David pita: Suvlasnici smo stana jedne zgrade od 4 kata.imamo parkiraliste u sklopu zgrade i to pripada zgradi.Parkiraliste je u losem stanju kada padne kisa parkiraliste bude jezero...
Zanima nas dali se to moze iz pricuve sanirati...
Kad god pitamo predstavnicu ona kaze da auta nema i da je bas briga....??? (23.7.2023)

Jedino ako su svi suvlasnici suglasni

Martina pita: Poštovani,
u slučaju da se promijene suvlasnici u zgradi (zbog prodaje stanova), treba li aktualni predstavnik suvlasnika dobiti suglasnost i tih novih vlasnika?
Ili može nastaviti i dalje obavljati tu funkciju i bez izjašnjavanja novih suvlasnika?

Hvala! (23.7.2023)

Ne mora. Može nastaviti.

Marko pita: Postovani, zivim u zgradi sa 4 ulaza. 3 ulaza kako sam pisao imaju predstavnika iz druge zgrade koji nema vlasnistvo u nasoj zgradi. Ta 3 ulaza bi trebali odlucivati preko predstavnika o ugradnji razdjelnika topline. S obzirom da naš ulaz, ovaj cetvrti, nije sa pod tim predstavnikom, a odluka utjece na sve kako se moramo postaviti. Mozemo li tu odluku blokirati? Kako dalje? (23.7.2023)

Prwdstavnik ne odlučuje.
Ako je jedna zgrada sa istim sustavom opskrbe toplinskom energijom, odluke su valajane ako su uključeni svi suvlasnici bez obzira na ulaze.

Katarina pita: Poštovani,
zanima me slijedeće! Predstavnik stanara,koji je samo preuzeo vodstvo zgrade s 3ulaza,ima svoj stan, a sada je kupio i kćeri stan do od 60m2, +šupa, zgrada je stara 50g.i već više od10dana buši, ne znamo da li bio inspektor, navodno želi probiti zid da spoji s svojim. To je noseći zid, jer on gleda na JI a ovaj stan u renovaciji gleda na SZ.Koga nazvati,a ne prikazuje rekapitulaciju potrošenih novaca od pričuve! Da li on može dobiti kredit na polog od pričuve i gdje provjeriHVALA,lp (21.7.2023)

Ako nije izavran odlukom nadpolovične večine suvlasnika po udjelu u vlasništvu, ne mže biti predstvnik suvlasnika. Za sve samovoljne odluke koje su na štetu ostalihsuvlasnika može biti kazneno odgovoran.
Nijena banka mu neće dati redit za osobne potrebe na temelju sredstava pričuve.
Ako mjenja stanje građevine u dijelu gdje se može narušiti statika, potrebno je izvjestiti građeinsku insoekciju.

Marta pita: Postovani,
U zajednickoj okucnici (6 stanova u zgradi) susjed svojata dio za parkiranje svojeg auta i zeli ga izbetnonirati tj. prosiriti na ustrb dijela zelene povrsine ogradene zidicem tj. srusiti dio zida gdje je trava i drvo radi prosirenja parkinga za sebe. Radi se okucnici zgrade ne javnoj povrsini gdje nema iscrtanih mjesta za parking i uvijek je svada.
Treba li za to imati 100% suglasnost svih stanara?
Nadam se da ga je moguce zaustaviti.
Hvala,lp (19.7.2023)

Treba mu suglasnost svih ostalih suvlasnika.

Sandra pita: Uvidom u zemljišne knjige utvrdila sam da jedan od suvlasnika ne plaća pričuvu na kvadraturu balkona stana iako ostali stanari zgrade plaćaju pričuvu na kvadraturu stana uvečanu za kvadraturu balkona, a u mom slučaju kvadratura stana je uvečana za kvadrate terase. Kome se obratiti. Već sam upozorila upravitelja zgrade i predstavnika stanara na tu činjenicu. Isto tako predstavnik stanara nije vlasnik niti suvlasnik stana u zgradi. (18.7.2023)

Pričuva se plaća na površinu koja je upisana u vlasmičkom listu.
Nsažslost , u mnogim zgradama nije usklađeno stanje jer su nekada stanovi djeljei po bdovnim listama pa je bilo i lažiranja podataka. To se može riješiti jedino etažiranjem.

