Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

15.3.2013


          Kriza u graditeljstvu je usmjerila mnoge  da na zgradamo osiguraju svoju egzistenciju.  Među dobronamjernima, ima i onih koji znaju da se iz pričuve može uvjek izvući neka kuna  bez posebnog truda. 
         
           Zbog toga je dobro da pročitate

UVODNE RIJEČI UREDNIKA KNJIGE


Preko pedeset slučajeva u jednoj stambenoj zgradi koji su završili pred nadležnim su­dom za neplaćanje prekomjerne potrošnje vode. Normalna mjesečna potrošnja se kre­tala između 370 i 400 m2 vode, a godinama je svaki mjesec stizao račun za potrošnju od 800 do 1300 m2 . Suvlasnici su na kraju morali sve platiti s dodatnim sudskim troškovima. Usta­novilo se da je bila oštećena instalacija koja je dio zajedničke infrastrukture zgrade.

Neki suvlasnici nisu plaćali pričuvu stambene zgrade jer su smatrali da tim sredstvima nije riješen njihov osobni problem. Sud je donio rješenje i morali su podmiriti sve obveze sa dodatnim troškovima koji su višestruko premašili redovne obveze.

Neki vlasnici stanova godinama trpe po­sljedice prokišnjavanja krova, jer susjedi na nižim katovima to ne osjećaju i ne žele se uključiti u rješavanje problema. Sud je donio rješenje kojim su na to prisiljeni uz daleko veće troškove.

Nekvalitetno izvedeni zahvati, nezainteresir­anost pojedinca, neracionalno raspolaganje financijskim sredstvima, štetno ponašanje pojedinaca i niz drugih problema ...

Ovo su samo neki detalji iz problematike koja je već godinama prisutna.

Cilj nam je da se što veći broj građana up­ozna sa svojim pravima i obvezama.

Sami suvlasnici nikad sami neće riješiti sve probleme, te se opravdano očekuje uključenje društvene zajednice.

Okolnosti zahtijevaju i poboljšanje zakonske regulative.

Koordinacija udruga stanara Republike Hrvatske u suradnji sa Hrvatskim  Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom  je pokrenula  inicijativu   za izmjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i donošenje Zakona o stanovanju.

„Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje“ samo ukazuje na područje života i odnosa u urbanoj sredini.

I dalje nam ostaje niz obveza za rješavanje sadašnjih postojećih problema i zahtjeva koji se postavljaju pred nas zbog ubrzanog razvoja društva, a posebno ćemo se morati posvetiti energetskoj učinkovitosti i zaštiti čovjekove okoline. Uspješna primjena novih propisa iz područja energetske učinkovitosti u zgradarstvu ne ovisi samo o stručnjacima i državnoj upravi, to ponajviše ovisi o svijesti pojedinca i zajedničkom djelovanju pojedinaca, pokretanju inicijativa i neprekid­nom zalaganju da se racionalno gospodari energentima i vodom.

Neka ovaj „Vodič“ bude koristan pods­jetnik onima koji se već prepoznaju među pokretačima inicijativa, te poticaj i puto­kaz onima koji su do sada bili promatrači ali shvaćaju nužnost vlastitog djelovanja na okolnosti u urbanoj sredini. Svima im želimo da osjete zadovoljstvo uspjesima ovakvih i budućih zajedničkih akcija, ma kako se one ponekad činile malima.


Sadržaj vodiča možđete pronaći na;

http://www.udruga-stanara.hr/upload/vodic/vodic.pdf


Ako sadržaj želite koristiti  preko drugih medija molimo da obavezno navedet izvor (portal www.udruga-stanara.hr)!

Marija Dubović
4.8.2013
Tereza
19.3.2013

NAJČITANIJE

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Preko deset godina, ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanje zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danim sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

Stan prodan na dradžbi zbog neplaćanja pričuve

Pravda je spora ali dostižna. Ipak se može stati na kraj onima koji ne plaćaju pričuvu i svoje stanove koriste na neprimjeren način za ostale suvlasnike.

Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Preko deset godina, ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanje zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danim sve više. Zgrade su u sve lošijem stan
Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se