Dubravko pita: Poštovani,
zgrada se nalazi u Folnegovićevom naselju u Zagrebu (nije u nekom reprezentativnom dijelu grada) i ima tri ulaza. Na mom ulazu je šest stanova i ostalih pet stanara imaju plinsko grijanje na protočni bojler čiji su dimovodi izveden na vanjsku fasadu prema ulici, samo moj stan nije priključen na plin. Ukoliko bih uveo gradski plin i također izveo dimovod kombiniranog fasadnog bojlera na uličnu fasadu, ima li zakonskih prepreka tome i jeli mi potrebne suglasnosti ostalih stanara? (12.12.2018)

Postupite kao i ostali.

Ana pita: Poštovani!
Stanari naše zgrade su se odlučili za ugradnju lifta a žele ga postaviti ispred mog ulaza u stan.Sada ulazim diagonalno u stan a onda bih morala samo sa lijeve strane okolo i ostalo bi prostora oko metar tako da nebih mogla unijeti u stan recimo nešto veće od stvari.Iznad gore su stepenice i sa desne strane ukoso su stepenice tako da bi mi ostao tunelčić od najviše metar kojim bi ja mogla ući u svoj stan.Neznam kome bih se obratila za savjet.S poštovanje Mažar(11.12.2018)

Pročitajte na portalu "Ugradnja dizala"

Krešimir pita: Poštovani,
Da li vam je poznato postoji li ikakav prijedlog bilo kojeg ministarstva u RH da se osigura potpora države ili europskih fondova u iznimno važno i prijeko potrebno balansiranje sustava grijanja u zgradama ? Uštede koje bi se time ostvarile su velike i značajne za korisnike centralnog grijanja ..... daleko značajnije od potpora države za ugradnju liftova u zgrade. (11.12.2018)

Balansiranje je postupak koji izvode stručne osobe i to se ne smatra investicijskim zahvatom pa ne može ni biti sufinancirao pod posebnim uvjetima.

Vladimir pita: Vlado: Suvlasnici su odlučili uzeti novog Upravitelja, izabrali svog Predstavnika i odabrali novog Upravitelja, sakupili potrebne potpise. Predstavnik je potpisao tražene dokumente od novog Upravitelja, a starom Upravitelju predao tražene dokumente. Ali, stari Upravitelj se na naš zahtjev ne želi očitovati s kojim datumom prestaje njegov ugovorni odnos. Bojimo se „duplih“ uplatnica jer će svaki upravitelji slati svaki svoje uplatnice. Bio je takav slučaj u Zagrebu na TV. (10.12.2018)

Ako je postupak promjene upravitelja proveden po zakonu, zanemarite njegove uplatnice.
Tragično je da još i danas suvlasnici primaju naloge od upravitelja umjesto da im ih izdaju!

Đuro pita: Imamo vlasnika stana u zgradi koji ne plaća pričuvi 2 i pol godine. Njihov brat je predstavnik stanara koji ima stan do njih. Da li postoji zastara na plaćanju pričuve te kada ona natupa? (9.12.2018)

Zastara nastupa tri godine nakon stupanja na snagu obveze dužnika ako u međuvremenu nije pokrenut postupak za prisilnu naplatu.

Ivana pita: 1. Etažirana je kuća u omjeru 30/100 i 70/100 na dva suvlasnika. Da li treba "etažirati" i zajedničko dvorište u tom omjeru? Kako se određuje zajednički prolaz?
Hvala
Ivana (7.12.2018)

Polaganje prava na suvlasničke dijelove se reguliraju među suvlasnicima. Gdje ne dođe do dogovora, slijedi sudski potaknutu.

Lidija pita: Koja su prava vlasnika stana kada mu predstavnik stanara radi probleme prilikom adaptacije stana iako se drži svih propisanih termina i dogovora prilikom izvođenja radova. Vrlo je neugoda, sklon vikanju, donošenju zaključaka stvorenih na prečac i prema njegovom mišljenju.
Konkretno sada se ne javlja na telefon niti izvođaču radova, niti vlasniku da se dogovorimo za zatvaranje glavnog ventila vode (tople - za toplanu) da bi se mogao promjeniti glavni ventil u stanu. Zbog toga radovi kasne. (6.12.2018)

Predstavnik ne može biti "ŠERIF". Vaše pravo je da koristite sva dozvoljena sredstva na neškodljiv način za ostale suvlasnike.
Kada izvodite zahvate u kojim je potrebno zatvarati dotok vode, na vrijeme stavite pisanu obavjesti na oglasnu ploči ili na drugi način obavijestite ostale suvlasnike. Iskusni majstori več i sami znaju proceduru.

