Mirna pita: Imam prazan stan u kojem nisam bila godinu i pol. Živim u drugom gradu udaljenom oko 450km. U stanu postoji vodomjer. Poslije lockdowna predstavnica stanara uvodi vodomjere na daljinsko očitanje. U mom stanu ostaje stari vodomjer, jer zbog pandemije covida-19 i drugih obaveza nisam mogla doći. Od ovog mjeseca počinje mi naplaćivati vodu za 1 člana, iako je stan prazan. Da li je ovo po zakonu ili bih imala pravo plaćati samo fiksni dio dok ne budem mogla doći? (10.12.2020)

Ne može vam naplaćivati ono što niste potrošili.

Darko pita: Zanima me dali upravitelj moze podici kredit za popravak krovista i dimnjaka sa natpolovicnom vecinom ili treba sto posto potpisa. U pricuvi je 60 000kn projekt je 72 000kn a predstavnica zeli podici 130 000kn kredita jer planira u svoj i u jos 4 stana kupiti i montirati nove bojlere koje bi svaki stanar sam trebao platiti i dobiti novac nazad od drzave uz racune. I kome se može žaliti? S tim da je ponuda od izvodjaca koji ima obrt za hranu. (9.12.2020)

Može.

Melinda pita: Poštovani, molim Vas za savjet u vezi plaćanja računa koji je naslovljen na stanare u zgradi. Kako je jedan od stanara tražio ponudu firme za radove obnove fasade, a unaprijed nije bio upoznat usmeno ni pismeno on ni nitko od stanara da će nakon toga izrada ponude biti naplaćena, jesmo li kao stanari dužni platiti takav račun? Hvala (8.12.2020)

Svaki suvlasnik ima pravo na predlaganje ali nema pravo samostalno dlučivati o odabiru ponude odnosno izvođača bez odluke nadpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu

Jadran pita: Useljavam u stan u zgradi u kojoj su svi ostali prostori poslovni. Kako je kvadratura stana oko 280m2, pricuva je 1400kn. Ima li nacina da se pricuva smanji posto se radi o stanu ili je to nuzno uvijek odluka vlasnika prostora bez obzira na namjenu prostora? (8.12.2020)

Pričuva je zakonska obaveza. Visina se određuje prema potrebama redovitog upravljanja i održavanja. Sa naše pozicije to nije moguće procjeniti. Vidite sa ostali suvlasnicima.

Niksa pita: Koliko stanara od 8 ukupno mora dati suglasnost za kredit za obnovu fasade i krova zajednicke zgrade,a da bi se kredit realizirao?
Lp Niksa (7.12.2020)

Nadpolovična većina po udjelu u vlasništvu bez obzira na broj suvlasnika.

Marijan pita: Poštovani, postoji li skup kratkih upustava kako otvoriti vlastiti obrt za odrzavanje zgrada buduci da nismo zadovoljnji ponašanjem prinundnog upravitelja? Zivimo u manjoj sredini, te nemamo mogucnost izbora. (7.12.2020)

Obarite se uredu za gospodarstvo. Upravljanje se može doregistrirati i uz druge vrste djelatnosti.

Melita pita: Poštovani!
Vlasnik sam poslovnog prostora u zgradi (poslovno-stambena) sa vlastitim parkingom ispred posl.prostora. Do poslov.prostora vodi cesta koja se vodi kao dvorište. Stanari žele zagraditi rampom, a time ugrožavaju moje poslovanje, jer taj put vodi do mog parkinga i posl.prostora, do kojeg i dolaze i kupci. Zagrađivanje rampom bio bi onemogučen pristup do mog parkinga koji je namijenjen kupcima kao i do posl.prostora. Dali oni mogu to zagraditi? Te dali ih mogu tužiti jer to ne smiju? (7.12.2020)

Ako to zahtjeva djelatrnost kojom se bavite , mora se dozvoliti pristup na neškodljiv način za ostale. Svoje pravo možete štititi u sudskom postupku ako bude potrebno.

lidia pita: iz susjednog zapuštenog stana kroz zid ulaze mi miševi.Oba stana su privatna.Dali treba upravitelj zgrade riješiti taj problem. (7.12.2020)

Obratite se upravitelju koji bi trebao organizirati službu za deratizaciju.

Miro pita: Pozdrav, jedan stanar je zaposjeo zajedničku prostoriju i koristi ju duži niz godina, koja mu služi kao spremište u kojoj se nalazi vodomjer i glavni ventil za vodu, nama ostalima brani da ju koristimo i neda nam ključ, predstavnik ima ključ i uporno nam neda pod izgovorom da nam ne smije dati, pa nas stanare zanima dal stvarno ne smije dati i možemo li ih prijaviti kome a da to ne bude "pojeo vuk magare"
zahvaljujem. (6.12.2020)

Ako ne ide redovnimputem , pokrenite sudski postupak protiv njega.

