Silva pita: Kao suvlasnici mojoj prijateljici predstavnica stanara osporava ključ od vrata koja vode na terasu. Tvrdi da samo po jedan stanar na spratu može imati ključ i da terasa služi samo za izlazak u slučaju nužde odnosno požara, te da terasa ne služi kao šetnica. Osoba koja ima ključ šeta psa, pošto je s njom u dobrim odnosima. Osoba je invalidna i ponekada bi otišla samnom prošetati a i kontrolirati što se sve radi na krovu. Ima li pravo na ključ? Hvala na odgovoru! (31.3.2021)

Predstavnik nema pravo. On nije gazda! Ako se donosi neka zabrana , to mora biti na temelju odluke suvih svlasnika. Svaki suvlasnik ima pravo da na neškodljiv način koristi zajedničke dijelove.

Ivo pita: Postovani. U stanu zgradi sa 14, katova i 50ak stanova bismo u nosivom zidu otvorili vrata. Obavezno planiramo napraviti glavni projekt, znaci dobiti projekt i izracun staticara i arhitekta. Sudeci po "Pravilniku o jednostavnim i drugim gradjevinama" za ovakav zahvat nije potrebna gradjevinska dozvola, vec samo glavni projekt. Zanima me da li je u tom slucaju potrebna suglasnost svih stanara (nigdje nisam naisao da je potrebna)? (31.3.2021)

Suglasnost nije potrebna, ali svaki suvlasnik mora biti upoznat i tek ako smata da će to biti štetno, mora se izjasniti zakonoom predviđenom roku nakon isticanja obavjesti o zahvatima unutar građevine.

Ivana pita: Ugovorom smo pristali da investitoru pripada u vlasništvo reklama na pročelju zgrade (što je u redu).
Međutim, reklama je osvijetljena velikim reflektorima i iz zajedničke pričuve se plaća sva struja za zajedničke dijelove nekretnine, pa tako i za ovu reklamu. Moje pitanje je na koji način možemo odvojiti/regulirati da sam investitor, koji je vlasnik reklame plaća struju za svoju reklamu? (31.3.2021)

On bi rebao imati vlastito brojilo za što se treba obratiti distributeru. To može dobiti bez problema.

Svjetlana pita: U slučaju kada stanodavac iznajmi stan podstanarima koja strana je dužna po zakonu plaćati pričuvu?! (30.3.2021)

Vlasnik stana!

Ivan pita: Poštovani, upravitelj nam je od nove godine bez ikakvog znanja podigao sam sebi naknadu za 60 kn, kako je to moguće? (29.3.2021)

Nema pravo bez vaše suglasnosti. Niste dužni plaćati tu razliku.

Mirjana pita: Molim Vas dal vlasnik nekretnine koji je u samoizolaciji zbog Covida 19 i suglasan je za izbor ovlastene osobe u zgradi smije ovlast prepustiti podstanaru da ga potpise? Dal to Upravitelj moze priznati - vecina je postignuta i bez tog potpisa.
Hvala na odgovoru (29.3.2021)

Ne

Zeljko pita: Postovani
Zanima me postoji li zakon o čišćenju stubišta stambenih zgrada i ostalih zatvorenih prostora. Zanima me moze li bilo tko to obavljati ili za to mora postojati obrt.
Unaprijed hvala
S poštovanjem
Željko Marić (14.3.2021)

Nema propisa po tom pitanju.

Kristina pita: Iznad našeg stana nalazi se zajednička terasa koja je zbog starosti počela propuštati i koja je u biti naš krov. Šteta od propuštanja je vidljiva samo u našem stanu i
na našoj fasadi.
Upravitelj zgrade tvrdi da za sanaciju treba sakupiti potpis većine stanara jer je procjena sanacije 40 000 kn.
Da li takva sanacija spada pod hitne/nužne za koju nije potrebna suglasnost većine stanara?
Ako se ne sakupi većina potpisa da li u budućnosti možemo tražiti da nam se kroz pričuvu sanira šteta u stanu? (13.3.2021)

Poledajte "učestala pitanja"

Dinko pita: Poštovani,

Trebam li suglasnost suvlasnika ili bilo kakav drugi dokument za probijanje vrata u nosivom zidu između dva stana, koja su oba u mom vlasništvu? Hvala!

Pozdrav

Dinko (13.3.2021)

Obratie se nadležnom tijelu za urbanizam , Treba vam dozvola jer se može taditi o poremećaju statike zgrade.

Ivanka pita: U stambenij zgradi gdje zivim u prizemlju je otvorena teretana .Za vrijeme rada trese se cijela zgrada i namjestaj i sva buka sa muzikom se cuje.
Da li mozemo i gdje prijaviti vlasnika (12.3.2021)

Informirajte se kod nadležnog tijela za izdavanje dozvola za tu vstu djelatnosti. Oni moraju znati sve uvjet i to uzeti u obzir prilikom izdavanja dozvole.

