Neven pita: 7 zgrada na istoj kat.čestici čine niz međusobno se dodirujući. Svaka ima svoj ulaz i drugu adresu. 2 susjedne zgrade jedna 3-kata,11stanara i druga prizemnica-knjižnica u vlasništvu grada Samobora,"netko" traži da se obe spoje u jedan vlasnički objekt anex-om Međuvl. ugovora trokatnici, te da jedan upravitelj upravlja kao da je to jedna zgrada. Prizemnica-knjižnica i upravitelj su gradske tvrtke. Suludo! Jeli to sukob interesa? Dali je to protuzakonito? Kako se usprotiviti? (26.1.2019)

Jedinstvena građevina je ona koja ima jedan od uvjeta bez obzira koliko je ulaza i katova;
-zajednički krov, -
-zajedničke infrastrukturu
-zajednički nosivi zid ( da nisu odvojene diletacijom)

Petar pita: Poštovani,
Molim vas za nekoliko informacija vezanih za navedenu pretprijavu za ugradnju osobnih dizala.

1) Može li se pretprijava podnijeti bez suglasnosti 100% suvlasnika?

2) Predstavlja li navedena pretprijava obvezujuću ponudu ili od nje mogu suvlasnici odustati u slučaju da se naknadno predomisle i odustanu od ugradnje dizala?

3) U slučaju ako se ne pošalje pretprijava, da li to automatski isključuje mogućnost prijave za ugradnju dizala kad se raspiše natječaj?

Zahvaljujem na odgovoru (25.1.2019)

Za sada su to samo preliminarne radnje. Kad dođe do realizacije, bit će poznati svi uvjeti ( nadamo se da će to proći).

Mirjana pita: 100% suvlasnika dalo je suglasnist za prodaju zajednickog dijela garaže (dio hodnika) jednom od suvlasnika. Zgrada je etažirana.Novac ide na račun pričuve. Kako to napraviti. Objasnite postupak. Postoji li primjer kup.prod. ugovora za to. Kome se trebamo obratiti i koja je uloga Upravitelja u tom postupku jer nas je on obavijestio da on s tim nema nista. Zahvaljujem (24.1.2019)

Morate imati ugovor na kojem će biti ovjereni potpisi svih ostalih suvlasnika. Vidite u javnobilježničkom uredu ili kod odvjetnika.

MARIJANA pita: klima stana sa desne strane mog stana montirana je 1 metar ispod mog prozora- dio instalacija prolazi unutarnjim hodnikom zgrade- oko 1,5m
kabela- sve bez suglasnosti stanara- klima stvara stalnu buku-kome da utužim jer sami ne žele staviti klimu na drugo mjesto- ispod svog prozora imaju dva mjesta za to
kome utužiti hvala marijana (22.1.2019)

Samo tužba sudskim putem.

Ante pita: Zbog odlaganja koječega po stubištima te time uzurpiranja zajedničkih dijelova zgrada, čime se ugrožava sigurnost u slučaju požara, ometaju stanari, izazivaju neugodni mirisi, itd., a što se ne može ukloniti bez sudske odluke, molim vas da se izborite da se stubišta, podrumi i zajedničke terase stambenih zgrada tretiraju kao javne površine te da određena inspekcija (komunalna ili koja druga) može bilo kada ući u zgradu, izvršiti nadzor i zatražiti uklanjanje stvari te tako brzo riješiti problem. (22.1.2019)

U trećem kvartalu ove godine trebao bi biti donesen novi zakon kojim bi se odredila i ta pitanja.

Morana pita: Poštovani, 51% suvlasnika u našoj zgradi suglasno je s ugradnjom dizala. Radi se o vanjskom dizalu koje bi dijelu suvlasnika zatvorilo lodje - lift bi bio manje od metar udaljen od lodja i spriječio bi pristup svjetlu i zraku te umanjio vrijednost naših stanova. Što trebamo napraviti da zaštitimo naša prava i spriječimo ugradnju na ovom dijelu zgrade? Nismo protiv dizala, ali ne želimo ga na ovakav način jer nam ide na štetu. Hvala! (20.1.2019)

Pročitajte sadržaj na našem portalu koji usmjerava na savjesti i razumjevanje.

