Staša pita: U stanu do mene vrši se adaptacija uz vrlo bučne građevinske zahvate. Radili su jučer tj. tijekom praznika(1. Svibanj), a nastavljaju i danas, dakle tijekom vikenda, tj. neradnim danima. U pitanju je stambena trokatnica sa 12 stanova. Da li se može radove spriječiti tijekom neradnih dana, odnosno vikendom? (2.5.2020)

Ne postoje propisi po kojima se izravno može izreći zabrana, ali možete u slučaju narušavanja javnog reda i mira pozvati policiju.

Ivan pita: Susjed iznad nas lupa po električnim bubnjevima od 7h u jutro do 12h u noći. Na naše opomene i opomenu Upravitelja zgrade ne reagira. Što nam je činiti? (1.5.2020)

U svim slučajevima težeg narušavanja javnog reda i mira zovite policiju. Evidentirajte slučajeve i uz svjedoke pokrenite postupak pred nadležnim sudom.

Drago pita: Ako svi u ulazu stanari nisu suglasni sa odlukom da se ugrade ulazna vrata u ulaz i postavi kamera jeli to protupravno ili imaju pravo postaviti vrata iako nisu svi suglasni? (1.5.2020)

Ako su dotrajala i ako je popravak skuplji od nabave novih, logično je da je dovoljno 51%.

Katarina pita: Postovani,
Interesiraju me kakva ce biti pravila za apartmane koji su u stambenim zgradama, tj. hoce li se ograniciti iznajmljivanje ukoliko iznajmljivac nije u vlasnistvu cijelog objekta u vrijeme epidemije (u mom slucaju dva stana i jedan apartman u sredini). Hoce li moci iznajmljivati bez suglasnosti ostalih sustanara jer smo vec u vise navrata u poslijednjih mjesec dana sreli ljude kojem je isti taj apartman iznajmljen normalno bez prijavljivanja. U zgradi su tri starije osobe loseg zdravlja (1.5.2020)

To je pitanje zaStožer civilne zaštite jer ne postoje drugi propisi koji bi ograničavali pravo na iznajmljivanje.

Sanja pita: Postovani, posjednjih 15 godina i vise, Trpim zajedno sa svojom obitelji uznemiravanje od strane susjeda slušanje glazbe, pjevanje, vrijeđanje. Naime susjedi su svaki dan po utjecajem alkohola, nisu u radnom odnosu i razni ljudi dolaze kod njih.
Sve je kuluminiralo u noći 28.04. kada sam pozvala policiju i jedna osoba ženskog roda je bila kod njih je odvezna u policijsku postaju. Koji su moji sljedeći koraci? Jer vise ne možemo izdržati svakodnevno maltretiranje. (1.5.2020)

U svim prilikama ozbiljnijeg narušavanja javnog reda i mira tražite intervenciju policije. Sve slučajeve evidentirajte. Po mogućnosti osigurajte svjedoke i podnesite prijavu sudu protiv vlasnika stana.

Petar pita: Poštovani,
zgrada ima 3 etaže poslovnih prostora i nad njima 8 etaža stambenih prostora. Trenutno svi imaju jednog predstavnika stanara (gosp. je vlasnika stambenog dijela). Da li je moguće da se poslovni dio zgrade izdvoji u smislu da odredi svog predstavnika suvlasnika (samo za svoje 3 poslovne etaže) te plaća pričuvu na svoj izdvojeni račun.
Hvala (1.5.2020)

Ne. Zgrada je cjelina i ne može se na taj način izdvajati posebni dijelovi jer imaju zajednički krov, fasadu, infrastrukturu i d.

J pita: Pozdrav! U zgradi je utvrđeno puštanje plina, te tvrtka koja se bavi distribucijom plina zahtjeva da se postave nove nadžbukne cijevi umjesto saniranja starih. Koji postotak potpisa za suglasnost stanara je potreban da se radovi odrade (51% ili 100%)? (30.4.2020)

To je stručno potanje. U pravilu se cijevi postavljaju nadžbukno upravo zbog lakših intervencija U svakom slučaju predlažemo da pozovete neutralnu stručnu osobu da izvrši pregled.