Robi pita: Poštovani,
Naša zgrada ima tri vlasnika ( stanara), većinski vlasnik (66%) koji je ujedno i predstavnik stanara ne komunicira sa nama ( narušeni odnosi i sudski sporovi). Imamo zajedničke prostorije ( hodnici i dvorište) te se u njima nalaze razdjelnici za plin, struju, telefon, ormar zajedničke potrošnje..itd
Smije li on kao većinski vlasnik i predstavnik stanara staviti svoje bravice sa ključem na te razdjelnike i uvjetovati nama pristup istima. Mislim da i mi imamo neka prava. Hvala
Lp (18.7.2023)

Za to ne postoje propisi. Morate se unutar suvlasničke zajednice dogovoriti, odnosno po tom pitanju donijeti odluku .

Ali pita: Poštovani,
molila bih Vas da navedete sve potrebne radnje koje mora ovlašteni predstavnik i upravitelj obaviti kako bi se dizalo ugradilo u stambenu zgradu.
Prikupili smo ponudu - ključ u ruke, suglasnost HEP-a za trotarifno brojilo i suglasnost konzervatora.
Najljepše se zahvaljujem!
Lijep pozdrav!
(16.7.2023)

Dovoljno je da se obratite olaštenom servisu za održavanje i ugradnju dizala.

Darko pita: Poštovani. Vlasnik sam stanu u stambenoj zgradi sa 8 stanova. Ishodio sam sva rješenja za dnevni najam stana. Potrebno je da stavim ormarić za čuvanje ključa kako bi gosti mogli ući u zgradu i stan. Mjesto bi bilo na ulazu u zgradu pored ostalih zvona. Predstavnik stanara je izričito i vrlo bezobrazno to zabranio. On je ujedno i većinski vlasnik stanova u zgradi. Ne živi tamo i iznajmljuje sve svoje stanove. Koje su mi pravne opcije? Da li mi on može to zabraniti? Da li je potrebna većinska suglasnost (koju neću dobiti)? Imam li pravo koristiti zajedničke dijelove zgrade na neškodljiv način. Hvala (15.7.2023)

Ne može vam to nikako zabraniti. Ako je većinski vlasnik, nema nikav pravo na izričite zebrane. Ako mu smeta, to može dokazati samo u sudskom postupku, što u vašem slućaju neće nikad ostvariti.

Marko pita: Pozdrav, imam sljedeću situaciju. Ventil koji dovodi vodu u perilicu rublja početo je pištati i dosta je slab pritisak. Zanima me da li zamjena istog pokriva zajednička privuča. (12.7.2023)

Ne.

Ana pita: Kuća sa 3 etažirana stana i 3 vlasnika. Svaki vlasnik ima i dio zemljišta/dvorišta oko kuće. Kako se računa vlasnički udio: samo neto površina stana ili udio u ukupnoj parceli, dakle i zemljište/dvorište? (11.7.2023)

Površina stana, a pripadajući dio kućnice po dogovoru.

Vladimir pita: Poštovani;
Tvrtk aMaksimus d.o.o. koa Upravitelj zgrade u Kriškoj 105 u Zagrebu, blokirala je racun zgrade zbog duga za renoviranje zgrade kije nikad nije niti započelo niti se dovrsilo. Dug zgrade iznosi oko 20.000 eura.Ne postoje nikkavi dokazi pocetk aniti zavrsetka radova.
N akoji nacin suvlasnici mogu rijesiti ovaj problem sa Upraviteljem i da li Upravitelj zalonski ima mogucnost blokirati racin zbog nepostojeceg duga? (7.7.2023)

U ugovor sa njima imate sve detalj. Vjerobatno postoji neki šetan ugovor i vidite tko ga je potpisao. Tu trebate vidjeti čija je odgivornost i to bjerovatno sudskim putem.

Snjeżana pita: Poštovani, može li prilikom izbora predstavnika stanara bilo koji stanar koji je predložen kao kandidat glasati sam za sebe.
Lp, S.Horvat (7.7.2023)

To nije precizirano zakonom pa je njegovo diskreciono pravo da to učini ili ne.

Ivanka pita: Pozdrav,
Čitala sam pitanja ali ne znam komu se konkretno da se obratim.
Naime, u zgradi nemamo predstavnima stanara, ne znam komu se obratiti.
U zgradi postoji obitelj koja ima ne znam koliko životinja, preko ljeta nam toliko smrdi da ja na četvrtom katu ne mogu otvoriti niti jedan prozor, uz to ti ljudi izgledaju kao da se ne znaju brinuti o sebi, a kamoli životinjama.
Kojoj ustanovi prvo da se obratim, upravitelj zgrade nam je K grupa iz Osijeka. (7.7.2023)

Tužba sudu zbg toga što taj suvlasnik svojim ponašanjem i odnosima ometa vama normalan život.

