Ivana pita: Postovani, ljubazno bih molila pojasnjenje za placanje pricuve. Naime, u zgradi koja je etazirana jedan stan je u vlasnistvu pravne osobe i u zemljisnim knjigama je opisan kao stan - stambeni prostor, medjutim pravna osoba obavlja u istom poslovnu djelatnost, dakle stan koristi kao ured. U medjuvlasnickom ugovoru je za poslovni prostor odredjen povecani koeficijent pricuve. Je li za placanje povecane pricuve bitna namjena za koji se koristi prostor ili je relevantan opis u zemljisnim knjigama? (26.2.2023)

Isti je koefijent pričuve bez obzira dali se radi o stanu ili poslovnom prostoru

Ivo pita: Živim u višestambenoj zgradi.
Zanima me raspodjela potošnje vode. Naime, u zgradi su dva stana koja su veći dio godine prazna, tj. 9-10 mjeseci godišnje u nima nitko ne živi.
Zanima me da li vlasnici tih stanova trebaju plaćati potrošak za jednog člana tijekom svih 12 mjeseci - ili samo za ono vrijeme koje provedu u stanu?
(25.2.2023)

U pravilu samo onda kad je troše.

Martina pita: Molim vas za pomoc. Nikako se ne slazem sa izborom upravitelja kojeg suvlasnici u mojoj zgradi zele, medutim znam da ako vecina tako odluci da ce on biti izabran. On je inace sagradio zgradu i jako je lose sve napravljeni i nista ne popravi kako treba ali oni ga i dalje zele jer navodno “zna” sve po zgradi. Sto mogu napraviti? (25.2.2023)

Odlučuje nadpolovična većina po udjelu u vlasništvu

Josip pita: Poštovani,

Zgrada se sastoji od 4 ulaza, svi su na istoj kat. čestici.
Pored jednog od ulaza, a ispod stanova nalazi se prolaz u dvorište. Tu stanari sa drugih ulaza planiraju postaviti box sa kantama za smeće. Smiju li oni staviti svoje kante točno ispod naših stanova iako u svom ulazu imaju prostor u koji mogu smjestiti kante ali tamo drže bicikle? Mi stanari iz ulaza se bojimo smrada iz tih kanti. (24.2.2023)

Ako imaju svoje prostorije, nemaju pravo koristiti vašu.

Damir pita: Poštovani,

Molim Vas odgovor, dio vanjske zajedničke fasade je loš na naćin da se vidi armatura i da fasada pada s pročelja zgrade.
Upravitelj zgrade se složio da fasadu treba sanirati,poslao je i ponudu međutim predstavnik suvlasnika je ne prihvaća i ne poduzima ništa po tome pitanju.
Kako možemo reagirati na njegovu samovolju odnosno može li netko stručan donijeti odluku i dati nalog da se oštećena fasada sanira:
Hvala,
Damir (24.2.2023)

Promjenite predstavnika . Ako ne želi ništa raditi, ne možete mu ništa. Pobrinite se da zmeđu sebe izaberete novog odgovornog predstavnika.

Mate pita: Može li predstavnik stanara svojevoljno mijenjati broj prijavljenih stanara u tuđem stanu bez dozvole vlasnika stana ili bez konkretnih dokaza da u tom stanu stvarno živi određeni broj osoba? (24.2.2023)

Može jedino kad ima dokaz da su lažno prikazani podatci o broju osoba koje žive u stanu.

Andreja pita: Poštovani!
Zanima me kako se određuje visina kredita po stanovima.
Naime, suvlasnici moje zgrade žele podići kredit putem pričuve za obnovu fasade i žele da se visina kredita podijeli na jednake dijelove, dakle prema broju stanova u zgradi, a ne prema kvadraturi stana, kako plaćamo pričuvu.
Imaju li pravo na to, i što mogu učiniti ako se ne slažem s tim.
Unaprijed zahvalna na odgovoru.
Lp, Andreja!
(24.2.2023)

Ne može se određivati po broju stanova nego na temelju udjela u vlasništvu (veličine stanova ili drugih rostorija). Izračunajte svoj udio i plaćajte koliko vam izađe obaveza.

