Ksenija pita: Poštovani,
Zanima me je li predstavnik stanara može biti osoba koja nije vlasnik stana nego je supružnik vlasnika? (5.1.2021)

Samo na temelju punomoći kojom se prenose prava i obveze.

Davorka pita: Vlasnica sam stana na zadnjem, 4.-tom katu u ulazu koji broji 20 stanova. Kupila sam stan prije pola godine, o svom trosku sanirala unutarnja ostecenja nastala prokisnjavanjem ravnog krova. Ostecenja su nastala sada ponovo! Koja su moja prava u ovom slucaju(opet placam ja popravak ustanu i do kada!?) i sto ako stanare nije briga za problem s krovom i ne zele povecanje minimalnog iznosa pricuve od 1,53/m2 zbog sanacije krova? (5.1.2021)

Potražite odgovor među prethodnim pitanjima . Radi se o nužnom zahvatu. Ako nema volje od ostalih, morati ćete sudskim putem.

Ranka pita: Poštovani,

radi kritike na rad predstavniku stanara, isti je odlučio dati ostavku na to mjesto i o tome obavijestio Upravitelja koji ga je razješio te dužnosti. Može li pradstavnik stanara samoinicijativo, bez potpisa stanara, dati ostavku i riješiti se te dužnosti bez odgovornosti za (ne)učinjena djela? (5.1.2021)

Može.

Sven pita: Poštovani imam pitanje..naime neki dan pojavio se oglas za prodaju atomskog skloništa u sesvetama koje pripada stambenoj zgradi...kako je moguće da se prodaje zajednički prostor zgrade i stanara? I kako je moguće da je privatno?? (4.1.2021)

Zajednički dio se može prodati ili prenamjeniti isključivo na temelju suglasnosti svih suvlasnika.

Ivana pita: Poštovani,
molila bi Vas za mi odgovorite:
1. Smije li predstavnik stanara javno objaviti dugovanja stanara (na oglasnoj ploči i ubacivanjem obavjesti u poštanske sandučiće)?
2. Smije li predstavnik stanara odbiti sanaciju stana (probila voda na nekoliko mjesta zbog nesanirane krovne terace) jer postoji dio sredstava pričuve koji nije plaćen (za period 2014. - 2017. koji je utužen i ovršen ali se nije namirio ovrhom)?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
(29.12.2020)

Pregledajte sadržaj na našoj web stranici. Već na naslovnoj strani imate odgovor na prvo pitanje.

Dejan pita: Poštovani u zgradi ali susjednih ulaz na moj dimnjak spojila se druga osoba mada svaki stan ima svoj dimnjak te meni sada dimi u stanu, što mi je činiti kome se obratiti jer dotični se ne želi od spojiti sa mojeg dimnjaka, unaprijed hvala (21.12.2020)

Savjetujte se sa dimnjačarom. Prema stanju koje navodite, u krajnjem sučaju ćete morati pokrenuti sudski postupak.

Vlatko pita: Pitanje glasi:Vlasnik stana iznajmljuje stan.Ima li vlasnik stana obvezu prijaviti osobe kojima je stan iznajmljen odnosno može li i treba li ovlašteni predstavnik stanara ili upravitelj to tražiti službenim putem od policije ako to vlasnik stana nije učinio. (21.12.2020)

Ne. Vlasnik stana je stvarno i ravno odgovor za sve što čini najmoprimac gede prava i obveza prpisanih Zakonom o vlasništvu i drugim ststvarnimmptravima, osim djela koja su propisana u smislu zaštite javnog interesa. Suvlasnik/ici koji su izravno oštećeni djelovanjem takvih ponašanjem pojedinaca imaju pravo na izravnu sudsku zaštitu

Aleksander pita: Nastavno na nize postavljeno pitanje...do propustanja vode je doslo od dotrajalosti, terasa je stara 13 godina. Nemoguce da je doslo nestrucnim koristenjem jer se terasa u biti ni ne koristi (21.12.2020)

Zato je i potrebno da se utvrdi činjenično stanje od strane stručne osobe. U takvm slučajevima se održava sredsvima pričuve.