Zvonimir pita: Poštovani,
Dobili smo obavijest od firme TI-SAN o prelasku 10 god kako su ugradili razdjelinike te moramo promijeniti stare sa novim. Važno je reći da u zgradi u svim stanovima, i nakon 10 god, rade svi razdjelnici i da ni na jednom se baterija nije ugasila.
Zanima me da li smo dužni pristati na promjenu razdjelnika ili možemo, s obzirom da svi razdjelnici rade, nastaviti po starome?
Radujem se Vašem odgovoru.
S poštovanjem,
Zvonimir Čujko
(7.7.2023)

To je posljedica nedorečensti Zakona o tržišu toplinske energije. Nisu dodatnim pravilnikom rješena ostala pitanja ako netko u ime vaše suvasničke zajednice potpisao ugovor sa davateljem usluge i to mu stavio kao obavezu.
Razdjelnik nije zakonit mjerilo, ali se u praksi koristiti radi pravednije raspodjele troškova.

Biserka pita: Kako se zaštititi od susjeda koji u duetu već više od tri godina od kako je počela korona ne rade, a primaju plaću, te svo smeće izbacuju kroz prozore i terasu na naše nove klupice i prozore, te radi pretpostavljam ljubomore tjeraju inat uništavajući naše novo materijalno, a uz to i psiho-fizičko stanje. Živimo u stalnom strahu... (2.7.2023)

Postoje elementi za tužbu sudu zbog ometanja normalnog korištenja vašeg posebnog djela.

Tanja pita: Suvlasnici su prikupili većinu potpisa po udjelima u suvlasničkim djelovima. Međutim Odluka je neispravna. Umjesto u m2 veličinu stanova iskazali su u m3, te nisu ispravno iskazali suvlasnički dijelove. Da li sam dužna postupiti po toj odluci ili mi moraju dostaviti ispravnu odluku? (2.7.2023)

Malo je čudna odluka jer u Zakonu stoji po "udjelu u vlasništvu". Do sada nismo imai slučaj da je to netko prikazivao kubnim metrima. Blo bi najbolje da to isprave da se sutra na otvara rasprava po tom pitanju.

Mirna pita: Pozdrav! Živim u iznajmljenom stanu u manjoj zgradi, vlasnik stana nema ništa protiv da u stanu držim malog psića, no naknadno sam vidjela da u kućnom redu stoji da je odlukom većine stanara odlučeno da se u stanovima ne smiju držati psi, mačke, hrčci, zmije, ali smiju ptice pjevice (jer jedan susjed ima). Zanima me smiju li oni to ograničiti na taj način? Hvala unaprijed :) (2.7.2023)

Takva odluka nema pravnu snagu ako se radi o životinjama koje ne ometaju ostale u u normalnom načinu života. Vidite što ćete dalje sa vlasnikom stana.

Bozana pita: Zivim u zgradi 11 stanova ,jedan od suvlasnika trazi potpise stanara kako bi bio novi predstavnik jer je aktualni odlucio odustati,novi izgleda nije vlasnik stana nego njegova kcer ,da li on moze biti predstavnik ? Takoder je na zajednickoj fasadi montirao dvije vanjske jedinice za klime i napravio otvor za ventilaciju nape ,da li je to protivno zakonu ? (2.7.2023)

Knjižni vlanik može biti zakoniti predstavnik.
Što se tiče vanjskij jedinica klime, može ih postavljati na neškodljiv način za ostale, ako gradskom dlukom nije dugačije određeno.

Ana pita: Molim info, kod postavljanja klime na pročelje zgrade, jedan sustanar nije suglasan.
Da li je dovoljno imati natpolovicnu većinu potpisa suvlasnika stanova u zgradi da se klima postavi?

Molim info tkdj.po kojem cl.ikojeg Zakona je to definirano.

Puno hvala (2.7.2023)

Nema zakona kojim je to pitanje regulirano prema vašem pitanju. Odluku o tome ne donose suvlasnic. Svaki suvlasnik može loristiti zajedničke djelove na neškodljiv način za ostale. Neke jedinice lokalne samouorave imaju odluke po kojima se određuje način postavlanja klima uređaja. U pravilu se to odnosi ne prednja pročelja zgrada.

 NAJČITANIJE

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Mnogima se čini bespotrebno bacanje novca za servisiranje plinskih uređaja i dimovoda. Nažalost, te osobe nisu u pravu...

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se