Stela pita: Poštovani,
u zgradi je došlo do kvara u ormariću za struju na jednom od katova zgrade.
Navedeni kvar uzrokovao je kvarove na aparatima u stanovima na tom katu.
Trošak popravka i hitne intervencije plaćen je iz pričuve.
Suvlasnici sada traže da im se iz pričuve plati trošak popravka aparata koji su oštećeni.
Da li imaju na to pravo? (4.6.2020)

To je jedno od pitanja na koje se odgovor traži u odlukama suvlasničke zajednice. Pričuva je za održavanje zajedničkih dijelova i infrastrukture. Posljedice su pitanje koje je zanemareno . Logično bi bilo da se i to rješava, ali je potrebna suglasnost svih ostalih suvlasnika.
Nije nam priznati dali je to bilo riješavano u nekom sudskom postupku.

Ivan pita: Poštovani, molim Vas da mi odgovorite da li postoji zakonska obveza za izradu plana evakuacije za sve stambene zgrade. Naša zgrada ima četiri stana. Sastoji se od podruma, prizemlja, prvog kata i potkrovlja, 720 m2, izgrađena 2008.
Unaprijed zahvaljujem, Ivan. (4.6.2020)

Nažalost, nema zakonskih odredbi po kojima bi to bila obveza suvlasnika.

Željko pita: Koliko uzimaju mjeseno tvrtke za odrzavanje zgrade od 20 stanova 1615 m2samo info .Zanima me naknada koja je kod nas u zgradi 6048 kuna godisnja ,a 504,98 mjesecna (3.6.2020)

Upravitelji su na slobodnom tržištu i prikupite više ponuda iz kojih ćete doći do potrebnih informacija. Nema pravila o fiksnoj naknadi.

Bruno pita: Predsjednik stanara tražio je suglasnost da se pristupiti obnovi fasade. Dobio je 51% glasova. Potom je na oglasnu ploču objesio 2 ponude, sam je odabrao izvođača i boju fasade. Vlasnici stanova smo se složili da fasadu treba obnoviti, ali nitko nas nije pitao za kojeg izvođača jesmo, dali nam je cijena prihvatjiva i koju ćemo boju fasade odabrati. Upravitelj ce nam poslati rate i visoke iznose, a dali smo suglasnost jedino za obnovu,trebalo nas je pitati i za boju i za cijenu. Što nam je cinit (3.6.2020)

Svaki suvlasnik ima pravo i obvezu sudjelovanja u upravljanju i održavanju zgrade. Možete i vi potražiti ponude i dati prijedlog.

Milija pita: Susjed je u hodnik stambene zgrade kraj ulaza u moj stan odložio stari ormar. Da li je njegov postupak protuzakonit? (3.6.2020)

Da. To je zajednički dio. Mora ga koristiti na neškodljiv način kao i ostali ili po odobrenju svih ostalih suvlasnika.

TONČI pita: Vlasnik stana iznad mog, dao je svoj stan u najam i u njemu je najmoprimac otvorio dječji vrtić.
Kako je riječ o zgradi bez ikakve zvučne izolacije, ja trpim od buke iznad glave nastale uslijed trčanja, igranja i plača djece.
Molim Vas savjet, šta da uradim, odnosno kome da se obratim.
Hvala ! (3.6.2020)

Uredu za gospodarstvo gdje se izdaju dozvole dostavite prigovor. Dozvola se izdaje za djelatnosti koje nisu škodljive za ostale suvlasnika

Maja pita: Stan u zgradi sa tri stana kupili smo prije 9 godina. Zgrada je napravljena na tvrdom djelu terena, a parking na nasutom . Sada smo uočili da se parking urušava tj. da se odvaja od zgrade ( teren sliježe)
Koja je procedura da se obratimo vlasniku od kojeg smo stan kupili kako bi nam to sanirao i da li uopće možemo?
Radi se o fizičkoj osobi
Hvala
(3.6.2020)

Teško . Prošlo je dosta godina. Međutim , probajte vidjeti dali se to može prikazati kao prikriveni nedostatak. Za to vam je potreban stručni pregled i kvalitetan odvjetnik.

Robert pita: Koliko treba skupiti potpisa da bi se prešlo sa kotlovnice na etažno grijanje i dali je moguće odspojiti kotlovnicu bez potpisa svih stanara, te dali se može napraviti dimnjak kroz stan bez suglasnosti vlasnika stana, (2.6.2020)

100%.
Dimnjak se može postavljati samo na neškodljiv način i po pravilima struke ako to nije projektom predviđeno.

