Blagica pita: Postivani .
Prokisnjava mi sa krovnog balkona . Vlasnik istog ne zeli uopce komunicirati tako da s njime ne moze postici dogovor oko sanaije.
Predpostavljam da je jedinini nacin putem suda. S obzirom da je taj balkon ujedno i krov iznad mog stana te bi se popravak financirao iz sredstsva pricuve. Moje pitsnje glasi: ko je taj ko pokrece spor , upravitelj nase zgrade ili ja osobno kao vlasnok stana??
Zahvaljujem na odgovoru (6.6.2019)

Trebao bi to biti upravitelj jer se radi o zajedničkim dijelovma. Upravitelj mora vlsanika spornog dijela upoznati sa obvezama, a isti je dužan osigurati uvjete za nesmetano otkanjanje nedostataka.
Ako ni upravitelj ni vlasnik ne ispunjavaju svoje zakonske obvee, ostaje vamda se konzultirate sa odvjetnikom i krenete u zakonsku zaštitu svojih prava.

Nenad pita: Pozdrav, u nasoj zgradi bila je plinara i curi plin negdje u zajednickom prostoru. Te kod pojedinih stanara u stanovima, ja sam svoje sam sanirao pozvao ovastenog servisera.
A tko rjesava u zajednickom djelu zgrade od ulaza? Plinara ili svi stanari sudjeluju?
Sad pojedini stanari zele da se i u njihovim stanovima popravi o trosku iz pricuve, dok sam ja svoje rjesio svojim novcem. (5.6.2019)

Radi se zajedničkim instalacijama i održavaju se sredstvima pričuve. Možete tražiti osolobolđenje dijela troškova na saniranju cjelokupne instalacije. Trebali ste i vi problem rješavati u zajednici . Bez obzira što ste otklonili nedostatke u svom djelu, bit će potrebno ponovno testiranje ispravnosti instalacija što će obuhvatiti i vaš posebni dio.

Jagoda pita: Vlasnik sam stana u zgradi, iznad mene stanuje susjed kojemu je negdje pukla cijev od vode u kupatilu i meni je načinio ogromnu štetu jer mi je kompletan svod od kupaone mokar. Kad sam ga zvala da to sanira rekao je da nema novca. Što da činim, da li da se obratim pisanim putem kućepazitelju ili?? (4.6.2019)

Pronađite odgovor u prethodnim pitanjima.

Antonio pita: Poštovani,
Kupili smo stan na posljednjem katu zgrade (4.kat), nakon prve kiše nam je prokapalo oko vertikale. Upravitelj i izvodjač kažu da je problem u krovu.
Fali cca 3000eur u pričuvi, a predstavnik mi kaže da ne možemo skupiti dovoljno potpisa za kredit.
S obzirom da nemam 3000eur sa strane, Kako to riješiti?
Lp (3.6.2019)

Pismeno obavjestite sve suvlasnike jer se radi o nužnom zahvatu za koji se moraju osigurati sredstva pričuve.
Ako ne osiguraju sredstva, morate svoje pravo zaštiti sudskim putem.

Toma pita: Stanopuravitelj je u vlasništvu pravne osobe koja u zgradi ima većinski udio u vlasništvu temeljem posjedovanja poslovnih prostora. Tom činjenicom "silom" su izglasali na skupštini povećanje koeficijenta samo za dio stanara koji stanove iznajmljuju turistima. Napominjem i da su svi ostali stanari solidarno stali na stranu susjeda iznajmljivača. Možemo li ih tužiti za neosnovanost podizanja koeficijenta, zapravo za segregaciju ? (30.5.2019)

Zakonodavac nije prwedvidio takve mogućnosti. Koeficijent za pričuvu je za sve ist. Ako su iznajljivači utjecali na povećane troškove održavanja ili zajedničke potrošnje to treba rješavati posebnim postupcima na način da se suvklasnici dogovore. Pravila nema.

Marko pita: Poštovani, suvlasnik je na okućnicu zgrade odložio građevinski materijal koji tamo stoji već nekoliko godina te ga ne želi ukloniti. Što ostali suvlasnici mogu poduzeti da se navedni materijal ukloni sa zajedničke okućnice? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. (30.5.2019)

Konzultiratjte se sa komunalnim redarstvom. Ako ne postoji gradska odluka kojom se to pitanje rješava. morate sami pokrenuti sudski postupak protiv njega a zahtjevom za uklanjanje.

