VODOMJERI

11.3.2011

… VRSTE VODOMJERA ZA HLADNU VODU

Glavni vodomjer je mjerni uređaj kojim se očitava potrošnja isporučene vode za cijelu zgradu. Postavlja se na rubu javne površine i čestice na kojoj je izgrađena građevina pod uvjetom da za to postoje optimalni uvjeti. Ako to nije moguće, postavljaju se na mjestu gdje to najviše odgovara isporučitelju i korisnicima. Glavni vodomjer je zakonito mjerilo.

Pomoćni vodomjer je mjerni uređaj koji je sukladno uvjetima isporučitelja ugrađen u nišu zgrade, zasebnu prostoriju ili okno ispred zgrade, kojim se očitava potrošnja vode za posebni dio građevine koji predstavlja samostalnu uporabnu cjelinu. To može biti stan ili poslovni prostor ako za to postoje tehnički preduvjeti.

Individualni vodomjer je mjerni uređaj koji je ugrađen u stan bez suglasnosti i uvjeta isporučitelja usluge, a po kojem isporučitelj ne obračunava i ne naplaćuje vodu.

Odlukom suvlasnika zgrade moguća je ugradnja spomenutih vodomjera nakon čega suvlasnici odlučuju i o načinu obračunavanja potrošene vode.

Za evidenciju o pravovremenom baždarenju individualnih vodomjera odgovoran je predstavnik suvlasnika, dok su sami suvlasnici (stanari) dužni redovno ispitivati, kontrolirati i baždariti individualne vodomjere svakih 5 godina.

Svaki stanar dužan je svom ovlaštenom predstavniku sustanara (povjereniku stambene zgrade) omogućiti uvid u račune o kupljenim novim vodomjerima ili napravljenom baždarenju i popravku već prije ugrađenih vodomjera. Ako to ne učini, prestaje mu obračun vode putem očitane potrošnje na individualnim vodomjerima. Dodatna provjera ispravnosti baždarenja vodomjera ugrađenih u stanovima moguća je putem Upravitelja stambene zgrade i njegovih ovlaštenih majstora.

Hoće li očitanja individualnih vodomjera vršiti samostalno svaki od sustanara ili će njihovo očitanje izvršiti ovlašteni predstavnik suvlasnika, o tome odlučuju zajednički svi sustanari stambene zgrade.

Predstavnik sustanara (povjerenik stambene zgrade) dužan je kontrolirati točnosti očitanja individualnih vodomjera koju bi svi stanari trebali izvršiti istog dana, najkasnije do 10. dana u mjesecu.

… OVJERNA RAZDOBLJA ZA VODOMJERE ZA HLADNU VODU

Sukladno Naredbi o ovjernim razdobljima za pojedina zakonita mjerila i načinu njihove primjene i o umjernim razdobljima za etalone koji se upotrebljavaju za ovjeravanje zakonitih mjerila (NN 47/05) donesene temeljem Zakona o mjeriteljstvu (NN br. 163/03) ovjerno razdoblje za vodomjere za hladnu vodu temeljem kojih se vrši obračun potrošene vode odnosno pružene usluge iznosi 5 godina.

Vodomjeri tijekom uporabe moraju imati valjan žig i plombu.

Neispravnost vodomjera utvrđuje Zavod za mjeriteljstvo Republike Hrvatske.

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.
Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur.  novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

21.12-2018. održani su prijevremeni izbori za predstavnike u tijelima udruge. Za novog predsjednika je izabran doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. savjetnik Udruge od 2013.g., asistent na katedri građ