15.3.2013

Kriza u graditeljstvu je usmjerila mnoge  da na zgradamo osiguraju svoju egzistenciju.  Među dobronamjernima, ima i onih koji znaju da se iz pričuve može uvjek izvući neka kuna  bez posebnog truda.

Zbog toga je dobro da pročitate

UVODNE RIJEČI UREDNIKA KNJIGE

Preko pedeset slučajeva u jednoj stambenoj zgradi koji su završili pred nadležnim su­dom za neplaćanje prekomjerne potrošnje vode. Normalna mjesečna potrošnja se kre­tala između 370 i 400 m2 vode, a godinama je svaki mjesec stizao račun za potrošnju od 800 do 1300 m2 . Suvlasnici su na kraju morali sve platiti s dodatnim sudskim troškovima. Usta­novilo se da je bila oštećena instalacija koja je dio zajedničke infrastrukture zgrade.

Neki suvlasnici nisu plaćali pričuvu stambene zgrade jer su smatrali da tim sredstvima nije riješen njihov osobni problem. Sud je donio rješenje i morali su podmiriti sve obveze sa dodatnim troškovima koji su višestruko premašili redovne obveze.

Neki vlasnici stanova godinama trpe po­sljedice prokišnjavanja krova, jer susjedi na nižim katovima to ne osjećaju i ne žele se uključiti u rješavanje problema. Sud je donio rješenje kojim su na to prisiljeni uz daleko veće troškove.

Nekvalitetno izvedeni zahvati, nezainteresir­anost pojedinca, neracionalno raspolaganje financijskim sredstvima, štetno ponašanje pojedinaca i niz drugih problema ...

Ovo su samo neki detalji iz problematike koja je već godinama prisutna.

Cilj nam je da se što veći broj građana up­ozna sa svojim pravima i obvezama.

Sami suvlasnici nikad sami neće riješiti sve probleme, te se opravdano očekuje uključenje društvene zajednice.

Okolnosti zahtijevaju i poboljšanje zakonske regulative.

Koordinacija udruga stanara Republike Hrvatske u suradnji sa Hrvatskim  Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom  je pokrenula  inicijativu   za izmjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i donošenje Zakona o stanovanju.

„Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje“ samo ukazuje na područje života i odnosa u urbanoj sredini.

I dalje nam ostaje niz obveza za rješavanje sadašnjih postojećih problema i zahtjeva koji se postavljaju pred nas zbog ubrzanog razvoja društva, a posebno ćemo se morati posvetiti energetskoj učinkovitosti i zaštiti čovjekove okoline. Uspješna primjena novih propisa iz područja energetske učinkovitosti u zgradarstvu ne ovisi samo o stručnjacima i državnoj upravi, to ponajviše ovisi o svijesti pojedinca i zajedničkom djelovanju pojedinaca, pokretanju inicijativa i neprekid­nom zalaganju da se racionalno gospodari energentima i vodom.

Neka ovaj „Vodič“ bude koristan pods­jetnik onima koji se već prepoznaju među pokretačima inicijativa, te poticaj i puto­kaz onima koji su do sada bili promatrači ali shvaćaju nužnost vlastitog djelovanja na okolnosti u urbanoj sredini. Svima im želimo da osjete zadovoljstvo uspjesima ovakvih i budućih zajedničkih akcija, ma kako se one ponekad činile malima.

Sadržaj vodiča možđete pronaći na;

Ako sadržaj želite koristiti  preko drugih medija molimo da obavezno navedet izvor (portal www.udruga-stanara.hr)!

Marija Dubović
4.8.2013
Tereza
19.3.2013

Predstavnik suvlasnika po ulazima

Zgrada kao jedinstvena građevina mora imati jednog predstavnika.

Novost u rubrici "Pitanja i odgovori

Zbog usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, u rubrici "pitanja i odgovori" izvršili smo određene promjene.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov