Tanja pita: Suvlasnici su prikupili većinu potpisa po udjelima u suvlasničkim djelovima. Međutim Odluka je neispravna. Umjesto u m2 veličinu stanova iskazali su u m3, te nisu ispravno iskazali suvlasnički dijelove. Da li sam dužna postupiti po toj odluci ili mi moraju dostaviti ispravnu odluku? (2.7.2023)

Malo je čudna odluka jer u Zakonu stoji po "udjelu u vlasništvu". Do sada nismo imai slučaj da je to netko prikazivao kubnim metrima. Blo bi najbolje da to isprave da se sutra na otvara rasprava po tom pitanju.

Mirna pita: Pozdrav! Živim u iznajmljenom stanu u manjoj zgradi, vlasnik stana nema ništa protiv da u stanu držim malog psića, no naknadno sam vidjela da u kućnom redu stoji da je odlukom većine stanara odlučeno da se u stanovima ne smiju držati psi, mačke, hrčci, zmije, ali smiju ptice pjevice (jer jedan susjed ima). Zanima me smiju li oni to ograničiti na taj način? Hvala unaprijed :) (2.7.2023)

Takva odluka nema pravnu snagu ako se radi o životinjama koje ne ometaju ostale u u normalnom načinu života. Vidite što ćete dalje sa vlasnikom stana.

Bozana pita: Zivim u zgradi 11 stanova ,jedan od suvlasnika trazi potpise stanara kako bi bio novi predstavnik jer je aktualni odlucio odustati,novi izgleda nije vlasnik stana nego njegova kcer ,da li on moze biti predstavnik ? Takoder je na zajednickoj fasadi montirao dvije vanjske jedinice za klime i napravio otvor za ventilaciju nape ,da li je to protivno zakonu ? (2.7.2023)

Knjižni vlanik može biti zakoniti predstavnik.
Što se tiče vanjskij jedinica klime, može ih postavljati na neškodljiv način za ostale, ako gradskom dlukom nije dugačije određeno.

Ana pita: Molim info, kod postavljanja klime na pročelje zgrade, jedan sustanar nije suglasan.
Da li je dovoljno imati natpolovicnu većinu potpisa suvlasnika stanova u zgradi da se klima postavi?

Molim info tkdj.po kojem cl.ikojeg Zakona je to definirano.

Puno hvala (2.7.2023)

Nema zakona kojim je to pitanje regulirano prema vašem pitanju. Odluku o tome ne donose suvlasnic. Svaki suvlasnik može loristiti zajedničke djelove na neškodljiv način za ostale. Neke jedinice lokalne samouorave imaju odluke po kojima se određuje način postavlanja klima uređaja. U pravilu se to odnosi ne prednja pročelja zgrada.

Jan pita: Moze li investitor graditi stambenu zgradu uz drugu (fizicki naslonjena na nju) bez suglasnosti svih vlasnika stanova u njoj? (29.6.2023)

Provjerite u uredu za izdavanje građevinskih dozvola.Postoji vjerovatnost da je već ranije ishodovana građevinska dozvola dok je bio vlasnik cjele građevinske površine. U protvnom nema pravo bez suglasnosti.

Ljiljana pita: Zelena površina oko zgrade je mala i jako zapuštena. Trava visoka, suha, puna strelica, postoji i opasnost od požara. Nedavno smo kupili motorni trimer za košnju trave, Smijemo li mi , stanari, održavati tu našu okućnicu i omogućiti našoj djeci prostor za sigurnu igru.
(29.6.2023)

Ne postoje nikakve zapreke. Provjerite samo dali grad postavlka neke uvjete (drveće, ukasne živice i sl.).

