Branko pita: Došlo je do puknuća dovodnih cijevi za vodu u kuću od 10stanara.Predstavnik je napravio ponudu da svi to platimo razmjerno broju stanova izvan pričuve.Da li smo to dužni platiti sami ili putem pričuve ili na osnovu nekog kredita jer bi se popravila 7 dovoda a ostala tri ne jer još nije ništa puklo.Kako odrediti pošteno plaćanje po zakonu. (12.11.2022)

Zajednička infrastruktura se održava sredsvima pričuve. Ako treba, pričuva se diže na potrebnu razinu. U prozivnom potrebna je suglasnost svih suvlasnika.

Marko pita: Ako je u međuvlasničkom ugovoru člankom uređeno da će suvlasnik koji koristi zajedničke prostorije izvan njihove namjene i okupira ih svojim stvarima, plaćati pričuvu uvećanu za 30%, može li se suvlasnika koji to uporno i čini teretiti za uvećanu pričuvu? (11.11.2022)

Ne. Ako vam to njegovo ponašanje šteti, podnesite tužbu sudu protiv njega.

Olgica pita: Preuzeli smo stan 14.01.2020 g., i pri primopredaji su popisani svi nedostatci koji smoo tada uocili. Vlasnik firme koji je gradio zgradu se slozio s time i sve je nspisano na papiru i potpisano s njegove strane, da ce sve. Nedostatke otkloniti najkasnije do 26.01.2020!
Nije ispostovao taj datum, a kako je bio Covid 19, sve se to odlagalo.
Upozorila sam ga par puta, on je sve obecavao da ce to ispraviti, ali nije!
Dali imam pravo sada traziti sudskim putem otklanjanje tih nedostataka? (15.10.2022)

Da. Tp vam je jedina mogućnost.

Božena pita: Zanima me kome pripada tavan u zgradi u koji se ukazi iz privatnog stana,kupili smo stan iz naseg stana se ide na tavan i nema drugog ulaza,tavan je prazan ne nalazi se nista sto bi se mogla koristiti cijela zgrada ni praonica ni susionica? (15.10.2022)

Svima suvlasnicima ako nije upisano kao osebni dio neke pravne ili fizičke osobe.

Krunoslav pita: Suvlasnik u stanu iznad uklonio je pregradni zid (nije nosivi, cca 6 m) između dvije prostorije od cca 30 m2 i tako dobio jednu od 60 m2 te je na stari parket zalijepio novi,bez izolacije. Od tada konstantno čujemo svaki korak u vidu udarne buke ( odzvanjanja poput baseva) što nam uvelike smeta za svakodnevni život . Zanima nas što učiniti vezano za uklonjeni zid i nestručne radove parketa i trpljenje buke? Privatna tužba za narušenu kvalitetu života i zdravlja moguća? (15.10.2022)

Tužba sudu protiv suvlasnika koji korištenjem svog posebnog djela ometa drugom suvlasniku normalan život.

Milenko pita: Imamo dvorište koje koristimo za parkiranje, koje je nedostatno za sve suvlasnike. Dio suvlasnika (apartmani) žele svoje pravo parkiranja prenijeti na svoje goste i na taj način gost dobiva pravo nad ostalim suvlasnicima. Da li suvlasnik ima pravo prenijeti svoje pravo parkiranja na nekog drugog (gosta u apartmanu), s time da nemamo dovoljan broj parkirajućih mjesta i kad bi samo bilo pitanje parkiranja suvlasnika, nas je suvlasnika je 23, a mjesta 10. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. (14.10.2022)

Ako je parkirno mjesto ukknjiženo kao vlasništvo pojedinca , može korisiti svatko kome on dozvoli.

Karla pita: Pozdrav! Krov nam prokišnjava na više mjesta u stanu do te granice da moramo kod jačih oborina imati lavore po podu ... Šteta je prijavljena predstavniku stanara kao i upravitelju zgrade da bi nakon jednog izlaska majstora na krov ,opet curilo. Nakon molbe da se što prije sanira taj dio odgovorili su da je krov klizak i crijep je loš i ne mogu po ovakvom vremenu raditi(jesen) to traje već 2 godine, molila sam da se sazove sastanak sa stanarima da se nade riješenje .. a to bi bilo podizanje prič (14.10.2022)

Pismenim putem obavjestite sve suvlasnike da se radi o nužnom zahvatu i da ćete u krajnjem slučaju morati podnijeti tužbu sudu protuiv svih. Sud će na temelju navedenih činjenica sigurno donijeti riješenje u vašu korist.

