jadranka pita: 5 godina nismo imali sastanak u zgradi. Predstavnika zgrade ne možemo promijeniti,
Danas sam bila u Stanbenom servisu (Odranska 5 Zagreb) da mi dadu stanje zgrade za posljednjih 5 godina.Prethodno su mi rekli telefonom da mogu dobiti ispis ako dođem osobno (živim u Kutini). Direktor Kajfeš me je izvrijeđao. Bio je jako neugodan. Čak se i zvanje policije spominjalo jer nisam htjela izaći dok ne dobijem ispis. Na kraju je Kajfeš došao smiren i rekao da pošaljem poštom službeni pismeni zahtjev. (8.11.2018)

Nažalost, zakonodavac je predvidio da suvlasnici biraju predstavnika koji ih zastupa prema upravitelju i trećim osobama. To je zbog činjenice da upravitelj ne bi morao sa svakim suvlasnikom posebno razgovarati.
ZAKONODAVAC JE PRITOM PODRAZUMIJEVAO DA SUVLASNICI IMAJU ODGOVORNOG PREDSTAVNIKA KOJI ĆE U IME I ZA RAČUN SVIH OSTALIH SUVLASNIKA NA POŠTEN NAČIN OBNAŠATI TU DUŽNOST.
OSTAJE VAM DA SE ORGANIZIRATE U ZAJEDNICI I DA SE SMJENI PREDSTAVNIK. AKO NE MOŽETE, OSTAJE VAM PRAVO NA TUŽBU SUDU.

Irena pita: Predstavnik suvlasnika više to ne želi biti, ali nitko od preostalih suvlasnika ne želi preuzeti tu obvezu na sebe, iako imaju dosta prigovora na dosadašnjeg predstavnika. Većina suvlasnika ne stanuje u svojim stanovima( najam, apartmani, rad u inozemstvu i sl,) ili su u poodmakloj životnoj dobi.
Što učiniti, kako predstavnik može podnijeti ostavku i kako izbjeći prinudnu upravu? (8.11.2018)

Ništa ako ne možete izabrati drugu osobu. Sadašnji predstavnik ne može biti prisiljen da tom i dalje obavlja.

Dragan pita: Zgrada u kojoj živim ima 5 katova s po 4 stana, koji su uredno etažirani. Poviše 5. kata nalazi se potkrovlje s čvrstom dekom, koje je podijeljeno nosivim zidovima proporcionalno površini stanova u vertikali i koje je sa svakim pojedinim stanom na 5. katu povezano otvorom na stropu prekrivenim knaufom. Dakle, nitko osim vlasnika stanova s 5. kata ne može pristupiti potkrovlju izuzev dijela koji se nalazi poviše stubišta. Kao vlasnika takvog stana zanima me imam li pravo koristiti potkrovlje? (7.11.2018)

Svi suvlasnici imaju pravo na to pod istim uvjetima. Ako to želite samo za sebe, moraju biti suglasni svi ostali suvlasnici.

Marinko pita: Postovani,

susjed u prizemlju zeli produziti terasu za gotovo 12 m2, te napraviti drvarnicu i zidani rostilj. Sve to na zelenom dijelu okucnice. Kad produzi terasu zgrada vise nece imati 20% zelene okucnice propisane prostornim planom?

Po tome onda svi preko noci mogu svoje zelene okucnice pretvoriti u parkiralista i slicno.

Smije li se to uopce raditi? Trebaju li mu za taj poduhvat dozvole? (6.11.2018)

Obratite se gradskom odjelu za komunalnu djelatnost. Postoje odluke o načinu korištenja okućnica.

Višnja pita: U zgradi sa 230 stanova i dvije prostorije za otpad jedna je iznajmljena mesaru, pa svi stanari smeće odlažu u 6 malih kontejnera.
Predstavnik stanara odbio mi je dati ugovor o najmu na uvid.
Stubište se ne čisti, liftovi su puni mokraće ljubimaca
Moj stan je iznad KONZUM trgovine i kamioni od pola 6 parkiraju ispred trgovine i vrše istovar.
Što poduzeti? (5.11.2018)

Kad dođe do Uredbe o gospodarenju otpadom, trebati će vam te prostorije. Provjerite dali je prostorija mesaru iznajmljena na zakonit način (ako se radi u dugoročnom iznajmljivanju, potrebna je suglasnost svih suvlasnika).
Po ostalim pitanjima, ima niz odgovora, i bez poštivanja načela civilizacije i određenih propisa, neće se to tako jednostavno riješiti.

Petar pita: Poštovani,

od nedavno vršim funkciju predstavnika stanara gdje sam izabran natpolovičnom većinom. Zanima me status zamjenika predstavnika stanara koji je vršio funkciju kod prethodnog predstavnika. Da li mu i dalje vrijedi status zamjenika pri promjeni predstavnika ili treba provesti novo glasanje za istoga. Unaprijed zahvaljujem. (31.10.2018)

Ostaje i dalje , ako nije donesena nova odluka.

