Ina pita: Pozdrav
U zgradi je planirana obnova fasade pa je i zatrazena suglasnoat stanara i svi su bili za da se nece ici kroz pricuvu vec kesom osim jednog koji iskljucivo zeli preko pricuve.
Sada je ideja predstavnika da se napravi po pola zgrade fasada a da se njegov dio ostavi takvim kakav je.
Da li se moze na temelju prethodne suglasnosti tako izvesti iako je ona podrazumijevala cijelu zgradu i smije se uopce tako po zakonu?
Zgrada ce izgledat ko cirkus. (26.5.2021)

Ako se vrši obnova, ne mogu se ispuštati pojedini dijelovi zgrade.

Toni pita: Pozdrav, živim na 4. katu. Ugradio bi kondenzacijski bojler i najjednostavnije rješenje koje je predložio i projektant je da izbušim rupu direktno iz atana na krov jer sam na zadnjem katu. Moje pitanje je treba li tražiti dozvolu od svih suvlasnika za bušenje ili ne? (26.5.2021)

Ne ako to napravite na neškodjiv način za ostale.

Ivan pita: Vezano za obrt.Moram imat skladiste za robu. Jel moguce garazu koja je nedavno napravljena u dvoristu prenamjeniti u poslovni prostor ili skladiste? (26.5.2021)

Svoj privatni prostor možete koristiti na neškodljiv način za ostale.

ivanka pita: Poštovani,
Vlasnica sam stana u manjoj zgradi većina stanova je u najmu, vlasnici živi drugdje i ne mogu doći do njihovih kontakata (predstavnik stanara nema kontakte). Radi optimiziranja prostora u stanu, htjela bih zazidati prozor na bočnoj fasadi i otvoriti drugi na istoj fasadi. Intervencija je statički prihvatljiva. Koliko suvlasnika (koji postotak) mi treba potpisati suglasnsot za promjenu na fasadi i koji podaci trebaju biti navedeni na suglasnsoti? Hvala unaprijed (25.5.2021)

Provjerite uvjete u uredu za urbanizam.

Tomislav pita: Zgrada do sada u cjelini se odvaja po ulazima (svaki sa svojim predstavnikom, računom, prihodima i rashodima). Od početka prihodi i rshodi zgrade knjižili su se po ulazima i po mjestu troška, a placali iz zajednickog racuna. Da li zakon definira kako se sada kod administrativnog razdvajanja po ulazima dijele sredstva? Da li se preostala sredstva na dan odvajanja dijele u omjeru vlasnickih udjela ili prema knjizenju prihoda i rashoda po ulazima (izvjestaj od upravitelja)? (22.5.2021)

Riješite to ugovorom u kojem treba regulirati pitanja od zajedničkog interesa. Savki ulaz ima svoje specifičnetroškove, ali morate imati regulrno pitanje zajednićkih dijelova i infrastrukture. To mora znati svaki upravitelj.

Iva pita: Zgrada želi ugraditi alarm ali ne sredstvima iz pričuve već dodatnom naplatom. Sami su skupili ponude ali zadužili su BMD da nam pošalje uplatnicu na iznos od 500 kn/stanu. Skupljali su se potpisi i veći dio je složan za ugradnju, nas par nije. Rečeno nam je da je na dobrovoljnoj bazi a sad BMD šalje uplatnice. Da li sam dužna platiti i ako ne platim da li mi mogu otvoriti ovrhu na osnovu te uplatnice? Pričuvu plaćam uredno. (20.5.2021)

Ništa od toga nije propisano zakonom. Zakon kaže da zgradde moraju imati upravitelje. Ako ga ne izaberu sami, jedinica lokalne samouprave određuje prinudnog upravitelja koji bi trebao rješavati i takve probleme koje vi imate.

Magdalena pita: Poštovani,
u prizemlju zgrade je uredski prostor pretvoren u salon za mršavljenje. Radi 12 sati dnevno, prima desetke žena svaki dan. Iz salona se šire intezivni, neugodni mirisi i ulaze u zajednički hodnik i stanove. Molim Vas je li to protivno Zakonu o vlasništvu.....zbog širenja mirisa i imaju li stanari pravo zahtijevati da ugrade adekvatnu ventilaciju?
Najljepše zahvaljujem. (19.5.2021)

Svaki suvlasnik svoj posebni dio koristi na neškodljiv način za ostele.
Podnesite tužbu sudu ako vam to smeta,

Tatjana pita: Postovani
stan u susjednom ulazu koji granici s mojim je u najmu.Studenti koji unutra zive vrlo su bucni.U vise navrata pusta se glasna glzba te vode duge urlacke razgovore nocu.Predstavnik stanara je rekao da ce ih se rijesit ali jos uvijek nista se ne dogada.Kada glasno pricaju nocu ne znam kako mi policija moze pomoci,a osim toga ukoliko ejtaj ulaz zakljucan policija ne moze uci tamo i nista ucinit.Lijepo vas molim sto mogu ucinit jer ovo traje vec mjesecima?
srdacan pozdrav (19.5.2021)

Tužite vlasnika stana jer je on dužan voditi računa da se stan koristi na neškodljiv način za vas.

