Maja pita: Poštovani,
Koje su zakonske sankcije za upravitelja koji ne predaje fin. izvjesca, ne radi plan odrzavanja i mjesecima se oglusuje na naloge stanara, a uredno si isplacuje naknadu. Hvala i Lp, Maja (6.2.2024)

Samo zakonsko pravo suvlasničke zajednice da raskine ugovor o uravljanju, izabere novog i ako se ustanove neke štete, da se protiv njega podnese kaznena prijava nadležnom sudu.

Miroslav pita: Poštovani, imamo nadiranje vode u stan a predstavnik stanara se oglušuje i ne želi poduzeti ništa kako bi se ispitalo gdje je došlo do curenja/puknuća cijevi. Zanima me u kojem slučaju je moguće dobit nalog da se zatvori glavni ventil zgrade?

Hvala (6.2.2024)

Ne treba vam posebno odbrenje za zatvarenje glavnog ventila. Dovoiljno je da na vrijeme upoznate ostale suvlasnike u kojem periodu će biti zatvoren ventil kako nebbi koristuli u kućne uređaje koji su vezani za potrošnju vode.
Prepouka je da se promjeni predstavnik !

Irena pita: Dobar dan, stanari u zgradi ne žele plaćati čišćenje stubišta. Postoji li zakon po kojem su to dužni napraviti i kome prijaviti nehigijenske uvjete u zgradi?
Hvala
(5.2.2024)

Trenutno ne postoji zakonska odredba koja to propisuje.

Darko pita: Poštovani,
što učiniti ako je nemoguće sazvati sastanak suvlasnika iako on godinama nije bio održan. Predstavnik suvlasnika ga ne želi sazvati, a nemoguće je i skupiti trećinu suvlasnika pa da se po njihovoj odluci sazove sastanak. Problem je što su skoro svi suvlasnici nezainteresirani za bilo kakvo sudjelovanje u odlučivanju i nikad se ne bune bez obzira kakvu odluku upravitelj donese. (4.2.2024)

Toje općenito situacija u velikom broju zgrada u RH. Pogledajte anketu na našoj stranici. Mnohgi su nezadovoljni, ali nebi preuzelu obaveze predstavnika1.

Alma pita: Poštovani,
Imali smo problem sa video nadzorom, ali uspostavljen je ponovno, molim vas za info kad prestavnik nije u mogucnosti odnosno nije informaticki pismen da preuzme obvezu voditelja obrade podataka. Koliki postotak vl.udjela treba za odredit osobu koja bi to obavljala ili prestavnik moze odrediti jednog od vlasnika da uz njegov prisustvu pogleda sporne ili eventualne nezeljene situacije.Lijepi pozdrav (3.2.2024)

Nepa propisa . To možete rješiti odlukom suvlasničke zajednice.
Jasno je da videonadzorom pokrivate samo one djelove gdje se ne ulazi u privatnost, pa nije ni sporno pitanje tko će pregledati videozaspise.

Rudolf pita: Postoji zgrada za kolektivno stanovanje i pricuva koja se placa. Postoji objekt u dvoristu, kuca koja je definirana kao stan i na koji se placa pricuva isto kao u velikoj zgradi. Mi Bismo Taj stan,zapravo kucu i stvarno i pravno odcijepili tj. Izdvojili se iz stambene zajednice.stvarno mi s njima nemamo nista,a pricuva se koristi za veliku zgradu, nikad za fasadu ili krov naseg objekta u dvoristu (3.2.2024)

Ako ste posebna građevinska cjelina, niste dužni plaćati pričuvu.
Ako ste vezani sa nekom infrastrukturom , sudjelujete samo u dijelu troškova za održavanje iste.