MILIVOJ pita: Poštovani,

imamo stanara u zajednickoj zgradi od osam stanova koji ima ulaz za stan kroz glavni ulaz kao i mi svi ali je on nedavno sebi napravio novi ulaz za u svoj stan u prizemlju preko svoga vrtla ali da bi dosao u stan mora pelaziti preko zajednicke zemlje.
Da li je on to smio napravit ne pitajuci nikoga posto sada koristi prelazak preko zajednicke zemlje da bi dosao u svoj stan iako ima glavni ulaz.

hvala

(6.12.2020)

Zajedničke površine i dijelove zgrade svi suvlasnici koriste na neškodljiv način za ostale.
Za promjene stanja građevine, nadležna je građevinska inspekcija ( ulazna vrata).

Frane pita: Poštovani,
Tko je nadležan za kontrolu poslovnih knjiga upravitelja zgrade vezano za sumnju u ne transparentno izdavanje računa? Mi smo zgrada s nekih stotinjak stanova i godišnja ukupna uplata pričuve je oko pola milijuna kuna, tako da se tu dio novca može ispaćivati preko fiktivnih računa. Konkretno postoji sumnja stanara za iznose isplaćene za vodoinstalaterske radove u zgradi u godišnjem iznosu od 30-tak tisuća kuna, a dotični vodoinstalater je u rodbinskim vezama s predstavnikom stanara. (5.12.2020)

Upravitelj jeduža svakom suvasniku dostaviti sve podatke vezane za troškove zgrade. To podrazumjeva i stavljanje na uvd računa.
U godišnjem izvješću imate podatke o visinama troškova i ako primjetite neke nelogičnosti , taržite obrazloženje. Ako ih ne dobijete, možete pokrenuti sudski postupak pod sumnjm za zlouporabu.

Rozalija pita: Na dimnjaku su pukotine i mrlje kroz koje je ušla voda. Dimnjačar naveo da treba napraviti hidroizolaciju i izolaciju dužinom cijelog dimnjaka. Zanima me čija je to obaveza i tko snosi troškove. Plaćam pričuvu, a predstavnik zgrade s kojim se dopisujem tim povodom od aprila o.g.ignorira problem. Ostali stanari na istoj vertikali su počeli ložiti. Tko je ovlašten provjeriti postoji li opasnost od propuštanja uglj.monoksida te čija obaveza rješiti problem i snositi troškove? Lp!(2.12.2020)

Radi se o problemu koji se rješava sredsvima pričuve. Po Uredbi o održavanju zgrada, dimnjaci su zajednički djelovi.
Upozorite predstavnika da će biti kazneni odgovoran ukoliko ne prenese upraitelju obvezu ssnacije dimnjaka. Obveza upravitelja je da organizira rješevanje problema.
Još jednom se pismeno obratite predstavniku i dostavire na znanje upravitelju uz napomenu da ćete s u slučaju nepostupanja svoje pravo tražiti sudskim putem.

Anabela pita: Pozdrav, živimo u zgradi od 4 stana.Jedan susjed je prisvojio cijelu okućnicu te na njoj drži svoje stvari i mi ne možemo koristiti ni jedan kvadrat jer je sve zauzeto, dio je ogradio i prisvojio dio za parking.Nas to smeta, ostala dva susjeda se ne žele sukobiti s njim a on ne reagira na naše zahtjeve,već godinama. Napominjem,mi imamo više od 50% ukupnog vlasnistva zgrade. Da li imamo kakva prava i što nam je činiti? Svojim ponašanjem nam smanjuje vrijednost nekretnine jer je vrlo neuredan.hval (2.12.2020)

Način korištenja okućnice regulirajte međuvlasničkim ugovorom ili posebnom odlukom donesenom od strane nadpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu. Ako predmetni pe poštuje odlku, pokrenite sudski postupak protiv njega.

Marin pita: Poštovani
Živim u zgradi sa 25 stanova. 3 Vlasnika su suvlasnici više od 50% u zgradi, jedan od njih je i predstavnik stanara. Ista trojka ne plaća pričuvu te se dug gomila iz godine u godinu a upravitelj zgrade ne šalje ovrhe. Mi ne možemo smijeniti predstavnika, ne možemo smijeniti upravitelja, ne možemo slati ovrhe a oštećeni smo. Da li je upravitelj dužan slati ovrhe jer će dugovi već otići u zastaru. Savjet kako riješiti ovu pat poziciju? (2.12.2020)

Prisiljeni ste da svoje pravo ostvariteu postupku pred nadležnim sudom. Navedene činjenice su dovoljne za pokretanje sudskom postupka bz rizika za vas.

