Renata pita: U zgradi uma 4 dimnjaka, kotiste se samo 2,samo 2 obitelji kotiste grijanje na drva.Oni žele da cišćenje dimnjaka bude iz pričuve, a ptetstavnik stanara ptedlaže da si oni sami snose troškove održavanje dimnjaka a ne iz pričuve.Kako se može to regulirati i dali se može dimnjak koji ga koristi samo 1 stan, sami snositi troškove za nesto sto je zajedničko vlasništvo zgrade?
Hvala, (9.10.2018)

Nisu dovoljno jasni propisi. Uglavnom jednom dugogodišnje dimnjačar pregleda ispravnost dimnjaka, i za sada se to plaća sredstvima pričuve. Međutim , čišćenje dimnjaka u pravilu plaćaju samo korisnici.

Suzana pita: Poštovani, molila bih za odgovor kako se plaća čišćenje zgrade-stubišta u slučaju kada u zgradi preko cijele godine živi 6 stanara, a ostalim mjesecima stanari dolaze povremeno, hvala (9.10.2018)

Nema propisa. To pitanje suvlasnici rješavaju sporazumno između sebe.

Maksida pita: Mi imamo 20 stanova u zgradi i 20 zasebnih vodomjera u stanovima i jedan zajednicki vodomjer za prijavu potrosnje vode za Vodovod Pula. Da li potrosnju vode sa liste, u Kojoj ste sami upisali stanje vaseg vodomjera, smije predstavnik prepravljati kako on hoce? Napisati novu listu za Vodovod Pula i na osnovu te njegove liste, stanari dobijaju racune za utrosak vode u tom mjesecu.
Molim za informaciju kome da se zalimo? Unaprijed hvala s postovanjem Maksida Muratovic (8.10.2018)

Predstavnik ne smije mijenjati podatke o potrošnji vode. Ako se pojavi višak (prekomjerna potrošnja koja prelazi zbroj očitanja svih vodomjera), višak se može podijeliti proporcionalno broju članova kućanstva. To uglavnom vrši vodovod prilikom raspodjele troškova.

Jadranka pita: Imam stan u potkrovlju ispod limenog krova. Krov je ugrađen bez paropropusnih folija. Kondenzacijom imam vlagu u stanu.
Stan je legaliziran.
Stambeni servis se oglušio na sve moje zahtjeve. Prestala sam plačati pričuvu dok mi se to ne sanira.
Dobila sam opomenu na 800 kn. Odgovorila sam da me slobodno tuže. Očekujem da neće to učiniti a meni je važno da mi što ranije to saniraju. A i Sud je prespor. Što mogu učiniti?
(8.10.2018)

Nemojte odbijati plaćanje pričuve jer će ovrha biti izvršena bez obzira što nisu ispunjeni vaši zahtjevi.
Ako su promjene stanja vašeg stana izvršene naknadno (nakon izgradnje objekta), onaj tko je izvršio promjene ili prenamjene, dužan je sam snositi troškove.

Franjo pita: Kako prisiliti upravitelja s već dobivenom odlukom večine suvlasnika, da povede postupak protiv suvlasnika,koji ne ispunjavaju svoje suvlasničke obveze prema zajedničkim dijelovima zgrade,na pr. pustiti u stan dimnjačara radi ispitivanja prohodnosti dimnjaka?
Koji se odvjetnici u Zagrebu iskreno i dobro snalaze u suvlasničkoj problematici? (20.6.2018)

Donesite odluku kojom se obvezuje upravitelj za poduzimanje takve vrste poslova.
Upravitelj bi trebao zatražiti sudski nalog, ako ne ide na normalnim putem.
Nemamo popis odvjetnika jer bi se to kosilo sa zakonom kad je u pitanju udruga.

Sanja pita: Poštovani,

u maloj zgradi od 9 stanova nitko ne želi biti predstavnik suvlasnika. Svi se slažu da predstavnik suvlasnika bude susjed iz susjedne zgrade koji tu funkciju obavlja za još par susjednih zgrada u kojima ne živi niti ima vlasništvo. Upravitelj odbija potpisati međuvlasnički ugovor sa osobom koja nije suvlasnik u zgradi za koju bi trebao biti predstavnik suvlasnika. Na koji način riješiti pitanje predstavnika suvlasnika ako nitko od suvlasnika ne želi preuzeti tu funkciju? Hvala. (20.6.2018)

Trenutno nema zakonskog rješenja. Upravitelj postupa ispravno . Dužan je izvršavati samo obveze redovitog održavanja zgrade.

