Josip pita: Poštovani,

U zgradi sa 4 ulaza i nekih 15-20 stanova samo četiri stana koriste lift, pošto je na njihovom ulazu, ali svi plaćamo jednaku pričuvu. Da li je moguće da se tim stanarima povisi pričuva, a ostalima smanji za taj proporcionalni dio pošto zasigurno veliki dio pričuve odlazi na lift. (18.10.2018)

Lift su dužni održavati samo suvlasnici na ulazu gdje je ugrađen. Tražite umanjenje pričuve za troškove koji odlaze na održavanje dizala. To vam omogućava Zakon.

Sonja pita: Postovani,
mozete li mi reci kome da se obratim u vezi predstavnice stanara koja terorizira i maltertira stanare te radi svojstveno u svoju korist. Izabrala ju nekolicina stanara koja se jednom djelom sad kaje ali zapravo nitko ne zeli istupit i javno krenut potpisivat peticiju jer ih je strah da doticna nebi utjecala suptilnim ucjenama na njih. Veoma je drska i ne obavlja duznosti ,te krade novac od pricuve na sve moguce lihvarske nacine.


Sonja Sabol ,Univ.Bacc.Theol
Vl.Zvjezdice (18.10.2018)

Nema drugog načina nego da je smijenite. Ako trpite štetne posljedice zbog njenog ponašanja, ostaje vam sudska zaštita (tužba).

Izudin pita: Poštovani trenutno živim u zgradi sa 4-stana jedan od stanova je državni u kojem ja boravim u sklopu tog stana je zajednička prostorija koja se u svrhu stana koristi već dugi niz godina predstavnik stanara mi je dozvolio korištenje tog djela prostora potpisali i ovjeriti smo dokument kod javnog bilježnika nakon dva tjedna želi da ispraznom tu prostoriju i da je ne koristim što mi je ciniti hvala (18.10.2018)

Ako je predstavnik sam potpisao bez suglasnosti ostalih, nemate pravo samostalnog korištenja. I stali suvlasnici polažu pravio na korištenje istog. Ako zbog toga trpite štetne posljedice, možete pokrenuti sudski postupak protiv predstavnika za naknadu štet.

Dora pita: Poštovani,

novi sam stanar u zgradi i krećem s renovacijom. Između ostalog trebam napraviti atest. Ovlašteni dimnjačar će prvo doći pregledati stanje dimnjaka kako bi ustanovili da li je potrebno čišćenje istog ili ne. Cijena samo pregleda dimnjaka iznosi 625kn, a obzirom da se radi o pregledu dimnjaka koji prolazi kroz sve stanove, interesira me da li je to nešto što se plaća iz pričuve ili ja sama za to moram snositi trošak? (18.10.2018)

To bi se trebalo platiti sredstvima pričuve ako ga koriste i ostali suvlasnici

ana pita: Poštovani,
Da li nam je potrebna suglasnost svih stanara ili većine za postavku ograde oko zgrade od 9 stanova, cca.11 tis. kn, koja je postala nužnost?
Hvala i lp, (17.10.2018)

Po sadašnjim propisima ,da.

Ivana pita: Poštovani, može li me jedna od vlasnica zgrade pravno tužiti jer ne želim o svom osobnom trošku maknuti zid iz dvorišta zgrade (koji je uz moj parking) kako bih se autom pomaknula i njoj ostavila veći prostor za ulaz u njenu garažu? Može li od mene pravnim putem zahtjevati da diram u zidove i nacrte dvorišta koje je u vlasništu ostalih 8 vlasnika stanova u zgradi? (17.10.2018)

Ilegalno izvedeno stanje se ne može mijenjati osim uz suglasnost svih suvlasnika i po propisanim urbanističkim uvjetima.

