Dagmar pita: Poštovani,
Da li postoji zakon o čišćenju zajedničkih prostorija u zgradi (tavan, podrum..) radi ne daj Bože nekakvog požara ili sl.? Hvala na odgovoru (28.4.2020)

U pripremi je novi zakon koji bi u općem smislu i to pitanje jasnije definirati.

Petar pita: Poštovani,

treba li zgrada/kuća od tri suvlasnika od kojih svaki posjeduje jednu etažu nužno imati upravitelja zgrade/kuće ili se to može drugačije urediti?
Ako može, zanima me gdje mogu pronaći detalje oko toga?

Hvala.

Petar (28.4.2020)

U pripremi je novi zakon koji bi to trebao jasnije definirati.

Zrinka pita: Poštovani, imam neiskorištenu terasu izpred zgrade zajedno sa jednom susjedom. Prema terasi imamo samo prozore bez vrata. Kome se treba obratiti da od postojeceg prozora probijem vrata na terasu i trebam li suglasnost ostalih stanara u zgradi? (28.4.2020)

Bez suglasnosti ostalih suvlasnika i odobrenja od nadležnog odjela za urbanizam ne možete.

Sanja pita: Susjed na krovu zgrade ima 5 satelitskih antena od kojih jednu pricvrscenu na zid naseg stana, imamo li pravo traziti da je makne jer imam malu bebu i bojim se zracenja.
Taj isti susjed se stalno presetava po krovu zgrade sto mi stvara nelagodu i nesigurnost buduci da je nas stan na krovu sa niskim prozorima, imamo li pravo traziti da predstavnik stanara odobrava izlaz na krov samo po opravdanoj potrebi? (28.4.2020)

Ako vam smetaju antene i ponašanje suvlasnika u normalnom životu, možete sudskim putem zahtijevati da se stanje promjeni. O tome ne odlučuje predstavnik.

Hrvoje pita: Poštovani,

da li je točno zakonski propisano koji postotak vlasništva suvlasništva je dovoljan odnosno mjerodavan za provođenje neke odluke stanara ili je taj postotak stvar internog dogovora stanara.

(28.4.2020)

Određeno je zakonom;
-Za redovito održavanje 51$ suglasnosti po udjelu u vlasništvu
-Za izvanredne poslove 100% suglasnost svih suvlasnika

Aleš pita: Poštovani,
u Šimunima na Pagu u novo izgrađeni zgradi smo trije vlasniki a svak vlasnik u zgradi ima svoj stan. Zgrada nam služi kao zgrada za odmor i ne kao zgrada za stalno prebivalište, zato u zgradi nema mnogo zajedničkih dijelova osim strehe, hodnika, pročelja i septičke jame.

Zanima me, dali moramo uklopiti Ugovor sa Upraviteljem ili se možemo o upravljanju zgrade dogovoriti međusobno ugovor za upravljanje grade i otvoriti svoj račun za skupljanje prićuve.
LP
Aleš (28.4.2020)

Morate imati upravitelja registriranog za obavljanje te djelatnosti

ivica pita: Da li može biti predstavnik suvlasnika osoba, referent iz firme koja upravlja zgradom. Naime imam takav slučaju u Splitu. I da li je u redu i zakonito, da se nama, koji se bavimo turističkom djelatnošću digne pričuva za 1kn/m2 i to bez ikakvog obrazloženja, samo su nam poslali uplatnice,
S poštovanjem Ivica
(28.4.2020)

Zakonom je predviđeno da predstavnik može biti samo jedan od suvlasnika. Pogledajte članak na našem portalu "Odzvonilo predstavnicima suvlasnika......"

Ivan pita: Pišem u ime gđe Anđeline Katalinić.

Upravnik zgrade i vlasnica stana iznad mene odbijaju otkloniti kvar u njenom wc-u (puknuta školjka) koji meni stvara vlagu te smrad u kupaoni te kuhinji, te odbijaju komunicirati sa mnom o tom problemu (upravnik poklapa slušalicu pri pozivima).

