Milica pita: Postovani imam pitanje u vezi energetske obnove zgrade u Velikoj Gorici.Dobivamo veci racun pricuve,a nismo dobili izracun za povecanje pricuve.Za koju ne znamo koliko cemo dugo placat,a navodno bi trebali placat samo 16%.Odgovor iz gradsko stambene u Velikoj Gorici je da stoji tamo cijenik na oglasnoj ploci.Zanima me kome se mogu obratit za pitanja,savjet ili prigovor.
Hvala L.P
Milica (11.4.2019)

Po zakonu svi suvlasnici moraju biti upoznati. Nažalost, mogli nakon 20 godina to pravo i obaveze koriste. Ako se netko smatra oštećenim , ostaje mu samo sudska zaštita.

Darijo pita: Pitanje i odgovor!.Živim u jednokatnici,no susidi do mene,od kada smo kupili stan zbog tankog titova,a ne žele da ugrade Izolaciju od "buke"tj.moje muzike jer sam muzicar. No problem je u tome što susjedima smetaju SVI I SVE.Sa njima se moja obitelj od 1.dna.tuži,majku su mi otjerali u Starački dom,od svih malverzacija koja su joj radili. Brat je na psihijatriji,a ja sam teški bolesnik i NIKADA SE NI NA STO NISAM ŽALIO .Pitam se koliko još puta moja obitelj uglavnom ja,moram trpiti sve njihove.. (11.4.2019)

Očigledno je da susjedi koriste stan na škodljiv način za vas. Nažalost jedinu zakonsku zaštitu možete tražiti u sudskom postupku. Tužba protiv susjeda.

robert pita: poštovani
na mom tavanu zgrade pukla je stara olovna cijev.mislio sam da se to može naplatiti iz pričuve jer sam predpostavljao da i stanari ispod mene imaju vodu po toj cijevi.predstavnica stanara nije dozvolila naplatu iz pričuve pa sam sam platio..sada sam dao zablendirati cijev da ne stvara daljnju štetu i trošak i ispod stanari nemaju vode na nekim mjestima u kupaonici.prijete policijom i kaznenom prijavom.ne žele sudjelovati u plaćanju osobno ni iz pričuve.molim vas savjet.hvala pozdrav (11.4.2019)

Problem se morao riješiti sredstvima pričuve jer se radi o zajedničkoj instalaciji. Niste smjeli blindirani cijev. Možete za to biti kazneno odgovorni.

Uputite predstavnicu da malo prouči zakon jer je i ona odgovorna za nastalu situaciju.

Snježana pita: Postovani imamo problem.. Grad Rijeka je vecinski vlasnik.. I sve odluke donosi bez da nas pita.. Pa i o izboru tako i visini pricuve i svega.. Poslovnim prostorima ide na ruku a nas stanere ne dozivljava. 4 su stana a peti je grad vlasnik i dva prostora poslovna... Smije li to? Jer stvarno nije u redu da mi koji zivimo u zgradi prolazimo lose.. I ne pita nas se nista... Smije li to i sta mozemo napravit...? Hvala puno! (10.4.2019)

Zbog činjenice da ste manjinski vlasnici, ostaje vam pravio na sudsku zaštitu.

VLATKA pita: Zgrada u katastrofalnom stanju, fasada otpada..korov i divlje drveće raste uz samu zgradu. Nemamo predstavnika jer su stanari nemarni, zanima me da li kao pojedinac bez suglasnosti drugih mogu napraviti bilo šta da se stanje bar malo popravi? Tražiti da se ukloni korov, promjene poštanski ormarić koji su stari više od 60 godina, saniranju nekakvi lomovi fasade (koja je već pala na automobil), znači bilo što a da ne moram dobiti suglasnost ostalih? Očito nitko ne mari za ničim. Hvala, LP (10.4.2019)

Konzultirate se sa osobom graditeljske struke. Ako postoji opasnost za suvlasnike i ostale, može sud naložiti hitnu sanaciju

Ivana pita: U 9 mjesecu je na račun zajedničke pričuve izvršena zamjena plinomjera u čitavoj zgradi, uz provjeru cjelokupne instalacije. Danas mi je plinara zatvorila plin u stanu zbog curenja na "desnom spoju plinomjera". Zanima me da li taj popravak može ići o trošku zajedničke pričuve? (12.3.2019)

Treba pozvati servisera koji je vršio zamjenu plinomjera. To je njegova greška.

