DRAGICA pita: MOLIM VAS JOŠ JEDNOM DA PROVJERITE,JER JE DANAS PRAVNIK KOJIJE U ZAVODU ZA STANOVANJE REKAO DA TO MORAM OBAVITI JER ,ZAKONOM JE DONEŠENO DA MORAM TO PITPISATI ,DA ONI POVEZUJU NAŠE ZEMLJIŠNE KNJIGE .KAD SAM GA MOLILA DA MI KAŽE DO KADA ,REKAO JE DA TO MORAM ODMAH DOĆI POTPISATI .JE LI IMA NEKA STRANICA U NARODNIM NOVINAMA ,GDJE MOGU TO PROČITATI ,PA I NJEMU NAGLASITI ,DA NIJE UPRAVU.NE ŽELIM DA ME NETKO TERA NA NEŠTO AKO TO NE MORAMO JOŠ NAPRAVITI.
MOLIM VAS ,AKO MOŽETE POMOĆI.
Lp (22.2.2024)

Podsjetite ga da pogleda rješenje ustavnog suda.

DRAGICA pita: MOLIM VAS DO KADA SE MORAJU ZAKONSKI RIJEŠITI ZEMLJIŠNE KNJIGE.ZANIMA ME DO KADA NAJKASNIJE MOGU POKRENUTI POSTUPAK POVEZIVANJA ZEMLJIŠNI KNJIGA.ZAPRIMILA SAM PONUDU OD ZAVODA ZA STANOVANJE ALI MI NE NAVODE DO KADA NAJKASNIJE MOGU TO POKRENUTI.UNAPRIJED ZAHVALJUJEM.PITAM ZBOG VREMENE I NOVCA .AKO MI ZAKON DOZVOLJAVA DA KASNIJE PODNESEM,MOLIM VAS ODGOVOR.
Lp (22.2.2024)

Nema nikakvog roka.Po riješenju ustavnog suda, upravitelji po trenutno vašećim propisima ne mogu to obavljati osim ako su suglasni svi suvlasnici da on to obavi kao izvanredni posao.

Snjezana pita: Dobar dan,imamo susjeda koji ima više od 10 pasa,koji bez prestanka stvaraju buku.On se navodno bavi sa uzgojem pasa ali to koliko sam ja upoznata ne bi smio u naseljenom mjestu,nego izvan naselja,pa me zanima što se može učiniti jer mi jednostavno nemozemo normalno živjeti ni funkcionirati .U našem dvorištu nemizemi pričati jer čim nas čuju uzasss...moramo zatvarati prozor i vrata jer od njih nije moguće čuti što se pruća na tv....puno puta i po noći....jednostavno više neznam šta napraviti (22.2.2024)

Ostaje vam jedino tužba sudu.

Ana pita: Poštovani

Zgrada ima 12 stanara tri kata široko ulazni anfort i veliko ograđeno dvorište na korištenje od grada.
Pitam:
Dali mi polovinu anforta možemo iznajmiti filigramu da prodaje igračke.
A polovinu anforta bi stanari koristili za prolaz.
(22.2.2024)

Najprije moraju biti svi suvlasnici suglasni, a dalje ide prema propisim o uvjetima za određene djelatnosti.

Jasminka pita: Kupila sam stan koji se nalazi u prizemlju starije zgrade stan je za renovaciju skinuli smo gips plocu koja je bila postavljena na jednom djelu stropa i tada otkrili da je prostor izmedu greda postavljena plasticna odvodna kanalizacijska cjev koja je prekrivena gips plocom .Bivsi vlasnik nije dao nikakvu suglasnost da se tamo napravi.Isto tako te cjevi izbijaju iznad moj prozora.Je li dopusteno postaviti odvodne cjevi na taj nacin i kome da se obratim da se one uklone ,ukoliko nije dopusteno? (21.2.2024)

orate angažirati stručnu osobu sza proicjenu opasnosti ,i ako se ustanovi da bi mogli zbog toga imati štetne posljedice, mofato će te se obfratiti sudu, ako vlasnik ne otklo ni taj nedostatak.

Ivana pita: Poštovani, molimo tumačenje zajedničkih cijevi u stanu. Na nekoliko mjesta imamo nekoliko oprečnih odgovora. Dakle, horizontalne cijevi položene iza pipe u kuhinji jesu li zajednički dio zgrade i ide li zamjena na račun pričuve? Ako su zajedničke, može li se tražiti odšteta od osiguranja zgrade ako cijevi nisu pukle već samo stare i dotrajale? Međuvlasnički ugovor nam ništa konkretno ne propisuje. Hvala (21.2.2024)

Zajednička instalacija je do zapornog ventila i održava se sredstvima pričuve.. Dalje prema trošilu održava vlasnik.

