Borna pita: vlasnik stana u zgradi želi prenamjeniti stambeni prostor u poslovni i otvoriti zubarsku ordinaciju. Da li je za to potreban suglasnost ostalih stanara, odnosno da li se takva djelatnost može obavljati u stambenoj zgradi? (16.4.2019)

Može, pod uvjetima predviđenim zakonom bez suglasnosti ostalih.

Martina pita: Kako riješiti problem s susjedima koji zauzimaju cijeli zajednički hodnih u kojem suše robu i skupljaju smeće koje samo slaž. Kome se obratiti? Svi se ograđuju (15.4.2019)

Jedino sudskim putem. Susjed koristi zajednički prostor na škodljiv način za ostale.

LJILJANA pita: Poštovani, molim pomoć-savjet.
Zgrada ima 5 ulaza. Na jednom ulazu stanari-suvlasnici zauzeli su svojim stvarima ( ormarima, policama i sl) stubište- podeste između katova.
Nakon nekoliko pismenih zamolbi da to uklone isti su se oglušili.
Pisala sam upravitelju GSKG , došao referent zaštite od požara, pregledao subište i posalo dopis na zgradu da su uočene na pojedinom katovima stvari koje je moraju ukloniti, ali ništa.
Što se može poduzeti da suvlasnici te stvari uklone sa stubišta. Zahvaljujem (14.4.2019)

Dok se ne donesu učinkoviti propisi, ostaje samo tužba sudu.

Doris pita: Molim Vas odgovor da li ja imam pravo na plaćeno podstanarstvo jer u mom stanu je došlo do puknuća vertikale vodovodne cijevi i nastale su štete zbog kojih nije bilo moguće obavljati higijenu.kvar je zajednički,pričuva nudi smiješnu odštetu od 1660kn.stvarni trošak je oko 20 000kn i mjesec dana podstanarstva.zgrada je osigurana kod Croatia osiguranja i sve sam u roku podnijela pritužbu.da li trebam podnijeti vanparnični postupak ?? Hvala unaprijed na odgovoru (14.4.2019)

Šteta je morala biti sanirana preko police osiguranja ako u ugovoru stoji odgovornost za takvu vrstu štete, ili sredstvima pričuve.
Imate pravo na naknadu štete kroz pokretanje sudskog postupka.

Mario pita: Postoji li mogućnost da se napravi novi krov zgrade bez ugovora s izvođačem te garancijom? Novci su podignuti s računa i radovi plaćeni, a nema ugovora ni računa od izvođača? Upravitelj i predstavnik stanara nam nedaju na uvid ugovor jer ga očito nema. Višak materijala je upotrijebljen za privatne potrebe jedog stanara čiji je sin sudjelovao u radovima na postavljanju krova. Sumnjamo da se dio novca podijelio između upravitelja, predstavnika i jednog stanara. Ukupno je 6 stanova, hvala. (14.4.2019)

Slučaj je za sud.Radi se o nekoliko protuzakonitih postupaka. Angažirate odvjetnika.

Milica pita: Postovani imam pitanje u vezi energetske obnove zgrade u Velikoj Gorici.Dobivamo veci racun pricuve,a nismo dobili izracun za povecanje pricuve.Za koju ne znamo koliko cemo dugo placat,a navodno bi trebali placat samo 16%.Odgovor iz gradsko stambene u Velikoj Gorici je da stoji tamo cijenik na oglasnoj ploci.Zanima me kome se mogu obratit za pitanja,savjet ili prigovor.
Hvala L.P
Milica (11.4.2019)

Po zakonu svi suvlasnici moraju biti upoznati. Nažalost, mogli nakon 20 godina to pravo i obaveze koriste. Ako se netko smatra oštećenim , ostaje mu samo sudska zaštita.

