Barica pita: Poštovani!
Kupili smo stan i uselili 26.10.2019. Od tada pokušavam sa predstavnikom stanara dogovoriti da održi sastanak stanara. Javi mi se na telefon i obeća ali nikad nikog ne obavijesti. Ulazna vrata su oštećena i ne mogu se zatvoriti,nikako se to ne popravlja a dosad sam ga bezbroj puta upozorila na to. Stalno mi govori da su ostali stanari stoka i da ne žele sastanak i da oni oštete vrata a mahom su to osobe starije životne dobi. (20.1.2021)

Nažalost , česta slika. Bez odcluke nadpolovične većine ne možete ništa osim svoje pravo štititi sudskim putem.

đuro pita: U neetažiranoj zgradi sa tri stana i tri suvlasnika bez međuvlasničkog ugovora, jedan od suvlasnika je većinski suvlasnik po udjelu. Može li on sam na temelju svog većinskog suvlasničkog udjela potpisati ugovor za upravitelja zgrade, odrediti visinu pričuve te imenovati sam seba za predstavnika stanara ?
(20.1.2021)

Može, ali ne na škodljiv način za ostale.

VALENTINA pita: Poštovani na sastanku stanara,odlučili smo zajedničku prostoriju urediti za vešeraj,zbog blizine kamenoloma,i prašine prisiljeni smo robu sušiti u stanovima,pa nas zanima da li iz pričuve možemo kupiti sušilicu koju bi koristili svi zajedno?Lp (14.1.2021)

Ako ste svi suglasni, možete, ali ne smijete pričuvu dovesti do razine da se ne mogu obavljti avi poslovi redovitog održavanja.

Tea pita: Da li suvlasnik stana u zgradi može stan prenamijeniti u apartman bez suglasnosti drugih suvlasnika? Hvala. (14.1.2021)

Da

Sanja pita: Predstavnik stanara je poslao izvješće Vodovodu Zag.o potrošnji vode u mom praznom stanu 33 m2, već 5 godina uredno odjavljenom.Lažno je prijavio 3 osobe u 4mj. i 70 m3 potrošnje a u
5 mj 32 m3.Ukupno 1600 kn za dva mjeseca. Nakon toga dolaze opet računi sa potrošnjom 0. Redovito plaćam paušal u iznosu od 18.32 kn.za vodu.
Nemam ugrađen vodomjer.
Iz brojila struje i plina vidljivo je da je stan prazan. Što mogu poduzeti, očajna sam dobila sam opomenu pred ovrhu na 1100 kn.
Unaprijed hvala (13.1.2021)

Obavezno odmah podnesite pisani prigovor na opomenu preporučeno ili uz ovjeru kopije prigovora. U toj situaciji vam ne mogu izravno izvršiti ovhu. Morat će podnijeti tužbu sudu gdje ćete dokazati da niste imali potrošnju. Kao dokaze pribavite očitanja potrošnje struje i plina. Uzmite svjedoke i druge dokaze da niste boravii u stanu. Sud bi trebao ustanoviti da ste terećeni potrošnju koju niste imali.

Zdravko pita: Poštovani!
Što učiniti kad neprijavljeni sustanari (moguće podstanari) već više godina konstantno uznemiravaju (danju i noću),a vlasnik stana (koji je i predstavnik sustanara) se oglušuje na prigovore.
Hvala

(9.1.2021)

Prijava sudu protiv vlasnika koji korusti stan na štetan način za vas. On je dužan riješiti problem podstanara.

Ljiljana pita: Stan je kupljen od izvodjaca radova 10 godina unazad uvek su izmirivane obaveze koje se odnose na grejanje stana i to ogromne cifre .Za prostor od 38kw met placamo svake god 0d 33 do 40 hiljade din sve izmireno naravno da smo uvek pitali zasto toliko kad mi u stanu preko zime boravimo tj koristomo nekih 10 12 dana a ostalo vreme calorifer je iskljicen .Da li on ima pravo da nam skine kalorifer bez obavestenja a da nastavi fakturisanje obaveznog dela Da li je to njegova svojina ili samovolja (9.1.2021)

Ne znam koko je kod vas to zakonski riješeno., ali potrošać plaća ono što je potrošeno, Ako nemate ograđeno mjerilo potrošnje, a ne odbijete plaćanje, vjerovatno ide na sud. Na sudu je bitno da vi dikaćete da niste boravili u stanu i da ste zatvorili grijanje.
U svakom slučaju, vjerujemo da će sud uvažiti vaše dokaze.

