Tea pita: Šteta u stanu nastala je višegodišnjim prokišavanjem krova koji je nedavno saniran. Na koji se načlin podnosi zahtjev za sanaciju stana iz sredstava pričuve? (30.5.2020)

Pisani zahtjevom prema svim suvlasnicima, preko predstavnika suvlasnika i upravitelja.

Adrian pita: Susjed iznad mene renovira stan + garsnonjeru već 8-10 mjeseci i još uvijek nisu gotovi. Majstori nisu dobro napravili zvučnu izolaciju i čujem svaki zvuk, glasove, kašljanje, kihanje, kada mobitel zvoni, svaki korak se čuje kao čekić, tek od pravih čekića boli glava. Svaki dan i cijeli dan lupaju, buše, bruse, kopaju, galame. Kada buše ne možemo pričati u svom stanu, moramo se derati iz petnih žila, sve vibrira. Koliko dugo smiju vršiti radove? Do kojeg datuma je dozvoljeno? (30.5.2020)

Kad se rado učestalom ometanju, pozovite policiju. Ako ne bude rezultata, tužba sudu protiv suvlasnika koji svoj stan koristi na štetan način za vas. U tužbi sudu priložite dokaz o prekomjernom buci ili drugom obliku uznemiravanja.

Magdalena pita: Postovani
Nisam uspjela naci odgovor na pitanje koje zelim postaviti. Pa vas molim odgovor. Zivim u stanu i na zidovima imaju fleke od vode. Zgrada je stara i nema dobre temelje. To je na svim nosivim zidovima od zgrade. Zanima me tko bi to trebao sanirati i snositi trosak?? Molim vas odgovor!
Hvala lp. (29.5.2020)

Potreban je stručni pregled. Stručna osoba će vas uputiti na daljnje korake. ( po mogućnosti sudski vještak građevinske struke)

Josip pita: Punac je vlasnik stana s bazenom na podrucju Vodica. Bazen nije u uporabi zadnjih 5g. Ove god. Je dosla uplatnica od agencije za odrzavanje i ponovnog pokretanja bazena. Iako se punac izjasnio da nece i nezeli koristit bazen. Dolazi samo ljeti i sad bi morao placati tokom cijele god.pricuvu i odrzavanje inace kako agencija kaze da ce biti ovrha ako nebude placao.
Da li po zakonu on mora to placati?
Hvala. (27.5.2020)

Nažalost, na to pitanje vam ne možemo odgovoriti je nije vezano za problematiku stanovanja i održavanja zgrada (nepoznati propisi).

Meta pita: Kupii smo apartman gdje živimo nekoliko mjeseci od proljeca do ljeta. Susjed ispod nas stalno živi i loži na drva. Kod nas se vec trecu godinu osjeca jaki miris dima i dimnjak je jako cen na jestima od čađi. Ista situacija j iznad nas i susjed lievo, gdje je isto jedna strana tog dimnjak. U cijeloj zgradi jedino susjed ispod nas loži na drva. Kako riješiti na ljubazan nacin, a stanari se protive staviti metalnu cijev u dimnajk jer je to trošak. A mi i susjedi živjeti ne možemo od smrada .
(27.5.2020)

Potražite savjet izravno u nadležnoj dimnjačarskoj službi. Oni će vam dati savjet za daljnje postupanje. U svakom slučaju, dimnjak se ne smije koristi ako je neispravan. .

Goran pita: Stovani,
Susjed u zajednickom vrtu zgrade zida kamenu kučicu ca 8m2 susjedu u zamjenu za podrum. Zovem građevinsku inspekciju, kazu posaljite preporuceno postom pa cemo mi izaci na teren za godinu dana! Ne mogu vjerovati da dok je bespravna gradnja u tijeku oni nemaju vremena izaci i prekinuti radove! To je Hrvatska ! Molim Vas kažite mi sto mi je ciniti i tko je nadlazan osim Građ inp. Prekinuti gradnju!!
Lp (26.5.2020)

Podnesite direktno tužbu sudu zbog protupravnog zauzimanja zajedničke imovine. Nažalost, situacija sa građevinskom inspekcijom je takva da takve probleme ne stignu rješavati.

