Ines pita: Poštovani,
U 8/2018 smo kupili stan i redovno placamo racune za pricuvu.
Sad se ispostavilo da bivsi vlasnik ima duga.
Gđa iz Tehnostana kaze, obzirom se nismo odmah prijavili kao novi vlasnici, da smo duzni platiti dug starog vlasnika.
Je li moguce da nas netko moze teretiti za dug nastao prije negoli smo postali korisnici i vlasnici objekta?
Zahvaljujem na odgovoru.
Srdacan pozdrav. (7.3.2019)

Ne , ako tu obvezu niste preuzeli ugovorom od prethodnog vlasnika.

Anka pita:
POŠTOVANI,

Kome se obratiti kada zbog neprekidne buke iz stana iznad, od 6- 23 sata , ne može se normalno živjeti, a stanar je arogantan i pre pametan pa se s njime ne može razgovarati. Ja u privatnom stanu želim normalno živjeti, a zbog njega to ne mogu-imam i zdravstv. problema.

Zahvaljujem (7.3.2019)

Odgovoreno više puta. Potražite odgovor.

jasna pita: Dali imam prava utjecati na odluku suvlasnika koji su od 12 stanova u kući 5 pretvorili u Apartmane te se zajedničkim prostorima, na dnevnoj bazi, koriste strane nepoznate osobe. (7.3.2019)

Jedino ako postoje okolnosti da zbog toga trpite štetne posljedice. To bi trebali dokazati u sudskom postupku.

jasna pita: U više navrata prijavila sam nepravilnosti u postupcima suvlasnika i upravitelja zgrade.
U zgradi sam 60g kao stanar i suvlasnik.
nemam nikakovu zaštitu prava niti dobivam suvisle odgovore niti se išta poduzima od strane GSKG upravitelja zgrade.
Angažirala sam i advokata i kad stvar dođe do definitivnog riješenja šalju predmet na postupanje Suda u drugi grad. trebam savjet kako postupati i zaštititi svoje pravo na mirni posjed.
(7.3.2019)

Ne postoji drugi način osim postupka koji ste pokrenuli. Nažalost, sustav nije adekvatan potrebama građana.

Meri pita: Poštovani,radi se o sanaciji zajedn.djela zgrade,da li upravitelj ima pravo odabrati izvođača,uplatiti avans bez znanja suvlasnika.Posto nemamo predstavnika,tražim ponudu na uvid ali mi ne žele dati.Zbog radova treba ući u stanove stanara,da li su dužni pustiti u stan ukoliko ne znaju o kojem se izvođaču radi,moraju li znaci,dozvoliti radove u stanu samo na riječ upravitelja?I na koju naknadu štete imaju zbog radova u stanu,da li imaju pravo istu tražiti pismeno unaprijed te tko vrši izračun ? (6.3.2019)

Ako nemate predstavnika, upravitelj je dužan poduzimati redovite mjere održavanja zgrade. Ako je to potrebno, dužni ste omogućiti ulazak osoba u stan radi održavanja zajedničkih dijelova i infrastrukture.
Zaštitu prava možete ostvariti sudskim putem ako su odluke takvog upravitelja štetne za suvlasnike.

Katarina pita: Poštovani,
molit ću informaciju u kolikom je postotku potrebna suglasnost stanara za izgradnju fasade na zgradi koja nije povezana sa zemljištem niti etažirana. Radi se o investiciji od cca 2 milijuna kuna koja se ostvaruje kreditom zgrade i planira plaćati putem pričuve. Hvala! (6.3.2019)

Ako se radi o energetskoj obnovi po programu MGIPU, potrebna je suglasnost natpolovične većine po udjelu u vlasništvu.

karin pita: Poštovani,
Molim vas savjet.
Imamo susjeda koji ne živi u stanu, samo povremeno dolazi. Na vratima nema imena te ne znamo tko je vlasnik stana (stambena zgrada nije etažirana).
Uz ljubaznu molbu da baci smeće iz stana koje vrlo često smrdi i izvor je zaraze do današnjeg dana nije očistio.
Policija je nemoćna. Uvijek dođu do vrata, eventualno uspiju upozoriti susjeda ako nalete na njega (zbog toga dolazi uglavnom u večernjim satima), ali ništa više od toga.
To traje već godinama.
Lp, Karin (5.3.2019)

Nažalost, morate pokrenuti sudski postupak. Potražite odvjetnika koji će na zakonit način doći do podataka o vlasniku i u vaše ime pokrenuti postupak.

