Darko pita: Poštovani,

Lokacija: Zagreb Centar. U potresu se narušila statika zgrade i napukao je nosivi zid u sredini zgrade (hodnik od prvog do zadnjeg kata). Zgrada označena crveno. Pričuva nema novaca. Trebalo bi podignui kredit i platiti sanaciju statike (nosivog zida). 2 stanara su već najavila da neće pristati na ništa. Temeljem kojeg članka je moguće bez pristanka njih riještiti situaciju? (7.4.2020)

Ako se gleda po zakonu, onda bi svi suvlasnici bili dužni sudjelovati u rješavanju pitanja vlastitim sredstvima. Međutim danas doslovno tumačiti zakon nije primjereno jer bi trebali očekivati i sudjelovanje društvene zajednice. O tome se dosta govori, ali mislimo da je prerano za davanje konkretnih odgovora sa naše pozicije.

Sasa pita: Vlasnici smo etažiranog potkrovlja u zgradi, upisanog u vlasnički list kao spremište i tavan. Isto nije u funkciji jer je u derutnom stanju.


Da li za isto moramo plaćati pričuvu iako nitko ne stanuje u njemu. (7.4.2020)

Da.

Danijela pita: Postovani,
U potresu je stradao dimnjak na stambenoj zgradi koji koristi samo dva stana, medju kojima sam i ja. Oboje smo nedavno radili sanaciju i ugradjivali kondenzacijske bojlere, o vlastitim trosku. Dimnjak je napuknut i tebalo bi napraviti popravak ili ga skinuti, no predstavnik stanara i drugi suvlasnik koji je vecinski vlasnik ne zele dati suglasnot da se dimnjak plati iz pricuve. Koja su nasa prava ako uredno placamo pricuvu?
Hvala (7.4.2020)

Ako ostali suvlasnici nisu suglasni, treba ih prisiliti sudskim pute. To bi trebao znati i vaš upravitelj.

Mike pita: Ordinacija u zgradi. Da li treba suglasnost svih suvlasnika? Unaprijed hvala na odgovoru. (6.4.2020)

Ne, ako ispunjava sve uvjete predviđene zakonskim propisima. Ako zbog toga nastupe za vas štetne posljedice, imate pravo na sudsku zaštitu. Sud bi trebao odrediti dali j je prostor prikladan za ordinaciju ili ne.

Marko pita: Poštovani, odlukom suvlasnika odlučeno je da se na uplatnicu za pričuvu doda još i iznos za čišćenje zajedničkih dijelova i čišćenje dimnjaka.Pitanje: Spadaju li sve te stavke u pričuvu s obzirom da su na jednoj uplatnici? Može upravitelj zaračunati svoju naknadu na sve? Ako ne onda na koje stavke ne? (6.4.2020)

Sve to morate riješiti među vlasničkim ugovorom i ugovorom o upravljanju ili posebnim odlukama suvlasničke zajednice.

diana pita: stanujemo u staroj zgradi iz 1932 god. U zgradi imamo šest stanara od kojim su u tri stana bolesni umirovljenici a u jednom je obitelj s malim djetetom.. Imamo stanarku od 50 god. koja se je sjetila da bi mogla naučiti svirati saksafon. Već više mjeseci nas terorizira svojim učenjem sviranja saksafona unatoć toga što smo joj se žalili.
Njeno obrazloženje je da može u svome stanu raditi šta hoče. Molim vas da mi odgovorite šta da učinimo da to teroriziranje prestane. (6.4.2020)

Ako narušavam javni red i mir zovite policiju. Ako problem traje, možete pokrenuti sudski postupak protiv nje. Odlučite li se za sudski postupak, posavjetujte se sa odvjetnikom.

Mario pita: Pozdrav, zanima me sljedeće. Odnosi se na susjede ispod nas koji su problematični? Svaku jutro vika,dernjava i lupanje vratima, prostacenje its. Što učiniti sa takvim susjedima? Dali se moze zalit kome?Predstavnik se odselio i nemamo novoga, ostale stanare boli briga? Strah me da ako se zalimo da necemo imat još veće probleme? Jer danas osvanulo i pismo koje se odnosi kao na nas pa kako u tom smislu reagirati? Nije mi da u životu želim stres zbog problematičnih susjeda. (5.4.2020)

Prijavite slučaj policiji. Nijedno drugo tijelo nije nadležno za postupanje. Ako je pojava učestala ili trajna, morati ćete podnijeti tužbu sudu.

Natasa pita: Poštovani, iza zgrade je požarni put označen samo znakom, svi se parkiraju na istom, a kako je to privatno vlasništvo zgrade ne možemo ništa osim zabraniti parkiranje sa stupićima ali stanari se bune. da li se oni moraju pitati? ili se gljive/stupići mogu samo postaviti? (4.4.2020)

Nažalost, radi se o privatnim vlasništvu i nije u nadležnosti javnih tijela i službi. Svaki pojedinac koji trpi posljedice , može svoje pravo štiti jedino sudskim putem. Ako se slučajno dogodi požar ili neki drugi oblik štetnog događanja koji je posljedica takvog ponašanja, počinitelj će biti odgovora.Nažalost to znači da ne očekujete skoro riješenje osim u takvim situacijama.

