VIVA pita: ZGRADA NAM JE OŠTEĆENA U POTRESU.STATIČARI DALI ZELENU U2 NALJEPNICU,TREBA OBNOVITI FASADU I DILETACIJSKE PLOČE KOJE SU POPUCALE.
ZGRADA NEMA PREDSTAVNIKA SUVLASNIKA.DA LI UPRAVITELJ ZGRADE MOŽE ODLUČITI O IZRADI TROŠKOVNIKA ZA SANACIJU ZGRADE KOJI IZNOSI
3.500,00 KUNA.
SRDAČAN POZDRAV! (5.5.2020)

Upravitelj bi trebao pripremiti prijedlog i upoznati sve suvlasnike. Imate pravo i obavezu na sudjelovanje u procesu, davati prijedloge , mišljenje i na kraju sa ostalim suvlasnicima donositi odluke. Tek kad se vi kao suvlasnici budete uključivali u rješavanje problema na pravi način, nećete više morati postavljati ovakva pitanja.

damir pita: Pozdrav, postali smo vlasnici stana u Medulinu, i u kuču smo sami stranci. Upravitelj je iz Medulina, ali ne radi dobro: nema godišnjeg plana, nema zaključnog računa, prije godinu dana sam prijavio, da ulazi kiša u podrum, -i ništa, upravnik je od 2009 godine, ali se nezna koliki je ostatak pričuve do sada i još ima problema. Kamo se možemo obratit, da bi dobili informaciju za dalje.
Pozdrav damir (4.5.2020)

Preko predstavnika tražite sve podatke koji vas interesiraju. Ako ne ide, promijenite i predstavnika i upravitelja. Kad to učinite, analizirajte stanje iz prethodnog perioda i ako se ustanovi da je bilo štete, pokrenite tužbu protiv upravitelja.

Branka pita: Postovani, uzimajuci u obzir propis i cinjenicu da bi zgrada sa vise ulaza trebala imati jednog predstavnika(ili svaki ulaz svog pa skupa jednog predstavnika “prema van”), imamo situaciju da su dvije zgrade (svaka 15 stanova, svoj ulaz, svoj kucni broj) povezane podzemnom garazom smatrane kao jedna cjelina (projektnom dokumentacijom). Mozemo li u toj situaciji imati svaka zgrada svog predstavnika i svog upravitelja, sa punom sirinom ovlasti? (4.5.2020)

Da. Međutim , zbog činjenice da postoji zajednička infrastruktura trebali bi imati poseban ugovor kojim se reguliraju pitanja od zajedničkog interesa o za to osigurati financijska sredstva.

Vera pita: Molim telefonski broj Za Udrugu Stanara u Zagrebu (2.5.2020)

Nažalost, u Zagrebu ne postoji udruga stanara suvlasnika stambenih zgrada.

Dosta pita: Trebamo mijenjati plinske instalacije u zgradi, zanima me kako se troskovi dijele? Je li se dijele po broju prikljucaka ili na jednake dijelove ili prema velicini stana? (2.5.2020)

Infrastruktura se održava iz pričuve, pa se i troškovi dijele u idealnom udjelu u vlasništvu. . Međutim, suvlasnici mogu donijeti i drugačiju odluku.

Đurđa pita: Predstavnik stanara je bez prijasnjeg dogovora i konzultacija i ostalim stanarima (3/4 stanara) nakon potresa angazirao radnike da obnove zgradu, sluzbeni staticar je naknadno dosao i rekao da obnova nije potrebna i da je krivo izvedena. Predstavnik stanara zahtjeva da se trosak radova dijeli na jednake dijelove. Je li to pravno gledano u redu te imamo li mi pravo uopce ne platiti svoji dio? (2.5.2020)

Tu je u pitanju stručna procjena. Ako je došlo do nepotrebnih troškova, odgovoran onaj tko ih je izazvao.

