Jelena pita: Poštovani,

vlasnica stana u prizemlju (u vlasništu ima i vrt od 200 kvadrata, sve uredno u zemljišnim knjigama) ima zamisao da proširi stan dogradnjom još jedne prostorije u svom dvorištu. Može li ona to učiniti, jer vlasnik stana sa kojim graniči to ne želi, pošto će raditi sjenu njegovom stanu. Je li moguće to proširenje izvesti i šta je potrebno da se to napravi?
Radi se o zgradici sa 8 stanova, grad Zagreb. (14.5.2021)

Provjerite u uredu za urbanizam.

Borjan pita: Na stranici "https://www.udruga-stanara.hr/hr/prava_i_obveze_suvlasnika_stambenih_zgrada/10/29" sam pročitao "Ako u nekoj zgradi postoje tri ili više suvlasnika, suvlasnici moraju imati upravitelja."
Možete li mi odgovoriti iz kojeg izvora dolazi ta izjava? U zakonu to nisam našao, vjerojatno je u pitanju neki podzakonski akt. Hvala unaprijed! (13.5.2021)

U Zakonu o vlasništvu stoji da sve zgrade sa više posebnih djelova moraju imati upravitelja. nažalost, zakon nije dorečen , nije precizno određeno pa se to tumači od dvije suvlasničke jedinice pa na više ako su u vlasništvu posebnih pravnih ili fizičkih osoba.

Miran pita: Poštovani, živim u zgradi u Centru kod Britanca. Susjed kontinuirano ispred svojih vrata drži vreće sa smećem. Kad jednu snese, iznese drugu. Na stubištu redovito čisti svoj električni romobil i ostavlja ga tako da je problem doći do sklopke za stubišnu rasvjetu, a pred vratima drži dva otirača jedan ispred drugog tako da smanjuje prolaz silaska/uzlaska stepenicama na kat. Komu se obratiti? Predstavniku, upravitelju? Postoji li jasni propis o tome što je dopušteno držati u zajedničkim dijelovima (13.5.2021)

Korištenje zajedničkih djelova zgrade se uređuje međuvlasničkim ugovorom . I to pitanje bi trebalo biti rješeno. Ako netko koristi zajedničke djelove na štetan način za ostale, može biti zakonski odgovoran.

BISERKA pita: Da li predstavnik suvlasnik stanara mora
imati kontakt brojeve vlasnika stanova?
Da li se predstavniku moraju dostaviti vlasnički ugovori?
Da li se čistaćica može plaćati u gotovini od novaca sakupljenih od suvlasnika stanova?
Hvala (12.5.2021)

1. nije proposano ali je poželjno
2. Svaki suvlasnik bi trebao imati svoj rimjerak
3. Za to postoje propisi,. u ravilu osoba bi trebala biti u radnom odnosu ili imati registriranu djelatnost.

Mira pita: Predstavnik sam u jednoj zgradi. Upravitelj-moj referent je rekao da nisam trebala samoinicijativno za zgradu tražiti majstora koji je odradio posao za zgradu već samo one koji sa njima imaju ugovor o suradnji. Zar ja nemam pravo naći majstora koji će odraditi posao i biti plaćen preko pričuve? Zar nemam ja pravo dogovarati posao i cijenu istog? Oni koji sa njima imaju ugovor plaćaju im postotak od svakog posla a nama je to tada skuplje. Imaju li zakonsko pravo to raditi? Hvala. (5.5.2021)

Nemojte sama donosit odluke. Neka to bude odluka suvlasnučke zajednice . Ako više od 50% suvlasnika donosi odluku, upravitelj je dužan istu provesti bez pogovora. Ako to ne želi učiniti, donesite odluku i promjenite ga.

Stipe pita: Poštovani.
Do kojeg iznosa predstavnik suvlasnika može samoinicijativno raspolagati? Živim u ulazu od 24 stana i 4 poslovna prostora. Imamo 20 i više godina star problem vode u podrumu. 2019 godine odrađena "hitna" sanaciju vode, odvoda i toplovoda u prizemlju zgrade je potrošeno 470000kuna, a nama i dalje voda lagano slini u podrum kao i prije 20godina. Sve odrađeno bez ijednog pristanka, potpisa suvlasnika. A da o višestruko preplaćenih cifri i ne govorim gotovo pola miliona kuna. Puno hvala. (24.4.2021)

Predstavnik može raspolagati iznosima sredstava samostalno samo u visino koja je predviđena međuvlasničkim ugovorom. To su uglavnom manje značajni toškovi. Tako veliki iznos, sigurno izaziva sumnju u ponašanje. Ako postoji osnovana sumnja o neopravdanim troškovima a naročito na temelju samostalnog odlučivanja bez suglasnosti ostalih suvlasnika,prikupite dokaze i podnesite prijavu sudu protuv njega.