Vera pita: Predstavnik želi prodati nadstojnički stan, zgrada sa 90 stanova je privatna, nikad nije bila u društvenom vlasništvu.
Taj prostor od 40m2 u podrumu u dokumentima zgrade upisan je kao zajednički prostor, nema upisanog nadstojničkog stana.
U međuvlasničkom ugovoru se navodi nadstojnički stan koji koristi nadstojnik, to je bilo prije 20 godina, kasnije ga je koristila predstavnica (nije bila suvlasnik) koja je lani preminula.
Predstavnik sada nagovara suvlasnike na prodaju zajedničkog prostora? (31.10.2018)

Može se prodati uz suglasnost svih suvlasnika.

HELENA pita: kome se obratiti kada pukne radijator i nastane steta od poplave (30.10.2018)

Ako nije pokriveno policom osiguranja, troškove snosi sam suvlasničku. Radijator nije zajednički dio infrastrukture.

Marija pita: Poštovani, kako tražiti izmjenu zakona o otvaranju ordinacija u stambenim zgradama? u zgradi je otvorena ginekološka i ordinacija opće medicine. Vrata zgrade non stop otvorena, imali uriniranje, provale... dezinsekcije nema kao u domovima zdravlja, a mi kao vlasnici stana praktički nemamo nikakvih prava da ograničimo radno vrijeme, i sl. (29.10.2018)

Možete u uredu za gospodarstvo provjeriti dali su zadovoljeni uvjeti za obavljanje djelatnosti koje se obavljaju u vašoj zgradi.
Ako su odobrenja izdana na zakonit način,ostaje vam samo sudska zaštita zbog toga što vlasnici tih prostora štetno djeluju na suvlasničku zajednicu odnosno ometaju normalno korištenje stanova ostalim suvlasnicima.

Biserka pita: Etaziranje dvorista je neophodno jer su tri stanara u zgradi, dvoje imaju po dva auta jedno sluzbeno a jedno privatno, ja jedno, nemam gdje ostaviti auto jer je dvoriste malo a njihova bezobzirnost maksimalna, jedan od njih je i predstavnik suvlasnika, neznam kako rijesiti i ostala prava jer predstavnik ne zeli razgovarati samnom, ta tko sam ja sama a oni u vecini. Hvala (28.10.2018)

Ostaje vam samo sudski postupak u kojem ćete od ostalih zahtijevati da vam omoguće ravnopravno korištenje zajedničkog parkirališta.

Snjezana pita: Postovani , U dvorištu zgrade Koja ima samo dva stana , naslijedila sam iza pokojnog supruga , manju kućicu u dvorištu , koju sam legalizirala! Jedan od od stanara sada ne želi obaviti etažiranje ( koristimo isti haustor ) do sada je moj udio bio 10% u ukupnom vlasništvu zgrade a sa legalizacijom su kvadrati uduplani ?!
kome da se obratim za pravnu pomoć kako bih ostvarila svoja zakonska prava jer sam investirala u adaptaciju objekta i u istom živim a etažiranje mi je onemogućeno ?! Hvala (28.10.2018)

Ako je kućica samostojeća, može se za pričuvu obvezati samo ako je vezana nekim zajedničkim dijelovima. To znači da se u građevinskom smislu , ne mogu obračunavati troškovi za krov, fasadu, i ostalo što služi samo toj građevini.

Etažiranje možete provesti i osobno sudskim putem o svom trošku.

Kristijan pita: Kao korisnik poslovnog prostora u zgradi plaćam zajedničku pričuvu, međutim predstavnik stanara tvrdi da poslovni prostori nemaju pravo na sanaciju fasade ili vanjskih prozora već da se to odnosi samo na zajedničke prostorije, a sa kojima prostor uopće ne a dodira. Isto ih koristi. Kako ostvariti prava kao i stanari? (27.10.2018)

Zgrada je jedinstvena građevinska cjelina. Ako su krov, fasada i ostali dijelovi zajednički, održavaju se sredstvima pričuve bez obzira dali se rado o poslovnom prostornu ili stanovima.

Trpimir pita: Suvlasnici jednog od dva ulaza zgrade, donijeli su odluku da se na njihovoj strani krova postavi antena teleoperatera, bez suglasnosti suvlasnika drugog ulaza. Za to dobivaju nadoknadu. Je li ta jednostrana odluka uredu i ako je već tako, da li bi se naknada-dobit od najma krova trebala dijeliti na oba ulaza. (21.10.2018)

Pošto je zgrada jedinstvena građevinska cjelina, i prihodi idu svim suvlasnicima bez obzira na ulaze

Krešimir pita: Čl. 87., st. 3. ZOV-a predviđa da se ugradnja lifta može izglasati nadpolovičnom većinom suvlasničkih dijelova jer lift služi osobama manje pokretljivosti (ne mora niti jedan suvlasnik biti manje pokretan), a čl. 89., st. 1. omogućava većini da nametnu svima sudjelovanje u trošku razmjerno suvlasničkom dijelu, jer ne moraju izglasati stupnjevano sudjelovanje. Molim Vas da me upozorite ako sam nešto pogrešno shvatio. (20.10.2018)

Problem se javlja u tumačenju te odredbe jer nije dorečena pa se tumači kako kome odgovara. Najčešće st.3. tumače isto kao st. 2. opravdavajući se činjenicom da to njima"nije potrebno" i da ne moraju.

