Dubravko pita: Pozdrav,
suvlasnici smo u zgradi sa 20 stanova. Također,
8 suvlasnika ima garaže. Da li o promjeni koeficijenta za garaže odlučuj većina svih suvlasnika ili ssamo ovih 8 suvlasnika garaža?
Upravitelje je Komunalac, Samobor.

Hvala najljepša i srdačan pozdrav, Dubravko Bujan (17.12.2018)

Ako su garaže unutar građevine, plaćaju se po isto koeficijentu kao i ostali dijelovi ako se suvlasnici ne dogovore drugačije.

Dubravko pita: Koliko potpisa suvlasnika treba za ugradnju lifta u zgradu i za pokretanje postupka dizanja kredita
(16.12.2018)

Pročitajte na portalu "Ugradnja dizala"

Samanta pita: Postovani
Jedan suvlasnik u zgradi ne zivi u stanu. Medjutim bez icije suglasnosti postavio je antenu visoku 6 metara i spojio je kablom preko zajednicke fasade. Stoga imali smo udar groma i
Stete u stanovima. Nazalost doticni nista ne poduzima iako smo ga upozorili. Sto nam je cinit ? Dali poduzece / upravitelj moze sto poduzet?
Lp (15.12.2018)

Ako na taj način ugrožava ostale suvlasnike, čini kazneno djelo i možete pokrenuti sudski postupak protiv njega. Postupak može pokrenuti oštećeni pojedinac ili suvlasnička zajednica.

Marija pita: Postovani,
Suvlasnik sam u zgradi u kojoj je veci dio stanova u najmu preko apn-a pa je apn vecinski vlasnik. Zgrada je stara 3 godine i ocito je u gradenju bilo puno nedostataka koje jos nisu uklonjeni. Apn je dobio spor i naplacuje zaduznicu od izvodaca radova ali ta sredstva sjedaju na racun apn a i on njima upravlja, a ne na racun pricuve da popravcima upravljaju svi stanari.Takoder, apn koristi svoju poziciju najmodavca pa odluke tipa povecanja pricuve donosi samostalno. Koja su moja prava? (15.12.2018)

Kao manjinski suvlasnici, morate svoje pravo tražiti u sudskom procesu.
Vidite sa odvjetničkim uredom jer nemamo kvalitetan odgovor na vaše pitanje.

Branka pita: Predstavnik sam stanara. Problem je između dva stanara. Jedni stalno uznemiravaju drugog stanara koji stanuje ispod njih (pljuvanjem, lupanjem po noći, bacanjem opušaka i sl). Donji stanar pozove policiju koja dođe na uviđaj ali nema dokaza i uputi stanara da se obrati predstavniku koji treba obavijestiti upravitelja. Što ja kao predstavnik moram uraditi. Upravitelj govori da doni stanar mora podnijeti privatnu tužbu. Svjedoka nema. Molil Vas pomoć jer ja smatram da nisam za preodgajanje susjeda (14.12.2018)

Više puta smo davali odgovore na slična pitanja. Oštećeni mora ići sa tužbom sudu. Treba evidentirati sve slučajeve koji su prijavljeni policiji gdje postoje tragovi o njihovom izlasku na intervencija. Sud će procijeniti što će uzeti kao relevantne činjenice za izricanje rješenja.
Vi kao predstavnik nemate ni pravo ni obvezu sudjelovanja u traženju rješenja

Dubravko pita: Poštovani,
zgrada se nalazi u Folnegovićevom naselju u Zagrebu (nije u nekom reprezentativnom dijelu grada) i ima tri ulaza. Na mom ulazu je šest stanova i ostalih pet stanara imaju plinsko grijanje na protočni bojler čiji su dimovodi izveden na vanjsku fasadu prema ulici, samo moj stan nije priključen na plin. Ukoliko bih uveo gradski plin i također izveo dimovod kombiniranog fasadnog bojlera na uličnu fasadu, ima li zakonskih prepreka tome i jeli mi potrebne suglasnosti ostalih stanara? (12.12.2018)

Postupite kao i ostali.

