Marijana pita: Cijev od našeg stana pukla je ispod zgrade.mi smo dobili račun. Da li su cijevi od vode zajednički dijelovi zgrade te da li smo samo mi dužni platiti vodu koja je iscurila? (27.11.2018)

To je šteta koja je nastala kao posljedica kvara na djelu infrastrukture koja pripada zgradi. Nema pravila za takve slučajeve. Gubitke dijele suvlasnici proporcionalno potrošnji. Međutim , na naš prijedlog u dosta slučajeva suvlasnici donesu odluku da se šteta podmiri sredstvima pričuve. Iako u Uredbi o održavanju zgrada ne stoji ta vrsta troškova, može se uzročno povezati kao jedna šteta. Za period u kojem je došlo do kvara, suvlasnicima se bračna prosječna potrošnja iz zadnja tri mjeseca.

Mario pita: Zanima me jel me mogu izbacit stanari zgrade iz jednog dijela zajedničke prostrije u koju sam uložio novac i dobio potpise 90ih godina i plačao rasvijetu prema ugovoru koji smo sklopili ja i tadašnji predstavnik i plačao također tuđe racune i sad uz nagovor pojedinaca žele me izbacit iz 14 kvadrata iz kojih sam prenamijenio u gasonjeru i oduzet mi to bez obzira sta sve plačam redovito i ucijenjuju s novim ugovorom,hvala (27.11.2018)

Pitanje je dosta složeno. Predlažemo da se konzultirate sa odvjetnikom kojem morate predočiti sve činjenice sa kojima raspolažete.

Refet pita: Imam kafic od 2006 u zgradi
Kako mogu dobiti terasu ispred svoga lokala
Koliko posto potpisa trebam imati posto je zajednicki teren od sviju
Hvala
Ili gdje trebam podnjeti zahtjev (27.11.2018)

Morate imati suglasnost svih ostalih suvlasnika.

Nedeljka pita: Kao predstavnica stanara u zgradi od 22stana norim se sa susjedom koji je 7g stanar i uzurpirao je veci dio hodnika pred stanom.prohodni prostor supe i dio prostora zajednicke prostorije.Kako ga primorati da svoje stvari koje godinama stoje ukloni moljakanje više neprolazi upozorenja također,Postoji li neka javna sluzba ili inspekcija za ovakve slucajeve? (26.11.2018)

Ne. Po sadašnjim propisima, jedino tužba sudu. Može je podnijeti pojedinac ili suvlasnička zajednica.

Damir pita: Dali je firma koja je zaduzena za odrzavanje zgrade,duzna napraviti fasadu zbog toga sto cim jaca kisa pada svaki stan promoci.pricuva se placa al ima 2 stana koji neplacaju zbog neznam koji razloga...hvala (25.11.2018)

Ne radi se o firmi za održavanje nego za upravljanje. Upravitelj vodi računa o potrebama za održavanje, a suvlasnici su dužni osigurati financijska sredstva i ostale uvjete. Ako se radi o nužnom zahvatu, to bi trebalo organizirati bez odlaganja. Suvlasnici mogu donijeti odluku i dati nalog upravitelju da organizira sve što je potrebno za sanaciju ili obnovu, a suvlasnici moraju kroz pričuvu ili na drugi način osigurati financijska sredstva.
Upravitelj ne mora čekati odluku suvlasnika. Može predložiti rješenje ali i u toj situaciji suvlasnici moraju osigurati financijska sredstva.

Upravitelj može biti odgovoran ako ništa ne poduzima i nastanu štetne posljedice.

Aleta pita: Poštovani, na zadnjem 4 katu naše zgrade prije 6 godina potpisali smo suglasnost da sustanar proširi stan na hodnik zgrade za jednu sobu, a ako dođe do situacije da se ugradi lift oni će sve vratiti u prvobitno stanje. Međutim oni su ubrzo nakon toga navodno taj dio legalizirali, prodali stan sa tim dodatnim kvadratima i odselili. Da li imamo ikakve mogućnosti vratiti taj zajednički dio zgrade jer drugačije nemamo mogućnost ugradnje lifta? (24.11.2018)

To je već slučaj koji mora analizirati odvjetnik.Treba provjeriti sve okolnosti ako se ustanovi da je došlo do krivotvorenjima dokumenata, mora se povesti sudski postupak.