Anđelka pita: Poštovani,
u stambeno-poslovnoj zgradi u prizemlju su lokali i u etažnom planu piše da su im zajednički prostori hodnik i sanitarije. Za kvar u cijevima u sanitarnom čvoru vlasnicima je rečeno da se to ne rješava iz pričuve. S druge strane, vlasnici lokala plaćaju pričuvu iz koje se plaća servisiranje i popravci lifta, a isti taj lift u etažnom planu se vodi kao zajednički prostor stanova, a ne lokala. Međuvlasnički ugovor ne postoji. Vlasnike lokala zanimaju njihova prava i obveze. Hvala! (14.10.2022)

Nažalost bez upravitelja ste prisijeni sami štititi svije vlasništvo. To znači da morate sudskim putem prisilit sve ostale suvlasnike da izvrše obavezu osiguranja sredstava i uvjeta za održavanje zajedničkih dijelova i infrastrukture.
Ako zgrada nema upravitelja možete zahtjevati od jedinice lokalne samouprave da odredi prinudnog upravitelja.

Marko pita: Poštovani, zanima me po kojem koeficijentu se obračunava pričuva za otvorenu i natkrivenu terasu koja nije zajednička imovina već pripada stanu? Hvala (14.10.2022)

Pričuva se plaća na temelju površine knjižnog vlasništva .

Tanja pita: Postovani,susjeda koja ima stan iznad nas napravila je rupu u zidu spojila odvodnu cijev bez icije suglasnost i sad nam iz njene cijevi po vanjskom zidu i klimi cure fekalije cjev ne zeli ukloniti niti sanirati.Predstavnik stanara kaze dogovorite se,nije moja stvar. Molim Vas pomoc. (13.10.2022)

Tužba sudu.

Anamarija pita: Poštovani,

Može li se problem prikupljanja potpisa suvlasnika zbog fizičke odsutnosti i zauzetosti suvlasnika riješiti na sljedeći način:
1-Isprintana odluka dostavi se svakom suvlasniku, popunjena i potpisana vrati predstavniku, koji onda to uveže i ovjeri kod javnog bilježnika.
2-Potpisane odluke se prebroje i popišu u odgovarajuću tablicu, koja se isto možda treba ovjeriti kod javnog bilježnika.
Postoji li kakava pravna zapreka?

Unaprijed hvala na odgovoru! (12.10.2022)

Može.
To je vrlo često jedini ačin da se donesu zakonite odluke. Vlastoručni potpis knjižnog vlasnika je mjerodavan.

Maks pita: Poštovani,
da li je moguće da suvlasnici na sastanku suvlasnika većinom odluče i izuzmu dimnjake iz zajedničkih dijelova i uređaja zgrade?
Do sada su dimnjaci tretirani kao zajednički dijelovi i uređaji zgrade i redovito su čišćeni financijskim sredstvima s računa pričuve zgrade što je i sukladno Uredbi o održavanju zgrada (NN 64/97).
Odlukom na sastanku suvlasnika, manjini koja koristi dimnjake stavilo bi se na teret njihovo čišćenje i održavanje!
U nadi odgovora srdačno Vas pozdravljam.
Maks (12.10.2022)

Odžavanje u građevinskom slislu ne mogu, ali čšćenje može biti samo od strane korisnika.
Čišćenje plaća korisnik.

Barbara pita: Poštovani, iz osobnih zdravstvenih razloga više ne mogu obnašati funkciju predstavnika stanara. Na koji način mogu biti razriješena ove funkcije bez da o tome vodim sastanak s ostalim stanarima s obzirom da ne želim navoditi osobne razloge moje ostavke. Kontaktiram li direktno upravitelja zgrade i koji je tada postupak? Za navedenu funkciju ne primam nikakvu novčanu naknadu. Hvala Vam unaprijed na odgovoru. (12.10.2022)

Pismenim putem obavjestite sve suvlasnika. Možete odluku ubaciti u poštanske sandučiće. Dovoljno je da navedete ba to radite iz zdravstvenih razloga bez šireg obrazloženja.