Olgica pita: Poštovani,
da li je fasada stambene zgrade zajednička svih suvlasnika i kada se postavljaju vanjske jedinice klima uređaja i slično mora tražiti potpise svih suvlasnika za postavljenje istih.
Hvala (21.2.2024)

Ne, ali se mora voditi računa da se postavljaju na škodljiv način za ostale ili suprotno Odluke jedinice lokalne samouprave ako je donesana radi nekih zaštićenih zona .

Dubravko pita: Vlasnici smo apartmana u zgradi sa 6 stanova.3 vlasnika su stranci, jedan je domaci decko koji je i predstavnik stanara (ujedno je i pravnik).Imamo i upravitelja zgrade.Predstavnik stanara forsira da placamo njegovu majku na crno da se brine o odrzavanju zajednickih dijelova zgrade, bazena, vrta...i to za 800eura mjesecno.Stranci su uplaseni i pristali su na to i imaju vecinu.Zanima me da li je ta vecina pravno obavezujuca i za mene koji sam protiv te odluke? Da li to treba ici preko upravitelja (21.2.2024)

Nema za to propisa- Odluku mogu donijeti suvlasnici a ne odnosi se na poslove redovnog održavanja zgrade.

Ines pita: Poštovani
Molim Vas pomoć, živim u zgradi, iznad mog stana živi 5-ero člana obitelji
Događa se to da oni istesaju tepihe kroz prozor, naši prozori su puni dlaka ( što kose, što stidnih) , prašine, 12 godina nismo otvorili prozor u kuhinji
Pričali smo sa predstavnikom stana, rekao je on nije siguran da li oni to rade
Tvrdimo odgovorno da rade, razgovor sa njima ne dolazi u obzir
Da li postoji neki način da se to zaustavi?
Hvala puno ,lp
Ines (20.2.2024)

Jedino tužba sudu.

Prof.dr.sc.Slobodan pita: Postovani
S obzirom na problem koji imamo s upraviteljem zgrade gdin Ivo Dragičevićem u zgrada A. Medulića 6 i 8 donesen je natpolovična većina za njegovu smjenu na sastanku koji je organiziran sa vlasnicima prostora . U postupku smo u pripremi novog međuvlasničkog ugovora za obje zgrade i očekujemo ponude novih upravitelja. . Molimo informaciju dali smo na pravom putu u smjeni dosadašnjeg upravitelja i što moramo još učiniti lp prof.dr.sc. Slobodan Ivanović 098 327 515 (20.2.2024)

Da. Postupate pravilno. Ako možete obavite razgovor sa potencijalnim budućim upraviteljem je je moguće da nemate baš čistu finacijsku situaciju.
Osobno savjetujem da ne odlažete provedbu odluke.
Pogledajte na našoj stranici. Otvorena je javna trasprava o novom Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada i nadam se da će se smanjiti problemi .

Marijan pita: U stambenoj zgradi smo troje stanara ,stanovi su otkupljeni,.Dvoje stanara su se odrekli tavana po trazenju trećeg s tim da će on odrzavati krov ,ovjereno je kod javnog biljeznika. i sad njegovi odvjetnici taj sporazum osporavaju,u medjuvremenu je taj treći uknjizio tavan na svoje ime .pitanje dali vrijedi ovjera takvog dogovora kod biljeznika ili ne ,,hvala i molim vas ,što poduzeti. ? (19.2.2024)

Vrijedi

Ruža pita: Pozdrav,
Imam pitanje vezano uz ponašanje susjede u stambenoj zgradi. Susjeda je jako ugodna osoba međutim problem je u tome što gospođa u stanu drži mačke, manjeg psa i skuplja smeće te određenu količinu smeća drži na lođi koja je do moje. S obzirom na tu situaciju većinu vremena zajednički prostor ispred ulaza u stanove i lift neizdržljivo smrdi kao i lođa zbog čega ne mogu koristiti svoju lođu normalno kao niti prozračiti stan. Zanima me postoje li rješenja za ovu situaciju (10.2.2024)

Tužba sudu zbog korištenja svog posebnog djela na škodljiv način za ostale.

