Goran pita: Garazna vrata cekaju na popravak vise od 1god. dana.Kad sam kontaktirao sluzbe odgovoreno mi je da su sada prioritet druge zgrade na kojima se rade fasade energerska obnova.Garazna vrata su navodno popravljana i ti po iznosu koliko kostaju nova garazna vrata.Koliko sam upoznat za neke vece iznose troskova je potrebna suglasnost 51% suvlasnika, zanima me da li to moraju posjedovati kao dokazni dokument (prilog racunu troska)!?Na racunu postoje duznici i novaca nema.Kome prijaviti ovaj slucaj? (6.2.2019)

Suvlasnici donose odluke o prioritetima za održavanje zgrade osim u slučajevima hitnih , nužnih zahvata.

Ivica pita: Poštovani,
Dimnjačar je ustanovio da ne mogu koristiti zajednički dimnjak u zgradi, te da je za moj stan potrebno sagraditi novi dimnjak. Može li se taj dimnjak napraviti od novaca iz pričuve ako se svi stanari u zgradi slažu s tim?
Koja dokumentacija je potrebna za izgradnju tog dimnjaka?
Hvala
(5.2.2019)

Naravno, ako se svi slažu.

Jasna pita: Poštovani,
Može li izvođač radova koji je vlasnik jednog stana u zgradi, a koji je već godinama pod ovrhom, u njega useliti radnike koji rade na njegovim gradilištima, bez suglasnosti ostalih suvlasnika zgrade?
Napominjem da za rečeni stan nije plačena prićuva već 6 godina, tj od useljenja! Zgrada nije prikopčana na kanalizaciju i ima septičku jamu od 27 kubika za 10 stanova koju praznimo dva puta mjesečno.
Koja su naša prava i što možemo poduzeti i koja su naša prava i mogućnosti?
Lp pozdrav, (5.2.2019)

Osim tužbe za neplaćanje pričuve, može se pokrenuti postupak za korištenje stana na škodljiv način za ostale suvlasnike. Potražite savjet odvjetnika.

Tamai pita: Živim u zgradi s vrlo lošom zvučnom izolacijom. do mene su prije 2-3 godine doselili su susjedi koji sada imaju bebu. Pošto je izolacija loša svaki korak po stanu se čuje i moj i njih troje, otvaranje kuhinjskih elemenata itd. Moja kuhinja i dnevna soba su naslonjeni na njihovu spavaću. U 21 sat počinje maltretiranje lupanjem po zidu i radijatoru ili prijetnjom na mojim vratima. Živim sama i ne stvaram nikakvu buku osim što dišem u svom stanu i ponekad napravim čaj. Molim vas savjet. (5.2.2019)

Nažalost , ostaje vam samo tužba sudu. Teško je dokazivanje, ali vrijedi pokušati.

Marin pita: Postovani,ogradili smo dio zaj zelene povrsine zgrade (16 stanova) sa zicanom ogradom kako bi sprijecili pse i macke lutalice da dolaze na nju te onemogucili nasim psima kad se igramo sa njima da pobjegnu i dali sigurnost susjedima sa malom djecom.Ograda ima ulazna vrata koja se ne zakljucavaju tako da svaki stanar i dalje nesmetano moze koristiti po zelji tu povrsinu.Sve je financirano privatnim novcima.Da li nam je za ovo trebala suglasnost 100% stanara i da li je ovo smetanje posjeda?? (5.2.2019)

Ako nekom smeta, ima pravo na sudsku zaštitu. Mora dokazati štetnost opisanog stanja.

Irena pita: Poštovani,

je li istina da je od 14. 11.2018. minimalni iznos pričuve iznosi 2,70 kn po m2. Pričuva je povećana u dogovoru s predstavnikom stanar koji dosta provodi svoju samovolju. Dobili smo nove uplatnice po ovom izračunu s obrazloženjem da nije bila potrebna suglasnost nas ostalih stanara nego je ovo povećanje zakonska obveza. (4.2.2019)

Zakonom je propisano da se visina pričuve može odrediti na temelju etalonske vrijednosti zgrade. To nije dobro jer bi u tom slučaju nove zgrade imale visoku pričuvi, a one stare koje se raspadaju minimalnu. Zbog toga naša preporuka je da se visina pričuve određuje na temelju stvarnih potreba za održavanje zgrade.

Josip pita: Smiju li suvlasnici s ciljem što duljeg očuvanja termo i hidroizolacije odlučiti, i kojom većinom da se na prohodnu terasu stambene zgrade smije izlaziti kao i na neprohodnu, samo za obavljanje popravaka te da ključ iste bude kod predstavnika?
Smiju li suvlasnici prohodnu terasu proglasiti neprohodnom i s kojom većinom? (4.2.2019)

To je pitanje koje ne treba previše komentirati. Ako se korištenje može provoditi bez opasnosti od oštećenja, nema zapreka. Međutim , ako se pokazalo da se na taj način stvaraju nepotrebni troškovi, dobro je da se takve odluke poštuju.

