Luka Škrinjarić pita: Postovani, koja je zakonska procedura ako postoje 2 kandidata za predstavnike sustanara? Kako se onda bira predstavnik sustanara? Da li oba kandidata sakupljaju potpise pa tko sakupi vise potpisa ili kako?
Hvala (13.11.2017)

Predstavnik je onaj koji ima većinu suglasnosti ostalih suvlasnika.

Robert Petrač pita: POŠTOVANJE
GRADNJA NA ZAJEDNICKOM DVORISTU ZGRADE BEZ SUGLASNOSTI STANARA
ZANIMA ME KOME PRIJAVITI DA SE UKLONI IZGRAĐENO (12.11.2017)

Ako se radi o čvrstoj graševini, pozovite građevinsku inspekciju. Ako inspekcija ustanovi da nije njihova nadležnost, morate pokrenuti sudski postupak zbog korištenja zajedničkog prostora za osobne potrebe a na štetu ostalih suvlasnika.

Robert Petrač pita: POSTOVANJE,
TKO SNOSI POPRAVAK DIMNJAKA ,KOJI JE NAPUKAO NA STAMBENOJ ZGRADI AKO JE STANAR POSTAVIO SVOJU PRIVATNU SATELITSKU ANTENU BEZ ZNANJA I SUGLASNOSTI STANARA ILI KAKO SE REGULIRA NAMJERNA ŠTETA NA ZGRADI. (12.11.2017)

Ako je oštećenje posljedica stavljanja antene, vlasnik je dužan sanirati štetu vlastitim sredstvima.

Anita Sesnic pita: Upravitelj zgrade na nijedan nacin ne radi na odrzavanju zgrade ni okolisa.Zbog toga ne placam pricuvu jer nije u redu da se placa odrzavanje kojeg nema.Sad prijete ovrhom na racun.Kakva su moja prava?Hvala (12.11.2017)

Nemate pravo na neplaćanje pričuve. To je zakonska obveza.

Milena Antić pita: Poštovani,ima nas 12 stanova u stubištu ,pola ih je stavilo nove PVC prozore o svom trošku, zanima me dali možemo dignuti kredit preko pričuve da nam se postave PVC prozori,,ako nas ima zainteresiranih 3 stana sa vlasništvom i 3 stana u vlasništvu grada Zagreba,naravno da nam se podigne pričuva za ratu prozora samo nama koji bi htijeli prozore.Hvala (11.11.2017)

Da. Problem može jedino nastupiti ako netko od vas ne ispunjava obveze, onda se obveza izvršava iz ukupne mase sredstava pričuve što bi išlo na štetu onih koji su već svojim sredstvima ugradili stolariju.

KGK pita: Poštovani, u našoj stamb. suvlasničkoj zajednici, općina ima 19 vlasn.udjela ( 4 stana koji su dati u najam fiz.osob.) Nedavno je općina svojim jednostranim aktom "opunomoćila" korisnike općin. stanova da mogu, sukladno kvadraturi stanova suodlučivati ravnopravno s ostalim vlasnicima stanova, čime očito žele izbjeći priklanjanje jednoj od suprostavljenih strana, stanara vlasnika u zgradi.Mišljenja smo da to nije u skladu s međuvlas.ug. niti drugim relevant. propisima.
hvala na odgovoru (11.11.2017)

Svaki suvlasnik sudjeluje u upravljanu sukladno udjelu u vlasništvu. Općina je samo jedan od suvlasnika sa istim pravima i obvezama kao i ostali.

Sabina pita: Upravitelj nije izvršavao svoje ugovorne obveze (nije naplaćivao pričuve koje su sada otišle u zastaru, isplaćivao nelegalne račune bez odobrenja i potrebe) te nam je danas preostali iznos na računu pričuve znatno niži nego što je trebao biti. Članak 379.st 3 Zakona kaže da mora nadoknaditi štetu. Moje pitanje je kako teče taj postupak - kome se obratiti i gdje i na koji način ga pokrenuti kako bi nam ta sredstva bila vraćena na račun? Ako odvjetnik, koji se bave takvim slučajevima? (10.11.2017)

Podnosi se prijava sudu. Prijavu može podnijeti jedan od suvlasnika , a može se prenijeti obveza na predstavnika suvlasnika ili novog upravitelja. Možete angažirati bilo kojeg odvjetnika.

Anamarija Stojanović pita: Poštovani,

U podrumu zgrade imam svoje parkirno mjesto, došlo je do problema kad su poceli radovi u poslovnom prostoru koje se nalazi u prizemlju zgrade, tocno iznad mog parkirnog mjesta. Radnici su probili rupu za sanitarni cvor koja izbija na sredini plafona (mog parkirnog mjesta). Napravili su to bez ikakvog pitanja, suglasnosti i konzultacija sa mnom ili predstavnikom stanara. Zanima me mogu li oni tako djelovati i ako ne, kako mogu sprijeciti i kome se obratiti?