Gojka pita: U stambenoj zgradi je supruga povjerenika zgrade uzurpirala zajedničku površinu zgrade na način da prometuje sa ceste ulazi sa motorom (vece kubikaže) u predprostor drvarnica.Ista nije suvlasnik zgrade ,a onima koji to jesu onemogućava prustup prostoru ugrožavajući sigurnost stanovanja ostalih stanara,o smradu benzinskih para je nepotrebno govoriti.Upravitelj nije poduzeo ništa iako je obavješten kao i protupožarna.Povjerenik i žena mu prijete nekim stanarima.Prijavljeni i nikom ništa. (26.5.2020)

Prijava se podnosi na općinskom sudu uz dokaze koje navodite.

STJEPAN pita: Živim u zgradi sa 7 ulaza,zgrada je trenutno u velikom dugu,što se tiće plaćanja pričuve.
Jedan ulaz zgrade(koji je u pozitivi pričuve) se velikim postotkom suvlasnika odlučio izdvojiti iz zgrade,otvoriti svoj račun za pričuvu i svoje troškove plaćati sa svoga računa.
MOLIM MIŠLJENJE DA LI JE OVAKAV POTEZ LEGALAN I UTEMELJEN ZAKONSKI, ILI JE MOGUĆ NA PRIJAŠNJIM ISKUSTVIMA .

POZDRAV I HVALA NA SAVJETU (26.5.2020)

Nijedan ulaz se ne može izdvajati iz dijela održavanja onih dijelova koji su zajednički za sve ulaze. Međutim , mogu imati svoj poseban račun za onaj dio koji je isključivo u njihovom korištenju.
Neprimjereno je da se zajednička pričuva koristi na primjer za farbanje jednog ulaza , ako se to ne izvodi po svim ulazima, ili ako jedan ulaz ima dizalo, a drugi nema.

Anja pita: Postovani,
U zgradi od 11 stanova, predstavnik stanara se okomio na mene i izivljava se kad god smisli nesto novo. Najcesce je zbog obracuna vode. Zgrada dobije jednu uplatnicu, predstavnik napravi obracun prema clanovima i svaki stan svoj dio placa predstavniku na ruke. Drugi stanari uredno prijavljuju clanove s decimalnim brojem (1.2, 1.7) i u njih se ne dira, a meni povecava prijavljeni broj (prijavim 2,on obracuna 3). Potrosim 6 kubika, a on mi obracuna kao da sam potrosila 8. Sto uciniti? (26.5.2020)

Provjerite potrošnju kod ostalih. Ako je vama uvećana potrošnje bez razloga, platite potrošeni ali ćete u eventualnom sudskom postupku morati dokazati da vam je potrošnja od strane predstavnika uvećana protupravno.
Česta je pojava da su prisutni i neki gubitci, koji se dijele na sve suvlasnike.

Boženka pita: Poštivani,
Zakon postoji ili ne postoji
Kako da ide sudskim putem, netko tko nema financijskih sredstava! Imam situaciju u kojoj jedva dođem do stana, jer su susjedi prisvojili zajednički prostor!
Kome se obratiti kada je sve jasno i vidljivo?
Čemu sud, ako postoji zakon!? (25.5.2020)

Trenutno važeći zakonski propisi vas upućuju na pokretanje privatne tužbe protiv suvlasnika koji svoje posebne dijelove koriste na škodljiv način za ostale ili su zauzeli djelove zajedničkog prostora. Nema nadležnih državnih tijela za rješavanje takve problematike.

Marko pita: Poštovani,
Naša zgrada ima 6 stanova i još nismo odredili niti predstavnika suvlasnika niti upravitelja zgrade.
Moje pitanje se odnosi na upravljanje zgradom.
Moramo li mi zakonski uopće imati upravitelja ili se svatko može brinuti sam o svojoj nekretnini? (25.5.2020)

To je zakonska obveza. Ako ne možete sami izabrati upravitelja, tražite od grada da vam imenuje prinudnog. ž(nadamo se da će se ovo pitanje moći bilje regulirati novim zakonom koji je u pripremi.