Darko pita: Poštovani, jedan od stanara u zgradi je izlaz fasadnog dimnjaka svojeg plinskog bojlera pustio u svjetlarnik tlocrta cca 2x2 m. U isti se svjetlarnik otvara po tri prozora stanova na tri kata iznad tog dimnjaka. Na moj upit o možebitnoj opasnosti po zdravlje stanara dimnjačar mi odgovara da to nije njihovo područje nego plinoservisa, plinoservis pak kaže da propisi nisu jasni. Molim savjet. Hvala! (28.11.2020)

Ako je to izveo na škodljiv način za ostale suvlasnike, možete pokrenuti sudski postupk protiv njega. Sa naše pozicije te činjenice ne možemo utvrđivati.

Martina pita: Poštovani,
1. Može li predstavnik stanara dati svoju punomoć za njegovu zamjenu u slučaju bolesti ili godišnjeg odmora drugoj osobi bez suglasnosti stanara većine suvl.dijelova?
2. Mora li opunomoćenik predstavnika biti suvlasnik stanara?
3. Na kojem pravnom osnovu se temelji Vaša tvrdnja?
Unaprijed zahvaljujem,
(28.11.2020)

Ne. To pravo nije prenosivo na treće osobe. U vašem slučaju trebate birati novog predstavnika. (pogledajte Zaon o ovlasništvu i drug stvarnim pravima)

Vlatko pita: Predstavnik sam suvlasnika. Sve veće radove radimo preko svog Upravitelja, u dogovoru sa mnom. Interesira me iznad kojeg iznosa troškova radova moram opetovano tražiti većinske potpise svih suvlasnika, jer neki radovi vrijede 5000kn, drugi 20000kn a neki i preko 100000kn. Postoje li tu neka pravila. Inače je gotovo nemoguće skupiti potpise suvlasnika za većinu stvari. Moraju li se za sve radove u zgradi posebno skupljati potpisi suvlasnika? Hvala. (28.11.2020)

To bi trebali imati u međuvlasničkom ugovoru na temelju odluke svnadpolovične veićine suvlasnika po udjelu u vlasništvu. Zakonodavac to ne propisuje.

Katarina pita: Poštovani,

predstavnik stanara troši sredstva iz pričuve bez da pita stanare i to najčešće na nagovor jednog stanara, od ukupno 6. Ugovor sa upraviteljem ne definira maksimalan iznos koji smije potrošiti bez suglasnosti, ne spominje se iznos niti u međuvlasničkom ugovoru.
Zanima me postoji li svejedno definiran maksimalan iznos u zakonu? I što se može učiniti po pitanju takvog trošenja pričuve? Može li išta osim da se 51% usuglasi da se smjeni predstavnik?
Hvala! (28.11.2020)

Donesite odluku kojom će to regulirati. Zakonom to nije propisano.

Pavao pita: Poštovani
U staroj stambenoj zgradi s 6 stanova 3 se renoviraju za turizam i opterećuje se odvod sa dodatna 3 sanitarna čvora. Po stanu 2 wc-a.
Dali se dodatni sanitarni čvorovi mogu ugrađivati u stanove bez ikakve provjere stanja postoječih cijevi i dali je potrebna ikakva dozvola i suglasnost stanara za takvu adaptaciju. (28.11.2020)

Promjene stanja građevine uguglom zahtjevaju i izrasu projekta . Morate rtočno znati pojedinosti koje se odnocefse ba građevinske promjene i provjeriti u nadležnom uredu za urbanizam dali je za to potrebna dozvola.
Pravo na takav zahtjev imate ako smtrate da se to radi na škodljiv način za vas i ostale suvlasnike,

husein pita: Pozdrav
Molim vas
Stanujem u zgradi sa 3 stanbene jedinice.
Da li je moguce da novi stanar uz saglasnost drugog stanara sebe tredlozi i izabere za novog predstavnika stanara i da bude placan u iznosu od 200 KN mjesecno,a ja to saznam tek kada je odluka konacna.
Upravitelj zgradama me ignorise i nije uopste neutralan niti profesionalan i priklonio se na jednu stranu.Krije se uvijek iza nadprosjecne vecine
Kako u ovom slucaju mogu zastititi sebe od ovakvih nepravnilnosti?
Hvala
(26.11.2020)

Jedino sudskim putem ako trpite štetn posljedice zbg opisanog stanja.

 NAJČITANIJE

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom
Dimnjaci i sigurnost

Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Dim-stručni časopis

Dim-stručni časopis

Dolazi sezona grijanja. Ispravnost uređaja i opreme i primjena nove tehnologije za opskrbu toplinskom energijom faktor sigurnosti i zaštite okoliša.
Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se