Jasna pita: Poštovani,
u vlasničkom listu nam pise da posjedujemo stan koji se sastoji od 30 m2 stambene povrsine i 40 m2 potkrovlja. U potkrovlju su dvije sobe i kupaona. Kod prodaje stana da li su takvi papiru uredni kod ev. podizanja kredita?
Hvala (12.3.2021)

U redu je ono što stoji u vlasničkom listu.

Barbara pita: Da li se kod izbora novog predstavnika stanara zgrade mora raditi anex postojećeg međuvlasničkog ugovora?Upravitelj zgrade tvrdi da ne treba.
(12.3.2021)

Da,

LIDIJA pita: Stanujem u kući u kojoj su 4 stana . Vlasnik sam 2 stana , a po 1 imaju dvije X i Y obitelji .
Kako se sudjeluje u troškovima obnove krovišta ,plaćam li ja 50% (jer posjedujem pola kuće-tako oni objašnjavaju) ili dijelimo na 3 jednaka dijela , jer 3 obitelji koristimo krovište ?
Molim jednostavan odgovor .
Hvala .
S poštovanjem, Krajcar (12.3.2021)

Po udjelu u vlasništvu.

Marija pita: Postovani, zgrada sa 7 stanova u Petrinji
stradala je u piotresu Tri smo privatna vlasnika a cetiri stana su u vlasnistvu Grada.Slijedi konstrukcijska obnova nosivih zidova koji su stradali u potresu a stradali su nosivi i pregradni zidovi samo u prizemlju. Kako da se kao vlasnik stana zastitim, odnosno da li iz sredstava pricuve mogu zatraziti da se moj stan dovede u prijasnje stanje, misleci na podne obloge i sl.zbog svih grubih fizickih radova. (12.3.2021)

Vidite u stožeru . Ako se obnavlaju zgrade, sredsvima iz programa obnove, trebalo bi i to biti obuhvaćeno.

Stefica pita: Postovani koliko je potebno potpisa ako se dize kredit na 15 godina za novu fasadu.Hvala (12.3.2021)

Po programu energetske obnove 51% po udjelu u vlasništvu.

Mira pita: Poštovani,
Mogu li u stambenoj zgradi korisnici poslovnih prostora bez suglasnosti stanara staviti na fasadu reklame, na krovište vanjske jedinice klime,
Što će nam se susjedima dogoditi ako isto uklonimo jer korištenje suvlasničkih dijelova zahtjeva određeni
postupak (skupljanje 51%+ potpisa a i plaćanje određene naknade )? Zahvaljujem
(11.3.2021)

Svi imaju pravo na neškodljiv način za ostale na korištenje zajedničkih dijelova. Jedinica lokalne samoupave može propisati način postavljanja reklama na pročelja,

Svjetlana pita: Moj stan se nalazi u visokom potkrovlju na 2. katu stambene zgrade izgrađene 2012. Nakon velikih kiša u 12. i 1. mjesecu u prostorijama stana pojavili su se velike fleke od vlage, oštećenja zida i pjesan. Majstori koji su došli na očevid ustanovili su da treba izvršiti manju sanaciju krova.
Da li sanacija krova i posljedične šteta koja je nastala uslijed problema na krovu se podmiruju od sredstava iz pričuve ili ih moram podmiriti iz vlastitih sredstava?! (10.3.2021)

Imate na to pravo

ZDENKA pita: Poštovani, da li je predstavnik stara dužan svake godine podnijeti financijsko izvješće o utrošku pričuve i kojim zakonom je to regulirano.
S poštovanjem
(10.3.2021)

Da za prošlu godinu do 30.06. u tekućpj godini. To je obveza upravitelja, a predtavnik je dužan reuzeti od njega dostaviti svakom suvlasniku,

Josip pita: Poštovani, radili smo novi krov, upraviteljica se u ugovoru upisala kao nadzor. U tijeku radova nikad nije bila na krovu, nije nadgledala radove ali je samostalno isplatila izvođaču 2.dio(1d.50%odmah, 2d40%pri kraju, 3d10%na kraju) makar je odradio niti 50%radova. Krov nije još gotov(nakon 10 mj.), izvođač je napustio gradilište,jer mu je rekla da nema sredstava za dodatne radove. Pri potpisivanju ugovora nije tražila od izvođača policu osiguranja za slučajnu štetu nastalu vremenskim nepogoda. (10.3.2021)

Iz ugovora možete videti ima li osnova za odgovornost u eventualnom sudskom postupku. To je stvar za odvjetnika.

Dragi pita: Postovani,
Na sastanku suvlasnika su bili prisutni 6 (šest) od ukupno 17 (sedamnaest) suvlasnika, Donijeta je odluka o povecanju zajednicke pricuve od 75%, tako da sad placamo najvecu pričuvu u Novom Zagrebu, Upravitelj je to prihvatio i vec se naplacuje po toj Odluci.
I Predstavnika i Upravitelja sam odmah upozorio da je to nezakonito, jer nije izglasana potrebnom vecinom, medjutim oni sva moja nastojanja ignoniraju i dalje prikupljaju novac.
Molim Vase misljenje. (9.3.2021)

To je protivno zakonu. Možete se štititi u sudskom postupku.

 Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se