Lea pita: Molim Vas kome se javiti u slučaju malverzacija predstavnika stanara. Naime predstavnik i njegov otac novce za pričuvu koriste da bi platili svoju struju, radove u stanu, priključili su još jednog stanara na stubišnu rasvjetu Itd, uredili tavan u još jedan stan Itd. Zanimam me kome se javiti i kako se to može dokazati. Govorimo o godinama pokradenog novca.
Hvala! (21.12.2020)

Uz priložene dokaze podnesite prijavu nadležnom sudu. Bio bi korisno da razmislite o promjeni prdstavnika.
Nema nadležnog tjela koje bi postupalo po službenoj dužnosti.

Laux pita: Lift ide u moj stan. Da li se mora tvrtki za servisiranje lifta predati jedan ključ? (20.12.2020)

Mora se osigurati nesmetan pristup

Aleksander pita: Postovani,
radi se o kaskadastom naselju, gdje je jedna terasa djelomicno krov stana ispod i djelomicno nadstresnica terase ispod.
S obzirom da terasa prokisnjava(losa hidroizolacija) i zbog toga vlaga ulazi u stan ispod, zanima me tko je duzan platiti sanaciju terase? vlasnik stana(gornje terase), pricuva, podijeljeni troskovi izmedju vlasnika terase i stana ispod? (20.12.2020)

Najprije se mora ustanoviti uzrok propuštanja;

-Ako je dožlo usljed erozije, rješava se sredstvima pričuve. -Ako je ddošlo do oštećemj,usljed nepravilnog pstupaja na površini, odgovoran je onaj koji je prouzroćio šteu.

Pošto se radi o jedinstvenoj građevinskoj cjelini, primjenjuju se pravula prpisana Uredbom o održavanju zgrada

Jasminka pita: Poštovani,
Zgrada posjeduje digitalnu oglasnu ploču i na njoj je objavljen popis suvlasnika sa stanjem uplata pričuve.
Ja kao suvlasnik zatražila sam presliku potpisne liste stanara za radove koji su se izvodili temeljem te potpisne liste.
Odbijena sam i od strane predstavnika suvlasnika i upravitelja, pozivaju se na Gdpr.
Da li su upravu?
Unaprijed zahvaljujem, (20.12.2020)

Dužni su vam učniti dostupnim sve podatke vezano za poslove vezane za uoravljanje i održavanje zgrade. Ako ustanovite neke nepravilnostzti sa štetnim posljedicama , možete protiv odgovornih osoba odnijeti kaznenu prijavu.

Samra pita: Poštovani
Imamo susjedu koja već 20 god. Uznemirava sve u zgradi na taj način na stalno u postanskim nalazimo razno razne poruke uvredljivog sadržaj ,bila je i policija ali to ne prestaje,smiri se kratko dok dok ona sama ne nadje nešto da joj smeta....
Većina stanara šuti i izbjega je jel misle da je to najlakše ,i ja sam 20 god ali kraja nema.
Sto napraviti
Hvala (19.12.2020)

Prikupite sve te dokaze i podnesite protiv te osobe prijavu nadlenom sudu.

Stjepan pita: Poštovani,

Ljubazno Vas molim odgovor na sljedeće pitanje: Da li vlasnik suvlasničkog dijela(stana) u stambenoj zgradi ima pravo dobiti ključ od ormarića s vodomjerima ukoliko je u ormariću i centralni ventil za zatvaranje vode u stanu kojega je vlasnik? Koji propis regulira ovo pitanje?
Najljepše zahvaljujem na pomoći.

S poštovanjem
Stjepan Vukas (18.12.2020)

Svi suvlasnici imau ravo korištenja zajedničih dijelova zgrade na neškodljiv način za ostale. Prema tomer, nitko vam ne može osporiti to pravo a naročit kad se radi o infrastruktri koja se nalazi u vašem posebnom dijelu.

