boris pita: ugovor sa upraviteljem sklopljen sa krivotvrenim potpisima suvlasnika bez predhodno sastavljenim i potpisanim mežuvl. ugovorom. kome se obratiti kojim institucijama (1.3.2022)

Nema nadležnog tijela osim nadležnosti suta na temelju tužbe ooštećenog (oštećenih). To je kazneno dhelo krivotvorenja isprave.

Silva pita: Poštovani,
kada niste sposobni dati odgovor, barem to i navedite, ili nas savjetujte tko bi ga mogao dati. Tadi se o suvlasniku koji je uzurpirao veći dio zajedničkog hodnika s ostakljenjima. Povećao kvadraturu i ponaša se kao pravi uzurpator uz pomoć predstavnika stanara i upravitelja zgrade. Danas su kriminalci IN, pa je to izgleda razlog zašto nemamo odgovor već godinu dana.
Zavaljujemo na svim neodgovorima.
Silva s suvlasnicima
(13.2.2022)

Imate odgovor samo ga niste znali pronaći. Iako ste nastupili na neprimjeren način evo samo kratki savjet;
-Jedino rješenje je tužba sudu rotiv njega. To može učiniti pojedinac ili zajednica.
(O vašoj sposobnsoti bi se isto dalo razgovarati, ali za to nemamo vremena. Da prodajete stan , nas nebi ništa pitali , a i ne trebate).

Vedrana pita: Predstavnik sam stanara od prošle godine. Obračun za pražnjenje jame radim po postotku udjela (potrošnja vode) tako da ja platim i oni mi refundiraju to. Jedna podstanarka, koja najviše troši, pravi mi problem tvrdeći da se ta jama ne mora prazniti svaki mjesec i zavlači plaćanje, a danas je čak prijetila i vrijeđala.Već se cijev bila začepljivala zbog nepražnjenja (prije mene), mora se prazniti. Kako mogu to riješiti (zgrada je mala i nema novca).Mogu li je ja privatno tužiti za naknadu štete? (7.2.2022)

Da. morate joj skrenuti pozornost da će ukoliko je sud proglasi krivom podmiriti obveze i snositi sve sudske troškove.

Niko pita: Poštovani, zanima me je li ograda balkona/terase u etažiranom stanu zajednički dio zgrade? Nosači su zabijeni u zid zgrade i u međukatnu kontrukciju. Vrši li se sanacija navedene ograde (u slučaju oštećenosti nosača) iz sredstava zajedničke pričuve? (7.2.2022)

Ako je postavljena kao građevinski element po projektu prilikom izgradnje , da.

mladen pita: Nenatkriveni balkon na zadnjem katu zgrade propušta vodu tako da na katu ispod konstatno otpada beton s gornje ploče.Tko je dužan sanirati, zgrada ili osiguranje ,?
hvala (6.2.2022)

Stanari sredsvima pričuve

Ana pita: Postovani,doslo je do zacepljenja odvodne cijevi u sustavu odvodnih voda nase stamene zgrade/5 stanova/.Preko prestavnika smo pozvali hitne intervencije,kvar je otklonjen i sada stanari tvde da za placanje tog troska trebam njihovu suglasnost te da se taj trosak nece podmiriti dok oni ne odobre.Jesu li u pravu ili su takve situacije regulirane zakonom te stanari odlucuju samo o onome sto zakon nije propisao (6.2.2022)

Nisu u pravu. Radi se o nužnom zahvatu. Ako je u pitanju neopravdano visok račun za uslugu, to mogu osporavati , odnosno to dokasati u eventualnom sudskom postupku.

Brankica pita: Poštovani,
etažni sam vlasnik stana u stambenoj zgradi u Sopotu. U zgradi postoje podrumi. Pri kupnji stana nisam to znala. Da li podrum spada u zajedničke dijelove i uređaje zgrade? Imam li pravo na podrum? Ako da, kako da to pravo ostvarim?
Hvala na odgovoru. (4.2.2022)

Ako nitko nije upisn kao knjižni vlasnik idealnih dijelova podruma, to su zajedničke prostorije i svi suvlasnici ih mogu koristoti pod itim uvjetima. U tom slučaju, možete sudskim putem tražiti da se ustanovi vaš idealni dio .

micia pita: imamo problem sa predstavnikom zgrade kojem smo prijavili kvar kanalizacije,napomenuli da ista nije samo naša,što su oni negirali.U popravku uvidjelo se suprotno,i o istome očitovali.Na naše inzistiranje da se utvrdi tko još koristi našu kanalizaciju, utvrdilo se da postoje još dvije zgrade jedna čak bez naše dozvole.Potom se odbija podijeliti trošak,i prijete ovrhom.Nekako se raspodjeljuje trošak ali terete naše osiguranje za cijeli iznos troška,terete nas ze dr. troškove koje ne razumijemo (4.2.2022)

To potanje bi trebalo rješavati preko upravitelja zgrade ako je potrebno i sudskim putem.

