ZAŠTITA STAMBENIH ZGRADA SUSTAVIMA TEHNIČKE ZAŠTITE – SUSTAV VIDEONADZORA

13.2.2017

Pripremio ; Damir Mateševac  dipl. krim.

Istraživanja su pokazala da se ugradnjom sustava videonadzora u stambenim zgradama smanjuje broj provala čak za 80%. Različiti oblici vandalizama u stambenim zgradama su gotovo svakodnevno prisutni. Jednokratna investicija u sustav videonadzora, dugoročno smanjuje troškove održavanja zgrade kroz uštede npr. u sanaciji fasade i dizala oštećenih grafitima, glavnih ulaznih vrata, vanjskoga parlafonskoga sustava, poštanskih sandučića, hidrantskih ormarića i druge opreme zgrade. Kamerama visoke rezolucije moguće je identificirati počinjtelje, stoga se ugradnja sustava videonadzora u današnje vrijeme svakako preporučuje.

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima člankom 41. propisuje da je za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitoga upravljanja zgradom (veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje...) potrebna suglasnost svih suvlasnika, odnosno da su to izvanredni poslovi. Dakle, ugradnja sustava videonadzora se smatra izvanrednim poslom i bitno je da  nijedan od suvlasnika nije protiv  toga.

U članaku 3. Uredbe o održavanju zgrada navedeni su zajednički dijelovi i uređaji zgrade (pročelja zgrade, uključivo prozore i vrata, hidranti i protupožarni sustavi, zajednička stubišta i požarni prilazi, dizala, telefonske instalacije, kotlovnica...). U cilju zaštite imovine suvlasnika, zajednički dijelovi i uređaji zgrade se mogu štititi ugradnjom sustava videonadzora.

Sustave videonadzora mogu ugrađivati samo ovlaštene tvrtke i licencirane osobe (zaštitari-tehničari), a licence izdaje MUP. Vlasnik ili korisnik štićenoga objekta dužan je održavati u ispravnome stanju ugrađeni sustav tehničke zaštite kao i njegove dijelove i najmanje jednom godišnje ih servisirati.

Vlasnik ili korisnik objekta u kojemu je ugrađen videonadzor, dužan je osigurati da se na vidnom mjestu pri ulasku u štićeni objekt, kao i u unutrašnjosti prostorija, obznani posjetiteljima da se prostor nadzire sustavom tehničke zaštite – videonadzorom. Podatci o osobama/događajima prikupljeni sustavom tehničke zaštite ne smiju se koristiti izvan njihove zakonske namjene.

Preporučuje se da pristup snimci ima samo jedna osoba (predstavnik stanara suvlasnika) radi onemogućavanja zlouporabe videozapisa. Također se preporučuje istaknuti kontakt podatke ovlaštene osoba za rukovanje sustavom videonadzora te razdoblje pohranjivanja zapisa.

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.
Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur.  novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

21.12-2018. održani su prijevremeni izbori za predstavnike u tijelima udruge. Za novog predsjednika je izabran doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. savjetnik Udruge od 2013.g., asistent na katedri građ