Najviše se prilikom tumačenja koristi odredba iz čl. 89, st.3. toč.1. ;

- odlukom većine suvlasničkih dijelova, kad je riječ o troškovima za održavanje onih uređaja nekretnine koji nisu u podjednakom omjeru korisni svim suvlasnicima, kao što su troškovi za dizalo, centralno grijanje i dr., ako takvu odluku opravdavaju različite mogućnosti pojedinih suvlasnika da te uređaje rabe i nemogućnost utvrđivanja stvarnoga potroška svakoga pojedinoga suvlasnika,

Danijela pita: Poštovani
Zgrada ima problem sa prostorijom za smeće.Premala je za broj stanara. Stanari odlažu smeće na pod. Ono se raznosi po zgradi i širi se zaraza i smrad. Sanitarni uvjeti su loši i ugrožavaju zdravlje stanara. Jedna suvlasnica inzistira na odlaganju smeća u toj prostoriji i gnjavi upravitelje. Možemo li podnijeti tužbu sanitarnoj inspekciji zbog uvjeta i protiv stanarke koja inzistira na tom odlaganju iako imamo uvjete za vanjsko odlaganje smeća. Hvala (18.10.2018)

Prema Uredbi koja je već trebala stupiti na snagu, svi građani bi trebali odvajati smeće. Plaćali bi po količini odloženoj. Zbog toga bi trebali biti spremni na osiguranje vlastitog prostora kako bi se onemogućilo da susjedi ili prolaznici odlažu na vaše mjesto kako bi izbjegli plaćanje.
Do primjene uredbe, ostaje vam pravo da sami pokrenete postupak protiv te osobe. Obavijestite sanitarnu inspekciju, a ako ne bude rezultata, ostaje vam tužba sudu.

Josip pita: Poštovani,

U zgradi sa 4 ulaza i nekih 15-20 stanova samo četiri stana koriste lift, pošto je na njihovom ulazu, ali svi plaćamo jednaku pričuvu. Da li je moguće da se tim stanarima povisi pričuva, a ostalima smanji za taj proporcionalni dio pošto zasigurno veliki dio pričuve odlazi na lift. (18.10.2018)

Lift su dužni održavati samo suvlasnici na ulazu gdje je ugrađen. Tražite umanjenje pričuve za troškove koji odlaze na održavanje dizala. To vam omogućava Zakon.

Sonja pita: Postovani,
mozete li mi reci kome da se obratim u vezi predstavnice stanara koja terorizira i maltertira stanare te radi svojstveno u svoju korist. Izabrala ju nekolicina stanara koja se jednom djelom sad kaje ali zapravo nitko ne zeli istupit i javno krenut potpisivat peticiju jer ih je strah da doticna nebi utjecala suptilnim ucjenama na njih. Veoma je drska i ne obavlja duznosti ,te krade novac od pricuve na sve moguce lihvarske nacine.


Sonja Sabol ,Univ.Bacc.Theol
Vl.Zvjezdice (18.10.2018)

Nema drugog načina nego da je smijenite. Ako trpite štetne posljedice zbog njenog ponašanja, ostaje vam sudska zaštita (tužba).

Izudin pita: Poštovani trenutno živim u zgradi sa 4-stana jedan od stanova je državni u kojem ja boravim u sklopu tog stana je zajednička prostorija koja se u svrhu stana koristi već dugi niz godina predstavnik stanara mi je dozvolio korištenje tog djela prostora potpisali i ovjeriti smo dokument kod javnog bilježnika nakon dva tjedna želi da ispraznom tu prostoriju i da je ne koristim što mi je ciniti hvala (18.10.2018)

Ako je predstavnik sam potpisao bez suglasnosti ostalih, nemate pravo samostalnog korištenja. I stali suvlasnici polažu pravio na korištenje istog. Ako zbog toga trpite štetne posljedice, možete pokrenuti sudski postupak protiv predstavnika za naknadu štet.

Dora pita: Poštovani,

novi sam stanar u zgradi i krećem s renovacijom. Između ostalog trebam napraviti atest. Ovlašteni dimnjačar će prvo doći pregledati stanje dimnjaka kako bi ustanovili da li je potrebno čišćenje istog ili ne. Cijena samo pregleda dimnjaka iznosi 625kn, a obzirom da se radi o pregledu dimnjaka koji prolazi kroz sve stanove, interesira me da li je to nešto što se plaća iz pričuve ili ja sama za to moram snositi trošak? (18.10.2018)

To bi se trebalo platiti sredstvima pričuve ako ga koriste i ostali suvlasnici

ana pita: Poštovani,
Da li nam je potrebna suglasnost svih stanara ili većine za postavku ograde oko zgrade od 9 stanova, cca.11 tis. kn, koja je postala nužnost?
Hvala i lp, (17.10.2018)

Po sadašnjim propisima ,da.

 NAJČITANIJE

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se