Dunja pita: Da li Upravitelj mora svim suvlasnicima dati primjerak međuvlasničkog ugovora ili ga mogu , kako tvrdi, dobiti samo na uvid ? Da li za nenatkrivenu terasu koeficjent može biti isti kao i za stambeni dio ? Hvala . (10.8.2021)

Svaki suvlasnik bi trebao imati primjerak međuvlasničkog ugovora.
Pričuvuva se plaća na površine koje su navedene u vlasničkom listu.

Vladislav pita: Treba li bivši upravitelj zgrade dati financijsko izvješće za zadnju godinu upravljanja tj. do zadnjeg dana upravljanja zgrade? I kako ga prisiliti da preda financijsko izvješće? (10.8.2021)

Naravno. Trebao je to predati novom upravitelju.
Prisila se vrši sudskim putem.

Ljiljana pita: Susjedi iznad su renovirali stan i skinuli međukatnu izolaciju, tako da buka koja dolazi od njih iznosi od 43 do 62 decibela. Kome se mogu obratiti za pomoć. Naime nemoguće je živjeti u tim uvjetima, a samim tim počinjeno je i kažnjivo dijelo protiv moje imovine.
Hvala (9.8.2021)

Pokrenite sudski postupak protiv susjeda.

Tomislav pita: Poštovani vlasnik sam apartmana u Dugoj uvali u kojoj je u wc-u na plafonu nastala mrlja od vode (iz nekog apartmana iznad) koja se svake godine u sezoni pojavi i širi a krajem nestaje te na taj način ošttećuje plafon na mom aparamanu. Upravitelj zgrade je prije par sezona obaviješten o tome ali problem nije riješen. Što mogu učiniti ? (8.8.2021)

Mjejajte upravitelja koi ne radi svoj posao. To se mora rješavati zahvatom u gornjem stanu

Helena pita: Poštovani,

Stanari ulaza do našeg su odlučili sa novcem od svoje pričuve na parkingu napraviti druzilište. Napravili su kućicu, donijeli klupe i roštilj. Problem je u tome što se sada ispod naših prozora druže po cijele dane i noći, puštaju glasnu glazbu i nemamo nikad mira, to je već neizdrživo. Kad dođe policija samo se poslije ponašaju još gore. Imamo li pravo tražiti da se to ukloni, od koga i kako? Hvala na odgovoru.

Lijepi pozdrav (7.8.2021)

Za narušavanje javnog reda i mira zovite policiju. Za uklanjanje družilišta pokrenite sudski postupak jer se zajednički djelovi i površine ne smiju koristiti na škodljiv način za ostale.

Sanja pita: ponavljam pitanje i molim žurni odgovor: je li supruga, prema Zakonu o vlasništvu…,također suvlasnica (jer se po Obiteljskom zakonu smatra suvlasnikom temeljem bračne stečevine) koja bi imala prava po Međuvlasničkom ugovoru kao suvlasnik ili se mora upisati na vlasnički list da bi ostvarivala suvlasnička prava (potpisom Odluka, izravnom komunikacijom s Predstavnikom/Upraviteljem…) (5.8.2021)

Ako je upisana u vlasnčkom listu, može izravno sudjelovati u rješavanju svih potanja od zajedničkog interesa. Ako odluči i u ime suprga, solidano je odgovorna za učinak takve odluke. Po ostalim pitanjima seriješava na temelju propisa o bračnim strčrvinama.

Antonija pita: Suvlasnik je svoje pakirno mjesto dao drugoj osobi koja ne stanuje u nasoj zgradi na koristenje dok je odsutan a ta osoba obavlja razlicite popravke tudih automobila (ilegalno, naravno). Nepoznati se ljudi skupljaju na to parkirno mjesto i zajednicko dvoriste uz obrazlozenje da je njihov prijatelj dobio dozvolu koristenja parkirnog mjesta. Mozemo li se ikako zastiti da nam se u dvoristu ne pojavljuju stalno nove nepoznate osobe npr. traziti da postoji ugovor o zakupu na osobu ili automobil? (28.7.2021)

Imete odgovor koji je vazan na potanja korištenje vlastitog prostora na štetan način za ostale.

jadranka pita: kako treba izgledati zakonski vjerodostojni dokument na temelju kojeg suvlasnici mogu promijeniti upravitelja? (27.7.2021)

Odluka na temelju pismene suglasnosti natpolovične većine po udjelu u vlasništvu.

