Monika pita: U zgradi gdje sam suvlasnik planira se dizanje kredita za obnovu : nova fasada, sanacija stubišta i svih balkona. Nisam suglasna jer planirana rekonstrukcija nije energetski učinkovita (obična žbuka), a planirano je kompletno plaćanje iz sredstava pričuve. Kako sam balkon već prije sama obnovila planiram zatražiti da se isključi taj trošak iz ponude i obavijestiti ih da na konto razmjernog udjela troška ostalih balkona neću plaćati pričuvu određeni broj mjeseci. Da li je to zakonski izvedivo? (8.6.2020)

Imate pravo na oslobađanje dijela troškova ako se ustanovi da se obnovu izvršili na pravi način.

jadranka pita: čini li zabatni zid zgrade zajednički dio zgrade?
predstavnik stanara ne čini ništa za popravak zabatnog zida zgrade nakon potresa jer je taj zid vanjski zid samo mog stana. koja su moja prava kao vlasnice takvog stana?
zahvaljujem unaprijed na odgovoru! (7.6.2020)

Obratite se kriznom stožeru za obnovu Grada Zagreba i tu ćete dobiti informacije. Ako se radi o zajedničkom dijelu zgrade, obavezno bi trebalo biti u programu sanacija i obnove.

Saša pita: Poštovani, u velikoj stambenoj zgradi gotovo je nemoguće napraviti smjenu predstavnika suvlasnika I upravitelja. Financijski godišnji izvještaj ima puno grešaka i nejasnoća a na upite o pojašnjenju ne odgovaraju niti jedni niti drugi. Da li postoji neka netko tko ih može na to natjerati osim privatnu tužbu da pokrećem? (7.6.2020)

Ako ne možete organizirati natpolovičnu većinu suvlasnika po udjelu u vlasništvu za donošenje odluke o smjeni, nitko drugi vam ne može pomoći. Ako trpite izravno štetu, svoje pravo možete štititi sudskim putem.

Zvjezdana pita: Molim Vas odgovor
Da li upravitelj zgrade može trošiti novac od pričuve bez suglasnosti stanara,vršiti neke radove bez dogovora i ako može do kojeg iznosa?
Budući da je potrošeno preko 38.000 hrk na raznim poslovima na zgradi bez sugladnosti i znanja stanara.
Zahvaljujem na odgovoru,pozdrav (6.6.2020)

To bi vam trebalo biti predviđenom među-vlasničkim ugovorom.
Ako se radi o nezakonitim radnjama, promijenite predstavnika ili potražite sudsku zaštitu.

Goran pita: Poštovani,
Imam garažu u stambenoj zgradi,garaža se nalazi u suturenu zgrade,sa pokretnim vratima.Za vlastite potrebe,napravio bih preinaku u smislu sobe/garsonjere,sa vratima i prozorom.Je li mogu imati pritužbe od stanara tj. je li smijem uopće raditi preinake? (6.6.2020)

Provjerite najprije u uredu za urbanizam i vidite smiju li se vršiti promjene stanja građevine. Ako u nekom dijelu zadirete u zajedničke dijelove, trebati će vam i suglasnost ostalih suvlasnika.

Ratimir pita: Postovani
Zgrada ima 6 stanova i sagradjena je prije 12 godina. No nemamo upravitelja zgrade jer ostali suvlasnici smatraju da je bolje da sami odrzavamo zgradu. Znam da je zakonska obaveza imati upravitelja I placati pricuvu no sto ako ostali suvlasnici odbijaju upravitelja?

Mora li i moze grad u tom slucaju imenovati prinudbog upravitelja i moram li ja osobno podnijeti prijavu tj moze li grad po sluzbenij duznosti to napraviti da se ne zamjeravam stanarima?

Hvala

(6.6.2020)

Po sadašnjem zakonu, trebate imati upravitelja. Ako niste izabrali, obratite se jedinici lokalne samouprave.
U pripremi je novi Zakon, koji će to pitanje jasnije odrediti.

