Ivana pita: Da li je dozovoljeno imati hladnjače u garažama?
Zajednička struja se koristi u garažama i plaća se iz pričuve.
Stanari žele uvest model po kome bi refundirali potrošnju hladnjača kao odvojenu i naknadnu uplatu, koja nema veze s pričuvom.

Hvala na odgovoru (12.9.2023)

Nitko nema prvo na korištenje energije namjnjene za zajedničke potrebe. Tražite da osigura vlastiti priključak sa mjernim uređajem.

Anita pita: Poštovani,
u stanu do mog same žive dvije gospođe, majka (94 god) i kćer (72 god) teško pokretne, ne tuširaju se i ne izlaze uopće van iz zgrade. Svakodnevno drže otvorena vrata svog stana iz kojeg se od ranog jutra širi jedva podnošljiv smrad od fekalija na način da tijekom cijelog dana smrdi cijeli hodnik na katu. Svi ostali stanari se također žale na njih, međutim gospođe se jako uvrijede kad ih se upozori na smrad. Što poduzeti? (31.8.2023)

Javite se centru za socijalnu skrb. Oni bi trebali provjeriti sve okolnost i poduzeti ili predložiti neke mjere.

Stjepan pita: Poštovani,

u kojem roku očekujete donošenje zakona o upravljanju i održavanju zgrada?

Unaprijed zahvalan na odgovoru

(24.7.2023)

Nadamo se do kraja godine (nada umire posljednja)!

Ljerka pita: Postovani ! Mora li uprvitelj zgrade suvlasnicima u zgradi vratiiti uplačen avans koji je uplatio firmi koja nije obavila posao na zgradi ?
Ili mora vratiti novac koji je ostao na racunu pričuve nakon plaćanja avansa ? Jeli upravitelj smio uplatiti avans od 60 % izvođaču radova prije nego li je izvoođač uopče zapoceo s radovima a da ne pita suvlasnike.? Molim objasnite ima li i predstavnik stanara neku odgovornosti u takvom avansnom plačanju, odnosno jeli trebao suglasnost večine suvlasnika ? (24.7.2023)

Sve je trebao provoditi sukladno odluci suvlasničke zajednice. Ako je on samovoljno to uradio bez znanja i odluke suvlasnika, treba utvrditi sve činjenice i eventualno od njega tražiti odgovornost za nastalu štetu.
Ako je sam predsavnik nešto potpisao i na taj način omogućio upravitelju provedbu neke štetne radne, onda je on odgovoran.

David pita: Suvlasnici smo stana jedne zgrade od 4 kata.imamo parkiraliste u sklopu zgrade i to pripada zgradi.Parkiraliste je u losem stanju kada padne kisa parkiraliste bude jezero...
Zanima nas dali se to moze iz pricuve sanirati...
Kad god pitamo predstavnicu ona kaze da auta nema i da je bas briga....??? (23.7.2023)

Jedino ako su svi suvlasnici suglasni

Martina pita: Poštovani,
u slučaju da se promijene suvlasnici u zgradi (zbog prodaje stanova), treba li aktualni predstavnik suvlasnika dobiti suglasnost i tih novih vlasnika?
Ili može nastaviti i dalje obavljati tu funkciju i bez izjašnjavanja novih suvlasnika?

Hvala! (23.7.2023)

Ne mora. Može nastaviti.

Marko pita: Postovani, zivim u zgradi sa 4 ulaza. 3 ulaza kako sam pisao imaju predstavnika iz druge zgrade koji nema vlasnistvo u nasoj zgradi. Ta 3 ulaza bi trebali odlucivati preko predstavnika o ugradnji razdjelnika topline. S obzirom da naš ulaz, ovaj cetvrti, nije sa pod tim predstavnikom, a odluka utjece na sve kako se moramo postaviti. Mozemo li tu odluku blokirati? Kako dalje? (23.7.2023)

Prwdstavnik ne odlučuje.
Ako je jedna zgrada sa istim sustavom opskrbe toplinskom energijom, odluke su valajane ako su uključeni svi suvlasnici bez obzira na ulaze.

