dušan pita: Za ugradnju lifta u čeverokatnici u najstrožem centru kolki postotakvlasnika mora dati pristanak? (23.5.2023)

Za sada svi. U planu je donošenje novog akona. Nemamo detalje. Pratite medije.

Slave pita: Moje pitanje je, ako je predstavnik stanara preminuo, dali njegova supruga smije preuzeti predstavljanje istih stanara bez da se održi sastanak suvlasnika o izboru novog predstavnika, i dali ista smije donositi odluke i suradnji s upraviteljem zgrade ako nije bilo izbora za novog predstavnika?? (23.5.2023)

Morate donijeti novu odluku o imenvanju predstavnika.

Branka pita: Poštovani! Da li predstavnik može samoinicijativno odlučiti o mijenjanju rasvjete u zgradi u vrijednosti 74.ooo kuna iako postoji u međuvlasničkom ugovoru da može potpisati do 30.000 kn. Naime taj račun je rascjepkan na 15 računa po 4900 kn, pa me zanima da li je to zakonski i ako je, čemu onda služi odluka u međuvlasničkom ugovoru. Unaprijed hvala na odgovoru! (22.5.2023)

Uglavnom ne. To pitanje treba regulirati međuvlasničkim ugovorom.

Paola-Elena pita: Poštovani,
već dugi niz godina nismo u dobrim odnosima sa susjedima. Žive pored nas u razmaku kuća od 6m, konstantno pale smeće kod moje ograde i bacaju opuške od cigareta u naše čemprese. Danas postavljaju pećenjaru ispod mojeg prozora u razmaku od cca 2,5m, vjerujem da će dim ulaziti u moju sobu i s godinama uništiti moj prozor.
Što učiniti? Kamo ih prijaviti?
Hvala na odgovoru! (21.5.2023)

Tužba sudu.

Andrija pita: Poštovani,
Suvlasnik sam 4/7 stambene zgrade sa tri stana. Ostali suvlasnici imaju 2/7 i 1/7. Zgrada je bila u obiteljskom vlasništvu i nije bila nacionalizirana. Moj predaka kao vlasnik je prodao stanove sa ovjerenim kupoprodajnim ugovorima položenim u KPU. U njima se vrlo jasno kupci odriču prava korištenja tavanskog prostora. Danas novi vlasnici tvrde da na to imaju pravo. Ja sam jedini oduvijek u posjedu i imam jedini ključ. Koliko pravnu težinu imaju kupoprodajni ugovori? Nije etaž.
Hvala! (20.5.2023)

Svaki suvlasnk ima vlasnički list i u njemu je činjenično stanje. Sve ostalo je zajedničko.

Davor pita: Kako predstavnik stanara određuje svoju naknadu za placu (20.5.2023)

Suvlasnici odlukom koja je dio međuvlasničkog ugovora.

Goran pita: Poštovani,

jedno pitanje, treba li se raditi glavni projekt radi zamjene hidroizolacije na otvorenoj terasi od 40 m2 u vlasništvu suvlasnika ili ne. Ukoliko je odgovor DA kome se obratiti za izradu istog.

Srdačan pozdrav


mr. sc. Goran Škaro
predstavnik suvlasnika (19.5.2023)

Ne.

Vlado pita: Poštovani,
Živim u kući sa dva stana horizontalno podjeljena (1. kat jedan stan, 2. kat drugi, prizemlje zajedničke prostorije).
Pukla je vertikala na prvom katu u visini 1,8m od poda.
Da li se troškovi promjene vertikale dijele ili ih plaća vlasnik stana na drugom katu?
Hvala (19.5.2023)

Ako je vertikala za sva tri stana, svi sudjeluju u otklanjanju kvara.

