ivana pita: Pozdrav! Samoprozvani predstavnik (novogradnja) odbija suvlasnicima dati na uvid međuvlasnički ugovor te listu suglasnosti za predstavništvo. Od susjeda saznajemo da lista s potpisima postoji, no potpisi su sakupljeni na prevaru, pod argumentom da je u neku drugu svrhu, što je sada naravno teško dokazivo. Upravitelj također odbija dati dokumente na uvid s izjavom da ima takvu uputu od predstavnika. Predstavnik izjavljuje da ne daje nikakve informacije suvlasnicima manjih stanova. što sada? (25.8.2020)

Odlukom natpolovične većine promijenite predstavnika i raskinute ugovor sa upraviteljem. Ni jedan ni drugi ne postupaju po zakonu.

drazen pita: Pozz,predstavnik sam stanara,bio sam u inizemstvu 6 mjeseci,kad sam ba kraju godine zatrazio financijski izvjestaj,vidio sam racun za radove sa kojim nisam bio upoznat,u međuvremenu,stan se prodao,te novi vlasnik tvrdi da navedeni radovi koji su naplaceni(bez mog znanja),nisu izvrseni,zanimaju me moja prava?Hvala! (24.8.2020)

Upoznajte sve suvlasnike i donesite odluku o promjeni upravitelja. Za naveden troškove možete podnijeti kaznenu prijavu protiv sadašnjeg upravitelja.

ante pita: u zgaradu je ugrađena poboljšica odnosno lift, nije se postigao dogovor oko visine i načina plaćanja a shodno korištenju i potrebe za lift koji je ugrađen i plaćen 1/3 iz pričuve, 1/3 iz donacije grada te 1/3 osobnih sredstava dijela stanara. Pitanje: dali stanari koji nisu platili dio osobnih sredstava imaju pravo na korištenje lifta, koji se i održava iz pričuve. (24.8.2020)

Prvo se mora pogledati na moralnu odgovornost pojedinaca. Za eventualne postupke, potrebno je vidjeti što je definirano u odluci o ugradnji dizala.

Nikolina pita: Lp! Kao podstanar imam dogovor s vlasnikom da skupljam pristigle racune,dajem mu novac,a on placa rezije. Svakih pola godine moram ocitati struju i hepu poslati stanje brojila i tada dode 6 uplatnica,ali i uplatnica za placanje neke razlike koju uglavnom cini naknada za obracunsko mjerno mjesto i naknada za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora. Predlozila sam vlasniku da te naknade platimo popola,no on smatra da bi to trebala platiti ja. Molim vas za misljenje. (24.8.2020)

Vi kao podstanar nemate nikakvih drugih obveza osim onih koje su vam navedene u ugovoru o najmu.

Josip pita: Pitanje je jasno.Kako da očuvamo naše zdravlje i okoliš,kada u zgradi te stepeništu su govna od psa,tj.vlasnici pasa koji ih imaju ne čiste za sobom svoja ista ?


Zgrada broj 50.Domovinskog rata 50,Vukovar.
predstavnica zgrade: Ljiljana Kumer (24.8.2020)

Za sada imate jedinu mogućnost podizanje tužbe sudu. Nema propisa koji bi to tretirali kao javni problem sve do onog trenutka dok ne nastupe štetne posljedice od javnog interesa.
Nadamo se da će se i ta pitanja naći u novom zakonu koji je u pripremi.

Dražen pita: Pozdrav, dugo godina terasa (u vlasništvu zgrade) iznad naše sobe nije bila dobro sanirana te je jako prokišnjavalo, unatrag par godina napokon je terasa riješena ali sada je kao posljedica oštećenja vodom pao dio plafona. Da li imam pravo da se iz pričuve plate popravci automatski ili drugi suvlasnici moraju na to pristati? (24.8.2020)

Posljedice bi se trebale sanirati sredstvima pričuve. To je bio nužni zahvat i nije potrebna suglasnost ostalih. To znači da se sve treba dovesti u prvobitno stanje.

Indira pita: Poštovani
Żivim u gradskom stanu i plaćam pričuvu gradu Sisku tj Poglavarstvu.Tko plaća zamjeu prozora u stanu s obzirom da je ostalim stanarima promjenjeno.
Grad Sisak ili i ja imam pravo iz Pričuve zgrade? Hvala (23.8.2020)

Grad je vlasnik i njima se obratite.