Milka pita: Poštovani MolimVas za odgovor živimo u zgradi s 3stana,u 1 stanu živi 5 osoba, 2.dvije, 3.povremeno 1 osoba.Kako se obračunava pražnjenje septičke jame
Hvala (9.3.2019)

Nema propisanih pravila. U praksi se to radi najčešće na temelju potrošenje količine vode po kućanstvu.

Hrvoje pita: Poštovani,

smije li predstavnik stanara potpisati ugovor s izvođačem radova na rekonstrukciji krovišta bez suglasnosti i jednog stanara?

Srdačan pozdrav (9.3.2019)

Ako se ne radi o nužnom , hitnom zahvatu, ili nekom sitnom popravku ,NE!

kristijan pita: Pozdrav

U zgradi pokraj moje su postavljene antene za internet. Svi stanari iz moje zgrade su protiv iste,te nas zanima da li postoji kakva mogućnost da se antena makne?

Lp,
Miljević (8.3.2019)

Provjerite u Zavodu za javno zdravstvo dali ima utjecaj na zdravlje ljudi.
Nažalost u RH nema pripisa kojima bi se obvezali operatori za ishodovanje lokacijske i građevinske dozvole.

Ines pita: Poštovani,
U 8/2018 smo kupili stan i redovno placamo racune za pricuvu.
Sad se ispostavilo da bivsi vlasnik ima duga.
Gđa iz Tehnostana kaze, obzirom se nismo odmah prijavili kao novi vlasnici, da smo duzni platiti dug starog vlasnika.
Je li moguce da nas netko moze teretiti za dug nastao prije negoli smo postali korisnici i vlasnici objekta?
Zahvaljujem na odgovoru.
Srdacan pozdrav. (7.3.2019)

Ne , ako tu obvezu niste preuzeli ugovorom od prethodnog vlasnika.

Anka pita:
POŠTOVANI,

Kome se obratiti kada zbog neprekidne buke iz stana iznad, od 6- 23 sata , ne može se normalno živjeti, a stanar je arogantan i pre pametan pa se s njime ne može razgovarati. Ja u privatnom stanu želim normalno živjeti, a zbog njega to ne mogu-imam i zdravstv. problema.

Zahvaljujem (7.3.2019)

Odgovoreno više puta. Potražite odgovor.

jasna pita: Dali imam prava utjecati na odluku suvlasnika koji su od 12 stanova u kući 5 pretvorili u Apartmane te se zajedničkim prostorima, na dnevnoj bazi, koriste strane nepoznate osobe. (7.3.2019)

Jedino ako postoje okolnosti da zbog toga trpite štetne posljedice. To bi trebali dokazati u sudskom postupku.

jasna pita: U više navrata prijavila sam nepravilnosti u postupcima suvlasnika i upravitelja zgrade.
U zgradi sam 60g kao stanar i suvlasnik.
nemam nikakovu zaštitu prava niti dobivam suvisle odgovore niti se išta poduzima od strane GSKG upravitelja zgrade.
Angažirala sam i advokata i kad stvar dođe do definitivnog riješenja šalju predmet na postupanje Suda u drugi grad. trebam savjet kako postupati i zaštititi svoje pravo na mirni posjed.
(7.3.2019)

Ne postoji drugi način osim postupka koji ste pokrenuli. Nažalost, sustav nije adekvatan potrebama građana.

