Biserka pita: Poštovani, imaju li suvlasnici zgrade na zatvorenom sastanku suvlasnika od predstavnika stanara ili od upravitelja pravo doznati tko ne plaća pričuvu koja gomila dugove na našem zajedničkom računu?
Zahvaljujem na odgovoru.
Biserka Jurjević (20.11.2018)

Da. To je čak i obveza koja se može dodatno definirati i dodatkom međuvlasničkom ugovoru.
Bitno je da se podatci ne iznose i budu dostupni široj javnosti.

ivan pita: Poštovani prestavnik sam stambene zgrade sa 20 stambenih jedinica te u zadnje vrijeme imamo problem sa kanalicacijskim sustavom ,naime od sredstava pričuve sanirali smo cijevi od zgrade do prve šahte u dvorištu zgrade međutim problem se javio na dijelu kanalizacijskog sustava koji vodi dalje do iduće šahte za koju komunalno poduzeće smatra da i ona kao i iidući šahtovi pripadaju stambenoj zgradi.
unaprijed hvala (19.11.2018)

Sva infrastruktura koja se nalazi na okućnici je u vlasništvu zgrade. Priključno mjesto na javnu kanalizacijsku mrežu bi trebalo biti uz rub privatne i javne površine. Dalje je nadležnost komunalnog poduzeća.

Milena pita: mogu li pojedini suvlasnici prisvojiti slobodni prostor u podrumu i ako da pod kojim uvjetom? Hvala! (19.11.2018)

Ne bez suglasnosti svih ostalih suvlasnika.

Ivan pita: Poštovani,
da li se predstavnik stanara može smijeniti bez prethodnog informiranja? Da li se pod većinskim djelom vlasništva u zgradi uzimaju u obzir i stanovi i garaže koji su pod ovrhom odnosno ne koje je upisano založno pravo? Da li novi predstavnik stanara može biti osoba koja ne živi u toj zgradi? Da li može postati predstavnik stanara osoba za koju je već pokrenut sudski spor(koji je još u tijeku) zbog neplaćanja pričuve, a sad želi raspolagati sa pričuvom za koju uopće nije zaslužan.hvala (19.11.2018)

Može se smijeniti bez njegovog pristanka.
Većinskim djelom se smatra sve što je knjižno vlasništvo, bez obzira u kakvom je sporednom pravnom statusu.

Sve ostalo nije u skladu sa interesima suvlasnika ili zakonom.

Anka pita:
OVO NEĆE BITI pitanje, već samo jedna VELIKA primjedba za možda neke buduće akcije s Vaše strane. NE znam do kada će se tolerirati divlje ponašanje nekih stanara u stanovima od kojih susjedi nemaju mira od 6 sati ujutro do 23 sata navečer !?
O tome znaju i oni i predstavnik stanara suvlasnika pa ipak nitko ništa ne poduzima, dok mi u privatnom stanu za kojega nikome ne dugujemo ništa ne živimo normalno. (19.11.2018)

Već dugo pokušavamo pokrenuti postupak za donošenje novog Zakona kojim bi se jasnije definiralo javno mjesto u stambenim zgradama gdje bi nesmetano mogli intervenirati predstavnici javnih službi. Dobili smo informaciju da će u 2019 godini biti na programu i taj prijedlog u MGIPU.

Andrej pita: Poštovani,
Zivim u novogradnji od 4 stanova te je zvucna izolacija jako lose izvedena.
Udarna buka, vibracije, trcanje po stanu i stepenicama, zvukovi masina i susilica za robu te zvukovi obavljanja nuzde iz susjednih stanova su svakodnevna pojava.
Zgrada ima garanciju od 10 godina te me zanima koji su mi dostupni alati za reparaciju lose izolacije ili trazenje odstete za nemogućnost normalnog života u vlastitoj nekretnini. (19.11.2018)

Potrebno je da se angažira stručna osoba (po mogućnosti vještak građevinske struke). Pregledom se moraju utvrditi nedostaci u izgradnji. Ako se ustanove propusti investitora, imate pravo zahtijevati od istog da se oni otklone. Ukoliko izostane pristanak investitora, svoje pravo možete ostvariti sudskim putem.

