Željko pita: Poštovanje.
Već 10 godina mi curi voda sa stropa iz strujne kutije. Propada i vertikala oborinskih voda od krova (4. kat) do prvog kata što bi mogao biti uzrok curenja. Sve sam puno puta prijavljivao a predstavnik stanara ništa ne poduzima ali ni UNIK - upravitelj zgrade.
Što mogu poduzeti ili je vrijeme za tužbu ? (3.3.2019)

Ako vlaga dolazi iz zajedničkih dijelova, rješava se sredstvima pričuve. Za ne izvršavanje obveza, možete podnijetu tužbu redovnom sudu protiv osoba koje ste naveli .

Suzana pita: Dali imam pravo na krecenje, od novca iz pricuve, ako sam u najmu prostora od cca 20 kvadrata,u jednoj zgradi,ili moram sama snositi taj trosak,hvala? (3.3.2019)

Snosite sami trošak.

Gordana pita: Poštovani,
Vlasnici smo stana u visestambenoj zgradi. Imamo problem s prokisnjavanjem krova koji traje 5 godina. 20 puta smo u tih 5 godina prijavili i urudzbila zahtjev za popravkom. Krov i dalje curi. Sto nam je ciniti?
Unsprijed hvala! (3.3.2019)

Tužba protiv odgovornih osoba. Vidite sa odvjetnikom.

Željko pita: Nije za mene.nego za jednu situaciju u Splitu.Osoba tvrdi da zbog trošnosti zgrada nijedan upravitelj nije htio uzeti.Šta onda ? (3.3.2019)

Grad bi trebao odrediti prinudnog upravitelja.

DANICA pita: Pštovani

kupila sam stan na zadnjem katu zgrade od 4 kata. Stanu pripada lođa koja je zatvorena i ostakljena kao u projektu. Na krovu lođe nalazi se prozor za koji ostali stanari kažu da je izlaz za nuždu i da mora ostati dostupan te da ključ od vrata moram dati predstavniku stanara. Taj prozor nije u nacrtu zgrade. Da li mogu dio lođe prenamjeniti u stambeni prostor te koje dozvole su mi za to potrebne? I da li taj prozor mogu zatvoriti? Hvala (2.3.2019)

Za prenamjenu lođe, ne morate tražiti suglasnost suvlasnika. Pitanje izlaza za nuždu je ozbiljno, pa prema tome dobro provjerite dali je je to greška u projektu.

Nenad pita: Postovani, zanima me da li za izdavanje uporabne dozvole u zgradi sa 9 stanova treba suglasnost svih stanar ili samo većina.
Hvala na odgovoru! (1.3.2019)

To provjerite u gradskom odjelu za urbanizam.

Nikolina pita: Postovani, susjedi iznad je poplivao stan od prsnuca ventila za toplu vodu. Imam salon ispod i cijeli strop i zidovi su mi se unistili od vode pa me zanima dal to iz pricuve se moze naplatit? Hvala (27.2.2019)

To bi trebala pokriti polica osiguranja. Ako police nema, šteta se pokriva iz sredstava pričuve.

Melita pita: Poštovani,

Molim Vas odgovor na slijedeće pitanje:
Zgrada u kojoj živim stara je cca 100 godina. Do sada smo svi svoje stanove uređivali iz vlastitih sredstava. Pričuva se nije nikada koristila da bi se pokrili troškovi zamijene podova, greda i slično.
Jedan stan u zgradi je u derutnom i jako zapuštenom stanju, a vlasnica se nakon 15-20 godina izbivanja iz Hrvatske vratila i traži da joj se iz pričuve saniraju podovi u stanu obzirom da su truli. Njezini izvođači radova prilikom adaptacije stana probili su pod u kupaonici te napravili štetu i u stanu ispod ( na stropu je ogromna rupa ). Također, traži da se sanira i ovo iz pričuve.
Stan je neodržavan dugi niz godina niti je itko imao pristupa stanu. Vlasnica se poziva na međukatnu konstrukciju koja je zajednički dio zgrade i traži da se sanacija plati iz pričuve. Ujedno, spominje i da joj je iz stana iznad curilo po zidovima i podovima iz kojeg su razloga i podovi strulili. Stan iznad je prije par godina uređen. Nitko nije mogao niti znati kakvo je stanje u stanu i da li išta curi kada nitko nije imao pristupa stanu.
Napominjem, da nitko od nas stanara nije suglasan da se isto plati iz pričuve niti je itko od nas koristio pričuvu prilikom adaptacije, a svi smo zatekli trule daske, grede i ostalo.
Da li smo dužni dati pristanak i kakva su njena prava?
Zahvaljujemo na odgovoru,
Stanari

