Zdenka pita: Centar grada, mjesecima mi svake noći netko zvoni na portafon noću između 2 i 3 sata, obaviještena mnogo puta policija u Bauerovoj bez rezultata. Jedne noći na balkonu su izvrnute tegle s cvijećem, prijavila, bez rezultata. Po tjedan dana iščupan portafon noću zvoni meni i dalje, povremeno tajno popravljen. Preko puta mene Spar, uz moj balkon Spar drugi. Jedino to može raditi noćna policija ili čuvari Spara uz stručnu zvonjavu neradećeg portafona i penjanja na balkon . Kome se obratiti? (9.8.2019)

I dalje inzistirajte na zaštiti od strane policije.Podnesite zvanično prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog učestaog uznemiravanja.

Marko pita: Zgrada nema etažiranu okućnicu i jedan dio okućnice iznajmljuje ugostiteljskom objektu za terasu. Do sada se ugovor uvijek sklapao na manje od godine dana. Je li za to potreban pristanak svih stanara ili je potrebna natpolovična većina? Je li ispravno takvo postupanje da se već godinama na taj način iznajmljuje zajednički prostor? (8.8.2019)

Ako nitko duvlasnika nema opravdani razlog da se taj prostor ne iznamljuje trećim osobama, nema zakonskih zapreka.

Vinko pita: Poštovani
u mojoj stambenoj zgradi hoče uzeti kredit za novi lift, moje pitanje je.
Dali ja mogu svoj dio platiti gotovinom , jednokratno da izbjegnem kredit, hvala

Lp. (8.8.2019)

Možete.Za iznos koji vi uplaćujezte, smanjit će se glavnica.

Vinko pita: Poštovani
u mojoj stambenoj zgradi hoče uzeti kredit za novi lift, moje pitanje je.
Dali ja mogu svoj dio platiti gotovinom , jednokratno da izbjegnem kredit, hvala

Lp. (8.8.2019)

Možete.Za iznos koji vi uplaćujezte, smanjit će se glavnica.

Ardiel pita: Pukla mi je cjev u zidu od kupaonice
.Četvti kat i procurilo je susjedima i napravlo fleku na zidu i stropu.Hitna inervancija je izšila popravak i naplatila iz pričuve.Pitanje je za farbanje zidova i stropa susjedima jer i to ide preko pričuve ili ne.
tko je dužan platiti susjedima zaprljani zid- strop. Fleku koja je nastala curenjem cjevi to je to dužan sanirati i platiti?
(8.8.2019)

U pravilu za takve slučajeve postoji polica osiguranja (naravno ako imate odgovornog upravitelja). Opisana šteta bi trebala biti riješena preko olice osiguranja a ne izravno sredsvima pričuve. Iz pričuve se plaća jedino ako to ne pokriva polica .

Marko pita: izborom novog predstavnika stanara, potpisan je i nekakav kućni red sastavljen od dotičnog i potpisan od strane suvlasnika, u kojem stoji da je ključ zajedničke imovine (krova) kod predstavnika i da moramo tražiti njega ključ za izlaz na krov. Naravno taj se prostor koristi kao odlagalište stvari dotičnog. Zanima me dali taj kućni red sastavljen proizvoljno ima zakonsko uporište Prema odredbama čl. 42. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima svakom suvlasniku pripada pravo korištenja (6.8.2019)

Odluka o kućnom redu je valjana ako je usvojena od nadpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.

Blagica pita: Postivani .
Prokisnjava mi sa krovnog balkona . Vlasnik istog ne zeli uopce komunicirati tako da s njime ne moze postici dogovor oko sanaije.
Predpostavljam da je jedinini nacin putem suda. S obzirom da je taj balkon ujedno i krov iznad mog stana te bi se popravak financirao iz sredstsva pricuve. Moje pitsnje glasi: ko je taj ko pokrece spor , upravitelj nase zgrade ili ja osobno kao vlasnok stana??
Zahvaljujem na odgovoru (6.6.2019)

Trebao bi to biti upravitelj jer se radi o zajedničkim dijelovma. Upravitelj mora vlsanika spornog dijela upoznati sa obvezama, a isti je dužan osigurati uvjete za nesmetano otkanjanje nedostataka.
Ako ni upravitelj ni vlasnik ne ispunjavaju svoje zakonske obvee, ostaje vamda se konzultirate sa odvjetnikom i krenete u zakonsku zaštitu svojih prava.