Jelena pita: Poštovani,

vlasnica stana u prizemlju (u vlasništu ima i vrt od 200 kvadrata, sve uredno u zemljišnim knjigama) ima zamisao da proširi stan dogradnjom još jedne prostorije u svom dvorištu. Može li ona to učiniti, jer vlasnik stana sa kojim graniči to ne želi, pošto će raditi sjenu njegovom stanu. Je li moguće to proširenje izvesti i šta je potrebno da se to napravi?
Radi se o zgradici sa 8 stanova, grad Zagreb. (14.5.2021)

Provjerite u uredu za urbanizam.

Borjan pita: Na stranici "https://www.udruga-stanara.hr/hr/prava_i_obveze_suvlasnika_stambenih_zgrada/10/29" sam pročitao "Ako u nekoj zgradi postoje tri ili više suvlasnika, suvlasnici moraju imati upravitelja."
Možete li mi odgovoriti iz kojeg izvora dolazi ta izjava? U zakonu to nisam našao, vjerojatno je u pitanju neki podzakonski akt. Hvala unaprijed! (13.5.2021)

U Zakonu o vlasništvu stoji da sve zgrade sa više posebnih djelova moraju imati upravitelja. nažalost, zakon nije dorečen , nije precizno određeno pa se to tumači od dvije suvlasničke jedinice pa na više ako su u vlasništvu posebnih pravnih ili fizičkih osoba.

Miran pita: Poštovani, živim u zgradi u Centru kod Britanca. Susjed kontinuirano ispred svojih vrata drži vreće sa smećem. Kad jednu snese, iznese drugu. Na stubištu redovito čisti svoj električni romobil i ostavlja ga tako da je problem doći do sklopke za stubišnu rasvjetu, a pred vratima drži dva otirača jedan ispred drugog tako da smanjuje prolaz silaska/uzlaska stepenicama na kat. Komu se obratiti? Predstavniku, upravitelju? Postoji li jasni propis o tome što je dopušteno držati u zajedničkim dijelovima (13.5.2021)

Korištenje zajedničkih djelova zgrade se uređuje međuvlasničkim ugovorom . I to pitanje bi trebalo biti rješeno. Ako netko koristi zajedničke djelove na štetan način za ostale, može biti zakonski odgovoran.

BISERKA pita: Da li predstavnik suvlasnik stanara mora
imati kontakt brojeve vlasnika stanova?
Da li se predstavniku moraju dostaviti vlasnički ugovori?
Da li se čistaćica može plaćati u gotovini od novaca sakupljenih od suvlasnika stanova?
Hvala (12.5.2021)

1. nije proposano ali je poželjno
2. Svaki suvlasnik bi trebao imati svoj rimjerak
3. Za to postoje propisi,. u ravilu osoba bi trebala biti u radnom odnosu ili imati registriranu djelatnost.

Mira pita: Predstavnik sam u jednoj zgradi. Upravitelj-moj referent je rekao da nisam trebala samoinicijativno za zgradu tražiti majstora koji je odradio posao za zgradu već samo one koji sa njima imaju ugovor o suradnji. Zar ja nemam pravo naći majstora koji će odraditi posao i biti plaćen preko pričuve? Zar nemam ja pravo dogovarati posao i cijenu istog? Oni koji sa njima imaju ugovor plaćaju im postotak od svakog posla a nama je to tada skuplje. Imaju li zakonsko pravo to raditi? Hvala. (5.5.2021)

Nemojte sama donosit odluke. Neka to bude odluka suvlasnučke zajednice . Ako više od 50% suvlasnika donosi odluku, upravitelj je dužan istu provesti bez pogovora. Ako to ne želi učiniti, donesite odluku i promjenite ga.

