Zakonit način biranja predstavnika

27.1.2014

Budući da smo u dosadašnjim savjetima pojasnili proceduru promjene predstavnika suvlasnika, ovo je osvrt na probleme koji se mogu pojaviti i u normalnim procesima promjene predstavnika suvlasnika.

Lista koja sadrži potpise suvlasnika, a koja je napravljena prilikom izjašnjavanja, treba biti pohranjena u jednom primjerku kod predstavnika suvlasnika. Suvlasnici sklapaju i potpisuju međuvlasnički ugovor, a u njega mogu unositi izmjene. Izmjene se unose kao dodatak (aneks). Tu upravitelj nema nikakvog utjecaja. Novi predstavnik predaje upravitelju anex koji sadrži i listu s potpisima suglasnosti.
 
Predstavnik predstavlja suvlasnike prema upravitelju i prema trećim osobama, i prema tome, dostavljeni anex služi kao nalog upravitelju da u narednom periodu komunicira s novim predstavnikom po svim pitanjima vezano za upravljanje i održavanje zgrade.

Katkad se događa da se na brzinu radi nova lista suglasnosti i bira opet drugi predstavnik, jer ovaj nekome nije po volji.  

Ovakva situacija se može izbjeći ako u međuvlasničkom ugovoru stoji pravilo kojim se utvrđuje redovan način izbora prestavnika i rok u kojem se mogu održavati izvanredni izbori. Ta odredba može se unijeti u već postojeće ugovore kao aneks.

Na kraju, napominjemo da je od iznimne važnosti da se pomno prati ispravnost izjašnjavanja, jer se događa da suglasnost za nešto daju osobe koje uopće nisu knjižni vlasnici. Ne mogu se izjašnjavati ni članovi obitelji, ni podstanari, ni treće osobe u stanu. 
miki
29.6.2014
medo
19.5.2014
srele
22.2.2014
Klaudio
2.1.2014

NAJČITANIJE

Predstavnik suvlasnika po ulazima

Zgrada kao jedinstvena građevina mora imati jednog predstavnika.

Novost u rubrici "Pitanja i odgovori

Zbog usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, u rubrici "pitanja i odgovori" izvršili smo određene promjene.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se