Ana pita: Vlasnik sam stana u zgradi sa 4 stana, okućnica je zajednička. Sa stražnje strane zgrade mi je vlaga u dvije sobe zbog nasipanog i zabetoniranog dijela do visine prozora (taj zahvat je napravljen prije nego sam kupila stan). Trebam li suglasnost sustanara i ako da u kojem postotku, da uklonim nasipani dio o vlastitom trošku? (19.5.2023)

Ne, ali je dbro da se vodi računa o stručnom pristupu rješavanja problema.

Denis pita: U gradskom stanu živim, znači plačam najam gradu Karlovcu a ostale račune posebno. Stanari su odlučili napraviti fasadu a pošto je moja najamnina povezana sa iznosom pričuve najamnina če mi se povečati skoro troduplo a ne radim .Da li postoji koji način da grad Karlovac kao vlasnik plača pričuvu jer ja sam u najmu , nisam vlasnik i nisam u mogučnosti pošto ne radim da plačam tako veliki iznos oko 1000 kuna mjesečno u periodu od 15 godina samo taj račun bez ostalih računa ?
Hvala na odgovoru (18.5.2023)

O tome morate izravno razgovarati sa vlasnikom stana, Gradom.

Darko pita: Poštovani
Naslijedio sam stan u potkrovlju izuzetno male kvadrature dok je u naravi duplo veći. Stambena zgrada sa 30 stanova. Očito se radilo o nekom proširenju na zajedničkim prostorima. Stan je u takvom obliku već zadnjih 30 godina i dok sam još bio maloljetan ne sjećam se da je netko radio probleme oko toga. Što učiniti da postanem vlasnik i tog dijela? Hvala, lp (16.5.2023)

Uzeti izjave svih ostalih suvlasnika kojima stječete pravo upisa. Bit će potrebno i etažiranje.

Srećko pita: Susjed na zadnjem katu na terasi je sagradio drvenu kućicu, a ispod su stare ne sanirane pločice. Zgrada je sanirala sve zadnje terase no njegovu samo 80% jer nije dao maknut kućicu. Nama prodiru oborinske vode u kuhinju jer je direktan prodor sifona Prijavljeno građ.inspekciji, čekamo, GSKG sve zna, kažu ne možemo ga prisilit da makne da saniramo sve,a on i dalje ne želi to maknuti, čak je bila i policija. Koje nam je rješenje i mogućnost za riješenje osim tužbe i čekanja a nama curi stalno?. (16.5.2023)

Preostaje vam tužba sudu u koj ćete navesti osim činjeničnog stanja i sve radnje koje ste do sada poduzeli. Tražite žurni postupak jer trpite štetne posljedice koje traju.

Zrinka pita: Ulaze li stepenice u dvoetaznom stanu u površinu po kojoj se obračunava pricuva?
Jasno je da tu galeriju moram platiti pricuvu, ali nisam znala da se racuna i dio stepenica koji vodi na kat i koji zapravo smanjuje sobu, pa je ona manja od površine prizemlja.
Hvala. (12.5.2023)

Plaćate površinu koja je navedena u vlasničkm listu

Marija pita: Pozdrav, naime vlasnica sam stana. Stambena zgrada (dvije zgrade, jedan predstavnik). P. Stanara uopće ne brine za izgled i higijenu zgrade. Lift stoji blokiran po 3 dana (muž mi je u kolicima i ostane zarobljen u stanu). Sva vrata su polomljena.
Kome se mogu obratiti kao kontrola? Ne ulaže se u zgradu, a pričuvu svi plaćamo.
Također, na kraju godine pošalje svima email sa stvarima koje su "napravljene" a nisu. (11.5.2023)

Promjenite presstavnika. Ako lažno pikazuje troškove, treba podbjeti tužbu sudu protv njega.
Nažalost , najgore odsvega je što suvlasnii još uvjek nisu svjesni da ne postoji nitko kome se mogu žaliti. O svom vlasništvu moraju brinuti sami.