Ana pita: Poštovani!
Stanari naše zgrade su se odlučili za ugradnju lifta a žele ga postaviti ispred mog ulaza u stan.Sada ulazim diagonalno u stan a onda bih morala samo sa lijeve strane okolo i ostalo bi prostora oko metar tako da nebih mogla unijeti u stan recimo nešto veće od stvari.Iznad gore su stepenice i sa desne strane ukoso su stepenice tako da bi mi ostao tunelčić od najviše metar kojim bi ja mogla ući u svoj stan.Neznam kome bih se obratila za savjet.S poštovanje Mažar(11.12.2018)

Pročitajte na portalu "Ugradnja dizala"

Krešimir pita: Poštovani,
Da li vam je poznato postoji li ikakav prijedlog bilo kojeg ministarstva u RH da se osigura potpora države ili europskih fondova u iznimno važno i prijeko potrebno balansiranje sustava grijanja u zgradama ? Uštede koje bi se time ostvarile su velike i značajne za korisnike centralnog grijanja ..... daleko značajnije od potpora države za ugradnju liftova u zgrade. (11.12.2018)

Balansiranje je postupak koji izvode stručne osobe i to se ne smatra investicijskim zahvatom pa ne može ni biti sufinancirao pod posebnim uvjetima.

Vladimir pita: Vlado: Suvlasnici su odlučili uzeti novog Upravitelja, izabrali svog Predstavnika i odabrali novog Upravitelja, sakupili potrebne potpise. Predstavnik je potpisao tražene dokumente od novog Upravitelja, a starom Upravitelju predao tražene dokumente. Ali, stari Upravitelj se na naš zahtjev ne želi očitovati s kojim datumom prestaje njegov ugovorni odnos. Bojimo se „duplih“ uplatnica jer će svaki upravitelji slati svaki svoje uplatnice. Bio je takav slučaj u Zagrebu na TV. (10.12.2018)

Ako je postupak promjene upravitelja proveden po zakonu, zanemarite njegove uplatnice.
Tragično je da još i danas suvlasnici primaju naloge od upravitelja umjesto da im ih izdaju!

Đuro pita: Imamo vlasnika stana u zgradi koji ne plaća pričuvi 2 i pol godine. Njihov brat je predstavnik stanara koji ima stan do njih. Da li postoji zastara na plaćanju pričuve te kada ona natupa? (9.12.2018)

Zastara nastupa tri godine nakon stupanja na snagu obveze dužnika ako u međuvremenu nije pokrenut postupak za prisilnu naplatu.

Ivana pita: 1. Etažirana je kuća u omjeru 30/100 i 70/100 na dva suvlasnika. Da li treba "etažirati" i zajedničko dvorište u tom omjeru? Kako se određuje zajednički prolaz?
Hvala
Ivana (7.12.2018)

Polaganje prava na suvlasničke dijelove se reguliraju među suvlasnicima. Gdje ne dođe do dogovora, slijedi sudski potaknutu.

Lidija pita: Koja su prava vlasnika stana kada mu predstavnik stanara radi probleme prilikom adaptacije stana iako se drži svih propisanih termina i dogovora prilikom izvođenja radova. Vrlo je neugoda, sklon vikanju, donošenju zaključaka stvorenih na prečac i prema njegovom mišljenju.
Konkretno sada se ne javlja na telefon niti izvođaču radova, niti vlasniku da se dogovorimo za zatvaranje glavnog ventila vode (tople - za toplanu) da bi se mogao promjeniti glavni ventil u stanu. Zbog toga radovi kasne. (6.12.2018)

Predstavnik ne može biti "ŠERIF". Vaše pravo je da koristite sva dozvoljena sredstva na neškodljiv način za ostale suvlasnike.
Kada izvodite zahvate u kojim je potrebno zatvarati dotok vode, na vrijeme stavite pisanu obavjesti na oglasnu ploči ili na drugi način obavijestite ostale suvlasnike. Iskusni majstori več i sami znaju proceduru.