Mirjana pita: Suvlasnik je 2015.svoja 3 natkrita garažna vanjska mjesta (45 m2) pretvorio u stan, izveo građevinske radove i stavio vrata. Prikljucio se na glavnu vodovodnu i kanal. vertikalu etažirane zgrade i postavio vodo mjerilo koje nije prijavljeno gradskom vod.poduzeću. Mjesečno sam očitava vodu i gotovinu ubaci u poštanski sandučić zgrade. Sa svog mjerila (ima stan u zgradi) sproveo je i el.energiju. socijalnu je problem i suvlasnici su mu spremni sati 100 % suglasnost za legaliz. Odakle krenuti? (3.2.2019)

Dati izjave kod javnog bilježnika za pravo uknjižbe. Dalje sve ostaje na vlasniku koji će legalizirati potrošnju el. energije, a ako nije stavio vodomjer po ugovoru sa Vodovodom ( vodu dobiva preko zajedničkog vodomjera), ostaje u zajedničkoj potrošnji sa ostalim suvlasnicima.

IVAN pita: Poštovani !
Ovlaštena sam osoba zgrade. Imam dojavu suvlasnika da korisnik poslovnog prostora živi u istom poslovnom prostoru, ostaje iza ranog vremena prostora,spava i vikendima. Suočili smo ga s tim,ali on to poriče.Izvidom smo ustanovili da se doista radi o tomu,jer imamo i video nadzor. Nije prijavljen na toj adresi. Što učiniti: da li prijaviti to policiji ili onomu tko je vlasnik poslovnog prostora (Grad) ?
Ne bi željeli imati neugodnosti,mogućih kazni ili štete spram trećih lica . (28.1.2019)

Vlasnik ili korisnik imaju pravo na korištenje prostora ako na taj način ne sudjeluju štetno za zajednicu.
Provjerite preko vlasnika prostora.

Danijel pita: Poštovani,
zanima me da li predstavnik suvlasnika može biti i vlasnik servisa za čišćenje zgrade u kojoj je on predstavnik? (28.1.2019)

Može ako je vlasnik prostora.

Karlo pita: Molim da mi odgovorite na slijedeći slučaj. Naime u zgradi su četiri kata, a stanaru na drugom katu za jačih kiša se pojavi curenje vode iz stropne razvodne kutije i to iz bužira.Nigdje drugdje oko te razvodne kutije nema fleke od vode. Dali ste imali ovakav nevjerojatan slučaj i kako bi ga mogli riješiti, te dali se to rješava iz pričuve ili sam stanar mora naći rješenje? hvala (27.1.2019)

Rješava se sredstvima pričuve.

Meri pita: Poštovani,u zgradi svaki stan ima svoj dimnjak,jednog treba sanirati.Da li se to plaća iz pričuve ili stanar koji ga koristi?Upravitelj je sam odabrao izvođača radova i platio pola iznosa iz pričuve a da ni s jednim ni drugim nije upoznao stanare ni tražio ikakvu suglasnost.Nemamo predst.stanara,da li u tom slučaju mora obavijestiti sve stanare ili moze odlučivati sam kako hoće? (26.1.2019)

Građevinski zahvati na dimnjacima se vrše sredstvima pričuve osim u slučajevima da je došlo do oštećenja usljed nepravilnog korištenja ili namjernog oštećenja.

Ozren pita: Imam stan bez struje. tražio od hepa priključak i dobio rješenje, Hep izlazi na teren i jedan od suvlasnika ne dozvoljava postavljanje novog priključka na fasadu, izvođač radova odlazi. imam 50% potpisa suglasnosti ali u biti jedna osoba radi problem i onemogućava mi da dobijem električnu energiju. kako bih proveo struju moram prokopati fasadu i to mi je onemogućeno. imam li ikakvo zakonsko pravo, jer radi se o elementarnoj stvari za život, struji, ili naprosto ne. HEP odbio razdvajanje...hvala (26.1.2019)

Hep vam mora dati uvjete koje trebate ispuniti. Svi suvlasnici imaju pravo na korištenje ili uporabu zajedničkih dijelova i infrastrukture na neškodljiv način za ostale.

Neven pita: 7 zgrada na istoj kat.čestici čine niz međusobno se dodirujući. Svaka ima svoj ulaz i drugu adresu. 2 susjedne zgrade jedna 3-kata,11stanara i druga prizemnica-knjižnica u vlasništvu grada Samobora,"netko" traži da se obe spoje u jedan vlasnički objekt anex-om Međuvl. ugovora trokatnici, te da jedan upravitelj upravlja kao da je to jedna zgrada. Prizemnica-knjižnica i upravitelj su gradske tvrtke. Suludo! Jeli to sukob interesa? Dali je to protuzakonito? Kako se usprotiviti? (26.1.2019)

Jedinstvena građevina je ona koja ima jedan od uvjeta bez obzira koliko je ulaza i katova;
-zajednički krov, -
-zajedničke infrastrukturu
-zajednički nosivi zid ( da nisu odvojene diletacijom)

Petar pita: Poštovani,
Molim vas za nekoliko informacija vezanih za navedenu pretprijavu za ugradnju osobnih dizala.