Željka pita: Poštovani,
Živimo u zgradi sa 3 stana. Preostali dvoje ne žele plaćati pričuvu tj. Ne žele uopće obvezu plaćanja ičega. Zanima me da li ih se na neki način može prisiliti da se sklopi ugovor sa nadležnim službama za uplaćivanje pričuve s obzirom da zgrada ima 3 stana.

Hvala (4.4.2020)

Nadajmo se da će 2021. godine biti donesen Zakon o upravljanju i održavanju zgrada koji će takve situacije predviđati.

Katarina pita: Poštovani,

Na koji način se suvlasnici mogu upoznati sa sadržajem Međuvasničkog ugovora, ako im predstavnik stanara odbija omogućiti uvid u isti? (4.4.2020)

Promijenite predstavnika. Svaki suvlasnik bi trenbao imati svoj primjerak.

Ehvan pita: Poštovani,

Molim Vas ako stanari nisu za sanaciju krova na zgradi, odnosno ne žele da zgrada digne kredit za sanaciju krova. Kakva je onda procedura oštećenog stanara koji je na zadnjem katu? Treba angažirati odvjetnika i tužiti koga? Jeli upravitelj dužan ako stan prokišnjava reagirat ili je sve na ostecenom stanaru?Pozdrav,
E.Č. (3.4.2020)

To je nužni zahvat i mora se rješavati sredstvima pričuve. Razgovarajte sa predstavnikom jer mu je obveza da sve suvlasnike upozna sa činjenicom da slijede troškovi. Ako on to ne učini,prvi je na udaru zakona . Ako i ostali suvlasnici odbiju osigurati dostatna sredstva , svi su odgovorni. Ako su sredstva osigurana a upravitelj ne postupi, onda je on osobno odgovoran. Sve to morate ustanoviti , i na temelju činjeničnog stanja, odvjetnik će zanati protiv koga ćete podnijeti prijavu sudu.

Predrag pita: Poštovani, postoji neki vremenski rok u kojem vlasnik stana u zajednickoj zgradi mora zavrsiti adaptaciju stana?
Susjed izbad svakih nekoliko dana busi, lupa, pili, razbija.... i tako sad vec godinu dana ako ne i vise. Zanima me da li ga se moze sprijeciti ili nametnuti rok zavrsetka radova jer sad vec ovo prelazi svaku mjeru.
Hvala unaprijed na odgovoru
LP,
Predrag (2.4.2020)

Ne postoji. Jedino vaše pravo je da u slučaju remećenja javnog reda i mira pozovete policiju. Ako se radi o dugotrajnom postupanju, možete tražiti sudsku zaštitu.

IVA pita: Poštovani,
U nedavnom potresu stambena zgrada je jako stradala (dobili smo žutu cedulju) i ljudi su iselili. Želimo krenuti sa sanacijom preko upravitelja zgrade. Predstavnik stanara prikupio je ponude statičara za izradu projekta sanacije, ali imamo problem s jednom stanarkom (ODUVIJEK!!!). Ona za sada ne želi dati suglasnost i tvrdi da prema Zakonu o vlasništvu trebamo suglasnost svih stanara. Da li postoji iznimka za izvanredne situacije, poput ove? Želimo se što prije vratiti kućama. Hvala (2.4.2020)

Nije u pravu. Nije potrebna suglasnost svih suvlasnika. Krenite u sanaciju. Ona će na kraju pod sudskom prisilom morati izvršiti svoju obveza.

Kristina pita: Postoji li neki pravilnik kojim se utvrđuje način vođenja sastanka kućnog savjeta? (26.3.2020)

Ne. Za to se mora donijeti odluka natpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.

Sanja pita: Poštovani!Predstavnik stanara traži da se kod mene na 4. katu,u kupaoni napravi novi dimnjak i da me se makne sa starog dimnjaka jer je dimnjačar rekao da najviše 4 plinska centralna bojlera mogu biti na tom dimnjaku.Susjeda mijenja bojler na prvom katu.Da li ja moram pristati na to? (23.2.2020)

Nemamo pravi odgovor na vaše pitanje. Pošto se više ne mogu ugrađivati novi konvencionalni bojleri, ugrađuju se kondenzacijski. Ono se ne mogu priključivati na iste dimnjake. Znači da se moraju ugrađivati novi dimnjaci. ili se svi moraju prebaciti na koncdenzacijske bojlere. To je trenutno nemoguće, jer niko vas ne može prisiliti da mijenjate bojler ako je ispravan.
Naša preporuka je paralelna ugradnja novog dimnjaka sredstvima pričuve da se za budućnost pripremi novi gdje je to izvedivo gdje će se postepeno priključivati i ostali. Međutim, nitko vas ne može prisiliti da u svom prostoru ugrađuje te zaseban dimnjak , ako vi dobrovoljno na to ne pristajete.

