marina pita: nakon smrti predstavnika stanara, njegova zena je “preuzela“ tu ulogu tj. odbija vratiti zig zgrade i djeluje kao prestavnik iako ju nitko nije odabrao pa me zanima što možemo napraviti po tom pitanju. (20.2.2019)

Izaberite novog predstavnika . U slučaju da ista nastavi koristiti pečat, čini kazneno djelo.

Jure pita: Bok zanima me zacepila mi se cijev u wc dali snosimo mi trosak ocepljivanka ili to se naplacuje od pricuve (20.2.2019)

Uglavnom to ide na trošak vlasnika stana ako nije došlo do začepljenja cijelog odvodnoga sustava.

Marija pita: Poštovani,

Suvalsnici koji imaju većinu suvlasničkih dijelova, 51,24% blokiraju trošenje pričuve na bilo koji posao održavanje zgarde (do daljnjega) kako bi se skupilo dosta sredstava na pričuvi iz kojeg bi ugradili lift.

Od 10 stanara, 5 ih ne želi lift i smatra da su im prava na redovito održavanje zgrade krši a invest. iz zajedničkih sredstava (4 hrk/m2) ide isključivo u njihovu korist.

Izjavljivali su kako za 10 god. biti će smanjene pokretljivosti pa zakonski to mogu.

kako dalje?
hv (14.2.2019)

Redovito održavanje se mora obavljati. Oni koji žele dizalo, moraju osigurati posebna sredstva za to. Logično je da dizalo ne žele suvlasnici iz prizemlja, koji i po zakonu ne moraju sudjelovati u investicijama te vrste. Ali nema nikakve logike i opravdanosti za one sa viših katova koji se tome protive.
Dizalo je danas u mnogim zgradama nužnost.

Predstavnik pita: Poštovani, predstavnik sam stanara u jednoj stambenoj zgradi u Osijeku. Želimo ugraditi videonadzor. Prikupio sam 2/3 potpisa (cca 66%). Je li to dovoljno za ugradnju videonadzora? Po tvrdnjama Zavoda za stanovanje u Osijeku potrebno je najmanje 80%, a pozivaju se na Uredbu o zaštiti osobnih podataka (GDBR). Je li to točno? Molim Vas za preciznu informaciju. Hvala!
(14.2.2019)

Radi se o izvanrednim poslovima za koje je po zakonu potrebna suglasnost svih suvlasnika. Činjenica je da su do danas unatoč činjenici da nisu svi suglasni,provedeni mnogi slični poslovi.

Dubravka pita: Da li je po zakonu dozvoljeno da ovlašteni predstavnik stanara zgrade u kojoj živi s obitelji je istovremeno prokurist, supruga vlasnik ili suvlasnik, sin direktor te iste tvrtke koja upravlja našom zgradom?
Dakle,
ovlašteni predstavnik stanara = upravitelj.
S poptovanjem,
Dubravka Benić

(14.2.2019)

Predstavnik je ona osoba koju biraju suvlasnici odlukom natpolovične većine po udjelu u vlasništvu. U pravili to treba biti jedan od suvlasnika. Drugi detalji nisu bitni. Ako je ujedno i upravitelj, to je opet volja nadpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.

Stjepan pita: Pričuva je javni novac zgrade za održavanje.Prodaju se stanovi i mijenja struktura vlasnika.
Hrvatska ima Ustav i ZOV-štvu.Kako je moguće da se u državi izbor pretstavnika radi na neograničeno vrijeme,na pr. 18 godina sa 51 % potpisa vlasnika pred 18 g.(od kojih je nekoliko falsificirano po svjedočenju samih vlasnika,a danas 2018 g. taj pretstavnik (nije vlasnik stana u zgradi),ne želi dati ostavku jer nema ni 20% glasova sadašnjih vlasnika,a u vrijeme izbora nije bio ni državljanin RH. (10.2.2019)

Jednostavno pokrenite inicijativu za izbor novog predstavnika.
Nigdje nije zakonom propisano trajanje mandata predstavnika. Bira se i razrješava voljom , odnosno odlukom natpolovične većine suvlasnika p udjelu u vlasništvu.

Dalibor pita: Poštovani,
Predstavnik sam suvlasnika u Letovanićkoj 28, ZG. U samostojećoj kući preko puta naše zgrade, vlasnik se grije na nekakvo gorivo (ugljen, parket, nekakav sumnjiv materijal iliti nešto treće) od kojeg cijele zime osjećamo nepodnošljiv smrad dima. Ne možemo tokom zime otvarati prozore dok dotični grije. Kome da se obratimo za pomoć. Nadam se da nas možete uputiti. Hvala unaprijed, DC. (10.2.2019)

Sanitarnoj inspekciji.