Nenad pita: Pozdrav, u nasoj zgradi bila je plinara i curi plin negdje u zajednickom prostoru. Te kod pojedinih stanara u stanovima, ja sam svoje sam sanirao pozvao ovastenog servisera.
A tko rjesava u zajednickom djelu zgrade od ulaza? Plinara ili svi stanari sudjeluju?
Sad pojedini stanari zele da se i u njihovim stanovima popravi o trosku iz pricuve, dok sam ja svoje rjesio svojim novcem. (5.6.2019)

Radi se zajedničkim instalacijama i održavaju se sredstvima pričuve. Možete tražiti osolobolđenje dijela troškova na saniranju cjelokupne instalacije. Trebali ste i vi problem rješavati u zajednici . Bez obzira što ste otklonili nedostatke u svom djelu, bit će potrebno ponovno testiranje ispravnosti instalacija što će obuhvatiti i vaš posebni dio.

Jagoda pita: Vlasnik sam stana u zgradi, iznad mene stanuje susjed kojemu je negdje pukla cijev od vode u kupatilu i meni je načinio ogromnu štetu jer mi je kompletan svod od kupaone mokar. Kad sam ga zvala da to sanira rekao je da nema novca. Što da činim, da li da se obratim pisanim putem kućepazitelju ili?? (4.6.2019)

Pronađite odgovor u prethodnim pitanjima.

Antonio pita: Poštovani,
Kupili smo stan na posljednjem katu zgrade (4.kat), nakon prve kiše nam je prokapalo oko vertikale. Upravitelj i izvodjač kažu da je problem u krovu.
Fali cca 3000eur u pričuvi, a predstavnik mi kaže da ne možemo skupiti dovoljno potpisa za kredit.
S obzirom da nemam 3000eur sa strane, Kako to riješiti?
Lp (3.6.2019)

Pismeno obavjestite sve suvlasnike jer se radi o nužnom zahvatu za koji se moraju osigurati sredstva pričuve.
Ako ne osiguraju sredstva, morate svoje pravo zaštiti sudskim putem.

Toma pita: Stanopuravitelj je u vlasništvu pravne osobe koja u zgradi ima većinski udio u vlasništvu temeljem posjedovanja poslovnih prostora. Tom činjenicom "silom" su izglasali na skupštini povećanje koeficijenta samo za dio stanara koji stanove iznajmljuju turistima. Napominjem i da su svi ostali stanari solidarno stali na stranu susjeda iznajmljivača. Možemo li ih tužiti za neosnovanost podizanja koeficijenta, zapravo za segregaciju ? (30.5.2019)

Zakonodavac nije prwedvidio takve mogućnosti. Koeficijent za pričuvu je za sve ist. Ako su iznajljivači utjecali na povećane troškove održavanja ili zajedničke potrošnje to treba rješavati posebnim postupcima na način da se suvklasnici dogovore. Pravila nema.

Marko pita: Poštovani, suvlasnik je na okućnicu zgrade odložio građevinski materijal koji tamo stoji već nekoliko godina te ga ne želi ukloniti. Što ostali suvlasnici mogu poduzeti da se navedni materijal ukloni sa zajedničke okućnice? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. (30.5.2019)

Konzultiratjte se sa komunalnim redarstvom. Ako ne postoji gradska odluka kojom se to pitanje rješava. morate sami pokrenuti sudski postupak protiv njega a zahtjevom za uklanjanje.

Mira pita: Na mojoj etaži zgrade su 3 stana,lijevi i desni susjed su preko noći zatvorili dio hodnika i proširili svoj stambeni prostor,zgrada je tek useljiva i ne znam kome se obratiti za pomoć. To sada izgleda nakaradno jer svaki ima drugačija ulazna vrata i manjak je svjetla u hodniku. Zar hodnik nije zajednički?
Lp (30.5.2019)

Postoje već dgovori na ovom portalu.

