Ines pita: Poštovani,
Živimo u zgradi sa 6 stanova. Odlučili smo na bočnu stranu lođe staviti prozor s roletom, a prrdnja strana bi ostala otvorena. Jel za to potrebna suglasnost stanara?
Lp (17.12.2021)

Najprije vidite u uredu za urbanizam dali su moguće promjene stanja građevine. Tamo ćete dobiti sve potrebne informacije.

anonimno pita: Poštovani,

Zanima me postupak u sljedećoj situaciji - predstavnik stanara je čovjek koji nije vlasnik stana u zgradi, nego je stan u kojem živi u međuvremenu prenesen na sina.
Zanima me dalji postupak obzirom da prema pravilniku dotični ne može biti predstavnik - GSKG je upoznat s ovim podatkom, da li moraju postupiti po informaciji i smijeniti ga?
Dakle ne radi se o uobičajenoj situaciji smjene putem potpisa suvlasnika, nego pravno on ne može biti predstavnik.

Unaprijed hvala na pomoći. (16.12.2021)

GSK ne odlučuje o izbori ili smjeni predstavnika. To je pravo iobveza suvlasnika. Zakoniti predstavnik može biti isključivo vlasnik nekog posebnog djela zgrade.

Marija pita: Poštovani,
1. Što ako predstavnik na temelju većine suvlasnika izabere najpovoljnijeg izvodača i započne radove ali na temelju samo 2 ponude a u med. vlas. ug. je odredeno da trebaju biti minimalno 3?
2. Što ako upravitelj i predstavnik ne odrze niti jedan sastanak tokom godine?
3. Što ako su upravitelj i predstavnik u međ. vl. ugovoru posložili sve uvjete da ih ne možemo nikako smijeniti?
4. Na koji način zbog GDPR-a možemo znati koja većina suvl. je glasala a da nije prijevara predstavnika? (15.12.2021)

Bez obzira na odluke predstavnika suvlasnika i uoravitelja akonije proveden postupak donošenja zakonite odluke, oni nemaju pravi postavljati nikakve uvjete. Ak rovode nem ke samoinicijativne radnje , mogu kazneno odgovarati ako na taj način čine štetu suvlasničkoj zajednici.

Klaudija pita: Poštovani, gdje mogu prijaviti neodgovornog predstavnika stanara s kojim nismo zadovoljni?

Unaprijed zahvaljujem

Lp (14.12.2021)

Čitajte malo sadržaj naše web stranice!

Amon pita: Postovani
Zanima me kada presjednik stanara uzme pricuvu za sanaciju krova hidroizolacije i nikome nekaze od stanara i pravda se time da je to hitna sanacija mene zanima moze li on uzeti pare i obavit radove a da mu svi stanari nedaju suglasnost odnosno da pita suglasnost stanara za radove ovako mi stanari neznamo nista a on kaze to je bilo hitno i nisu mi bile potrebne vase suglasnosti odnosno potpisi (14.12.2021)

Ako je na taj način otetio suvlasničku zajednicu, podnesite kaznenu prijavu prtiv njega. U protivnom prihvaute to kao realnost jer se za nužne , hitne zahvate ponekad nema vremena za donošenje odluka.

ZDESLAV pita: Poštovani,
Upravitelju sam uredno prijavio prokišnjavanje krovnog prozora, te poslao zamolbu za hitnom sanacijom kako bi spriječila veća šteta. Dobio sam odgovor da iz Međuvlasničkog ugovora nije vidljivo da je krovni prozor zajednički dio stambene zgrade (?!!!), te da dostavim ponudu za izmjenu krovnog prozora i prikupim potpise većine suvlasnika, a tek onda će se to sanirati iz pričuve.
Da li upravitelj grubo zanemaruje svoje dužnosti?
Unaprijed hvala.

(14.12.2021)

Potražite odgovor na našoj stranici!

Mateja pita: Poštovani,

javljam se zbog problema koji postoji u zgradi Turinina 6 u Zagrebu (Sopot). Naime radi se o osobi koja krši Kućni redi te dovodi u zdravstvenu opasnost mene, moje ukućane i ostale stanare hraneći golubove i bacajući izmete i svakakve tekućine kroz prozor. Problem je što predstavnik stanara ne želi reagirati i rješiti problem jer kaže da se s gospođom ne može razgovarati, susjedima iznad nas smo ponudili rješenje stavljanje tende ali su odbili. Molim Vas, kome da se obratim za pomoć (14.12.2021)

Ako se radi o osobi čije psihofizičko stanje nije u redu, potražite savjet u centru za socijalnu skrb. Oni će vas dalje usmjeravati ako je to u nadležnosti nee od institucija. Ako osoba svjesno i zsa umišljanjem čini opisane radnje, podnesite kaznenu prijavu protiv nje nadležnom sudu.

Katarina pita: Kako prijaviti predstavnika zgrade? (10.12.2021)

Čitajte na našoj web stranici

Marko pita: Do koliko godina starosti može biti povjerenik...? (10.12.2021)

Dok je živ!!!!

Ivana pita: Je li moguće na jedinstvenoj uplatnici pričuve biti zbroj pričuve za stan i garažu ukoliko su zasebno etažirani u istoj stambenoj zgradi ? (9.12.2021)

Ako je isti knjižni vlasnik , može.