Sanja pita: Poštovani, ispred naše zgrade nalazi se suženje ceste, vrlo nepregledno i opasno za sve uključene u prometu. Ukoliko bi se s Gradom dogovorili da se ispred našeg dvorišta napravi nogostup na način da se odreknemo dijela dvorišta, tko bi bio odgovoran za održavanje nogostupa? Naime, sustanari nisu oduševljeni tom idejom jer se boje padova po snijegu te odgovornošću nas, odnosno zgrade, za iste. Hvala unaprijed! (2.6.2020)

Bez obzira na namjenu, vlasnik održava taj dio okućnice. Jedino ako se Jedinica lokalne samouprave odluči za održavanje, to morate sa njim vidjeti.

IVAN pita: Zgrada peterokatnica u Zgb je stradala u potresu. Moj stan na zadnjem 5. k je dobio CRVENU oznaku. Obavili smo detaljan pregled zgrade i dobili izveštaj statičara o izvršenom pregledu zgrade i prijedlogu sanacije. Zaključak izvještaja je: hitno uklanjanje fasadnih zidova i stropa mog stana kao i dijela krovišta iznad stana, te izrada projekta rekonstrukcije cijelog 5.k, jer postoji opasnost od gubitka stabilnosti konstrukcije 5. kata. Da li za takve hitne radove trebaju potpisi svih suvlasnika? (1.6.2020)

Ne. To je nužni zahvat!

Tamara pita: Postovani,
Izabrali smo upravitelja zgrade Ri19 doo
Da li mi kao zgrada od 6 stanova moramo imati predstavnika ili svatko od stanara moze kontaktirati sa upraviteljem ? (1.6.2020)

Trebali bi izabrati predstavnika. Ako ga nemate, u ugovoru o upravljanju treba detaljnije navesti obveze upravitelja.

Ina pita: Postovani,

Uselili smo pocetkom godine u stan. U meduvremenu, pricuva je porasla te ju redovno placamo. Na upit predstavniku zgrade da nam preda godisnje izvjesce odbijeni smo te se isti izvlaci sa odgovorom da nam je to duzan dati bivsi vlasnik stana. Takoder, predstavnik zgrade iskljucivo sam koristi zajednicku prostoriju te ne zeli nikome dati kljuc iste. Sumnjam na malverzacije sa novcem .Ne znam da li imamo upravitelja. Sustanari su svi +85.Kome se obratiti? (1.6.2020)

Takav predstavnik zaslužuje da bude smanjen po kratkom postupku jer ne izvršava svoje obveze , a u izvjesnom djelu zloupotrebljava svoju poziciju jer za to nema nikakvih prava i ovlasti.

Rozvita pita: U zgradi ima 8 stanova. Dva stana u vlasništvu su tvrtke koja je u stečajnom postupku od 2016 godine. Ostali suvlasnici zgrade redovito plaćaju troškove upravljanja i održavanja zgrade. Upravitelj zgrade pokriva potraživanja od tvrtke u stečaju iz rezervnog fonda za popravak i velika ulaganja. U zadnjih pet godina uštedjeli smo 1.000 kuna. Je li takav način pokrivanja troškova tvrtke u stečaju zakonit? Unatoč našem pozivu, upravitelj nije podnio nikakvu ovrhu. (1.6.2020)

Potrebno je pokrenuti postupak da se obveze podmire iz stečajne mase.

Željko pita: Ugovor o upravljanju u ime suvlasnika potpisala je osoba koja nikada nije bila suvlasnikom u predmetnoj višestambenoj zgradi. U ugovoru se lažno predstavila kao "suvlasnik - predstavnik suvlasnika" (lagala je). Isti ugovor navodno je sklopljen 31. 12. 1997. temeljem Međuvlasničkog ugovora sklopljenog 28.12. 1998. (antidatiran je Ugovor o upravljanju). Vi kažete da vrijedi takav ugovor i da sam dužan plaćati pričuvu temeljem krivotvorina - obrazložite??? (1.6.2020)

Pogrešno ste negdje pročitali. Takav ugovor je nevažeći, a čak je i kazneno djelo ako se radi o krivotvorenju podatak.