Mira pita: Na mojoj etaži zgrade su 3 stana,lijevi i desni susjed su preko noći zatvorili dio hodnika i proširili svoj stambeni prostor,zgrada je tek useljiva i ne znam kome se obratiti za pomoć. To sada izgleda nakaradno jer svaki ima drugačija ulazna vrata i manjak je svjetla u hodniku. Zar hodnik nije zajednički?
Lp (30.5.2019)

Postoje već dgovori na ovom portalu.

Suzana pita: Poštovani, suvlasnica sam stana u zgradi od cca 130 stanova. smije li se bez pitanja suvlasnika zgrade ugraditi led portofon s brojevima, na ploči uz prezimena suvlasnika, i na vratima ulaz u garažu, a da o istome nisu obaviješteni stanari zgrade, niti ih se pitalo za mišljenje.. Predstavnik stanara ne daje odgovore, a spomenuti je u fazi smjene s obzirom da više nije suvlasnik naše nekretnine, te se skupljaju potpisi za novog predstavnika. Kome se obratiti? Hvala! (29.5.2019)

Predstavnik postupa protuzakonito.
Nemate se kome obraćati osim sudu jer ne postoji naikavo dnadležno državno tjeloa. Suvlasnci između sebe rješavaju takva pitanja. Ti odnosi bi vam trebali biti poznati iz Međuvlasničkog ugovora i Ugovora o upravljanju.

Nenad pita: Pozdrav,živim u stambenoj zgradi u prizemlju. Htio bi postaviti još jedna balkonska vrata ili veći prozor koji bi gledao na moju terasu.Zanima me da li je to moguće bez nekakvih posebnih dozvola.Unaprijed hvala. Pozz (29.5.2019)

Provjerite uvjete u nadležnom uredu za urbanizam.

Lilian pita: Poštovani,moj dimnjak je zabetoniran,dali od sadašnjeg ili još drugog stanara...ne želi da ga odbetonira.Šta da radim?Hvala (23.4.2019)

Tužba sudu protiv onog koji ne dozvoljava korištenje zajedničkih dijelova, odnosno stavljanje u funkciju dimnjaka ako je bio ranije u uporabi.

Saša pita: Poštovani, izvođač zgrade u stečaju-manjinski vlasnik svih stanova napravio je dug zgradi koji otplaćujemo mi ostali sustanari. Odbili smo povećanje pričuve, a upravitelj nam je ukinuo sva održavanja osim zakonski nužnih. Problem je obraslo zemljište oko zgrade koje ugrožava sigurnost naše djece koja se tamo igraju, zbog čega smo zamolili upravitelja da nam pokosi zemljište, a što je isti odbio. Na koji način ga možemo "natjerati" da se novac izdvoji i u druge namjene koje smatramo bitnima? (23.4.2019)

Održava je okoliša nije redovito održavanje i upravitelj je u pravu. Pročitajte Uredbu o održavanju zgrada. Za ostale probleme se konzultirate sa odvjetnikom je jer je očigledno potrebno pokretanje sudskog postupka.

Neven pita: Poštovani,

U zgradi je nedavo obustavljena distribucija plina radi neispravne instalacije. Dio suvlasnika (10 posto) odlućio je samoinicijativo o vlastitom trošku izgraditi novu instalaciju kroz zajedničke prostorije zgrade. Dali oni to smiju napraviti bez pristanka ostalih suvlasnika ? Upraviteljica tvrdi da nemozemo zabraniti pravo na plin ostalim suvlasnicima. Tko je odgovoran i garantira sigurnost takvih instalacija ? (17.4.2019)

Neuobičajena situacija. U pravilu bi trebalo obnoviti postojeću instalaciju.
Uvjete za isporuku plina zgradi dobro poznaje distributer, i tu bi trebali naći razumno riješenje.

I za ugradnju novih instalacija na način kako navodite, potrebno je zadovoljiti propisane uvjete. Oni koji to žele, imaju pravo na neškodljiv način za ostale suvlasnike. Distributer će dozvoliti opskrbu uz ispunjenje svih pripisanih uvjeta.

Ines pita: Poštovani, da li je dozvoljeno u zgradama zaključavanje ulaznih vrata iako imamo domafon koji u tom slučaju prestaje biti funkcionalan i vrata se svakako ne mogu izvana otvoriti bez da ti domafonom netko otključa. A kad se vrata baš zaključaju domafon ne može otvoriti vrata. Zanima me znači da li je to dozvoljeno i sa strane uredbi o zajedničkom životu a i sa strane požarne zaštite i potrebe za evakuacijom? (17.4.2019)

Nema propisa vezano za to. Sve ovisi o dogovoru i organizaciji unutar suvlasničke zajednice. To možete rješavati aneksom međuvlasničkom ugovoru ili posebnom odlukom zajednice.

