Josip pita: Namjerno šalju djecu da galame i da skaču po tuđim vrtovima .Ja sam ih upozorio ali su roditelji agresivci i oni bi tukli moju malenkost.Sada umjesto mira (ja sam isto branitelj) imamo Teksas u Rudešu.ulica je Busovačka ,a ja sam na broju 10.Moje ime je Brus Josip .To se događa između 20 i 21.30 sati ,valjda da Kao poštuju javni red i mir.Meni je 65 godina a brinem se o bolesnoj majki koja ima85 godina.Dijabetičar sam i živci su mi koma pa vas molim dli bi bili toliko ljubazni pa učinili nešto š (9.8.2020)

Ako dobro razumijemo, radi se o naršavanju javnog reda i mira. Tu je nadležna policija.

Darko pita: Grad Pag,zgrada sa nekoliko apartmana.4 godine prijavljujemo curenje s golog bocnog zida zgrade nama u apartman i curenje s zajednickog krova nama u lodju i predstavnik stanara toliko dugo obecava sanaciju.Sad je vec poplava nakon svake kise uz izbacivanja osiguraca i treperenje struje.Uz to svi zidovi su ove godine propucali (kao u zg nakon potresa) zbog izgleda slijeganja zgrade ali opet samo obecanje budemo.Svaka prijava ostaje na usmenoj jer odbija bilo kakav pisani odgovor.Kako dalje?hvala (9.8.2020)

Pošto se rai o problemu koji dolazi iz zajedničkih dijelova, rješavaaju se sredsvima pričuve, Predsavnik nema pravo na donošenje takvih dluka To je zakonska obveza i ako se ne izvršava, oštećenu suvlasnik ima prvo na sudsku zaštitu.

Albina pita: Molim odgovor
Je li dozvoljeno postavljanje vješalice za rublje (naravno i vješanje rublja) na pročelje zgrade (izvan balkona, lođe, na zidu)

S poštovanje
Albina Baruškin (9.8.2020)

Pitanje bi trebalo biti reguklirno Odlukom o komunalnom redu.
Ako nema Odlue, ostaje otvorena mogućnost prijave sudu protiv osobe koja na taj način štetno djeluje na ostale suvlasnike.

Snjezaba pita: Susjedi su u stanu u prizemlju pod našim prozorima postavili trampolin u kojem se djeca svakodnevno igraju i vrište čak i u vremenu odmora. Sto napraviti da se isto ukloni? (8.8.2020)

Suvlasnik na neškoljiv način za ostale može koristiti zajedničke dijelove zgrade i okućnice, to znači da imate pravo na sudsku zaštitu. Ako dolazi do ozbijnijeg narušavanja javng reda i mira , možete pozvati policiju.

Nada pita: Po kojem propisu nije dozvoljeno držanje starog namještaja na stubistu, odnosno stubisnom odmoristu, unutar zgrade, i tegla s cvijecem na vatrogasnom aparatu. (17.7.2020)

Nema konkretnog propisa. To se može urediti među-vlasničkim ugovorom. Međutim, ukoliko neki od suvlasnika koristi zajedničke dijelove za svoje osobne potrebe na škodljiv način za ostale, može se protiv njega pokrenuti sudski postupak

Lorena pita: Susjedi krecu u obnovu procelja fasade, nisam pristala jer je punuda vrlo stura a dogovorili su i bez racuna, zgrada ima i pukotine, zid se odvojio od susjedne s kojom je povezana koje se nece sanirat. Po kv. stana vecina se slozila (dva stana i ja sam treci). Zaprijetili su mi gradevinskom inspekcijom zbog opasnosti fasade. Ne sporim da treba i fasadu ali sam htjela da trazimo potporu od Grada, kako su mi u Gradu rekli, zgrada ima i ornamente koje nece sve obnavljat.Da li moram pristat ? Hvala (17.7.2020)

Nije nužan vaš pristanak jer natpolovična većina donosi odluku. Ako smatrate da je takva odluka za vas štetna, možete tražiti sudsku zaštitu što ne odgađa izvršenje radova.

Ivan pita: Vlasnik sam stana u prizemlju zgrade ista ima 2 ulazate je određen prostor za prikupljanje otpada.Predstavnici ostanara ulaza a i b donjeli su odluke da na zelenoj površini 5 metara od mojeg balkona i stana sagrade smetlarnik bez moje suglasnosti. Sada mi smeče smrdi u stan i na balkonu a oba predstavnika odgovaraju da je smetlarnik postavljen legalno. Stambeni servis mi ne zeli dati dokumentaciju zapisnike odluke potpise a predstavnik stanara se oglušuje na moje zahtjeve. Kako da to rješim. (17.7.2020)

Obratite se sanitarnoj inspekciji. Od njih bi trebali dobiti savjet što dalje činiti.