Danijel pita: Može li predstavnik suvlasnika koji ima obrt za čišćenje sklopiti ugovor o čišćenju zgrade u kojoj je on predstavnik? (8.1.2021)

Kao i svaki drugi na zakonit način. U vašem slučaju, ni bio dobro da postoji odluka suvlasničke tzajednice o načinu uzimanja usluga i roba vezanih za održavanje tgrade,

Iva pita: Postovani,
Prilikom isparkiravanja iz dvorista me u haustoru lupila nasa rampa koja nema senzor. Kada sam stisnula daljinski da se otvori, lupila me jos nekoliko puta. U to vrijeme su zaposlenici firme u nasem dvoristu lijepili naljepnice na senzor da ju blokiraju kako bi bila stalno otvorena i kako bi lakse prolazili s kamionom. Ljepljenje naljepnica remeti rad rampe. Moj predstavnik veli da nemam pravo za naknadu stete na autu od zgrade. Koja su moja prava? Hvala (8.1.2021)

Štetu je dužan nadoknaditi onaj tko je pokvario rampu. Potražite odgvornu osobzu u firmi koja nizvodi radove.

Roko pita: Zivim na zadnjem katu zgrade gdje kisa preko krova ulazi u zidove, stvara vlagu, gljivice, ulazi u pod dize parket. Svi vanjski zidovi u gljivicama. Predstavnika stanara nije briga. Firma kojoj placamo pricuvu (upravitelj) vec 2 i pol mjeseca ne uzvraca pozive, mailove na molbu da se problem rijesi. Sto napraviti? Da li se moze tuzba moze dignuti protiv upravitelja?
(8.1.2021)

Vječiti problem koji smo više puta opisali.
To je nužni zahvat i mora se rješavati . Pismenim putem zattražite od predstavnika da on prenese upravitelju što je obaveza, Ukoliko nikto ne poduzme potrebne mjere, podnesite tužbu sudu protiv onoga koji nije postupio. Ako je stalo na predstavniku, on je odgovoran, Predstavnik bi morao također pismenim putem obavjestiti upravitelja, Dalje upravitelj upoznaje sve suvlasnike o potrebi osiguranja finacijskih sredstava i tako dalje.
Ako dođe do suda , bilo bi dobro da vam stručna osoba izvrši pregled stana, utvrdi oštećenja i predloži rješenje. Sve radnje evidentirajte i to po potrebi koristite na sudu.

Marko pita: Poštovani
Kako riješiti promjenu modela plaćanja po m2 u kalorimetre tj. prespajanje SUC na individualne toplinske podstanice. HEP ništa ne ulaže u podstanicu niti nama dopušta jer je to njihovo vlasništvo. Začarani krug gunđanja stanara dok se ne plati račun, socijalističkog načina života s 25 C u stanu s cjelodnevnim provjetravanjem i HEPa koji se s figom u đzepu to sve promatra, naplaćuje i poziva se na razne zakone da moraju svima osigurati dovoljno topline i savjetuju da se napravi fasada. (8.1.2021)

Po trenutno važečem Zakonu o tržištu toplinske energije, potrebna je suglasnost svih suvlasnika za zzak iz sustava.
Imate i zakonsku mogućnost ugradnje razdjelnika što se nažalost nije pokazalo dobrim. To je onaj famozni način postavljanja uređeja na svako trošilo (radijator). To je situacija gdje postoje vertikalne cijevi (tolovodi).Drugo, moguće je postavit individulni kalorimetar ako imate jedno priključno mjesto na zajednički toplovod odalkle prema trošilima imate svoje instalacije.
U takvim situacijama naša preporka je da se zgrada izdvoji iz sustava i ufradi vlastitu kotlovnicu. Takva investicija će se isplatti kroz daleko manje račune u najvše tri godine.

Željka pita: Poštovani, stambena zgrada tijekom obilnih kisa ima problem sa povratnim tokom iz kanalizacijskog otvora u podrumu koji tada poplavljuje a dolazi i do povrata kroz odvodne cijevi stanova u prizemlju. Obzirom da se radi o povratu kanalizacije zbog preopterecenja sustava za odvodnju oborinske vode sa ulice je li sanacija kanalizacijskog otvora u podrumu zgrade nadleznost jed.lokalne samouprave tj ovlastene tvrtke za komunalnu djelatnost ili se mora vrsiti iz sredstava pricuve? Hvala i lp (7.1.2021)

Suvlasnici su dužni održavati sustav odvodnje do priključnog mjesta na javnu odvodnju. Ako je to ispravno postavljeno, odgovorna je jedinica lokalne samouprave, odjel za komunalna pitanja.

