Ksenija pita: Poštovani,
Koliki postotak glasova suvlasnika zgrade je potreban za donošenje odnosno prihvaćanje odluke o uzimanju kredita kako bi se mogao kupiti kavez za kontejnere za smeće i kavez za smještaj bicikla?
(18.1.2024)

To je pravna praninau Zakonu. To je jedno od mogućih rješenja,ali nije definitrano dali se radi o poboljšici za što bi trebala suglasnost svih, uili zbog novonastale situacije da bude jedan od redovnih poslova. Ako se donese odluka o kupnji kaveza bez suglasnosti svih, oni koji nisu za to bi eventualno morali dokazati štetnost u sudskom postupku.
Očigledno je da štete nema, ali na vam je da odlučite.

Petar pita: Poštovani,
predmet je terasa koja pripada posebnom djelu (stanu), u višestambenoj zgradi, terasi, koja se nalazi ispred ulaza u stan.
Terasa je bespravno natkrivena i zatvorena te je isto legalizirano.
Nakon legalizacije nije izvršeno etažiranje, niti je promjena provedena u zemljišnim knjgama.
Spada li sada, krov i stijena, kojima je zatvorena terasa, u zajedničke dijelove zgrade?
Treba li održavati iste na teret zajedničkih sredstava - pričuve?
Hvala na odgovoru!
Hitno je!
S Poštovanjem,
Petar (18.1.2024)

Ako netko izvrši promjene stanja gtrađevine dogradnjom ili na drugi načai radi osobnih potrreba, dužan je taj dio održavai vlastitim sredstvima.

Davor pita: Pozdrav. Na zgradi od 4 stana iz 1961. krov je u jako lošem stanju. Blago rečeno samo što se ne raspadne te nije siguran ni za stanare a ni za prolaznike.Ja sam na zadnjem katu i u stan mi curi, zidovi su puni vlage, vec su se i gljivice neke nakotile a jedan zid je propao skroz. Dal ja mogu zahtijevati od stanara sudjelovanje u troskovima sanacije štete jer negdje sam pročitao (ne sjećam se gdje) ako je u stanu nastala šteta zbog nebrige stanara o zgradi svi sudjeluju u toj sanaciji. Hvala puno (16.1.2024)

U vašem slučaju, svi suvlasnivci su dužni sudjelovati u održavanju zajedničkih djelova bez obzira dali se nalazili u prizemlju ili potkrovlju.

Jasna pita: Zanima me da li vlasnici stana moraju koristiti dimnjacarske usluge koje upravitelji priskrbe ili mozemo to uciniti tako da si sami nademo dimnjacara (16.1.2024)

Svaka jedinicalokalne samourave dužna je imati pravnu osobu- koncesionara za nadzor nad dimnjacima. Čišćenje možete povjeriti drugima, ali za evenualne posljedice ste odgovorni.

Darko pita: Poštovani,
Da li je plačanje pričuve obveza vlasnika stana ili njegovog stanara koji ima stanarsko pravo na stan u privatnom vlasništvu? (16.1.2024)

To je obaveza vlasnika kojisa najmoprimcem može sklopiti ugovor,ali je i dalje prvavno odgovoran ako najmoprimac ne plaća pričuvu. Sporne odnose između najmodavca i najmoprimca riješeva sud.

Jakob pita: Poštovani, objasnili ste u nekim odgovorima da je etažiranje jedini način da se ispravi netočno upisana kvadratura u vlasničkom listu. Ali, s obzirom na to da je za etažiranje potrebna suglasnost svih suvlasnika, što nam preostaje činiti u slučaju da suvlasnik ima prijavljeno 30 m2 manje i shodno tome plaća manju pričuvu, čime oštećuje zgradu, te ne pristaje na etažiranje? (15.1.2024)

Pojedinac može popkrenuti postupak etažiranja,ali u tom slučaju snosi sam troškove.
Drugi način je da pokrenete sudski postupak protiv osobe koja lažno prikazuje stanje i sud bi mogao donijeti rješenje o utvrđivanju činjenčnog stanja koje bi obuhvatilo cjelokupno etažiranje.