Dijana pita: Poštovani,
htjela bi u svom stanu ugraditi vodomjer za potrošnju vode. Trenutno se voda računa po broju članova zgrade u kojoj živim, što meni ne odgovara, tj želim se odvojiti. Kako to napraviti?
Hvala unaprijed!
(6.12.2018)

Ako u zgradi postoje slični primjeri, možete se sa njim posavjetovati. Uglavnom , to je u mnogo zgrada u praksi i sve ide bez problema.

mir pita: Potrebna nam je suglasnost svih suvlasnika kako bi svoj dio zajednicke prostorije pripojili nasem stanu, medjutim nad jednim od stanova se vrši sudski postupak utvrdjivanja vlasnistva. Kako dobiti potpis/suglasnost i tog stana/vlasnika i da li je to moguce prije nego se zavrsi sudski postupak? (6.12.2018)

Pokušajte, ali se to može pojaviti kao zapreka za uknjižbu vlasništva. Posavjetujte se sa odvjetnikom.

Goran pita: Poštovani,
Dali je moguće u zgradi etažirati garažu u stan bez potpisa svih ostalih suvlasnika (5.12.2018)

Pojedinac može to riješiti sudskim putem o svom trošku.

Marin pita: Živim u zgradi kojoj pripada i veći vrt koji se vodi kao zajednički dio zgrade. Jedan stanar je jedno ljeto kada je većina stanara bila na godišnjem putovanju prvo izbetonirao dio vrta 6m2, a druge godine je na tom dijelu napravio šupu za bicikle koju samo on koristi. Nije niti tražio suglasnost ostalih stanara, a kamo li dobio. Kad mu se kaže da to nije u redu, počne se derati, vrijeđati i slično, dakle razgovor o tome uopće nije moguć. Koje pravne mogućnosti postoje da se riješi ovaj problem? (3.12.2018)

Pokrenite sudski postupak . U pravu ste i sud mora donijeti zakonito riješenje kojim će "Uzurpator" morati vratiti sve u prvobitno stanje.

Vedran pita: Na koji način zgrada kao zakupodavac reklamne površine može izvršiti naplatu troška električne energrije za osvjetljenje reklame? Zakupac će ugraditi interno kontrolno brojilo za praćenje potrošnje, ali nejasno je smije li zgrada, tj. predstavnik suvlasnika izdati račun temeljem kojeg bi se iznos uplaćivao na račun pričuve. (3.12.2018)

Sve se danas može. Ionako se u mnogim zgradama zajednička potrošnja električne energije plaća preko pričuve!

Ora pita: Na zgradi stararoj 100 godina, doslo je do pucanja fasade, koja pada na dvorište, gdje ljudi prolaze, postoji opasnost da netko pogine. Ne uplačujemo pričuvu, stanari ne žele. Molim Vas kome se obratiti? Hvala (2.12.2018)

Obratite se gradskoj upravi i zahtijevajte određivanje prinudnog upravitelja.

Gordana pita: Postovani, svi suvlasnici smo potpisali da se protivimo dnevnom najmu, ali susjeda je na 1. katu napravila apartman, iako je znala nase misljenje. Zgrada jos nije ni etazirana. Imamo li mi kao suvlasnici prava po tom pitanju ili ona moze raditi sto god hoce? (29.11.2018)

Svaki suvlasnik ima pravo korištenja svog posebnog djela na neškodljiv način za ostale. Ne postoji zakonska zapreka za obavljanje te vrste djelatnosti u zgradama.

Marijana pita: Postvovani,

U zgradi u kojoj zivim postoji lift koji ne radi vec cca 7-8 godina, nakon brojnih poziva komunalcu (uredno se placa pricuva) odgovorni kaze da je trosak popravka lifta prevelik i da se to ne moze popraviti... Posto mi je lift potreban pogotovo u zimskom periodu, zanima me kome se dalje obratiti? ako odgovorni na podrucuju grada ne reagiraju, a po zakonu znam da se to treba popraviti i da je to njihova zadaca.. (28.11.2018)

Ako je dizalo sastavni dio infrastrukture zgrade, mora se održavati sredstvima pričuve. Tražite od ostalih suvlasnika donošenje odluke kojom će se osigurati sredstava pričuve za popravka dizala . Ako ne dobijete suglasnost natpolovične većine, svoje pravo možete ostvariti sudskim putem.

Pročitajte tekst vezano za ugradnja dizala na našem poratlu i utažite i ostalima na te navode. Možda će im proraditi savjest!

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se