Milena pita: U zgradi od 27 stanova (kuća u nizu sa 5 ulaza) neki stanari pokrenuli su još 2013. zahtjev za legalizacijom nekih preinaka. Sada to privodimo kraju. Još nedostaje etažiranje (cijele zgrade rečeno nam je) i međuvl.ugovor. Pitanje: može li se napraviti etažiranje po ulazu ili po vertikali (3 stana). Da li je etažiranje neophodno?
Hvala. Milena Čabrijan (15.10.2018)

Možete. Etažirati se mogu i pojedini dijelovi građevine.

Rocco pita: Predstavnik stanara velike zgrade 70 stanova, ne radi apsolutno ništa od svojih dužnosti.
Zadnjih par mjeseci bez pristanka većine vlasnika novce sa uplate od bivseg upravitelja prebacio na svoj racun. Na uplatnicama je navedena adresa zgrade +szp. Kako stati nab kraj samovolji pojedinca a nemamo dovoljno potpisa radi inertnosti susjeda jer je stanje takvo godinama (15.10.2018)

Gdje zajednica ne funkcionira i ne može se rješavati problem redovnim putem u ime i za račun suvlasničke zajednice, suvlasnik pojedinac može svoje pravo ostvariti sudskim pute,. Kod vas je zaista neuobičajena situacija i vjerovatno vam neće preostati drugo riješenje.

Ivana pita: S obzirom da je 25.05.2018. stupio na snagu zakon o zaštiti osobnih podataka (GDPR) je li dozvoljeno i imaju li suvlasnici na to pravo, da se o dužnicima pričuve izvješćuju mailom koji je i inače glavna komunikacija unutar suvlasničke zajednice ? (14.10.2018)

Unutar suvlasničke zajednice se smiju koristiti osobni podatci po svim pitanjima vezanim za upravljanje i održavanje zgrade. Ne smiju se iznositi u javnost.

Željka pita: Predstavnik ne otvara vrata izbjegava kontakt, Bez moje suglasnosti kao stanara je postavljena rampa na parking za koju ja nisam dobila karticu! postavljene su kamere po zgradi također bez da sam dobila upitnik o tome da li se i ja slazem sa time, a u razgovoru sa susjedom sam saznala da ni ona nije dobila obavijest o tome, sto mi je ciniti s obzirom da se do njega ne moze doci a nikako se ne slazem s time i smatram da su mi prekrsena prava, s obzirom da i ja placam sve to! (13.10.2018)

Ostaje vam pravo na sudsku zaštitu.

Davor pita: Poštovani/a,

Zanima me gdje mogu prijaviti Upravitelja zgrade jer krši čl. 379. st. 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima jer nam ne dostavlja financijsko izvješće svake godine?
Slao sam im e-mail i tražio ih više puta ali me ignoriraju.
U ovih 9, 10 godina od kada plaćamo pričuvu samo smo prve godine dobili financijsko izvješće, ostale godine ništa. (12.10.2018)

Ako postoji sumnja da upravitelj ne upravlja zgradom u duhu dobrog gospodara. Ako su vidljive štetne posljedice, pojedinac suvlasnik može svoje pravo ostvariti sudskim putem . U vašoj situaciji bi bilo najbolje da suvlasnici odlukom natpolovične većine po udjelu u vlasništvu donesu odluku o promjeni upravitelja.

Julijana pita: Postovani,
Molim zasto ne odgovarate na moje pitanje koje sam postavila vec dva puta na stranicama i mailom. Imate selekciju pitanja? Uredno je i pristojno postavljeno i molim odgovor na njega. Unaprijed zahvaljujem (11.10.2018)

Pitanje koje treba postaviti resornom ministarstvu jer nisu stvoreni preduvjeti za otklanjanje azbesta. Nažalost još će proći dosta vremena da se to riješi. To nije samo problem u RH. Pogledajte samo preko granice u susjednoj republici Sloveniji. Mnoge zgrade imaju i danas azbestne krovove iako su u EU ušli prije RH.

LIDIJA pita: Dali se nešto promjenilo u vezi objavljivanja dužnika za pričuvu obzirom na novi zakon o zaštiti podataka. Dali se podatci mogu iznijeti na zatvorenim sastancima ili kroz godišnje izvješće (bilanca) koje mora dobiti svaki suvlasnik ? Suvlasnici to traže, a upravitelj odbija s obrazloženjem da je to protuzakonito.
(11.10.2018)

Imate odgovor "učestala pitanja"

Melita pita: Da li mala zgrada sa 4 stana od 60-tak m2 baš mora imati upravitelja? Naime, dobili smo obavijest o prinudnom upravitelju, a mi stanari ne želimo imati upravitelja. (11.10.2018)

To je zakonska obaveza.