Matija pita: Zaprimio sam odluku savjeta suvlasnika poslovnog kompleksa Ksaver da od 01.11.23. sam dužan plačati naknadu za pričuvu 3,10 eura po m2. Dosadašnja cijena je bila 1,33 eura po m2. Obzirom da je to povečanje od 250% da li je to zakonito te da li ja moram prihvatit tu odluku kao takvu (vjerojatno nemam izbora)? Imam li pravo žalbe na takvo neopravdano povečanje? Vlasnik sam prostora u tom kompleksu te od nedavno te nisam potpisivao nikakve ugovore s upraviteljem - Termoservis u ovom slućaju. (9.11.2023)

Za povećanje visine pričuve potrebna je suglasnost većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu. Ako je donesena takva odluka ona je i za vas obvezujuća. Provjerite preko predstavnika dali su ispunjeni ti uvjeti.
Da bi se pričuva podizala na tu razinu, moraju postojati i opravdani razlozi.

Dora pita: Kome prijaviti projekt energetske učinkovitosti zgrade(sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti) čiji je izvođač upravitelj zgrade, a isto se ne provodi po svim propisima?
Projekt ima jako puno propusta, a upravitelj odmahuje rukom i ne odgovara na žalbe.
Postoji li nadzor upravitelja i projekata ili nadzor energetske obnove?

Hvala
(9.11.2023)

Pravila o izvođenju nadzire Fond za zaštitu okoliša. U ugovoru o sufinaciranju od strane fonda (Ministarstva graditeljstva) su navedeni podatci o odgovornoj osobi. U pravilu to je upravitelj.
Sve informacije bi trebali dobivati preko predstavnika suvlasnika.

Zrinks pita: 2019.smo u zgradi ugradili vodomjere.
Vodoinstalater nas je ove god upozorio da imamo vodomjer viška; vodomjeri u WCu i kuhinji su na istoj vertikali, voda se duplo očitava. Kontaktirala sam firmu koja je izvršila ugradnju i koja očitava potrošnju. Rukovoditelj firme je nakon kontrole priznao grešku ali nakon toga je postao nedostupan. Želimo službeno vještačenje a ne znamo kome se obratiti, što poduzeti; nemamo kontrolu nad očitavanjima a i dalje imamo 3 vodomjera. (9.11.2023)

Ako su to vaši vodomjeri, ne vidimo problem. Ako oba ne očitavaju potrošnju iste količine vode, jedan možete skinuti. Ako svaki mjeri svoju količinu, zbrajaju se očitani iznosi.

Ivan pita: Kako saznati dali poslovni prostor plaćaju odvoz smeća. U sustavu su plaćanje pričuve imaju svi ključeve i gomilaju najviše svog otpada. (8.11.2023)

To pitanje postvite gradskoj čistoći.Psolovni prostori bi trebali imati svje posude i plaćaju po drugačijim cjenama.

Damir pita: Može li predstavnik vlasnika stanova u zgradi biti vlasnik stana u kojem ne živi i ako bi bio izabran za predstavnika, može li dati punomoć svome sinu da bude predstavnik vlasnika stanova u zgradi iako ni on ne stanuje u zgradi nego navedeni vlasnik stana daje stan u najam? (8.11.2023)

Može. M
Može dati i generalnu punomoc da sin obavlja sve pravne poslove koji proizlaze i prava vlasnika.

Verica pita: Poštovani, tvrtka Komuščak iz Opatije od 2016 naplačuje mi pričuvu na samostalnu prostoriju - spremnici u suterenu na koju sam uknjižena tek ove godine. Jesu li na to imali pravo i što mogu učiniti. Osim toga naplaćuje li se uopće pričuva na spremnicu koja je bez prozora, vode, kanalizacije i struje i isključivo služi za čuvanje raznih stvari. Ja sam se pozvala na ZV-a članak 74 četvrti pasos, ali oni to ne prihvaćaju. Molim Vas da mi odgovorite na oba pitanja i ako sam u pravu što trebam učinit (6.11.2023)

Pričuva je obavezna za svakog suvlasnika prema površinama posebnih djelova koje su upisane u vlasničkom listu bez obzira dali se radi o stanu ili nekom drugom prostoru.

Gordana pita: Susjed je u stan u stambenoj zgradi naselio 15 podstanara - postoji li nekakvo ograničenje broja podstanara? Odnosno, zar ne bi trebao pitati suglasnost stanara za tako nešto? Hvala (6.11.2023)

Nema ograničenja. Postoji jedino mogućnost zakoske zaštite preko suda. Treba samo dokazati da se stan koristi ne škodljiv način za ostale ( povećana zajednička potrošnja, struje, dizala, vode, nedolično ponašanje i sl.)