Ina pita: Poštovani!
U zgradi u kojoj živimo, filmska ekipa snima film (u privatnom stanu koji su unjamili). U zgradi je osvanila obavijest da će se neke scene snimati u liftu te da se mole stanari da u određenom periodu ne koriste lift. S obzirom da zgrada ima 18 katova nekoristenje lifta nas ometa a nitko nas nije pitao privolu kao suvlasnike. Da li oni mogu tako nešto napraviti, bez privole ostalih stanara?Ako su platili najam stana nisu platili uzurpiranje lifa na štetu svih nas.Hvala na odgovoru (20.6.2018)

Svi suvlasnici koriste zajedničke dijelove i opremu na neškodljiv način za ostale.
Morate procijeniti štetnost takvog ponašanja i ako ona opstoji, imate pravo na sudsku zaštitu.

Jasna pita: U zgradi sa 106 stanova, unatoč brojnim upozorenjima i traženjema racuna na uvid, zbog nekih opravdanih sumnji u ispravnost istih, te samoinicijativom odlukama predstavnika stanara, situacija je, blago rečeno katastrofalna. Zatim smeće po hodnicima, odbaceni kućanski aparati, dijelovi namještaja, pepeljare krcata opuscima, sušenje vaša, puštanje uličnih mačaka, nečišćenje za kućnim ljubimcima. Doslovno prijeti zaraza! Kome prijaviti stanje? Upravitelj " nema vremena" (20.6.2018)

Nažalost, morate se samo organizirati. Izaberite odgovornog predstavnika i formirate grupu suvlasnika (odbor ili vijeće) koji će razmatrati takva pitanja i predlagati rješenja.

Mirela pita: Pozdrav,molim pomoc.Zelimo smjeniti predstavnika stanara,no ne zeli nam predati papire,konkretno racune unatrag 10 godina koliko je on predstavnik.Sta uciniti?
I jel moze biti 3 predstavnika,1 je vlasnik stana u zgradi a dva zive u stanovima roditelja samo.Hvala (19.6.2018)

Izaberite novog predstavnika i ako stari ne želi predati dokumentaciju, morate pogledati dali ista postoji kod upravitelja. Ako ne , pokrenite sudski postupak protiv njega ako postoji osnovana sumnja da je zlouporabio svoj položaj.

Domagoj pita: Poštovani,
grad Osijek je odlučio pred ulaz nam postaviti rasvjetno tijelo (banderu) no o tome nitko od stanara nije obavijesten. Također ta bandera je pozicionirana tako (trenutno su samo temelji postavljeni i to cca 4 metra od ulaza u zgradu) da kada bude ukljucena svjetliti ce svima u prozore preko noci. Mozemo li se mi kao stanari zaliti na postavljanje?

Unaprijed hvala! (18.6.2018)

Podnesite prigovor nadležnom tijelu lokalne samouprave ( odjel za komunalni sustav)

Pavica pita: Poštovani
molim žurni odgovor da li je potrebna 100 % suglasnost suvlasničkih dijelova za građevinske radove - zatvaranje terase stana koji je na uličnoj strani zgrade ili je dovoljna suglasnost od 51%.
S poštovanjem
P. Pirija (16.6.2018)

Najprije morate provjeriti u uredu za urbanizam dali je uopće dozvoljen takav zahvat. Tek onda tražite suglasnost ako je to dozvoljeno.

tomić pita: Postavio sam nosača za vješanje rublja za stan koji nema balkona u prizemlju zgrade, ne smeta nitkom,te sam dobio prijavu da ih uklonim zbog sigurnosti života suvlasnika,također dvor okoliš zgrade pretvoren je u parking,te nam stvara ugrouz zdravlja,molim savjet
hvala,silvio tomić (16.6.2018)

Vjerovatno postoji Odluka o komunalnom redu koja to propisuje.

Kristina pita: U stambenoj zgradi u kojoj se nalazi moj stan u kojem živimo kat iznad mog susjed iznajmljuje apartman sa 9 kreveta te se učestalo izmjenjuju turisti koji su mlađa populacija te svaku večer stvaraju buku puštanjem glasne muzike, pričanjem na balkonu, pjevanjem i sl. Molim Vas da mi objasnite koja su moja prava u takvom slučaju osim kontaktiranje policije jer mi treba neko dugorocno rješenje.Kome se obratiti i požaliti na vlasnika stana kojeg sam već nekoliko puta upozorila na njegove bučne goste (16.6.2018)

Podnesite prigovor nadležnom uredu za gospodarstvo koji je izdao riješenje za obavljanje takve vrste djelatnosti. Osim toga imate pravo na pokretanje sudske tužbe jer se stan koristi na način da se ometa normalan život ostalim suvlasnicima.