Ana pita: Postovani,
susjedi koji zive u stanu iznad imaju instaliranu vanjsku jedinicu klima uredaja tocno iznad nase. Odvod kondezata nije napravljen kako spada te voda udara o nasu vanjsku jedinicu te prska po balkonu cineci balkon neupotrebljivim, a susenje odjece nemogucim. Bahati, i nazalost drustveno utjecajni, susjedi su na nasu primjedbu odgovorili da su oni ranije no mi instalirali klimu(?!).
Ljubazno molim da nas savjetujete - kome se obratiti? Tko ih moze natjerati da saniraju problem?
Lp,
Ana (23.2.2023)

Nažalost, ostaje vam da se to riješi sudskim putem.

Anamarija pita: Poštovani, može li se uzeti u najam terasa na zgradi, koja se ustvari ne koristi, a vodi se kao zajednički prostor svih suvlasnika?! Pod kojim uvijetima i kome se obratiti?
Hvala i lijepi pozdrav! (23.2.2023)

Samo ako su svi ostali sugglasni. Uvjeti se dogovaraju.

Helena pita: Imamo situaciju da u hodniku zgrade 1 kata gdje zivi moja svekrva,skoro svi ostali stanari ostavljaju na hodniku ormare,tule za aute,bicikle, i cijeli hodnik je prakticki zatpran i tako svako malo netko nesto izabaci van i to tako stoji godinama,jos su u hodnicima zračnice u koje su takoder natrpane stvarima,kako da to rjesimo?koga kontaktirati?predstavnik se pravi gluh i ne poduzima nista?a znam i da zbog potresa nebi smjelo biti gomilanja stvari po hodnicima?
Hvala lp (23.2.2023)

To vam je kao kod "Gruntovčana" trebali bi tužiti one koji se ponašaju na opisani način uz dokaz da vam ometa normalan život.

Ivan pita: Poštovani,vlanici smo 7 od 8 stanova u kući u Splitu.
Ulaz u kuću je zajednički za sve stanove.Može li vlasnik toga jednog stana napraviti apartman za iznajmljivanje u njemu,bez naše suglasnosti.
Srdačan pozdrav

Ivan Grubišić (23.2.2023)

Svaki suvlasnik može svoj posebni dio koristiti na neškodljiv način za ostale. Prema tome , ako zbog toga trpite štetne posljedice, možete ishodovati zabranu sudskim putem .

Slobodanka pita: Imam legaliziran dio tavana u neetažiranoj zgradi.Sad se radi etažiranje i ostali stanari se dogovaraju o prodaji tog mog legaliziranog dijela meni.Napominjem da se u taj legalizirani dio ne može ući osim kroz moj stan.Tko određuje cijenu prodaje i kako se može izvršiti ista da li na osnovu naše ponude ili kako se većina dogovori Po elaboratu koji nije još usvojen svi ostali stanari su prisvojili lijevi dio tavana bez naknade a odlučili bi da desni dio moj prodaju meni.Kako postupiti . (23.2.2023)

Parvo otkupa ima onaj ktko dobije suglasnost svih ostalih suvlasnika. Nema pravila za procjenu vrijednosti, ali se mogu koristiti stručne osobe koje vrše procjene za banke ili osiguravajuće kuće.

martina pita: Postovani, zivim u zgradi koja ima 7 stanova, predstavnik stanara ima 4 stana u toj zgradi. jedan dvoetazni stan ima balkon i vrt (DVORISTE JER JE GOSP SVE OGRADIO). gledajuci u vlastovnici , nitko od vlasnika ima vrt/dvoriste! svatko ima stan+balkon+garazu. Gledajuci u katastarskim podacima ta zemlja/vrt bi trebala biti od svih suvlasnika. Gdje mogu to detaljnije provjerit. Hvala (22.2.2023)

Vidite u gruntovnci na koga glassi vlasništvo parcele. Ako je do usklađeno sa vlasništvom posebnih dijelova, onda je jasno da imate svi jednaka prava.

Klodina pita: Postovani, sta trebaju napraviti i odakle krenuti da bi jednom od vlasnika zabranili koristenje parkirnog mjesta koje je zajednicko dvoriste a on ga koristi kao svoj natkriveni parking iako nije etazirano tako. Takodjer je dio vrta zagradio i koristi kao svoj vrt.
Sta mozemo napraviti da bi regulirali taj zajednicki dio zgrade koji se koristi bez ikakve osnove kao privatno vlasnistvo? (21.2.2023)

Ako je njegovo ponašanje štetno za vas , morate to rješiti sudskim putem.

