Hrvoje pita: Poštovani,
Stanari su se većinom izjasnili za sanaciju krova ali bez uvida u ikakve ponude smatrajući da će se ponude skupljati nakon tih potpisa. Međutim, izvođača radova je izabrao GSK preko kojeg je išao kredit ali nitko od stanara ne zna tko radove izvodi, koliko posao košta, što je Ugovoreno u smislu obveza izvođača radova. Upiti se šalju u GSK ali odgovori stižu na kapaljku. Što poduzeti?
Hvala i lp,
Hrvoje (9.3.2021)

Imate pravo i obaveziu sudjelovanja u upravljnju zgradom to znači da ste "dužni znati " sve ono što se događa uposlovima uoravljanja i održavanja zgrade. Ako nastanu neke posljedice, svoje pravo možete štiti sdkim putem.

Albert pita: DA li predstavnica stanara može biti osoba koja nije stanar zgrade, a ignorira pitanja koja joj ne odgovaraju i ne iskazuje javno račune. (7.3.2021)

Po zakonu ne može biti predstavnik, a ne može vas zastupati berd nadležnim tijelima i u drugim pravnim poslovima. On mže samo formalno obavljati poslove sve do trenutka nastupanja eventualnih poslljedica.

Tvrtko pita: Živim u zgradi na 3 kata, susjedi s 3 kata su postavili vrata i rešetke te zatvorili slobodan pristup 3 katu i krovištu. Što se tu može poduzeti? Koje su zakonske mogućnosti?

Hvala (6.3.2021)

Možete sudskim putem zahtjevati za se to ukloni jr nema pravo.

Lucija pita: Stan iznad mene ima terasu koja je vlasništvo tog stana. Kod mene se na vanjskom zidu pojavila vlaga koja vjerojatno dolazi s te susjedove terase.
Zanima me tko je u ovom slučaju dužan snositi troškove sanacije (pošto upravitelj svjetuje da tužim susjeda iznad što ne smatram ispravnim)?
Spada li ovo u hitnu intervenciju, jer već nekoliko mjeseci zovem i molim i predstavnika i upravitelja da se netko pojavi i barem otkrije u čemu je problem?
(6.3.2021)

Pogledajte "Učestala pitanja"

Andreja pita: Poštovana/i,
suvlasnici smo stambeno-poslovne zgrade koja je stradala u potresu 22. ožujka 2020. i koju bi željeli obnoviti. Do sada nismo imali upravitelja, a kako pojedini suvlasnici raspolažu skromnijim financijskim sredstvima za obnovu interesira nas koje su nam mogućnosti i pod kojim uvjetima možemo realizirati kredit za financiranje radova na obnovi zgrade ukoliko se odlučimo za vas kao upravitelja.
Unaprijed hvala.

S poštovanjem,

Andreja (6.3.2021)

Udruga nije "upravitelj". Morate donijeti odluku o izboru upravitelja ili se obratiti gradu da vam odredi prinudnog upravitelja.

Lana pita: Postovani,
Ukoliko se suvlasnicka zajednica odlucila na pokretanje postupka iskljucenja na zahtjev vecine zbog situacije koja traje 20 g. koja je uloga upravitelja, jesu li oni duzni biti dio takvog postupka i sudjelovati u njemu ili se mogu (kao sto se nas ) ogradivati ???
Hvala ! (5.3.2021)

Nije dovoljno jasno zakonom modređeno. Možete donijeti odluku suvlasničke zajednice kojom čete ovlastifi upravitelja da obavlja formalne radnje za pronazak ovlaštenog odvjetničkog ureda koji će voditi predmet u ime i za račun ostalih suvlasnika.

Biljana pita: Ako se digne kredit na zgradu za novi krov, dali oni koji nisu potpisali za kredit ako prodaju stan nemoraju plaćati pričuvu (24.2.2021)

Vlasnik plaća pričuvu

Filip pita: Poštovani,
U stanu su mi popucali zidovi i pločice u kupatilu. U stanu nije bilo nikakvih građevniskih radova. Da li se sanacija može obaviti iz sredstava pričuve zgrade jer očito je došlo do slijeganja zgrade. Firma koja održava zgradu tvrdi da slijeganje zgrade ne ulazi u problem cijele zgrade.
Molim Vas za pomoć (24.2.2021)

Ako je to i u drugim stanvima, onda je to problem zgrade . Ako je zgrada novija, treba vidjeti odgovornost investitora.