Zeljko pita: Dobar dan, imam pitanje.
Predstavnik stanara nam uzima poštu i ne dozvoljava nam da stavimo svoje ime i prezime na sandučić. Svaki put kad stavimo ona skine i kaze da nemamo to pravo stavljati. Šta učiniti?
Jer posta koja dode ona vrati i kaze da nitko s tim prezimenom ne živi u zgradi.
(25.5.2020)

DA ČOVJEK NE POVJERUJE!!

Gospodin na pogrešan način primjenjuje odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka!

Svatko ima pravo istaknuti svoje podatke ako smatra da mu to neće naškoditi. Prema tome, normalno je u svijetu da se na poštanske sandučiće stave potrebni podatci.

Ako zbog njegovog postupanja nekom nastane šteta, vaš predstavnik može snositi i zakonsku odgovornost. Zbog toga mu savjetujemo da odmah prekine sa dosadašnjom praksom!

Sanja pita: Ponovo me predstavnik stanara prisiljava da se maknem sa postojećeg dimnjaka jer sam na 4. katu (susjeda na 1. katu želi zamjeniti bojler) iako se nisam složila s time.Došao je sa potpisima ostalih susjeda u zgradi i ugovorom sustanara u kojem piše da sam dužna pustiti majstore u stan.
kad sam pitala zašto se ne napravi novi dimnjak za kondezacijske bojlere pa da se svi priključimo kad mijenjamo bojlere -rekao je da je to preskupo. Što da radim? Ne želim probijanje ploče koja je u lošem stanju (19.5.2020)

Ako treba da se maknete sa postojećeg dimnjaka, moraju vam istodobno osigurati da bez problema nastavite sa normalnim korištenjem svog sistema . Bez obzira na potpise, nitko nema pravo da odluke većiene provodi na vašu štetu.
Zbog zbrke koja je nastala odlukom EU o prelasku na kondenzacijske bojlere, moramo se prilagoditi stvarnim mogućnostima i potrebama svakog pojedinca.

JEDINO ISPRAVNO RJEŠENJE ZA MNOGE ZGRADE JE UGRADNJA NOVOG DIMOVODNOG SUSTAV , PARALELNO SA POSTOJEĆIM! ISTINA!, TO JE NEPLANIRANI TROŠAK SA RAČUNA PRIČUVE, ALI DRUGOG KVALITETNOG RJEŠENJA TRENUTNO NEMA.

Gordana pita: Od kada do kada, u danu, traje zabrana buke, zidarskih radova i općenito preglasnog ponašanja i tko je nadležan za provođenje tog Zakona (12.5.2020)

Ne postoji nijedan drugi zakon osim Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. To znači da se u slučaju pretjerane buke zove policija. Postoji ipak pravila po kojima se tolerira vrijeme aktivnog odmora. Ipak mora se prihvatiti činjenica da se neki radovi prilikom adaptacija ne mogu izvesti bez stvaranja buke.

Arnela pita: Štovani, mislimo sanirati krov zbog dotrajalosti.Potkrocni stanovi imaju krovne prozore.Jedan stanar u svom stanu promijenio krovne prozore pred više godina.sada predlaže da mu se prizna taj trošak ako se bude u drugom stanu izmjena krovnih prozora platila iz kredita za sanCiju krova.Da li je u pravu i da li je to moguće ?
Lp (12.5.2020)

Potpuno je u redu da se odbije taj udio u troškovima tog suvlasnika.
Problem je samo ako isti želi povrat sredstava ako od ostalih suvlasnika nije dobio suglasnost da svojim sredstvima rješava problem. Vjerovatno je to učinio kao nužni zahvat.