Gordana pita: Postovani živim u zgradi sa tri ulaza i svaki ulaz ima prosječno 70 stanova. U našem ulazu imamo iznajmljen kafić , tko je iznajmio kafic nemamo pojma. Međutim unajmitelj kafića u strašnom neredu drži taj kafic, zmazano od goluba, terasa za koju također neznamo od koga je dobio dozvolu je isto tako neuredna, stolice razbacane, suncobrani po podu, a konobar je stalno drogiran, jer vlasnik je registrirani diler droge. Molim vas za savjet na koji. Način mi stanari možemo utjecati na unajmitelja. (20.1.2019)

Imate pravo na zakonsku zaštitu u slučaju da vlasnik svoj posebni dio koristi na škodljiv način za ostale. To morate dokazati u sudskom postupku. U svakom slučaju, postupak se pokreče protiv vlasnika koji je dužan poduzeti mjere u slučaju da ometanje dolazi od strane ugovornog korisnika.

Grobert pita: Živim u zgradi od 5 stanova. Zadnji sam s obitelji kupio stan u toj zgradi koja nikada nije imala pričuvu jer je ostalim stanarima glupo plaćati pričuvu. Zanima me koja je kazna za neposjedovanje pričuve te kojoj je inspekciji može prijaviti da je zgrada bez pričuve? (19.1.2019)

Obratite se gradskom odjelu za stambena pitanja. Grad je u takvim situacijama dužan imenovati prinudnog upravitelja.

Zora pita: Koja su prava vlasnika stana nakon stete koju je napravila poplava zbog izvodenja radova na fasadi,skinuli su oluk i sva kisa s krova se slijevala po zidovima i podu nakon sto sam svjeze pofarbala stan.Ja nisam u stanu,cekam neke sanacije a zanima me na sto sve imam pravo,tko ce platiti izbivanje iz stana i stres pod kojim je cijela obitelj (19.1.2019)

Izvođač radova.

Antonia pita: Poštovani,

Zanima me kakva su pravila oko bušenja i lupanja u zgradama preko vikenda?

Lp,
(19.1.2019)

Možete se javiti policije ako se narušavah javni red i mir.

Vesna pita: Da li na osnovu liječničkog nalaza/specijalist za bolesti/vlasnik stana može iz pričuve ostvariti pravo na zvučnu izolaciju strojarnice lifta.
STAN SE NALAZI TOČNO UZ STROJARNICU.
Zbog bolesti molim što hitniji odgovor.

(18.1.2019)

Potrebno je u sudskom postupku koji zahtjeva i vještačenje dokazati štetnost djelovanja ako nema suglasnosti ostalih suvlasnika za tavo riješenje

Kevin pita: Poštovani, zanima me mogu li
1. Osobe koje su u unajmljenom stanu davati svoj potpis prilikom skupljanja suglasnosti tj. davati suglasnost?
2. Supružnici koji nisu uneseni u suvlasnički dio davati svoj potpis pilikom skupljanja suglasnosti tj. davati suglasnost?
3. Punoljetna djeca suvlasnika davati svoj potpis pilikom skupljanja suglasnosti tj. davati suglasnost?
4. Ukoliko da treba li neki ugovor između njih gdje se oni ovlaštuju bez obzira što nisu upisani u suvlasnički dio ?
Zahvaljujem
(16.1.2019)

Samo knjižni vlasnici ili osobe sa ovjerenom punomoći.

MARIN pita: POŠTOVANI !

ŽIVIM U STANU KOJI JE NEKAD BIO GRADSKI ALI SE GRAD ODREKAO STANA JER SU PRAVI VLASNICI TALIJANI KOJI SU ŽIVJELI PRIJE 2 SV.RATA.ONI SE U MEĐUVREMENU NISU JAVLJALI I MI STANARI SMO BEZ VLASNIČKOG LISTA I NE ZNAMO KOME DA SE OBRATIMO .DALI SMO NA SUD TUŽBOM MRTVIH ALI SE NIŠTA NIJE RIJEŠILO...KUĆA JE STARIJA I NITKO NE ŽELI ULAGATI JER SE BOJIMO DA NAS NE IZBACE KAD SE POJAVI EVENTUALNI VLASNIK...MOLIM VAS KOME DA SE O0BRATIMO I ŠTO DA PODUZMEMO ...HVALA UNAPRIJED (16.1.2019)

Pitanje je potrebno usmjeriti prema udrugi stanara zaštićenih najmoprimaca. (potražite neki kontakt preko interneta).
Nažalost , koliko je nama poznato, rješenja će biti dosta nepovoljna.