Darijo pita: Pitanje i odgovor!.Živim u jednokatnici,no susidi do mene,od kada smo kupili stan zbog tankog titova,a ne žele da ugrade Izolaciju od "buke"tj.moje muzike jer sam muzicar. No problem je u tome što susjedima smetaju SVI I SVE.Sa njima se moja obitelj od 1.dna.tuži,majku su mi otjerali u Starački dom,od svih malverzacija koja su joj radili. Brat je na psihijatriji,a ja sam teški bolesnik i NIKADA SE NI NA STO NISAM ŽALIO .Pitam se koliko još puta moja obitelj uglavnom ja,moram trpiti sve njihove.. (11.4.2019)

Očigledno je da susjedi koriste stan na škodljiv način za vas. Nažalost jedinu zakonsku zaštitu možete tražiti u sudskom postupku. Tužba protiv susjeda.

robert pita: poštovani
na mom tavanu zgrade pukla je stara olovna cijev.mislio sam da se to može naplatiti iz pričuve jer sam predpostavljao da i stanari ispod mene imaju vodu po toj cijevi.predstavnica stanara nije dozvolila naplatu iz pričuve pa sam sam platio..sada sam dao zablendirati cijev da ne stvara daljnju štetu i trošak i ispod stanari nemaju vode na nekim mjestima u kupaonici.prijete policijom i kaznenom prijavom.ne žele sudjelovati u plaćanju osobno ni iz pričuve.molim vas savjet.hvala pozdrav (11.4.2019)

Problem se morao riješiti sredstvima pričuve jer se radi o zajedničkoj instalaciji. Niste smjeli blindirani cijev. Možete za to biti kazneno odgovorni.

Uputite predstavnicu da malo prouči zakon jer je i ona odgovorna za nastalu situaciju.

Snježana pita: Postovani imamo problem.. Grad Rijeka je vecinski vlasnik.. I sve odluke donosi bez da nas pita.. Pa i o izboru tako i visini pricuve i svega.. Poslovnim prostorima ide na ruku a nas stanere ne dozivljava. 4 su stana a peti je grad vlasnik i dva prostora poslovna... Smije li to? Jer stvarno nije u redu da mi koji zivimo u zgradi prolazimo lose.. I ne pita nas se nista... Smije li to i sta mozemo napravit...? Hvala puno! (10.4.2019)

Zbog činjenice da ste manjinski vlasnici, ostaje vam pravio na sudsku zaštitu.

VLATKA pita: Zgrada u katastrofalnom stanju, fasada otpada..korov i divlje drveće raste uz samu zgradu. Nemamo predstavnika jer su stanari nemarni, zanima me da li kao pojedinac bez suglasnosti drugih mogu napraviti bilo šta da se stanje bar malo popravi? Tražiti da se ukloni korov, promjene poštanski ormarić koji su stari više od 60 godina, saniranju nekakvi lomovi fasade (koja je već pala na automobil), znači bilo što a da ne moram dobiti suglasnost ostalih? Očito nitko ne mari za ničim. Hvala, LP (10.4.2019)

Konzultirate se sa osobom graditeljske struke. Ako postoji opasnost za suvlasnike i ostale, može sud naložiti hitnu sanaciju

Ivana pita: U 9 mjesecu je na račun zajedničke pričuve izvršena zamjena plinomjera u čitavoj zgradi, uz provjeru cjelokupne instalacije. Danas mi je plinara zatvorila plin u stanu zbog curenja na "desnom spoju plinomjera". Zanima me da li taj popravak može ići o trošku zajedničke pričuve? (12.3.2019)

Treba pozvati servisera koji je vršio zamjenu plinomjera. To je njegova greška.

Milka pita: Poštovani MolimVas za odgovor živimo u zgradi s 3stana,u 1 stanu živi 5 osoba, 2.dvije, 3.povremeno 1 osoba.Kako se obračunava pražnjenje septičke jame
Hvala (9.3.2019)

Nema propisanih pravila. U praksi se to radi najčešće na temelju potrošenje količine vode po kućanstvu.

Hrvoje pita: Poštovani,

smije li predstavnik stanara potpisati ugovor s izvođačem radova na rekonstrukciji krovišta bez suglasnosti i jednog stanara?

Srdačan pozdrav (9.3.2019)

Ako se ne radi o nužnom , hitnom zahvatu, ili nekom sitnom popravku ,NE!

kristijan pita: Pozdrav

U zgradi pokraj moje su postavljene antene za internet. Svi stanari iz moje zgrade su protiv iste,te nas zanima da li postoji kakva mogućnost da se antena makne?