Ssndra pita: Susjedi su izgradili "pečenjara" 60 cm od prozora naše sobe, do jučer 08.12.2021.nisu kurilu. Jučer je naš stan u potkrovlju obiteljske kuće bio pun dima, nismo znali do danas dok se nije sve ponovilo. Susjedi suše meso. U proljeće kad je pečenjara izgrađena obratila sam se inspektoratu, nisu reagirali. Pokušali smo razgovarati sa susjedima, uzalud. Šta da radimo, kome se obratiti?
Zahvaljujem, Sandra (9.12.2021)

Tužba sudu.

Robert pita: Poštovani, ima li zakonom propisan iznos do kojeg predstavnik stanara moze obavljati radove tj troškove bez da pita suvlasnike u zgradi. Ako postoji koji je maximalni iznos bez suglasnosti suvlasnika, stanara. (7.12.2021)

To trebati regulirati posebnom odlukom ili anexom međuvlasničkog ugovora.

Marija pita: Pitanje:
poslovni prostor u našo zgradi se iznajmljuje bez pristanka stanara.i ne znamo tko ga iznajmljuje?Da li je upravitelj dužan izvršiti elaborate cijele zgrade radi objedinjavanja KPU i ZK.?Zgrada nema građevinsku. (4.12.2021)

Vlasnik može iznajmljivati poslovni prostor bez pitanja ostalih suvlasnika

Karlo pita: Poštovani,
Stanujem u zgradi na prvom katu ispod mene je poslovni prostor korisnik poslovnog prostora je postavio vanjsku jedinicu za podno grijanje koja stvara buku u mom stanu tako da moram zatvarati prozore da bi smanjio buku.ima li on pravo na to.migu li tražiti da to makne ili barem da izolira tu jedinicu da stvara manju buku.napominjem da ta jedinica radi konstantno od 7h do 20h.
Unaprijed hvala.
Srdačno vas pozdravljam (3.12.2021)

Tužba sudu.

Zdravko pita: Poštovani!
Moji roditelji žive u dvojnoj kući.Prije nekoliko godina njihovi su susjedi nešto nadograđivali i otada se odozdo jače osjete vibracije te me zanima može li se negdje provjeriti što su točno napravili. (Moji roditelji s njima već neko vrijeme ne komuniciraju.).Također me zanima da li se može napraviti/proširiti podrum ispod susjedova stana bez njegove suglasnosti. Zahvaljujem. (11.8.2021)

Promjene stanja građevine u sučaju da se mjenja statika, mogu se vršiti isljučivo natemelju potrebne dokumentacije. Provjerite u uredu za urbanizam gdje treate navesti o kojim promjenama se radi.
U većini slučajeva, potrebna je suglasnost ostalih suvlasnika.

Mario pita: Poštovani,
U zgradi je 6 stanova, naš obiteljski je na zadnjoj 2.etaži, susjed u prizemlju je za potrebe kondenzacijskog bojlera izbio inox dimnjak na fasadu koji prolazi doslovno 5cm od našeg prozora pa na krov. Nikakva suglasnost nije tražena od niti jednih suvlasnika stanova u zgradi. Što zakon propisuje i koji su propisi? Gdje možemo naći neki info u vezi toga? iskreno, strah nas je da je dimnjak nazakonski postavljen. Unaprijed hvala na odgovoru. (11.8.2021)

Prvjerite u dimnjačarskoj tvrki koja ima koncesiu za vaše pdručje.

Silvija pita: Poštovani, vlasnici smo stana na prvom katu stambene zgrade. Iznad nas je stanar te sa njegovog balkona nama redovno curi voda. Mislili smo napraviti malu odvodne zlijeb na stropu balkona. Da li za to trebamo suglasnost ostalih stanara? (10.8.2021)

Ako na taj način ne štetite drugima, možete. Nek vam to stručna osoba uradi.

Dunja pita: Da li Upravitelj mora svim suvlasnicima dati primjerak međuvlasničkog ugovora ili ga mogu , kako tvrdi, dobiti samo na uvid ? Da li za nenatkrivenu terasu koeficjent može biti isti kao i za stambeni dio ? Hvala . (10.8.2021)

Svaki suvlasnik bi trebao imati primjerak međuvlasničkog ugovora.
Pričuvuva se plaća na površine koje su navedene u vlasničkom listu.

Vladislav pita: Treba li bivši upravitelj zgrade dati financijsko izvješće za zadnju godinu upravljanja tj. do zadnjeg dana upravljanja zgrade? I kako ga prisiliti da preda financijsko izvješće? (10.8.2021)

Naravno. Trebao je to predati novom upravitelju.
Prisila se vrši sudskim putem.

Ljiljana pita: Susjedi iznad su renovirali stan i skinuli međukatnu izolaciju, tako da buka koja dolazi od njih iznosi od 43 do 62 decibela. Kome se mogu obratiti za pomoć. Naime nemoguće je živjeti u tim uvjetima, a samim tim počinjeno je i kažnjivo dijelo protiv moje imovine.
Hvala (9.8.2021)

Pokrenite sudski postupak protiv susjeda.

 NAJČITANIJE

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Mnogima se čini bespotrebno bacanje novca za servisiranje plinskih uređaja i dimovoda. Nažalost, te osobe nisu u pravu...

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se