Edi pita: Zgrada u centru grada,stanar je odvojio dio podruma i napravio sklonište za mačke.tu drži vreće s hranom,stubište užasno smrdi ima na desetine mačaka u stubištu i ispred.sta se može uraditi,kome se žaliti? (11.6.2022)

Nažalost, to ide samo tužbom sudu.

Zlatko pita: Vlasnik sam stana na 1 katu ispod mene je raznesen bankomat prije 3 mjeseca vlasnik lokala je ponovo postavio bankomat Raiffeisen banke ,bez ikakvog pitanje da bi obavijestio stanare zgrade ,jel to po zakonu Molim odgovor . (8.6.2022)

Svaki suvlasnik može koristiti zajedničke dijelove na naeškodljiv način za ostale. U vašem slučaju bi bilo dobro da se pokrene sudski postupak u kojem bi se trebalo dokazati da je to škodljivo ponašsnje jednog suladniks što je vidljivo iz opisanog događaja.

Rocco pita: Skupili smo dovoljno potpisa za smjenu predstavnika stanara i upravitelja. Kako to realizirati? Predstavnik stanara je u komunikaciji vrlo problematična osoba a upravitelj ne prima poštu, ne odgovara na mail?? Željeli bi prvo napraviti smjenu pa odabrati novog predstavnika i upravitelja (11.5.2022)

Izaberite novog predstavnika i upravitelja. Automatski restaje funkcija starog predstavnika. Nov predstavnik sa novim uptraviteljem će sve riješavati dalje.
Ne morate čekati dav vam se strai "smiluju". Novi uravitelj će preuzeti obvezu . daljnejg postupanja.

Hana pita: Postovani, molim za pomoć! Zgrada upisisana u ZK na 6 stanova, u podrumskom dijelu su jos dva stana koja nisu upisana(investitor ih prodao bez znanja suvlasnika).Je li on to zakonski smio i mozemo li utvrditi kome pravno pripadaju ta dva podrumska stana ako ne postoje u ZK? Zgrada ima i 6 parkirnih mjesta te nam ti isti stanari zauzimaju nasa parkirna mjesta koja smo legalno platili i ciji smo vlasnici. Kome se obratiti za ostvarivanja svojih prava? Isprike ako je bilo slicno pitanje! Hvala (4.5.2022)

Vlasnik ima pravo raspolaganja sa svojom imovinom. Međutim , ako je novi vlasnik sebi dao za pravo na korištenje vašeg posebnog djela, morat ćete se štititi sudskim putem. Ne postoji nadležno tijelo koje riješava imovinsko pravne odnose osim suda.

Andrijana pita: Kratko,kome i kako se obratiti (a da ostane anonimno)ako predstavnik stanara koji je ujedno i vlasnik u stana u zgradi u kojoj živi,ne obavlja svoju dužnost?Ukratko,nije prijavio,na moj zahtjev da mi je šupa poplavljena (tri puta)nego je čak i odgovorio da je pokušao popraviti kvar i ujedno je vidio da je u mojoj šupi voda,a nije mi htio reći. Drugi problem je taj što mi je zid u blizini protocnog bojlera od vode,negdje nekome curi nesto,ni tu nije reagirao vec ccc pola godine i više. (4.5.2022)

Promjenite predstavnika!
To su nužni zahvati i moraju se poduzimati potrebne mjere.Probajte izravno stupiti u kontakt sa upraviteljem. Upravitelj mora znati koji je postupak u tom slučaju.

Sandro pita: Poštovani, jedan vlasnik udjela 1/19 u zgradi ne plaća pričuvu. Upravitelj zgrade je stavio ovrhu na dug, ali vlasnik stana je zaposlen "na crno" te nije prijavljen pa se ovrha nema na što naplatiti. Isti vlasnik je nedavno na FINI prijavio osobni bankrot.
Koje "pravne" mogućnosti imaju ostali stanari? S obzirom da je pričuva opterećena kreditom, svi ostali plaćanju njegovu ratu kredita. (4.5.2022)

Voditi sdski postupak i dalje sve dok se ne steknu uvjeti za naplatu.