Zdenko pita: Predstavnik suvlasnika sazvao sastanak oko povećanje pričuve.Poziv je stavljen na oglasnu ploču.Pričuva je podignuta. Dovoljan broj potpisa skupio se naknadno. Ne živim u zgradi već na dugoj adresi,ali sam vlasnik parkirnog mjesta ispod zgrade i nisam znao za sastanak.
1)dali sam pisanim putem trebao biti obaviješten
2)dali je cjelokupan postupak ispravan
3)uz potpis suglasnosti svakog suvlasnika nema OIB,dali treba biti
4)dali se može srušiti odluka o povećanju pričuve na osnovu gore navedenog (2.2.2024)

Tu je napravljeno nekoliko proppusta.
Da bi provjerili valjanost odluke, porebno je izvršiti uvid u autentičnost potpisa nknjižnih vlasnika.
Ako je odluka dobesdna bez vašeg znaanja, možete je sudskim putem osporiti sa dokazima da je štetna za vas ili za suvlasničku zajednicu

Petar pita: Poštovani,
Supruga i ja smo suvlasnici stana u odnosu 50 / 50 %, međutim ja imam drugu adresu stanovanja i povremeno boravim u stanu, cca 6 mjeseci u toku godine prema potrebi.
Mogu li ja biti predstavnik suvlasnika u svom dijelu zgrade - ulazu koji broji 10 stanova?
S poštovanjem, Petar (1.2.2024)

Da. Vi ste kao suvlasnik solidatno odgovorni i za udio vaše supruge.

DARKO pita: Poštovani!!
Dali suvlasnici smiju provesti zamjenu krovišta ba zgradi bez znanja upravitelja zgrade koji i nije zainteresiran da sa taj problem riješi.
Pozz (28.1.2024)

DA.
Inače ste i po zakonu dužni sudjelovati u upravljanju i održavanju zgrade.
Napominjemo da je zakonodavac predvdio da se za upravitelja imenuje pravna osoba koja ima odgovornost prema suvlasničkoj i društvenoj zajednici
Ako se već tako dobro slažete kao zajednica, složite se i donesite odluku da se taj upravitelj smjeni! On vam je bio dužan pripremiti sve u vašem interesu a na vama bi bilo dali se slažete ili ne.

BOJAN pita: Prilikom skupljanja potpisa za novog predstavnika suvlasnika zgrade, a potom i novog upravitelja zgrade, prikupljeno je preko potrebnih 50% potpisa te je izabran novi predstavnik i novi upravitelj. Stari upravitelj potom ne priznaje pravovaljanost tih potpisa te osporava novog predstavnika i novog upravitelja na način da ne želi izvršiti primopredaju zgrade, te i dalje ispostavlja račune za pričuvu, a ispostavlja ih i novi upravitelj. Molim savjet, kome da plaćamo pričuvu dok se spor ne riješi? (26.1.2024)

Ako je novi izabran na zakonit nasčin, plaćajte račune koje vam on dostavlja-

Chris pita: Pri energetskoj obnovi zgrade stanari su uzeli kredit da bi zadovoljili uvjete evropskih fondova koji su bili raspisani projektom I pračeni Upraviteljom zgrade. Nakon završenog projekta nastali su dodatni troškovi za koje je Upravitelj bio odgovoran . Tražeći od stanara da uzmu novi kredit bez zakonskog prva bio je prisiljen da to sam napravi. Da li Upravitelj ima zakonsko pravo ili je to protuzakonito otplatiti taj kredit iz stanarske prićuve I ako ima da li treba suglasnost stanara zgrade. Lp (26.1.2024)

Ako su troškovi zgrade u pitanju, idu na gteret pričuve. Dali je način postupanja upravitelj ispravan ili sa naše pozicije se ne može znati. U svakom slučaju, morate videjti uvjete koju su navedeni u prvom djelu projekta i eventualne troškove koji su nastali, a nisu podmireni odnosno nisu bili predviđeni.
Ako je to štetna odluka, morate dokazatui u eventualnom sudskom postupku.

Jasminka pita: Poštovani,
Stanarka na zadnjem katu zgrade traži natkrivanje pergole iznad svoje terase polikarbonatnim pločama
( u Glavnom projektu, građevinskoj i uporabnoj dozvoli radi se o pergoli koja je naslonjena na nosivi zid). Da li je ispravno iz zajedničke pričuve financirati limarske radove na spoju pergole i nosive konstrukcije, a NE i pokrivanje polikarbonatnim pločama?
Lijepi pozdrav (25.1.2024)

Ako netko mjenja stanje građevine, a za to ima dozvolu, dužan je sam snositi sve troškove.To se odnosi i nalimarske radoove.