Stanka pita: Postovani,
Zivimo u novijoj zgradi sa ukupno 15 stanova. Zbog nemogucnosti prikljucenja na gradsku kanalizaciju, ista je izvedena na nacin da su za citavu zgradu ugradjenje 2 pumpe u septicku jamu. Problem je sto se one cesto kvare te je njihov popravak/izmjena vrlo skup. Prosli put se popravak naplatio iz pricuve prema udjelu u vlasnistvu-dakle, veci stanovi su platili znatno veci iznos od onih manjih. Buduci da pumpe koristimo svi podjednako, je li takav nacin placanja posten i ispravan? Hvala (11.5.2020)

Nema pravilnika za ta pitanja. Naša preporuka je da se troškovi dijele po broju članova kućanstva. Neprimjereno je da jedna osoba iz velikog stana plaća po kvadraturi kao i oni gdje ih ima više.

Đurđa pita: Poštovani, molim da mi objasnite zakonsku proceduru izdvajanja iz sustava centralnog grijanja. Zgrada ima vlastitu kotlovnicu na lož ulje, ima 12 katova a ja stanujem na 6-tom katu i u stanu imam 3 radijatora. Na radijatorima nemamo ugrađene kalorimetre.Zahvaljujem. (11.5.2020)

Prema trenutno važećem Zakonu o tržištu toplinske energije, potrebna vam je suglasnost ostalih suvlasnika i projekt po kojem morate zadovoljiti uvjete o isključenju na način da više ne koristite energiju iz sustava. To je složen postupak.
Naša preporuka je prelazak svih korisnika na novi ekonomičniji način plinske kotlovnice ili etažno grijanje.

Dijana pita: Poštovani,
u prizemlju stamb. zgrade nalazi se ugost. objekt koji ima u vlasništvu otvorenu terasu od 350 m.Zbog protuepid.mjera smanjili su broj stolova na vlastitoj terasi i postavili ih na prostor javne zelene površine parka u neposrednoj blizini. Između terase ugost. objekta i parka nalazi se suvlasnički prostor koji služi za prolaz stanara zgrade.Može li se taj suvlasnički prostor koristiti za djelatnost kafića (prolaz konobara i gostiju) bez formalne suglasnosti stanara i kome se obratiti (10.5.2020)

Ne. Potrebna je suglasnost svih ostalih suvlasnika.

Miro pita: Poštovani,
U sklopu zajedničkih prostorija, našem stanu pripada ispod stana podrum.
Susjedi su bez privole ikog uzurpirali prostor za izgradnju kupaonice, ogradili ga i postavili vrata.
U podrumu nam se čak i nalaze instalacije od dovoda vode i odvoda kanalizacije.
Radi se o zgradi u povijesnoj jezgri grada koje je čak i kulturno dobro..
Kome se od nadležnih institucija mogu obratiti kako bi rješo problem?
(10.5.2020)

Ako se radi o zgradi sa statusom zaštićenih spomenika kulture, nikakve građevinske promjene se ne mogu vršiti bez suglasnosti ministarstva kulture.
Za zauzimanje zajedničkih dijelova za sobne potrebe pojedinog suvlasnika, potrebna je suglasnost svih ostalih. Ne postoji nadležno tijelo osim suda. Znači sudskim putem se rješava problem ako nema dogovora.

Maja pita: Poštovani, nedavno smo dobili susjede sa malom djecom na katu poviše nas. Zgrada je starije gradnje i trčanje djece po stanu vrlo se neugodno čuje, što uzrokuje stres članovima naše obitelji sa zdravstvenim tegobama, uključujući i srčanog bolesnika. Susjedi su u par navrata ljubazno zamoljeni samo da dijete ne trči po stanu, no kako je dijete sitno (4 g.) mislimo da naše zamolbe nisu shvaćene ozbiljno jer se to i dalje ponavlja. Što nam sugerirate u ovoj situaciji? (10.5.2020)

To je vječiti problemi imate veliki broj odgovora iz prethodnog perioda. Pretražite!

 NAJČITANIJE

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom
Dimnjaci i sigurnost

Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Dim-stručni časopis

Dim-stručni časopis

Dolazi sezona grijanja. Ispravnost uređaja i opreme i primjena nove tehnologije za opskrbu toplinskom energijom faktor sigurnosti i zaštite okoliša.
Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se