Kristina pita: Poštovani,
Zgrada 9stanova i svaki stan ima 1 vanjsko parkirno mjesto.
Pručuvu plaćamo i za taj parking koji nije garažni nego vanjski i normlano u vlasništvu je svakog od nas i zavedeno je u vlasnički list.
Ono šta nas muči je dali se taj parking odnosno pričuva treba po zakonu plaćati, jer nam naš upravitelj kaže da se mora po zakonu..a tog zakona nigdje. Jer zašto plaćati nesto ako ne treba
Molim Vas odgovor
Hvala
Lp,
(9.2.2024)

Ne

janja pita: Poštovani, nova sam predstavnica zgrade na Jarunu koja ima zajednički vodu! Do sada se ventili u stanovima nisu plaćali iz pričuve jer to nisu zajednički dijelovi zgrade. Neki bi to željeli naplatiti iz pričuve! Što je po zakonu? L:P: Janja Osrečki (9.2.2024)

Može samo ako svi suvlasnici suglasni.

Josip pita: Poštovani, neboderod 12 katova, istočna vertikala.U kuhinji postoje 2 ventilacijske cijevi. Desna je za prirodno ventiliranje ugradbenog ormara( smočnice), a lijeva za odvod nape.
Može li stanar na 3. katu otpiliti desnu i srušiti okno te cijevi i na taj način si proširiti kuhinju?Dobio je odobrenje predstavnika suvlasnika jer kako kaže ta cijev ionako ničemu ne služi.
Sad je problem jer stanar s 1.kata već 11 godina ima spojenu napu u tu cijev i nikada se nitko nije žalio, a sada svima smrdi! (8.2.2024)

Ne. Nikakav predstavnik ne može davati takve suglasnosti. Zahtjevajte povratak u prvobitno stanje-

Anita pita: Poštovani,
Zgrada s više stanova ima i dodatnih 20 m2 prostora unutar zgrade koji nisu etažirani na nikog od stanara i kojima nitko ne može pristupiti. Čije su vlasništvo tih 20 m2?
Hvala na odgovoru (8.2.2024)

Zajedničko svih suvlasnika.

Anita pita: Postovani,

ulazi li u obvezu plačanja pričuve, pričuva za vanjsko parkirno mjesto koje je u vlasništvu stana. Uz pričuvu za stan naplačuje nam se posebno pričuva za vanjsko parkirno mjesto koje je u našem vlasništvu. Napominjem da je parkirno mjesto vani...nije garažno.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. (8.2.2024)

Ne. Parkirni prostor nije sastavni dio građevine.

Snježana pita: Poštovani,
Lijepo bih molila informaciju kojoj stručnoj službi se možemo obratiti za pomoć. Živimo u stambeno poslovnoj zgradi i prizemlje se koristi kao dvorana za vježbanje. Ukratko iz dvorane se do razine 6. kata prenose vibracije od udaraca loptama medicinkama (i ostalim predmetima za vježbanje) i zgrada je svaki dan kao u zoni potresa. Trebaju li za takvu namjenu neke specijalne dozvole i smiju li uopće u stambeno poslovnoj zgradi imati takvu djelatnost bez ikakvih zaštita. Hvala
(8.2.2024)

Gradskom odjelu za gospodarstvo.

Helena pita: Poštovani,
novopečeni susjed parkira osobno vozilo na zajedničkom parkingu (zgrade), dok službeno vozi svakodnevno. Osobno stoji parkirano već 2 tjedna i ne namjerava ga koristiti. Upravitelj zgrade je GSKG. Uzurpirao je jedno parkirno mjesto sa ionako nedovoljno parkirnih mjesta za cijelu našu zgradu. Može li predstavnik stanara reagirati na to i kako?

Hvala i lijepi pozdrav (8.2.2024)

Ne.

Ivana pita: Vlasnica sam stana u zgradi od 28 stanova. U zgradu je proveden telefonski kabel koji ne podržava novu tehnologiju. Predstavnik stanara brani ulazak uperateru i postavljanje novog optičkog kabla koji je proveden sve do ulaza zgrade. Negovo obrazloženje je da on ne dozvoljava bušenje po zgradi zbog narušavanja statike zgrade, što je notorna glupost da rupa od 1cm narušava statiku zgrade. Koji su naše mogućnosti kao suvlasnici u toj zgradui? Više suvlasnika je predalo zahtjev operateru. (8.2.2024)

To pitanje zakonodavac nije kvalitetno rješio. Zato se može primjeniti pravilo da svaki suvlasnik zajedničke djelove zgrade koristi na neškodljiv način za ostale. Dali je škodljivo postavljanje nove optičke infrastrukture zanaju operatori a za dodatno mišljenje se možete obratiti HAKOM-u (Hrvatsja agencija za telekomunikacije).

 Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se