Aleta pita: Poštovani, na zadnjem 4 katu naše zgrade prije 6 godina potpisali smo suglasnost da sustanar proširi stan na hodnik zgrade za jednu sobu, a ako dođe do situacije da se ugradi lift oni će sve vratiti u prvobitno stanje. Međutim oni su ubrzo nakon toga navodno taj dio legalizirali, prodali stan sa tim dodatnim kvadratima i odselili. Da li imamo ikakve mogućnosti vratiti taj zajednički dio zgrade jer drugačije nemamo mogućnost ugradnje lifta? (24.11.2018)

To je već slučaj koji mora analizirati odvjetnik.Treba provjeriti sve okolnosti ako se ustanovi da je došlo do krivotvorenjima dokumenata, mora se povesti sudski postupak.

Maja pita: Postovani, stanaru zgrade ne radi radijator u jednoj prostoriji zbog neispravnosti samog ventila. Pitanje:je li to u nadleznosti predsjednika kucnog savjeta da pripomogne u rjesavanju ili stanar to mora sam uciniti? Lp, maja (23.11.2018)

Prema uredbi, zajednička mreža je do zapornog ventila. Ventil nije nigdje definiran pa se primjenjuju različita pravila. Negdje se t tretira kao zajednički a negdje kao sastavni dio radijatora.
Predstavnik bi vam to morao znati.

Filip pita: Poštovanje,zivim u prizemlju zgrade,imam problem sa zidom koji vuče vlagu iz poda,i doslovno rastu gljive iz tog zida..upravitelj pričuve nije izašao na teren kao što je bilo rečeno,i nakon što sam ga nazvao i ponovo sve objasnio,dobio sam odgovor da nisu oni krivi što je zgrada zidana prije 200god..kome se obratiti?hvala (22.11.2018)

Po Zakonu, to bi trebala biti obveza svih suvlasnika. Kroz pričuvu se moraju osigurati sredstva za rješavanje takvih problema.

Božena pita: Je li predstavnik suvlasnika dužan nabaviti sol za posipanje nogostupa ispred ulaza zgrade i tako omogućiti suvlasnicima održavanje nogostupa očišćenim od snijega i leda? (22.11.2018)

Za to mora postojati Odluka suvlasničke zajednice.

Marin pita: Kupili smo stan u derutnoj zgradi gdje su i 3 gradska stana od 7 a samo smo nas tri obitelji vlasnici stanova. Niko nije zainteresiran za stanoupravu. Da li općina dodjeli upravitelja da bi se plaćala pričuva i samim tim obezbjedila sanacija krova, stubišta... I zanima me sudjelovanje gradske uprave s obzirom na njihove posjede unutar zgrade. Hvala (21.11.2018)

Jedinice lokalne samouprave određuju upravitelja ako ga suvlasnici ne mogu izabrati. Grad je suvlasnik sa istim pravima i obvezama kao i ostali suvlasnici.

maja pita: Poštovani,
Gdje se mogu provjeriti prava i obveze koje ima predsjednik kućnog savjeta?
Kojoj ustanovi se može obratiti u slučaju da predsjednik ne radi ispravno? lp, (21.11.2018)

To treba biti opisao u vašem međuvlasničkom ugovoru.

maja pita: Poštovani,
Je li obveza predsjednika kućnog savjeta da se odazove stanaru kojem radijatori griju polovično (sam ne može riješiti jer je stari tip radijatora ) i 2. je li predsjednik dužan pomoći stanaru ako je na sudu zbog problema ugradnje razdjelnika i prigušnica koje nisu ugrađene a tuži ga firma koja ne prihvaća informaciju da nisu prigušnice ugrađene ? lp
(21.11.2018)

U sudskom postupku imenujte sve sudionike i sud će odlučivati koga od njih treba pozvati radi utvrđivanja stupnja odgovornosti. Očigledno je da u vašem slučaju postoji netko čiju odgovornost treba utvrditi. Radi li se o osobi koja je instalirala uređaje ili nekom od odgovornih za vođenje posla, utvrđuje sud na temelju dostavljenih podataka.