Bosiljka pita: Živim u stamb. zgradi gdje svaki suvlasnik ima etažiran stan. Svaki suvlasnik posjeduje i 1-dno parking mjesto (otvorenog tipa) na zajedničkoj okućnici zgrade. 1 suvlasnik je na svom parking mjestu uskladištio brod na neregistriranom traileru, koji narušava izgled zgrade, blokira pogled na okućnicu drugim stanarima, vjerojatno sadrži i zapaljive predmete. Suvlasnik odbija maknuti brod tvrdeći da je parking mjesto upisano u njegov vl. list (par.mj. nema posebnu katastarsku čest.). Što učiniti? (2.6.2021)

Ako vam to smeta, podnesite privatnu tužbu.

Deana pita: Godinama sam imala problem hidroizolacije ravnog krova, prokišnjavanje, gljivice u stanu. Platila sanaciju terase zgrade (samo hidroizolaciju bez toplinske izolacije) Naknadno su stanarini jedva ipak prihvatili refundaciju iz sredstava pričuve.
Postoji li i obveza istovremene toplinske izolacije i ravnog krova a ne samo toplinske izolacije vertikala sto su stanari sada odlučili. Jer kvaliteta mog života bez termo izolacije ravnog krova ispod kojeg živim ne bi bila kao u ostalim stanovima (2.6.2021)

Ako se radi energetska obnova uz sufinaciranje, to je obavezno. U ostalim slučajevima suvlanici odlučju

Snježana pita: Dali se iz zajednicke pricuve vrsi popravak ravnih krovova,?moja primaca je ispod susjedove terase. Tj. Susjedova terasa je moj krov koji u kutovima curi a po plafonu su fleke od probijanja vode. (31.5.2021)

Da

jasna pita: Na netransparentno postupanje u našem (15 st.jedinica - GSKG) višestambenom objektu treba dignuti kredit. Ukupna površina objekta u m2 je od 1936g. izmjenjena jer su zajednički prostori, (neki sa građevnom dozvolom a neki bez, ali legalizirani ) pretvoreni u stambeni prostor. Povećanjem stambenih prostora, koji nisu službeno izmjereni, trebala se plaćati i Pričuva i Komunalna naknada NUV i Čistoča. Moželi se po Zakonu na te neregulirane omjere suvlasničkih odnosa obračunati kreditne obaveze. (29.5.2021)

u pravilu bi trebalo etažiraiti zgradu. Ali treba to htjeti i napraviti ( to je i trošak).
U svakom slučaju, nije u redu da se obveze obračunavaju bez da se obuhvate i naknadno uređeni dijelovi zgrade. Pričuva se plaća na temelu stvarne veličine posebnog djela.Ako to netko izbjegava, potrebno je pokrenuti sudski postupak.

Maja pita: Suvlasnici smo stana u potkrovlju zgrade na kojoj su nakon potresa uruseni dimnjaci i djelomicno urusen krov. Staticar je dao zelenu naljepnicu s napomenom hitnog uklanjanja crijepova i dimnjaka zbog opasnosti za zivot stanara u potkrovnom stanu. Ostali suvlasnici izricito odbijaju bilo kakvu sanaciju, ne mozemo bez suglasnosti vecine ici u obnovu po Z. o obnovi. Hitnu sanaciju nam odugovlace iz upravitelja, i za to nas traze sugl.vecine. Molimo pomoc, kako popraviti krov bez vecine,osim tuzbom (29.5.2021)

Nažalost, sudska tužba je jedini zakonit način.