Velimir pita: Poštovani,
vlasnik sam stana na katu zgrade koja ima 4 stana.
Vlasnice dvaju stanova su dvije sestre koje su same izabrale firmu za održavanje naše zgrade i jednu od sebe za predstavnika stanara. Vlasnica četvrtog stana i ja koji činimo polovicu zgrade želimo promijeniti firmu za održavanje zbog toga jer oni troše naše zajedničke novce bez konzultacije s nama i nisu održali niti jedan sastanak sa nama. Meni s krova prokišnjava u stan. Kako to možemo napraviti?
Hvala unaprijed i puno pozdrava (6.6.2020)

Obveza svih suvlasnika je da sudjeluju u održavanju krova bez obzira na poziciju posebnog dijela. pošto ne postoji nijedno nadležno tijelo za prisilu ostalih suvlasnika , ostaje vam jedino da sudskim putem prisilite ostale da sudjeluju u troškovima.

Katarina pita: Poštovani, zanima me ishod suđenja zbog uništene nekretnine radi prokišnjavanja krova. Naime, stanari odbijaju popravak krova. Rečeno mi je da je to borba sa vjetrenjačama. Nekretnina je svaki dan u sve gorom stanJu, a sve do jedan stanar odbija dati suglasnost o popravku. Prestrašno.
Ne znam sto mi je činiti. (6.6.2020)

Potražite stručnu osobu koja e utvrditi stanje građevine (po mogućnosti sudski vještak)snimite stanje i upoznajte sve ostale suvlasnike pisanim putem sa problemom uz napomenu da ćete svoje pravio ostvariti sudskim putem ako ne bude volje da se to riješi redovnim putem. Ako ne uspijete, morati ćete pokrenuti sudski postupak. Za to vam je potrebna i pravna pomoć.

Mladen pita: Da li smijem zatvoriti svoje garažno parkirno mjesto u garaži bez obzira ako mi se susjed ne slaže sa time. Napominjem da bi stavio panele na svoj dio crte. Kako to mogu napraviti da mi bude sve uredu i sa pravne strane da mi susjed ne može raditi probleme? (6.6.2020)

Provjerite u uredu za urbanizam.

Stela pita: Poštovani,
u zgradi je došlo do kvara u ormariću za struju na jednom od katova zgrade.
Navedeni kvar uzrokovao je kvarove na aparatima u stanovima na tom katu.
Trošak popravka i hitne intervencije plaćen je iz pričuve.
Suvlasnici sada traže da im se iz pričuve plati trošak popravka aparata koji su oštećeni.
Da li imaju na to pravo? (4.6.2020)

To je jedno od pitanja na koje se odgovor traži u odlukama suvlasničke zajednice. Pričuva je za održavanje zajedničkih dijelova i infrastrukture. Posljedice su pitanje koje je zanemareno . Logično bi bilo da se i to rješava, ali je potrebna suglasnost svih ostalih suvlasnika.
Nije nam priznati dali je to bilo riješavano u nekom sudskom postupku.

Ivan pita: Poštovani, molim Vas da mi odgovorite da li postoji zakonska obveza za izradu plana evakuacije za sve stambene zgrade. Naša zgrada ima četiri stana. Sastoji se od podruma, prizemlja, prvog kata i potkrovlja, 720 m2, izgrađena 2008.
Unaprijed zahvaljujem, Ivan. (4.6.2020)

Nažalost, nema zakonskih odredbi po kojima bi to bila obveza suvlasnika.

Željko pita: Koliko uzimaju mjeseno tvrtke za odrzavanje zgrade od 20 stanova 1615 m2samo info .Zanima me naknada koja je kod nas u zgradi 6048 kuna godisnja ,a 504,98 mjesecna (3.6.2020)

Upravitelji su na slobodnom tržištu i prikupite više ponuda iz kojih ćete doći do potrebnih informacija. Nema pravila o fiksnoj naknadi.

Bruno pita: Predsjednik stanara tražio je suglasnost da se pristupiti obnovi fasade. Dobio je 51% glasova. Potom je na oglasnu ploču objesio 2 ponude, sam je odabrao izvođača i boju fasade. Vlasnici stanova smo se složili da fasadu treba obnoviti, ali nitko nas nije pitao za kojeg izvođača jesmo, dali nam je cijena prihvatjiva i koju ćemo boju fasade odabrati. Upravitelj ce nam poslati rate i visoke iznose, a dali smo suglasnost jedino za obnovu,trebalo nas je pitati i za boju i za cijenu. Što nam je cinit (3.6.2020)

Svaki suvlasnik ima pravo i obvezu sudjelovanja u upravljanju i održavanju zgrade. Možete i vi potražiti ponude i dati prijedlog.