Petra pita: Zanima me što sve spada pod zajednicku pričuvu? Je li u taj trošak uključena i čistačica zgrade koju još dodatno placamo 50 kn mjesečno?! Ako da, zašto nam predstavnik stanara taj trošak dodatno uzima... Dok susjedne zgrade to uredno imaju uključeno u pričuvu. Radi se o zgradi u Sloboštini u koju se nije nista ulozilo niti se odrzava. Zgrada nije okrečena vec 30 g., ulaz smrdi, sve je staro ...i koji je smisao te pričuve onda? Zasto se s tim novcima zgrada ne odrzava, pitam se. (10.10.2018)

Pročitajte "urebu o održavanju zgrada"

Renata pita: U zgradi uma 4 dimnjaka, kotiste se samo 2,samo 2 obitelji kotiste grijanje na drva.Oni žele da cišćenje dimnjaka bude iz pričuve, a ptetstavnik stanara ptedlaže da si oni sami snose troškove održavanje dimnjaka a ne iz pričuve.Kako se može to regulirati i dali se može dimnjak koji ga koristi samo 1 stan, sami snositi troškove za nesto sto je zajedničko vlasništvo zgrade?
Hvala, (9.10.2018)

Nisu dovoljno jasni propisi. Uglavnom jednom dugogodišnje dimnjačar pregleda ispravnost dimnjaka, i za sada se to plaća sredstvima pričuve. Međutim , čišćenje dimnjaka u pravilu plaćaju samo korisnici.

Suzana pita: Poštovani, molila bih za odgovor kako se plaća čišćenje zgrade-stubišta u slučaju kada u zgradi preko cijele godine živi 6 stanara, a ostalim mjesecima stanari dolaze povremeno, hvala (9.10.2018)

Nema propisa. To pitanje suvlasnici rješavaju sporazumno između sebe.

Maksida pita: Mi imamo 20 stanova u zgradi i 20 zasebnih vodomjera u stanovima i jedan zajednicki vodomjer za prijavu potrosnje vode za Vodovod Pula. Da li potrosnju vode sa liste, u Kojoj ste sami upisali stanje vaseg vodomjera, smije predstavnik prepravljati kako on hoce? Napisati novu listu za Vodovod Pula i na osnovu te njegove liste, stanari dobijaju racune za utrosak vode u tom mjesecu.
Molim za informaciju kome da se zalimo? Unaprijed hvala s postovanjem Maksida Muratovic (8.10.2018)

Predstavnik ne smije mijenjati podatke o potrošnji vode. Ako se pojavi višak (prekomjerna potrošnja koja prelazi zbroj očitanja svih vodomjera), višak se može podijeliti proporcionalno broju članova kućanstva. To uglavnom vrši vodovod prilikom raspodjele troškova.

branka pita: stanujem na sjenjaku 43 godine u velikoj zgradi, ,ali imam malu kucicu u dvoristu radiceva 25 ,U dvoristu je pipa koju hoce susjed skinuti i zatvoriti ventil,Po zimi je on od kada je kupio stan u toj zgradi onesposobljuje za upotrebu jer se boji smrzavanja,sto nemam nista protiv, pipa je u upotrebi 90 godina od gradnje zgradeIMA LI ON TO PRAVO?6 (8.10.2018)

Nema pravo.

Jadranka pita: Imam stan u potkrovlju ispod limenog krova. Krov je ugrađen bez paropropusnih folija. Kondenzacijom imam vlagu u stanu.
Stan je legaliziran.
Stambeni servis se oglušio na sve moje zahtjeve. Prestala sam plačati pričuvu dok mi se to ne sanira.
Dobila sam opomenu na 800 kn. Odgovorila sam da me slobodno tuže. Očekujem da neće to učiniti a meni je važno da mi što ranije to saniraju. A i Sud je prespor. Što mogu učiniti?
(8.10.2018)

Nemojte odbijati plaćanje pričuve jer će ovrha biti izvršena bez obzira što nisu ispunjeni vaši zahtjevi.
Ako su promjene stanja vašeg stana izvršene naknadno (nakon izgradnje objekta), onaj tko je izvršio promjene ili prenamjene, dužan je sam snositi troškove.

Nenad pita: imam problem s pričuvom jer mi ne žele popravit dimljak od 2006 g.i ja im radi toga ne želim plačat pričuvu i završavamo na sudu ali pošto naše sudstvo na strani lopova po kojem članku ih ja mogu teretiti?Sin mi je 6 g. bio bolestan zahvaljujući njima i ja sam obolio prije 6 mjeseci imam rak pluća i bubrega pa vas pitam dali su oni dužni riješit dimljak jer oni nama uskračuju pravo na topli dom.Unaprijed zahvaljujem (8.10.2018)

Niste trebali odbijati plaćanje pričuve.