RANKA pita: Poštovani,dana 25.06.2018. pala sam uslijed "zapetljanja" u pvc foliju obzirom da se izvodila obnova fgasade pred ulazom u zgradu.Pri tom je došlo do iščačenja i nategnuća ramenog zgloba,te ozljeda lica i desnog koljena, o čemu posjedujem medicin.dokumentaciju. Imam 80 godina i ne mogu ići na rehabilitaciju zbog srčane bolesti te i dalje trpim bolove. Imam li pravo na neku vrstu odštete? Upravitelj RUMAT kaže da oni nisu odgovorni.Kome da se obratim, unaprijed hvala. (21.11.2018)

Sa naše pozicije ne može se ukazivati na krivca. Imate pravo na sudsku zaštitu ako postoje činjenice o nečijoj krivnji. Potražite savjet odvjetnika.

Anita pita: Poštovani! Živim u zgradi gdje ima 9 stanova ujedno sam i predstavnik. Stanarka koja živi prizemno je ogradila teglama koje su vezane lancem prostor dužinom njenog stana. Kontaktirali smo komunalnog redara u nekoliko navrata znači zemljište je javna površina on ih je samo pol metra primakno zgradi i da je gradonačelnik to dozvolio. Zanima me dali to ruglo može biti na javnoj površini dali gradonačelnik može tako nešto pojedincima odobravati i tko će odgovarati ako netko padne i slomi. Hvala! (21.11.2018)

Pitanja vezana za javnu površinu rješava komunalno redarstvo. Na okućnici je stvar suvlasničke zajednice. Svi imaju pravo na neškodljiv način koristiti te dijelove. Ako netko od suvlasnika postupa na način da ugrožava prava ostalih, svaki od suvlasnika može pokrenuti sudski postupak protiv njega.
Priča o gradonačelniku je vjerovatno izmišljena jer on takve odluke ne donosi.

Svetlana pita: Jesu li vlasnici stana/najmoprimci koji ne žive u svojim stanovima dužni plaćati zajedničku potrošnju struje, samo naknadu za obračunsko mjerno mjesto, oboje ili ništa od toga?
(21.11.2018)

Obveza svi suvlasnika je da sudjeluju u zajedničkim troškovima bez obzira dali koriste nekretninu ili ne. Pred zakonom je odgovoran vlasnik a ne najmoprimac.Kakve odnose sa vlasnicima imaju najmoprimci, treba vidjeti u njihovim ugovorima gdje su navedena prava i obveze. Najmodavac i najmoprimac sporove rješavaju neovisno o suvlasničkoj zajednici.

Gorka pita: Da li svaki suvlasnik u zgradi mora preuzeti obvezu plaćanja kredita iz povećane pričuve radi energetske obnove ili ima pravo ako to želi platiti odjednom po izvršenim radovima na zajedničkim dijelovima zgrade. To se odnosi na starije i bolesne suvlasnike koji nisu u stanju preuzeti kreditne obveze na duži rok. Da li je upravitelj dužan u tom slučaju razlučiti iznos pričuve za redovito održavanje zgrade i izunos povećane pričuve za otplatu kredita. Hvala.
(20.11.2018)

Obveze postoji i zakonodavac nije ostavio puno prostora za zaštitu onih čiji socijalni status ne omogućava sudjelovanje u sufinanciranju zahvata na zgradama. Ipak postoji odredba koja govori da se prilikom podizanja visine pričuve mora voditi računa o socijalnom statusu pojedinaca.

Milena pita: U zajednickim postorijama bez suglasnoti svih sustanara sagradena su spremista vecine koja vec koristi prostore vece od mojeg. Dogovorom sam pokusala rijesiti pravo na priblizno isti prostor. Nisam uspjela. Predstavnika nemamo.Stari krsi pravila. Etaziranje nije napravljeno. Kako rijesiti problem? Kome se obratiti? (20.11.2018)

Sudskim putem možete pokrenuti postupak etažiranja i ostvariti svoje pravo.

Ana pita: Pozdrav,danas nam je u zgradi pukla cijev od vode na vertikali i ja imam poplavu po stanu,2 kata niže, zidovi su popucali i u pločice u kupaoni je voda ušla.Ja sam stan ovu godinu renovirala,imam sve račune i uselila se s 1.6.,znači sve je novo.Zgrada ima osiguranje i predstavnica je rekla da osiguranje pokriva podove, zidove i strop.Moje pitanje je da li pod zidove pokriva i pločiće. 2 kom namještaja su oštećena,mogu li i njih pokriti budući da su kupljeni prije 3 mjeseca? Hvala (20.11.2018)

Polica bi trebala pokriti sve troškove koji su nastali kao posljedica štetnog događaja.