Dijana pita: Poštovani,
htjela bi u svom stanu ugraditi vodomjer za potrošnju vode. Trenutno se voda računa po broju članova zgrade u kojoj živim, što meni ne odgovara, tj želim se odvojiti. Kako to napraviti?
Hvala unaprijed!
(6.12.2018)

Ako u zgradi postoje slični primjeri, možete se sa njim posavjetovati. Uglavnom , to je u mnogo zgrada u praksi i sve ide bez problema.

mir pita: Potrebna nam je suglasnost svih suvlasnika kako bi svoj dio zajednicke prostorije pripojili nasem stanu, medjutim nad jednim od stanova se vrši sudski postupak utvrdjivanja vlasnistva. Kako dobiti potpis/suglasnost i tog stana/vlasnika i da li je to moguce prije nego se zavrsi sudski postupak? (6.12.2018)

Pokušajte, ali se to može pojaviti kao zapreka za uknjižbu vlasništva. Posavjetujte se sa odvjetnikom.

Goran pita: Poštovani,
Dali je moguće u zgradi etažirati garažu u stan bez potpisa svih ostalih suvlasnika (5.12.2018)

Pojedinac može to riješiti sudskim putem o svom trošku.

Marin pita: Živim u zgradi kojoj pripada i veći vrt koji se vodi kao zajednički dio zgrade. Jedan stanar je jedno ljeto kada je većina stanara bila na godišnjem putovanju prvo izbetonirao dio vrta 6m2, a druge godine je na tom dijelu napravio šupu za bicikle koju samo on koristi. Nije niti tražio suglasnost ostalih stanara, a kamo li dobio. Kad mu se kaže da to nije u redu, počne se derati, vrijeđati i slično, dakle razgovor o tome uopće nije moguć. Koje pravne mogućnosti postoje da se riješi ovaj problem? (3.12.2018)

Pokrenite sudski postupak . U pravu ste i sud mora donijeti zakonito riješenje kojim će "Uzurpator" morati vratiti sve u prvobitno stanje.

Vedran pita: Na koji način zgrada kao zakupodavac reklamne površine može izvršiti naplatu troška električne energrije za osvjetljenje reklame? Zakupac će ugraditi interno kontrolno brojilo za praćenje potrošnje, ali nejasno je smije li zgrada, tj. predstavnik suvlasnika izdati račun temeljem kojeg bi se iznos uplaćivao na račun pričuve. (3.12.2018)

Sve se danas može. Ionako se u mnogim zgradama zajednička potrošnja električne energije plaća preko pričuve!

Ora pita: Na zgradi stararoj 100 godina, doslo je do pucanja fasade, koja pada na dvorište, gdje ljudi prolaze, postoji opasnost da netko pogine. Ne uplačujemo pričuvu, stanari ne žele. Molim Vas kome se obratiti? Hvala (2.12.2018)

Obratite se gradskoj upravi i zahtijevajte određivanje prinudnog upravitelja.

Gordana pita: Postovani, svi suvlasnici smo potpisali da se protivimo dnevnom najmu, ali susjeda je na 1. katu napravila apartman, iako je znala nase misljenje. Zgrada jos nije ni etazirana. Imamo li mi kao suvlasnici prava po tom pitanju ili ona moze raditi sto god hoce? (29.11.2018)

Svaki suvlasnik ima pravo korištenja svog posebnog djela na neškodljiv način za ostale. Ne postoji zakonska zapreka za obavljanje te vrste djelatnosti u zgradama.