Vaše je pravo da sudskim putem prisilite odgovornu osobu ako to samovoljno odbija (predstavnik ili upravitelj koji zna da je zakonska obveza održavanje dimnjaka). Ako je to volja svih suvlasnika, onda morate u tužbi navesti i njih.

Čl.46 st.1. (Zaštita) Zakona o vlasništvu i drugim stavrnim pravima.

Ivana pita: Poštovani,
molim Vas ponovite odgovor na pitanje postavljeno 3.9.o.g. pošto su sva pitanja i odgovori nakon 20.6.o.g. izbrisana:
Predstavnik sam stanara i do 25.05.2018. smo na temelju potpisanog međuvlasničkog ugovora na oglasnoj ploči izvještavali i o dužnicima pričuve.
S obzirom da je 25.05.2018. stupio na snagu zakon o zaštiti osobnih podataka (GDPR) da li će se ubuduće opet moći izvještavati i ako da na koji način.
Zahvaljujem na odgovoru
(1.10.2018)

Imali smo tehničkih problema.
Odgovor imate u rubrici "Učestala pitanja"

marko pita: Poštovani,
vlaasnik sam stana u zgradi sa dva ulaza sa po 12 stanova svaki.
Većina iz obaju ulaza je, dakle 14 stanova od 24, je za postavljanje fasade radi energetske učinkovitosti iste.
Ostatak stanara pravda se da to nije nužni zahvat iako komadi stare oljuštene boje i neki dijelovi fasade padaju na parking i ulicu.
Da li je potreban pristanak svih stanara s obzirom na većinu?
Što spada u nužni zahvat na zgradi i tko je nadležan za utvrđivanje da li je potreban?

Hvala i LP!
(19.9.2018)

Dovoljna je natpolovična većina po udjelu u vlasništvu.

Franjo pita: Kako prisiliti upravitelja s već dobivenom odlukom večine suvlasnika, da povede postupak protiv suvlasnika,koji ne ispunjavaju svoje suvlasničke obveze prema zajedničkim dijelovima zgrade,na pr. pustiti u stan dimnjačara radi ispitivanja prohodnosti dimnjaka?
Koji se odvjetnici u Zagrebu iskreno i dobro snalaze u suvlasničkoj problematici? (20.6.2018)

Donesite odluku kojom se obvezuje upravitelj za poduzimanje takve vrste poslova.
Upravitelj bi trebao zatražiti sudski nalog, ako ne ide na normalnim putem.
Nemamo popis odvjetnika jer bi se to kosilo sa zakonom kad je u pitanju udruga.

Sanja pita: Poštovani,

u maloj zgradi od 9 stanova nitko ne želi biti predstavnik suvlasnika. Svi se slažu da predstavnik suvlasnika bude susjed iz susjedne zgrade koji tu funkciju obavlja za još par susjednih zgrada u kojima ne živi niti ima vlasništvo. Upravitelj odbija potpisati međuvlasnički ugovor sa osobom koja nije suvlasnik u zgradi za koju bi trebao biti predstavnik suvlasnika. Na koji način riješiti pitanje predstavnika suvlasnika ako nitko od suvlasnika ne želi preuzeti tu funkciju? Hvala. (20.6.2018)

Trenutno nema zakonskog rješenja. Upravitelj postupa ispravno . Dužan je izvršavati samo obveze redovitog održavanja zgrade.

Ina pita: Poštovani!
U zgradi u kojoj živimo, filmska ekipa snima film (u privatnom stanu koji su unjamili). U zgradi je osvanila obavijest da će se neke scene snimati u liftu te da se mole stanari da u određenom periodu ne koriste lift. S obzirom da zgrada ima 18 katova nekoristenje lifta nas ometa a nitko nas nije pitao privolu kao suvlasnike. Da li oni mogu tako nešto napraviti, bez privole ostalih stanara?Ako su platili najam stana nisu platili uzurpiranje lifa na štetu svih nas.Hvala na odgovoru (20.6.2018)

Svi suvlasnici koriste zajedničke dijelove i opremu na neškodljiv način za ostale.
Morate procijeniti štetnost takvog ponašanja i ako ona opstoji, imate pravo na sudsku zaštitu.

 NAJČITANIJE

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Odgovornost suvlasnika u krizi vezanoj za potres i Korona virus

Odgovornost suvlasnika u krizi vezanoj za potres i Korona virus

Korona virus i potres su otvaranje crne vizije na koju smo upozoravali godinama. Suvlasnici nisu dovoljno shvatili obveze a društvena zajednica nije zauzela pravi stav u smislu zaštite javnog intere
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se