Srećko pita: Susjed na zadnjem katu na terasi je sagradio drvenu kućicu, a ispod su stare ne sanirane pločice. Zgrada je sanirala sve zadnje terase no njegovu samo 80% jer nije dao maknut kućicu. Nama prodiru oborinske vode u kuhinju jer je direktan prodor sifona Prijavljeno građ.inspekciji, čekamo, GSKG sve zna, kažu ne možemo ga prisilit da makne da saniramo sve,a on i dalje ne želi to maknuti, čak je bila i policija. Koje nam je rješenje i mogućnost za riješenje osim tužbe i čekanja a nama curi stalno?. (16.5.2023)

Preostaje vam tužba sudu u koj ćete navesti osim činjeničnog stanja i sve radnje koje ste do sada poduzeli. Tražite žurni postupak jer trpite štetne posljedice koje traju.

Zrinka pita: Ulaze li stepenice u dvoetaznom stanu u površinu po kojoj se obračunava pricuva?
Jasno je da tu galeriju moram platiti pricuvu, ali nisam znala da se racuna i dio stepenica koji vodi na kat i koji zapravo smanjuje sobu, pa je ona manja od površine prizemlja.
Hvala. (12.5.2023)

Plaćate površinu koja je navedena u vlasničkm listu

Marija pita: Pozdrav, naime vlasnica sam stana. Stambena zgrada (dvije zgrade, jedan predstavnik). P. Stanara uopće ne brine za izgled i higijenu zgrade. Lift stoji blokiran po 3 dana (muž mi je u kolicima i ostane zarobljen u stanu). Sva vrata su polomljena.
Kome se mogu obratiti kao kontrola? Ne ulaže se u zgradu, a pričuvu svi plaćamo.
Također, na kraju godine pošalje svima email sa stvarima koje su "napravljene" a nisu. (11.5.2023)

Promjenite presstavnika. Ako lažno pikazuje troškove, treba podbjeti tužbu sudu protv njega.
Nažalost , najgore odsvega je što suvlasnii još uvjek nisu svjesni da ne postoji nitko kome se mogu žaliti. O svom vlasništvu moraju brinuti sami.

Stjepan pita: Model glasanja u stambenoj zgradi je jednostavan i jasan: suvlasnici prihvaćaju i potvrđuju to svojim potpisom. Obzirom da na sastanku prisustvuje oko 15%suvlasnika, naknadno, poslije sastanka netko mora obilaziti suvlasnike i prikupljati potpise što nije lijepo ni ugodno. Ako takvoga nema, donošenje odluka je blokirano! Postoji li neki drugi legalan oblik glasanja, recimo pismom, emailom itd. (11.5.2023)

Da. Može se svaki suvlasnik pismeno izjasniti .

Andruško pita: Poštovanje, vlasnik sam stana na vrhu zgrade i ploča mi vlaži. Naš ulaz nema predstavnika stanara a upravitelj odbija sanaciju jer nemamo predstavnika? što dalje?
lp (11.5.2023)

Redovi out je da sa problemamom upoznate sve suvasnike i od njih zahtjevate da svak u svom djelu sudjeluje u sanaciji krova. Poznao nam je da je to složen proces, jer u slučaju neposluha od stalih , morali bi podnijeti tužbu protiv svih j Krov zajednički za sve bez obzira na poziciju njihvog posebnog djela.

ARIANA pita: U našoj ce se zgradi na 5.katu iznajmljivati stan turistima. Do stana je zajednička terasa na kojoj mi imamo stol,stolice,roštilje.Na njoj dosta stanara suši robu. Mi ne zelimo da se stan iznajmljuje sa uporabom terase jer po nama tersom se mogu sluziti stanari i ako je netko podstanaru tom stanu a ne neki turisti koji se stalno izmjenjuju. Molim Cas za savjet sa pracne i zakonske strane. Ovl.predstavnik stanara Vinka Benca 2,Rijeka
Ariana Viduka 099 6922066 (10.5.2023)

Svaki suvasnik posebne djelove zgrade mže koistiti na neškodljiv način za ostale, Ako se pojavi problem koji očekujete, jedino sudskim putem možete to rješiti

Iva pita: Postovani
U mojoj zgradi neki stanari zele postaviti novog predstavnika. Presudan je glas jedne stanarke da bi imali vecinu. Ta stanarka zivi u zgradi 30 god.ali nema vlasnicki list jer vodi spor sa bivsim vlasnikom tog stana. Da li njen glas vrijedi(oni tvrde da ne) bez obzira sto nema vlasnistvo nad tim stanom, zivi u njemu vec 30god.i uredno placa pricuvu? Ako ne vrijedi njen glas imaju li oni pravo odlucivati umijesto nje?
Hvala (9.5.2023)

Dok nema vlasnički list, nema pravo izjašnjavanja.