Unaprijed hvala (9.11.2017)

Ako zbog izvedeno zahvata trpite štetne posljedice, izvoditelj, odnosno investitor zahvata vam je dužan nadoknaditi štetu i zahvatom sve vratiti u prvobitno stanje.

Mladen Ljiljak pita: Poštovani,
molim vašu pomoć savjetom u sljedećem slućaju.
Novi stanar u nasoj zgradi u garazi na svom parkirnom mjestu iza i uz svoj automobil ima gomilu kartonskih kutija i drvenu paletu (zapaljivi materijal).
Nadalje,isti vlasnik posjeduje parkirno mjesto a svoj drugi automobil parkira na zajednickom djelu garaze na manevarskom prostoru.
Stanoupravitelja smo obavjestili ali nista se ne desava. Kome se obratiti dalje???Zahvaljujem (9.11.2017)

Ostaje vam tužba sudu zato što vas ometa u normalnom korištenju svog posebnog djela.

Davor P. pita: Poštovani. Do prije nekoliko godina se tvrdilo da bez etažiranja nema ni sufinanciranja fasade od strane EU, a danas na stranici samog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tvrde da etažiranje nije preduvjet. Evo, mene više zanima ta "alkemija" po kojoj je došlo do ove izmjene. Prvo su nam neetažirane zgrade proglasili maltene nelegalnim objektima koje EU ne priznaje i kojima neće dati bilo kakve poticaje, a sada se i prije formalnog dovršetka postupka etažiranja dijele novci. (9.11.2017)

Nikad nije ni postojala obveza etažiranja. TO vas je netko dovodio u zabludu kako biva izvukao novac.

Siniša Host pita: Poštovani,suvlasnik sam u zgradi od 91 stana.Nedavno smo se odvojili od ENERGA i kreditom kupili vlastiti plinski kotao.No,niti nakon 11 mjeseci od sklapanja ugovora sa bankom o kreditiranju ovlaštena osoba nam ne želi dati na uvid niti Ugovor o kreditu niti Otplatni plan kredita pa sumnjamo na malverzacije sa novcima pričuve.Kako da prisilimo ovlašenu osobu ( koja je u našoj zgradi i kućni majstor i tako već ćak 22 g.) da dobijemo na uvid gore tražene dokumente ? (9.11.2017)

Mora se složiti natpolovična većina suvlasnika po udjelu u vlasništvu i donijeti odluku da se takav predstavnik obveže da vam u optimalnom roku dostavi na uvid sve podatke koje elite ili da bude smijenjen. Ako se ustanove malverzacije utvrdi šteta za suvlasničku zajednicu, potrebno je podnijeti prijavu nadležnom sudu.
Ako pojedinac utvrdi nepravilnosti, može i sam podnijeti prijavu sudu.

Dijana Kuster pita: Postovani,
buduci da mi jos niste odgovorili na pitanje postavljeno prije par tjedana, mozda se sada odlucite i ipak mi odgovorit.
Ispod prizora mog stana u visokom prizemlju se parkira kombi koji svojom dimenzijom premasuje donji rub mog prozora, zaklanja pogled i ogranicava ulaz svjetla u stan, pa se osjecam kao da sam u zatvoru.Vlasnik parkirnog mjesta je stava da moze ispod mog prozora postaviti i bager ako mu se prohtje buduci da je kupio parkirno mjesto.Hvala. (8.11.2017)

Na portalu imate preko deset tisuća odgovora a među njima dosta sličnih pa ste mogli pronaći odgovor!
Ostaje vam mogućnost tužbe sudu zbog ometanja.

ivko pelicarić pita: U zgradi u kojoj postzoje drvarnice plaća se prićuva za stambenu korisnu površinu. treba li plaćati prićuvu za drvarnice? (8.11.2017)

Plaća se za ono što vam piše u vlasničkom listu.

Ivan pita: Poštovani,

vlasnik sam stana na zadnjem katu zgrade od 11 katova. Želio bih ugraditi dodatni prozor u jednu prostoriju, međutim nisam točno siguran dal se to smije i kako pokrenuti proceduru. Kod upravitelja nisam dobio uvjerljiv odgovor.
(8.11.2017)

Za zgradu postoji projektna dokumentacija. Sve izmjene vanjskog izgleda mogu se izvršiti isključivo na temelju dozvole nadležnog odjela za urbanizam.