Anđelina pita: Poštovani,
Zanima me da li pričuva zgrade ili osiguranje zgrade pokriva sanaciju neispravne odvodne cijevi od klime? Naime, cijev od klime se očito zaštopala a prilikom ugradnje klime, navedena cijev je stavljena u zid sa vanjske strane zgrade, tako da je jedina opcija rušenje zida zgrade da se dođe do te cijevi.. (4.3.2019)

To je problem vlasnika klime.

Ivo pita: Poštovani,

Molim Vas da mi odgovorite da li zgrada koji se sastoji od tri zasebna ulaza mora imati jednog upravitelja za sve ulaze da apilicirala za fondove europske unije za obnovu fasade? Ako da, molim Vas da mi odgovorite i kojim zakonom je tako određeno? (4.3.2019)

Zbog nedorečenosti ZOV-a, česta je pojava da u jednoj zgradi ima više upravitelja (po ulazima). U takvom slučajevima upravitelji u zajedno pripremaju projekt za cijelu zgradu.

Tihomir pita: Poštovani,
rasvjeta u mom garažnom parkirnom mjestu se pali putem senzora te svakim prolaskom vozila ili osobe ista se nepotrebno pali te se tako značajno skraćuje vijek trajanja neonskih lampi.
Predstavnik stanara je izjavio da je garaža privatno vlasništvo te da se zamjena rasvjete ne financira iz pričuve bez obzira što nemam utjecaj na njeno korištenje.
Da li postoji zakonski akt na osnovu kojeg mogu tražiti zamjenu rasvjete iz pričuve ili izdvajanje rasvjete u garaži sa senzora? (4.3.2019)

Ako je rasvjeta vezana za potrošačko mjesto vlasnika, osobno snosi troškove održavanja.

Ivana pita: Zanima me kome se obratiti naime kraj nase zgrade u dvoristu obiteljske kuce na cca 3m udaljenosti od nasih prozora je pusnica koju gospodin pali i kad treba i netreba,ne mozemi ves objesit i susit,prozore otvorit ,sve smrdi..Molim Vas savjet kome se obratiti? Hvala (4.3.2019)

Gradskom komunalnom redarstvu i sanitarnoj inspekciji.

Željko pita: Poštovanje.
Već 10 godina mi curi voda sa stropa iz strujne kutije. Propada i vertikala oborinskih voda od krova (4. kat) do prvog kata što bi mogao biti uzrok curenja. Sve sam puno puta prijavljivao a predstavnik stanara ništa ne poduzima ali ni UNIK - upravitelj zgrade.
Što mogu poduzeti ili je vrijeme za tužbu ? (3.3.2019)

Ako vlaga dolazi iz zajedničkih dijelova, rješava se sredstvima pričuve. Za ne izvršavanje obveza, možete podnijetu tužbu redovnom sudu protiv osoba koje ste naveli .

Suzana pita: Dali imam pravo na krecenje, od novca iz pricuve, ako sam u najmu prostora od cca 20 kvadrata,u jednoj zgradi,ili moram sama snositi taj trosak,hvala? (3.3.2019)

Snosite sami trošak.

Gordana pita: Poštovani,
Vlasnici smo stana u visestambenoj zgradi. Imamo problem s prokisnjavanjem krova koji traje 5 godina. 20 puta smo u tih 5 godina prijavili i urudzbila zahtjev za popravkom. Krov i dalje curi. Sto nam je ciniti?
Unsprijed hvala! (3.3.2019)

Tužba protiv odgovornih osoba. Vidite sa odvjetnikom.

Željko pita: Nije za mene.nego za jednu situaciju u Splitu.Osoba tvrdi da zbog trošnosti zgrada nijedan upravitelj nije htio uzeti.Šta onda ? (3.3.2019)

Grad bi trebao odrediti prinudnog upravitelja.