Zvjezdana pita: Imamo 4 stana u zgradi.Nemamo osobu koja je zaduzena za rjesavanje problema sa susjedima.Kako da je dobijemo i kome se obratiti Susjedi me teroriziraju svojim postupcima,kao npr.rezu mi biljke ispred balkona sa skarama da ne rastu iako sami maju ogromnu kolicinu posadjenog raslinja oko kuce.Ja i kcer same zivimo u nasljedjenom stanu,kada su mene i mog prijatelja terorizirali verbalno, zvala sam policiju koja nije nista ucinila i tako se svrstala na stranu nasilnog susjeda.Kome se jos obratit (2.5.2020)

Očigledno da se radi o narušenim susjedskim odnosima. Tu nema javnog interesa i spor se rješava podnošenjem tužbe redovnom sudu

Snežana pita: Molim vas za pomoć, nakon potresa, stan mi vibrira i ima neki tupi zvuk, kao da živim i spavam na trafo stanici. Po noći je najgorje, kad se sve smiri, tada se osjeća taj neku zvuk s čudnom frekvencijom. Stan je u prizemlju, ispod su dva nivoa garaža, hidrostanica, spremišta......zgradu smo predstavnik i ja pregledali nekoliko puta, ali ništa nismo našli. Upravitelj se nije udostojio niti da se napozive, sms-ove odazove za pomoć. Da li mi netko može pomoći. Ne mogu živjeti, spavati u stanu. (2.5.2020)

Obratite se izravno stožeru civilne zaštite Grada Zagreba.

Željko pita: Zgradom je upravljao fond prije stupanja na snagu zakona 01.01.1997. Međuvlasnički ugovor zaključen je 28.12.1998. i istoga dana predan fondu koji je prestao s radom 31.12.1997. Ugovor o upravljanju sklopljen je temeljem opisanog međuvlasničkog ugovora 31.12.1997. Ugovor s upraviteljem sklopila je osoba kokja nikada nije bila upravitelj ali se u ugovoru o upravljanju upisala kao takva. Od 2007. ne plaćam pričuvu zbog navedenog. Sud ne želi pročitati ugovore iako stalno ističemo ništetnost ??? (2.5.2020)

Pričuva je zakonska obveza i prema tome, nemate opravdanje za neplaćanje. Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, svaki suvlasnik je dužan sudjelovati u upravljanju. Prema tome i vaša obveza je bila da od samog početka utječete na donošenje obvezujućih akata.

Maja pita: Poštovani,
na zgradi staroj 2,5godine potrgale su se zaštitne metalne vanjske rolete na balkonu. Da li takva stvar podliježe jamstvu? Nitko od susjeda nema sličan problem. Kontaktirala sam predstavnika stanara, ali on ne zna ništa. Čak ni tko je izvođač radova. Smatram da nije moja greška, odnosno nisam ih sama namjerno potrgala.
Unaprijed hvala,
Maja Gabriš (2.5.2020)

Morate doći do investitora jer bi to trebalo biti u kategoriji prikrivenih nedostataka , tj pogreške pri ugradnji.

Filip pita: Poštovani,
jedan od suvlasnika pušta svog psa u zajedničko dvorište zgrade bez nadzora. Pas laje na suvlasnike i onemogućava prolaz, a vlasnik psa se oglušava na molbe da ne pušta psa.
Kome se obratiti, što učiniti?
Hvala (2.5.2020)

Pozovite policiju.

Alma pita: Poštovani, iz pričuve smo podmirili trošak popravka cijevi zbog koje smo mi na plafonu kupatila imali poplavu .Međutim problem nije riješen i sada upravitelj traži novo rješenje.Da li je, zbog krive procjene upravitelja zbog koje nije otklonjen kvar,taj isti upravitelj dužan vratiti potrošene novce na račun zgrade.Ako jest molim vas proceduru o tome.Hvala (2.5.2020)

Upravitelj ili izvođač, to je pitanje. Morate utvrditi uzrok i i propuste pa odgovornu osobu teretiti za nove troškove.

Staša pita: U stanu do mene vrši se adaptacija uz vrlo bučne građevinske zahvate. Radili su jučer tj. tijekom praznika(1. Svibanj), a nastavljaju i danas, dakle tijekom vikenda, tj. neradnim danima. U pitanju je stambena trokatnica sa 12 stanova. Da li se može radove spriječiti tijekom neradnih dana, odnosno vikendom? (2.5.2020)

Ne postoje propisi po kojima se izravno može izreći zabrana, ali možete u slučaju narušavanja javnog reda i mira pozvati policiju.