Marijana pita: Postvovani,

U zgradi u kojoj zivim postoji lift koji ne radi vec cca 7-8 godina, nakon brojnih poziva komunalcu (uredno se placa pricuva) odgovorni kaze da je trosak popravka lifta prevelik i da se to ne moze popraviti... Posto mi je lift potreban pogotovo u zimskom periodu, zanima me kome se dalje obratiti? ako odgovorni na podrucuju grada ne reagiraju, a po zakonu znam da se to treba popraviti i da je to njihova zadaca.. (28.11.2018)

Ako je dizalo sastavni dio infrastrukture zgrade, mora se održavati sredstvima pričuve. Tražite od ostalih suvlasnika donošenje odluke kojom će se osigurati sredstava pričuve za popravka dizala . Ako ne dobijete suglasnost natpolovične većine, svoje pravo možete ostvariti sudskim putem.

Pročitajte tekst vezano za ugradnja dizala na našem poratlu i utažite i ostalima na te navode. Možda će im proraditi savjest!

Marijana pita: Cijev od našeg stana pukla je ispod zgrade.mi smo dobili račun. Da li su cijevi od vode zajednički dijelovi zgrade te da li smo samo mi dužni platiti vodu koja je iscurila? (27.11.2018)

To je šteta koja je nastala kao posljedica kvara na djelu infrastrukture koja pripada zgradi. Nema pravila za takve slučajeve. Gubitke dijele suvlasnici proporcionalno potrošnji. Međutim , na naš prijedlog u dosta slučajeva suvlasnici donesu odluku da se šteta podmiri sredstvima pričuve. Iako u Uredbi o održavanju zgrada ne stoji ta vrsta troškova, može se uzročno povezati kao jedna šteta. Za period u kojem je došlo do kvara, suvlasnicima se bračna prosječna potrošnja iz zadnja tri mjeseca.

Mario pita: Zanima me jel me mogu izbacit stanari zgrade iz jednog dijela zajedničke prostrije u koju sam uložio novac i dobio potpise 90ih godina i plačao rasvijetu prema ugovoru koji smo sklopili ja i tadašnji predstavnik i plačao također tuđe racune i sad uz nagovor pojedinaca žele me izbacit iz 14 kvadrata iz kojih sam prenamijenio u gasonjeru i oduzet mi to bez obzira sta sve plačam redovito i ucijenjuju s novim ugovorom,hvala (27.11.2018)

Pitanje je dosta složeno. Predlažemo da se konzultirate sa odvjetnikom kojem morate predočiti sve činjenice sa kojima raspolažete.

Refet pita: Imam kafic od 2006 u zgradi
Kako mogu dobiti terasu ispred svoga lokala
Koliko posto potpisa trebam imati posto je zajednicki teren od sviju
Hvala
Ili gdje trebam podnjeti zahtjev (27.11.2018)

Morate imati suglasnost svih ostalih suvlasnika.

Nedeljka pita: Kao predstavnica stanara u zgradi od 22stana norim se sa susjedom koji je 7g stanar i uzurpirao je veci dio hodnika pred stanom.prohodni prostor supe i dio prostora zajednicke prostorije.Kako ga primorati da svoje stvari koje godinama stoje ukloni moljakanje više neprolazi upozorenja također,Postoji li neka javna sluzba ili inspekcija za ovakve slucajeve? (26.11.2018)

Ne. Po sadašnjim propisima, jedino tužba sudu. Može je podnijeti pojedinac ili suvlasnička zajednica.

Damir pita: Dali je firma koja je zaduzena za odrzavanje zgrade,duzna napraviti fasadu zbog toga sto cim jaca kisa pada svaki stan promoci.pricuva se placa al ima 2 stana koji neplacaju zbog neznam koji razloga...hvala (25.11.2018)

Ne radi se o firmi za održavanje nego za upravljanje. Upravitelj vodi računa o potrebama za održavanje, a suvlasnici su dužni osigurati financijska sredstva i ostale uvjete. Ako se radi o nužnom zahvatu, to bi trebalo organizirati bez odlaganja. Suvlasnici mogu donijeti odluku i dati nalog upravitelju da organizira sve što je potrebno za sanaciju ili obnovu, a suvlasnici moraju kroz pričuvu ili na drugi način osigurati financijska sredstva.
Upravitelj ne mora čekati odluku suvlasnika. Može predložiti rješenje ali i u toj situaciji suvlasnici moraju osigurati financijska sredstva.

Upravitelj može biti odgovoran ako ništa ne poduzima i nastanu štetne posljedice.

 NAJČITANIJE

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se