DANICA pita: Pštovani

kupila sam stan na zadnjem katu zgrade od 4 kata. Stanu pripada lođa koja je zatvorena i ostakljena kao u projektu. Na krovu lođe nalazi se prozor za koji ostali stanari kažu da je izlaz za nuždu i da mora ostati dostupan te da ključ od vrata moram dati predstavniku stanara. Taj prozor nije u nacrtu zgrade. Da li mogu dio lođe prenamjeniti u stambeni prostor te koje dozvole su mi za to potrebne? I da li taj prozor mogu zatvoriti? Hvala (2.3.2019)

Za prenamjenu lođe, ne morate tražiti suglasnost suvlasnika. Pitanje izlaza za nuždu je ozbiljno, pa prema tome dobro provjerite dali je je to greška u projektu.

Nenad pita: Postovani, zanima me da li za izdavanje uporabne dozvole u zgradi sa 9 stanova treba suglasnost svih stanar ili samo većina.
Hvala na odgovoru! (1.3.2019)

To provjerite u gradskom odjelu za urbanizam.

Nikolina pita: Postovani, susjedi iznad je poplivao stan od prsnuca ventila za toplu vodu. Imam salon ispod i cijeli strop i zidovi su mi se unistili od vode pa me zanima dal to iz pricuve se moze naplatit? Hvala (27.2.2019)

To bi trebala pokriti polica osiguranja. Ako police nema, šteta se pokriva iz sredstava pričuve.

Melita pita: Poštovani,

Molim Vas odgovor na slijedeće pitanje:
Zgrada u kojoj živim stara je cca 100 godina. Do sada smo svi svoje stanove uređivali iz vlastitih sredstava. Pričuva se nije nikada koristila da bi se pokrili troškovi zamijene podova, greda i slično.
Jedan stan u zgradi je u derutnom i jako zapuštenom stanju, a vlasnica se nakon 15-20 godina izbivanja iz Hrvatske vratila i traži da joj se iz pričuve saniraju podovi u stanu obzirom da su truli. Njezini izvođači radova prilikom adaptacije stana probili su pod u kupaonici te napravili štetu i u stanu ispod ( na stropu je ogromna rupa ). Također, traži da se sanira i ovo iz pričuve.
Stan je neodržavan dugi niz godina niti je itko imao pristupa stanu. Vlasnica se poziva na međukatnu konstrukciju koja je zajednički dio zgrade i traži da se sanacija plati iz pričuve. Ujedno, spominje i da joj je iz stana iznad curilo po zidovima i podovima iz kojeg su razloga i podovi strulili. Stan iznad je prije par godina uređen. Nitko nije mogao niti znati kakvo je stanje u stanu i da li išta curi kada nitko nije imao pristupa stanu.
Napominjem, da nitko od nas stanara nije suglasan da se isto plati iz pričuve niti je itko od nas koristio pričuvu prilikom adaptacije, a svi smo zatekli trule daske, grede i ostalo.
Da li smo dužni dati pristanak i kakva su njena prava?
Zahvaljujemo na odgovoru,
Stanari

(25.2.2019)

Međukatna konstrukcija je zajednička. Međutim sama podna površina (daske ili parketi su obveza vlasnika jer se korištenje ili na drugi način dovode u stanje gdje je potrebno obnova ili redovito održavanje. Ako se zbog neodržavanja podnih površina jave štetne posljedice na međukatnoj konstrukciji, i to je obveza vlasnika stana.

Ako ako je međukatna konstrukcija dotrajala zbog starosti, to je onda obveza suvlasničke zajednice.

Milka pita: Postovani
Zamijenili smo 30 god.stari pokvareni plinski bojler,sa novim iste snage i proizvođaca koji je spojen na dimljak od opeke.Dimljacar odbija izdati atest jer kaze da se plinski boj.od 20 kw ne smiju spajati na takav dimljak,te da moramo sanirati dimljak i spojiti kondenzacijski bojler.Sto nam savjetujete?
Sto je obaveza dimljacara?Lp (23.2.2019)

Poslušajte savjet dimnjačara.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se