Stipe pita: Poštovani.
Do kojeg iznosa predstavnik suvlasnika može samoinicijativno raspolagati? Živim u ulazu od 24 stana i 4 poslovna prostora. Imamo 20 i više godina star problem vode u podrumu. 2019 godine odrađena "hitna" sanaciju vode, odvoda i toplovoda u prizemlju zgrade je potrošeno 470000kuna, a nama i dalje voda lagano slini u podrum kao i prije 20godina. Sve odrađeno bez ijednog pristanka, potpisa suvlasnika. A da o višestruko preplaćenih cifri i ne govorim gotovo pola miliona kuna. Puno hvala. (24.4.2021)

Predstavnik može raspolagati iznosima sredstava samostalno samo u visino koja je predviđena međuvlasničkim ugovorom. To su uglavnom manje značajni toškovi. Tako veliki iznos, sigurno izaziva sumnju u ponašanje. Ako postoji osnovana sumnja o neopravdanim troškovima a naročito na temelju samostalnog odlučivanja bez suglasnosti ostalih suvlasnika,prikupite dokaze i podnesite prijavu sudu protuv njega.

Jasna pita: Nisam našla odgovor na pitanje kakve su mogućnosti za naplatu pričuve suvlasniku, stranom državljaninu koji od kupnje stana nije platio niti jedan iznos pričuve. Isti već dvije godine ne dolazi u stan a u njemu često boravi nepoznata osoba, za čijeg boravka su se ustanu obavljali i neki građevinski radovi, ne znamo jel za to postoji odgovarajuća dozvola.
Dug za pričuvu je prilično narastao ali nije dovoljan da bi se izvršila ovrha na stanu, a do njega se ne može doći jer često mijenja adresu. (24.4.2021)

Problem koji je dosta složen. Upravitelj je dužan pokrenuti ostuoak. Ako se ne poduzmu mjere prisilne naplate putem suda, nastupa zastara u roku od tri godine. . Apsolutna zastara nastupa ako prođe još tri godine od pokretanja redovnog postupka naplata na temelju pravomoćnog sudskog rješenja.

Tamara pita: Živim u zgradi u Zagrebu, Gračanska cesta, od 4 stana koja nikad nije imala upravitelja. Htjela bih pokrenuti postupak prinudne uprave ali ne znam kako. Obratila sam se Gradskom stambeno komunalnom gospodarstvu da nas stave pod prinudnu upravu ali nisam dobila odgovor. Grad Zagreb je inače odlučio da sve zgrade koje nisu odabrale upraviltelja dobivaju prinudnog upravitelja GSKG (23.4.2021)

Budite uporni. Grad mora donijeti riješenje o imenovanju prinudnog upraviteja.

Mirjana pita: Trazim savjet jer neznam kome se obratiti. Mama zivi u stanu koji nam je prije 38 god. dodijelio grad Dakovo i pokojni otac nije ga htio otkupiti.Uredno odrzava stan, dvoriste, placa stanarinu o svom je trosku i prozore promjenila uz njihovu dozvolu.Problem je poceo prije 3. god . kada se u drugi stan koji je na istom kucnom broju uselila kci i unuk pokojne i otkupili taj dio kuce . Buduci da nemogu sve problene opisati kome se obratiti jer imaju puno problema sa koristenjem dvorista.
(23.4.2021)

Obratite se gradskoj upravi.

JOSIP pita: Postovanje,u ulici Heinzelova 47/a zive moi roditelji i moj brat koji je 100%invalid.U zgradi postoi pristup za invalide koi je drveni podes u obliku slova L,i nije adekvatan za spustanje i penjanje invalidski kolica s pacijentom kio ima 90kg.Pre velik nagib i slaba okretljivost s obzirom na oblik u obliku L.Moje pitanjw je da li se moze traziti od predstavnika stanara i ostalih stanara da se ugradi rampa na struju radi lakseg manipuliranja i samog izlazka i ulazka u zgradu .Roditelji su vlasnic (22.4.2021)

Nažalost zakon ne obvezuje ostale suvlasnike. Vjerujemo da bi solidarni pristup ostalih to mogao riješiti.

Jasenka pita: Suvlasnici zgrade u Selskoj 47,Zg,su digli kredit za novi krov,skinuli stari samo iznad moga stana,posvadali se zatim sa izvod.radova. i tako sad stoji bez crijepa.Nitko ne zeli nista poduzeti na sve moje upite.Ne zivim u Zg.Sto poduzeti,osim tuzbe? (22.4.2021)

Drugog pputa nema. Jednimo možete pokušati da se sudski postupak ubrza zbog izvanrednih okolnosti.

Anamarija pita: Izabrali smo novog upravitelja zgrade nakon što prethodni nije podnosio financijska izvješća niti slao uplatnice za pričuvu. Nakon potpisivanja zapisnika, a bez pravog uvida u financijsko stanje na računu, prethodni upravitelj nikako ne prebacuje sredstva iz pričuve novom upravitelju (3. mjeseca). Što napraviti?
(21.4.2021)

Novi upravitelj mora znati postupak.

 Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se