Marta pita: Postovani, u stan nam je neovlasteno usao vlasnik s elektricarom, s time da nas je prethodno pitao, na sto smo mi odgov da nismo u stanu vise dana, nije hitan slucaj bio. Vratili smo se s godisnjeg, u kupaoni smo nasli razbijenu vazu, bilo je prljavo i razbacano (kroz prozor su isli na krov).Bli smo u soku i htjeli smo u noci zvati Policiju, no odustali smo. Koja su nasa prava?Mozemo li raskinuti ugovor o najmu prijevremeno, a da nam vrate cijelu kauci ju,oni su se samo ispricali (cista provala) (14.3.2022)

MOžete podnijeti tužbu sudu protiv njega

Nikola pita: Vlasnik sam stana u zgradi jednokatnici sa 4 stana. Iznad mojeg stana nalazi se visoko potkrovlje (samo drvene grede i crijep) koje se ne korisiti kao tavan jer samo ja tome mogu pristupiti i nije navedeno u papirima, čak niti zajednička prostorija. Što osim suglasnosti sustanara trebam napraviti da to postane moje vlasništvo te da uredim u stambeni prostor sa zasebnim ZK-om ili barem pridružim svojem postojećem ZK-u? Kako legalizirati taj prostor nakon što dobijem suglasnost od sustanara? (14.3.2022)

Javite se u gruntovnicu sa papirima. Možda ćete trebati projekt a za to se savjetujte sa nekim projektantom.

Rada pita: U našoj zgradi je obavljeno etažiranje. Sa trebamo potpisati Međuvlasnički ugovor. Tada ćemo se navodno upisati 1/1
Ne slažemo se svi s rezultatima etažiranja, jer su neki stanari bespravno uzurpirali zajednički stambeni prostor.
Zanima me da li se to može provesti u "sudu" i ako nas nekoliko ne potpišemo. Objekt ima 21 stambenu jedinicu
Zahvaljujem na odgovoru (12.3.2022)

Uzmite dokumentaciju , pregledajte istu i podnesite prigovor tijelu koje j donijelo riješenje.

Roberto pita: Postovani
Moje pitanje glasi
Tko moze biti predstavnik stanara u zgradi
Moze li zakonski predstavnik stanara biti osoba koja nije VLASNIK NI SUVLASNIK STANA.
Hvala,lp iz Pule (10.3.2022)

Jedino tužba putem suda

Zdravko pita: Dali imam pravo na nadoknadu štete od požara u garaži za koju plaćam redovito pričuvu i kom. naknadu?
Garaža je u sklopu stambene zgrade
L.p.
Hvala (9.3.2022)

Ovisi o uzroku ,a provjerite i policu osiguranja.

Siniša pita: Vlasnik sam poslovnog prostora i uredno placam pričuvu za isti ali uz pricuvu mi se naplacuje naknada za čiščenje stubista i naknada za rasvjetu u stubištu kojemu ja nemam pristup ni potrebu da ga koristim posto se u prostor ulazi sa ulice pa me zanima dali sam obavezan placati rasvjetu i ciscenje iako ne ulazim u zgradu i ne koristim rasvjetu.
Unaprijed hvala. (8.3.2022)

U svakom sučaju ste u pravu, ali morat ćete vjerovatno to pravo šttiti sudskim putem ako vas suvlasnička zajednica ne oslobodi te obveze.

boris pita: ugovor sa upraviteljem sklopljen sa krivotvrenim potpisima suvlasnika bez predhodno sastavljenim i potpisanim mežuvl. ugovorom. kome se obratiti kojim institucijama (1.3.2022)

Nema nadležnog tijela osim nadležnosti suta na temelju tužbe ooštećenog (oštećenih). To je kazneno dhelo krivotvorenja isprave.

Silva pita: Poštovani,
kada niste sposobni dati odgovor, barem to i navedite, ili nas savjetujte tko bi ga mogao dati. Tadi se o suvlasniku koji je uzurpirao veći dio zajedničkog hodnika s ostakljenjima. Povećao kvadraturu i ponaša se kao pravi uzurpator uz pomoć predstavnika stanara i upravitelja zgrade. Danas su kriminalci IN, pa je to izgleda razlog zašto nemamo odgovor već godinu dana.
Zavaljujemo na svim neodgovorima.
Silva s suvlasnicima
(13.2.2022)

Imate odgovor samo ga niste znali pronaći. Iako ste nastupili na neprimjeren način evo samo kratki savjet;
-Jedino rješenje je tužba sudu rotiv njega. To može učiniti pojedinac ili zajednica.
(O vašoj sposobnsoti bi se isto dalo razgovarati, ali za to nemamo vremena. Da prodajete stan , nas nebi ništa pitali , a i ne trebate).

