Željko pita: Poštovani, suvlasnik je prije nekoliko godina napravio etažno grijanje na plin i ugradio fasadni dimnjak. Dimovodni kanali koji su sastavni dio zgrade, a građeni su kad je i zgrada 1963. nisu u upotrebi zbog propusnosti, te se oni ne koriste.
Koncesionar u Rijeci za čišćenje dimnjaka tvrdi da smo mi kao zgrada dužni plaćati pregled fasadnog dimnjaka, iako on nije građen kad i zgrada, već je naknadno napravljen o trošku suvlasnika.
Molim Vaše mišljenje.
Hvala. (27.10.2023)

Koncesionar je dužan izvršiti pregled svih dimnjaka u zgradi. To mu je zakonska obaveza. Ovo pitanje trebate riješiti unutar suvlasničke zajednice . Nema propisa, ali predlažemo da taj suvlasnik osobno snosi trošak na način da refundira sredstva na račun pričuve.
Zakonodavac nije donio pravilnik kojim bi se to pitanje rješavalo. U tom pravcu je pokrenuta inicijativa, i nadamo se da će i to jednog dana biti rješeno na zadovoljavajući način

Dean pita: Pozdrav, kao vlasnik stana smijem li od jednog stana napraviti dvije garsonijere sa zasebnim ulazima? (26.10.2023)

Provjerite u nadležnom uredu za urbanizam jer svaka zgrada im svoje specifičnosti i treba se pridržavati pravila građenja.

ROMANA pita: Poštovani,
živim u zgradi koja je izgrađena 1998. g etažirana je, ali zgrada nema uporabnu dozvolu ( i neće je dobiti još neko vrijeme). Iz tog razloga nismo plaćali pričuvu . S obzirom da po zakonu trebamo plaćati pričuvu, a društvo za upravljanje nas ne želi prihvatiti radi toga što nemamo uporabnu dozvolu, što možemo napraviti da društvo za upravljanje s nama sklopi ugovor.
Hvala. (26.10.2023)

Pošto zgrada nema još uporabu dozvolu sve je još u nadležnosti investitora. On je dužan održavati zajedničke djelove zgrade.

Krunoslav pita: Postovani,
Ako vlasmik stana svoj stan zeli izdavati u dnevnom najmu, da li mora prikupiti potpise suglasnosti suvlasnika. Iako da u kom postotku.
(25.10.2023)

Ne.Morate voditi računa da na taj način ne proizvodite povećane troškove za suvlasničku zajednicu.

Emanuela pita: Upravitelj pet zgrada u nizu odselio se na novu adresu. Može li nas isti zastupati pred pravosudnih tijelima. Ne interesira ga što stanari kažu osim ukoliko mu ne podilaze. Ne želi etažirati zgrade jer navodno isto nije važno dok smo krov trebali popravljati svi zajedno potkrovlje smo suglasio dali supružnika. Jedino pravo na korištenje ima supruga jer ne može ići u nasljedni dio. Stalno smo u dugovima ali stvarni troškovi nisu prikazani. Također ni sa ponudama izvođača radova nismo upoznati. Ne (25.9.2023)

dok je ugivorno vezan sa vama kao upravitelj, nije bitna njegva adresa. Međutim, koliko se vidi iz pitanja, možda trebate razmisliti o izbru novog upravtelja.

Aleksandar pita: Postovani,imam apartman koji sam iznajmljivao i ispred moje terase je drugi suvlasnik zgrade izgradio bespravno i bez ikakve dozvole svoju terasu i zaklonio mi pogled i time sam izgubio goste. Obavijestio sam HP stan koji odrzavaju zgradu i njima se placa pricuva. Uredno su slikali i izasli na teren i od tada ne placam pricuvu dok se to ne rijesi sam im rekao. Sada su mi poslali opomenu pred ovrhu a nista nisu ucinili po tom pitanju. Ja sam izgubio vec masu gostiju i novca. Sto mi je ciniti (25.9.2023)

Pričuvu morate plaćati a protiv susjeda morate podnijeti prijavu sudu i ako ima elemenata za postupanje , građevunskoj inspekciji.
Upravitelj nije nadležan za riješavanje sporova između susjeda.