1) Može li se pretprijava podnijeti bez suglasnosti 100% suvlasnika?

2) Predstavlja li navedena pretprijava obvezujuću ponudu ili od nje mogu suvlasnici odustati u slučaju da se naknadno predomisle i odustanu od ugradnje dizala?

3) U slučaju ako se ne pošalje pretprijava, da li to automatski isključuje mogućnost prijave za ugradnju dizala kad se raspiše natječaj?

Zahvaljujem na odgovoru (25.1.2019)

Za sada su to samo preliminarne radnje. Kad dođe do realizacije, bit će poznati svi uvjeti ( nadamo se da će to proći).

Mirjana pita: 100% suvlasnika dalo je suglasnist za prodaju zajednickog dijela garaže (dio hodnika) jednom od suvlasnika. Zgrada je etažirana.Novac ide na račun pričuve. Kako to napraviti. Objasnite postupak. Postoji li primjer kup.prod. ugovora za to. Kome se trebamo obratiti i koja je uloga Upravitelja u tom postupku jer nas je on obavijestio da on s tim nema nista. Zahvaljujem (24.1.2019)

Morate imati ugovor na kojem će biti ovjereni potpisi svih ostalih suvlasnika. Vidite u javnobilježničkom uredu ili kod odvjetnika.

MARIJANA pita: klima stana sa desne strane mog stana montirana je 1 metar ispod mog prozora- dio instalacija prolazi unutarnjim hodnikom zgrade- oko 1,5m
kabela- sve bez suglasnosti stanara- klima stvara stalnu buku-kome da utužim jer sami ne žele staviti klimu na drugo mjesto- ispod svog prozora imaju dva mjesta za to
kome utužiti hvala marijana (22.1.2019)

Samo tužba sudskim putem.

Ante pita: Zbog odlaganja koječega po stubištima te time uzurpiranja zajedničkih dijelova zgrada, čime se ugrožava sigurnost u slučaju požara, ometaju stanari, izazivaju neugodni mirisi, itd., a što se ne može ukloniti bez sudske odluke, molim vas da se izborite da se stubišta, podrumi i zajedničke terase stambenih zgrada tretiraju kao javne površine te da određena inspekcija (komunalna ili koja druga) može bilo kada ući u zgradu, izvršiti nadzor i zatražiti uklanjanje stvari te tako brzo riješiti problem. (22.1.2019)

U trećem kvartalu ove godine trebao bi biti donesen novi zakon kojim bi se odredila i ta pitanja.

Morana pita: Poštovani, 51% suvlasnika u našoj zgradi suglasno je s ugradnjom dizala. Radi se o vanjskom dizalu koje bi dijelu suvlasnika zatvorilo lodje - lift bi bio manje od metar udaljen od lodja i spriječio bi pristup svjetlu i zraku te umanjio vrijednost naših stanova. Što trebamo napraviti da zaštitimo naša prava i spriječimo ugradnju na ovom dijelu zgrade? Nismo protiv dizala, ali ne želimo ga na ovakav način jer nam ide na štetu. Hvala! (20.1.2019)

Pročitajte sadržaj na našem portalu koji usmjerava na savjesti i razumjevanje.

Gordana pita: Postovani živim u zgradi sa tri ulaza i svaki ulaz ima prosječno 70 stanova. U našem ulazu imamo iznajmljen kafić , tko je iznajmio kafic nemamo pojma. Međutim unajmitelj kafića u strašnom neredu drži taj kafic, zmazano od goluba, terasa za koju također neznamo od koga je dobio dozvolu je isto tako neuredna, stolice razbacane, suncobrani po podu, a konobar je stalno drogiran, jer vlasnik je registrirani diler droge. Molim vas za savjet na koji. Način mi stanari možemo utjecati na unajmitelja. (20.1.2019)

Imate pravo na zakonsku zaštitu u slučaju da vlasnik svoj posebni dio koristi na škodljiv način za ostale. To morate dokazati u sudskom postupku. U svakom slučaju, postupak se pokreče protiv vlasnika koji je dužan poduzeti mjere u slučaju da ometanje dolazi od strane ugovornog korisnika.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

Energetska obnova zgrada

Koliko kvalitetni se obavlja energetska obnova zgrada, je pitanje na koje će odgovori stizati u budućem vremenu. Međutim, već sada se javljaju "slučajevi".

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se