Matija pita: Zaprimio sam odluku savjeta suvlasnika poslovnog kompleksa Ksaver da od 01.11.23. sam dužan plačati naknadu za pričuvu 3,10 eura po m2. Dosadašnja cijena je bila 1,33 eura po m2. Obzirom da je to povečanje od 250% da li je to zakonito te da li ja moram prihvatit tu odluku kao takvu (vjerojatno nemam izbora)? Imam li pravo žalbe na takvo neopravdano povečanje? Vlasnik sam prostora u tom kompleksu te od nedavno te nisam potpisivao nikakve ugovore s upraviteljem - Termoservis u ovom slućaju. (9.11.2023)

Za povećanje visine pričuve potrebna je suglasnost većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu. Ako je donesena takva odluka ona je i za vas obvezujuća. Provjerite preko predstavnika dali su ispunjeni ti uvjeti.
Da bi se pričuva podizala na tu razinu, moraju postojati i opravdani razlozi.

Dora pita: Kome prijaviti projekt energetske učinkovitosti zgrade(sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti) čiji je izvođač upravitelj zgrade, a isto se ne provodi po svim propisima?
Projekt ima jako puno propusta, a upravitelj odmahuje rukom i ne odgovara na žalbe.
Postoji li nadzor upravitelja i projekata ili nadzor energetske obnove?

Hvala
(9.11.2023)

Pravila o izvođenju nadzire Fond za zaštitu okoliša. U ugovoru o sufinaciranju od strane fonda (Ministarstva graditeljstva) su navedeni podatci o odgovornoj osobi. U pravilu to je upravitelj.
Sve informacije bi trebali dobivati preko predstavnika suvlasnika.

Zrinks pita: 2019.smo u zgradi ugradili vodomjere.
Vodoinstalater nas je ove god upozorio da imamo vodomjer viška; vodomjeri u WCu i kuhinji su na istoj vertikali, voda se duplo očitava. Kontaktirala sam firmu koja je izvršila ugradnju i koja očitava potrošnju. Rukovoditelj firme je nakon kontrole priznao grešku ali nakon toga je postao nedostupan. Želimo službeno vještačenje a ne znamo kome se obratiti, što poduzeti; nemamo kontrolu nad očitavanjima a i dalje imamo 3 vodomjera. (9.11.2023)

Ako su to vaši vodomjeri, ne vidimo problem. Ako oba ne očitavaju potrošnju iste količine vode, jedan možete skinuti. Ako svaki mjeri svoju količinu, zbrajaju se očitani iznosi.

Ivan pita: Kako saznati dali poslovni prostor plaćaju odvoz smeća. U sustavu su plaćanje pričuve imaju svi ključeve i gomilaju najviše svog otpada. (8.11.2023)

To pitanje postvite gradskoj čistoći.Psolovni prostori bi trebali imati svje posude i plaćaju po drugačijim cjenama.

Damir pita: Može li predstavnik vlasnika stanova u zgradi biti vlasnik stana u kojem ne živi i ako bi bio izabran za predstavnika, može li dati punomoć svome sinu da bude predstavnik vlasnika stanova u zgradi iako ni on ne stanuje u zgradi nego navedeni vlasnik stana daje stan u najam? (8.11.2023)

Može. M
Može dati i generalnu punomoc da sin obavlja sve pravne poslove koji proizlaze i prava vlasnika.

Verica pita: Poštovani, tvrtka Komuščak iz Opatije od 2016 naplačuje mi pričuvu na samostalnu prostoriju - spremnici u suterenu na koju sam uknjižena tek ove godine. Jesu li na to imali pravo i što mogu učiniti. Osim toga naplaćuje li se uopće pričuva na spremnicu koja je bez prozora, vode, kanalizacije i struje i isključivo služi za čuvanje raznih stvari. Ja sam se pozvala na ZV-a članak 74 četvrti pasos, ali oni to ne prihvaćaju. Molim Vas da mi odgovorite na oba pitanja i ako sam u pravu što trebam učinit (6.11.2023)

Pričuva je obavezna za svakog suvlasnika prema površinama posebnih djelova koje su upisane u vlasničkom listu bez obzira dali se radi o stanu ili nekom drugom prostoru.

Gordana pita: Susjed je u stan u stambenoj zgradi naselio 15 podstanara - postoji li nekakvo ograničenje broja podstanara? Odnosno, zar ne bi trebao pitati suglasnost stanara za tako nešto? Hvala (6.11.2023)

Nema ograničenja. Postoji jedino mogućnost zakoske zaštite preko suda. Treba samo dokazati da se stan koristi ne škodljiv način za ostale ( povećana zajednička potrošnja, struje, dizala, vode, nedolično ponašanje i sl.)