Vedrana pita: Predstavnik sam stanara od prošle godine. Obračun za pražnjenje jame radim po postotku udjela (potrošnja vode) tako da ja platim i oni mi refundiraju to. Jedna podstanarka, koja najviše troši, pravi mi problem tvrdeći da se ta jama ne mora prazniti svaki mjesec i zavlači plaćanje, a danas je čak prijetila i vrijeđala.Već se cijev bila začepljivala zbog nepražnjenja (prije mene), mora se prazniti. Kako mogu to riješiti (zgrada je mala i nema novca).Mogu li je ja privatno tužiti za naknadu štete? (7.2.2022)

Da. morate joj skrenuti pozornost da će ukoliko je sud proglasi krivom podmiriti obveze i snositi sve sudske troškove.

Niko pita: Poštovani, zanima me je li ograda balkona/terase u etažiranom stanu zajednički dio zgrade? Nosači su zabijeni u zid zgrade i u međukatnu kontrukciju. Vrši li se sanacija navedene ograde (u slučaju oštećenosti nosača) iz sredstava zajedničke pričuve? (7.2.2022)

Ako je postavljena kao građevinski element po projektu prilikom izgradnje , da.

mladen pita: Nenatkriveni balkon na zadnjem katu zgrade propušta vodu tako da na katu ispod konstatno otpada beton s gornje ploče.Tko je dužan sanirati, zgrada ili osiguranje ,?
hvala (6.2.2022)

Stanari sredsvima pričuve

Ana pita: Postovani,doslo je do zacepljenja odvodne cijevi u sustavu odvodnih voda nase stamene zgrade/5 stanova/.Preko prestavnika smo pozvali hitne intervencije,kvar je otklonjen i sada stanari tvde da za placanje tog troska trebam njihovu suglasnost te da se taj trosak nece podmiriti dok oni ne odobre.Jesu li u pravu ili su takve situacije regulirane zakonom te stanari odlucuju samo o onome sto zakon nije propisao (6.2.2022)

Nisu u pravu. Radi se o nužnom zahvatu. Ako je u pitanju neopravdano visok račun za uslugu, to mogu osporavati , odnosno to dokasati u eventualnom sudskom postupku.

Brankica pita: Poštovani,
etažni sam vlasnik stana u stambenoj zgradi u Sopotu. U zgradi postoje podrumi. Pri kupnji stana nisam to znala. Da li podrum spada u zajedničke dijelove i uređaje zgrade? Imam li pravo na podrum? Ako da, kako da to pravo ostvarim?
Hvala na odgovoru. (4.2.2022)

Ako nitko nije upisn kao knjižni vlasnik idealnih dijelova podruma, to su zajedničke prostorije i svi suvlasnici ih mogu koristoti pod itim uvjetima. U tom slučaju, možete sudskim putem tražiti da se ustanovi vaš idealni dio .

micia pita: imamo problem sa predstavnikom zgrade kojem smo prijavili kvar kanalizacije,napomenuli da ista nije samo naša,što su oni negirali.U popravku uvidjelo se suprotno,i o istome očitovali.Na naše inzistiranje da se utvrdi tko još koristi našu kanalizaciju, utvrdilo se da postoje još dvije zgrade jedna čak bez naše dozvole.Potom se odbija podijeliti trošak,i prijete ovrhom.Nekako se raspodjeljuje trošak ali terete naše osiguranje za cijeli iznos troška,terete nas ze dr. troškove koje ne razumijemo (4.2.2022)

To potanje bi trebalo rješavati preko upravitelja zgrade ako je potrebno i sudskim putem.

 NAJČITANIJE

Bikarac stavljen u probni rad

Bikarac stavljen u probni rad

Treći županijski centar za zbrinjavanje otpada pušten u probni rad na područje Šibensko-kninske županije

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se