Jasenko pita: Pricelje zgrade i škure.
S obzirom da je procelhe zgrade zajednicku i po svemu napisanom i škure na procelju koje sluze i za zastitu od vanjskih utjecaja. Kad je drvo dotrajalo da se nema vise sto odrzavati, mjenjaju li se te škure iz sredstava pricuve? (28.9.2022)

Pozakonu su to zajednički djelovi, ali nažalost se ne provodi,

snježana pita: Poštovani,
unatoč postavljenom zahtjevu upravitelju zgrade da sukladno Zakonu o vlasništvu i stvarnim pravima dostavi godišnje izvješće tj. položi svakom suvlasniku uredan račun o poslovanju u prethodnoj kalendarskoj godini i staviti mu na prikladan način na uvid isprave na kojima se temelji, i to najkasnije do 30. lipnja svake godine, upravitelj ne odgovara na upit niti dostavlja izvješće. Riječ je o prinudnom upravitelju (komunalac Gospić).
Što možemo poduzeti i na koji način možemo dobiti iz? (3.7.2022)

Upraitelj je preko predstavnika dužan učiniti dostupnim sve podatke vezano za zgradu. Ako to ne čini, donesite dluku i promjenite ga.

Dubravka pita: Poštovani,
Stubište u zgradi ima prostoriju za spremanje kanti, gdje se nalazi i glavni ventil za vodu. Netko je stavio lokot na vrata od te prostorije. Kante za smeće su i dalje ispred stubišta na javnoj površini i također ako dođe do poplave u stanu ne može se doći do glavnog ventila za vodu. Kome se može prijaviti pošto predstavnik stanara ne reagira? (2.7.2022)

Obavjestizte upravitelja koji je dužan predmetnog upoznati sa eventualnim posljedicama. U slučaju poslejdica , počinitelj je kazneno odgovoran.
Trenutno, možete samo pokrenuti tužbu na sudu protiv njega, a trenutno izvršenje bez njegovog voljnog pristanka nemate.

Ivan pita: Poštovani,
može li zgrada biti u minusu iz razloga što dio stanara ne plaća prićuvu, dok svi ostali plaćaju ? Konkretna situacija u našoj zgradi je takva da su vlasnici tih stanova pravne osobe iz Srbije koje i dalje poslulu i postoje. Ali kako nam tvrdi upravitelj zgrade (Rona) ne odgovaraju na opomene niti tužbe, koje je upravitelj možda podigao. Što učiniti po tom pitanju zgrada je svake god. sve gora i upravitelj (Rona) nije u stanju niti popraviti rupe u fasadi ? Molim vas za pomoć (1.7.2022)

Ako je upravitelj pokrenuo sudski postupak, to je jedini legalni put

Anna pita: Postovani
Večinski smo vlasnici stana u Komiži 2/3 dijela....sestra supruga ima 1/3 stana...prave nam probl.i koriste cijeli stan kao svoj,mi bi ga prodali ali oni koče,žele ovako i dalje koristit naše....besplatno i bezobrazno....imamo 2 sona koji imaju naravno pravo na isti stan!!Mol8m Vas kako spriječit koriščenje stana dok se pravno ne riješi.....koji je 1.postupak????Hvala i Lp. (1.7.2022)

Bez sudskog riješenje , ništa!

Josipa pita: Poštovani! Pregledala sam PiO ali ne mogu naći odgovor na sljedeće pitanje.
Dio stanova u zgradi je na firmi koja je u stečaju. Stečajna upraviteljica kaže da nema sredstava za platiti pričuvu. Sud traje već 10g i nema naznaka kraju. Vlasnik firme i stečajna su u dogovoru ilegalnog iznajmljivanja stanova. Od policije nema koristi. Što nam je činiti? Nemamo pričuvu,a u našem gradu ne postoji firma koja se bavi upravljanjem pa da bude prinudni upravitelj. (30.6.2022)

Teško rješivo! Da mu se još komplicira situacija, prijavte ga poreznoj inspekciji adi iznajilegalnog iznajmljivanja stana.

Prisiljeni ste čekati riješenje suda.