Kome se obratiti da ubrza otklanjanje kvara koji već 3 tjedna ometa moj život, pošto ne smijem izlaziti iz stana zbog trenutne epidemiološke situacije te zbog moje 100 postotne invalidnosti. (27.4.2020)

Trebalo bi ići tužbom protiv vlasnika koji svoj stan koristi na škodljiv način za ostale. Probajte obavijestiti sanitarnu inspekciju. Ne očekujte ni od njih neko brzo riješenje.
Upravitelj bi morao to uzeti i kao dio svoje obaveze.

Miljenko pita: Lokacija strogi centar tramvajskim prometom godinama narusene statike zgrada sto je dokazano sada potresom
Radi nejednakih tramvsja potrbno je stalno popravljsti prugu posrbno na krizanjima.Unatoc svakodnevnim urgencijama za smanjenje brzine, propis je 5 km preko i pred krizanjem, zgrade natim lokacijama se tresu pri svakim prolaskom Mozete li urgirati? Udruga bitrebala zaprijetiti blokadom prometa tramv u Centru i uvodjenjem busova koji sada dobro funkcijamorsju i nema nikakovih trsenja zgtad!! (27.4.2020)

Udruga nažalost ne može pružati pravnu pomoć jer se radi o privatnom vlasništvu. Ustavom je određeno nepovredivo pravo vlasništva, a ostalim propisima na koji način se isto štiti. Uglavnom se sve svodi na sudsku zaštitu.Morate prikupiti sva dokaze i sudskim putem štititi svije vlasništvo.

Bozo pita: Postovani,
Kako se obracunavaju koeficijenti za izracun pricuve i sto ulazi u taj obracun? Da li se vrt i vanjsko parkirno mjesto koji pripada jednom od stanova uracunava? (27.4.2020)

Na temelju površine posebnog dijela (stan, garaža, poslovni prostor). Ostalo samo na temelju 100% odluke suvlasnika. Koeficijent je za sve isti osim u dogovoru svih suvlasnika (npr da za garaže bude drugačiji).

Alma pita: Dvije godine nam curi voda od susjeda iznad. Poduzeli smo sve preko upravitelja zgrade kako je propisano međutim sve ono što su do sada poduzeli nije riješilo problem i padaju nam dijelovi plafona.Sada su ustanovili da susjed iznad treba mijenjati cijevi.Budući da je sve do sada naplaćeno iz pričuve zanima me da li je upravitelj obavezan vratiti na račun zgrade novce koji su bezuspješno potrošeni a kvar nije saniran i koja je procedura za navedeno.Hvala (27.4.2020)

Ako je kvar na instalaciji koja pripada stanu iznad, vlasnik je dužan o svom trošku otkloniti isti. U pravilu bi trebala uslijediti tužba protiv tog vlasnika.

Snjezana pita: Postovani,
u zgradi od 5 stanova, vlasnici cetiriju stanova dogovorili su uvođenje vodne slavine u zajednicko straznje dvoriste. Vlasnica jednog manjeg stana protivi se tome. Koliki postotak pristanaka nam je potrebam za izvrsenje ove radnje?
Hvala i lp. (26.4.2020)

Možete o trošku vas četvero sve to provesti. Naravno i dalje sve ide na vaš trošak. Sve to pod uvjetom da peta osoba ne trpi nikakve štetne posljedice.

Dario pita: Predstavnik stanara ne odrzava sastanke godinama, trosi novac pricuve kao svoj, ne skuplja potpise, suvlasnici su nezainteresirani za promjene jer ne razmisljaju, upravitelj zgrade dostavlja neistinita izvjescs (nema na izvjescu npr gradevinskih radova koji su izvedeni i njima je promjenjen vanjski izgled okolisa zgrade), nikada nismo vidjeli plan investicija, podrum zgrade koji nije etsziran koristi predstavnik i prijatelji i da ne nabrajam vise, predstavnik ima i rodbinsku vezu kod upravitelja (26.4.2020)

Promijenite predstavnika.