(25.2.2019)

Međukatna konstrukcija je zajednička. Međutim sama podna površina (daske ili parketi su obveza vlasnika jer se korištenje ili na drugi način dovode u stanje gdje je potrebno obnova ili redovito održavanje. Ako se zbog neodržavanja podnih površina jave štetne posljedice na međukatnoj konstrukciji, i to je obveza vlasnika stana.

Ako ako je međukatna konstrukcija dotrajala zbog starosti, to je onda obveza suvlasničke zajednice.

Milka pita: Postovani
Zamijenili smo 30 god.stari pokvareni plinski bojler,sa novim iste snage i proizvođaca koji je spojen na dimljak od opeke.Dimljacar odbija izdati atest jer kaze da se plinski boj.od 20 kw ne smiju spajati na takav dimljak,te da moramo sanirati dimljak i spojiti kondenzacijski bojler.Sto nam savjetujete?
Sto je obaveza dimljacara?Lp (23.2.2019)

Poslušajte savjet dimnjačara.

Vedran pita: Poštovani, živim u zgradi koja ima 4 ulaza. Svaki ulaz ima zasebnu pričuvu. Zgrada je betonska i vrlo hladna. Budući da nam se u stanovima pojavljuju gljivice i plijesni, naš ulaz bi želio sam od svoje pričuve financirati postavljanje termo fasade na svom dijelu zgrade. Budući da ostala tri ulaza nisu zainteresirana za postavljanje termo fasade na čitavoj zgradi, zanima me imaju li zakonske osnove zabraniti nam te radove i spadaju li ti radovi pod nužne radove obzirom na plijesni u stanovima? (22.2.2019)

U pravilu bi se trebala obnoviti cijela zgrada.
Provjerite u nadležnom odjelu za urbanizam .

Ivica pita: Poštovani koji su papiri tj. dozvole potrebni za izgradnju pomoćnog dimnjaka iz pričuve. Svi stanari se slažu da mi se izgradi dimnjak a oni sad zahtjevaju još neke papire od mene pa me zanima što dalje trebam napraviti? Hvala (21.2.2019)

Vidite u odjelu za urbanizam dali je za to potrebna projektna dokumentacija. Za ostale savjete se javite dimnjačaru.

Mauro pita: Imam veliki nasljedjeni stan i vrlo malo vanjskog zida. Ne zelim fasadu jer sam.u losoj financijskoj situaciji a naplatili bi mi ukupnu povrsinu stana i to si ne mogu priustiti. Nisam potpisao nigdje nista ali je potpisala vecina stanara i sad mi gradsko poduzece preko kojeg je sve to islo prijeti ovrhom. Imaju li zakonsko pravo na to i po kojem zakonu? Hvala (21.2.2019)

Da. Imaju pravo.

Mirj pita: Smijem li na garažmo parkirno mjesto u mom vlasništvu koje je ograđeno sa 3 strane u zajedničkoj podrumskoj garaži etažirane zgrade radi zaštite od krađe staviti garažna vrata. Nema građevinskih zahvata u prostoru i namjena je ista - garažno mjesto. Trebam li imati dozvolu nadležnog tijela i suglasnost odtalih suvlasnika i koliku. Više od 51 % ilii 100 % (21.2.2019)

Provjerite kod nadležnog tijela.

Dražen pita: Poštovani,
živimo u starijoj zgradi (100 god), te susjedima koji imaju sanitarni čvor ispod našeg dnevnog boravka i spavaone, curi vodokotlić koji prilikom puštanja vode pušta vrlo neugodana zvuk. ( kao parobrod) Zvuk traje minimalno 90 sekundi, te nam isti zadaje otežano spavanje (obavezna puštanja iza 23 sata i jutarnja prije 6 sati).
U razgovoru sa susjedom da isti kvar od kloni pa čak i o našem trošku dobili smo vrlo bezobrazan odgovor
" da joj ne pada na pamet "
Molim Vaš savjet, hvala
(21.2.2019)

Nažalost ostaje vam samo pravo na tužbu sudu.