Jasna pita: Nisam našla odgovor na pitanje kakve su mogućnosti za naplatu pričuve suvlasniku, stranom državljaninu koji od kupnje stana nije platio niti jedan iznos pričuve. Isti već dvije godine ne dolazi u stan a u njemu često boravi nepoznata osoba, za čijeg boravka su se ustanu obavljali i neki građevinski radovi, ne znamo jel za to postoji odgovarajuća dozvola.
Dug za pričuvu je prilično narastao ali nije dovoljan da bi se izvršila ovrha na stanu, a do njega se ne može doći jer često mijenja adresu. (24.4.2021)

Problem koji je dosta složen. Upravitelj je dužan pokrenuti ostuoak. Ako se ne poduzmu mjere prisilne naplate putem suda, nastupa zastara u roku od tri godine. . Apsolutna zastara nastupa ako prođe još tri godine od pokretanja redovnog postupka naplata na temelju pravomoćnog sudskog rješenja.

Tamara pita: Živim u zgradi u Zagrebu, Gračanska cesta, od 4 stana koja nikad nije imala upravitelja. Htjela bih pokrenuti postupak prinudne uprave ali ne znam kako. Obratila sam se Gradskom stambeno komunalnom gospodarstvu da nas stave pod prinudnu upravu ali nisam dobila odgovor. Grad Zagreb je inače odlučio da sve zgrade koje nisu odabrale upraviltelja dobivaju prinudnog upravitelja GSKG (23.4.2021)

Budite uporni. Grad mora donijeti riješenje o imenovanju prinudnog upraviteja.

Mirjana pita: Trazim savjet jer neznam kome se obratiti. Mama zivi u stanu koji nam je prije 38 god. dodijelio grad Dakovo i pokojni otac nije ga htio otkupiti.Uredno odrzava stan, dvoriste, placa stanarinu o svom je trosku i prozore promjenila uz njihovu dozvolu.Problem je poceo prije 3. god . kada se u drugi stan koji je na istom kucnom broju uselila kci i unuk pokojne i otkupili taj dio kuce . Buduci da nemogu sve problene opisati kome se obratiti jer imaju puno problema sa koristenjem dvorista.
(23.4.2021)

Obratite se gradskoj upravi.

JOSIP pita: Postovanje,u ulici Heinzelova 47/a zive moi roditelji i moj brat koji je 100%invalid.U zgradi postoi pristup za invalide koi je drveni podes u obliku slova L,i nije adekvatan za spustanje i penjanje invalidski kolica s pacijentom kio ima 90kg.Pre velik nagib i slaba okretljivost s obzirom na oblik u obliku L.Moje pitanjw je da li se moze traziti od predstavnika stanara i ostalih stanara da se ugradi rampa na struju radi lakseg manipuliranja i samog izlazka i ulazka u zgradu .Roditelji su vlasnic (22.4.2021)

Nažalost zakon ne obvezuje ostale suvlasnike. Vjerujemo da bi solidarni pristup ostalih to mogao riješiti.

Jasenka pita: Suvlasnici zgrade u Selskoj 47,Zg,su digli kredit za novi krov,skinuli stari samo iznad moga stana,posvadali se zatim sa izvod.radova. i tako sad stoji bez crijepa.Nitko ne zeli nista poduzeti na sve moje upite.Ne zivim u Zg.Sto poduzeti,osim tuzbe? (22.4.2021)

Drugog pputa nema. Jednimo možete pokušati da se sudski postupak ubrza zbog izvanrednih okolnosti.

Anamarija pita: Izabrali smo novog upravitelja zgrade nakon što prethodni nije podnosio financijska izvješća niti slao uplatnice za pričuvu. Nakon potpisivanja zapisnika, a bez pravog uvida u financijsko stanje na računu, prethodni upravitelj nikako ne prebacuje sredstva iz pričuve novom upravitelju (3. mjeseca). Što napraviti?
(21.4.2021)

Novi upravitelj mora znati postupak.

Ružica pita: Radi građevinske dozvole adaptacije stana pribavljene su suglasnosti suvlasnika u zgradi. Zgrada se nalazi na jednoj cestici i ima dva ulaza odnosno dvije adrese. Suglasnosti su pribavljene od suvlasnika u ulazu gdje se nalazi stan koji se adaptira. Jeli potrebno traziti suglasnost suvlasnika iz drugog ulaza? Ista zgrada ima dva predstavnika suvlasnika koji su nadlezni svaki za svoj ulaz, suvlasnici placaju pricuvu za onaj ulaz gdje ima je stan. (13.4.2021)

Povjeerite u uredu za urbanizam dali vam je to potrebno.