Željko pita: Zgradom je upravljao fond prije stupanja na snagu zakona 01.01.1997. Rok za sklapanje ugovora je 31.12.1997. Međuvlasnički ugovor zaključen je 28.12.1998. i istoga dana predan fondu koji je prestao s radom 31.12.1997. Jedinica lokalne samouprave bila je dužna odrediti prinudnog upravitelja a nije to učinila jer ugovor nije sklopljen u roku. Vi kažete da sam dužan plaćati pričuvu iako je ugovor zaključen godinu nakon proteka roka i predan fondu koji već godinu dana ne postoji.??? (1.6.2020)

Pričuva je zakonska obveza.Navedene okolnosti su dovele do neželjenog stanja. Ne ulazimo sada u detalje, ali samo da naglasimo da je zastara nakon proteka 3 godine ako se u međuvremenu ne poduzmu potrebne zakonom propisane radnje. Ako ste u nejasnoj situaciji, zatražite pomoć odvjetnika jer mi ne smijemo pružati pravnu pomoć-

Ivan pita: Smijem li ja postaviti satelitsku antenu na dimnjak zgrade koji nije u upotrebi. Zgarda ima 4 kata i ja sam na zadnjem katu. Antena je iznad mog stana i ne smeta nikom. (1.6.2020)

Svi suvlasnici zajedničke dijelove mogu koristiti na neškodljiv način za ostale.

Meta pita: Vaš odgovor oko dimnjaka nije doslijedan. Kažete : pozovite dimnjačara koji ce vam dati strucno mišljenje. Molim da konkretizirate TKO neka zove dimnjacara. To treba po mojem mišljenju upravitelj zgrade, dimnjak je zajednički dio i ne mogu ja kao žrtva plačati još troškove dimnjačara. Molim vas za decidiran odgovor tko je odgovoran za pregled, sanaciju dimnjaka i tko nosi troškove. Jedna jedina osoba loži, 4 osobe imamo probleme, onih 9 bez problema nemaju sluha za to...Molim vas, važno mi je. (1.6.2020)

Prema Uredbi o održavanju zgrada, održavanje dimnjaka i ispitivanje je dio koji se pokriva iz pričuve (mogli ste i sami pročitati).To se ne odnos na dimnjake koje je neki od suvlasnika naknadno ugradio za svoje osobne potrebe. Korisnik je dužan samo u slučajevima kad nestručnim ili nepravilnim korištenje izazove štetu.

Krunoslav pita: U našoj kupaonici došlo je do izljeva na spoju iz školjke u odvodnu coje. To je uzrokovalo važnu mrlju na strop u kupaonice ispod nas. Da li se iz pričuve podmiruje susjedova šteta i na koji način. Naime on zahtjeva da mu mi podmirimo štetu. Hvala! (31.5.2020)

Priključni sustav odvodnje se održava sredstvima pričuve. Međutim, spoj na taj sustav izvode vlasnici i u slučaju greške su odgovorni za posljedice.

Robert pita: Da li slobodan prolaz oko stambene zgrade mora bit zajamčen iako su pojedni stanari vlasnici okučnice u prizemlju.
Da li stanri u prizemlju imaju pravu zatvoriti i zaključati 3/4 okučnice zgrade?
Po kojem je to pravilniku ili zakonu određeno? (31.5.2020)

To područje nije dobro regulirani nikakvim propisima. Suvlasnici su idealnom djelu vlasnici i okućnice, i trebali bi među-vlasničkim ugovorom i to regulirati. U pravili, zgrade bi trebale imati slobodan prilaz sa svih strana zbog izvanrednih situacija (požar, potres i sl.).

Ines pita: Postovani,
Stanari smo zgrade sa 5 stanova od kojih jedan jos uvijek nije prodan. Nemamo upravitelja zgrade.
Prostor u prizemlju zgrade, ispod stepenica, za koji nam je prilikom kupnje receno da predstavlja zajednicki prostor svih stanara (ostavu), investitor je izjavom ovjerenom kod javnog biljeznika dao na koristenje samo jednim stanarima u kompenzaciju za odrzavanje pumpe za vodu u navedenom prostoru. Ljubazno molim je li isto legalno obzirom da se radi o zajednickom dijelu zgrade?
Hvala (30.5.2020)

Ako se to smatra posebnim djelom , onda je investitor imao pravo. To što je rečeno, a nije registrirano, ne smatra se zakonitom obvezom.

 NAJČITANIJE

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom
Dimnjaci i sigurnost

Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Dim-stručni časopis

Dim-stručni časopis

Dolazi sezona grijanja. Ispravnost uređaja i opreme i primjena nove tehnologije za opskrbu toplinskom energijom faktor sigurnosti i zaštite okoliša.
Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se