Siniša pita: Poštovani, da li se ne-noseći cigleni zid između 2 stana smatra zajedničkim dijelom zgrade? Pitam zato što je pri potresu napuknuo/puknuo po dijagonali te me zanima da li se to napuknuće treba sanirati iz pričuve, a koliko vidim iz zakonskog okvira, pričuva sanira samo zajedničke dijelove zgrade. Napuknuće zida je evidentno jer su sa zida dijelom pootpadale pločice te se vidi dijagonalna pukotina na ciglama. Za plocice ne pitam, jasno mi je da njihov popravak financira vlasnik stana. (16.7.2020)

Da. Nije nam poznato dali će novi Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom to detaljnije razraditi.

Ivana pita: Poštovani,
Predstavnik stanara je upravitelju dostavio krivo ime i prezime vlasnika stana, tako da uplatnice pričuve dolaze na ime ne postojeće osobe. Uplatnice na osobu koja ne postoji i nije vl. stana ne cu platiti i o tome sam obavijestila upravitelja (usmeno) 10-tak puta, međutim nije poduzeo nista. Dug za pričuvu se gomilao i upravitelj je poslao ovrhu na tekuči račun (gle čuda na ispravno ime i prezime vlasnika). Umeđuvremenu i dalje šalju uplatnice pričuve na krivo ime. Što učiniti? (16.7.2020)

Vaša zakonska obveza je plaćanje pričuve. Ne oslobađa vas odgovornosti netočan podatak. Kad ste to primjerili , bili ste dužni reagirati i dostaviti točne podatke.

Reza pita: Poštovani, stanujem u stambenoj zgradi , vibracija uzrokovana nekoliko mjeseci dolazi iz susjednog stana tijekom 24 sata kontinuirano. Tresu mi se zidovi i tlo i vibriraju i po danu i po noći. Čime je uzrokovana, ne znam kojim strojevima prislonjenim uz zid koji dijelimo. Kome da se obratim, jer mi ta vibracija djeluje na zdravlje, nepodnošljiva je. Zahvaljujem na odgovoru (16.7.2020)

Morate kontaktirati sa vlasnikom prostora i tražiti od njega obrazloženje. Ako problem nije rješiv dogovorom, svoje pravo morate štititi sudskim putem.

Alison pita: Poštovani, molim Vas podatak za sanaciju radova na stambenoj zgradi - (prokišnjavanje krovišta i fasade) koliki se postotak potpisa suvlasnika zgrade skuplja.
Cijena radova bez pdv-a bi bila nešto manja od 9.000,00 kn.
Hvala!
(16.7.2020)

Radi se nužnom zahvatu za koji nije potrebna suglasnost. Ako se radi o ponudama, potrebna je suglasnost natpolovične većine po udjelu u vlasništvu.

Monika pita: U zgradi gdje sam suvlasnik planira se dizanje kredita za obnovu : nova fasada, sanacija stubišta i svih balkona. Nisam suglasna jer planirana rekonstrukcija nije energetski učinkovita (obična žbuka), a planirano je kompletno plaćanje iz sredstava pričuve. Kako sam balkon već prije sama obnovila planiram zatražiti da se isključi taj trošak iz ponude i obavijestiti ih da na konto razmjernog udjela troška ostalih balkona neću plaćati pričuvu određeni broj mjeseci. Da li je to zakonski izvedivo? (8.6.2020)

Imate pravo na oslobađanje dijela troškova ako se ustanovi da se obnovu izvršili na pravi način.

jadranka pita: čini li zabatni zid zgrade zajednički dio zgrade?
predstavnik stanara ne čini ništa za popravak zabatnog zida zgrade nakon potresa jer je taj zid vanjski zid samo mog stana. koja su moja prava kao vlasnice takvog stana?
zahvaljujem unaprijed na odgovoru! (7.6.2020)

Obratite se kriznom stožeru za obnovu Grada Zagreba i tu ćete dobiti informacije. Ako se radi o zajedničkom dijelu zgrade, obavezno bi trebalo biti u programu sanacija i obnove.

Saša pita: Poštovani, u velikoj stambenoj zgradi gotovo je nemoguće napraviti smjenu predstavnika suvlasnika I upravitelja. Financijski godišnji izvještaj ima puno grešaka i nejasnoća a na upite o pojašnjenju ne odgovaraju niti jedni niti drugi. Da li postoji neka netko tko ih može na to natjerati osim privatnu tužbu da pokrećem? (7.6.2020)

Ako ne možete organizirati natpolovičnu većinu suvlasnika po udjelu u vlasništvu za donošenje odluke o smjeni, nitko drugi vam ne može pomoći. Ako trpite izravno štetu, svoje pravo možete štititi sudskim putem.