Petra pita: Poštovani, prije 19 mjeseci smo iznajmili stan te nam za to vrijeme gazdarica nije spominjala placanje pricuve, istu nije navela u ugovoru da mi moramo placati niti nam je za vrijeme naseg boravka poslala iti jednu uplatnicu. Iselili smo prije 13 mjeseci i nakon toliko vremena me gazdarica kontaktirala da joj je dosla ovrha kako pricuva nije placana zadnje 2 godine te od nas zahtjeva da joj uplatimo novce za pricuvu za tih 6 mjeseci sto smo bili u stanu. Trebam li joj po zakonu to platiti? (13.4.2021)

Vaše obveze su navedene u ugovoru. Ostalo nije bitno.

Mira pita: Molim vas odgovor.
Radi se o sljedećem:
Tri puta godišnje plaćam po 28o kn za usluge predstavniku stanara i čistačici.
Plaća se u gotovini po 280 kn (kešu)
Molim vas je li ovaj način plaćanja zakonit.
U zgradi (Kalinovica 5 (Knežija) stanujem od 2004.još nikada predstavnik nije dao financijsko izvješće (kad sam ga pitala rekao je da ga dobivan od Monela .Od Monela dobijemo samo izvješće koliko imamo na računu, ali ne i dužnike)
Zahvaljujem
(13.4.2021)

Mjenjajte predstavnika a po potrebi i upravitelja jer zanemaruju svoje zakonske obveze.Ako steoštećeni podnesitr prijsvu sudu protiv njih.

Vicko pita: Poštovani, susjed ispod prijavio je prodor sitne vlage.Obavljena je mala sanacija vanjske fasade bez rješenja. Susjed s istim izvođačem želi kopali cijeli moj otkriveni balkon pa onda dalje. Predstavnik stanara na silu skuplja potpise za radove,a i susjed stavlja svoju ponudu za glasanje.Pismeno odbijam te se onda ponude povlače i predstavnik daje ostavku.Sada se prijeti zastrašivanje sudom od strane upravitelja. Zanima me mogu li raditi bez moga pristanka putem suda?Dogovor izgleda nije moguć. (12.4.2021)

Vaše ponašanje je upitno. Ako e radi o održavanju zajedničkih dijelova, ne možete te sprečiti Ako nastupe i šire posljedice, biti ćete odgovorni .

JOSIPA pita: Stanar iz stana do mojeg (sa zapadne strane koji ujedno pripada drugom portunu zgrade) je unazad nekoliko godina,dok nitko nije živio u mom stanu, prešao na moju terasu te izrerezao dio donjeg dijela zida koji nas dijeli a sve kako bi njegova voda mogla (njemu navodno nije napravljen odvod tokom izgradnje zgrade) prelaziti na moju teracu i teći do odvoda koji se nalazi sa jugo-istočne strane moje terace.Imam svjedoka!Što napraviti?Pločice su se izdignule točno tim putem kojim ta voda prolazi. (12.4.2021)

POdnesite tužbu sudu protiv njega.

Stella pita: Da li se ulazna vrata u stan mogu ugraditi kako kome paše? Ne da se otvaraju prema unutra nego prema van i da pri tome blokiraju tuđa ulazna vrata u stan? To je nama napravio susjed, bez pitanja i bez obavijesti! S tim da su moguća i druga rješenja. Što napraviti? Ne želi s nama surađivati niti nas saslušati. Po nama je to ugrožavanje naših suvlasničkih prava i obezvrjeđivanje naše imovine. Molim vas vaši pomoć!
Hvala. (11.4.2021)

Svaki suvlasnik svoj posebni dio smije koristiti na neškodljiv način za ostale. Preostaje vam tužba sudu.

Ivan pita: Poštovani, stanujem u jako maloj i jako staroj zgradi koja je izgrađena prije 1968 godine u kojoj je većina stanara starosjedioci i očito nikada nećemo imati nadpolovičnu većinu da dignemo kredit i sredimo je tj možda bi i mogli dobiti više od 50% stanara ali onda smo ostale penzionere stjerali u kut a to nam nije namjera. Inače svi stanovi su 36m2. Što mi je napraviti da dobijem ponudu i da vidimo koliki je stvarni trošak tj koliko bi nam se povečala pričuva? Od pred. stanara nema koristi.Hvala (7.4.2021)

Probavjte vidjeti po rogramu energetske obnove gdje je za sada potrebna suglasnost nadpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.

Antun pita: Dali je moguče na četverokatnoj zgradi s ravnim krovom dograditi potkrovne stanove ?
Zgrada je građena 80 i neke godine bez lifta s ravnim krovom .Idea je da se proda "pravo gradnje "i tim novcem financira dio troškova izgradnje lifta. (6.4.2021)

Ideja već postoji dugo vremena. Malo je toga realizirano zbog nesloge sluvlasnika ili urbanističkog plana jedinice lokalne samuprave. Sve je to na štetu normalnih suvlasnika.
Probajte zatražiti suglasnost svih suvlasnika i provjeriti urbanističke ucjete u nadležnom uredu za urbanizam,

 Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se