Ivan pita: Postovani

U nazad nekoliko mjeseci smo dobili enormno velike račune za potrošnju vode. 10/18-96000 kn 11/18-650000 kuna. Ustanovili smo da vodovod i odvodnja nisu vršili očitanje vodomjera u pravilnim intervalima. Zanima me dali postoji pravilnik o očitanje vodomjera kojeg se trebaju pridržavati i dali ste imali već takav slučaj i kako ste ga riješili.
Unaprijed se zahvaljujem i pozdrav.
Ivan Patekar (9.2.2019)

Svako komunalno društvo ima svoje pravilnike.
Enormno visoki računi su uglavnom pojava kvarova na vodovodnim instalacijama. Provjerite.

Lidiju pita: Poštovan
Kako prikupiti potpise strana koji su vlasnici a ne žive u istom gradu a da se liste ne moraju slati postom . Hvala (8.2.2019)

Jedino pisanim putem . Ne mora se slati cijela lista. Napravite obrazac izjave koju potpisuje knjižni vlasnik. Izjava mora sadržavati razlog zbog kojeg se potpisuje.

Snježana pita: Poštovani,
u neboderu od 235 stanova izglasana je većinom 51% ugradnja vodomjera. 20ak stanova nema vodomjer, moj je među njima te za stan 20m2 i jednog člana račun za vodu doseže 400kn (do nedavno je bio 80). Kako sam kao vlasnik koji nije ugradio vodomjer zaštićena od nerealnih računa? Da li je firma koja je ugradila vodomjere bila dužna na provjeru ispravnosti instalacija? Imam li opciju odabira tvrtke za ugradnju u vlastitom stanu? Ima li izlaza osim dvije očite, meni neprihvatljive opcije? (7.2.2019)

U vašoj situaciji, se očigledno radi o gubitcima ili prekomjernoj potrošnji od strane nekog korisnika.
Ako se problem ne riješi ostaje vam dokazivanje na sudu da niste mogli nikako potrošiti navedenu količinu. Dokazivati možete prikazom prosječne potrošnje prije ugradnje vodomjera .

Tajana pita: Molim Vas odgovor da li je moguće u zgradi sa 10 stanova i gdje su narušeni međusobni odnosi unazad 2 godine zbog novih suvlasnika, umjesto 1 predstavnika suvlasnika koji je nakon 19 godina zbog verbalne agresije i fizičkog napada dao ostavku, imati Vijeće suvlasnika od 3 osobe jer natpolovična većina suvlasnika smatra da će tako spriječiti stalno uznemiravanje i napadanje i moći bolje voditi zgradu. Upravitelja imamo, ali on traži da imenujemo predstavnika suvlasnika. Hvala na brzom odgovoru. (6.2.2019)

Možete imenovati vijeće, i jednog člana ovlastiti za potpise. Mogu se i rotirati u vremenskom periodu koji dogovore. Uglavnom , ispravno je razmišljanje o vijeću jer se na taj način izbjegavaju nesporazumi.

Suzana pita: Poštovani,
stanujem u zgradi sa cca 150 suvlasnika.
Naš trenutni predstavnik suvlasnika je izabran potpisima.Nadam se.S obzirom,da spomenuti više nije suvlasnik od 10.mj2017.zastupa ga odvjetnica (?).Ne dobijamo odgovore tko plaća.Predstavnik suvlasnika je objavio "Natječaj" za novog predstavnika suvlasnika jer postoje dva kandidata.Glasovi će se skupljati mailom i poštom.Tko skupi više dobit će listu za skupljanje potpisa.Sumnja se na manipulaciju s potpisima. Da je cijeli postupak ispravan? (6.2.2019)

Svaki suvlasnik ima pravo uvida u potpise-. Najbolje je da se formira i komisija za provjeru ispravnosti. Preporuka je da u tu komisiju ne bi trebali ući kandidati za predstavnika niti oni koji nisu knjižni vlasnici.

Goran pita: Garazna vrata cekaju na popravak vise od 1god. dana.Kad sam kontaktirao sluzbe odgovoreno mi je da su sada prioritet druge zgrade na kojima se rade fasade energerska obnova.Garazna vrata su navodno popravljana i ti po iznosu koliko kostaju nova garazna vrata.Koliko sam upoznat za neke vece iznose troskova je potrebna suglasnost 51% suvlasnika, zanima me da li to moraju posjedovati kao dokazni dokument (prilog racunu troska)!?Na racunu postoje duznici i novaca nema.Kome prijaviti ovaj slucaj? (6.2.2019)

Suvlasnici donose odluke o prioritetima za održavanje zgrade osim u slučajevima hitnih , nužnih zahvata.

Ivica pita: Poštovani,
Dimnjačar je ustanovio da ne mogu koristiti zajednički dimnjak u zgradi, te da je za moj stan potrebno sagraditi novi dimnjak. Može li se taj dimnjak napraviti od novaca iz pričuve ako se svi stanari u zgradi slažu s tim?
Koja dokumentacija je potrebna za izgradnju tog dimnjaka?
Hvala
(5.2.2019)

Naravno, ako se svi slažu.

