Lilian pita: Poštovani,moj dimnjak je zabetoniran,dali od sadašnjeg ili još drugog stanara...ne želi da ga odbetonira.Šta da radim?Hvala (23.4.2019)

Tužba sudu protiv onog koji ne dozvoljava korištenje zajedničkih dijelova, odnosno stavljanje u funkciju dimnjaka ako je bio ranije u uporabi.

Saša pita: Poštovani, izvođač zgrade u stečaju-manjinski vlasnik svih stanova napravio je dug zgradi koji otplaćujemo mi ostali sustanari. Odbili smo povećanje pričuve, a upravitelj nam je ukinuo sva održavanja osim zakonski nužnih. Problem je obraslo zemljište oko zgrade koje ugrožava sigurnost naše djece koja se tamo igraju, zbog čega smo zamolili upravitelja da nam pokosi zemljište, a što je isti odbio. Na koji način ga možemo "natjerati" da se novac izdvoji i u druge namjene koje smatramo bitnima? (23.4.2019)

Održava je okoliša nije redovito održavanje i upravitelj je u pravu. Pročitajte Uredbu o održavanju zgrada. Za ostale probleme se konzultirate sa odvjetnikom je jer je očigledno potrebno pokretanje sudskog postupka.

Neven pita: Poštovani,

U zgradi je nedavo obustavljena distribucija plina radi neispravne instalacije. Dio suvlasnika (10 posto) odlućio je samoinicijativo o vlastitom trošku izgraditi novu instalaciju kroz zajedničke prostorije zgrade. Dali oni to smiju napraviti bez pristanka ostalih suvlasnika ? Upraviteljica tvrdi da nemozemo zabraniti pravo na plin ostalim suvlasnicima. Tko je odgovoran i garantira sigurnost takvih instalacija ? (17.4.2019)

Neuobičajena situacija. U pravilu bi trebalo obnoviti postojeću instalaciju.
Uvjete za isporuku plina zgradi dobro poznaje distributer, i tu bi trebali naći razumno riješenje.

I za ugradnju novih instalacija na način kako navodite, potrebno je zadovoljiti propisane uvjete. Oni koji to žele, imaju pravo na neškodljiv način za ostale suvlasnike. Distributer će dozvoliti opskrbu uz ispunjenje svih pripisanih uvjeta.

Ines pita: Poštovani, da li je dozvoljeno u zgradama zaključavanje ulaznih vrata iako imamo domafon koji u tom slučaju prestaje biti funkcionalan i vrata se svakako ne mogu izvana otvoriti bez da ti domafonom netko otključa. A kad se vrata baš zaključaju domafon ne može otvoriti vrata. Zanima me znači da li je to dozvoljeno i sa strane uredbi o zajedničkom životu a i sa strane požarne zaštite i potrebe za evakuacijom? (17.4.2019)

Nema propisa vezano za to. Sve ovisi o dogovoru i organizaciji unutar suvlasničke zajednice. To možete rješavati aneksom međuvlasničkom ugovoru ili posebnom odlukom zajednice.

Dijana pita: Molim vas odgovor. Naime na našoj zgradi je napukao vanjski nosivi zid. Zgrada je pod zaštitom stare jezgre. Plaćamo prićuvu ali grad i nadležni iz pričuve žele da mi platimo sanaciju zgrade. Šta nam je činit16 (17.4.2019)

Suvlasnici održavaju zgrade. Ne preostaje vam ništa osim da osigurate sredstva i krenete sa obnovom.

Tina pita: Dobar dan, zanima me sto poduzeti u vezi konstantnog laveza pasa i smrada izmeta koji proilazi iz pseceg parka sagradenog 20metara od stambene zgrade? Hvala (17.4.2019)

Obratite se komunalnom redarstvu.

Borna pita: vlasnik stana u zgradi želi prenamjeniti stambeni prostor u poslovni i otvoriti zubarsku ordinaciju. Da li je za to potreban suglasnost ostalih stanara, odnosno da li se takva djelatnost može obavljati u stambenoj zgradi? (16.4.2019)

Može, pod uvjetima predviđenim zakonom bez suglasnosti ostalih.

