Voda, povod za osnivanje udruge

22.3.2023

Prije  20 godina, osnovana je Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada.  Na početku mala beznačajna udruga sa područjem djelovanja  u Rijeci . Ubrzo  svoje djelovanje širi na područje PGŽ a danas djeluje na području Republike Hrvatske , a otvorena je i za  sve zainteresirane građana i izvan Hrvatske.
 
Osnivanje udruge je simbolično vezano za vodu!
 
U jednoj zgradi u Rijeci  stanari su  više od  sedam godina  dobivai enormno viisoke račune  za pogtrošenu vod, Koju zapravo nisu  potrošili.  Mnogi su svoje račune podmirivali na temeju očitanja individualnih vodomjera  ugrađenih u stanovima.  Razliku  jednostavno nisu htjeli plaćati.  Vrhunac  problema postaje vidljiv kada su počela stizati  "plava pisma" od općinskog suda. Tek tada postaje jasno mnogima da  je  glavno mjerilo bilježilo mjesečno izmeđo  očitavalo 750 i 1000 m/3 , . Prije toga prosječna  potrošnja se kretala između  350 i 400 m/3. Ni raspodjela prekomjerne potrošnje vode  nije  bila u redu. Neki su dobivali i preko 50m3, a oni simaptičniji predstavniku su imali  račune  na temelju očitanog stanja individualnih vodomjera.
 
Nekoliko suvlasnika  se organiziralo i potražili su stručno mišljenje i rješenje problema.  Nitko neće zaboraviti ing. Maršanića koj je na prijedlog upravitelja došao  u zgradu i  uz pomoć uređaja otkrio  puknuće cjevi u prizemlju zgrade.  Neizbrisiva je slika istog kako  uzima kramp, kopa i otklanjanja kvar!
 
 
U to vrijeme  u Republici Hrvatskoj je bilo aktivno samo Udruženje stanara  iz Osijeka.  Inicijatori  ua osnivanje  udruge u Rijeci  su se za savjete i pomoć obratili  predsjedniku  osječkog Udruženja gospodinu Vladimiru Staniću uz čuju pomoć je i registrirana  sadašnja  Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada.
 
 Već 20 godina  udruga djeluje na način da  građanima pomaže savjetima da ne budu žrtve svog neznanja.U proeklom periodu preko ove web stranice građanima je dato preko 70 000 savjeta. Između tih pitanja mnoga su se odnsila vezan za probleme vde. Međutim kako je vrijeme prolazilo,  problemi prekomjerne potrošnje vode, odnosno gubitci su   stvar prošlosti!
 
Voda je bila povod za osnivanje udruge, ali su se  s vremenom   zahvaljujući korisnim savjetima smanjili i drugu problemi vezano za  život u stambenim zgradama.  
 
NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - velike promjene!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - velike promjene!

Pogledajte reportažu i pročitajte članak portala Dnevnik.hr - Nov@ TV!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više