Meri pita: Poštovani,radi se o sanaciji zajedn.djela zgrade,da li upravitelj ima pravo odabrati izvođača,uplatiti avans bez znanja suvlasnika.Posto nemamo predstavnika,tražim ponudu na uvid ali mi ne žele dati.Zbog radova treba ući u stanove stanara,da li su dužni pustiti u stan ukoliko ne znaju o kojem se izvođaču radi,moraju li znaci,dozvoliti radove u stanu samo na riječ upravitelja?I na koju naknadu štete imaju zbog radova u stanu,da li imaju pravo istu tražiti pismeno unaprijed te tko vrši izračun ? (6.3.2019)

Ako nemate predstavnika, upravitelj je dužan poduzimati redovite mjere održavanja zgrade. Ako je to potrebno, dužni ste omogućiti ulazak osoba u stan radi održavanja zajedničkih dijelova i infrastrukture.
Zaštitu prava možete ostvariti sudskim putem ako su odluke takvog upravitelja štetne za suvlasnike.

Katarina pita: Poštovani,
molit ću informaciju u kolikom je postotku potrebna suglasnost stanara za izgradnju fasade na zgradi koja nije povezana sa zemljištem niti etažirana. Radi se o investiciji od cca 2 milijuna kuna koja se ostvaruje kreditom zgrade i planira plaćati putem pričuve. Hvala! (6.3.2019)

Ako se radi o energetskoj obnovi po programu MGIPU, potrebna je suglasnost natpolovične većine po udjelu u vlasništvu.

karin pita: Poštovani,
Molim vas savjet.
Imamo susjeda koji ne živi u stanu, samo povremeno dolazi. Na vratima nema imena te ne znamo tko je vlasnik stana (stambena zgrada nije etažirana).
Uz ljubaznu molbu da baci smeće iz stana koje vrlo često smrdi i izvor je zaraze do današnjeg dana nije očistio.
Policija je nemoćna. Uvijek dođu do vrata, eventualno uspiju upozoriti susjeda ako nalete na njega (zbog toga dolazi uglavnom u večernjim satima), ali ništa više od toga.
To traje već godinama.
Lp, Karin (5.3.2019)

Nažalost, morate pokrenuti sudski postupak. Potražite odvjetnika koji će na zakonit način doći do podataka o vlasniku i u vaše ime pokrenuti postupak.

Anđelina pita: Poštovani,
Zanima me da li pričuva zgrade ili osiguranje zgrade pokriva sanaciju neispravne odvodne cijevi od klime? Naime, cijev od klime se očito zaštopala a prilikom ugradnje klime, navedena cijev je stavljena u zid sa vanjske strane zgrade, tako da je jedina opcija rušenje zida zgrade da se dođe do te cijevi.. (4.3.2019)

To je problem vlasnika klime.

Ivo pita: Poštovani,

Molim Vas da mi odgovorite da li zgrada koji se sastoji od tri zasebna ulaza mora imati jednog upravitelja za sve ulaze da apilicirala za fondove europske unije za obnovu fasade? Ako da, molim Vas da mi odgovorite i kojim zakonom je tako određeno? (4.3.2019)

Zbog nedorečenosti ZOV-a, česta je pojava da u jednoj zgradi ima više upravitelja (po ulazima). U takvom slučajevima upravitelji u zajedno pripremaju projekt za cijelu zgradu.

Tihomir pita: Poštovani,
rasvjeta u mom garažnom parkirnom mjestu se pali putem senzora te svakim prolaskom vozila ili osobe ista se nepotrebno pali te se tako značajno skraćuje vijek trajanja neonskih lampi.
Predstavnik stanara je izjavio da je garaža privatno vlasništvo te da se zamjena rasvjete ne financira iz pričuve bez obzira što nemam utjecaj na njeno korištenje.
Da li postoji zakonski akt na osnovu kojeg mogu tražiti zamjenu rasvjete iz pričuve ili izdvajanje rasvjete u garaži sa senzora? (4.3.2019)

Ako je rasvjeta vezana za potrošačko mjesto vlasnika, osobno snosi troškove održavanja.

Ivana pita: Zanima me kome se obratiti naime kraj nase zgrade u dvoristu obiteljske kuce na cca 3m udaljenosti od nasih prozora je pusnica koju gospodin pali i kad treba i netreba,ne mozemi ves objesit i susit,prozore otvorit ,sve smrdi..Molim Vas savjet kome se obratiti? Hvala (4.3.2019)

Gradskom komunalnom redarstvu i sanitarnoj inspekciji.

 NAJČITANIJE

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se