Sanja pita: Poštovani, molim Vas za mišljenje oko ovakvog pravnog tumačenja "ako se ne skupi večina površina stanova sve ljude treba obavijestiti što se odlučuje i poslati im preporučenu pošiljku sa obrascem o glasanju i upozorenjem da ako se u roku od 15 dana od primitka ne očituju da će se smatrati da su suglasni s odlukama". Može li se ovakav način prikupljanja suglasnosti smatrati valjanim u kontekstu hrvatskog zakonodavstva. Unaprijed zahvaljujem.
S poštovanjem (25.4.2020)

Ne-izjašnjavanje se ne može prihvatiti kao suglasnost.

Ljiljana pita: Postovani, u zgradi s 6 stanova u privatnom vlasništvu s podrumom i tavanom , upraviteljica zgrade je promijenila bravu na tavanskim vratima(iznenada i bez suglasnosti suvlasnika) i nije nam podijelila nove ključeve s obrazloženjem da samo upravitelj ima pravo na ključ. Je li to legitimno i drugo kako mi možemo kontrolirati svoj dio privatnog vlasništva i stanje na krovu i tavanu( dimnjaci su stradali u potresu 22.3.) Hvala. (25.4.2020)

Nema pravo na samovoljno donošenje odluka. Međutim , dobro je da se sagledaju činjenice po ptanju štetnosti izlaska na krov ako to nije nužno potrebno.

Sanja pita: Poštovani, isprika ako je pitanje već postavljeno.Živim u Rijeci, a radi se o zgradi s puno problema zbog čega će se u skorije vrijeme krenuti sa sanacijom zgrade.Sanacija najvjerojatnije fasade i arhitektonski promašenog krova.Mogu li se takvi zahvati podvesti pod izvanredno upravljanje za što je potrebna suglasnost svih stanara ili će biti dovoljno onih famoznih 51%?Trenutnim međuvlasničkim ugovorom određeno je da za veće poslove treba suglasnost svih suvlasnika.Unaprijed hvala.
S poštovanjem (25.4.2020)

Dovoljno je 51% . Oni koji se ne slažu, moraju poštivati odluku.Ako se takvom odlukom čini šteta ostalima, imaju pravo na sudsku zaštitu. Za to moraju osigurati dokaze.

Maja pita: Poštovani! Prilikom adaptacije stana oštečena je cijev vode u istom tom stanu. Nakon popravka stanar koji je adaptirao stan traži od predstavnika stanara da mu se pokrije trošak popravka cijevi. Da li ima pravo na pokriče računa za popravak cijevi iz pričuve ili sam snosi trošak jer cijev su oštetili njegovi radnici koje je unajmio za adaptaciju. Hvala (25.4.2020)

Onaj tko je prouzročio kvar, dužan ga je otkloniti vlastitim sredstvima.

Eugen pita: Poštovani, molim vas odgovor na :Postotak glasova stanara za kupnju, plinskih bojlera iz pričuve tj. novca dobijenog uplatom teleoperatera? Novac je na računu pričuve i da li se uopće smije takvo nešto što kupiti od tih novaca?
Unaprijed hvala.
Eugen Pleško (24.4.2020)

Moraju biti svi suglasni (100%).

Katarina pita: Poštovani,

ako su neki radovi u zgradi planirani u godišnjem planu koji je usvojen od suvlasnika, je li za te radove opet potrebno skupljati potpise, tj suglasnost suvlasnika?

Hvala! (24.4.2020)

Za radove ne, ali za izbor ponude izvođača , da!

Josip pita: U zgradi u kojoj se nalaze dvije garaže nedavno smo saznali da nemaju odvojeno brojilo. Garaže su iznajmljene trećoj strani koja obavlja poslovne za koje je potrebna struja. Struja garaža je spojena na stubište i svi stanari putem pričuve plaćaju tu struju. Na koji najbolji način to riješiti te potraživati trošak koji je nastao do sada, a plaćen je iz pričuve? (22.4.2020)

Tužba sudu protiv vlasnika garaža.

 NAJČITANIJE

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Odgovornost suvlasnika u krizi vezanoj za potres i Korona virus

Odgovornost suvlasnika u krizi vezanoj za potres i Korona virus

Korona virus i potres su otvaranje crne vizije na koju smo upozoravali godinama. Suvlasnici nisu dovoljno shvatili obveze a društvena zajednica nije zauzela pravi stav u smislu zaštite javnog intere
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se