Sanela pita: Molim vas info koliko je potpisa suvlasnika potrebno za sanaciju fasade na zgradi u situaciji kad isti radovi iziskuju podizanje kredita 10 god i pricuve za s 180 kn na 570kn?da li se predmetni radovi mogu tretirati kao izvanredni sukladno cl.41 zakona o vl.obzirom da premasuju mogucnosti suvlasnika i iziskuju kredit i toliko opterecenje.
Hvala (29.5.2021)

Čl 41 vam omogućava da dokažete da niste u stanju izvršavati obveze. Možda ćete to morati dokazivati u sudskom postupku ukoliko do toga dođe.

Nikola pita: Poštovani, nakon što je na inicijativu predstavnika stanara putem revizije unutar podrumske prostorije koju kao vlasnici stana koristimo (pod našim ključem) odštopan glavni odvod, čije su začepljenje uzrokovali stanari s viših katova (živimo u prizemlju), nastala je šteta na našoj imovini, no predstavnik je odbio našu zamolbu za čišćenjem i dovođenjem prostorije u prvobitno stanje, uz objašnjenje da prostoriju koristimo "protuzakonito". Zanima me što je moguće učiniti po tom pitanju? (28.5.2021)

Pravo imate isklučivo ako ste vlasnici tog prostora ili ga koristite po ugovru sa zaštitnim klauzulama.

Filipa pita: Poštovani, suprug i ja smo suvlasnici stana i zanima me kad se glasa oko poslova oko zgrade računa imamo li pravo na dva glasa ili jedan?
Isto tako, nemamo TV programe već neko vrijeme, a ne postoji interes u zgradi da se to riješi. Popravak je 4500 kn, a oni stanari koji imaju programe glasaju protiv, neki nisu zainteresirani, i ne može se skupiti većina.
Hvala na odgovoru. (27.5.2021)

Mogu oba glasa a može i jedan koji je solidarno odgovoran za učinak izglasanog slučaja.

Ina pita: Pozdrav
U zgradi je planirana obnova fasade pa je i zatrazena suglasnoat stanara i svi su bili za da se nece ici kroz pricuvu vec kesom osim jednog koji iskljucivo zeli preko pricuve.
Sada je ideja predstavnika da se napravi po pola zgrade fasada a da se njegov dio ostavi takvim kakav je.
Da li se moze na temelju prethodne suglasnosti tako izvesti iako je ona podrazumijevala cijelu zgradu i smije se uopce tako po zakonu?
Zgrada ce izgledat ko cirkus. (26.5.2021)

Ako se vrši obnova, ne mogu se ispuštati pojedini dijelovi zgrade.

Toni pita: Pozdrav, živim na 4. katu. Ugradio bi kondenzacijski bojler i najjednostavnije rješenje koje je predložio i projektant je da izbušim rupu direktno iz atana na krov jer sam na zadnjem katu. Moje pitanje je treba li tražiti dozvolu od svih suvlasnika za bušenje ili ne? (26.5.2021)

Ne ako to napravite na neškodjiv način za ostale.

Ivan pita: Vezano za obrt.Moram imat skladiste za robu. Jel moguce garazu koja je nedavno napravljena u dvoristu prenamjeniti u poslovni prostor ili skladiste? (26.5.2021)

Svoj privatni prostor možete koristiti na neškodljiv način za ostale.

ivanka pita: Poštovani,
Vlasnica sam stana u manjoj zgradi većina stanova je u najmu, vlasnici živi drugdje i ne mogu doći do njihovih kontakata (predstavnik stanara nema kontakte). Radi optimiziranja prostora u stanu, htjela bih zazidati prozor na bočnoj fasadi i otvoriti drugi na istoj fasadi. Intervencija je statički prihvatljiva. Koliko suvlasnika (koji postotak) mi treba potpisati suglasnsot za promjenu na fasadi i koji podaci trebaju biti navedeni na suglasnsoti? Hvala unaprijed (25.5.2021)

Provjerite uvjete u uredu za urbanizam.

 Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se