Martina pita: Kako riješiti problem s susjedima koji zauzimaju cijeli zajednički hodnih u kojem suše robu i skupljaju smeće koje samo slaž. Kome se obratiti? Svi se ograđuju (15.4.2019)

Jedino sudskim putem. Susjed koristi zajednički prostor na škodljiv način za ostale.

LJILJANA pita: Poštovani, molim pomoć-savjet.
Zgrada ima 5 ulaza. Na jednom ulazu stanari-suvlasnici zauzeli su svojim stvarima ( ormarima, policama i sl) stubište- podeste između katova.
Nakon nekoliko pismenih zamolbi da to uklone isti su se oglušili.
Pisala sam upravitelju GSKG , došao referent zaštite od požara, pregledao subište i posalo dopis na zgradu da su uočene na pojedinom katovima stvari koje je moraju ukloniti, ali ništa.
Što se može poduzeti da suvlasnici te stvari uklone sa stubišta. Zahvaljujem (14.4.2019)

Dok se ne donesu učinkoviti propisi, ostaje samo tužba sudu.

Doris pita: Molim Vas odgovor da li ja imam pravo na plaćeno podstanarstvo jer u mom stanu je došlo do puknuća vertikale vodovodne cijevi i nastale su štete zbog kojih nije bilo moguće obavljati higijenu.kvar je zajednički,pričuva nudi smiješnu odštetu od 1660kn.stvarni trošak je oko 20 000kn i mjesec dana podstanarstva.zgrada je osigurana kod Croatia osiguranja i sve sam u roku podnijela pritužbu.da li trebam podnijeti vanparnični postupak ?? Hvala unaprijed na odgovoru (14.4.2019)

Šteta je morala biti sanirana preko police osiguranja ako u ugovoru stoji odgovornost za takvu vrstu štete, ili sredstvima pričuve.
Imate pravo na naknadu štete kroz pokretanje sudskog postupka.

Mario pita: Postoji li mogućnost da se napravi novi krov zgrade bez ugovora s izvođačem te garancijom? Novci su podignuti s računa i radovi plaćeni, a nema ugovora ni računa od izvođača? Upravitelj i predstavnik stanara nam nedaju na uvid ugovor jer ga očito nema. Višak materijala je upotrijebljen za privatne potrebe jedog stanara čiji je sin sudjelovao u radovima na postavljanju krova. Sumnjamo da se dio novca podijelio između upravitelja, predstavnika i jednog stanara. Ukupno je 6 stanova, hvala. (14.4.2019)

Slučaj je za sud.Radi se o nekoliko protuzakonitih postupaka. Angažirate odvjetnika.

Milica pita: Postovani imam pitanje u vezi energetske obnove zgrade u Velikoj Gorici.Dobivamo veci racun pricuve,a nismo dobili izracun za povecanje pricuve.Za koju ne znamo koliko cemo dugo placat,a navodno bi trebali placat samo 16%.Odgovor iz gradsko stambene u Velikoj Gorici je da stoji tamo cijenik na oglasnoj ploci.Zanima me kome se mogu obratit za pitanja,savjet ili prigovor.
Hvala L.P
Milica (11.4.2019)

Po zakonu svi suvlasnici moraju biti upoznati. Nažalost, mogli nakon 20 godina to pravo i obaveze koriste. Ako se netko smatra oštećenim , ostaje mu samo sudska zaštita.

Darijo pita: Pitanje i odgovor!.Živim u jednokatnici,no susidi do mene,od kada smo kupili stan zbog tankog titova,a ne žele da ugrade Izolaciju od "buke"tj.moje muzike jer sam muzicar. No problem je u tome što susjedima smetaju SVI I SVE.Sa njima se moja obitelj od 1.dna.tuži,majku su mi otjerali u Starački dom,od svih malverzacija koja su joj radili. Brat je na psihijatriji,a ja sam teški bolesnik i NIKADA SE NI NA STO NISAM ŽALIO .Pitam se koliko još puta moja obitelj uglavnom ja,moram trpiti sve njihove.. (11.4.2019)