Igor pita: Postovani,
Stanujem na prvom katu stambene zgrade, balkon i djecija soba sa prozorom mi je okrenuta na gradjevinski teren . Na tom terenu novi vlasnik gradi kucu , za koju je prosirio temelje i gradi ju skroz uz zgradu te je samim time meni zatvorio balkon i prozor od sobe. Dali je za tu takvu gradnju morao traziti sulasnost od stanara zgrade ? Pitam jer nikakve suglasnosti u ovom slucaju nije bilo , hvala unaprijed na odgovoru (29.6.2022)

Provjerite u uredu za urbanizam dali ima valjanu dozvolu. U svakom slučaju nije je mogao dobiti ako vi niste suglasni zbog zahvata kojima se ugrožava vaše pravo.

Ivana pita: U zk stan kao i ostali stanovi u zgradi je evidentiran kao: „prenosi se iz knjige položenih ugovora“. Znači nije učinjeno „pravo“ etažiranje. U stanu je u međuvremenu promijenjen raspored prostorija tako da je između dvije sobe srušen (ne nosivi) zid i stan više nema dvije sobe nego jednu. Hoće li to biti problem kod „pravog“ etažiranja s obzirom da je to novonastala situacija u odnosu na početno stanje koje je navedeno i u opisu u sadašnjem zk izvadku. Ako je to problem, kako ga riješiti ? (27.6.2022)

Bit će problem ako se ustanovi da je ugrožena statika zgrade zbog promjene stanja nsivog zida ako nije izvedeno po pravilima struke struke i uz potrenu dozvolu .

Edi pita: Zgrada u centru grada,stanar je odvojio dio podruma i napravio sklonište za mačke.tu drži vreće s hranom,stubište užasno smrdi ima na desetine mačaka u stubištu i ispred.sta se može uraditi,kome se žaliti? (11.6.2022)

Nažalost, to ide samo tužbom sudu.

Zlatko pita: Vlasnik sam stana na 1 katu ispod mene je raznesen bankomat prije 3 mjeseca vlasnik lokala je ponovo postavio bankomat Raiffeisen banke ,bez ikakvog pitanje da bi obavijestio stanare zgrade ,jel to po zakonu Molim odgovor . (8.6.2022)

Svaki suvlasnik može koristiti zajedničke dijelove na naeškodljiv način za ostale. U vašem slučaju bi bilo dobro da se pokrene sudski postupak u kojem bi se trebalo dokazati da je to škodljivo ponašsnje jednog suladniks što je vidljivo iz opisanog događaja.

Rocco pita: Skupili smo dovoljno potpisa za smjenu predstavnika stanara i upravitelja. Kako to realizirati? Predstavnik stanara je u komunikaciji vrlo problematična osoba a upravitelj ne prima poštu, ne odgovara na mail?? Željeli bi prvo napraviti smjenu pa odabrati novog predstavnika i upravitelja (11.5.2022)

Izaberite novog predstavnika i upravitelja. Automatski restaje funkcija starog predstavnika. Nov predstavnik sa novim uptraviteljem će sve riješavati dalje.
Ne morate čekati dav vam se strai "smiluju". Novi uravitelj će preuzeti obvezu . daljnejg postupanja.

Hana pita: Postovani, molim za pomoć! Zgrada upisisana u ZK na 6 stanova, u podrumskom dijelu su jos dva stana koja nisu upisana(investitor ih prodao bez znanja suvlasnika).Je li on to zakonski smio i mozemo li utvrditi kome pravno pripadaju ta dva podrumska stana ako ne postoje u ZK? Zgrada ima i 6 parkirnih mjesta te nam ti isti stanari zauzimaju nasa parkirna mjesta koja smo legalno platili i ciji smo vlasnici. Kome se obratiti za ostvarivanja svojih prava? Isprike ako je bilo slicno pitanje! Hvala (4.5.2022)

Vlasnik ima pravo raspolaganja sa svojom imovinom. Međutim , ako je novi vlasnik sebi dao za pravo na korištenje vašeg posebnog djela, morat ćete se štititi sudskim putem. Ne postoji nadležno tijelo koje riješava imovinsko pravne odnose osim suda.

Andrijana pita: Kratko,kome i kako se obratiti (a da ostane anonimno)ako predstavnik stanara koji je ujedno i vlasnik u stana u zgradi u kojoj živi,ne obavlja svoju dužnost?Ukratko,nije prijavio,na moj zahtjev da mi je šupa poplavljena (tri puta)nego je čak i odgovorio da je pokušao popraviti kvar i ujedno je vidio da je u mojoj šupi voda,a nije mi htio reći. Drugi problem je taj što mi je zid u blizini protocnog bojlera od vode,negdje nekome curi nesto,ni tu nije reagirao vec ccc pola godine i više. (4.5.2022)

Promjenite predstavnika!
To su nužni zahvati i moraju se poduzimati potrebne mjere.Probajte izravno stupiti u kontakt sa upraviteljem. Upravitelj mora znati koji je postupak u tom slučaju.