Stella pita: Poštovani,
ponovljeno pitanje.
Da li predstavnik suvlasnika smije samovoljno, okovati željeznim vratima i zaključati lokotom pristup elektroormariću zajedničke struje, a prije 2 godine je zapisnički utvrđeno, da je jedan od trojice koji su neovlašteno koristili zajedničku struju. Na moje upite, naš upravitelj šuti.
S poštovanjem, S.B. (17.11.2018)

Dali ste nekad čuli priču o tome kako se "vuku daje da čuva ovce". E, pa vi ste izabrali predstavnika, i jedino ga suvlasnici mogu smijeniti.
Upravitelj je izvršitelj naloga suvlasničke zajednice koje izravno dobiva od predstavnika. I ako mu ugovorom o upravljanju nije drugačije određeno, te naloge mu u ime i za račun suvlasničke zajednice prenosi predstavnik pa nije čudno što vas neće saslušati.

Milena pita: Poštovani,jedan od stanara če otvoriti apartman za iznajmljivanje,zanima nas kako da riješimo potrošnju vode,svi smo na jednom vodomjeru.Hvala
Milena (17.11.2018)

Da bi se legalno obavljala neka djelatnost , potrebno je zadovoljiti uvjete. Jedan od njih je i opskrba vodom.Vlasnik stana može uz suglasnost suvlasnika staviti i kontrolni vodomjer na temelju čijeg očitanja mu se obračunava udio u ukupnoj potrošnji.
Pravo riješenje bi bilo kad bi postojala mogučnost da stan ima vlastiti priključak na javnu vodovodnu mrežu.

Josipa pita: Poštovani,
Jedno kratko pitanje, živim u podkrovlju stanbene zgrade i u kutovima gdje su prozori mi se kostantno pojavljuju gljivice i vlaga, dali se to sanira od pričuve ili? Lp, hvala. (17.11.2018)

To bi trebala pogledati stručna osoba (građevinske struke). Od mišljenja stručnjaka ovisi dali je to problem koji se rješava sredstvima pričuve.
Međutim, to je česta pojava kod prostora koji se dovoljno ne prozračuje, pa bi to mogao biti uzrok. U tom slučaju, trošak snosite sami.

katica pita: imam stetu u stanu od prokišnjavanja,procijena strucnjaka imam dokumentaciju.tko mi mora vratiti troskove.jer se po zakonu sva oštecenj tog tipa saniraju iz pricuve.šteta je 7000 kn. . hvala (16.11.2018)

Ako nije pokriveno po polici osiguranja, onda se podmiruje sredstvima pričuve.

Snjezana pita: Postovani, u zgradi, u svom stanu, jedna suvlasnica ima ilegalni frizerski salon. Vodu placamo solidarno, sto znaci da ona zaradjuje, ne placa porez a mi placamo vodu koju ona trosi. Kome se obratiti? (15.11.2018)

Ostaje vam samo zakonska mogućnost da prijavite njezin ilegalni obrt te da je prisilite na legalan rad

Mladen pita: Uslijed puknuća cjevovoda/toplovoda koji je navodno nastao zbog neadekvatnog zahvata izvođača na zahtjev tvrtke u susjedstvu, prljavština i mulj su s vremenom (nakon tri tjedna od puknuća) uzrokovali probleme u radu toplinskih stanica tri zgrade i kvarove individualnih toplinskih podstanica (ITPS-ova) stanova u ovim zgradama, koje je sad potrebno servisirati. Kako stanari mogu naplatiti trošak servisa za štetu koju nisu uzrokovali, a za koju se navodno zna tko je odgovoran? (15.11.2018)

Štetu podmiruje onaj troje istu prouzročio. Potrebno je izvršiti stručni pregled i ukoliko se utvrdi da je izvođač odgovoran, dužan je podmiriti štetu.