Stjepan pita: Model glasanja u stambenoj zgradi je jednostavan i jasan: suvlasnici prihvaćaju i potvrđuju to svojim potpisom. Obzirom da na sastanku prisustvuje oko 15%suvlasnika, naknadno, poslije sastanka netko mora obilaziti suvlasnike i prikupljati potpise što nije lijepo ni ugodno. Ako takvoga nema, donošenje odluka je blokirano! Postoji li neki drugi legalan oblik glasanja, recimo pismom, emailom itd. (11.5.2023)

Da. Može se svaki suvlasnik pismeno izjasniti .

Andruško pita: Poštovanje, vlasnik sam stana na vrhu zgrade i ploča mi vlaži. Naš ulaz nema predstavnika stanara a upravitelj odbija sanaciju jer nemamo predstavnika? što dalje?
lp (11.5.2023)

Redovi out je da sa problemamom upoznate sve suvasnike i od njih zahtjevate da svak u svom djelu sudjeluje u sanaciji krova. Poznao nam je da je to složen proces, jer u slučaju neposluha od stalih , morali bi podnijeti tužbu protiv svih j Krov zajednički za sve bez obzira na poziciju njihvog posebnog djela.

ARIANA pita: U našoj ce se zgradi na 5.katu iznajmljivati stan turistima. Do stana je zajednička terasa na kojoj mi imamo stol,stolice,roštilje.Na njoj dosta stanara suši robu. Mi ne zelimo da se stan iznajmljuje sa uporabom terase jer po nama tersom se mogu sluziti stanari i ako je netko podstanaru tom stanu a ne neki turisti koji se stalno izmjenjuju. Molim Cas za savjet sa pracne i zakonske strane. Ovl.predstavnik stanara Vinka Benca 2,Rijeka
Ariana Viduka 099 6922066 (10.5.2023)

Svaki suvasnik posebne djelove zgrade mže koistiti na neškodljiv način za ostale, Ako se pojavi problem koji očekujete, jedino sudskim putem možete to rješiti

Iva pita: Postovani
U mojoj zgradi neki stanari zele postaviti novog predstavnika. Presudan je glas jedne stanarke da bi imali vecinu. Ta stanarka zivi u zgradi 30 god.ali nema vlasnicki list jer vodi spor sa bivsim vlasnikom tog stana. Da li njen glas vrijedi(oni tvrde da ne) bez obzira sto nema vlasnistvo nad tim stanom, zivi u njemu vec 30god.i uredno placa pricuvu? Ako ne vrijedi njen glas imaju li oni pravo odlucivati umijesto nje?
Hvala (9.5.2023)

Dok nema vlasnički list, nema pravo izjašnjavanja.

Iva pita: Poštovani
U prizemlju zgrade zakupnik sam gradskog prostora vec 20 god. U ugovoru o zakupu piše da smijem koristiti zajedničke prost. i tako je i bilo do sada.Nedavno zgrada je dobila dva nova stanara i oni su promjenili brave na tim zajednickim prost. i meni rekli da ja vise na njih nemam pravo. Postavili su novog predst.stanara, koji je izglasan sa malo vise od 50%svih stanara i oni smatraju da kao vecina mogu odluciti da ja nemam pravo na te prostorije. Da li oni mogu kao vecina to zabraniti? (9.5.2023)

Prepustite rješavanje tog pitanja gradu koji je vlanik prostora koji koristite.

Emanuela pita: Poštovani, zgrada ima 6 stanova. Kako tavanski prostor nismo koristili dali smo suglasnost da isti koriste suvlasnici na zadnjem katu. Svi su prostor prenamjenili u stambeni a neki ga koriste i za iznajmljivanje. Sada smo dužni svi sudjelovati u plaćanju popravka krovišta iako svi nismo bili suglasni jer smatramo kako stanari koji koriste taj prostor i prenamjenili su ga u stambeni bi trebali snositi i troškove popravka i održavanja krovišta. (9.5.2023)

Ako ne postoji ovjereni dokumenti u kojim stoji to kao obaveza, nisu dužni sami snositi troškove.

 Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se