Nikica pita: 1. Da li je zakonska obaveza plaćati pričuvu za zgradu koja nije legalizirana?
2. Pet suvlasnika od ukupno dvanaest platilo je cjelokupan iznos kazne za legalizaciju zgrade. Da li sudskim putem (tužbom) možemo tražiti povrat novaca uz zatezne kamate od suvlasnika koji nisu željeli legalizirati zgradu i kolika je vjerojatnost da dobijemo taj sudski postupak (da li već postoji sudska praksa tog tipa)? (17.10.2018)

-Zakonodavac ne spominje legalne ili nelegalne zgrade. Spominje se više-stambena zgrada i to je sve. Detaljnije se morate informirati u odjelu za urbanizam nadležnom za mjesto gdje je izgrađena zgrada.
-Pitanje nije uobičajeno i najbolje je da se posavjetujte sa odvjetnikom.

Luka pita: Poštovani,

U zgradi sa 20 stanova, jedan vlasnik stana ima individualni vodomjer dok preostali stanari plaćaju prema broju stanara. Glavni vodomjer je samo jedan, te vlasnik sa svojim individualnim brojilom plaća isključivo potrošnju iskazanu na brojilu sa čime se ja ne slažem budući je njihov iznos računa oko 350% manji negoli iznos za stan koji obračunavao prema broju ukućana. Pitanje je, mora li odluka o raspodjeli troškova biti jednoglasna ili većinska? (16.10.2018)

Ako je ispravan njegov vodomjer logično je da ne mora plaćati ono što nije potrošio. Ako se kod vas se pojavljuje velika razlika, radi se o nepravilnoj raspodjeli ili kvaru na instalacijama. Potrudite se da se to ustanovi.

Marko pita: Poštovani, zainteresiran sam za kupnju stana u Zagrebu. Gdje bih mogao naći nacrt stana i zajedničkog djela zgrade svih stanara (parking i slično)?

Hvala unaprijed (16.10.2018)

U gradskom odjelu za urbanizam.

Miso pita: Da li se moze predstavnika zgrade placate iz pricuve ako se svi stanari sloze ? (16.10.2018)

Da. To je praksa i kod drugih.

Ana pita: Zanima me da li sadasnji predstavnik stanara moze iznositi primanja prethodnog, kakva je tu primjena zakona o zastiti podataka? (16.10.2018)

Podatci o suvlasnicima mogu se koristiti isključivo unutar suvlasničke zajednice i to samo pop pitanjima prava i obveza suvlasnika o vezanih za zajedničke dijelove zgrade (upravljanje i održavanje). Podatci ne smiju biti dostupni široj javnosti.

drago pita: kako živim u novoj zgradi APN susjed mi je iz obijesti u alkohoziranom stanju potrgao poštanska vratašca zbog toga što sam mu prigovorio na neurednost njegovog blakona .Predstavnik zbora stanara mi je rekao da ja o svom trošku moram sanirati devastirani ormarić pa me zanima što mi je za ćiniti (16.10.2018)

Tužba sudu.

Mario pita: Poštovani,

živim u zgradi od 24 stanova, nedavno sam prilikom renovacije ugradio vodomjer u svom stanu (obrtnik vodoinstalater, nije vodoopskrba), radi evidencije potrošnje vode. Zanima me može li mi se omogućiti plaćanje potrošnje vode na temelju tog vodomjera, kako živim sam u stanu i zapravo zbog posla rijetko boravim tamo (kasne popodnevne, noćne sate) pa je očigledan nesrazmjer između količine vode koju sam potrošio i koju plaćam prema raspodjeli čitave zgrade?

Zahvaljujem na odgovoru. (15.10.2018)

Da.

Val pita: Poštovani, suvlasnica sam stana u zgradi sa 8 stanova. Većinski vlasnik (površinski) 4 stana namjerno ne plaća pričuvu u svrhu smanjenja vrijednosti same zgrade jer se zgrada nalazi na atraktivnoj lokaciji. Povrh svega nemamo predstavnika već prinudnog upravitelja. Zgrada sustavno propada a u pričuvi nemamo novaca ni za hitne intervencije. GSKG uporno utužuje ali ne ovršuje dug. Što nam je činiti? Bespomoćni smo. (15.10.2018)

Ako je upravitelj pokrenuo sudski postupak prisilne naplate, možete očekivati pozitivno rješenje.

