIČKOM UGOVORU. 1. Koji koeficineti su primjenjivi iz prakse ako nemaju zajedniče sadrzaje niti ulaz? 2.Da li imamo pravo traziti izmjenu MUg i kako? Predstavnik ne saziva sastanak (17.11.2020)

Pričuva se plaća prema pdatcima koji su u vlasničkom listu bez obzira dali se radi o stambenom ili poslovnom prostoru po istom koefijentu.

Miljenko pita: Poštovani,
Upravitelj zgrade ne nudi usluge za koje redovno traži uplate. Kome da se obratimo?
Lijepo vas pozdravljam,
ML (13.11.2020)

Primjenite upravitelja. Ako je svjim ponašanjem počinio štetu za zajednicu, podnesite tužbu sudu. Ne postoji nijedno nadležno javno tijelo kojem se možete obratiti.

Roman pita: Postovani,

U zgradi je stan u kojem nitko ne zivi, a svaki stanar je suvlasnik 2 kvadrata. Nas zanima otkup stana, ali suvlasnici nisu uopce zainteresirani za bilo sto u vezi tog stana. Stan je prazan i pun otpada, nitko ga ne koristi. Mozemo li pravno pokrenuti neki postupak kojim bi ostali suvlasnici bili kooperativni da se taj stan otkupi za koristenje?

Zahvaljujem,
Roman (25.10.2020)

Potreban je dragovoljan pristanak svih ostalih suvlasnika,

Maja pita: Poštovani, da li se može svjetlarnik od cca 79tak kvadrata u neboderu na jednom katu zatvoriti i legalizirati i iz njega napraviti poslovni prostor? To je slučaj u našoj zgradi. Želim to provjeriti, kome se obratiti. Hvala (24.10.2020)

Ništa od zajedničkih dijelova se ne može prenamjeniti bez suglasnosti svih suvlasnika.
Svaki suvlasnik ili suvlasnička zajednica mogu pokrenuti sudski postupak protiv osobe koja proupravno kaoristizajedničke dijelove.

Maja pita: Poštovani, jedan od suvlasnika je srušio jedan ili više nosivih zidova. Kako to provjeriti i kome se obratiti? (24.10.2020)

Prijava građevinskoj inspekciji. Ako nema rezultata, pokreće se sudski postupak protiv počinitelja.

BRANKA pita: Poštovani,
da li suvlasnici mogu sazvati sastanak stanara ili isključivo predstavnik stanara?
ukoliko je predstavnik stanara spriječen da dođe na sastanak, da li ostali suvlasnici mogu sazvati sastanak?

s poštovanjem,
Branka (8.10.2020)

Da.To je i nužno ako predstavnik ne obnaša svoju funkciju.

Dara pita: Ja sam vlasnik stana u Makarskoj (fizička osoba) imam ZKI od 2006 god. a stalno plaćam struju "ELEKTRI" kao "PODUZETNISTVO NN BIJELI" sto je skuplje a problem je što zgrada nema uporabnu dozvolu a Upravitelj zgrade (kome se plaća pričuva) nije ništa poduzeo da se riješi taj problem iz njima znanih razloga i izabrali su predstavnika stanara koji je u Australiji i do koga osobno ne mogu doci. sto mi je činiti jer za svoj stan imam funkcionalnu uporabnu dozvolu. LP (7.10.2020)

Dok imate predstavnika, neovisno što je on u Austriji, upravitelj koristi svoje pravo da sa suvlasnicima komunicira preko njega.
Izaberite novog predstavnika!

IVANA pita: Susjed na zadnjem katu koristi terasu koja prokisnjava. Pristup na krov i tu terasu je zatvoren iz stubišta. Pristup je trenutno moguć samo iz njegovog stana.
Da li postoji mogućnost da on uskrati pristup na terasu radi sanacije i kako to argumentirati s pravne strane? Da li je dovoljna i u kojem postotku suglasnost sustanara da on mora dozvoliti pristup na tu terasu koja se treba sanirati?
Lp (7.10.2020)

Nema potrebe za suglasnost suvlasnika. Njegova zaknska obveza je da dozvoli pristup na taj dio ako ne postoji drugi način.
Ako ne dozvoli ulazak , potrebno je ishodovati sudski nalog. U toj situaciji će biti dužan podmiriti i troškove postupka.

Daniel pita: Tko je zadužen za održavanje radijatora u zgradi sa kotlovnicom. Konkretno, potrebno je ugraditi ventile za odzračivanje u stanu na zadnjem(4.)katu jer radijatori u sezoni grijanja žubore i griju sa 20% kapaciteta. Može li se to platiti iz sredstava pričuve. Hvala (7.10.2020)

Da.