Milena pita: Poštovani, molim vas da me uputite kome prijaviti upravitelja zgrade, naime isti odbija ažurirati fin.karticu tako da nemamo uvid u stanje računa zgrade kao i plaćanja, naprosto ignorira suvlasnike. Takodjer, glede lifta, kasni se s izradom preko 1,5 god., prijatelj mu je izvođač, lift mu je u cijelosti platio s našeg računa mimo ugovonih rokova, a od lifta ni L .

Lp (29.4.2020)

Promijenite upravitelja,angažirate odvjetnika i podnesite kaznenu prijavu nadležnom sudu. Prijavu može podnijeti pojedini suvlasnik, grupa ili svi zajedno.

Dagmar pita: Poštovani,
Da li postoji zakon o čišćenju zajedničkih prostorija u zgradi (tavan, podrum..) radi ne daj Bože nekakvog požara ili sl.? Hvala na odgovoru (28.4.2020)

U pripremi je novi zakon koji bi u općem smislu i to pitanje jasnije definirati.

Petar pita: Poštovani,

treba li zgrada/kuća od tri suvlasnika od kojih svaki posjeduje jednu etažu nužno imati upravitelja zgrade/kuće ili se to može drugačije urediti?
Ako može, zanima me gdje mogu pronaći detalje oko toga?

Hvala.

Petar (28.4.2020)

U pripremi je novi zakon koji bi to trebao jasnije definirati.

Zrinka pita: Poštovani, imam neiskorištenu terasu izpred zgrade zajedno sa jednom susjedom. Prema terasi imamo samo prozore bez vrata. Kome se treba obratiti da od postojeceg prozora probijem vrata na terasu i trebam li suglasnost ostalih stanara u zgradi? (28.4.2020)

Bez suglasnosti ostalih suvlasnika i odobrenja od nadležnog odjela za urbanizam ne možete.

Sanja pita: Susjed na krovu zgrade ima 5 satelitskih antena od kojih jednu pricvrscenu na zid naseg stana, imamo li pravo traziti da je makne jer imam malu bebu i bojim se zracenja.
Taj isti susjed se stalno presetava po krovu zgrade sto mi stvara nelagodu i nesigurnost buduci da je nas stan na krovu sa niskim prozorima, imamo li pravo traziti da predstavnik stanara odobrava izlaz na krov samo po opravdanoj potrebi? (28.4.2020)

Ako vam smetaju antene i ponašanje suvlasnika u normalnom životu, možete sudskim putem zahtijevati da se stanje promjeni. O tome ne odlučuje predstavnik.

Hrvoje pita: Poštovani,

da li je točno zakonski propisano koji postotak vlasništva suvlasništva je dovoljan odnosno mjerodavan za provođenje neke odluke stanara ili je taj postotak stvar internog dogovora stanara.

(28.4.2020)

Određeno je zakonom;
-Za redovito održavanje 51$ suglasnosti po udjelu u vlasništvu
-Za izvanredne poslove 100% suglasnost svih suvlasnika

Aleš pita: Poštovani,
u Šimunima na Pagu u novo izgrađeni zgradi smo trije vlasniki a svak vlasnik u zgradi ima svoj stan. Zgrada nam služi kao zgrada za odmor i ne kao zgrada za stalno prebivalište, zato u zgradi nema mnogo zajedničkih dijelova osim strehe, hodnika, pročelja i septičke jame.

Zanima me, dali moramo uklopiti Ugovor sa Upraviteljem ili se možemo o upravljanju zgrade dogovoriti međusobno ugovor za upravljanje grade i otvoriti svoj račun za skupljanje prićuve.
LP
Aleš (28.4.2020)

Morate imati upravitelja registriranog za obavljanje te djelatnosti

ivica pita: Da li može biti predstavnik suvlasnika osoba, referent iz firme koja upravlja zgradom. Naime imam takav slučaju u Splitu. I da li je u redu i zakonito, da se nama, koji se bavimo turističkom djelatnošću digne pričuva za 1kn/m2 i to bez ikakvog obrazloženja, samo su nam poslali uplatnice,
S poštovanjem Ivica
(28.4.2020)

Zakonom je predviđeno da predstavnik može biti samo jedan od suvlasnika. Pogledajte članak na našem portalu "Odzvonilo predstavnicima suvlasnika......"

Ivan pita: Pišem u ime gđe Anđeline Katalinić.