Maja pita: Postovani, stanaru zgrade ne radi radijator u jednoj prostoriji zbog neispravnosti samog ventila. Pitanje:je li to u nadleznosti predsjednika kucnog savjeta da pripomogne u rjesavanju ili stanar to mora sam uciniti? Lp, maja (23.11.2018)

Prema uredbi, zajednička mreža je do zapornog ventila. Ventil nije nigdje definiran pa se primjenjuju različita pravila. Negdje se t tretira kao zajednički a negdje kao sastavni dio radijatora.
Predstavnik bi vam to morao znati.

Filip pita: Poštovanje,zivim u prizemlju zgrade,imam problem sa zidom koji vuče vlagu iz poda,i doslovno rastu gljive iz tog zida..upravitelj pričuve nije izašao na teren kao što je bilo rečeno,i nakon što sam ga nazvao i ponovo sve objasnio,dobio sam odgovor da nisu oni krivi što je zgrada zidana prije 200god..kome se obratiti?hvala (22.11.2018)

Po Zakonu, to bi trebala biti obveza svih suvlasnika. Kroz pričuvu se moraju osigurati sredstva za rješavanje takvih problema.

Božena pita: Je li predstavnik suvlasnika dužan nabaviti sol za posipanje nogostupa ispred ulaza zgrade i tako omogućiti suvlasnicima održavanje nogostupa očišćenim od snijega i leda? (22.11.2018)

Za to mora postojati Odluka suvlasničke zajednice.

Marin pita: Kupili smo stan u derutnoj zgradi gdje su i 3 gradska stana od 7 a samo smo nas tri obitelji vlasnici stanova. Niko nije zainteresiran za stanoupravu. Da li općina dodjeli upravitelja da bi se plaćala pričuva i samim tim obezbjedila sanacija krova, stubišta... I zanima me sudjelovanje gradske uprave s obzirom na njihove posjede unutar zgrade. Hvala (21.11.2018)

Jedinice lokalne samouprave određuju upravitelja ako ga suvlasnici ne mogu izabrati. Grad je suvlasnik sa istim pravima i obvezama kao i ostali suvlasnici.

maja pita: Poštovani,
Gdje se mogu provjeriti prava i obveze koje ima predsjednik kućnog savjeta?
Kojoj ustanovi se može obratiti u slučaju da predsjednik ne radi ispravno? lp, (21.11.2018)

To treba biti opisao u vašem međuvlasničkom ugovoru.

maja pita: Poštovani,
Je li obveza predsjednika kućnog savjeta da se odazove stanaru kojem radijatori griju polovično (sam ne može riješiti jer je stari tip radijatora ) i 2. je li predsjednik dužan pomoći stanaru ako je na sudu zbog problema ugradnje razdjelnika i prigušnica koje nisu ugrađene a tuži ga firma koja ne prihvaća informaciju da nisu prigušnice ugrađene ? lp
(21.11.2018)

U sudskom postupku imenujte sve sudionike i sud će odlučivati koga od njih treba pozvati radi utvrđivanja stupnja odgovornosti. Očigledno je da u vašem slučaju postoji netko čiju odgovornost treba utvrditi. Radi li se o osobi koja je instalirala uređaje ili nekom od odgovornih za vođenje posla, utvrđuje sud na temelju dostavljenih podataka.

RANKA pita: Poštovani,dana 25.06.2018. pala sam uslijed "zapetljanja" u pvc foliju obzirom da se izvodila obnova fgasade pred ulazom u zgradu.Pri tom je došlo do iščačenja i nategnuća ramenog zgloba,te ozljeda lica i desnog koljena, o čemu posjedujem medicin.dokumentaciju. Imam 80 godina i ne mogu ići na rehabilitaciju zbog srčane bolesti te i dalje trpim bolove. Imam li pravo na neku vrstu odštete? Upravitelj RUMAT kaže da oni nisu odgovorni.Kome da se obratim, unaprijed hvala. (21.11.2018)

Sa naše pozicije ne može se ukazivati na krivca. Imate pravo na sudsku zaštitu ako postoje činjenice o nečijoj krivnji. Potražite savjet odvjetnika.

