Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

15.3.2013


          Kriza u graditeljstvu je usmjerila mnoge  da na zgradamo osiguraju svoju egzistenciju.  Među dobronamjernima, ima i onih koji znaju da se iz pričuve može uvjek izvući neka kuna  bez posebnog truda. 
         
           Zbog toga je dobro da pročitate

UVODNE RIJEČI UREDNIKA KNJIGE


Preko pedeset slučajeva u jednoj stambenoj zgradi koji su završili pred nadležnim su­dom za neplaćanje prekomjerne potrošnje vode. Normalna mjesečna potrošnja se kre­tala između 370 i 400 m2 vode, a godinama je svaki mjesec stizao račun za potrošnju od 800 do 1300 m2 . Suvlasnici su na kraju morali sve platiti s dodatnim sudskim troškovima. Usta­novilo se da je bila oštećena instalacija koja je dio zajedničke infrastrukture zgrade.

Neki suvlasnici nisu plaćali pričuvu stambene zgrade jer su smatrali da tim sredstvima nije riješen njihov osobni problem. Sud je donio rješenje i morali su podmiriti sve obveze sa dodatnim troškovima koji su višestruko premašili redovne obveze.

Neki vlasnici stanova godinama trpe po­sljedice prokišnjavanja krova, jer susjedi na nižim katovima to ne osjećaju i ne žele se uključiti u rješavanje problema. Sud je donio rješenje kojim su na to prisiljeni uz daleko veće troškove.

Nekvalitetno izvedeni zahvati, nezainteresir­anost pojedinca, neracionalno raspolaganje financijskim sredstvima, štetno ponašanje pojedinaca i niz drugih problema ...

Ovo su samo neki detalji iz problematike koja je već godinama prisutna.

Cilj nam je da se što veći broj građana up­ozna sa svojim pravima i obvezama.

Sami suvlasnici nikad sami neće riješiti sve probleme, te se opravdano očekuje uključenje društvene zajednice.

Okolnosti zahtijevaju i poboljšanje zakonske regulative.

Koordinacija udruga stanara Republike Hrvatske u suradnji sa Hrvatskim  Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom  je pokrenula  inicijativu   za izmjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i donošenje Zakona o stanovanju.

„Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje“ samo ukazuje na područje života i odnosa u urbanoj sredini.

I dalje nam ostaje niz obveza za rješavanje sadašnjih postojećih problema i zahtjeva koji se postavljaju pred nas zbog ubrzanog razvoja društva, a posebno ćemo se morati posvetiti energetskoj učinkovitosti i zaštiti čovjekove okoline. Uspješna primjena novih propisa iz područja energetske učinkovitosti u zgradarstvu ne ovisi samo o stručnjacima i državnoj upravi, to ponajviše ovisi o svijesti pojedinca i zajedničkom djelovanju pojedinaca, pokretanju inicijativa i neprekid­nom zalaganju da se racionalno gospodari energentima i vodom.

Neka ovaj „Vodič“ bude koristan pods­jetnik onima koji se već prepoznaju među pokretačima inicijativa, te poticaj i puto­kaz onima koji su do sada bili promatrači ali shvaćaju nužnost vlastitog djelovanja na okolnosti u urbanoj sredini. Svima im želimo da osjete zadovoljstvo uspjesima ovakvih i budućih zajedničkih akcija, ma kako se one ponekad činile malima.


Sadržaj vodiča možđete pronaći na;

http://www.udruga-stanara.hr/upload/vodic/vodic.pdf


Ako sadržaj želite koristiti  preko drugih medija molimo da obavezno navedet izvor (portal www.udruga-stanara.hr)!

Marija Dubović
4.8.2013
Tereza
19.3.2013

NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - velike promjene!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - velike promjene!

Pogledajte reportažu i pročitajte članak portala Dnevnik.hr - Nov@ TV!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više