Bojana pita: Poštovani! U višestambenoj zgradi suvlasnici su odlučili pod hitno mijenjati fasadu. Može li večina prisiliti nekoga da to financira kroz pričuvu, iako u ovom trenutku ima druge vlastite prioritete (renoviranje stana u kojem živi) i nema mogućnosti snositi sve te trškove istovremeno (28.6.2023)

Ako se radi o fasadi koja zahtjeva osbljne zahvate , odnosno neki od suvlasnika trpe štetne posljedice, potrebno je sudjelovanje svih. To bi bili redoviti poslovi održavanja. Sa naše pozicije nije moguće dati zadovoljavajući odgovor.

MIrna pita: Kojim člankom Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima je predviđeno, kao što piše u uvodu oglednog primjerka Odluke o kućnom redu na vašoj stranici da suvlasnici zgrade donose Odluku o kućnom redu. Pribavila sam Zakon i nisam našla takvu odredbu. Hvala.
(23.6.2023)

čL.86

Tamara pita: Nedavno je preminuo predstavnik koji se nije dao smijeniti. Nemamo, niti smo do sada imali, uvid u međuvlasnički ugovor. Na zgradi su antene teleoperatera i objekti od plinare - nemamo uvid u te ugovore niti u iznose koji se uplaćuju. Stanja računa ne prikazuje te prihode. Bira se novi predstavnik, a upravitelj gura svoju osobu kojom može manipulirati. Nemamo sastanke, a kod prikupljanja potpisa uvijek bude skrivenih rečenica kojima se daje suglasnost. Većina potpisivača ne čita. Kome prijaviti? (16.6.2023)

Organiirajte se i izaberite jednog između suvlasnika. Dovoljna je nadpolovilna većina po udjeu u vlasništvu. Možete istodobno donijeti odluku o promjeni upravitelja. Ako ne možete sa većinom, pojedinac ili grupa suvlasnika može na temelju sumnje o malverzacijama ili čak kaznenom djelu, podnijeti prijavu protiv njega. Očigledno je da netko ubire prihode d teleoperatera ili na drig način, što ukazuje na kršenje zakona.
Dobro bi bilo da se posavjetujete sa odvjetnikom jer očigledno upravitelj nema interesa da ga angažira jer bit o bio suprotno nečijem interesu.
Svi prihodi zgrade u idealnom djelu pripadaju svakom suvlasniku, a oni mogu odlučiti kako ta sredstva usmjeravati.

dušan pita: Za ugradnju lifta u čeverokatnici u najstrožem centru kolki postotakvlasnika mora dati pristanak? (23.5.2023)

Za sada svi. U planu je donošenje novog akona. Nemamo detalje. Pratite medije.

Slave pita: Moje pitanje je, ako je predstavnik stanara preminuo, dali njegova supruga smije preuzeti predstavljanje istih stanara bez da se održi sastanak suvlasnika o izboru novog predstavnika, i dali ista smije donositi odluke i suradnji s upraviteljem zgrade ako nije bilo izbora za novog predstavnika?? (23.5.2023)

Morate donijeti novu odluku o imenvanju predstavnika.

Branka pita: Poštovani! Da li predstavnik može samoinicijativno odlučiti o mijenjanju rasvjete u zgradi u vrijednosti 74.ooo kuna iako postoji u međuvlasničkom ugovoru da može potpisati do 30.000 kn. Naime taj račun je rascjepkan na 15 računa po 4900 kn, pa me zanima da li je to zakonski i ako je, čemu onda služi odluka u međuvlasničkom ugovoru. Unaprijed hvala na odgovoru! (22.5.2023)

Uglavnom ne. To pitanje treba regulirati međuvlasničkim ugovorom.

Paola-Elena pita: Poštovani,
već dugi niz godina nismo u dobrim odnosima sa susjedima. Žive pored nas u razmaku kuća od 6m, konstantno pale smeće kod moje ograde i bacaju opuške od cigareta u naše čemprese. Danas postavljaju pećenjaru ispod mojeg prozora u razmaku od cca 2,5m, vjerujem da će dim ulaziti u moju sobu i s godinama uništiti moj prozor.
Što učiniti? Kamo ih prijaviti?
Hvala na odgovoru! (21.5.2023)

Tužba sudu.