Šime pita: U neboderu s 14 katova probijen je vanjski nosivi zid na polukatu između visokog prizemlja i prvog kata za ugradnju vrata koja sad izlaze na strehu ulaza u zgradu a na toj strehi je napravljena kancelarija za potrebe upravitelja, najvjerovatnije bez konzultacija s projektantom i statičarem. Neboder je izgrađen 1979. god. Imaju li stanari pravo tražiti procjenu izvedenog stanja i na čiji račun? (7.1.2021)

Takav zhvat se ne smije izvoditi bez valajne dozvole nadležnog tijela za urbanizam. Ako je pritom došlo da zauzimanja zajenčkog dijela zgrade, to nije moguće izvesti bez suglasnosti svih suvlasnika.

Sara pita: Naime, živim u stambenoj zgradi ispod susjeda kojem unuk koji je hiperaktivan dolazi u posjet te boravi oko 15ak dana 3-4 puta godišnje.
Skakanje,lupanje,deranje,prenošenje stolica traje od 9 ujutro do otprilike 23h.
Inače sam student, učiti ne mogu. Školarina mi iznosi 17.000kn godišnje.Nepoloženi ispiti se također plaćaju dodatno...isto tako imam posao koji zahtijeva noćni rad,samim time u odmor.
Ispred zgrade ima igralište no njima je očito lakše držati dijete po cijele dane u stanu. (7.1.2021)

Anka pita: Poštovani
Molila bih da netko og odgovornih za održavanje reda u zgradama dođe i pogleda jer riječima teško mi je ispričati. Samo ću navesti jedno. Frižider na zajedničkom balkonu do kojeg vodi el. kabel kroz hodnik ispred liftova. Ormar za cipele i sva obuća stoji ispred ulaznih vrata stana. Zapravo cijrli balkon i stubište 8. kata zatrpano je smećem Sve to radi osoba koja je provalila u taj stan, osnovala obitelj i živi na račun socijalne skrbi.
Hvala
(6.1.2021)

Dok ne dobijemo novi Zakon ,preostaje vam samo da podnesete tužbu sudu.Zakon kaže da svaki suvlasnik svoj posebni dio koristi na neškodljiv način za ostale. Isto se odnos i na korištenje zajedničkih dijelova.

I pita: Pozdrav,
nakon kupnje stana kojem pripada drvarnica ustanovila sam da susjed drži pod lokotom stvari u mojoj drvarnici dok je njegova (manja) prazna i zanemarena. Postoji li zakon na koji se mogu pozvati? Želim da makne stvari iz moje drvarnice, međutim ona je "označena" kao moja samo brojem mog stana preko kojeg je on precrtao i stavio svoj broj stana.
Hvala (5.1.2021)

Situacija je jasna tamo gde su drvarnice upisane u vlasničkom listu. U suprotnom , mora se provesti etažiranje na tenelju kojeg se u međuvlasniškom ugovoru može navesti koji dio može koristiti svaki suvlasnik.

Ksenija pita: Poštovani,
Zanima me je li predstavnik stanara može biti osoba koja nije vlasnik stana nego je supružnik vlasnika? (5.1.2021)

Samo na temelju punomoći kojom se prenose prava i obveze.

Davorka pita: Vlasnica sam stana na zadnjem, 4.-tom katu u ulazu koji broji 20 stanova. Kupila sam stan prije pola godine, o svom trosku sanirala unutarnja ostecenja nastala prokisnjavanjem ravnog krova. Ostecenja su nastala sada ponovo! Koja su moja prava u ovom slucaju(opet placam ja popravak ustanu i do kada!?) i sto ako stanare nije briga za problem s krovom i ne zele povecanje minimalnog iznosa pricuve od 1,53/m2 zbog sanacije krova? (5.1.2021)

Potražite odgovor među prethodnim pitanjima . Radi se o nužnom zahvatu. Ako nema volje od ostalih, morati ćete sudskim putem.

Ranka pita: Poštovani,

radi kritike na rad predstavniku stanara, isti je odlučio dati ostavku na to mjesto i o tome obavijestio Upravitelja koji ga je razješio te dužnosti. Može li pradstavnik stanara samoinicijativo, bez potpisa stanara, dati ostavku i riješiti se te dužnosti bez odgovornosti za (ne)učinjena djela? (5.1.2021)

Može.

Sven pita: Poštovani imam pitanje..naime neki dan pojavio se oglas za prodaju atomskog skloništa u sesvetama koje pripada stambenoj zgradi...kako je moguće da se prodaje zajednički prostor zgrade i stanara? I kako je moguće da je privatno?? (4.1.2021)

Zajednički dio se može prodati ili prenamjeniti isključivo na temelju suglasnosti svih suvlasnika.

 Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se