Zoran pita: Kupljen je derutni stan ,isti treba renovirati (struja,voda,pločice...) da bi uselili .Nedugo nakon što je upravitelj ulaza primjetio da dolaze izvođači da pogledaju stani ,na ulazu je osvanuo natpis da se "od 01.06-01.09 2018 zabranjuju građevinski radovi u zgradi ,osim hitnih intervencija" .Kontaktiran je upravitelj ulaza i najavljeni su mu radovi ,te sročen tekst o obavijesti najavljenih radova.Smiju li nam stanari ulaza samovoljno zabraniti izvođenje renovacije stana u navedenom periodu. (15.6.2018)

Odluka ne vrijedi. To se odnosi samo na izvođenje vanjskih građevinskih radova. Jedino što je izvođač dužan voditi računa da se prilikom izvođenja radova ne ometaju ostali suvlasnici.

Vlado pita: Predstavnik suvlasnika je imao potpise većine za potpis dva ugovora za kotlovnicu, a on mijenja MVU pozivajući se na te ugovore i povećava pričuvu - citiram članak 33 MVU: "Sklapanjem ugovora o energ. obnovi, te Ugovora o potrošnji topl. energije mijenja se iznos redovne pričuve ... Davatelj usluge energ. obnove i energ. učinka preuzima održavanje i rukovođenje kotlovnicom na period od 15.g." Je li to zakonito i što nam je za činiti ako nije? (15.6.2018)

Ne postoje nikakva zakonska ograničenja.

lah pita: na zboru suvlasnika stanara odlučili smo na dvoristu postaviti motažna spremištva. Na zahtjev jedno vlasnika ,koji je odlučio gde ta spremištva možemo postaviti, smo to uradili u 2016g. Imamo svu dokumentaaciju,zapisnike suglasnost svih suvlasnika . A sada nas maltretira ,da to stavimo na drugo mjesto, jer njemu tamo smeta. S dopisom njegovog odvetnika nam prijeti tužbom.
kako postupiti, da branimo svoja prava.
pozdrav (14.6.2018)

Ako je bio suglasan u vrijeme donošenja odluke, ne vidi se opravdanost njegovog postupka.

lah pita: na zboru suvlasnika stanara odlučili smo na dvoristu postaviti motažna spremištva. Na zahtjev jedno vlasnika ,koji je odlučio gde ta spremištva možemo postaviti, smo to uradili u 2016g. Imamo svu dokumentaaciju,zapisnike suglasnost svih suvlasnika . A sada nas maltretira ,da to stavimo na drugo mjesto, jer njemu tamo smeta. S dopisom njegovog odvetnika nam prijeti tužbom.
kako postupiti, da branimo svoja prava.
pozdrav (14.6.2018)

Ako je bio suglasan u vrijeme donošenja odluke, ne vidi se opravdanost njegovog postupka.

Andrea pita: Poštovani
Po kojoj osnovi zgrade s dva stana ne moraju izabrati upravitelja? Svugdje se spominje tih 3 ili više stanova, ali nitko ne navodi gdje je to zakonski regulirano?
Hvala (14.6.2018)

Nema takve odredbe. Zakon samo poznaje kategoriju "višestambene zgrade" i nigdje se ne spominje broj jedinica.

Ivona pita: Postovani, vecinski smo vlasnici u suvlasnickom dijelu kuce ( 70 :30 ) stepeniste koje izlazi na krov i vijenac kuce je u nasem vlasnistvu. Da li smo duzni u tom slucaju traziti suglasnost suvlasnika za nadogradnju na nasoj polovini kuce? Unaprijed zahvaljujem (13.6.2018)

Da.

Branko. pita: Oluja je digla dio fasade na balkonu.Redar je naložio upravitelju sanaciju, opasnost za prolaznike.Zahtjev proslijeđen zgradi sa zahtjevom za potpis svih stanara te odbija išta poduzeti dok ne skupimo potpise. Sami tražimo pomoć. Dali osiguranje treba biti uključeno? Može li upravitelj odgovarati s obzirom da imamo sve na pismeno? Hvala (13.6.2018)

Radi se o nužnom zahvatu i tu je potrebno samo donošenje odluke o načinu saniranja a ne dali se to treba ili ne treba.
Osiguranje ne pokriva takve štete.

 NAJČITANIJE

Novost u rubrici "Pitanja i odgovori

Zbog usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, u rubrici "pitanja i odgovori" izvršili smo određene promjene.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?

Predstavnik suvlasnika po ulazima

Zgrada kao jedinstvena građevina mora imati jednog predstavnika.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan
Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se