Andrej pita: Poštovani,
Zivim u novogradnji od 4 stanova te je zvucna izolacija jako lose izvedena.
Udarna buka, vibracije, trcanje po stanu i stepenicama, zvukovi masina i susilica za robu te zvukovi obavljanja nuzde iz susjednih stanova su svakodnevna pojava.
Zgrada ima garanciju od 10 godina te me zanima koji su mi dostupni alati za reparaciju lose izolacije ili trazenje odstete za nemogućnost normalnog života u vlastitoj nekretnini. (19.11.2018)

Potrebno je da se angažira stručna osoba (po mogućnosti vještak građevinske struke). Pregledom se moraju utvrditi nedostaci u izgradnji. Ako se ustanove propusti investitora, imate pravo zahtijevati od istog da se oni otklone. Ukoliko izostane pristanak investitora, svoje pravo možete ostvariti sudskim putem.

Stella pita: Poštovani,
ponovljeno pitanje.
Da li predstavnik suvlasnika smije samovoljno, okovati željeznim vratima i zaključati lokotom pristup elektroormariću zajedničke struje, a prije 2 godine je zapisnički utvrđeno, da je jedan od trojice koji su neovlašteno koristili zajedničku struju. Na moje upite, naš upravitelj šuti.
S poštovanjem, S.B. (17.11.2018)

Dali ste nekad čuli priču o tome kako se "vuku daje da čuva ovce". E, pa vi ste izabrali predstavnika, i jedino ga suvlasnici mogu smijeniti.
Upravitelj je izvršitelj naloga suvlasničke zajednice koje izravno dobiva od predstavnika. I ako mu ugovorom o upravljanju nije drugačije određeno, te naloge mu u ime i za račun suvlasničke zajednice prenosi predstavnik pa nije čudno što vas neće saslušati.

Milena pita: Poštovani,jedan od stanara če otvoriti apartman za iznajmljivanje,zanima nas kako da riješimo potrošnju vode,svi smo na jednom vodomjeru.Hvala
Milena (17.11.2018)

Da bi se legalno obavljala neka djelatnost , potrebno je zadovoljiti uvjete. Jedan od njih je i opskrba vodom.Vlasnik stana može uz suglasnost suvlasnika staviti i kontrolni vodomjer na temelju čijeg očitanja mu se obračunava udio u ukupnoj potrošnji.
Pravo riješenje bi bilo kad bi postojala mogučnost da stan ima vlastiti priključak na javnu vodovodnu mrežu.

Josipa pita: Poštovani,
Jedno kratko pitanje, živim u podkrovlju stanbene zgrade i u kutovima gdje su prozori mi se kostantno pojavljuju gljivice i vlaga, dali se to sanira od pričuve ili? Lp, hvala. (17.11.2018)

To bi trebala pogledati stručna osoba (građevinske struke). Od mišljenja stručnjaka ovisi dali je to problem koji se rješava sredstvima pričuve.
Međutim, to je česta pojava kod prostora koji se dovoljno ne prozračuje, pa bi to mogao biti uzrok. U tom slučaju, trošak snosite sami.

katica pita: imam stetu u stanu od prokišnjavanja,procijena strucnjaka imam dokumentaciju.tko mi mora vratiti troskove.jer se po zakonu sva oštecenj tog tipa saniraju iz pricuve.šteta je 7000 kn. . hvala (16.11.2018)

Ako nije pokriveno po polici osiguranja, onda se podmiruje sredstvima pričuve.

Snjezana pita: Postovani, u zgradi, u svom stanu, jedna suvlasnica ima ilegalni frizerski salon. Vodu placamo solidarno, sto znaci da ona zaradjuje, ne placa porez a mi placamo vodu koju ona trosi. Kome se obratiti? (15.11.2018)

Ostaje vam samo zakonska mogućnost da prijavite njezin ilegalni obrt te da je prisilite na legalan rad

Mladen pita: Uslijed puknuća cjevovoda/toplovoda koji je navodno nastao zbog neadekvatnog zahvata izvođača na zahtjev tvrtke u susjedstvu, prljavština i mulj su s vremenom (nakon tri tjedna od puknuća) uzrokovali probleme u radu toplinskih stanica tri zgrade i kvarove individualnih toplinskih podstanica (ITPS-ova) stanova u ovim zgradama, koje je sad potrebno servisirati. Kako stanari mogu naplatiti trošak servisa za štetu koju nisu uzrokovali, a za koju se navodno zna tko je odgovoran? (15.11.2018)

Štetu podmiruje onaj troje istu prouzročio. Potrebno je izvršiti stručni pregled i ukoliko se utvrdi da je izvođač odgovoran, dužan je podmiriti štetu.