Ivan pita: Poštovani, ako firma koja upravlja zgradom potipse ugovor sa nekim izvođačom, je li ona dužna pokazati taj ugovor stanarima i kojim zakonom je to definirano. Naime firma koja je upravitelj zgradom tvrdi da je potpisala ugovor, ali ne zeli ga dostaviti stanarima na uvid.
Hvala.
Lp (25.9.2023)

Nebi smio potpisivati ugovore bez da upozna suvlasnike. Ako su ugovori štetni, možete podnijeti prijav sudu protiv njega.

Mislav pita: Živim u manjoj zgradi sa 6 stanova, 4 stanara imaju ispred zgrade nenatriveno parkirno mjesto, 2 stana imaju unutar zgrade otvorena natkrivena mjesta, jedan stanar je zatvorio garaznim vratima (mozda ce i drugi)

1. Mozemo li se mi 2 susjeda dogovoriti i na 2 mjesta staviti nadstrešnicu na vanjski parking?
2. Može li meni susjed čija je garaža prodati to svoje mjesto? (Ja mu u zamjenu dam svoje + keš) da sve bude legano i čisto.
3. Mogu li ja s prvog kata bacit kabal da punim el.auto preko noci? (23.9.2023)

Ono što je sukladno građevinskim propisima i odlukama o kumunalnom redu može pod uvjetom da ne bude škodljivo za ostale.

Ivanka pita: Poštovani,
u Međuvlasničkom ugovoru u stambenoj zgradi piše da sam nositelj prava korištenja terase nalazeće na krovu predmetne zgrade (na katu su 4 stana) u ograđenom dijelu te da mogu raspolagati predmetnom terasom.
U slučaju oštećenja nastalog uslijed nevremena i starosti objekta tko snosi troškove sanacije kako navedenog dijela terase na kojoj imam pravo korištenja tako i cijele terase.
Zahvaljujem (23.9.2023)

Da, pod uvjetom da vi korištenjem niste prouzročili oštećenja.

Petar pita: Poštovanje,

stan nam je u prizemlju i imamo terasu, 22 m2. Htjeli bi dio terase zatvoriti u staklenu stijenu. Pitanje je jel moramo imati suglasnost svih stanara ili mozemo to napraviti jer je u našem vlasništvu?

Hvala. (23.9.2023)

Ne traži se suglasnost stanara. To morate provjeriti u ureu za urbanizam. Uglavnom, radi se o promjenama stanja građevine.

Ivica pita: Poštovanje,

zgrada ima zajedničko dvorište sa parkirnim mjestima. 7 stanova i isto toliko parkirnih mjesta. 4 stanara želi natkriti parkirna mjesta, tj. napraviti nadstrešnicu. Jeli oni mogu to napraviti ako nemaju suglasnost svih stanara i jeli ima po zakonu koliko moze biti natkrivenost čestice?
Mi smo u stanu u prizemlju i terasa nam gleda na parking.

Hvala. (23.9.2023)

Provjerite u uredu za urbanizam i Odluku o komunalnom redu .

Maja pita: Poštovani,
Zgrada ima 3 etaže i 3 suvlasnika. Krov treba hitno mijenjati jer star i propušta kišu. Zgrada nema pričuvu ni upravitelja. Jedan od suvlasnika nema novaca za njegovu 1/3 troška obnove krova niti je kooperativan jer je njegov stan u prizemlju. Obzirom da nema vremena za sudske postupke, na koji način se ostala 2 suvlasnika mogu osigurati da će im 3. nadoknaditi trošak za novi krov? Koje dokaze trebaju imati za sudski postupak? Da li postoji druga opcija, npr. angažiranjem upravitelja? (22.9.2023)

Ako nema voljnog pristanka, protiv trećeg suvlasnika morate pokrenuti sudski postupak. Dužn je sudjelovati u idealnom djelu trškova.

Alma pita: Poštovani,

Dali gradski stanovi u vlasništvu grada 100% imaju pravo potpisa i odabira novog prestavnika stanara?

Pozdrav
(21.9.2023)

U pravilu, oni imenuu predstavnika jer su većinski vlasnici.

Jadranka pita: Što mogu poduzeti protiv VALSIL d.o.o. koji je vodio nadzor postavljanja limenog krova na stambenu zgradu. U moj stan u potkrovlju sljeva se voda sa lima. Tri puta sam bila prisiljena mijenjati laminat. (20.9.2023)

Tužba sudu.