Milena pita: U zgradi od 27 stanova (kuća u nizu sa 5 ulaza) neki stanari pokrenuli su još 2013. zahtjev za legalizacijom nekih preinaka. Sada to privodimo kraju. Još nedostaje etažiranje (cijele zgrade rečeno nam je) i međuvl.ugovor. Pitanje: može li se napraviti etažiranje po ulazu ili po vertikali (3 stana). Da li je etažiranje neophodno?
Hvala. Milena Čabrijan (15.10.2018)

Možete. Etažirati se mogu i pojedini dijelovi građevine.

Rocco pita: Predstavnik stanara velike zgrade 70 stanova, ne radi apsolutno ništa od svojih dužnosti.
Zadnjih par mjeseci bez pristanka većine vlasnika novce sa uplate od bivseg upravitelja prebacio na svoj racun. Na uplatnicama je navedena adresa zgrade +szp. Kako stati nab kraj samovolji pojedinca a nemamo dovoljno potpisa radi inertnosti susjeda jer je stanje takvo godinama (15.10.2018)

Gdje zajednica ne funkcionira i ne može se rješavati problem redovnim putem u ime i za račun suvlasničke zajednice, suvlasnik pojedinac može svoje pravo ostvariti sudskim pute,. Kod vas je zaista neuobičajena situacija i vjerovatno vam neće preostati drugo riješenje.

Ivana pita: S obzirom da je 25.05.2018. stupio na snagu zakon o zaštiti osobnih podataka (GDPR) je li dozvoljeno i imaju li suvlasnici na to pravo, da se o dužnicima pričuve izvješćuju mailom koji je i inače glavna komunikacija unutar suvlasničke zajednice ? (14.10.2018)

Unutar suvlasničke zajednice se smiju koristiti osobni podatci po svim pitanjima vezanim za upravljanje i održavanje zgrade. Ne smiju se iznositi u javnost.

Željka pita: Predstavnik ne otvara vrata izbjegava kontakt, Bez moje suglasnosti kao stanara je postavljena rampa na parking za koju ja nisam dobila karticu! postavljene su kamere po zgradi također bez da sam dobila upitnik o tome da li se i ja slazem sa time, a u razgovoru sa susjedom sam saznala da ni ona nije dobila obavijest o tome, sto mi je ciniti s obzirom da se do njega ne moze doci a nikako se ne slazem s time i smatram da su mi prekrsena prava, s obzirom da i ja placam sve to! (13.10.2018)

Ostaje vam pravo na sudsku zaštitu.

Davor pita: Poštovani/a,

Zanima me gdje mogu prijaviti Upravitelja zgrade jer krši čl. 379. st. 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima jer nam ne dostavlja financijsko izvješće svake godine?
Slao sam im e-mail i tražio ih više puta ali me ignoriraju.
U ovih 9, 10 godina od kada plaćamo pričuvu samo smo prve godine dobili financijsko izvješće, ostale godine ništa. (12.10.2018)

Ako postoji sumnja da upravitelj ne upravlja zgradom u duhu dobrog gospodara. Ako su vidljive štetne posljedice, pojedinac suvlasnik može svoje pravo ostvariti sudskim putem . U vašoj situaciji bi bilo najbolje da suvlasnici odlukom natpolovične većine po udjelu u vlasništvu donesu odluku o promjeni upravitelja.

Julijana pita: Postovani,
Molim zasto ne odgovarate na moje pitanje koje sam postavila vec dva puta na stranicama i mailom. Imate selekciju pitanja? Uredno je i pristojno postavljeno i molim odgovor na njega. Unaprijed zahvaljujem (11.10.2018)

Pitanje koje treba postaviti resornom ministarstvu jer nisu stvoreni preduvjeti za otklanjanje azbesta. Nažalost još će proći dosta vremena da se to riješi. To nije samo problem u RH. Pogledajte samo preko granice u susjednoj republici Sloveniji. Mnoge zgrade imaju i danas azbestne krovove iako su u EU ušli prije RH.

 NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se