Lidija pita: Poštovani,
živim u iznajmljenom stanu i plaćam pričuvu najmoprimcu. Obzirom da ugovorom s najmodavcem nije definirano tko je dužan po zakonu plaćati pričuvu.
Ljubazno molim odgovor.
Zahvaljujem,
Lidija Pecotić (15.11.2018)

Vlasnik.

Marija pita: Postovani,
Prodajem nekretninu (stan u stambenoj zgradi,etazirano).Kako je zgrada izgradjena prije 1968g moram izvaditi uporabnu dozvolu.Kako se uporabna podnosi za cijelu zgradu mogul li traziti da se ista plati sa racuna pricuve?
Hvala (15.11.2018)

Nije obaveza ostalih suvlasnika.

Filip pita: Poštovani,
Živim na zadnjem katu u podkrovlju zgrade,prije neki dan mi je kraj prozora u sobi doslovno počela curiti voda, pa me zanima pošto sam radi sličnih problema prije godinu dana renovirao taj dio i stavio izolaciju i normalno ulozio svoje novce dali sad mogu očekivati od pričuve sanaciju istoga ili nadoknadu troškova s tim da oni nađu problem zasto je tome tako, hvala. Lp (14.11.2018)

Za sve zahvate koje ste napravili, snosite odgovornost. Ako je zahvat oko prozora nestručno izveden , to morate sami sanirati. Ako se radi o dijelu koji niste dirali, to se rješava iz pričuve.

Anita pita: Zelimo izgraditi zajednicke nadstrešnice za aute,jedan od stanara se ne slaže,da li ga mozemo prisiliti da se slizi sa vecinom. (13.11.2018)

Najprije morate vidjeti dali je po urbanističkim uvjetima dozvoljeno postavljanje nadstrešnica. Ako taj suvlasnik ne dozvoljava, morate dokazati da mu na taj način ne ometate normalno korištenje njegovog idealnog dijela.

Iris pita: Poštovani,
Prije 3 mjeseca prijavila sam štetu na gorni iznad terase i s krova mi se slijeva sve na terasu, terasa mi bude poplavljena i prljava(stan je na zadnjem katu). U kojem roku bi zakonski trebali to riješiti?

Hvala i Lp (13.11.2018)

Nema rokova. To se rješava bez odlaganja.

MArina pita: Radi preuredjenja kupaonice, trebali bi zatraziti iskljucenje grijanja na 2-3 sata u zgradi. Pred. Stanara radi problem oko toga i ne zeli pristati dati hep-u zahtjev za isto. Koja su pravila u vezi toga? (12.11.2018)

Predstavnik stanara ne može stavljati nikakve zabrane. Obratite se HEP-u i obrazložite problem.

Darko pita: Poštovani! živim u zgradi odnosno na ulazu gdje postoji 28 suvlasnika. Koji broj suvlasnika može donjeti odluku o povečanju pričuve ? Da li se ta odluka donosi isključivo na zajedničkom sastanku suvlasnika uz kvorum ili može predstavnik suvlasnika obilaziti suvlasnike i od njih tražiti suglasnost?
S poštovanjem! (12.11.2018)

51 %. Nije bitno na koji način se traže suglasnosti. Bitno je da svi suvlasnici budu upoznati sa razlogom za podizanje pričuve.

Vlatka pita: Procjenitelj me traži uporabnu dozvolu zgrade, predstavnik stanara me upućuje na investitora, a investitor na Gradski ured za prostorno uređenje...
Tko mora imati svu dokumentaciju za zgradu? Investitor sigurno da,samo je pitanje da li nam je dužan to dati. Da li predstavnik stanara mora imati svu tu dokumentaciju koja se tiče zgrade ?
Hvala
(12.11.2018)

Potražite u uredu za urbanizam
Predstavnik ne mora imati tu vrstu dokumentacije.