Ivan pita: Susjed iznad nas lupa po električnim bubnjevima od 7h u jutro do 12h u noći. Na naše opomene i opomenu Upravitelja zgrade ne reagira. Što nam je činiti? (1.5.2020)

U svim slučajevima težeg narušavanja javnog reda i mira zovite policiju. Evidentirajte slučajeve i uz svjedoke pokrenite postupak pred nadležnim sudom.

Drago pita: Ako svi u ulazu stanari nisu suglasni sa odlukom da se ugrade ulazna vrata u ulaz i postavi kamera jeli to protupravno ili imaju pravo postaviti vrata iako nisu svi suglasni? (1.5.2020)

Ako su dotrajala i ako je popravak skuplji od nabave novih, logično je da je dovoljno 51%.

Katarina pita: Postovani,
Interesiraju me kakva ce biti pravila za apartmane koji su u stambenim zgradama, tj. hoce li se ograniciti iznajmljivanje ukoliko iznajmljivac nije u vlasnistvu cijelog objekta u vrijeme epidemije (u mom slucaju dva stana i jedan apartman u sredini). Hoce li moci iznajmljivati bez suglasnosti ostalih sustanara jer smo vec u vise navrata u poslijednjih mjesec dana sreli ljude kojem je isti taj apartman iznajmljen normalno bez prijavljivanja. U zgradi su tri starije osobe loseg zdravlja (1.5.2020)

To je pitanje zaStožer civilne zaštite jer ne postoje drugi propisi koji bi ograničavali pravo na iznajmljivanje.

Sanja pita: Postovani, posjednjih 15 godina i vise, Trpim zajedno sa svojom obitelji uznemiravanje od strane susjeda slušanje glazbe, pjevanje, vrijeđanje. Naime susjedi su svaki dan po utjecajem alkohola, nisu u radnom odnosu i razni ljudi dolaze kod njih.
Sve je kuluminiralo u noći 28.04. kada sam pozvala policiju i jedna osoba ženskog roda je bila kod njih je odvezna u policijsku postaju. Koji su moji sljedeći koraci? Jer vise ne možemo izdržati svakodnevno maltretiranje. (1.5.2020)

U svim prilikama ozbiljnijeg narušavanja javnog reda i mira tražite intervenciju policije. Sve slučajeve evidentirajte. Po mogućnosti osigurajte svjedoke i podnesite prijavu sudu protiv vlasnika stana.

Petar pita: Poštovani,
zgrada ima 3 etaže poslovnih prostora i nad njima 8 etaža stambenih prostora. Trenutno svi imaju jednog predstavnika stanara (gosp. je vlasnika stambenog dijela). Da li je moguće da se poslovni dio zgrade izdvoji u smislu da odredi svog predstavnika suvlasnika (samo za svoje 3 poslovne etaže) te plaća pričuvu na svoj izdvojeni račun.
Hvala (1.5.2020)

Ne. Zgrada je cjelina i ne može se na taj način izdvajati posebni dijelovi jer imaju zajednički krov, fasadu, infrastrukturu i d.

J pita: Pozdrav! U zgradi je utvrđeno puštanje plina, te tvrtka koja se bavi distribucijom plina zahtjeva da se postave nove nadžbukne cijevi umjesto saniranja starih. Koji postotak potpisa za suglasnost stanara je potreban da se radovi odrade (51% ili 100%)? (30.4.2020)

To je stručno potanje. U pravilu se cijevi postavljaju nadžbukno upravo zbog lakših intervencija U svakom slučaju predlažemo da pozovete neutralnu stručnu osobu da izvrši pregled.

Milena pita: Poštovani, molim vas da me uputite kome prijaviti upravitelja zgrade, naime isti odbija ažurirati fin.karticu tako da nemamo uvid u stanje računa zgrade kao i plaćanja, naprosto ignorira suvlasnike. Takodjer, glede lifta, kasni se s izradom preko 1,5 god., prijatelj mu je izvođač, lift mu je u cijelosti platio s našeg računa mimo ugovonih rokova, a od lifta ni L .

Lp (29.4.2020)

Promijenite upravitelja,angažirate odvjetnika i podnesite kaznenu prijavu nadležnom sudu. Prijavu može podnijeti pojedini suvlasnik, grupa ili svi zajedno.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se