Dean pita: Poštovani
Molim vas da me uputite tko je u nadležnosti ako imamo problem s smećem i odbačenim bocama koje stanar svakodnevno stavlja u stubište zgrade i time stvara zapreku za prolaz po stepenicama uz odvratan smrad i opasnost od širenja zaraze i požara.
Lp (6.11.2023)

Zgrade se tretiraju kao rivatno vlasništvo i nema tjela koje je ovlašteno za postupanje. Komunalno redarstvo može djelovati isključivo na javnim površinama.
Nažalost, jedino ostaje tužba sudu (kao gruntovčani!)

Karlo pita: Poštovani,
Zgrada sa 6 stanova plus moj stan u potkrovlju.
Zanimalo bi me dali mogu napraviti balkon u potkrovlju znaci dio krova bi se skinuo te napravila terasa od dijela moga stana
Dali moram traziti suglasnost stanara ili neku posebnu dozvolu (5.11.2023)

Da. Osim toga trebate tražiti dozvolu od nadležnog tjela za urbanizam.

Ivan pita: Poštovani, moja kuhinja je nekada bila balkon, zatvoreni i legaliziran, nakon obnove zgrade pri svakoj većoj kiši curi mi voda u stan na području kuhinje ali se širini po drugim dijelovima stana po plafonu. Predstavnik stanara me upućujue na upravitelja zgrade a upravitelj ne odgovara na upite, kome se još mogu obratiti i da li je to u nadležnosti zgrade? (5.11.2023)

Ako ste sami izvršili promjene stanja na građevini, to je vaša dužnost. U prethodnoj dokumentaciji zgrade je stvano stanje izvedenosti sukladno originalnom projektu.

Ivan pita: Postovani
Interesuje me ko snosi odgovornost krova u zgradi I Dali taj Krov pripada svim stanarima. Zasto vas pitam jel mi prokisnjava sa toga is toga krova meni kao I mojoj susjedi . Zalili smo se svima ali niko nista ne preuzima u vezi tog problema. Kome da se obratimo.
Hvala
LP (4.11.2023)

Krov je zajednički za sve suvlasnike. Održava se sredsvima pričuve. Upravitelj to dobro zna.
Ako nemate upravitelja, od ostalih suvlasnika možete tražiti da sudjeuju u troškovima. Ako ne ristaju, to možete ostavriti sudskim putem jer se radi o nužnm zahvatu

Hrvoje pita: Poštovani. Da li je legalno imati parkirno mjesto ispred ulaza u zgradu i ako je kolika mora biti udaljenost parkirnog mjesta da bi stanari neometano mogli ulaziti u zgradu.
Hvala (3.11.2023)

Ne, ako ometa normalan pristup ulazu u zgradu.

Petra pita: Pozdrav,imam pitanje pa ako me razumijete.
Moja susjeda zivi u zgradi od 6 kata,ona zivi na 5 a na 6 katu nitko ne zivi vec 20 godina jer stanar zivi u Njemačkoj,dodje obidje i ode . Problem je sta taj stan jako kisni ( krov nije dobro napravljen) i pun je vlage i curi susjedi koja zivi na 5 katu.Zgrada je drzavna i nikog nije briga.Zanima me kome prijaviti to jer nije uredu da neko pati godinama jer mu ulazi voda u stan i stan propada zbog necijeg nemara i ne brige. (3.11.2023)

Viidite preko Grada jder je nedavno bila rasprava o nekretninama u vlasništvu države. Gradovi bi trebali imati pravo na raspolaganje sa određenim nekretninama koje su u vlasništvu države.

jasminka pita: Poštovani,
Predstavnica sam suvlasnika jednog ulaza u višestambenoj zgradi sa 8 ulaza. Gotovo svaki ulaz ima svog predstavnika i Upravitelja. Nemamo zajednički ugovor o utvrđivanju i održavanju zajedničkih dijelova zgrade pa nam je problem rješavanja npr.sanacije ravnog krova. Kome da se obratimo za izradu Ugovora?
s poštovanjem,
Jasminka Hećimović (2.11.2023)

To je problem koji nastojim rješavati sa novi Zakonom o puravlanju i održavanju zgrada. Trenut jedino što možemo preporučiti da se napravi poseban ugovor između ulaza (preko predstavnika i upraviteja. To je nužno jer je krov zajednčki za sve ulaze.