Tomica pita: Znaci stan u novom jelkovcu mama od moje cure ima 3 kceri koje su sada sve punoljetne i ima kucu u kojoj ima uvjete za zivot i sve, ona je trebala izgubiti pravo na taj stan vec no posto moja cura rodila sad ponovo kao ima pravo na taj stan, zanima me di da se obratim jer po mome ona nebi trebala stanovati u tom stanu, niti placa retije redovito, a ima drugu kucu samo nije pustila da ljudi vide da ima uvjete za zivot tamo (22.2.2021)

Potražite savjet odvjetnika

Ariana pita: U zgradi sa 5 stanova, svaki vlasnik stana je i suvlasnik idealnog dj. zajedničkog vrta koji svi koriste zajedno, uključujući peku i mali, otvoreni, prostor za drva, a koji je , davno platio i postavio jedan suvlasnik. Novi suvl. traži uklanjanje prostora za drva. Isti prostor za drva ima 4 m2 i daleko je manji od idealnog dijela koji pripada suvlasniku koji ga je postavio. Novi suvlasnik je to znao i kupio stan te se 5 g. nije žalio, a sad to traži iz obijesti. Smije li to i kako se zaštititi? (22.2.2021)

Svaki suvlasnik koristi zajedničke dijelove na neškodljiv način za ostale. Ako mu smeta, neka ide sudskim putem gdje reba dokatati škodljivost odnosno posljedice koje trpi.

Mateja pita: Predstavnica je bez mog znanja s dimnjaka uklonila antenu i satelit te iste bacila. Ne samo da nezeli kupiti nove i montirati ih vec tvrdi kako je adaptiran krov i da “po zakonu se antene ne mogu instalirati na dimnjak”.
Sada vec 3 mjeseca nemam tv. Sto napraviti? (10.2.2021)

Predstavnica nije "gazdarica" i nema pravo na postupanje na taj način. Koliko nam je poznato , ne postoje neki propisi kojima bi se određivala pravila za postavljanje antena. Jedinica lokalne samouprave može ograničiti neka prava i to isključivo ako se ne uklapa u urbane prpise. To samo mora biti na neškodljiv način za ostale suvlasnike.

Predrag pita: Preko 80% stanara (12 za 1 protiv, 2 stana prazna, 3
stana - stanari se rjetko pojavljuju) se suglasilo da se u kucu kroz stubiste (4 kata, 18 stanara)) uvede opticki kabel sa dvije razvodne kutije.

Stanar koji je odbio potpisati tvrdi da treba:
1. 100% potpisa,
2. da treba trazit dozvolu
3.i da sve to nece izgledat estesko.

Molim vas komentirajte / savjetujte. Hvala (10.2.2021)

Ako se radi o troškovimampričuve, potrebna je suglasnost svih suvlasnika. Međutim , ako to postvlaju davatelju usluga, bitno je samo da se instaacije postave na neškodljiv način za ostale suvlasnike.

Danijel pita: Poštovani,
Predstavnika stanara izabrao je investitor.
Da li je to legalno obzirom i što možemo napraviti jer se predstavnik stanara oglušuje na mnoge zamolbe i reklamacije vezane za zgradu. Također si je odredio pozamašnu svotu koju prima kao naknadu (10.2.2021)

Ako je predstavnik sam izabrao investitora bez potrebne suglasnosti suvlanika, može kazneno odgovarati za sve štetne posljedice tog djela.

Snježana pita: Vlasnici smo stana od 80 m2 na prvom katu stare zgrade koja već barem 5 godina nije stigla na natječaj iako je postignut kvorum. Ispod nas su hladni i otvoreni prostori i vlaga je stigla do stana, do podova i zidova. Što poduzeti? Ako investiramo sami u izolaciju stropa, prostora koji su ispod nas, kao i u fasadu, upravitelj kaže da ćemo svejedno morati sudjelovati u troškovima kada dođe fasada na red. Stan ima 80 m2 i troškovi bi bili visoki. Što raditi a da ne živimo u vlazi? (25.1.2021)

AOvdje se radi o nužnim zahvatima i upravitelj bi trebao predložiti rješenje. Ako budete prisiljeni da sami rješavate problem ,prethodno izvršite stručni pregled i konstatirajte stanje. Najbolje da vam to izvrši sudski vještak građevinske struke. Za sve troškove koje budete imali morate imati originalne račune od legalnih tvrtki. Kvalitetan odvjetnik će vam pomnoći da podnesete tužbu protiv odgovornih osoba i na taj način će vam se morati refundirati troškovi.
Ipk, nanajbolje bi bulo da se to uradi sukladno Zakonu što znači da se troškovi pokriju sredsvima pričuve.