Milena pita: predstavnik stanara nije izabran. Pricuva je prije 6 godina znatno povecana radi otplate kredita za sanaciju krovista. Kredit je otplacen, picuva je ostala ista. Vraca li se pricuva automaski na iznos prije povecanja jer je kredit otplacen? (20.11.2018)

Održite sastanak i donesite odluku od strane natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu. U odluci navedite
stvarne potrebe za visinu pričuve. Imenujte osobu koja će vas predstavljati prema upraviteljima i trećim osobama.

Miro pita: Pozdrav, zanima me dal se neka pravna služba bavi slučajevima onih osoba koji bez suglasnosti stanara zauzimaju zajedničke prostorije i bespravno ih koriste? Dal bi nam mogla pomoći pravna služba u Gradskom stambenom?
Zahvaljujem. (20.11.2018)

Ne. To su sve privatni odnosi i potrebno je pokretanje sudskog postupka (kao gruntovčani).

Biserka pita: Poštovani, imaju li suvlasnici zgrade na zatvorenom sastanku suvlasnika od predstavnika stanara ili od upravitelja pravo doznati tko ne plaća pričuvu koja gomila dugove na našem zajedničkom računu?
Zahvaljujem na odgovoru.
Biserka Jurjević (20.11.2018)

Da. To je čak i obveza koja se može dodatno definirati i dodatkom međuvlasničkom ugovoru.
Bitno je da se podatci ne iznose i budu dostupni široj javnosti.

ivan pita: Poštovani prestavnik sam stambene zgrade sa 20 stambenih jedinica te u zadnje vrijeme imamo problem sa kanalicacijskim sustavom ,naime od sredstava pričuve sanirali smo cijevi od zgrade do prve šahte u dvorištu zgrade međutim problem se javio na dijelu kanalizacijskog sustava koji vodi dalje do iduće šahte za koju komunalno poduzeće smatra da i ona kao i iidući šahtovi pripadaju stambenoj zgradi.
unaprijed hvala (19.11.2018)

Sva infrastruktura koja se nalazi na okućnici je u vlasništvu zgrade. Priključno mjesto na javnu kanalizacijsku mrežu bi trebalo biti uz rub privatne i javne površine. Dalje je nadležnost komunalnog poduzeća.

Milena pita: mogu li pojedini suvlasnici prisvojiti slobodni prostor u podrumu i ako da pod kojim uvjetom? Hvala! (19.11.2018)

Ne bez suglasnosti svih ostalih suvlasnika.

Ivan pita: Poštovani,
da li se predstavnik stanara može smijeniti bez prethodnog informiranja? Da li se pod većinskim djelom vlasništva u zgradi uzimaju u obzir i stanovi i garaže koji su pod ovrhom odnosno ne koje je upisano založno pravo? Da li novi predstavnik stanara može biti osoba koja ne živi u toj zgradi? Da li može postati predstavnik stanara osoba za koju je već pokrenut sudski spor(koji je još u tijeku) zbog neplaćanja pričuve, a sad želi raspolagati sa pričuvom za koju uopće nije zaslužan.hvala (19.11.2018)

Može se smijeniti bez njegovog pristanka.
Većinskim djelom se smatra sve što je knjižno vlasništvo, bez obzira u kakvom je sporednom pravnom statusu.

Sve ostalo nije u skladu sa interesima suvlasnika ili zakonom.

Anka pita:
OVO NEĆE BITI pitanje, već samo jedna VELIKA primjedba za možda neke buduće akcije s Vaše strane. NE znam do kada će se tolerirati divlje ponašanje nekih stanara u stanovima od kojih susjedi nemaju mira od 6 sati ujutro do 23 sata navečer !?
O tome znaju i oni i predstavnik stanara suvlasnika pa ipak nitko ništa ne poduzima, dok mi u privatnom stanu za kojega nikome ne dugujemo ništa ne živimo normalno. (19.11.2018)

Već dugo pokušavamo pokrenuti postupak za donošenje novog Zakona kojim bi se jasnije definiralo javno mjesto u stambenim zgradama gdje bi nesmetano mogli intervenirati predstavnici javnih službi. Dobili smo informaciju da će u 2019 godini biti na programu i taj prijedlog u MGIPU.

 NAJČITANIJE

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se