Iva pita: Poštovani
U prizemlju zgrade zakupnik sam gradskog prostora vec 20 god. U ugovoru o zakupu piše da smijem koristiti zajedničke prost. i tako je i bilo do sada.Nedavno zgrada je dobila dva nova stanara i oni su promjenili brave na tim zajednickim prost. i meni rekli da ja vise na njih nemam pravo. Postavili su novog predst.stanara, koji je izglasan sa malo vise od 50%svih stanara i oni smatraju da kao vecina mogu odluciti da ja nemam pravo na te prostorije. Da li oni mogu kao vecina to zabraniti? (9.5.2023)

Prepustite rješavanje tog pitanja gradu koji je vlanik prostora koji koristite.

Emanuela pita: Poštovani, zgrada ima 6 stanova. Kako tavanski prostor nismo koristili dali smo suglasnost da isti koriste suvlasnici na zadnjem katu. Svi su prostor prenamjenili u stambeni a neki ga koriste i za iznajmljivanje. Sada smo dužni svi sudjelovati u plaćanju popravka krovišta iako svi nismo bili suglasni jer smatramo kako stanari koji koriste taj prostor i prenamjenili su ga u stambeni bi trebali snositi i troškove popravka i održavanja krovišta. (9.5.2023)

Ako ne postoji ovjereni dokumenti u kojim stoji to kao obaveza, nisu dužni sami snositi troškove.

ines pita: Pozdrav!
Mi smo se privremeno odselili u inozemstvo 2021.godine.Medjutim,i dalje nam dolazi plaćanje pricuve za stanovanje.
Zanima me zasto nam se šalju uplate,ako ne nema potrosnje.
Kad smo se selili,javili smo predstavniku stanara nase zgrade. Medjutim,nama i dalje dolazi za uplatu?!
Pa vas molim da me uputite šta trebamo uciniti povodom tog placanja pricuve?!
Unaprijed zahvaljujem! (9.5.2023)

Morate plačati To su sredstva za odtržavanje zgrade a ne "stanarina"

Mirna pita: Poštovani,

Koliki je maksimalni zakonom dopušteni novcani iznos popravaka u zgradi koji predstavnik stanara može napraviti bez potpisa suvlasnika? (9.5.2023)

To morate imati u Međuvlasničkom ugovoru. Nije zakonom propisano.

Vesna pita: Upravitelj ne održava godišnje sastanke,ne pregledava zgradu,ne pravi godišnji niti višegodišnji plan za održavanje zgrade. Sad je došao s planom o zamjeni krova koji je mijenjan prije 19 godina i koji treba neke popravke. Predočio nam je popis dužnika pričuve. Ne znam da li je to pravno u redu. Suvlasnici su potpisali suglasnost. Nikad nas ne upozna s troškovima niti prihodima pričuve. Da li se negdje može prijaviti upravitelj za neizvršavanje svojih dužnosti? Tražili sam zapisnike o održanim (20.4.2023)

Ako postoje lementi kaznenog djela, kojimje oštećena svlasnička zajednica, možete osobno podnijeti prijavu sudu.
Upravitelj je izvršitelj naloga suvlasničke zajednice. To su odluke ili izvanredne obaveze- nužni zahvati).
Upravitelj bi trebao na temelju odluka suvlasničke zajednice, zastupati suvlasnike prema trećim osobama. Ako to ne čini, možete donijeti odlukuu promjeni istog. ovi upravitelj bi trebao sve suvlasnike upoznati sa zatečemnim stanjem. Može u tom slučaju pružiti pravno , dnosno logističku podršku pri pokretanju sudskog postupka protiv smjenjenog upravitelja ako se ustanove štetne posljedice.

Ana pita: Postovanje
Sto napraviti kad je bicikla ukradena iz ulaza u zgradu,a nema predstavnika stanara,nema ni video nadzora,kome se obratiti,u smislu trazenja odstete?hvala lp (18.4.2023)

Policiji. To je samo zgrada. Nigdje nema propisa kojim se određuje mjesto držanja osobnih stvari

Jadranka pita: Poštovani,

Predstavnik zgrade se ponaša kao šerif. Dakle kako stanuje na 1. katu zgrade konstantno prati kad tko dođe i ode, što je najgore zaustavlja nepoznate ljude (goste stanara) te od njih zahtjeva da se predstave, da kažu kod koga idu, također naknadno sa stanarima provjeravaju tko je to bio, u koliko sati je došao i otišao. Tu se narušava opća privatnost stanara i to nedopustivo, dok predstavnik smatra da je njegova dužanost voditi računa tko ulazi u zgradu. Molim za pravno objašnjenje (11.4.2023)

Promjenite predstavnika.Taj postupa protuzakonito. Nema pravo kontrole osoba .