Nikolina pita: Postovani, u stanu ispod naseg ne boravi nitko vec dulje vrijeme s tim da je vlasnica ziva samo se ne zna gdje je tocno trenutacno. Stan joj je pun zohara koji idu u susjedne stanove pa tako i u nas i prozor je sirom otvoren pa golubovi ulaze unutra i grade gnijezda. Kome se obratiti za pomoc s obzirom da predstavnik stanara kaze da on tu ne moze apsolutno nista. Hvala! (24.1.2021)

Upravitelj je dužan poduzeti mjere da se pronađe vlasnik i da mu se prenese obveza normalnog održavanja stana. Nijedan vlasnik ne može držati svoj stan na način škodljiv za ostale suvlasnike.
Ako ne ide na drug način , podnosi se prijava nadležnom sudu odakle će se po službenoj dužnosti ići na utvrđivanje stvarne adrese stanovanja.

Petra pita: Poštovani,predstavnik stanara nase zgrade nije niti vlasnik niti suvlasnik stana.U zgradu se ude na glavna vrata ili na dvorisna vrata koja su uvijek otkljucana i sirom otvorena.Niti nakon provale u jedan stan predstavnik i njegova zena ne dozvoljavaju da se dvorisna vrata zatvore,a kamoli zakljucaju.Ne osijecam se sigurno u svom vlastitom haustoru a s predstavnikom se ne mozes dogovoriti.Muz mi je vlasnik stana on bi bio predstavnik samo da se pokrene to da se vrata zakljucavaju.Na koji nacin? (24.1.2021)

Neka vaš suprug pribavi sglasnost nadpolovične bvećine suvlasnika da ga imenuju za predstavnika. Na temelju toga napiše se odluka sa kojom se javlja upravitelju gdje potpisuje anex ugovora u međuvasničkim odnosima i preuzme obvezu predstavnika.
Sadašnji predstavnik zapravo to i nije jer po zakonu i ne može biti jer nije knjižni vlasnik oposebnog dijela zgrade.

Valentina pita: Kupila bih stan s potkrovljem. Potkrovlje je neuređeno, no provedene su sve instalacije (voda, struja, kanalizacija) i navedeno je u vlasnickom listu. Osim mojeg postoji jos jedan stan sa potkrovljem u vl.pairu nasuprot mene. Znam da je krov zajedničko vlasništvo svih suvlasnika. Zanima me, ukoliko bih uređivala prostor u potkrovlju (pazeći na statiku zgrade, samo suha gradnja) i dodavala krovne prozore, koje dozvole je potrebno ishoditi. Unaprijed Vam puno hvala na odgovoru. Lijep pozdrav (23.1.2021)

Uz pribavljene suglasnosti svi suvlasnika, javite se nadležnom uredu za urbanizam gdje ćete dobiti potrebne informacije.

Roko pita: Poštovani,
Zgrada ima 16 stanova koji su prilikom useljenja opremljeni plinskim kombiniranim bojlerima. Bojleri su loše kvalitete i užasno su skupi za održavanje. Dio stanara bi ih zamijenio kondenzacijskim bojlerima koji zahtijevaju rekonstrukciju dimnjaka koja bi onda podrazumijevala promjenu svih bojlera. Naravno neki stanari nisu za to. Koji postotak suglasnosti suvlasnika mora biti da bi se ipak krenulo u taj postupak? Hvala. (23.1.2021)

Iako postoji direktiva EU o obvezi ugradnje kondenzacijskih bojlera, do danas to kod nas nije kvalitetnim propisima rijšene. Naša je preporuka da se i dalje koriste konvencionalni bojleri ako su ispravni, ali da e paralelno za promjene pripremaju zgrade na način da inestiraju u odgovarajuće dimovide o mogućnost paralelno sa postojećim. To je investicija koju će morati imati svi.

Andrea pita: Poštovani, koje su mi pravne mogućnosti i kome da se obtazim vezano za nepoštivanje kućnog reda i mira. U stanu iznad zivi sin od vlasnika i nije moguć nikakav dogovor o poštivanju kućnog reda, čak ni dva sata dnevno od 3 do 5 (taj termin su sami predložili). Djeca voze bicikl i romobil po stanu itd..
Hvala
(22.1.2021)

Kd su ispunjeni uvjetui po zakonu o narušavanju javnog reda i mira, zovite policiju, Ako se radi o trajnom unemiravanju, ponesite prijavu nadležnom sudu.

Morona pita: Poštovani,u 9. mj. 2018. godine je pukla cijev od vode. Puknuće od sata prema zgradi, ali na betoniranom parkiralištu se uopće nije primijetilo da je curila voda. Iscurilo je 300 kubika (7000 kn). Upraviteljica je rekla da će trošak sanacije cijevi snosit osiguranje, a sada 2 god. kasnije javlja preko predstavnika stanara da isto neće pokrit osiguranje. Moje pitanje glasi da li je osiguranje to dužno pokriti te da li su oni trebali platiti i 7000 kn vodovodu jer sam dobila takvu informaciju? Lp (22.1.2021)

U pravilu, oštećenje i sanaciju pokkriva polica osiguranja a gubitak vode suvlasnici.

 Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se