ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

20.6.2017

Na ovom portalu evidentirano je preko deset tisuća pitanja građana. Iz njih je vidljivo da se suvlasnici uglavnom bave traženjem savjeta i rješenja tek u trenutku kad su već nastupile posljedice. Mnogi drže da je odgovoran upravitelj ili predstavnik suvlasnika. Međutim, činjenica je da upravitelji izvršavaju naloge suvlasnika. Ako naloga nema, nema ni osjećaja odgovornosti u nekim bitnim pitanjima. 
 
Iz pitanja građana može se vidjeti da je daleko ozbiljniji problem u predstavnicima suvlasnika. U mnogim zgradama nitko ne želi biti predstavnik, pa se na tom mjestu često nalaze osobe koje iz objektivnih razloga nisu sposobne za te uloge. Te zgrade su prepuštene upraviteljima koji se bave samo onim poslovima koje mogu obavljati, a to su uglavnom sitni popravci ili nužni zahvati.
 
Daleko ozbiljniji problem su predstavnici u pojedinim velikim zgradama. Neki od njih, mimo znanja upravitelja i ostalih suvlasnika sklapaju poslove vezane za zahvate redovitog održavanja zgrada. Tako imamo zabilježene slučajeve da je za "redovito održavanje" krova na jednoj zgradi s računa pričuve potrošeno 340.000,00 kuna. Naknadno je ustanovljeno da je za potpunu obnovu tog krova bilo dovoljno 140.000,00 kuna. Česte su pojave da predstavnici suvlasnika od obrtnika traže provizije da bi mogli dobiti poslove održavanja u tim zgradama.
 
Još niz pitanja ostaje otvoreno. Među suvlasnicima je zavladala depresija i nitko nema volje da se uhvati u koštac s problemima. Glavni razlog je to što ne postoje kvalitetni propisi kojim bi se odredila pravila ponašanja i stupnjevi odgovornosti na relaciji suvlasnik-predstavnik suvlasnika-upravitelj. Zbog pravnih praznina i nedorečenosti, u spornim i štetnim događajima građani moraju pokretati redovne parnične postupke.
 
Osim pitanja zaštite vlasništva koji je u interesu suvlasnika stambenih zgrada, još ozbiljniji problem je zaštita javnog interesa.  
 
Dana 21. 6.2017. godine predstavnici Udruge stanara sa suradnicima su prezentirali medijima prijedlog za izradu Zakona o upravljanju i održavanju stambenih zgrada. U pripremu prijedloga kroz  rasprave koje se održavane u proteklim godinama, uključili su se predstavnici javnog sektora, gospodarstva, ustanova i institucija. Nadamo se da će ovaj prijedlog pokrenuti široku javnu raspravu i potaknuti mjerodavne da u što kraćem roku  i formalno pristupe pripremi i donošenju konačne verzije Zakona kojim će se uspostaviti stupanj odgovornosti prema nositeljima obveza u smislu zaštite javnog interesa.

 NAPOMENA
 
Predložena verzija služi za poticanje svih relevantnih čimbenika da se uključe u raspravu. Činjenica je da će biti posjetitelja koji će imati samo kritički pristup sadržaju pa se nadamo da će biti više onih koji će dati konstruktivne prijedloge! 

UREDNIK
Ovdje možete preuzeti sadržaj ili komentarima predlagati promjene u  prijedlogu za donošenje zakona :


  

  

 
ana
8.4.2017

NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se