Marijana pita: Poštovani,
javljam se iz Čačinaca, vezano za stambeni poslovni prostor na Trgu dr.F.Tuđmana 1g,NEMAMO upravitelja zgrade, moje pitanje glasi kojim nadležnim institucijama da se obratim da nam se dodjeli upravitelj, jer ovdje vlada bezvlazlađe pojedinci se ponašaju kao da SU VLASNICI SVEGA, drugo djeca i zna se koja su razbila ulazna vrata roditelji traže da se tr. dijeli na 5 stanova, a kada ja osobno iz svog džepa platim pumpanje septičke jame i tražim refundaciju tr. ne dobijem.
LP,
marijana (21.8.2020)

Grad ili općina su dužni po zakonu imenovati prinudnog upravitelja.

Iva pita: Izmjena odvodnih cijevi u stanu,da li pokriva pricuva? (21.8.2020)

Zajednička infrastruktura je do priključnih mjesta za posebni dio ( stan li poslovni prostor)

IVANA pita: problem koji imamo traje jako dugo do sada su se promijenili 5 predstavnika stanara i svi se oglušuju u svezi problema. Naime živimo na 6 katu pod pločom od terace gdije je vidljivo puknuće vijenaca, fasade,i nekvalitetno postavljene ploče na teraci. godinama sami saniramo gljivice , pljesi i doslovno gljive koje rastu,bojamo predstavnik ne želi uvažit radove koje smo obavljali. PITANJE : Moramo li placat pricuvu ? jer uduplo ispada da placamo a nismo mi krivi već se radi o zajed.infrastrukturi. (21.8.2020)

Pričuvu morate plaćati, a svoje pravo možete ostvariti u sudskom postupku.

Marina pita: Poštovani, imam nelagodu sa susjedom sa gornjeg kata. Kad je suše svoju pastjelinu ili ručice, blokira ( zatvara) pola prozara. Tako da kod mene na balkonu i u sobe stvara mrak.
Komu mogu obratiti za rješavanje tog nesporazuma.
Unaprijed zahvaljujem! (20.8.2020)

Privatna tužba zbog ometanja normalnog korištenja vlastitog stana.

Danijel pita: Poštovanje,
imamo stan u suterenu zgrade, prije dva mj je puknula cijev od odvodnje u zajedničkoj prostoriji, sada nakon svake kise suteren je pod vodom zajedno sa našim stanom. Predstavnik je dao ostavku, novoga nema jer nema polovice stanara. Gskg ne zeli da se radovi naprave jer na racunu ima oko 3000kn a radovi su oko 15000 po predracunu izvoditelja. Što nam je činiti i kome se više obratiti.
Unaprijed hvala na odgovoru.
(20.8.2020)

Upravitelj bi morao upoznati sve suvlasnike o obvezi osiguranja dostatnih sredstava za riješenje problema. Problem je dosta težak zbog okolnosti koje navodite. Pošto nemate predstavnika, pismeno se obratite upravitelju koji bi vam trebao dati odgovarajući odgovor.

Marijana pita: Pitanje
Koliki postotak potpisanih stanara je potreban da bi se digao kredit od GSKG za sanaciju dugovanja prema vodoopskrbi
Jer nam dug premasuje stanje na računa
Mi smo skupili 56%, a pravnici nam sada kaže da to nije dovoljno

(20.8.2020)

Nije nam poznato da je GSKG kreditor. Obratite se izravno njima jer se krediti podižu u bankama!

Sanja pita: Ako u mom stanu u vlasnistvu u 7.
I 8.mj nije bilo stanara i ja sam to unaprijed najavila, da li moram platiti pausal i u kojem iznosu? (20.8.2020)

Pričuva je zakonska obveza a visinu pričuve predlaže upravitelj a suvlasnici donose konačnu odluku. Nema nikakvog paušala.

Nina pita: Jedni od sustanara u prizemnom dijelu zgrade koriste dvorišni prostor za nelegalnu preprodaju automobia...Osim što ..zauzimaju non-stop invalidsko parkirno mjesto (ona je kao invalid) ..zauzimaju osim svojeg i u prosjeku u svakom trenutku bar još tri...a bude ih i pet mjesta ... Zgrada ima 12 suvlasnika...i svatko svoje parkirno mjesto... Što napraviti ...jer njima svakodnevno dolaze kupci u bilo koje doba dana, ... uznemiravaju nas ....a i sami rade popravke ...bruse, lakiraju itd .. (19.8.2020)

Prijavite ih nadležnoj inspekciji.