Lidija pita: Poštovani,
živim u iznajmljenom stanu i plaćam pričuvu najmoprimcu. Obzirom da ugovorom s najmodavcem nije definirano tko je dužan po zakonu plaćati pričuvu.
Ljubazno molim odgovor.
Zahvaljujem,
Lidija Pecotić (15.11.2018)

Vlasnik.

Marija pita: Postovani,
Prodajem nekretninu (stan u stambenoj zgradi,etazirano).Kako je zgrada izgradjena prije 1968g moram izvaditi uporabnu dozvolu.Kako se uporabna podnosi za cijelu zgradu mogul li traziti da se ista plati sa racuna pricuve?
Hvala (15.11.2018)

Nije obaveza ostalih suvlasnika.

Filip pita: Poštovani,
Živim na zadnjem katu u podkrovlju zgrade,prije neki dan mi je kraj prozora u sobi doslovno počela curiti voda, pa me zanima pošto sam radi sličnih problema prije godinu dana renovirao taj dio i stavio izolaciju i normalno ulozio svoje novce dali sad mogu očekivati od pričuve sanaciju istoga ili nadoknadu troškova s tim da oni nađu problem zasto je tome tako, hvala. Lp (14.11.2018)

Za sve zahvate koje ste napravili, snosite odgovornost. Ako je zahvat oko prozora nestručno izveden , to morate sami sanirati. Ako se radi o dijelu koji niste dirali, to se rješava iz pričuve.

Anita pita: Zelimo izgraditi zajednicke nadstrešnice za aute,jedan od stanara se ne slaže,da li ga mozemo prisiliti da se slizi sa vecinom. (13.11.2018)

Najprije morate vidjeti dali je po urbanističkim uvjetima dozvoljeno postavljanje nadstrešnica. Ako taj suvlasnik ne dozvoljava, morate dokazati da mu na taj način ne ometate normalno korištenje njegovog idealnog dijela.

Iris pita: Poštovani,
Prije 3 mjeseca prijavila sam štetu na gorni iznad terase i s krova mi se slijeva sve na terasu, terasa mi bude poplavljena i prljava(stan je na zadnjem katu). U kojem roku bi zakonski trebali to riješiti?

Hvala i Lp (13.11.2018)

Nema rokova. To se rješava bez odlaganja.

MArina pita: Radi preuredjenja kupaonice, trebali bi zatraziti iskljucenje grijanja na 2-3 sata u zgradi. Pred. Stanara radi problem oko toga i ne zeli pristati dati hep-u zahtjev za isto. Koja su pravila u vezi toga? (12.11.2018)

Predstavnik stanara ne može stavljati nikakve zabrane. Obratite se HEP-u i obrazložite problem.

Darko pita: Poštovani! živim u zgradi odnosno na ulazu gdje postoji 28 suvlasnika. Koji broj suvlasnika može donjeti odluku o povečanju pričuve ? Da li se ta odluka donosi isključivo na zajedničkom sastanku suvlasnika uz kvorum ili može predstavnik suvlasnika obilaziti suvlasnike i od njih tražiti suglasnost?
S poštovanjem! (12.11.2018)

51 %. Nije bitno na koji način se traže suglasnosti. Bitno je da svi suvlasnici budu upoznati sa razlogom za podizanje pričuve.

Vlatka pita: Procjenitelj me traži uporabnu dozvolu zgrade, predstavnik stanara me upućuje na investitora, a investitor na Gradski ured za prostorno uređenje...
Tko mora imati svu dokumentaciju za zgradu? Investitor sigurno da,samo je pitanje da li nam je dužan to dati. Da li predstavnik stanara mora imati svu tu dokumentaciju koja se tiče zgrade ?
Hvala
(12.11.2018)

Potražite u uredu za urbanizam
Predstavnik ne mora imati tu vrstu dokumentacije.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se