Tonči pita: Poštovani,
stanujem u prizemnom stanu u stambenoj zgradi.
Stan iznad mog je vlasnik dao u najam, a najmoprimac je u stanu otvorio dječji vrtić.
Zgrada je bez ikakve zvučne izolacije, pa buka koja nastaje od igre i plača 10 -15 djece povremeno bude neizdrživa.
Žalio sam se i molio za razumijevanje, uzalud, nakon dan-dva opet sve po starom.
Zahvaljujem na pomoći ,


(11.4.2023)

Obavjestite vlasnika da ćete u slučaju da se nastavi ovakav način morati potražiti sudsku zaštitu. Vlasnik je odgovoran .

Mirela pita: Invastitor zgrade od 26 stanova i 15 garaža upisan je gruntovno na 6 stanova i 3 garaže. Tko u ime investitora, i u kojem udjelu, sudjeluje u biranju predstavnika stanara? (11.4.2023)

Knjižni vlasnici. To znači da je investitor vlasnik kao i vi sa istim pravima i obavezama

Neris pita: Poštovani,
Vlasnica sam stana u stambenoj zgradi. Samim time i suvlasnica idealnog dijela zgrade. Zanima me da li sam suvlasnica i idealnog dijela zajedničkog prostora u garažnoj etaži u kojoj nemam vlastitu garažu. Nedavno su mijenjana velika ulazna vrata u tu etažu iz zajedničkih sredstava pričuve. Imam li pravo na ključ od tih vrata.
Unaprijed zahvaljujem i lp (11.4.2023)

Svi suvlasnici imaju prvo na korištenje zajedničkih djelova To su oni koji nisu upisani u ničije knjižno vlasništvo pa prema tome imate i pravo na ključ

Tobi pita: Poštovani !

Predstavnik je naručio u svoje ime bez potpisa i pitanja suvlasnika plafonjere na senzor za stubišta, iako smo prije 7 god. zamijenili nove sa štednim žaruljama i bile su još ko nove.Nakon što su zamijenili sada se ove pale i po danu i po noči. Došao račun od majstora da je naručitelj :Pred. suvlasika imenom i prezimenom, koji iznosi 8.760 kn Sad je pitanje tko će to platiti ! Dali on smije te radove skidanja i postavljanja novih naplatiti iz pričuve? Ne slažemo se takv ponašanje (9.4.2023)

ako je ravjeta bil ispravna,nije to smio učiniti bez suglsnosti ostalih.Ipak trebate sagledati da le je to koristan postupak . Ako se smanjila potrošnja i ukupni troškovi, neće biti učinkoito podošenje prijave sudu protiv njega za štetno odlučivanje.

Marko pita: Poštovani,
Upravitelj zgrade i Predstavnik suvlasnika su samovoljno donijeli odluku o ugradnji solarnih panela na ravnu terasu stambeno-poslovne zgrade i prihvatili jedinu Ponudu od cca 155.000,00€. Da li ugradnja solarnih panela traži 100%-tnu suglasnost suvlasnika ili natpolovičnu većinu? Suvlasnicima ta Ponuda nije ni prezentirana niti je održan sastanak. Samo su se poslale uplatnice sa enormnim iznosima. Hvala lijepa. (8.4.2023)

To nije zakonita odluka i sami odlučite dali ćete pristati ili ne. Definitivno je preporučljivo postavljanje panela , ali postupak nije proveden na zakonit način.

Maja pita: Krovište u zgradi u Zg u suvlasništvu stradalo u potresu u dva navrata (uklonjeni samo opasni dimnjaci i malo zaštitilo od propadanja) čeka i treću godinu na subvencije. Kreditom banke bi financirali popravak a pitanje anuitete koji proizlaze iz tako pribavljenih sredstava dijelili bi suvlasnici:
Svi jednako (devet stanova) ili prema udjelu u vlasništvu? (8.4.2023)

Pravino je po udjelu u vlasništvu, ali ako postoji voljni pristanak svih, nije problem.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više