Nikolaj pita: Predstavnik sam stanara imamo povećani gubitak vode od glavnog sata, u samoj zgradi nigdje ne curi tako da je jedino moguće da je puknuće u prizemlju. Od tri stan, u kojima su i ventili za vertilkle koje takoođer treba ispitati i zamjeniti jedan od sustanare na dozvoljava ulaz u svoj stan. Upravitelj odbija bilo kakove pravne radnje jer time po njihovom mišljenju staju uz jednu stranu "u sukobu" a ne dozvoljavaju plaćanje odvetnika od sredstava prićuve. Da li su u pravu i po kojem članku Zakona (6.10.2020)

Ako je izvršena eliminacija svh ostalih djelova, ako ne ide na drugi način , u stan suvlasnika koji stvara probleme ulazi se sa sudskim nalogom .
Promjenite tog upravitelja koji ne radi svoj posao (ili ne zna svoje obveze).

Vera pita: Poštovani, kupili smo stan i pripadajuće označeno parkirno mjesto ispred zgrade. Nepoznati ljudi nam povremeno parkiraju na to mjesto jer nije ograđeno ničim. Imamo li pravo namontirati o vlastitom trošku rampu unutar granica svojeg parkirnog mjesta? Napominjem da to ne bi ni na koji način uzrokovalo probleme u parkiranju drugim stanarima. (6.10.2020)

Da.

Iva pita: Poštovani, pregledavajući Vaše odgovore u kategoriji za ometanje mira u zgradama, nisam pronašla sličan odgovor za sljedeći slučaj: u stambenoj zgradi u centru grada iznajmljen je stan na prvom katu i u njemu je sada firma koja se bavi šivanjem te se strojno šivanje obavlja svaki dan u trajanju od 8 sati (7-15.00, ponekad i subotom). Vibracije i zvuk koji pritom nastaju remete miran boravak u tri prostorije u stanu ispod toga.
Hvala Vam (6.10.2020)

Trebate se obratiti uredu za gospodarstvo koje je izdao dozvolu za rad. Za svaku djelatnost je propisano u kavim uvjetima se može provoditi.
I vlasnik iznajmljenog prostora bi morao znati nešto o tome, odnosno pod kojim uvjetima je iznajmio stan.

Lidia pita: stanar zgrade ima napuštenu nekretninu punu miševa .Dali mora po zakonu očistiti prostor ni zatvoriti rupe (4.10.2020)

Da. Nekretninu mora držati na taj način da ostai suvlasnici ne trpe posljedice njegovog neodgovornog ponašanja.

Fani pita: Poštovani,
Vlasnica sam stana na zadnjem katu i terase koja je ujedno i krov susjedima ispod. Zbog vlaženja susjedu ispod potrebno je izvršiti sanaciju terase. U već danim odgovorima pročitala sam da se cjelokupna sanacija terase vršnog stana pokriva iz pričuve. Međutim zbog različitog tumačenja "cjelokupne sanacije", voljela bih da mi posebno odgovorite je li se i pločice i postavljanje istih također pokriva iz pričuve ili to treba ići na trošak vlasnika stana, odnosno terase. Hvala. (3.10.2020)

Sanacija se vrši na način da se sve vrati u pvobitno stanje pa tako i pločice.

Martina pita: Poštovani,u zgradi imamo suvlasnika s kojim godinama imamo problema,od neplaćanja pričuve,odlaganja krupnog otpada na zajedničkim dijelovima,obavljanja nužde psa po hodniku,nesavjesnom prolijevanju vode po kupaonici da susjedu ispod curi godinama(unatoč intervenciji vodoinstalatera).Dali imamo osnovu za zajedničku tužbu suvlasnika po čl.98 st. 3 za isključenje i dali treba biti večina suvlasnika za tužbu?
Hvala (3.10.2020)

Da. To vam je jedini pravi pute. Tužbu može podnijeti pojedinac ili suvlasnička zejednica. Sud u prvostupanjskom postupku izriče mjere oveztnog ponašanja, a ako ne bude učinkovto, u drugostupanjskom postukumože izreći mjeru isključenja iz suvlasničke zajednice.

Vlatka pita: Poštovani,
Može li predstavnik suvlasnika spriječiti zamjenu dotrajalog krovnog prozora, odnosno u mojem slučaju, nakon sto sam prijavila prokišnjavanje, predstavnik je skupljao potpise da mi se zamjena/popravak ne učine iz pričuve nego o vlastitom trošku. Jesu li takvi potpisi valjani? Hvala, lp, Vlatka (1.10.2020)

Ako je krovni prozor ugrađen po projetktu od strane investitora, dalje se održava sredsvimapričuve. Ako je to investicija vlasnika, dužan ga je i održavati.

 NAJČITANIJE

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom
Dimnjaci i sigurnost

Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Dim-stručni časopis

Dim-stručni časopis

Dolazi sezona grijanja. Ispravnost uređaja i opreme i primjena nove tehnologije za opskrbu toplinskom energijom faktor sigurnosti i zaštite okoliša.
Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se