Janković pita: Da li začepljenje WC treba obaviti iz pričuve (8.11.2017)

ZAVISI OD UZROKA. AKO JE TO POSLJEDICA NEPRAVILNOG POSTUPANJA VLASNIKA, DUŽAN JE OS VOM TROŠKU RIJEŠEVATI PROBLEM

Antun Križančić pita: Poštovani, spletom okolnosti izgubili smo trag o tome koja šupa pripada našem stanu (stan se nije koristio neko vrijeme). Prema vlasničkom ugovoru vidljivo je da je posjedujemo, ali ne znamo koja je njena točna lokacija niti je možemo utvrditi. Predstavnik stanara nam ne može pomoći - možete li me molim vas uputiti koji idući korak koji možemo iskoristiti kako bi došli u posjed šupe koja pripada našem stanu? (7.11.2017)

Potražite projekt zgrade. Ako to nije tu uređeno, vidite dali postoji elaborat o etažiranju za koji postoji mogućnost da nije proveden, ali bi se mogao koristiti. Ako ni to nije rješenje, možete pokrenuti postupak za etažiranje. Najbolje je da se to izvrši za cijelu zgradu , ali ne mora. Možete zahtijevati da se atažira samo vaš pripadajući dio.

Perkovic pita: Ako zgrada ugovori obračun grijanja po m2,a vlasnici praznih stanova ostanu impulsi,da li će prije odluke igdje biti simulacija takvog obračuna.Sta se više isplati vlasnicima praznih,nekorištenja stanova? (7.11.2017)

To pitanje nije zakonom dovoljno kvalitetno riješeno. količine energije koju taj stan dobiva iz cijevi i kroz zidove te da e taj faktor uzme u obzir. Preporuka je da se u takvim slučajevima tavore svi ventili te da se izvrši stručna procjena. Za to bi trebala biti donesena i odluka suvlasničke zajednice jer suvlasnici samo mogu dogovoriti način raspodjele potrošnje toplinske energije u zgradi. Za distributera je bitno da se podmiri račun za isporučenu toplinsku energiju zgradi kao cjelini. .

Ivona Ferković pita: Poštovani,iduće godine stavljamo novu fasadu na zgradu od 45 stanova.
1.Da li moram dozvoliti stavljanje fasade u moju zatvorenu lođu čime bi mi se kvadratura stana smanjila za kvadrat.
2. Da li predstavnik stanara smije prijetiti da će izmjestiti stvari iz naših zaključanih drvarnica na otpad ako ih ne ispraznimo i ne dozvolimo sanaciju plafona.
Sanacija je učinjena pred nekoliko godina i tada mi je otuđeno nekoliko vrijednih stvari iz drvarnice.
Unaprijed hvala na odgovoru.
(6.11.2017)

Ako ste vi sami zatvorili lođu bez dozvole, morate
omogućiti provedbu projekta.
Isto to se odnosi i na drvarnice. Uvjeti pod kojim se sufinancira energetske obnova traže strogo poštivanje pravila. Prema tome, nemojte predstavnika dovoditi u situaciju da teko reagira.

Leon Strunjak pita: Živim u zgradi koja ima 4 ulaza. Broj 1,3,5 i 7. Do nedavno sma zivio na broj 1 sad sam na broj 5. Broj 5 jedini nema prilaz za invalide. Imam blizance od 3mj. Kolica su teska 25kg plus bebe. Zena ne moze samostalno izaci na nas ulaz van. Takodjer imam stan na broju 1 koji ima prilaz za invalide. Imam velikih problema s predstavnicima stanara koji mi brane da prolazim izmedju ulaza hodniko i izlazim na isto svoj ulaz broj 1. Izmedju ulaza su vrata koja su zakljucana. Koja su moja prava? (6.11.2017)

Nema pisanih pravila. Za takva pitanja i nisu potrebna pisan pravila. Logično je da svaki suvlasnik koristi sve mogućnosti kretanja u zgradama na neškodljiv način za ostale. Ne bi smjela postojati zapreka da se otključaju sporna vrata.

Damir Krajačić pita: Nedavno smo imali prokišnjavanje terase zgrade, zbog čega je namočen i oštećen strop, te nabreknuo štok vanjskog prozora u jednoj sobi mojeg stana.
Na upit da mi se popravi nastala šteta, upravitelj odgovara ovako: "Može, ali samo ako na to svojim potpisom pristane 51% suvlasničkog udjela. Ne mogu vjerovati da za štetu koju trpim a nastala je kvarom na zajedničkim dijelovima, ne mogu ostvariti pravo na sanaciju. Molim vas da mi odgovorite da li je to tako zakonom regulirano, te što mi je činiti. (6.11.2017)

Imate pravo. Upravitelj je dužan upoznati ostale suvlasnike sa obvezo i pokrenuti postupak za rješavanje problema.

 NAJČITANIJE

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Preko deset godina, ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanje zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danim sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

Stan prodan na dradžbi zbog neplaćanja pričuve

Pravda je spora ali dostižna. Ipak se može stati na kraj onima koji ne plaćaju pričuvu i svoje stanove koriste na neprimjeren način za ostale suvlasnike.

Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Preko deset godina, ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanje zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danim sve više. Zgrade su u sve lošijem stan
Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se