Dijana pita: Molim vas odgovor. Naime na našoj zgradi je napukao vanjski nosivi zid. Zgrada je pod zaštitom stare jezgre. Plaćamo prićuvu ali grad i nadležni iz pričuve žele da mi platimo sanaciju zgrade. Šta nam je činit16 (17.4.2019)

Suvlasnici održavaju zgrade. Ne preostaje vam ništa osim da osigurate sredstva i krenete sa obnovom.

Tina pita: Dobar dan, zanima me sto poduzeti u vezi konstantnog laveza pasa i smrada izmeta koji proilazi iz pseceg parka sagradenog 20metara od stambene zgrade? Hvala (17.4.2019)

Obratite se komunalnom redarstvu.

Borna pita: vlasnik stana u zgradi želi prenamjeniti stambeni prostor u poslovni i otvoriti zubarsku ordinaciju. Da li je za to potreban suglasnost ostalih stanara, odnosno da li se takva djelatnost može obavljati u stambenoj zgradi? (16.4.2019)

Može, pod uvjetima predviđenim zakonom bez suglasnosti ostalih.

Martina pita: Kako riješiti problem s susjedima koji zauzimaju cijeli zajednički hodnih u kojem suše robu i skupljaju smeće koje samo slaž. Kome se obratiti? Svi se ograđuju (15.4.2019)

Jedino sudskim putem. Susjed koristi zajednički prostor na škodljiv način za ostale.

LJILJANA pita: Poštovani, molim pomoć-savjet.
Zgrada ima 5 ulaza. Na jednom ulazu stanari-suvlasnici zauzeli su svojim stvarima ( ormarima, policama i sl) stubište- podeste između katova.
Nakon nekoliko pismenih zamolbi da to uklone isti su se oglušili.
Pisala sam upravitelju GSKG , došao referent zaštite od požara, pregledao subište i posalo dopis na zgradu da su uočene na pojedinom katovima stvari koje je moraju ukloniti, ali ništa.
Što se može poduzeti da suvlasnici te stvari uklone sa stubišta. Zahvaljujem (14.4.2019)

Dok se ne donesu učinkoviti propisi, ostaje samo tužba sudu.

Doris pita: Molim Vas odgovor da li ja imam pravo na plaćeno podstanarstvo jer u mom stanu je došlo do puknuća vertikale vodovodne cijevi i nastale su štete zbog kojih nije bilo moguće obavljati higijenu.kvar je zajednički,pričuva nudi smiješnu odštetu od 1660kn.stvarni trošak je oko 20 000kn i mjesec dana podstanarstva.zgrada je osigurana kod Croatia osiguranja i sve sam u roku podnijela pritužbu.da li trebam podnijeti vanparnični postupak ?? Hvala unaprijed na odgovoru (14.4.2019)

Šteta je morala biti sanirana preko police osiguranja ako u ugovoru stoji odgovornost za takvu vrstu štete, ili sredstvima pričuve.
Imate pravo na naknadu štete kroz pokretanje sudskog postupka.

Mario pita: Postoji li mogućnost da se napravi novi krov zgrade bez ugovora s izvođačem te garancijom? Novci su podignuti s računa i radovi plaćeni, a nema ugovora ni računa od izvođača? Upravitelj i predstavnik stanara nam nedaju na uvid ugovor jer ga očito nema. Višak materijala je upotrijebljen za privatne potrebe jedog stanara čiji je sin sudjelovao u radovima na postavljanju krova. Sumnjamo da se dio novca podijelio između upravitelja, predstavnika i jednog stanara. Ukupno je 6 stanova, hvala. (14.4.2019)

Slučaj je za sud.Radi se o nekoliko protuzakonitih postupaka. Angažirate odvjetnika.

 NAJČITANIJE

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

Hrvatska gospodarska komora – Komora Zagreb u suradnji s Hrvatskom udrugom za dizala i Koordinacijskim odborom društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske uključila se u pokretanje projekta Dostu

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.
Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur.  novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

21.12-2018. održani su prijevremeni izbori za predstavnike u tijelima udruge. Za novog predsjednika je izabran doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. savjetnik Udruge od 2013.g., asistent na katedri građ

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se