Željko pita: Poštovani, suvlasnik je prije nekoliko godina napravio etažno grijanje na plin i ugradio fasadni dimnjak. Dimovodni kanali koji su sastavni dio zgrade, a građeni su kad je i zgrada 1963. nisu u upotrebi zbog propusnosti, te se oni ne koriste.
Koncesionar u Rijeci za čišćenje dimnjaka tvrdi da smo mi kao zgrada dužni plaćati pregled fasadnog dimnjaka, iako on nije građen kad i zgrada, već je naknadno napravljen o trošku suvlasnika.
Molim Vaše mišljenje.
Hvala. (27.10.2023)

Koncesionar je dužan izvršiti pregled svih dimnjaka u zgradi. To mu je zakonska obaveza. Ovo pitanje trebate riješiti unutar suvlasničke zajednice . Nema propisa, ali predlažemo da taj suvlasnik osobno snosi trošak na način da refundira sredstva na račun pričuve.
Zakonodavac nije donio pravilnik kojim bi se to pitanje rješavalo. U tom pravcu je pokrenuta inicijativa, i nadamo se da će i to jednog dana biti rješeno na zadovoljavajući način

Dean pita: Pozdrav, kao vlasnik stana smijem li od jednog stana napraviti dvije garsonijere sa zasebnim ulazima? (26.10.2023)

Provjerite u nadležnom uredu za urbanizam jer svaka zgrada im svoje specifičnosti i treba se pridržavati pravila građenja.

ROMANA pita: Poštovani,
živim u zgradi koja je izgrađena 1998. g etažirana je, ali zgrada nema uporabnu dozvolu ( i neće je dobiti još neko vrijeme). Iz tog razloga nismo plaćali pričuvu . S obzirom da po zakonu trebamo plaćati pričuvu, a društvo za upravljanje nas ne želi prihvatiti radi toga što nemamo uporabnu dozvolu, što možemo napraviti da društvo za upravljanje s nama sklopi ugovor.
Hvala. (26.10.2023)

Pošto zgrada nema još uporabu dozvolu sve je još u nadležnosti investitora. On je dužan održavati zajedničke djelove zgrade.

Krunoslav pita: Postovani,
Ako vlasmik stana svoj stan zeli izdavati u dnevnom najmu, da li mora prikupiti potpise suglasnosti suvlasnika. Iako da u kom postotku.
(25.10.2023)

Ne.Morate voditi računa da na taj način ne proizvodite povećane troškove za suvlasničku zajednicu.

Emanuela pita: Upravitelj pet zgrada u nizu odselio se na novu adresu. Može li nas isti zastupati pred pravosudnih tijelima. Ne interesira ga što stanari kažu osim ukoliko mu ne podilaze. Ne želi etažirati zgrade jer navodno isto nije važno dok smo krov trebali popravljati svi zajedno potkrovlje smo suglasio dali supružnika. Jedino pravo na korištenje ima supruga jer ne može ići u nasljedni dio. Stalno smo u dugovima ali stvarni troškovi nisu prikazani. Također ni sa ponudama izvođača radova nismo upoznati. Ne (25.9.2023)

dok je ugivorno vezan sa vama kao upravitelj, nije bitna njegva adresa. Međutim, koliko se vidi iz pitanja, možda trebate razmisliti o izbru novog upravtelja.

Aleksandar pita: Postovani,imam apartman koji sam iznajmljivao i ispred moje terase je drugi suvlasnik zgrade izgradio bespravno i bez ikakve dozvole svoju terasu i zaklonio mi pogled i time sam izgubio goste. Obavijestio sam HP stan koji odrzavaju zgradu i njima se placa pricuva. Uredno su slikali i izasli na teren i od tada ne placam pricuvu dok se to ne rijesi sam im rekao. Sada su mi poslali opomenu pred ovrhu a nista nisu ucinili po tom pitanju. Ja sam izgubio vec masu gostiju i novca. Sto mi je ciniti (25.9.2023)

Pričuvu morate plaćati a protiv susjeda morate podnijeti prijavu sudu i ako ima elemenata za postupanje , građevunskoj inspekciji.
Upravitelj nije nadležan za riješavanje sporova između susjeda.

 



NAJČITANIJE

Roštilj

Roštilj

Zbog roštiljanja na terasi završili na sudu: Sada se znaju pravila,a za kršenje kazna je do 250.000 eura!

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se