Petra pita: Postovani,

Ljubazno molim odgovor na dva pitanja:

1. Je li za postavljanje reklame na procelje zgrade potrebna suglasnost svih suvlasnika?

2. Vrata koja izlaze na krov su u katastrofalnom stanju, nekad ih je nemoguce zatvoriti i jednostavno je provaliti kroz njih, a vec smo jedan slucaj ulaska nestanara u stubiste imali - koliko je potpisa potrebno za zamjenu vrata?

Hvala unaprijed!
(30.8.2020)

1. Svaki suvlasnik je u idealnom dijel vlasnik zajedničkih dijelova. To se odnosi i na pročelje. Trebala bi suglasnost svih, ali je to gotovo nemoguće postići, pa se reklame postavljaju i bez u cijelosti ispunjenih zakonskih uvjeta. Suvlasnik koji eventualno trpi štetne posljedice od postavljanja reklama, ima pravo na sudsku zaštitu.
2. To je redovito održavanje, pa čak nije potrebno izjašnjavanje osim o odabiru ponude .

Boris pita: U zgradi s dva ulaza ( br. 42 i 44) nalazi se i suteren sa zasebnim ulazom u kojem su garaže. Upravitelj (Rumat) ishodovao je rješenje o povezivanju zemljišne knjige za cijelu zgradu.Prema tom rješenju upravitelj je početkom 2020. dao nalog da se jednom broju garaža naplaćuje pričuva u korist ulaza br. 44 s iznosom od 3,5 kune, kao i za stanove. Mi vlasnici garaža zatečeni iznosom i načinom uvrštenja, bez poznatih kriterija, bez međuvlasničkog pitamo kako i tko može to riješiti. Hvala (29.8.2020)

Pričuva se plaća prema podacima u vlasničkom listu. Zakonodavac nije odvojio garaže od stanova i poslovnih prostora. Kod redovnog upravljanja (upravitelj po ugovor sa suvlasnicima, suvlasnici mogu donositi drugačije odluke ppod uvjetom da su svi suglasni po tom pitanju.

ivan pita: Poštovani, zgrada bi trebala napraviti poseban priključak vode za zalijevanje dvorišta. Naime samo je jedan glavni priključak za zgradu i razliku, odnosno zalijevanje zajedničkog dvorišta plaćaju samo oni suvlasnici koji su taj mjesec imali potrošnju vode. Vodovod kaže da moramo predati zahtjev za novi priključak preko kojeg bi išlo zalijevanje dvorišta. Koliko je potrebno potpisa suvlasnika zgrade za predati zahtjev za novi priključak. (29.8.2020)

To je izvanredni posao i trebali bi biti svi suglasni.

Marko pita: U nevremenu je palo puno kiše i u mom stanu u prizemlju je došlo do poplave jer slivne vode nisu mogle progutati sve, izlazilo je iz sifona po cijelom stanu i cijeli parket mi se dignuo u stanu.
Da li se to treba pokriti iz pricuve?
Jako je glupo ako u svakoj kisi radi cijevi koja nije dovoljno postavljena u zgradi da stan u prizemlju pliva u vodi.
Hvala na odgovoru!
(28.8.2020)

Upoznajte sa problemom upravitelja koji bi morao znati koji su slijedeći koraci.

Lana pita: Poštovani,

U našoj zgradi predstavnik stanara vrši svoju volju uz napomenu da kućni red nije niti složen a kamoli negdje izvješen. U zgradi od kućnih ljubimaca postoje pas i mačka koji se u dvorištu zadržavaju isključivo za vrijeme nužde koja se pokupi i baci (to obavljaju samo ako je nemoguće s njima izaći van dvorišta). Što se zakonski može poduzeti?

Lp,

Lana (28.8.2020)

Zakon kaže da bi suvlasnici trebali donijet i usvojiti Odluku o kućnom redu- Imate ogledni primjer na našem portalu. Za određene oblike kršenja odredbi, mogu se promjeniti i drugi propisi, ali pretežiti su slučajevi gdje treba podnositi tužbu sudu.
Nastojat ćemo da u novom zakonu to bude bolje riješeno.

