Vlaga iz gornjeg stana

11.1.2014Česta je pojava da se na stropu kupaonice pojavi mala vlažna mrlja koja se polako širi.  Mrlja s vremenom postaje sve veća, dobiva prljavosmeđu boju, a ubrzo se pojavljuju i gljivice. Rijetko se javljaju jači izljevi vode. 

U opisanoj situaciji najčešće se radi o puknuću izljevnih instalacija (odvodi iz umivaonika, kade ili wc školjke). U pravilu se to događa u starijim građevinama koje još uvijek imaju odvodne olovne cijevi koje s vremenom postaju porozne. Pojavljuju se manje rupice kroz koje se cijedi tekućina.

Kako se cijevi nalaze uglavnom u međukatnim konstrukcijama, spadaju zajedničku infrastrukturu i održavaju se sredstvima pričuve.  

Problem se rješava tako da stručna osoba izvodi intervenciju u gornjem stanu. Takve kvarove nije moguće otkloniti na drugi način. Uglavnom se suvlasnici međusobno razumiju i  radnicima se omogućava nesmetan pristup do problematičnog mjesta. Važno je naglasiti da se nakon zahvata u prostoriju sve mora vratiti u prvobitno stanje. Znači da suvlasnik ne smije trpjeti štetu zbog toga što se iz njegovog posebnog dijela rješavao problem na zajedničkoj infrastrukturi.

Katkad dolazi i do većih izljeva vode, i to zbog pucanja cijevi.

Nažalost, često nam se javljaju suvlasnici s pitanjem kako urazumiti suvlasnika u gornjem stanu koji ne dozvoljava ulazak stručnim osobama u svoj stan. Zbog ovakvih pojava zakonodavac je predvidio da se ide na prisilni ulazak sa sudskim nalogom. 

Svaki suvlasnik koji ne dozvoljava ulazak u svoj stan radi te vrste nužnih zahvata mora biti svjestan da će snositi pravne i financijske posljedice. 
NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se