Katarina pita: Poštovani,
zanima me slijedeće! Predstavnik stanara,koji je samo preuzeo vodstvo zgrade s 3ulaza,ima svoj stan, a sada je kupio i kćeri stan do od 60m2, +šupa, zgrada je stara 50g.i već više od10dana buši, ne znamo da li bio inspektor, navodno želi probiti zid da spoji s svojim. To je noseći zid, jer on gleda na JI a ovaj stan u renovaciji gleda na SZ.Koga nazvati,a ne prikazuje rekapitulaciju potrošenih novaca od pričuve! Da li on može dobiti kredit na polog od pričuve i gdje provjeriHVALA,lp (21.7.2023)

Ako nije izavran odlukom nadpolovične večine suvlasnika po udjelu u vlasništvu, ne mže biti predstvnik suvlasnika. Za sve samovoljne odluke koje su na štetu ostalihsuvlasnika može biti kazneno odgovoran.
Nijena banka mu neće dati redit za osobne potrebe na temelju sredstava pričuve.
Ako mjenja stanje građevine u dijelu gdje se može narušiti statika, potrebno je izvjestiti građeinsku insoekciju.

Marta pita: Postovani,
U zajednickoj okucnici (6 stanova u zgradi) susjed svojata dio za parkiranje svojeg auta i zeli ga izbetnonirati tj. prosiriti na ustrb dijela zelene povrsine ogradene zidicem tj. srusiti dio zida gdje je trava i drvo radi prosirenja parkinga za sebe. Radi se okucnici zgrade ne javnoj povrsini gdje nema iscrtanih mjesta za parking i uvijek je svada.
Treba li za to imati 100% suglasnost svih stanara?
Nadam se da ga je moguce zaustaviti.
Hvala,lp (19.7.2023)

Treba mu suglasnost svih ostalih suvlasnika.

Sandra pita: Uvidom u zemljišne knjige utvrdila sam da jedan od suvlasnika ne plaća pričuvu na kvadraturu balkona stana iako ostali stanari zgrade plaćaju pričuvu na kvadraturu stana uvečanu za kvadraturu balkona, a u mom slučaju kvadratura stana je uvečana za kvadrate terase. Kome se obratiti. Već sam upozorila upravitelja zgrade i predstavnika stanara na tu činjenicu. Isto tako predstavnik stanara nije vlasnik niti suvlasnik stana u zgradi. (18.7.2023)

Pričuva se plaća na površinu koja je upisana u vlasmičkom listu.
Nsažslost , u mnogim zgradama nije usklađeno stanje jer su nekada stanovi djeljei po bdovnim listama pa je bilo i lažiranja podataka. To se može riješiti jedino etažiranjem.

Robi pita: Poštovani,
Naša zgrada ima tri vlasnika ( stanara), većinski vlasnik (66%) koji je ujedno i predstavnik stanara ne komunicira sa nama ( narušeni odnosi i sudski sporovi). Imamo zajedničke prostorije ( hodnici i dvorište) te se u njima nalaze razdjelnici za plin, struju, telefon, ormar zajedničke potrošnje..itd
Smije li on kao većinski vlasnik i predstavnik stanara staviti svoje bravice sa ključem na te razdjelnike i uvjetovati nama pristup istima. Mislim da i mi imamo neka prava. Hvala
Lp (18.7.2023)

Za to ne postoje propisi. Morate se unutar suvlasničke zajednice dogovoriti, odnosno po tom pitanju donijeti odluku .

Ali pita: Poštovani,
molila bih Vas da navedete sve potrebne radnje koje mora ovlašteni predstavnik i upravitelj obaviti kako bi se dizalo ugradilo u stambenu zgradu.
Prikupili smo ponudu - ključ u ruke, suglasnost HEP-a za trotarifno brojilo i suglasnost konzervatora.
Najljepše se zahvaljujem!
Lijep pozdrav!
(16.7.2023)

Dovoljno je da se obratite olaštenom servisu za održavanje i ugradnju dizala.

Darko pita: Poštovani. Vlasnik sam stanu u stambenoj zgradi sa 8 stanova. Ishodio sam sva rješenja za dnevni najam stana. Potrebno je da stavim ormarić za čuvanje ključa kako bi gosti mogli ući u zgradu i stan. Mjesto bi bilo na ulazu u zgradu pored ostalih zvona. Predstavnik stanara je izričito i vrlo bezobrazno to zabranio. On je ujedno i većinski vlasnik stanova u zgradi. Ne živi tamo i iznajmljuje sve svoje stanove. Koje su mi pravne opcije? Da li mi on može to zabraniti? Da li je potrebna većinska suglasnost (koju neću dobiti)? Imam li pravo koristiti zajedničke dijelove zgrade na neškodljiv način. Hvala (15.7.2023)

Ne može vam to nikako zabraniti. Ako je većinski vlasnik, nema nikav pravo na izričite zebrane. Ako mu smeta, to može dokazati samo u sudskom postupku, što u vašem slućaju neće nikad ostvariti.