Anita pita: Poštovani! Živim u zgradi gdje ima 9 stanova ujedno sam i predstavnik. Stanarka koja živi prizemno je ogradila teglama koje su vezane lancem prostor dužinom njenog stana. Kontaktirali smo komunalnog redara u nekoliko navrata znači zemljište je javna površina on ih je samo pol metra primakno zgradi i da je gradonačelnik to dozvolio. Zanima me dali to ruglo može biti na javnoj površini dali gradonačelnik može tako nešto pojedincima odobravati i tko će odgovarati ako netko padne i slomi. Hvala! (21.11.2018)

Pitanja vezana za javnu površinu rješava komunalno redarstvo. Na okućnici je stvar suvlasničke zajednice. Svi imaju pravo na neškodljiv način koristiti te dijelove. Ako netko od suvlasnika postupa na način da ugrožava prava ostalih, svaki od suvlasnika može pokrenuti sudski postupak protiv njega.
Priča o gradonačelniku je vjerovatno izmišljena jer on takve odluke ne donosi.

Svetlana pita: Jesu li vlasnici stana/najmoprimci koji ne žive u svojim stanovima dužni plaćati zajedničku potrošnju struje, samo naknadu za obračunsko mjerno mjesto, oboje ili ništa od toga?
(21.11.2018)

Obveza svi suvlasnika je da sudjeluju u zajedničkim troškovima bez obzira dali koriste nekretninu ili ne. Pred zakonom je odgovoran vlasnik a ne najmoprimac.Kakve odnose sa vlasnicima imaju najmoprimci, treba vidjeti u njihovim ugovorima gdje su navedena prava i obveze. Najmodavac i najmoprimac sporove rješavaju neovisno o suvlasničkoj zajednici.

Gorka pita: Da li svaki suvlasnik u zgradi mora preuzeti obvezu plaćanja kredita iz povećane pričuve radi energetske obnove ili ima pravo ako to želi platiti odjednom po izvršenim radovima na zajedničkim dijelovima zgrade. To se odnosi na starije i bolesne suvlasnike koji nisu u stanju preuzeti kreditne obveze na duži rok. Da li je upravitelj dužan u tom slučaju razlučiti iznos pričuve za redovito održavanje zgrade i izunos povećane pričuve za otplatu kredita. Hvala.
(20.11.2018)

Obveze postoji i zakonodavac nije ostavio puno prostora za zaštitu onih čiji socijalni status ne omogućava sudjelovanje u sufinanciranju zahvata na zgradama. Ipak postoji odredba koja govori da se prilikom podizanja visine pričuve mora voditi računa o socijalnom statusu pojedinaca.

Milena pita: U zajednickim postorijama bez suglasnoti svih sustanara sagradena su spremista vecine koja vec koristi prostore vece od mojeg. Dogovorom sam pokusala rijesiti pravo na priblizno isti prostor. Nisam uspjela. Predstavnika nemamo.Stari krsi pravila. Etaziranje nije napravljeno. Kako rijesiti problem? Kome se obratiti? (20.11.2018)

Sudskim putem možete pokrenuti postupak etažiranja i ostvariti svoje pravo.

Ana pita: Pozdrav,danas nam je u zgradi pukla cijev od vode na vertikali i ja imam poplavu po stanu,2 kata niže, zidovi su popucali i u pločice u kupaoni je voda ušla.Ja sam stan ovu godinu renovirala,imam sve račune i uselila se s 1.6.,znači sve je novo.Zgrada ima osiguranje i predstavnica je rekla da osiguranje pokriva podove, zidove i strop.Moje pitanje je da li pod zidove pokriva i pločiće. 2 kom namještaja su oštećena,mogu li i njih pokriti budući da su kupljeni prije 3 mjeseca? Hvala (20.11.2018)

Polica bi trebala pokriti sve troškove koji su nastali kao posljedica štetnog događaja.

Milena pita: predstavnik stanara nije izabran. Pricuva je prije 6 godina znatno povecana radi otplate kredita za sanaciju krovista. Kredit je otplacen, picuva je ostala ista. Vraca li se pricuva automaski na iznos prije povecanja jer je kredit otplacen? (20.11.2018)

Održite sastanak i donesite odluku od strane natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu. U odluci navedite
stvarne potrebe za visinu pričuve. Imenujte osobu koja će vas predstavljati prema upraviteljima i trećim osobama.

Miro pita: Pozdrav, zanima me dal se neka pravna služba bavi slučajevima onih osoba koji bez suglasnosti stanara zauzimaju zajedničke prostorije i bespravno ih koriste? Dal bi nam mogla pomoći pravna služba u Gradskom stambenom?
Zahvaljujem. (20.11.2018)

Ne. To su sve privatni odnosi i potrebno je pokretanje sudskog postupka (kao gruntovčani).

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se