Jasna pita: Poštovani,
Može li izvođač radova koji je vlasnik jednog stana u zgradi, a koji je već godinama pod ovrhom, u njega useliti radnike koji rade na njegovim gradilištima, bez suglasnosti ostalih suvlasnika zgrade?
Napominjem da za rečeni stan nije plačena prićuva već 6 godina, tj od useljenja! Zgrada nije prikopčana na kanalizaciju i ima septičku jamu od 27 kubika za 10 stanova koju praznimo dva puta mjesečno.
Koja su naša prava i što možemo poduzeti i koja su naša prava i mogućnosti?
Lp pozdrav, (5.2.2019)

Osim tužbe za neplaćanje pričuve, može se pokrenuti postupak za korištenje stana na škodljiv način za ostale suvlasnike. Potražite savjet odvjetnika.

Tamai pita: Živim u zgradi s vrlo lošom zvučnom izolacijom. do mene su prije 2-3 godine doselili su susjedi koji sada imaju bebu. Pošto je izolacija loša svaki korak po stanu se čuje i moj i njih troje, otvaranje kuhinjskih elemenata itd. Moja kuhinja i dnevna soba su naslonjeni na njihovu spavaću. U 21 sat počinje maltretiranje lupanjem po zidu i radijatoru ili prijetnjom na mojim vratima. Živim sama i ne stvaram nikakvu buku osim što dišem u svom stanu i ponekad napravim čaj. Molim vas savjet. (5.2.2019)

Nažalost , ostaje vam samo tužba sudu. Teško je dokazivanje, ali vrijedi pokušati.

Marin pita: Postovani,ogradili smo dio zaj zelene povrsine zgrade (16 stanova) sa zicanom ogradom kako bi sprijecili pse i macke lutalice da dolaze na nju te onemogucili nasim psima kad se igramo sa njima da pobjegnu i dali sigurnost susjedima sa malom djecom.Ograda ima ulazna vrata koja se ne zakljucavaju tako da svaki stanar i dalje nesmetano moze koristiti po zelji tu povrsinu.Sve je financirano privatnim novcima.Da li nam je za ovo trebala suglasnost 100% stanara i da li je ovo smetanje posjeda?? (5.2.2019)

Ako nekom smeta, ima pravo na sudsku zaštitu. Mora dokazati štetnost opisanog stanja.

Irena pita: Poštovani,

je li istina da je od 14. 11.2018. minimalni iznos pričuve iznosi 2,70 kn po m2. Pričuva je povećana u dogovoru s predstavnikom stanar koji dosta provodi svoju samovolju. Dobili smo nove uplatnice po ovom izračunu s obrazloženjem da nije bila potrebna suglasnost nas ostalih stanara nego je ovo povećanje zakonska obveza. (4.2.2019)

Zakonom je propisano da se visina pričuve može odrediti na temelju etalonske vrijednosti zgrade. To nije dobro jer bi u tom slučaju nove zgrade imale visoku pričuvi, a one stare koje se raspadaju minimalnu. Zbog toga naša preporuka je da se visina pričuve određuje na temelju stvarnih potreba za održavanje zgrade.

Josip pita: Smiju li suvlasnici s ciljem što duljeg očuvanja termo i hidroizolacije odlučiti, i kojom većinom da se na prohodnu terasu stambene zgrade smije izlaziti kao i na neprohodnu, samo za obavljanje popravaka te da ključ iste bude kod predstavnika?
Smiju li suvlasnici prohodnu terasu proglasiti neprohodnom i s kojom većinom? (4.2.2019)

To je pitanje koje ne treba previše komentirati. Ako se korištenje može provoditi bez opasnosti od oštećenja, nema zapreka. Međutim , ako se pokazalo da se na taj način stvaraju nepotrebni troškovi, dobro je da se takve odluke poštuju.

Mirjana pita: Suvlasnik je 2015.svoja 3 natkrita garažna vanjska mjesta (45 m2) pretvorio u stan, izveo građevinske radove i stavio vrata. Prikljucio se na glavnu vodovodnu i kanal. vertikalu etažirane zgrade i postavio vodo mjerilo koje nije prijavljeno gradskom vod.poduzeću. Mjesečno sam očitava vodu i gotovinu ubaci u poštanski sandučić zgrade. Sa svog mjerila (ima stan u zgradi) sproveo je i el.energiju. socijalnu je problem i suvlasnici su mu spremni sati 100 % suglasnost za legaliz. Odakle krenuti? (3.2.2019)

Dati izjave kod javnog bilježnika za pravo uknjižbe. Dalje sve ostaje na vlasniku koji će legalizirati potrošnju el. energije, a ako nije stavio vodomjer po ugovoru sa Vodovodom ( vodu dobiva preko zajedničkog vodomjera), ostaje u zajedničkoj potrošnji sa ostalim suvlasnicima.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se