Mato pita: Poštovani. Želimo našu zgradu izdvojiti od Via Nova ( upravitelj zgrada) i osnovati udrugu stanara stambene zgrade. Što prvo trebamo učiniti. Hvala Mato Lukačević, Vinkovci tel 0921046325 (18.12.2020)

Nažalost zakonodavac ne dozvoljava upravl
janje zgradu u organiziraboj udruzi. Upravljanje je dregistrirana djelatnost, a udruge ne mogu obavljanti poslove za što je potrebna takvo registriranje.

Nera pita: 05.10.2020. legalno izabran predstavnik od 18.10.2018, na sastanku sa suvlasnicima donosi odluku o smjeni upravitelja. Upravitelj se oglušuje o istu i sa dijelom suvlasnika 08.10.2020. formira većinu, samo na osnovu kvadrature stanova, a bez drvarnica koje su upisane u vl.listove i izabire novog predstavnika. da li je takvo postupanje zakonito? (18.12.2020)

Zakonita je odluka većine po udjlu u vlasništvu.Drvarnice ili druge prostorije upisabe u vlasničkom listu su jednakopravno značajne kao i stambeni ili poslovni prostor.

Nera pita: Za energetsku obnovu fasade zgrada je podigla kredit za mene, kojeg ja otplaćujem. Ostali su platili u gotovini. Svi jednaki dio. Međutim kredit je bio 3.300,oo kn veći nego što su svi drugi platili, pa sam tražila da se s tim viškom zatvori pričuva. Upravitelj to odbija napraviti, odbija mi smanjiti otplatu kredita za taj iznos, odbija vratiti te novce, a istovremeno me tuži za pričuve. Što mogu napraviti?
(18.12.2020)

Vjrovatno se radi o pripadajućim kamatama za kredit gdje nemaju obveze oni koji su jednokratno uplatili svoj udio

Anita pita: Poštovani,
živim u obiteljskoj kući (4 stana, 1 se iznajmljuje), nas 3 domaćinstva se protivimo ostanku podstanara koji su prije nekoliko dana uselili u stan. Jako su glasni, ne poštuju kućni red te do sada još uvijek ne znamo koliko ih uopće živi u stanu. Kako je riječ o obiteljskoj kući nas 3 koji smo stalni stanari plaćamo sve preinake i probleme koji nastanu dok osoba koja iznajmljuje stan ne daje ništa. Postoji li neki zakon po kojem možemo "zabraniti" da ovi podstanari ostanu ovdje? (17.12.2020)

Vlasni stana je odgovoran . Prema tome prema njemu se obatite sa zahtjevom da riješi problem podstanara.

Danko pita: Može li predstavnik stanara imati izravan uvid u online promet žiro računa zgrade kojom upravlja upravitelj. Samo uvid, ne i provedbu transakcija. (16.12.2020)

Sve više upravitelja omogućava suvlasnicima digitalnim putem uvid u sve podatke oveano za upravljanje i održavanje zgrade. imate pravo u svakom sttrenutku zahtjevati oreko predstavnika da vam se dostave podaci koji vas zanimaju.

Mario pita: Postovani
stanar koji je prethodno zivio u mom stanu kojeg sam od njega kupio je na svoju ruku vrsio nekoliko elektricarskih radova-pomicanje uticnica i rasvjete na izuzetno nestrucan nacin (žice vire iz zidova i uticnica,omotane obicnom trakom za izoliranje).
Da li je imao pravo na te radove bez znanja i odobrenja ostalih stanara zgrade buduci da prijeti opasnost od strujnog udara ili požara za cjelokupnu imovinu? (16.12.2020)

Od priključnog mjesta prema trošilima je pravo svakog suvlasnika da prilagođava svojim potrebama instalacije vode struje, plina...
Ne mora tražiti suglasnost ostalih suvlasnika.

 Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se