Očigledno je da susjedi koriste stan na škodljiv način za vas. Nažalost jedinu zakonsku zaštitu možete tražiti u sudskom postupku. Tužba protiv susjeda.

robert pita: poštovani
na mom tavanu zgrade pukla je stara olovna cijev.mislio sam da se to može naplatiti iz pričuve jer sam predpostavljao da i stanari ispod mene imaju vodu po toj cijevi.predstavnica stanara nije dozvolila naplatu iz pričuve pa sam sam platio..sada sam dao zablendirati cijev da ne stvara daljnju štetu i trošak i ispod stanari nemaju vode na nekim mjestima u kupaonici.prijete policijom i kaznenom prijavom.ne žele sudjelovati u plaćanju osobno ni iz pričuve.molim vas savjet.hvala pozdrav (11.4.2019)

Problem se morao riješiti sredstvima pričuve jer se radi o zajedničkoj instalaciji. Niste smjeli blindirani cijev. Možete za to biti kazneno odgovorni.

Uputite predstavnicu da malo prouči zakon jer je i ona odgovorna za nastalu situaciju.

Snježana pita: Postovani imamo problem.. Grad Rijeka je vecinski vlasnik.. I sve odluke donosi bez da nas pita.. Pa i o izboru tako i visini pricuve i svega.. Poslovnim prostorima ide na ruku a nas stanere ne dozivljava. 4 su stana a peti je grad vlasnik i dva prostora poslovna... Smije li to? Jer stvarno nije u redu da mi koji zivimo u zgradi prolazimo lose.. I ne pita nas se nista... Smije li to i sta mozemo napravit...? Hvala puno! (10.4.2019)

Zbog činjenice da ste manjinski vlasnici, ostaje vam pravio na sudsku zaštitu.

VLATKA pita: Zgrada u katastrofalnom stanju, fasada otpada..korov i divlje drveće raste uz samu zgradu. Nemamo predstavnika jer su stanari nemarni, zanima me da li kao pojedinac bez suglasnosti drugih mogu napraviti bilo šta da se stanje bar malo popravi? Tražiti da se ukloni korov, promjene poštanski ormarić koji su stari više od 60 godina, saniranju nekakvi lomovi fasade (koja je već pala na automobil), znači bilo što a da ne moram dobiti suglasnost ostalih? Očito nitko ne mari za ničim. Hvala, LP (10.4.2019)

Konzultirate se sa osobom graditeljske struke. Ako postoji opasnost za suvlasnike i ostale, može sud naložiti hitnu sanaciju

Ivana pita: U 9 mjesecu je na račun zajedničke pričuve izvršena zamjena plinomjera u čitavoj zgradi, uz provjeru cjelokupne instalacije. Danas mi je plinara zatvorila plin u stanu zbog curenja na "desnom spoju plinomjera". Zanima me da li taj popravak može ići o trošku zajedničke pričuve? (12.3.2019)

Treba pozvati servisera koji je vršio zamjenu plinomjera. To je njegova greška.

Milka pita: Poštovani MolimVas za odgovor živimo u zgradi s 3stana,u 1 stanu živi 5 osoba, 2.dvije, 3.povremeno 1 osoba.Kako se obračunava pražnjenje septičke jame
Hvala (9.3.2019)

Nema propisanih pravila. U praksi se to radi najčešće na temelju potrošenje količine vode po kućanstvu.

Hrvoje pita: Poštovani,

smije li predstavnik stanara potpisati ugovor s izvođačem radova na rekonstrukciji krovišta bez suglasnosti i jednog stanara?

Srdačan pozdrav (9.3.2019)

Ako se ne radi o nužnom , hitnom zahvatu, ili nekom sitnom popravku ,NE!

kristijan pita: Pozdrav

U zgradi pokraj moje su postavljene antene za internet. Svi stanari iz moje zgrade su protiv iste,te nas zanima da li postoji kakva mogućnost da se antena makne?

Lp,
Miljević (8.3.2019)

Provjerite u Zavodu za javno zdravstvo dali ima utjecaj na zdravlje ljudi.
Nažalost u RH nema pripisa kojima bi se obvezali operatori za ishodovanje lokacijske i građevinske dozvole.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se