Milenko pita: Poštovani,
prilikom predaje zahtjeva za izdavanje uporabne dozvole za stambenu zgradu P+11, taksu od 600 kn tko treba platiti, tj vlasnik jednog stana ili predstavnik stanara? Može i treba li se uporabna dozvola platiti iz pričuve? Tj spada li taj trošak a i izrada drugih dokumenata u troškove koji se podmiruju stanarskom pričuvom? Te ako je odgovor da, na osnovu kojeg akta, tj Zakona ili Uredbe.

Hvala puno na odgovoru unaprijed (28.8.2020)

Za nove zgrade važi pravilo da se ne mogu ni koristiti bez prethodno izdane uporabne dozvole.
Za starije zgrade, uglavnom se traži samo ako su nastupile promjene sukladno propisima o građenju.
Nažalost, danas se u nekim slučajevima traži i uporabna dozvola, ali radi ostvarivanja sporednih interesa.

Ana pita: Poštovani,

Molim vas proceduru podnošenja zahtjeva (kako i kome) za skraćivanje radnog vremena kafića koji u mom slučaju u stambenoj zgradi rubnog dijela grada ima dopuštenje rada do ponoći, a gosti svojim glasnim bivanjem u istom narušavaju stanarima kvalitetu života. Lp (27.8.2020)

Obratite se gradskom uredu za gospodarstvo gdje se izdaju dozvole za rad.
Ako se radi o učestalom narušavanju javnog reda i mira, zovite policiju.
Evidentirajte sve što poduzimate je će vam vjerovatno trebati kao dokazni materijal na sudu ako budete prisiljeni podnositi prijavu protiv vlasnika koji svoj prostor koristi na škodljiva način za ostale suvlasnike.

Tatijana pita: Poštovani, živim u zgradi sa 4 stana, dva u prizemlju i dva na katu.Susjedova odvodna vertikala je puknula na vidljivom zglobu na našem plafonu te se nastavlja kroz naš zid u glavni odvod.Naziva se zajednicka vertikala iako je to samo njegova odvodna cijev.Upravitelj pričuve nije odobrio popravak izvana zgrade nego je demolirano pola našeg kupatila u prizemlju.Pričuva preko osiguranja placa samo troskove radova i keramicke plocice dok se očekuje da mi sami platimo tuš kadu i kabinu. (27.8.2020)

U pravilu se osim otklanjanja kvara, moraju sanirati i ve posljedice. Ako postoji valjana polica osiguranja to se rješava, ako ne onda sredstvima pričuve.

Ivan pita: Postovani.
Kupio sam stan u izgradnji, u papirima sam naveden kao investitor. Prosla je upravna dozvola ali u medjuvremenu doslo je do primjena u rasporedu parking mjesta, sto meni ne odgovara. Moje pitanje glasi koja su moja prava i sto se moze uraditi prije etaziranja da me se upise na normalno parking mjesto. Inace izvodjac radova prijeti sudom i uzimanjem kljuceva.
Unaprijed zahvaljujem (27.8.2020)

Pitanje je neuobičajeni. Očigledno je da ste potpisali ugovor kao investitor i teme ste preuzeli i sve obveze pa nemate koga pitati osim samog sebe.
Ipak, posavjetujte se sa odvjetnikom .

Danijel pita: Predstavnik stanara traži da baka potpiše zaduženje od 800kn mjesečno (kredit) za obnovu zgrade od potresa, međutim u obnovu nije uključeno vraćanje dimnjaka u prvobitnu funkciju, čime prethodna ostaje bez grijanja i mogućnosti kuhanja na plin.