Milija pita: Susjed je u hodnik stambene zgrade kraj ulaza u moj stan odložio stari ormar. Da li je njegov postupak protuzakonit? (3.6.2020)

Da. To je zajednički dio. Mora ga koristiti na neškodljiv način kao i ostali ili po odobrenju svih ostalih suvlasnika.

TONČI pita: Vlasnik stana iznad mog, dao je svoj stan u najam i u njemu je najmoprimac otvorio dječji vrtić.
Kako je riječ o zgradi bez ikakve zvučne izolacije, ja trpim od buke iznad glave nastale uslijed trčanja, igranja i plača djece.
Molim Vas savjet, šta da uradim, odnosno kome da se obratim.
Hvala ! (3.6.2020)

Uredu za gospodarstvo gdje se izdaju dozvole dostavite prigovor. Dozvola se izdaje za djelatnosti koje nisu škodljive za ostale suvlasnika

Maja pita: Stan u zgradi sa tri stana kupili smo prije 9 godina. Zgrada je napravljena na tvrdom djelu terena, a parking na nasutom . Sada smo uočili da se parking urušava tj. da se odvaja od zgrade ( teren sliježe)
Koja je procedura da se obratimo vlasniku od kojeg smo stan kupili kako bi nam to sanirao i da li uopće možemo?
Radi se o fizičkoj osobi
Hvala
(3.6.2020)

Teško . Prošlo je dosta godina. Međutim , probajte vidjeti dali se to može prikazati kao prikriveni nedostatak. Za to vam je potreban stručni pregled i kvalitetan odvjetnik.

Robert pita: Koliko treba skupiti potpisa da bi se prešlo sa kotlovnice na etažno grijanje i dali je moguće odspojiti kotlovnicu bez potpisa svih stanara, te dali se može napraviti dimnjak kroz stan bez suglasnosti vlasnika stana, (2.6.2020)

100%.
Dimnjak se može postavljati samo na neškodljiv način i po pravilima struke ako to nije projektom predviđeno.

Sanja pita: Poštovani, ispred naše zgrade nalazi se suženje ceste, vrlo nepregledno i opasno za sve uključene u prometu. Ukoliko bi se s Gradom dogovorili da se ispred našeg dvorišta napravi nogostup na način da se odreknemo dijela dvorišta, tko bi bio odgovoran za održavanje nogostupa? Naime, sustanari nisu oduševljeni tom idejom jer se boje padova po snijegu te odgovornošću nas, odnosno zgrade, za iste. Hvala unaprijed! (2.6.2020)

Bez obzira na namjenu, vlasnik održava taj dio okućnice. Jedino ako se Jedinica lokalne samouprave odluči za održavanje, to morate sa njim vidjeti.

IVAN pita: Zgrada peterokatnica u Zgb je stradala u potresu. Moj stan na zadnjem 5. k je dobio CRVENU oznaku. Obavili smo detaljan pregled zgrade i dobili izveštaj statičara o izvršenom pregledu zgrade i prijedlogu sanacije. Zaključak izvještaja je: hitno uklanjanje fasadnih zidova i stropa mog stana kao i dijela krovišta iznad stana, te izrada projekta rekonstrukcije cijelog 5.k, jer postoji opasnost od gubitka stabilnosti konstrukcije 5. kata. Da li za takve hitne radove trebaju potpisi svih suvlasnika? (1.6.2020)

Ne. To je nužni zahvat!

Tamara pita: Postovani,
Izabrali smo upravitelja zgrade Ri19 doo
Da li mi kao zgrada od 6 stanova moramo imati predstavnika ili svatko od stanara moze kontaktirati sa upraviteljem ? (1.6.2020)

Trebali bi izabrati predstavnika. Ako ga nemate, u ugovoru o upravljanju treba detaljnije navesti obveze upravitelja.

 NAJČITANIJE

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Odgovornost suvlasnika u krizi vezanoj za potres i Korona virus

Odgovornost suvlasnika u krizi vezanoj za potres i Korona virus

Korona virus i potres su otvaranje crne vizije na koju smo upozoravali godinama. Suvlasnici nisu dovoljno shvatili obveze a društvena zajednica nije zauzela pravi stav u smislu zaštite javnog intere
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se