MARKO pita: Postovani,
Molio bi za savjet, naime suvlasnik sam u zgradi u kojoj je doslo do prokisnjavanja na vanjskom zidu. Sanacija se ne moze izvrsiti dok se ne izvrsi izmjestaj Tcomove instalacije (opticki kabel koji prolazi cijelom duzinom zida). Upravitelj odbija kontaktirati Tcom te vise puta ponavlja da je to posao predstavnika stanara i vlasnika stanova. Ja sam kao suvlasnik u kontaktu s Tcomom i vec 6 mjeseci dobivam razne isprike od njih, a pomaka nema.. Molim savjet kako dalje postupati. (20.9.2023)

Preko odvjetnika podnsite tužbu protiv T-coma. Upitna je i pravoslužnost zajedničkih dijelova zgrade.

Boris pita: Poštovani, živim u neboderu, a problematični susjed 3 kata poviše. Problem je sa susjedom što cijelu noć višekratno baca urin kroz prozor koji pada na moju prozorsku klupicu. Razgovor nije pomogao, a nije pomoglo i nekoliko prijava policiji koji kažu da su nemoćni. Upravitelj zgrade sliježe ramenima, a predstavnik stanara je nametnut od firme koja na čestici ima više kvadrata od svih stanara i nije zainteresiran za riješavanje problema. Život je postao pakao. Imate li neki ostvariv savjet. (19.9.2023)

Nažalost , ostaje am samo podizanje tužbe sudskim putem protiv njega

franjo pita: 1. stanujem u zgradi sa sest stanara, moj stan je na vrhu zgrade, moj balkon vlazi susjedu ispod mene, koliko sam i u kojem omjeru duzan snositi sanaciju balkona i troskove sanacije njenog stana, mozel se aktivirati pricuva.
2.?Moja Vodovodna cijev vlazi i ostavlja traga vlage kroz stanove ispod mene, ja boravim u stanu povremeno te imam vodu u uglavnom zatvorenu, svaki stan ima svoju Vodovodnu cijev, dali moja VERTIKALNA vodovodna cijev pripada zgradi ide na teret pricuve. hvala (19.9.2023)

Ako oštećenja na vašem balkonu nisu posljedicanepravino porištenja, to se rješava sredstvima pričuve. žVaš obvaze oddržavanja vodovdne instalacije počinje od vašeg glavnog ventla koji je na mjestu priključka na glavnu opskrbnu cjev.

Štefica pita: Poštovani,
po punomoćnom riješenju o nasljeđivanju imam pravo doživotnog plodo uživanja u zgradi sa 9 suvalasnika.
U 7 mjesecu ove godine zbog potrebe saniranja kanalizacije za dotičnu zgradu ja sam platila troškove čišćenja. Da li kao plodo uživatelj imam pravo na povrat sredstava od zajedničke pričuve. Napominjem, da se vlasnici stanova ne mogu dogovoriti tko bi preuzeo obavezu predstavnika zgrade.Zgrada je na lokaciji SV Filip i Jakov,Put primorja 26, (19.9.2023)

Stvarni vlasnici su nositelji obaveza ako na zakonit način nisu prenijeli to ne ne prenesu na druge osobe.

Erna pita: Poštovani,
zgrada nije promijenila vertikalu dimnjaka za ugradnju kondenzacijskih bojlera. Svaki stanar je nekako sebi iskombinirao zamjenu bojlera te nisu zainteresirani za gradnju novog dimnjaka. Budući da smo na trećem katu i bojler bi trebalo promijeniti radi starosti, što možemo učiniti budući da plinskih bojlera više nema na tržištu? Ako bi ugradili kondezacijski bojler s dimnjakom probijenim kroz fasadu, koja pravila moramo pratiti budući da su prozori sustanara blizu? Hvala i lp (14.9.2023)

To je moguće ali ipak samo po pravilima proizvođača i stručnih osoba.Konkretne informacije možete dobiti kod distributera ili servisera.

Karlo pita: Poštovani, odmah ispod mene u zgradi je pekara. Mene i susjede uznemiravaju buka za vrijeme noćnog mira i neugodni mirisi.
Predstavnik stanara ne poduzima ništa. Ograđuje se od svega i ignorira naš problem. Što nam je napraviti? Imamo li pravo ići na sud uz to da se troškovi snose iz pričuve? (13.9.2023)

Svaki suvasnik svoj posebni dio može koristiti nanačin da ne ometa ostale. Tako i vi imate pravo na pravnu zaštitu koja se nažalost ostvaruje sudskim putem.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više