Kako uključiti i obnovu dimnjaka u to zaduženje. (26.8.2020)

Morate se detaljnije upoznati sa planom obnove i taj problem istaknuti. Obnova nije cjelovita, naročito kad su dimnjaci u pitanju. Dimnjaci su uz krov uglavnom među prioritetnim pitanima,

KSENIJA pita: Poštovani, zbog neispravnih kanalizacijskih cijevi došlo je do curenja vode u zajedničke podrumske prostorije. Predstavnik je u kontaktu s upraviteljem, koji se ograđuje i kaže kako je utvrdio da voda curi iz stana na prvom katu te je vlasnika obavijestio, ali vlasnik ne želi popraviti. Upraviteljevo rješenje je tužba stanara jer se on ne želi zamjeriti vlasniku. Treba li upravitelj postupiti po čl.zakona 5 i popraviti štetu te on tražiti nadoknadu vlasnika iz čijeg stana curi, a ne stanari? (26.8.2020)

Sve ono što prolazi kroz zajedničke dijelove i infrastrukturu je u obvezama suvlasničke zajednice. Ako postoji subjektivna odgovornost pojedinca, to se rješava redovnim putem (Ako ne pristaje na snošenje troškova, po potrebi tužba sudu). Tone događa obvezu otklanjanja kvara.

Josip pita: Tko može zastupati suvlasnike u postupku povezivanja zemljišne knjige i knjige položenih ugovora. Naime nas je zastupao zaposlenik upravitelja, pa me zanima da li to mora biti pravnik, te se bojim da sud ne odbaci prijedlog za povezivanje (26.8.2020)

Ako je dokumentacija pripremljena sukladno propisima, nije bitno tko predaje zahtjev.

Matija pita: Poštovani, išli smo u obnovu krovišta (zgrada je iz 60-tih godina) te je izvođać uklonio gromobran, ali novi nije stavio. Suvlasnik zgrade kaže da nismo bili za postavljanje gromobrana, a predstavnik nas nije ni pitao za mišljenje. Koje su nam pravne mogučnosti i da li možemo gromobran ikako ishodovat, a ne da ponovno plačamo novog izvođaća.
Hvala. (25.8.2020)

Izvođač je odgovoran za eventualne posljedice ako stari gromobran nije vratio u prvobitno stanje. Oslobađa se odgovornosti ako je ustanovljeno da je neupotrebljiv zbog starosti, pa se javljala potreba za postavljanjem novog.

Đana pita: Kupovinom stana od prijašnjeg vlasnika nismo dobili Ugovor o upravljanju kao ni Međuvlasnički (čovjek ih je izgubio). Upravitelj mi ne želi poslati kopiju Ugovora iako već godinama na svoje ime plaćam pričuvu, potražuju uplatu od 100 kn te da ce mi nakon toga poslati kopije Ugovora. Postoji li zakon koji ih obvezuju da mi BESPLATNO pošalju? (smatram da provode samovolju, jer sam ih opomenula na transparentnost kada su novac od pričuve trošili bez suglasnosti većine stanara). Hvala unaprijed. (25.8.2020)

To pitanje morate riješiti sa predstavnikom suvlasnika.

ivana pita: Pozdrav! Samoprozvani predstavnik (novogradnja) odbija suvlasnicima dati na uvid međuvlasnički ugovor te listu suglasnosti za predstavništvo. Od susjeda saznajemo da lista s potpisima postoji, no potpisi su sakupljeni na prevaru, pod argumentom da je u neku drugu svrhu, što je sada naravno teško dokazivo. Upravitelj također odbija dati dokumente na uvid s izjavom da ima takvu uputu od predstavnika. Predstavnik izjavljuje da ne daje nikakve informacije suvlasnicima manjih stanova. što sada? (25.8.2020)

Odlukom natpolovične većine promijenite predstavnika i raskinute ugovor sa upraviteljem. Ni jedan ni drugi ne postupaju po zakonu.

drazen pita: Pozz,predstavnik sam stanara,bio sam u inizemstvu 6 mjeseci,kad sam ba kraju godine zatrazio financijski izvjestaj,vidio sam racun za radove sa kojim nisam bio upoznat,u međuvremenu,stan se prodao,te novi vlasnik tvrdi da navedeni radovi koji su naplaceni(bez mog znanja),nisu izvrseni,zanimaju me moja prava?Hvala! (24.8.2020)

