ZAVODI ZA JAVNO ZDRAVSTVO

27.4.2009

Osnovna preventivna javnozdravstvena djelatnost Zavoda, monitoring nad značajnim faktorima okoliša (hrana, voda, zrak, otpad), parametrima zdravlja i bolesti (socijalna i zdravstvena karta županije), praćenje kretanja zaraznih i kroničnih masovnih (nezaraznih) bolesti pretpostavljaju ovu ustanovu za proaktivni pristup u odnosu na ulomke djelatnosti od interesa za Udrugu stanara - suvlasnika stambenih zgrada.

Higijensko-sanitarni preduvjeti za kvalitetan život u urbanoj sredini predmet su higijensko-epidemiološke zdravstvene zaštite koju provode timovi Epidemiološkog odjela Zavoda (liječnik specijalist epidemiolog i stručni suradnici sanitarne struke).

Neka područja ovog ulomka djelatnosti Zavoda koja u svakodnevnoj praksi predstavljaju interes stanovnika naše županije i koja su prepoznata kao problematika i od strane Udruge stanara - suvlasnika stambenih zgrada jesu:

-preventivne mjere dezinsekcije, deratizacije, dezinfekcije i
sanitacije
-smanjenje rizika od zaraznih, kožnih i alergijskih bolesti te
ugriza, ujeda i neugode (dekomodiranja) uzročnici kojih su
insekti i glodavci od javno zdravstvenog značaja, a vezano uz
higijenu stanovanja i održavanja okoliša stambenih zgrada
-prevencija bjesnoće (teške virusne zarazne bolesti), a vezano
uz značajnije prisustvo životinja lutalica (psi, mačke)
nepoznatog vlasnika ili u vezi s neodgovornim ponašanjem
poznatih vlasnika
-higijenski postupci s komunalnim otpadom, glomaznim
otpadom i spremnicima za iste, s aspekta uloge i odgovornosti
stanara
-održavanje drvarnica, konoba, podruma i ostalih nusprostorija
s aspekta rizika za pojavu i razmnožavanje glodavaca ili
insekata i dr.

Na području Republike Hrvatske djeluje mreža Zavoda.

Evo kako izgleda jedan od zavoda:

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Krešimirova 52a, tel: 358-721 i 358-757

Dostupnost djelatnika higijensko-epidemiološke službe i drugih stručnjaka u zavodu (Zdravstveno-ekološki odjel, Odjel za mikrobiologiju, Odjel socijalne medicine i Odjel za izvanbolničko liječenje i prevenciju ovisnosti) u vezi s pitanjima, problemima i čimbenicima rizika za koje se građani obrate Zavodu na temu higijene stanovanja i okoliša (ili drugo iz djelokruga rada Zavoda), s aspekta uloge i obveza pojedinca u zajednici te zakonske regulative i kompetencije Zavoda podrazumijeva mogućnost dobivanja:

informacija

savjetovanja

edukacije (predavanja, brošure, letci i sl.)

intervencije na terenu

Temeljni pozitivni zakonski propisi proistječu iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti 8N.N. 60/92) i pratećih provedbenih pravilnika.

Za sve upite u vezi s predmetnom problematikom, telefonski ili osobno obratiti se možete na sljedeće adrese:

1. Ispostave Zavoda:

Ispostava Crikvenica, Kotorska bb, 241-055

Ispostava Cres, Cres, 572-218

Ispostava Mali Lošinj, Priko 69, 233-574

Ispostava Krk, Vinodolska bb, 221-955

Ispostava Opatija, Dr. V. Ekl, 718-067

Ispostava Rab, Palit bb, 725-991

Ispostava Delnice, I.G. Kovačića bb, 811-925

Kontakt osoba za Zavod:

mr.sc. Đana Pahor, dr.med. spec.epidemiologije

Voditeljica Epidemiološkog odjela

Tel/fax: 358-721, tel: 358-715

e-mail: epidemiologija@zzjzpgz.hr

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.
Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur.  novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

21.12-2018. održani su prijevremeni izbori za predstavnike u tijelima udruge. Za novog predsjednika je izabran doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. savjetnik Udruge od 2013.g., asistent na katedri građ