Andrija pita: Poštovani,
Suvlasnik sam 4/7 stambene zgrade sa tri stana. Ostali suvlasnici imaju 2/7 i 1/7. Zgrada je bila u obiteljskom vlasništvu i nije bila nacionalizirana. Moj predaka kao vlasnik je prodao stanove sa ovjerenim kupoprodajnim ugovorima položenim u KPU. U njima se vrlo jasno kupci odriču prava korištenja tavanskog prostora. Danas novi vlasnici tvrde da na to imaju pravo. Ja sam jedini oduvijek u posjedu i imam jedini ključ. Koliko pravnu težinu imaju kupoprodajni ugovori? Nije etaž.
Hvala! (20.5.2023)

Svaki suvlasnk ima vlasnički list i u njemu je činjenično stanje. Sve ostalo je zajedničko.

Davor pita: Kako predstavnik stanara određuje svoju naknadu za placu (20.5.2023)

Suvlasnici odlukom koja je dio međuvlasničkog ugovora.

Goran pita: Poštovani,

jedno pitanje, treba li se raditi glavni projekt radi zamjene hidroizolacije na otvorenoj terasi od 40 m2 u vlasništvu suvlasnika ili ne. Ukoliko je odgovor DA kome se obratiti za izradu istog.

Srdačan pozdrav


mr. sc. Goran Škaro
predstavnik suvlasnika (19.5.2023)

Ne.

Vlado pita: Poštovani,
Živim u kući sa dva stana horizontalno podjeljena (1. kat jedan stan, 2. kat drugi, prizemlje zajedničke prostorije).
Pukla je vertikala na prvom katu u visini 1,8m od poda.
Da li se troškovi promjene vertikale dijele ili ih plaća vlasnik stana na drugom katu?
Hvala (19.5.2023)

Ako je vertikala za sva tri stana, svi sudjeluju u otklanjanju kvara.

Ana pita: Vlasnik sam stana u zgradi sa 4 stana, okućnica je zajednička. Sa stražnje strane zgrade mi je vlaga u dvije sobe zbog nasipanog i zabetoniranog dijela do visine prozora (taj zahvat je napravljen prije nego sam kupila stan). Trebam li suglasnost sustanara i ako da u kojem postotku, da uklonim nasipani dio o vlastitom trošku? (19.5.2023)

Ne, ali je dbro da se vodi računa o stručnom pristupu rješavanja problema.

Denis pita: U gradskom stanu živim, znači plačam najam gradu Karlovcu a ostale račune posebno. Stanari su odlučili napraviti fasadu a pošto je moja najamnina povezana sa iznosom pričuve najamnina če mi se povečati skoro troduplo a ne radim .Da li postoji koji način da grad Karlovac kao vlasnik plača pričuvu jer ja sam u najmu , nisam vlasnik i nisam u mogučnosti pošto ne radim da plačam tako veliki iznos oko 1000 kuna mjesečno u periodu od 15 godina samo taj račun bez ostalih računa ?
Hvala na odgovoru (18.5.2023)

O tome morate izravno razgovarati sa vlasnikom stana, Gradom.

Darko pita: Poštovani
Naslijedio sam stan u potkrovlju izuzetno male kvadrature dok je u naravi duplo veći. Stambena zgrada sa 30 stanova. Očito se radilo o nekom proširenju na zajedničkim prostorima. Stan je u takvom obliku već zadnjih 30 godina i dok sam još bio maloljetan ne sjećam se da je netko radio probleme oko toga. Što učiniti da postanem vlasnik i tog dijela? Hvala, lp (16.5.2023)

Uzeti izjave svih ostalih suvlasnika kojima stječete pravo upisa. Bit će potrebno i etažiranje.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada - javna rasprava!

Još 2008 godine Hrvatska udruga stanara je pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Konačno je otvorena i javna rasprava!
Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Kako se zaštititi od požara dimovodnih kanala?

Nekoliko informacija i savjeta za sigurno korištenje peći na čvrsta goriva

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više