Upoznajte sve suvlasnike i donesite odluku o promjeni upravitelja. Za naveden troškove možete podnijeti kaznenu prijavu protiv sadašnjeg upravitelja.

ante pita: u zgaradu je ugrađena poboljšica odnosno lift, nije se postigao dogovor oko visine i načina plaćanja a shodno korištenju i potrebe za lift koji je ugrađen i plaćen 1/3 iz pričuve, 1/3 iz donacije grada te 1/3 osobnih sredstava dijela stanara. Pitanje: dali stanari koji nisu platili dio osobnih sredstava imaju pravo na korištenje lifta, koji se i održava iz pričuve. (24.8.2020)

Prvo se mora pogledati na moralnu odgovornost pojedinaca. Za eventualne postupke, potrebno je vidjeti što je definirano u odluci o ugradnji dizala.

Nikolina pita: Lp! Kao podstanar imam dogovor s vlasnikom da skupljam pristigle racune,dajem mu novac,a on placa rezije. Svakih pola godine moram ocitati struju i hepu poslati stanje brojila i tada dode 6 uplatnica,ali i uplatnica za placanje neke razlike koju uglavnom cini naknada za obracunsko mjerno mjesto i naknada za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora. Predlozila sam vlasniku da te naknade platimo popola,no on smatra da bi to trebala platiti ja. Molim vas za misljenje. (24.8.2020)

Vi kao podstanar nemate nikakvih drugih obveza osim onih koje su vam navedene u ugovoru o najmu.

Josip pita: Pitanje je jasno.Kako da očuvamo naše zdravlje i okoliš,kada u zgradi te stepeništu su govna od psa,tj.vlasnici pasa koji ih imaju ne čiste za sobom svoja ista ?


Zgrada broj 50.Domovinskog rata 50,Vukovar.
predstavnica zgrade: Ljiljana Kumer (24.8.2020)

Za sada imate jedinu mogućnost podizanje tužbe sudu. Nema propisa koji bi to tretirali kao javni problem sve do onog trenutka dok ne nastupe štetne posljedice od javnog interesa.
Nadamo se da će se i ta pitanja naći u novom zakonu koji je u pripremi.

Dražen pita: Pozdrav, dugo godina terasa (u vlasništvu zgrade) iznad naše sobe nije bila dobro sanirana te je jako prokišnjavalo, unatrag par godina napokon je terasa riješena ali sada je kao posljedica oštećenja vodom pao dio plafona. Da li imam pravo da se iz pričuve plate popravci automatski ili drugi suvlasnici moraju na to pristati? (24.8.2020)

Posljedice bi se trebale sanirati sredstvima pričuve. To je bio nužni zahvat i nije potrebna suglasnost ostalih. To znači da se sve treba dovesti u prvobitno stanje.

 NAJČITANIJE

Odgovornost suvlasnika u krizi vezanoj za potres i Korona virus

Odgovornost suvlasnika u krizi vezanoj za potres i Korona virus

Korona virus i potres su otvaranje crne vizije na koju smo upozoravali godinama. Suvlasnici nisu dovoljno shvatili obveze a društvena zajednica nije zauzela pravi stav u smislu zaštite javnog intere

Prinudni upravitelj ili prisilni upravitelj

U "Jutarnjem listu" 01.06.2020 , objavljen je članak vezan za stanje u stambeno poslovnoj zgradi u Zagrebu. U članku se između ostalog spominje i "prisilni upravitelj", umjesto "prinudni upravitelj"
Akcija za sanaciju sustava grijanja u zgradama pogođenim potresom

Akcija za sanaciju sustava grijanja u zgradama pogođenim potresom

Koliko je subjekata iz gospodarskog sektora spremno da pod povoljnijim uvjetima pomogne u sanaciji zgrada pogođenih potresom. Mogu li i drugi slijediti primjer Boscha.

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se