Erna pita: Poštovani,
Nakon potresa zatražili smo novog upravitelja zgrade, zbog nezadovoljstva s starim. Za 10 dana će isteći rok od 90 dana u kojima su nas morali otpustiti. Moraju li nas otpustiti u tom roku ili moramo pokrenuti sudski spor? Novi upravitelj ih je već dva puta kontaktirao ali oni ne reagiraju. (11.8.2020)

Novi upravitelj mora znati svoje pravo i obveze. Ako stari ne preda zgradu, bit će odgovoran za eventualne posljedice. Ako nemate nikih posebnih ugovornih obveza prema straeom upravitelju, novi automatsk preuzima zgradu,a naknadno će potraživati sve onno što je stari bio dužan predati.

Stanko pita: Poštovani,
Za Višestambene zgrade u naselju Udbina kao upravitelj zgrada postavljen je "Komunalac"-Korenica od strane Općine Udbina - kao PRIVREMENI, i to je tako i danas...
"Upravitelj" sa suvlasnicima nije sklopio nikakav Ugovor niti izdao Rješenje o plaćanju pričuve niti obavio bilo kakav razgovor, dogovor i sl. Ne zna se niti predstavnik stanara..??
No, redovito šalju UPLATNICE ?! Molim komentar,.. Dali je moguće.. HVALA (11.8.2020)

Očigledno je da se radi o prinudnom upravitelju koji je imenovan jer ga vi sami niste odabrali. To je zaknska obveza jedinice lokalne samouprave. Uloga prmudnog upravitelja nije dovljno kvalitetno definirana.
Donesite udluku od strane nadpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu , imenujete predstavnika u potpišite ugovor o upravjanju. U ugovoru koji ćete potpisati će se navedsti sve obveze upravitelja prema suvlasničkoj zjednici.

ana pita: Nisam znala da se pri obnovi stana treba pitati bilo koga.Zgrada je u potresu stradala i označena crveno.Pošteno me napala predstavnica zgrade.Radove sam prekinula kad sam vidjela koliko prava i pravednosti postoji a koje jedan vlasnik stana treba znati.Ima li u zakonu da se treba tražiti suglasnost za obnovu iznutra svoga vastitiga stana ne dirajući tlocrt .hvala. (11.8.2020)

Predstavnica nema pravo. Ne morate tražiti ničiju suglasnost.Samo vodite raćuna da se obnova provede na stručan.

Iva pita: Poštovani, vlasnici smo stana na zadnjem katu višestambene zgrade, te nam prilikom svake kiše prokišnjava krov. U zadnje vrijeme curenje postaje sve veće, curi iznad razvojne kutije od struje, a na jednom dijelu je već parket počeo propadati od vlage. Curi i u ostale stanove. Predstavnik stanara je nakon 8 mj upozoravanja pristao na djelomično popravljanje, jer kaze da za popravak cijelog krova treba potpis svih stanara. To će možda riješiti problem ali privremeno. Treba li stvarno sve potpise? (10.8.2020)

Potražite odgovor. To je nužni zahvat i mora se provesti bez obzira na suglasnost ostalih suvlsnika.

zoran pita: poštovanje,
molim odgovor - da li pojedinac - stanar u višestambenoj zgradi može podnijeti zahtjev za bespovratna sredstva iz Program energetske obnove (stolarija) ? (10.8.2020)

Ne

 NAJČITANIJE

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Obnova zgrada oštećenih potresom.

Novi informator organizira vebinar na temu obnove zgrada oštećenih potresom
Dimnjaci i sigurnost

Dimnjaci i sigurnost

Česta se javjaju pitanja vezana za obavezne kontreole ispravnosti dimnjaka. Tko je odgovoran. Zašto su zakonom propisane obveze?
Dim-stručni časopis

Dim-stručni časopis

Dolazi sezona grijanja. Ispravnost uređaja i opreme i primjena nove tehnologije za opskrbu toplinskom energijom faktor sigurnosti i zaštite okoliša.
Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se