JOSIPA pita: Stanar iz stana do mojeg (sa zapadne strane koji ujedno pripada drugom portunu zgrade) je unazad nekoliko godina,dok nitko nije živio u mom stanu, prešao na moju terasu te izrerezao dio donjeg dijela zida koji nas dijeli a sve kako bi njegova voda mogla (njemu navodno nije napravljen odvod tokom izgradnje zgrade) prelaziti na moju teracu i teći do odvoda koji se nalazi sa jugo-istočne strane moje terace.Imam svjedoka!Što napraviti?Pločice su se izdignule točno tim putem kojim ta voda prolazi. (12.4.2021)

POdnesite tužbu sudu protiv njega.

Stella pita: Da li se ulazna vrata u stan mogu ugraditi kako kome paše? Ne da se otvaraju prema unutra nego prema van i da pri tome blokiraju tuđa ulazna vrata u stan? To je nama napravio susjed, bez pitanja i bez obavijesti! S tim da su moguća i druga rješenja. Što napraviti? Ne želi s nama surađivati niti nas saslušati. Po nama je to ugrožavanje naših suvlasničkih prava i obezvrjeđivanje naše imovine. Molim vas vaši pomoć!
Hvala. (11.4.2021)

Svaki suvlasnik svoj posebni dio smije koristiti na neškodljiv način za ostale. Preostaje vam tužba sudu.

Ivan pita: Poštovani, stanujem u jako maloj i jako staroj zgradi koja je izgrađena prije 1968 godine u kojoj je većina stanara starosjedioci i očito nikada nećemo imati nadpolovičnu većinu da dignemo kredit i sredimo je tj možda bi i mogli dobiti više od 50% stanara ali onda smo ostale penzionere stjerali u kut a to nam nije namjera. Inače svi stanovi su 36m2. Što mi je napraviti da dobijem ponudu i da vidimo koliki je stvarni trošak tj koliko bi nam se povečala pričuva? Od pred. stanara nema koristi.Hvala (7.4.2021)

Probavjte vidjeti po rogramu energetske obnove gdje je za sada potrebna suglasnost nadpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.

Antun pita: Dali je moguče na četverokatnoj zgradi s ravnim krovom dograditi potkrovne stanove ?
Zgrada je građena 80 i neke godine bez lifta s ravnim krovom .Idea je da se proda "pravo gradnje "i tim novcem financira dio troškova izgradnje lifta. (6.4.2021)

Ideja već postoji dugo vremena. Malo je toga realizirano zbog nesloge sluvlasnika ili urbanističkog plana jedinice lokalne samuprave. Sve je to na štetu normalnih suvlasnika.
Probajte zatražiti suglasnost svih suvlasnika i provjeriti urbanističke ucjete u nadležnom uredu za urbanizam,

Marko pita: Poštovani,
postoji li način naplate pričuve za razdoblje 2g od smrti vlasnika stana (bez nasljednika), za nekretninu koju otad koristi davatelj doživotnog uzdržavanja (ugovor zabilježen i pod vlastovnicom), ali ne upisuje vlasništvo? Upravitelj zgrade i dalje izdaje račune na preminulu vlasnicu navedenu i sad pod vlastovnicom te kaže kako se sva pričuva do upisa novog vlasnika zapravo ne može naplatiti jer se ne može teretiti izvanknjižnog vlasnika (ako se tako uopće i vodi davatelja uzdr.)? (5.4.2021)

Upravitelj bi trebao podnijeti prijavu protiv trenutno neformalnog vlasnika. Sud bi trebao utvrditi činjenično stanje
Ovo je otvoreni problem već duže vrijeme što neki zloupotrebljavaju.

Antonija pita: Poštovani,
Živim u stambenoj zgradi u kojoj je 8 stanova (četiri u vlasništvu grada Rijeke, 4 u privatnom vlasništvu). Susjed (koji nije predstavnik stanara niti se savjetovao s ostalim stanarima) je nedavno samoinicijativno ugradio bravu u dvorište i pojedinim stanarima podijelio ključeve, jer se navodno brine za sigurnost. U zadnja 4mjeseca, budući da nema parlafona, to je utjecalo na poštu, dostavu, hitnu pomoć i slične situacije.
Kako riješiti situaciju, budući da razumnim razgovorom ne ide? (5.4.2021)

Svi suvlasnici moraju imati iste uvjete za korištenje zajedničkih dijelova i okučnice.