Dragan pita: Poštovani.
Molim vas dali mi možete odgovoriti na upit o izvođenju za mene izvanrednih radova ( nova fasada ) na zgradi u Rijeci Medovićeva 19.
Sukladno Zakonu o vlasništvu...... članak 87, moje prvo saznanje o tome je bilo kad je predstavnik stanara došao na moja vrata da potpišrm za izradu nove fasade ( zgrada useljena 1989.g.12 mjesec) znači stara niti 35.g. te ima na fasadi preko 30 % cigle. Nisam potpisao ali mi je rečeno da ću morati skoro 100% plaćati veću pričuvu uz prijetnju ovrhe.
(25.1.2024)

Nažalost , ako je odluka prihvaćena od strane nadpolivične večine , i za vas je obvezujuće. To je sukladno uvjetima koje je Ministarstvo graditeljstva odtredilo.
Zakon ima puino pravnih praznina pa i ovdje dolazitoga da se radi opobiljšici, a u naravi tretira se kao redovno održavanje.

Gordana pita: Suvlasnici zgrade izabrali su novog upravitelja zgrade no stari upravitelj to ne priznaje. Stižu nam uplatnice od oba upravitelja, kome plaćati dok spor ne bude riješen? (25.1.2024)

Novom upravitelju

Marin pita: Molim Vas da li je vazeca odluka o promijeni predstavnika i upravitelja koja u potpisnoj listi nem aiskazane kvadrature zasebnih dijelova, omjere, OIB-e vec samo ime i prezime i potpis. I to je takoder skupljano u vise primjeraka pa na nekima necijeg potpisa ima a negdje nema pa s eje nemoguce smaci koliko potpisa u m2 ima.
Takoder potpisna lisat je bila sama bez teksta na sto se odnosi naknadno je stavljena “Odluka”.

Zahvaljujem (25.1.2024)

Odlukaje valjana ako je potpisana od strane većine suvlasbika po udjelu uvlasništvu. Podatke o površinama motratesami utvrditi, To možete i preko interneta.

Mirko pita: Poštovani,
Jedan dio suvlasnika želi da se uredi podrum, nekad drvarnica,koji nije u funkciji vise od 25 g. Jedan dio misli da su prioriteti drugi, npr. prozori u haustoru koji se raspadaju.
Budući je podrum totalno devastiran i neupotrebljiv tolike godine zahtjeva i radove gradevinske, stolarske. Radi li se o poboljšici ili o tekućem održavanju, odnosno koja većina je potrebna za odluku. Hvala na brzom odgovoru (22.1.2024)

To je redovno održavanje.

DARKO pita:
Kako prisiliti predstavnika suvlasnika da da na uvid i skeniranje Međusuvlasničkog ugovora, zapisnika na kojem je izabran, račune koje je odobrio a nisu u godišnjem planu (21.1.2024)

Organizirajte ponovno biranje predstavnika. Taj ne postupa po zakonu.

ZVONKO pita: PREDSTAVNIK STANARA POSJEDUJE STAN U NAŠOJ ZGRADI ALI ŽIVI NA DRUGOJ ADRESI. DALI ON MOŽE BITI NAŠ PREDSTAVNIK IAKO NE ŽIVI U NAŠOJ ZGRADI. HVALA NA ODGOVORU. (21.1.2024)

Da.

Dijana pita: Poštovani , da li predstavnik stanara može zabraniti korištenje zajedničke prostorije. Tko sve ima pravo na korištenje i da li treba potvrda od javnog bilježnika? Hvala lp (19.1.2024)

Ne može zabraniti. Svi suvlasnici imaju pravo na korištenje zajedničkih prostorija ukoliko ne postoji drugačija odluka svih suvlasnika /100 %/

Jože pita: Pozdrav,
Može či biti predstavnik suvlasnika osoba koja nema dijela mvlasništva u zgradi? Tko može biti predstavnik ako nitko od suvlasnika nije voljan preuzeti ulogu predstavnika? (19.1.2024)

U Zakonu stoji da suvlasnici biraju predstavnika izmeđui sebe. Znači da bi trebao biti knjižnoi vlasnik.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više