Andjela pita: Obzirom na GDPR da li i kako Suvlasnik može dobiti na uvid potpise ostalih suvlasnika na temelju kojih predstavnik stanara odlučuje o financiranju radi sumnje da malverzira s potpisima? (3.2.2022)

Da. Pravo svakog suvlasnika je da može izvršiti uvid u sve dokumente koji su vezani za upravljanje i održavanje zajedničkih dijelova zgrade.

Snježana pita: Poštovani!
U stambenoj zgradi zapalio se dimnjak,nakon intervencije vatrogasaca ustanovili su da dimnjak nije čišćen niti održavan.Kako u zgradu dva puta godišnje dolazi dimnjačar i to se placa iz pričuve obratili smo se upravitelju,jer ni od predstavnice nismo dobili odgovor zašto je dimnjak u takvome stanju da je ugrozio živote stanara(u dva u noći stanare probudio dim u stanovima ).Jedini odgovor bio je da je normalno da se dimnjak svakih 10-15 godina zapali u nekoj zgradi.Kome se obratiti? (3.2.2022)

U ovom slučaju treba utvrditi odgovornost dimnjačara. Ako nije obavio posao po pravilima struke, sobno je odgovorn za sve posljedice.

Kristina pita: Živim na posljednjem katu stambene zgrade, prokišnjava krovni prozor, limar upravitelja zgrade utvrdio je da je prozor strulio, da voda prodire cijelim njegovim opšavom, izolacijska vuna ispod prozora je cijela natopljena vodom.
Čl 5. Uredbe o održavanju zgrada "hitnim popravcima smatra naročito prodiranje oborinskih voda u zgradu, saniranja posljedica istog prodora, te znatnijeg oštećenja krova", ali upravitelj inzistira na potpisu većine.
2 suvl. s nižih katova od nas 4 ne žele potpisati.
? (2.2.2022)

Ponavljamo odgovor:
Ako je krvni prozor izrađen po projektu u izgradnje objekta, održava se sredsvima pričuve. Ako je vlasnik stana naknadno ugrađivao prozor, održava ga vlastotim sredstvima.

Tomislav pita: Postovanje,ugradjujemo lift u stambenu zgradu sa 6 katova i zani ma me oblaganje okna dizala dali postoji zakonska odredba po kojoj se vidi koji (Knauf rigips i sl se smije upotrebljavati ili je to ono može sve? (1.2.2022)

To je stručno pitanje. Odgovor ima izvođač koji se mora pridržavati propisa,

Neven pita: Poštovani,
Imamo problem u zgradi: imamo suvlasnika koji posjeduje 60% nekretnine, a on je ujedno i predstavnik stanara (sam se izabrao) a i upravitelj zgrade (sam se izabrao). Problem je u tome, sto ta osoba taj posao ne obavlja savjesno i zapravo kroz svoja poduzeća (ima ih nekoliko) prazni nas zajednički racun. Npr. Ispostavlja fakture za izvršene usluge i poslove za koje nismo ni znali da se obavljaju. Šta možemo napraviti? Kako se možemo zaštiti? Da li ga mozemo prijaviti i gdje? Hvala (29.1.2022)

Promjenite predstavnika. Ako ste oštećeni podnesite tužbu sudu protiv njega.
(Nažalost, ovo pitanje se jako puno ponavlja, ali kad odgovorimo, nism dbili pnijednu informaciju da je netko promjeno takvog predstavnika.Ne postoi nijedno nadležno državno tijelo koje će štititi ustavna prava koja proizlaze iz vlasništva. Stan možete prodati, pokloniti ili koristit na druči neškodljiv nači, bez pomoći sa strane! To znači da morate i čuvati tu vrijednost.).