Upravnik zgrade i vlasnica stana iznad mene odbijaju otkloniti kvar u njenom wc-u (puknuta školjka) koji meni stvara vlagu te smrad u kupaoni te kuhinji, te odbijaju komunicirati sa mnom o tom problemu (upravnik poklapa slušalicu pri pozivima).

Kome se obratiti da ubrza otklanjanje kvara koji već 3 tjedna ometa moj život, pošto ne smijem izlaziti iz stana zbog trenutne epidemiološke situacije te zbog moje 100 postotne invalidnosti. (27.4.2020)

Trebalo bi ići tužbom protiv vlasnika koji svoj stan koristi na škodljiv način za ostale. Probajte obavijestiti sanitarnu inspekciju. Ne očekujte ni od njih neko brzo riješenje.
Upravitelj bi morao to uzeti i kao dio svoje obaveze.

Miljenko pita: Lokacija strogi centar tramvajskim prometom godinama narusene statike zgrada sto je dokazano sada potresom
Radi nejednakih tramvsja potrbno je stalno popravljsti prugu posrbno na krizanjima.Unatoc svakodnevnim urgencijama za smanjenje brzine, propis je 5 km preko i pred krizanjem, zgrade natim lokacijama se tresu pri svakim prolaskom Mozete li urgirati? Udruga bitrebala zaprijetiti blokadom prometa tramv u Centru i uvodjenjem busova koji sada dobro funkcijamorsju i nema nikakovih trsenja zgtad!! (27.4.2020)

Udruga nažalost ne može pružati pravnu pomoć jer se radi o privatnom vlasništvu. Ustavom je određeno nepovredivo pravo vlasništva, a ostalim propisima na koji način se isto štiti. Uglavnom se sve svodi na sudsku zaštitu.Morate prikupiti sva dokaze i sudskim putem štititi svije vlasništvo.

Bozo pita: Postovani,
Kako se obracunavaju koeficijenti za izracun pricuve i sto ulazi u taj obracun? Da li se vrt i vanjsko parkirno mjesto koji pripada jednom od stanova uracunava? (27.4.2020)

Na temelju površine posebnog dijela (stan, garaža, poslovni prostor). Ostalo samo na temelju 100% odluke suvlasnika. Koeficijent je za sve isti osim u dogovoru svih suvlasnika (npr da za garaže bude drugačiji).

Alma pita: Dvije godine nam curi voda od susjeda iznad. Poduzeli smo sve preko upravitelja zgrade kako je propisano međutim sve ono što su do sada poduzeli nije riješilo problem i padaju nam dijelovi plafona.Sada su ustanovili da susjed iznad treba mijenjati cijevi.Budući da je sve do sada naplaćeno iz pričuve zanima me da li je upravitelj obavezan vratiti na račun zgrade novce koji su bezuspješno potrošeni a kvar nije saniran i koja je procedura za navedeno.Hvala (27.4.2020)

Ako je kvar na instalaciji koja pripada stanu iznad, vlasnik je dužan o svom trošku otkloniti isti. U pravilu bi trebala uslijediti tužba protiv tog vlasnika.

Snjezana pita: Postovani,
u zgradi od 5 stanova, vlasnici cetiriju stanova dogovorili su uvođenje vodne slavine u zajednicko straznje dvoriste. Vlasnica jednog manjeg stana protivi se tome. Koliki postotak pristanaka nam je potrebam za izvrsenje ove radnje?
Hvala i lp. (26.4.2020)

Možete o trošku vas četvero sve to provesti. Naravno i dalje sve ide na vaš trošak. Sve to pod uvjetom da peta osoba ne trpi nikakve štetne posljedice.

 NAJČITANIJE

Prinudni upravitelj ili prisilni upravitelj

U "Jutarnjem listu" 01.06.2020 , objavljen je članak vezan za stanje u stambeno poslovnoj zgradi u Zagrebu. U članku se između ostalog spominje i "prisilni upravitelj", umjesto "prinudni upravitelj"

Fond za zaštitu okoliša sufinacira ugradnju kondenzacijskih bojlera

FZOEU je objavio natječaj za sufinanciranje ugradnje kondenzacijskih bojlera za građane sa područja oštećena zemljotresom

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se