Vladimir pita: Poštovani
U najmu smo poslovnog prostora u zgradi. Trenutačno se obavlja djelatnost pečenja pekarskih proizvoda(MTU). Htjeli bi prenamjenit prostor u ugostiteljski(fast food). Pribavili smo sve papire,projekte,ateste,odobrenja (mup,protupožarna,hep ...itd) Ured za graditeljstvo nam traži potpise svih stanara na K.Č,a na kojo se nalaze 200stanova,a u ulazu u kojem je prostor ima 9stana. Koliki postotak suglasnosti se treba prikupit? Unaprijed zahvalni (3.1.2022)

Nije propisano. U zakonu se govori samo o tome da svaki suvlasnik svoj posebni dio može koristiti na neškodljiv način za ostale. To znači da ako jedan od suvlasnika tvrdi da će u to škoditi, može vam stvarati roblem. Prikupljanje potpisa suglasnosti je formalna radnja, ali ako možete dkazati da nećete nikome pmetati normalno korištenje njegovog prostora, nadležno tijelo va nebi smjelo osporiti pravo na opisani način korištenja vašeg posebnog dijela.

Gordana pita: Osiguravatelj zgrade je priznao štetu nastalu u mome stanu. Želim sama popraviti štetu a ne preko GSKG.
GSKG trazi da moju izjavu za uplatu / prijenos sredstava na moj rn potpiše i predstavnik stanara koji smatra da s time nema nikakve veze i ne želu potpisati jer to ne zadire u Pričuvu. Kako rješiti nastalu situaciju (31.12.2021)

Predstavnik suvlasnika ne odlučuje ai može samo potvrditi da ste obavili posao na pravilan način. Uz predočavanje računa, predstavnik treba samo potvrditi da ste to obavili po pravilima struke in normalnoj visini troškova.

Tena pita: Curenje vode kroz strop. Iznad 2 terase. Pozvana je firma za dijagnostiku kako bi se pronasčo tocno mjesto propustanka vode. Placa li pricuva otkrivanje uzroka curenja vode u zgradi ili to mora platiti stanar kojem curi?
Unaprijed zahvaljujem (31.12.2021)

Pričuva! Osim ako je korisnik iznad vas svojom radnjom počinio oštećenje čija posljediva je vlaženje. U tom slučaju se njega može teretiti za trošak.

Krešimir pita: Da li je potreban potpis svih stanara ako se u etažiranoj zgradi jednom stanu dodjeljuje pripadak - garaža u okućnici? Sve je legalizirano i ucrtano, a radi se preetažiranje a suvlasnički udjeli se preuzimaju (ne mijenjaju se). (30.12.2021)

Da.

Jelena pita: Poštovani, otkupila sam garažu od grada Zagreba. Zanima me postoji li način da je legalno prenamijenim u poslovni prostor? Je li potrebna suglasnost stanara zgrade?
Voljela bih je koristiti u poslovne svrhe (ured, šivaona) je li ikako moguće? Struju mogu izdvojiti ali što sa vodom? Koji Zakoji reguliraju tu prenamijenu? (27.12.2021)

Možete izvršiti prenajenu i obavljati djelatnost kojom ne škodite ostalim suvlasnicima.
Za rweguliranje tog pitanja možete dfatne informacije dobiti u uredu za urbanitzam i uredu za gospodarstvo.

Miljenko pita: Uselio sam u stan u zgradi gdje se voda plača po članu domaćinstva. Svaki mjesec na oglasnoj ploči svaki stanar navede broj članova domaćinstva. Predstavnik stanara samoinicijativno prepravlja brojeve članova. Ima li to pravo i šta mogu poduzeti u vezi toga? (19.12.2021)

Nema pravo. Promjenite ga.

Nina pita: Pozdrav. Zbog lošeg stanja na računu pričuve dvoje stanara želi privatno fonancirati obnovu stubišta. Svi stanari se slažu osim predstavnika stanara. Može li on stopirati obnovu? (19.12.2021)

Napravite eo bez njegovog pristanka. Nema pravo na odlučivanje. Može imati samo stav kao i svaki pojdinac. U ovom slučaju se rad o koristi a ne šteti i prema tome nemojte ga ništa ni pitati.

Ines pita: Poštovani,
Živimo u zgradi sa 6 stanova. Odlučili smo na bočnu stranu lođe staviti prozor s roletom, a prrdnja strana bi ostala otvorena. Jel za to potrebna suglasnost stanara?
Lp (17.12.2021)

Najprije vidite u uredu za urbanizam dali su moguće promjene stanja građevine. Tamo ćete dobiti sve potrebne informacije.

anonimno pita: Poštovani,

Zanima me postupak u sljedećoj situaciji - predstavnik stanara je čovjek koji nije vlasnik stana u zgradi, nego je stan u kojem živi u međuvremenu prenesen na sina.
Zanima me dalji postupak obzirom da prema pravilniku dotični ne može biti predstavnik - GSKG je upoznat s ovim podatkom, da li moraju postupiti po informaciji i smijeniti ga?
Dakle ne radi se o uobičajenoj situaciji smjene putem potpisa suvlasnika, nego pravno on ne može biti predstavnik.

Unaprijed hvala na pomoći. (16.12.2021)

GSK ne odlučuje o izbori ili smjeni predstavnika. To je pravo iobveza suvlasnika. Zakoniti predstavnik može biti isključivo vlasnik nekog posebnog djela zgrade.