Predrag pita: Zivim u 4-katnoj kuci (18 stanara) I nedavno je veci dio stanara (12) potpisao peticiju za instalaciju brze internetske veze. Jedan je odbio a ostali stanovi su manje vise prazni.
1. Problem: stanar koji je odbio tvrdi da se svi stanari moraju sloziti.
2. Da bi se kabel (7 mm) proveo vertikalno treba probit dvoslojne ploce. Da li treba odoborenje (staticar, arhitekt itd).
Ako je moguce citirajte zakone.
Unaprijed zahvaljujem.
Predrag Samardzic (3.4.2021)

Obratize sa HAKOMU zadetajnije informacije.
Čudno je da sami uvodite instalacje kad operatori to de besplatno!

Juraj pita: Kupio novi stan kjluc u ruke na prvom katu , curi voda uz zidove , vanjsko parkinog mjesto sa 12,50 m² kako piše na ugovoru je sagrađen na 10, m² , investitor do dan danas se nije odazvao za ostetu ili da nađemo neko zajednicko riješenje oko toga.
Molim odgovor (3.4.2021)

Za sve neispravnosti odgovran je investitor. Nažalost, vjerovatno ćete morati pokrenuti sudski postupak protiv njega.

Gordana pita: Stambena zgrada s staklenom fasadom koja je dio i mog stana.Stakla su dupla i unutarnja su vidno popucala te se na malo jači zvuk sve trese. Pitanje je kome se obratiti za sanaciju prije nego se desi veća šteta i stakla padnu na kolnik ispred zgrade.predstavnik stanara ne zna pronsći rjesenje. Moje pitanje da li sanacija mora ići iz pričuve.
Zahvaljujem (2.4.2021)

Da. To se tretira kao zajednički diozgrade.

Maja pita: Poštovani dali zgrada mora imati predstavnika stanara ili moze biti bez njega.. (2.4.2021)

U zakonu stoji da suvlasnici biraju predstavnika. Nažalost nigdje nije precizirano što će biti ako ga ne izaberu.
Čekamo novi zakon

Ivan pita: Pozdrav,

Imamo jedan centralni objekt koji se nalazi između zgrada, koji je u vlasništvu investitora i koji ga prodaje. Zanima me da li je dovoljno 50% suglasnosti sustanara da bi se digao kredit i kupio objekt ili neki drugi postotak?

Hvala! (2.4.2021)

Jedino ako su svi suglasni.

Željko pita: Poštovani,
predstavnik stanara je valjanu ispravnu rasvjetu u stubištu zamjenio sa novom tj. stavljena je rasvjeta na senzor, bez potpisa i obavijesti.
dali predstavnik moze raditi takve izmjene do 5000 kn bez potpisa obzirom da se ne radi o kvaru ili neispravnosti već o estetici
(2.4.2021)

Ako smatrate da je nastupila šteta za zajednicu, to dokažite na sudu. Znači da jedino sud može ocjeniti opravdanost takvog postupka.Žaosno je što zakon ne prati vrijeme i razvoj tehnologije u dostugnuća iz znanosti pa se za sve moraju pitati ostai bez obzira na pozitivne učinke.

Ivan pita: Poštovani,
da li je obavezno plaćanje pričuve u stambenoj zgradi iako stvarno nitko od stanara ne živi u zgradi te samim time niti ne koristi nevedene usluge opisane u sadržaju pričuve.
Naime,zgrada je oštećena u potresu te ima crvenu naljepnicu i nije pogodna za stanovanje a Upravitelj zgrade(Komunulac Petrinja) smatra da se pričuva treba nastaviti plaćati.
(2.4.2021)

Tu zakon nije predvidio način postupanja. Pričuva je kategorija koja se odnosi na upavljanje i održavanje zgrada, a ako je zgrada toliko oštećen, mora s pronaći novi model obnove.