Dean pita: Poštovani
Molim vas da me uputite tko je u nadležnosti ako imamo problem s smećem i odbačenim bocama koje stanar svakodnevno stavlja u stubište zgrade i time stvara zapreku za prolaz po stepenicama uz odvratan smrad i opasnost od širenja zaraze i požara.
Lp (6.11.2023)

Zgrade se tretiraju kao rivatno vlasništvo i nema tjela koje je ovlašteno za postupanje. Komunalno redarstvo može djelovati isključivo na javnim površinama.
Nažalost, jedino ostaje tužba sudu (kao gruntovčani!)

Karlo pita: Poštovani,
Zgrada sa 6 stanova plus moj stan u potkrovlju.
Zanimalo bi me dali mogu napraviti balkon u potkrovlju znaci dio krova bi se skinuo te napravila terasa od dijela moga stana
Dali moram traziti suglasnost stanara ili neku posebnu dozvolu (5.11.2023)

Da. Osim toga trebate tražiti dozvolu od nadležnog tjela za urbanizam.

Ivan pita: Poštovani, moja kuhinja je nekada bila balkon, zatvoreni i legaliziran, nakon obnove zgrade pri svakoj većoj kiši curi mi voda u stan na području kuhinje ali se širini po drugim dijelovima stana po plafonu. Predstavnik stanara me upućujue na upravitelja zgrade a upravitelj ne odgovara na upite, kome se još mogu obratiti i da li je to u nadležnosti zgrade? (5.11.2023)

Ako ste sami izvršili promjene stanja na građevini, to je vaša dužnost. U prethodnoj dokumentaciji zgrade je stvano stanje izvedenosti sukladno originalnom projektu.

Ivan pita: Postovani
Interesuje me ko snosi odgovornost krova u zgradi I Dali taj Krov pripada svim stanarima. Zasto vas pitam jel mi prokisnjava sa toga is toga krova meni kao I mojoj susjedi . Zalili smo se svima ali niko nista ne preuzima u vezi tog problema. Kome da se obratimo.
Hvala
LP (4.11.2023)

Krov je zajednički za sve suvlasnike. Održava se sredsvima pričuve. Upravitelj to dobro zna.
Ako nemate upravitelja, od ostalih suvlasnika možete tražiti da sudjeuju u troškovima. Ako ne ristaju, to možete ostavriti sudskim putem jer se radi o nužnm zahvatu

Hrvoje pita: Poštovani. Da li je legalno imati parkirno mjesto ispred ulaza u zgradu i ako je kolika mora biti udaljenost parkirnog mjesta da bi stanari neometano mogli ulaziti u zgradu.
Hvala (3.11.2023)

Ne, ako ometa normalan pristup ulazu u zgradu.

Petra pita: Pozdrav,imam pitanje pa ako me razumijete.
Moja susjeda zivi u zgradi od 6 kata,ona zivi na 5 a na 6 katu nitko ne zivi vec 20 godina jer stanar zivi u Njemačkoj,dodje obidje i ode . Problem je sta taj stan jako kisni ( krov nije dobro napravljen) i pun je vlage i curi susjedi koja zivi na 5 katu.Zgrada je drzavna i nikog nije briga.Zanima me kome prijaviti to jer nije uredu da neko pati godinama jer mu ulazi voda u stan i stan propada zbog necijeg nemara i ne brige. (3.11.2023)

Viidite preko Grada jder je nedavno bila rasprava o nekretninama u vlasništvu države. Gradovi bi trebali imati pravo na raspolaganje sa određenim nekretninama koje su u vlasništvu države.

jasminka pita: Poštovani,
Predstavnica sam suvlasnika jednog ulaza u višestambenoj zgradi sa 8 ulaza. Gotovo svaki ulaz ima svog predstavnika i Upravitelja. Nemamo zajednički ugovor o utvrđivanju i održavanju zajedničkih dijelova zgrade pa nam je problem rješavanja npr.sanacije ravnog krova. Kome da se obratimo za izradu Ugovora?
s poštovanjem,
Jasminka Hećimović (2.11.2023)

To je problem koji nastojim rješavati sa novi Zakonom o puravlanju i održavanju zgrada. Trenut jedino što možemo preporučiti da se napravi poseban ugovor između ulaza (preko predstavnika i upraviteja. To je nužno jer je krov zajednčki za sve ulaze.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više