I. pita: Poštovani,
Zgrada je stara nešto više od dvije godine, te su uočeni neki nedostaci na njoj (dimnjaci, fasada). Zanima me, pošto je investitor prodao sve stanove, te više ne želi imati nikakve obaveze s nama postoji li neki članak u zakonu ili ugovor kod upravitelja na koji se mogu odazvati prilikom pismenog obavještavanja investitora zgrade, te je li obvezan sanirati reklamaciju.
Hvala na odgovoru (12.11.2018)

Potražite stručno mišljenje sudskog vještaka građevinske struke koji će vam sve objasniti. Imate pravo na reklamacije i nakon isteka garantnog roka, ako se radi i prikrivenim nedostacima.

branka pita: Molim Vas pomozite mi,odgovorili ste da susjed nema pravo skinuti dvorisnu pipu koja je u upotrebi 90 godina,ali skinuli su je .Pitala sam predstavnika koji radi u zavodu stanovanja kaze da je 51 % stanara bilo za to . Kome da se obratim,nemam gde oprati ruke, imam malo cvijeca, dvoriste se ne odrzava, ne mogu cistiti bez pranja ruku, po zimi mi voda ne treba ne zivim tamo, Pomozite mi molim Vas imam zlokobne susjede!Lijep pozdrav!Radi se o Radicevoj 25 predstavnik Sarić !
(12.11.2018)

Nisu u pravu. Ne može se takva odluka uopće donositi ako su narušeni interesi pojedinog suvlasnika. Međutim interes pojedinca ne može biti na štetu ostalih kad je u pitanju korištenje zajedničkih dijelova, infrastrukture, vode i energije.

Miro pita: Susjed odlaže namještaj, smeće, hranu i druge stvari na zajednički hodnik ispred svoga ulaza. Ignorira upozorenje predstavnika suvlasnika da ukloni stvari. Kome da se obratimo za pomoć? (11.11.2018)

Ostaje sam tužba sudu.

Leonarda pita: Pozdrav, iako pričuvu plaćam preko uplatnice, predstavnik stanara svaki mjesec ide od vrata do vrata i uzima novac za "poslove higijeničara i poslove blagajnika". Zanima me koji je postupak i koga zvati da se to ukine?! (11.11.2018)

To morate riješiti u suvlasničkoj zajednici kroz dodatak među-vlasničkom ugovoru ili donošenjem posebne odluke natpolovičnom većinom suvlasnika po udjelu u vlasništvu.

Kristina pita: Postovani, kod svake vece kise prokisnjava s tavana i kapa mi u stan. Upravitelj zgrade vec godinama odugovlaci i obecava novo kroviste. On kaze da je potrebno dizati kredit i povecati pricuvu. Vec sada placam 550 za poslovni prostor i 150 za stan. Da li mogu dobit uvid u njihove troskove za zgradu jer u zadnjih par godina nije nista rađeno pa me zanima gdje novac odlazi? I da li ima smisla podici tuzbu posto svakom kisom imam sve veca ostecenja imovine i stana? (9.11.2018)

Radi se o nužnom zahvatu koji se mora izvesti u najkraćem mogućem roku.
Upravitelj je dužan svakom suvlasniku dostaviti godišnju bilancu najkasnije do 30. 06. za prethodnu godinu. U tom izvješću mora biti vidljivo za što je potrošeni novaci od pričuve.
Svaki suvlasnik ima pravo preko predstavnika (ako ga zgrada ima) zatražiti uvid u stanje u slučajevima da postoji sumnja u nezakonito trošenje novca sa računa pričuve. U slučaju da se ustanovi protuzakonito postupanje, može se pokrenuti sudski postupak. Postupak pred sudom se može pokrenuti i u slučaju da upravitelj svojim ponašanjem nanosi štetu suvlasničkoj zajednici ne izvršavanjem zakonskih obveza.

 NAJČITANIJE

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se