Suzana pita: Poštovani, suvlasnica sam stana u zgradi od cca 130 stanova. smije li se bez pitanja suvlasnika zgrade ugraditi led portofon s brojevima, na ploči uz prezimena suvlasnika, i na vratima ulaz u garažu, a da o istome nisu obaviješteni stanari zgrade, niti ih se pitalo za mišljenje.. Predstavnik stanara ne daje odgovore, a spomenuti je u fazi smjene s obzirom da više nije suvlasnik naše nekretnine, te se skupljaju potpisi za novog predstavnika. Kome se obratiti? Hvala! (29.5.2019)

Predstavnik postupa protuzakonito.
Nemate se kome obraćati osim sudu jer ne postoji naikavo dnadležno državno tjeloa. Suvlasnci između sebe rješavaju takva pitanja. Ti odnosi bi vam trebali biti poznati iz Međuvlasničkog ugovora i Ugovora o upravljanju.

Nenad pita: Pozdrav,živim u stambenoj zgradi u prizemlju. Htio bi postaviti još jedna balkonska vrata ili veći prozor koji bi gledao na moju terasu.Zanima me da li je to moguće bez nekakvih posebnih dozvola.Unaprijed hvala. Pozz (29.5.2019)

Provjerite uvjete u nadležnom uredu za urbanizam.

Lilian pita: Poštovani,moj dimnjak je zabetoniran,dali od sadašnjeg ili još drugog stanara...ne želi da ga odbetonira.Šta da radim?Hvala (23.4.2019)

Tužba sudu protiv onog koji ne dozvoljava korištenje zajedničkih dijelova, odnosno stavljanje u funkciju dimnjaka ako je bio ranije u uporabi.

Saša pita: Poštovani, izvođač zgrade u stečaju-manjinski vlasnik svih stanova napravio je dug zgradi koji otplaćujemo mi ostali sustanari. Odbili smo povećanje pričuve, a upravitelj nam je ukinuo sva održavanja osim zakonski nužnih. Problem je obraslo zemljište oko zgrade koje ugrožava sigurnost naše djece koja se tamo igraju, zbog čega smo zamolili upravitelja da nam pokosi zemljište, a što je isti odbio. Na koji način ga možemo "natjerati" da se novac izdvoji i u druge namjene koje smatramo bitnima? (23.4.2019)

Održava je okoliša nije redovito održavanje i upravitelj je u pravu. Pročitajte Uredbu o održavanju zgrada. Za ostale probleme se konzultirate sa odvjetnikom je jer je očigledno potrebno pokretanje sudskog postupka.

Neven pita: Poštovani,

U zgradi je nedavo obustavljena distribucija plina radi neispravne instalacije. Dio suvlasnika (10 posto) odlućio je samoinicijativo o vlastitom trošku izgraditi novu instalaciju kroz zajedničke prostorije zgrade. Dali oni to smiju napraviti bez pristanka ostalih suvlasnika ? Upraviteljica tvrdi da nemozemo zabraniti pravo na plin ostalim suvlasnicima. Tko je odgovoran i garantira sigurnost takvih instalacija ? (17.4.2019)

Neuobičajena situacija. U pravilu bi trebalo obnoviti postojeću instalaciju.
Uvjete za isporuku plina zgradi dobro poznaje distributer, i tu bi trebali naći razumno riješenje.

I za ugradnju novih instalacija na način kako navodite, potrebno je zadovoljiti propisane uvjete. Oni koji to žele, imaju pravo na neškodljiv način za ostale suvlasnike. Distributer će dozvoliti opskrbu uz ispunjenje svih pripisanih uvjeta.

Ines pita: Poštovani, da li je dozvoljeno u zgradama zaključavanje ulaznih vrata iako imamo domafon koji u tom slučaju prestaje biti funkcionalan i vrata se svakako ne mogu izvana otvoriti bez da ti domafonom netko otključa. A kad se vrata baš zaključaju domafon ne može otvoriti vrata. Zanima me znači da li je to dozvoljeno i sa strane uredbi o zajedničkom životu a i sa strane požarne zaštite i potrebe za evakuacijom? (17.4.2019)

Nema propisa vezano za to. Sve ovisi o dogovoru i organizaciji unutar suvlasničke zajednice. To možete rješavati aneksom međuvlasničkom ugovoru ili posebnom odlukom zajednice.

Dijana pita: Molim vas odgovor. Naime na našoj zgradi je napukao vanjski nosivi zid. Zgrada je pod zaštitom stare jezgre. Plaćamo prićuvu ali grad i nadležni iz pričuve žele da mi platimo sanaciju zgrade. Šta nam je činit16 (17.4.2019)

Suvlasnici održavaju zgrade. Ne preostaje vam ništa osim da osigurate sredstva i krenete sa obnovom.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se