Ivana pita: Poštovani,
Upravitelj je samoinicijativno donio odluku o povećanju pričuve za 1 kn/m2 i obavijestio suvlasnike putem obavijesti bez potpisa 51% površine stanara. Je li to dopušteno pod bilo kojim okolnostima? Stanari su se oglušili i nastavili plaćati prema prethodnom iznosu i sada upravitelj šalje opomene za nastali dug/razliku. Povećanje pričuve obrazložili su nastalim izvanrednim troškom od 9.000,00 kn (puknuće vertikale) koje navodno osiguranje nije priznalo. Što možemo napraviti? Hvala (20.2.2019)

Ako nemate predstavila, upravitelj je ispravno postupio. Radi se u nužnom zahvatu za koji je bilo potrebno osigurati i financijska sredstva.
U vašem slučaju je jedino pitanje dali se to moglo riješiti na povoljniji način i ako ste oštećeni, možete sudskim putem tražiti obeštećenje.

marina pita: nakon smrti predstavnika stanara, njegova zena je “preuzela“ tu ulogu tj. odbija vratiti zig zgrade i djeluje kao prestavnik iako ju nitko nije odabrao pa me zanima što možemo napraviti po tom pitanju. (20.2.2019)

Izaberite novog predstavnika . U slučaju da ista nastavi koristiti pečat, čini kazneno djelo.

Jure pita: Bok zanima me zacepila mi se cijev u wc dali snosimo mi trosak ocepljivanka ili to se naplacuje od pricuve (20.2.2019)

Uglavnom to ide na trošak vlasnika stana ako nije došlo do začepljenja cijelog odvodnoga sustava.

Marija pita: Poštovani,

Suvalsnici koji imaju većinu suvlasničkih dijelova, 51,24% blokiraju trošenje pričuve na bilo koji posao održavanje zgarde (do daljnjega) kako bi se skupilo dosta sredstava na pričuvi iz kojeg bi ugradili lift.

Od 10 stanara, 5 ih ne želi lift i smatra da su im prava na redovito održavanje zgrade krši a invest. iz zajedničkih sredstava (4 hrk/m2) ide isključivo u njihovu korist.

Izjavljivali su kako za 10 god. biti će smanjene pokretljivosti pa zakonski to mogu.

kako dalje?
hv (14.2.2019)

Redovito održavanje se mora obavljati. Oni koji žele dizalo, moraju osigurati posebna sredstva za to. Logično je da dizalo ne žele suvlasnici iz prizemlja, koji i po zakonu ne moraju sudjelovati u investicijama te vrste. Ali nema nikakve logike i opravdanosti za one sa viših katova koji se tome protive.
Dizalo je danas u mnogim zgradama nužnost.

Predstavnik pita: Poštovani, predstavnik sam stanara u jednoj stambenoj zgradi u Osijeku. Želimo ugraditi videonadzor. Prikupio sam 2/3 potpisa (cca 66%). Je li to dovoljno za ugradnju videonadzora? Po tvrdnjama Zavoda za stanovanje u Osijeku potrebno je najmanje 80%, a pozivaju se na Uredbu o zaštiti osobnih podataka (GDBR). Je li to točno? Molim Vas za preciznu informaciju. Hvala!
(14.2.2019)

Radi se o izvanrednim poslovima za koje je po zakonu potrebna suglasnost svih suvlasnika. Činjenica je da su do danas unatoč činjenici da nisu svi suglasni,provedeni mnogi slični poslovi.

Dubravka pita: Da li je po zakonu dozvoljeno da ovlašteni predstavnik stanara zgrade u kojoj živi s obitelji je istovremeno prokurist, supruga vlasnik ili suvlasnik, sin direktor te iste tvrtke koja upravlja našom zgradom?
Dakle,
ovlašteni predstavnik stanara = upravitelj.
S poptovanjem,
Dubravka Benić

(14.2.2019)

Predstavnik je ona osoba koju biraju suvlasnici odlukom natpolovične većine po udjelu u vlasništvu. U pravili to treba biti jedan od suvlasnika. Drugi detalji nisu bitni. Ako je ujedno i upravitelj, to je opet volja nadpolovične većine suvlasnika po udjelu u vlasništvu.

 NAJČITANIJE

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se