Marinela pita: Postovani,
Doslo je do kratkog spoja u kuhinjskoj napi ..prilikom cega je doslo do pozara.Zgrada je 1979g..uredno se placa pričuva.Pozar se dogodio u noci ,nista nije bilo upaljeno.Dali mozemo preko njih traziti kakvu odštetu -pomoc za uredenje.
Nije velika materijalna šteta.
Hvala lp
(18.2.2020)

Uglavnom polica osiguranja zgrade ne pokriva stvari kućanstva. Kod vas je očigledno da nije došlo do požara na zajedničkoj infrastrukturi. Vaša odgovornost je od brojila za potrošnju struje prema trošilima.

Dario pita: Jesu li suvlasnici koji ne žele stiropornu obnovu fasade i ne potpišu suglasnost dužni plaćati kredit - povećanu pričuvu. Kako mogu zaštititi svoje protivljenje, budući da se ova investiciji prema Zakonu ne smatra nužnom niti hitnom ? (17.2.2020)

Ako se radi po programu energetske obnove zgrada, dovoljna je suglasnost više od 50% suvlasnika po udjelu u vlasništvu. Takve odluke su obvezujuće za sve suvlasnike .

Goranka pita: 1. Ukoliko pitanje nije razrađeno u Ugovoru o upravljanju, što se konkretno podrazumijeva pod pojmom:
„redoviti servisi na instalacijama vodovoda, kanalizacije (instalacije kanalizacije, glavni vertikalni i horizontalni vodovi i temeljne instalacije uključivo reviziona okna), elektrike, plina i dr.“, kada je zgrada priključena na gradsku kanalizaciju (a ne septičku jamu i sl.)
Naglasak je na REDOVITIM SERVISIMA, a ne incidentnim intervencijama. Pitanje se odnosi samo na problem servisa kanalizacije - odvodnje.

2. U zajedničke dijelove spadaju vodovodne instalacije od glavnog vodomjera za zgradu do odvajanja instalacije za pojedini stan ili drugi posebni dio zgrade odnosno do vodomjera u stanu ili drugom posebnom dijelu zgrade.
Pitanje – spada li glavni ventil vodovoda za pojedini stan (pomoću kojeg se uključuje ili isključuje dovod vode u pojedini stan, a ne čitava vertikala) u zajedničke dijelove vodovodne instalacije? Pristup takvom ventilu je u stanu. (17.2.2020)

Proučite Uredbu o održavanju zgrada.T ćete pronaći sve što vas interesira. Ugovor o upravljanju bi trebao obuhvatiti sve detalje koji se odnose redovite i izvanredne obveze upravitelja zgrada. Nažalost, mnogi ugovori su prepisane "šprance", Jer suvlasnici nisu sudjelovali u kreiranju sadržaja. Mnogi nikad nisu vidjeli ni međuvlasnički ugovor ni ugovor o upravljanju.

Glavni ventil se u pravilu održava sredstvima pričuve.

Marijana pita: Poštovani
Živimo u zgradi koja je sagrađena 1968, i cijev za dovod vode se nalazi se ispod poslovne zgrade, koja je pukla i imamo enormne račune za vodu
Vlasnici u tom poslovnom prostoru ne dozvoljavaju radove jer ze boje gubitaka zbog radova (dućan)
Dobivamo enormne račune za vodu 2400kn četvorolana obitelj,
Sve institucije koje smo mogli smo obavijestili i upoznati su sa problemom, ali jednostavno nemogu naći izlaz a voda i dalje curi
Za novi priključak vode nam treba oko 100000.00kn (16.2.2020)

Svaki suvlasnik je dužan u svom posebnom djelu omogućiti poduzimanje mjera za otklanjanje kvarova na zajedničkoj infrastrukturi. Onaj tko to ne dozvoli mora nadoknaditi štetu ostalim suvlasnicima. Zahvat se mora poduzeti na najmanje škodljiv način. Po završetku radova, sve se mora dovesti u prvobitno stanje.
Upravitelj bi u ime i za račun suvlasnika morao podnijeti sudu zahtjev za izdavanje naloga Sud bi trebao donijeti riješenje o obavezi tog suvlasnika da omogući otklanjanje kvara uz prijetnju nadoknade štete ostalim suvlasnicima.

Đurđa pita: Smije li suvlasnik u zgradi u zajedničkim prostorijama (prostor šupe) držati zamrzivač u svojoj šupi? Proveo je struju sa zajedničke struje stubišta u svoju šupu, stavio kontrolno brojilo i priključio dva zamrzivača. Za provođenje struje je tražio odobrenje, ali ne i za zamrzivače. (6.2.2020)

U svojoj šupi može držati svariali bez suglasnosti svih ostalih suvlasnika ne može trošiti električnu energiju.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se