Zvjezdana pita: Molim Vas odgovor
Da li upravitelj zgrade može trošiti novac od pričuve bez suglasnosti stanara,vršiti neke radove bez dogovora i ako može do kojeg iznosa?
Budući da je potrošeno preko 38.000 hrk na raznim poslovima na zgradi bez sugladnosti i znanja stanara.
Zahvaljujem na odgovoru,pozdrav (6.6.2020)

To bi vam trebalo biti predviđenom među-vlasničkim ugovorom.
Ako se radi o nezakonitim radnjama, promijenite predstavnika ili potražite sudsku zaštitu.

Goran pita: Poštovani,
Imam garažu u stambenoj zgradi,garaža se nalazi u suturenu zgrade,sa pokretnim vratima.Za vlastite potrebe,napravio bih preinaku u smislu sobe/garsonjere,sa vratima i prozorom.Je li mogu imati pritužbe od stanara tj. je li smijem uopće raditi preinake? (6.6.2020)

Provjerite najprije u uredu za urbanizam i vidite smiju li se vršiti promjene stanja građevine. Ako u nekom dijelu zadirete u zajedničke dijelove, trebati će vam i suglasnost ostalih suvlasnika.

Ratimir pita: Postovani
Zgrada ima 6 stanova i sagradjena je prije 12 godina. No nemamo upravitelja zgrade jer ostali suvlasnici smatraju da je bolje da sami odrzavamo zgradu. Znam da je zakonska obaveza imati upravitelja I placati pricuvu no sto ako ostali suvlasnici odbijaju upravitelja?

Mora li i moze grad u tom slucaju imenovati prinudbog upravitelja i moram li ja osobno podnijeti prijavu tj moze li grad po sluzbenij duznosti to napraviti da se ne zamjeravam stanarima?

Hvala

(6.6.2020)

Po sadašnjem zakonu, trebate imati upravitelja. Ako niste izabrali, obratite se jedinici lokalne samouprave.
U pripremi je novi Zakon, koji će to pitanje jasnije odrediti.

Velimir pita: Poštovani,
vlasnik sam stana na katu zgrade koja ima 4 stana.
Vlasnice dvaju stanova su dvije sestre koje su same izabrale firmu za održavanje naše zgrade i jednu od sebe za predstavnika stanara. Vlasnica četvrtog stana i ja koji činimo polovicu zgrade želimo promijeniti firmu za održavanje zbog toga jer oni troše naše zajedničke novce bez konzultacije s nama i nisu održali niti jedan sastanak sa nama. Meni s krova prokišnjava u stan. Kako to možemo napraviti?
Hvala unaprijed i puno pozdrava (6.6.2020)

Obveza svih suvlasnika je da sudjeluju u održavanju krova bez obzira na poziciju posebnog dijela. pošto ne postoji nijedno nadležno tijelo za prisilu ostalih suvlasnika , ostaje vam jedino da sudskim putem prisilite ostale da sudjeluju u troškovima.

Katarina pita: Poštovani, zanima me ishod suđenja zbog uništene nekretnine radi prokišnjavanja krova. Naime, stanari odbijaju popravak krova. Rečeno mi je da je to borba sa vjetrenjačama. Nekretnina je svaki dan u sve gorom stanJu, a sve do jedan stanar odbija dati suglasnost o popravku. Prestrašno.
Ne znam sto mi je činiti. (6.6.2020)

Potražite stručnu osobu koja e utvrditi stanje građevine (po mogućnosti sudski vještak)snimite stanje i upoznajte sve ostale suvlasnike pisanim putem sa problemom uz napomenu da ćete svoje pravio ostvariti sudskim putem ako ne bude volje da se to riješi redovnim putem. Ako ne uspijete, morati ćete pokrenuti sudski postupak. Za to vam je potrebna i pravna pomoć.

Mladen pita: Da li smijem zatvoriti svoje garažno parkirno mjesto u garaži bez obzira ako mi se susjed ne slaže sa time. Napominjem da bi stavio panele na svoj dio crte. Kako to mogu napraviti da mi bude sve uredu i sa pravne strane da mi susjed ne može raditi probleme? (6.6.2020)

Provjerite u uredu za urbanizam.

 NAJČITANIJE

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom
Dimnjaci i sigurnost

Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Dim-stručni časopis

Dim-stručni časopis

Dolazi sezona grijanja. Ispravnost uređaja i opreme i primjena nove tehnologije za opskrbu toplinskom energijom faktor sigurnosti i zaštite okoliša.
Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se