MARIJA pita: Postovani, zivim u zgradi koja ima četiri stana. Susjeda koja je u prizemlju, nam ne dozvoljava da koristimo zajedničke prostore nego je na sve stavila lokote i prisvojila ih. Također ,zabranjuje prolaske dvorištem koje je prisvojila i na glavni ulaz posadila voćnjak te to je isto učinila i oko septičke jame do koje je zagradila prilaz ogradom i lokotom. Na prolaze postavlja žilete ,žice, kamenje ,cigle i slično kako bismo oštetili automobile. Ispod prozora i balkona pali roštilj te nam dim ulazi u stanove. Svakodnevno zadnjih 15 godina su joj gosti u stanu na našem trošku jer plaća samo za 2 člana kućni savjet, a u prosjeku ih je 9. Svoj otpad dovozi u kanale koje svi osim nje čistimo. Istjeruje iz dvorišta ako se netko parkira na kratko i sl. Čak se penjala na naš balkon kada nismo kod kuće. U nikakvoj obnovi ne sudjeluje . U svemu je podržavaju ostali članovi obitelji te smo svi već iscrpljeni jer razgovor ne vrijedi .
Nemamo predstavnika stanara i ne znam kome se obratiti. Koja su naša prava i sto nam je činiti? Molim Vas za pomoć.
Hvala. LP.
(10.10.2022)

Sve ovi što pišete navedite u tužbi sudu protiv te osobe.

Matea pita: Poštovani, naša zgrada ima terase iznad određenih stanova. Tako ima i iznad našeg, te trenutno naš strop u dvije prostorije prokišnjava. Predstavnica kaže da nemamo novaca za popraviti terasu te da kada kiša prestane to će se povući. Mene zanima što se može dalje učiniti ako ne želimo imati cijelu zimu lavor na podu te uništene stropove? Unaprijed Vam hvala i lijep pozdrav, Matea Pašalić (29.9.2022)

Kažite predstavniku da se to mora rješiti i da za to treba osigurati sredstva. U protivnom ćese od strane ostalih suvasnika morati nadokmadit eventualna šteta.
To je nužni zahvat predviđen zakonom i predstavnik ne odlučuje o tome.

Hrvoje pita: Postovani,

Smije li prestavnik stanara samovoljno sredstvima iz pricuve ograditi susjednu parcelu ( drugog vlasnika ) i ograniciti pristup stanarima na istu.

Postavljati parkirne rampe na zajednicku povrsinu i zadrzavati sifru, kao i ostale kupljene stvari sredstvima iz pricuve drzeci ih u svojim prostorijama kojima se ne moze pristupiti?

Ograđena parcela nije suvlasnistvo stanara.

Moze li prestavnik stanara trositi sredstva iz pricuve bez suglasnosti stanara?

Hvala
(29.9.2022)

Ne.

Tomislav pita: Može li predstavnik suvlasnika biti oslobođen plaćanja pričuve kao naknadu za svoj angažman? Odnosno, je li pravno moguće i ispravno unijeti u međuvlasnički ugovor: "Suvlasnici su suglasni da je predstavnik suvlasnika oslobođen obveze plaćanja pričuve."
Pregledao sam zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, no nisam našao odgovora. (28.9.2022)

Ako svi ostali suvlasnici odluče da će nadoknaditi dio koji je on obvezan, može.

Ivan pita: Poštovani,

Živim na prvom katu zgrade.
Ispod mene, u prizemlju, nalazi se caffe bar.
Vlasnik pušta preglasnu glazbu koja se čuje u stanu.
Postoje li kakvi alate za rjesavanje/poboljsavanje situacije ? (od policije nema pomoci )

(28.9.2022)

Tužba sudu ili postavljanje zvučne izolacije (konzultirajte se sa stručnim osobama ).

Martina pita: Poštovani,kako dokazati koja je moja šupa u podrumu,za istu imam papire da ju posjedujem ali nije točno navedena koja je jer nisu postavljeni brojevi po šupama. Kome se obratiti ako predstavnik stanara neobavlja zaduženja koja ima kao predstavnik stanara(nejavljanja i neodg.na mail).osporava moja prava u korištenju spremišta koje mi pripada.hvala (28.9.2022)

Ako to imate kao knjižno vlasništvo, možete sudskimputem zatražiti etažiranje.

Maja pita: Dali je za prenamjenu prostora iz posl.u stambeno potrebna suglasnost svih stanara u postojecoj zgradi
Hvala (28.9.2022)

Ne.

 NAJČITANIJE

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Servisirinja plinskih uređaja i dimovoda

Mnogima se čini bespotrebno bacanje novca za servisiranje plinskih uređaja i dimovoda. Nažalost, te osobe nisu u pravu...

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoiša i energetskoj učinkovitosti

22.rujna 2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj pod pokrovit
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.

Zaključak ustavnog suda o Zakonu o energetskoj učinkovitosti

Koliko treba potpisa stanara za obnovu? Ustavni sud ukinuo apsurdno i neprovedivo pravilo

Pitanja i odgovori

I dalje se učestalo ponavljaju ista ili slična pitanja.Molimo da u već objavljenima potražite odgovor na vaše pitanje jer ne stižemo na sva pravodobno odgovoriti
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se