Klodina pita: Postovani,
Svi suvlasnici garaza u nasoj zgradi imaju problem jer su ostali suvlasnici stanova odlucili da pricuva za garaze bude duplo veca nego za stambeni prostor.Niko od vlasnika stanova nije vlasnik garaze nego smo vlasnici mi iz okolnih zgrada.Ima 5 Garaza koje imaju vlastite ulaze iz dvorista sa druge strane zgrade.I plus za garaze placamo pricuvu po brutto kvadratu. Npr. Garaza od 5×3 m je 15m2.Sta mozemo napraviti da nas ne bi reketarili vlasnici stanova koji placaju minimalno pricuvu? (21.2.2023)

Bez obzira na namjenu orostora (stan, garaža, poslovni prostor), koficijent ra pričuvu je isti.

Tamara pita: U zgradi postoji stan kojemu je vlasnik nepoznat te se za njega 20 godina nije plaćala pričuva i dug je poveći. Upravitelj kaže da će pokušati prenamijeniti stan u zajednički prostor kako ne bismo dalje išli u dug. Ipak, meni se rješenje ne sviđa jer to dug neće izbrisati. Zanima me tko snosi odgovornost zato što 20+ godina nije plaćana pričuva (vodilo se da stan pripada MORH-u)? Predstavništvo sam preuzela nedavno, stoga je sve ovo započelo davno prije. Trebam bilo kakav prijedlog što pokušati. (21.2.2023)

To su još neki zaostai slučajevi koje će trebati rješavati. Vidite podatke u gruntovnici na kome se vodi stan i pokrenite postupak utvrđivanja ostalih činjenica. Daljnji postupak bi trebao znati vaš upravitelj.

Vesna pita: poštovani, moželi se iz pričuve plaćati višak potrošene vode u zgradi kada pojedinačni zbir vodomjera iznosi manje od glavnog vodomjera.....kažu, gubi se i do desetak kubika vode.....sve kontrole su nekoliko puta izvršene.
zahvaljujem (21.2.2023)

Iako to nije nigdje detaljnije propisano, može se razlika podmiriti sredsvima pričuve jer su to posljedice kvara a ne neodgovornog ponašanja prilikom trošenja vode.

Dubravka pita: Poštovani
Kako se stanaru koji godinama ne plaća ništa i ima čitav niz ovrha može prekinuti dovod vode
Naime zbog dotičnog stanara dobivamo ogromne račune za vodu
Odgovor vodovoda je da se takvim stanarima šalje ovrha (20.2.2023)

Ne možete to samovoljno učiniti, Nažalos morate i vi pokrenuti postupak na sudu gdje ćete ga teretiti za prekomjernu potrošnju. Dosta složeno, ali se nešto mora poduzeti.

Daria pita: Poštovani,

U zgradi na 2.katu (ujedno i posljednjem u zgradi) procurila je voda u sobi. Prema uputi sam se obratila gospodinu iz firme za odrzavanje zgrade (Ri stan). Moje pitanje je postoji li zakonski rok u kojem se mora sanirati kvar takvog oblika? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. (19.2.2023)

Iako se radio nužnom ahvatu, za to se trebaju osigurati finacijsa sredstva kroz pričuvu i pronaći odgovarajući izvođač radova. Nažalost , živimo uvemenu kad to postaje sve veći problem. Sve manje novca i sve manje kvalitetnih djelatnika u graditeljstvu!

Bozidar pita: Poštovani
Ako predstavnik stanara uz suradnju upravitelj zgrade rade mimo 51 % stanara i donose samostalno odluke, kome se obratiti za pomoć i podnošenje prijave ?
Oni nisu za suradnju jer smo i to probali !
Hvala25 (18.2.2023)

Ako 51% suvlasnika po udjelu uvasništvu nisu zadovoljni, mogu promjeniti i predstavnika i upravitelja. Nitko treći ti za vas ne može napraviti.

 NAJČITANIJE

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Mnogima se čini bespotrebno bacanje novca za servisiranje plinskih uređaja i dimovoda. Nažalost, te osobe nisu u pravu...

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se