Branimir pita: Poštovani, tehnički propis za dimnjake razlikuje pojmove dimnjak i dimovod. Također, postoje pojmovi dimovodni kanal u dimnjaku i dimovodna cijev za bojler. Dimnjak je definitivno zajednički dio zgrade i sanacija se plaća sredstvima iz pričuve. Da li su dimovodne cijevi za kondenzacijske bojlere koje bi se postavile unutar dimnjaka zajednički dio zgrade? (1.4.2021)

Po Uredbi, dinjaci se održavaju sredstvima pričuve. To pitanje bi trebali regulirati odlukom suvlasničke zajednice. U svakom slučaju , promjene koje podrazumjevanju obavezno uvođenje kondenzacijskih bojlera, zahtjevaju datne investicije u prilagodbu dimovoda.

Blaženka pita: Poštovani,
predstavnik sam suvlasnika zgrade u kojoj je došlo dlo oštećenja glavne cijevi vode (od šahte do pojedinačnih vodomjera) uslijed čega je u svim šupama pored kojih prolazi oštećena cijev i u jednom stanu u prizemlju došlo do prodiranja vode na način da se zid navlažio.
Cijev je popravljena sredstvima iz pričuve kao i troškovi isušivača za 67 dana sušenja stana u prizemlju.
Da li smo u obvezi i u kojem obimu(za sta sve) platiti trosak sanacije?

Hvala! (1.4.2021)

Puknića cijevi su uglavnom pokrivena policama siguranja. Ako to nije , to je propust upravitelja koji je sklapao policu.
Kvalitetna polica uglavnom pokriva sve. Ako to nemate, trošak ide sa srdstava pričuve.

Sandra pita: Živim u zgradi sa 20 stanova. Željeli bismo kupiti dodatno zemljište uz postojeću okućnicu od grada Pule da riješimo pitanje parkinga. Jedan se protivi. Moram li imati potpise svih stanara? Po kojem Pravilniku ili Zakonu? (1.4.2021)

Da. To su izvanredni poslovi.

Silva pita: Kao suvlasnici mojoj prijateljici predstavnica stanara osporava ključ od vrata koja vode na terasu. Tvrdi da samo po jedan stanar na spratu može imati ključ i da terasa služi samo za izlazak u slučaju nužde odnosno požara, te da terasa ne služi kao šetnica. Osoba koja ima ključ šeta psa, pošto je s njom u dobrim odnosima. Osoba je invalidna i ponekada bi otišla samnom prošetati a i kontrolirati što se sve radi na krovu. Ima li pravo na ključ? Hvala na odgovoru! (31.3.2021)

Predstavnik nema pravo. On nije gazda! Ako se donosi neka zabrana , to mora biti na temelju odluke suvih svlasnika. Svaki suvlasnik ima pravo da na neškodljiv način koristi zajedničke dijelove.

Ivo pita: Postovani. U stanu zgradi sa 14, katova i 50ak stanova bismo u nosivom zidu otvorili vrata. Obavezno planiramo napraviti glavni projekt, znaci dobiti projekt i izracun staticara i arhitekta. Sudeci po "Pravilniku o jednostavnim i drugim gradjevinama" za ovakav zahvat nije potrebna gradjevinska dozvola, vec samo glavni projekt. Zanima me da li je u tom slucaju potrebna suglasnost svih stanara (nigdje nisam naisao da je potrebna)? (31.3.2021)

Suglasnost nije potrebna, ali svaki suvlasnik mora biti upoznat i tek ako smata da će to biti štetno, mora se izjasniti zakonoom predviđenom roku nakon isticanja obavjesti o zahvatima unutar građevine.

Ivana pita: Ugovorom smo pristali da investitoru pripada u vlasništvo reklama na pročelju zgrade (što je u redu).
Međutim, reklama je osvijetljena velikim reflektorima i iz zajedničke pričuve se plaća sva struja za zajedničke dijelove nekretnine, pa tako i za ovu reklamu. Moje pitanje je na koji način možemo odvojiti/regulirati da sam investitor, koji je vlasnik reklame plaća struju za svoju reklamu? (31.3.2021)

On bi rebao imati vlastito brojilo za što se treba obratiti distributeru. To može dobiti bez problema.

Svjetlana pita: U slučaju kada stanodavac iznajmi stan podstanarima koja strana je dužna po zakonu plaćati pričuvu?! (30.3.2021)

Vlasnik stana!

 Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zakključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se