Lp,
Miljević (8.3.2019)

Provjerite u Zavodu za javno zdravstvo dali ima utjecaj na zdravlje ljudi.
Nažalost u RH nema pripisa kojima bi se obvezali operatori za ishodovanje lokacijske i građevinske dozvole.

Ines pita: Poštovani,
U 8/2018 smo kupili stan i redovno placamo racune za pricuvu.
Sad se ispostavilo da bivsi vlasnik ima duga.
Gđa iz Tehnostana kaze, obzirom se nismo odmah prijavili kao novi vlasnici, da smo duzni platiti dug starog vlasnika.
Je li moguce da nas netko moze teretiti za dug nastao prije negoli smo postali korisnici i vlasnici objekta?
Zahvaljujem na odgovoru.
Srdacan pozdrav. (7.3.2019)

Ne , ako tu obvezu niste preuzeli ugovorom od prethodnog vlasnika.

Anka pita:
POŠTOVANI,

Kome se obratiti kada zbog neprekidne buke iz stana iznad, od 6- 23 sata , ne može se normalno živjeti, a stanar je arogantan i pre pametan pa se s njime ne može razgovarati. Ja u privatnom stanu želim normalno živjeti, a zbog njega to ne mogu-imam i zdravstv. problema.

Zahvaljujem (7.3.2019)

Odgovoreno više puta. Potražite odgovor.

jasna pita: Dali imam prava utjecati na odluku suvlasnika koji su od 12 stanova u kući 5 pretvorili u Apartmane te se zajedničkim prostorima, na dnevnoj bazi, koriste strane nepoznate osobe. (7.3.2019)

Jedino ako postoje okolnosti da zbog toga trpite štetne posljedice. To bi trebali dokazati u sudskom postupku.

jasna pita: U više navrata prijavila sam nepravilnosti u postupcima suvlasnika i upravitelja zgrade.
U zgradi sam 60g kao stanar i suvlasnik.
nemam nikakovu zaštitu prava niti dobivam suvisle odgovore niti se išta poduzima od strane GSKG upravitelja zgrade.
Angažirala sam i advokata i kad stvar dođe do definitivnog riješenja šalju predmet na postupanje Suda u drugi grad. trebam savjet kako postupati i zaštititi svoje pravo na mirni posjed.
(7.3.2019)

Ne postoji drugi način osim postupka koji ste pokrenuli. Nažalost, sustav nije adekvatan potrebama građana.

Meri pita: Poštovani,radi se o sanaciji zajedn.djela zgrade,da li upravitelj ima pravo odabrati izvođača,uplatiti avans bez znanja suvlasnika.Posto nemamo predstavnika,tražim ponudu na uvid ali mi ne žele dati.Zbog radova treba ući u stanove stanara,da li su dužni pustiti u stan ukoliko ne znaju o kojem se izvođaču radi,moraju li znaci,dozvoliti radove u stanu samo na riječ upravitelja?I na koju naknadu štete imaju zbog radova u stanu,da li imaju pravo istu tražiti pismeno unaprijed te tko vrši izračun ? (6.3.2019)

Ako nemate predstavnika, upravitelj je dužan poduzimati redovite mjere održavanja zgrade. Ako je to potrebno, dužni ste omogućiti ulazak osoba u stan radi održavanja zajedničkih dijelova i infrastrukture.
Zaštitu prava možete ostvariti sudskim putem ako su odluke takvog upravitelja štetne za suvlasnike.

Katarina pita: Poštovani,
molit ću informaciju u kolikom je postotku potrebna suglasnost stanara za izgradnju fasade na zgradi koja nije povezana sa zemljištem niti etažirana. Radi se o investiciji od cca 2 milijuna kuna koja se ostvaruje kreditom zgrade i planira plaćati putem pričuve. Hvala! (6.3.2019)

Ako se radi o energetskoj obnovi po programu MGIPU, potrebna je suglasnost natpolovične većine po udjelu u vlasništvu.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se