Marija pita: Poštovani,
1. Što ako predstavnik na temelju većine suvlasnika izabere najpovoljnijeg izvodača i započne radove ali na temelju samo 2 ponude a u med. vlas. ug. je odredeno da trebaju biti minimalno 3?
2. Što ako upravitelj i predstavnik ne odrze niti jedan sastanak tokom godine?
3. Što ako su upravitelj i predstavnik u međ. vl. ugovoru posložili sve uvjete da ih ne možemo nikako smijeniti?
4. Na koji način zbog GDPR-a možemo znati koja većina suvl. je glasala a da nije prijevara predstavnika? (15.12.2021)

Bez obzira na odluke predstavnika suvlasnika i uoravitelja akonije proveden postupak donošenja zakonite odluke, oni nemaju pravi postavljati nikakve uvjete. Ak rovode nem ke samoinicijativne radnje , mogu kazneno odgovarati ako na taj način čine štetu suvlasničkoj zajednici.

Klaudija pita: Poštovani, gdje mogu prijaviti neodgovornog predstavnika stanara s kojim nismo zadovoljni?

Unaprijed zahvaljujem

Lp (14.12.2021)

Čitajte malo sadržaj naše web stranice!

Amon pita: Postovani
Zanima me kada presjednik stanara uzme pricuvu za sanaciju krova hidroizolacije i nikome nekaze od stanara i pravda se time da je to hitna sanacija mene zanima moze li on uzeti pare i obavit radove a da mu svi stanari nedaju suglasnost odnosno da pita suglasnost stanara za radove ovako mi stanari neznamo nista a on kaze to je bilo hitno i nisu mi bile potrebne vase suglasnosti odnosno potpisi (14.12.2021)

Ako je na taj način otetio suvlasničku zajednicu, podnesite kaznenu prijavu prtiv njega. U protivnom prihvaute to kao realnost jer se za nužne , hitne zahvate ponekad nema vremena za donošenje odluka.

ZDESLAV pita: Poštovani,
Upravitelju sam uredno prijavio prokišnjavanje krovnog prozora, te poslao zamolbu za hitnom sanacijom kako bi spriječila veća šteta. Dobio sam odgovor da iz Međuvlasničkog ugovora nije vidljivo da je krovni prozor zajednički dio stambene zgrade (?!!!), te da dostavim ponudu za izmjenu krovnog prozora i prikupim potpise većine suvlasnika, a tek onda će se to sanirati iz pričuve.
Da li upravitelj grubo zanemaruje svoje dužnosti?
Unaprijed hvala.

(14.12.2021)

Potražite odgovor na našoj stranici!

Mateja pita: Poštovani,

javljam se zbog problema koji postoji u zgradi Turinina 6 u Zagrebu (Sopot). Naime radi se o osobi koja krši Kućni redi te dovodi u zdravstvenu opasnost mene, moje ukućane i ostale stanare hraneći golubove i bacajući izmete i svakakve tekućine kroz prozor. Problem je što predstavnik stanara ne želi reagirati i rješiti problem jer kaže da se s gospođom ne može razgovarati, susjedima iznad nas smo ponudili rješenje stavljanje tende ali su odbili. Molim Vas, kome da se obratim za pomoć (14.12.2021)

Ako se radi o osobi čije psihofizičko stanje nije u redu, potražite savjet u centru za socijalnu skrb. Oni će vas dalje usmjeravati ako je to u nadležnosti nee od institucija. Ako osoba svjesno i zsa umišljanjem čini opisane radnje, podnesite kaznenu prijavu protiv nje nadležnom sudu.

Katarina pita: Kako prijaviti predstavnika zgrade? (10.12.2021)

Čitajte na našoj web stranici

Marko pita: Do koliko godina starosti može biti povjerenik...? (10.12.2021)

Dok je živ!!!!

Ivana pita: Je li moguće na jedinstvenoj uplatnici pričuve biti zbroj pričuve za stan i garažu ukoliko su zasebno etažirani u istoj stambenoj zgradi ? (9.12.2021)

Ako je isti knjižni vlasnik , može.

Ssndra pita: Susjedi su izgradili "pečenjara" 60 cm od prozora naše sobe, do jučer 08.12.2021.nisu kurilu. Jučer je naš stan u potkrovlju obiteljske kuće bio pun dima, nismo znali do danas dok se nije sve ponovilo. Susjedi suše meso. U proljeće kad je pečenjara izgrađena obratila sam se inspektoratu, nisu reagirali. Pokušali smo razgovarati sa susjedima, uzalud. Šta da radimo, kome se obratiti?
Zahvaljujem, Sandra (9.12.2021)

Tužba sudu.

Robert pita: Poštovani, ima li zakonom propisan iznos do kojeg predstavnik stanara moze obavljati radove tj troškove bez da pita suvlasnike u zgradi. Ako postoji koji je maximalni iznos bez suglasnosti suvlasnika, stanara. (7.12.2021)

To trebati regulirati posebnom odlukom ili anexom međuvlasničkog ugovora.

Marija pita: Pitanje:
poslovni prostor u našo zgradi se iznajmljuje bez pristanka stanara.i ne znamo tko ga iznajmljuje?Da li je upravitelj dužan izvršiti elaborate cijele zgrade radi objedinjavanja KPU i ZK.?Zgrada nema građevinsku. (4.12.2021)

Vlasnik može iznajmljivati poslovni prostor bez pitanja ostalih suvlasnika

 Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se