Vladimir pita: Poštovani
U najmu smo poslovnog prostora u zgradi. Trenutačno se obavlja djelatnost pečenja pekarskih proizvoda(MTU). Htjeli bi prenamjenit prostor u ugostiteljski(fast food). Pribavili smo sve papire,projekte,ateste,odobrenja (mup,protupožarna,hep ...itd) Ured za graditeljstvo nam traži potpise svih stanara na K.Č,a na kojo se nalaze 200stanova,a u ulazu u kojem je prostor ima 9stana. Koliki postotak suglasnosti se treba prikupit? Unaprijed zahvalni (3.1.2022)

Nije propisano. U zakonu se govori samo o tome da svaki suvlasnik svoj posebni dio može koristiti na neškodljiv način za ostale. To znači da ako jedan od suvlasnika tvrdi da će u to škoditi, može vam stvarati roblem. Prikupljanje potpisa suglasnosti je formalna radnja, ali ako možete dkazati da nećete nikome pmetati normalno korištenje njegovog prostora, nadležno tijelo va nebi smjelo osporiti pravo na opisani način korištenja vašeg posebnog dijela.

Gordana pita: Osiguravatelj zgrade je priznao štetu nastalu u mome stanu. Želim sama popraviti štetu a ne preko GSKG.
GSKG trazi da moju izjavu za uplatu / prijenos sredstava na moj rn potpiše i predstavnik stanara koji smatra da s time nema nikakve veze i ne želu potpisati jer to ne zadire u Pričuvu. Kako rješiti nastalu situaciju (31.12.2021)

Predstavnik suvlasnika ne odlučuje ai može samo potvrditi da ste obavili posao na pravilan način. Uz predočavanje računa, predstavnik treba samo potvrditi da ste to obavili po pravilima struke in normalnoj visini troškova.

Tena pita: Curenje vode kroz strop. Iznad 2 terase. Pozvana je firma za dijagnostiku kako bi se pronasčo tocno mjesto propustanka vode. Placa li pricuva otkrivanje uzroka curenja vode u zgradi ili to mora platiti stanar kojem curi?
Unaprijed zahvaljujem (31.12.2021)

Pričuva! Osim ako je korisnik iznad vas svojom radnjom počinio oštećenje čija posljediva je vlaženje. U tom slučaju se njega može teretiti za trošak.

Krešimir pita: Da li je potreban potpis svih stanara ako se u etažiranoj zgradi jednom stanu dodjeljuje pripadak - garaža u okućnici? Sve je legalizirano i ucrtano, a radi se preetažiranje a suvlasnički udjeli se preuzimaju (ne mijenjaju se). (30.12.2021)

Da.

Jelena pita: Poštovani, otkupila sam garažu od grada Zagreba. Zanima me postoji li način da je legalno prenamijenim u poslovni prostor? Je li potrebna suglasnost stanara zgrade?
Voljela bih je koristiti u poslovne svrhe (ured, šivaona) je li ikako moguće? Struju mogu izdvojiti ali što sa vodom? Koji Zakoji reguliraju tu prenamijenu? (27.12.2021)

Možete izvršiti prenajenu i obavljati djelatnost kojom ne škodite ostalim suvlasnicima.
Za rweguliranje tog pitanja možete dfatne informacije dobiti u uredu za urbanitzam i uredu za gospodarstvo.

Miljenko pita: Uselio sam u stan u zgradi gdje se voda plača po članu domaćinstva. Svaki mjesec na oglasnoj ploči svaki stanar navede broj članova domaćinstva. Predstavnik stanara samoinicijativno prepravlja brojeve članova. Ima li to pravo i šta mogu poduzeti u vezi toga? (19.12.2021)

Nema pravo. Promjenite ga.

Nina pita: Pozdrav. Zbog lošeg stanja na računu pričuve dvoje stanara želi privatno fonancirati obnovu stubišta. Svi stanari se slažu osim predstavnika stanara. Može li on stopirati obnovu? (19.12.2021)

Napravite eo bez njegovog pristanka. Nema pravo na odlučivanje. Može imati samo stav kao i svaki pojdinac. U ovom slučaju se rad o koristi a ne šteti i prema tome nemojte ga ništa ni pitati.

 NAJČITANIJE

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Mnogima se čini bespotrebno bacanje novca za servisiranje plinskih uređaja i dimovoda. Nažalost, te osobe nisu u pravu...

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se