Sandro pita: Poštovani, jedan vlasnik udjela 1/19 u zgradi ne plaća pričuvu. Upravitelj zgrade je stavio ovrhu na dug, ali vlasnik stana je zaposlen "na crno" te nije prijavljen pa se ovrha nema na što naplatiti. Isti vlasnik je nedavno na FINI prijavio osobni bankrot.
Koje "pravne" mogućnosti imaju ostali stanari? S obzirom da je pričuva opterećena kreditom, svi ostali plaćanju njegovu ratu kredita. (4.5.2022)

Voditi sdski postupak i dalje sve dok se ne steknu uvjeti za naplatu.

Marta pita: Postovani, u stan nam je neovlasteno usao vlasnik s elektricarom, s time da nas je prethodno pitao, na sto smo mi odgov da nismo u stanu vise dana, nije hitan slucaj bio. Vratili smo se s godisnjeg, u kupaoni smo nasli razbijenu vazu, bilo je prljavo i razbacano (kroz prozor su isli na krov).Bli smo u soku i htjeli smo u noci zvati Policiju, no odustali smo. Koja su nasa prava?Mozemo li raskinuti ugovor o najmu prijevremeno, a da nam vrate cijelu kauci ju,oni su se samo ispricali (cista provala) (14.3.2022)

MOžete podnijeti tužbu sudu protiv njega

Nikola pita: Vlasnik sam stana u zgradi jednokatnici sa 4 stana. Iznad mojeg stana nalazi se visoko potkrovlje (samo drvene grede i crijep) koje se ne korisiti kao tavan jer samo ja tome mogu pristupiti i nije navedeno u papirima, čak niti zajednička prostorija. Što osim suglasnosti sustanara trebam napraviti da to postane moje vlasništvo te da uredim u stambeni prostor sa zasebnim ZK-om ili barem pridružim svojem postojećem ZK-u? Kako legalizirati taj prostor nakon što dobijem suglasnost od sustanara? (14.3.2022)

Javite se u gruntovnicu sa papirima. Možda ćete trebati projekt a za to se savjetujte sa nekim projektantom.

Rada pita: U našoj zgradi je obavljeno etažiranje. Sa trebamo potpisati Međuvlasnički ugovor. Tada ćemo se navodno upisati 1/1
Ne slažemo se svi s rezultatima etažiranja, jer su neki stanari bespravno uzurpirali zajednički stambeni prostor.
Zanima me da li se to može provesti u "sudu" i ako nas nekoliko ne potpišemo. Objekt ima 21 stambenu jedinicu
Zahvaljujem na odgovoru (12.3.2022)

Uzmite dokumentaciju , pregledajte istu i podnesite prigovor tijelu koje j donijelo riješenje.

Roberto pita: Postovani
Moje pitanje glasi
Tko moze biti predstavnik stanara u zgradi
Moze li zakonski predstavnik stanara biti osoba koja nije VLASNIK NI SUVLASNIK STANA.
Hvala,lp iz Pule (10.3.2022)

Jedino tužba putem suda

Zdravko pita: Dali imam pravo na nadoknadu štete od požara u garaži za koju plaćam redovito pričuvu i kom. naknadu?
Garaža je u sklopu stambene zgrade
L.p.
Hvala (9.3.2022)

Ovisi o uzroku ,a provjerite i policu osiguranja.

Siniša pita: Vlasnik sam poslovnog prostora i uredno placam pričuvu za isti ali uz pricuvu mi se naplacuje naknada za čiščenje stubista i naknada za rasvjetu u stubištu kojemu ja nemam pristup ni potrebu da ga koristim posto se u prostor ulazi sa ulice pa me zanima dali sam obavezan placati rasvjetu i ciscenje iako ne ulazim u zgradu i ne koristim rasvjetu.
Unaprijed hvala. (8.3.2022)

U svakom sučaju ste u pravu, ali morat ćete vjerovatno to pravo šttiti sudskim putem ako vas suvlasnička zajednica ne oslobodi te obveze.

 NAJČITANIJE

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Mnogima se čini bespotrebno bacanje novca za servisiranje plinskih uređaja i dimovoda. Nažalost, te osobe nisu u pravu...

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se