Ana pita: Poštovani, lijepo Vas molim za stručni savjet.
Zbog adaptacije stana od strane susjeda, popucao je nosivi zid u mom stanu na 3 mjesta. Pukotine se nalaze iznad prekidača za svjetlo i ispod klima uređaja i vertikalne su. Tko snosi odgovornost sanacije pukotina na mom zidu i dali se ista može naplatiti iz sredstava pričuve? Hvala unaprijed (16.1.2019)

Vlasnik stana u kojem su izvođeni radovi.

Ivana pita: Pozdrav,
Upravitelj je na zahtjev jednog suvlasnika (moguće da je i samoinicijativno) odlučio okrečiti
zidove na stubištu - o tome predstavnik( inače po struci: soboslikar) nije niti bio obavješten.
Ponuda koju je predstavnik naknadno zatražio iznosi 10 000kn a ne sadrži niti datum niti PDV, ni ime izvođača radova.
a Ugovoru stoji kako se za iznose iznad 15000 mora prikupiti 3 ponude i izabrat najjeftinija,
stanari se svejedno osjećaju prevarenima tim više što su taj posao mogli obavit sami. (14.1.2019)

To je protuzakonit postupak i možete podnijeti tužbu protiv upravitelja.

Dubravko pita: Pozdrav,
suvlasnici smo u zgradi sa 20 stanova. Također,
8 suvlasnika ima garaže. Da li o promjeni koeficijenta za garaže odlučuj većina svih suvlasnika ili ssamo ovih 8 suvlasnika garaža?
Upravitelje je Komunalac, Samobor.

Hvala najljepša i srdačan pozdrav, Dubravko Bujan (17.12.2018)

Ako su garaže unutar građevine, plaćaju se po isto koeficijentu kao i ostali dijelovi ako se suvlasnici ne dogovore drugačije.

Dubravko pita: Koliko potpisa suvlasnika treba za ugradnju lifta u zgradu i za pokretanje postupka dizanja kredita
(16.12.2018)

Pročitajte na portalu "Ugradnja dizala"

Samanta pita: Postovani
Jedan suvlasnik u zgradi ne zivi u stanu. Medjutim bez icije suglasnosti postavio je antenu visoku 6 metara i spojio je kablom preko zajednicke fasade. Stoga imali smo udar groma i
Stete u stanovima. Nazalost doticni nista ne poduzima iako smo ga upozorili. Sto nam je cinit ? Dali poduzece / upravitelj moze sto poduzet?
Lp (15.12.2018)

Ako na taj način ugrožava ostale suvlasnike, čini kazneno djelo i možete pokrenuti sudski postupak protiv njega. Postupak može pokrenuti oštećeni pojedinac ili suvlasnička zajednica.

Marija pita: Postovani,
Suvlasnik sam u zgradi u kojoj je veci dio stanova u najmu preko apn-a pa je apn vecinski vlasnik. Zgrada je stara 3 godine i ocito je u gradenju bilo puno nedostataka koje jos nisu uklonjeni. Apn je dobio spor i naplacuje zaduznicu od izvodaca radova ali ta sredstva sjedaju na racun apn a i on njima upravlja, a ne na racun pricuve da popravcima upravljaju svi stanari.Takoder, apn koristi svoju poziciju najmodavca pa odluke tipa povecanja pricuve donosi samostalno. Koja su moja prava? (15.12.2018)

Kao manjinski suvlasnici, morate svoje pravo tražiti u sudskom procesu.
Vidite sa odvjetničkim uredom jer nemamo kvalitetan odgovor na vaše pitanje.

Branka pita: Predstavnik sam stanara. Problem je između dva stanara. Jedni stalno uznemiravaju drugog stanara koji stanuje ispod njih (pljuvanjem, lupanjem po noći, bacanjem opušaka i sl). Donji stanar pozove policiju koja dođe na uviđaj ali nema dokaza i uputi stanara da se obrati predstavniku koji treba obavijestiti upravitelja. Što ja kao predstavnik moram uraditi. Upravitelj govori da doni stanar mora podnijeti privatnu tužbu. Svjedoka nema. Molil Vas pomoć jer ja smatram da nisam za preodgajanje susjeda (14.12.2018)

Više puta smo davali odgovore na slična pitanja. Oštećeni mora ići sa tužbom sudu. Treba evidentirati sve slučajeve koji su prijavljeni policiji gdje postoje tragovi o njihovom izlasku na intervencija. Sud će procijeniti što će uzeti kao relevantne činjenice za izricanje rješenja.
Vi kao predstavnik nemate ni pravo ni obvezu sudjelovanja u traženju rješenja

 NAJČITANIJE

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se