Marko pita: Pozdrav, imam sljedeću situaciju. Ventil koji dovodi vodu u perilicu rublja početo je pištati i dosta je slab pritisak. Zanima me da li zamjena istog pokriva zajednička privuča. (12.7.2023)

Ne.

Ana pita: Kuća sa 3 etažirana stana i 3 vlasnika. Svaki vlasnik ima i dio zemljišta/dvorišta oko kuće. Kako se računa vlasnički udio: samo neto površina stana ili udio u ukupnoj parceli, dakle i zemljište/dvorište? (11.7.2023)

Površina stana, a pripadajući dio kućnice po dogovoru.

Vladimir pita: Poštovani;
Tvrtk aMaksimus d.o.o. koa Upravitelj zgrade u Kriškoj 105 u Zagrebu, blokirala je racun zgrade zbog duga za renoviranje zgrade kije nikad nije niti započelo niti se dovrsilo. Dug zgrade iznosi oko 20.000 eura.Ne postoje nikkavi dokazi pocetk aniti zavrsetka radova.
N akoji nacin suvlasnici mogu rijesiti ovaj problem sa Upraviteljem i da li Upravitelj zalonski ima mogucnost blokirati racin zbog nepostojeceg duga? (7.7.2023)

U ugovor sa njima imate sve detalj. Vjerobatno postoji neki šetan ugovor i vidite tko ga je potpisao. Tu trebate vidjeti čija je odgivornost i to bjerovatno sudskim putem.

Snjeżana pita: Poštovani, može li prilikom izbora predstavnika stanara bilo koji stanar koji je predložen kao kandidat glasati sam za sebe.
Lp, S.Horvat (7.7.2023)

To nije precizirano zakonom pa je njegovo diskreciono pravo da to učini ili ne.

Ivanka pita: Pozdrav,
Čitala sam pitanja ali ne znam komu se konkretno da se obratim.
Naime, u zgradi nemamo predstavnima stanara, ne znam komu se obratiti.
U zgradi postoji obitelj koja ima ne znam koliko životinja, preko ljeta nam toliko smrdi da ja na četvrtom katu ne mogu otvoriti niti jedan prozor, uz to ti ljudi izgledaju kao da se ne znaju brinuti o sebi, a kamoli životinjama.
Kojoj ustanovi prvo da se obratim, upravitelj zgrade nam je K grupa iz Osijeka. (7.7.2023)

Tužba sudu zbg toga što taj suvlasnik svojim ponašanjem i odnosima ometa vama normalan život.

Zvonimir pita: Poštovani,
Dobili smo obavijest od firme TI-SAN o prelasku 10 god kako su ugradili razdjelinike te moramo promijeniti stare sa novim. Važno je reći da u zgradi u svim stanovima, i nakon 10 god, rade svi razdjelnici i da ni na jednom se baterija nije ugasila.
Zanima me da li smo dužni pristati na promjenu razdjelnika ili možemo, s obzirom da svi razdjelnici rade, nastaviti po starome?
Radujem se Vašem odgovoru.
S poštovanjem,
Zvonimir Čujko
(7.7.2023)

To je posljedica nedorečensti Zakona o tržišu toplinske energije. Nisu dodatnim pravilnikom rješena ostala pitanja ako netko u ime vaše suvasničke zajednice potpisao ugovor sa davateljem usluge i to mu stavio kao obavezu.
Razdjelnik nije zakonit mjerilo, ali se u praksi koristiti radi pravednije raspodjele troškova.

Biserka pita: Kako se zaštititi od susjeda koji u duetu već više od tri godina od kako je počela korona ne rade, a primaju plaću, te svo smeće izbacuju kroz prozore i terasu na naše nove klupice i prozore, te radi pretpostavljam ljubomore tjeraju inat uništavajući naše novo materijalno, a uz to i psiho-fizičko stanje. Živimo u stalnom strahu... (2.7.2023)

Postoje elementi za tužbu sudu zbog ometanja normalnog korištenja vašeg posebnog djela.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više