Uznemiravanje od strane susjeda

17.12.2016

Navodimo nekoliko primjera problema s kakvim se susreću naši građani, a koje smo preuzeli iz naše rubrike "Pitanja i odgovori".

  

Želim vas upoznati na svom primjeru s nemoći i ne zaštićenosti „ malog čovjeka" u stambenoj zgradi.

Od ožujka ove godine prvo noću, a kasnije i noću i danju, trpimo zvukove koji remete naše aktivnosti kao što je čitanje, odmor, a posebno san te utječu na kvalitetu života.

Zbog neprospavanih noći koje su uzrokovali ometajući zvukovi, moja kći nekoliko noći u travnju i svibnju nije spavala kod kuće već kod prijateljica jer njezin posao u školi zahtijeva fiziku i psihičku koncentraciju i sabranost.

Ti zvukovi nisu jako čujni, tako da ih se ne može odmah čuti, nego je potrebno neko vrijeme boraviti u stanu. Zvukovi se mogu opisati kao zujanje, šum, rad i vrtnja nekog uređaja. Ponekad uz zvukove osjetimo vibraciju. Iako već dugo živimo u ovom stanu, nikad se to prije nije na taj način čulo. Želim napomenuti da imamo novije prozore koji imaju trostruko staklo, te predstavljaju kako toplinsku tako i zvučnu izolaciju.

 

Susjed koji živi iznad mog stana ima malu djecu koja po cjeli dan skaču i bacaju neke predmete što se jako čuje i remeti nam normalan život u stanu.

 

U stanu iznad nas živi obitelj čije dijete svakodnevno vježba sviranje na klaviru. Ne poštuje se  nikakav kućni red.

 

U stanu iznad našeg živi neka žena koja do kasno u noć šeta sa štiklama na nogama. Nemoguće je zaspati...

 

 


 

Zbog izuzetno loše zvučne izolacije međukatnih konstrukcija, u mnogim zgradama dolazi do narušavanja međuljudskih odnosa. Žrtve su uglavnom ljudi u čijem susjedstvu žive "dinamičnije osobe". 


1. To je posebno izraženo tamo gdje su mala djeca. Djeca se igraju, skaču, bacaju igračke i slično. Ako je ispod tog stana obitelj koja živi "mirnim životom", vrlo brzo se izgubi strpljenje i zamoli se susjed da ograniči svoje dinamično ponašanje barem u određene dijelove dana.

2. U manjem broju slučajeva, do uznemiravanja dolazi uslijed sviranja ili puštanja preglasne glazbe.

3. Evidentirani su i slučajevi zvukova koji su rezultat hodanja u obući s  krutim potpeticama ili štiklama.

4. Buka nastaje i prilikom adaptacije ili nekih drugih oblika djelatnosti u stanovima.

5. Od vrsta životinja koje građani drže u stanovima stanare najčešće uznemiravaju psi.

Kako se zaštititi?

O svakom  od ovih pitanja najbolje je razgovarati sa susjedima i pokušati naći izlaz kroz uzajamno razumijevanje. 

1. Najosjetljivije pitanje su djeca. Ograničavanje u ponašanju mogu doživljavati kao stres sa posljedicama koje mogu ostaviti traga za cijeli život. Zato preporučamo roditeljima da pokušaju pronaći adekvatne prostirke ili tepihe  i postave ih u prostrije gdje se djeca igraju kako bi se amortizirali neželjeni zvukovi. 

2. Glazba i sviranje instrumenata oblici su ponašanja koji se uglavnom mogu kontrolirati.  Uznemiravanje se najčešće javlja od strane mlađih osoba tinajdžera. Uz pravilan pristup sve se može riješiti.

3. Ako se radi o nenamjernom ponašanju, molba susjedima da prilagode obuću za kretanje po stanu može biti dovoljna.

4. Neizbježna je upotreba alata i drugih sredstava prilikom adaptacija ili neke vrste zahvata za rekonstrukcije u stanovima. Normalno je da u tim trenucima dolazi do buke. U ovakvim situacijama, nužno je da se izvođači i vlasnici stanova drže odluke o kućnom redu.Što poduzeti ako nema uzajamnog razumijevanja i dogovora?

Ako oblici uznemiravanja imaju obilježja narušavanja javnog reda i mira, potrebno je obavijestiti policiju. Policija će utvrditi postojanje prekršaja te nadležnom sudu dostaviti  izvješće (prijavu).
Međutim, u najvećem broju slučajeva, policija ne može utvrditi činjenice koje su dovoljne za pokretanje prekršajnog postupka. Svi oblici uznemiravanja prestanu čim se ugleda policija ostaje samo riječ oštećenog bez mogućnosti dokazivanja. Uglavnom, sve ostane na opomenama i upozorenjima. Zato je najbolje imati svjedoke događanja koji daju izjave, što sud može uvažiti i donijeti pozitivno riješenje. 

Ako se usprkos svim poduzetim mjerama ne spriječi neželjeno ponašanje i čak se stanje pogorša, oštećenima preostaje pokretanje postupka pred nadležnim sudom. Sudu je potrebno dostaviti materijalne dokaze ili navesti svjedoke. Mogu se koristiti i podatci  o intervencijama policije.
 

 
 Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima predviđeno je sljedeće:


Isključenje iz suvlasničke zajednice

Članak 97.

Svaki od suvlasnika iste nekretnine koja se sastoji od zemljišta sa zgradom ili od prava građenja sa zgradom dužan je prigodom izvršavanja svoga prava postupati osobito obzirno prema ostalima, u protivnom njegovi suvlasnici mogu ishoditi njegovo isključenje iz suvlasničke zajednice, pod pretpostavkama koje određuju članci 98. i 99. ovoga Zakona.

Isključenje na zahtjev većine

Članak 98.

(1) Suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova mogu odlučiti da će zahtijevati isključenje iz suvlasničke zajednice određenoga suvlasnika na čijem je odgovarajućem suvlasničkom dijelu uspostavljeno vlasništvo nekoga posebnoga dijela nekretnine, ako za to postoji neki od razloga iz stavka 3., odnosno 4. ovoga članka.

(2) Kad je vlasništvo posebnih dijelova uspostavljeno na više od polovine suvlasničkih dijelova neke nekretnine, suvlasnici koji zajedno imaju većinu suvlasničkih dijelova mogu odlučiti da će se zahtijevati isključenje iz suvlasničke zajednice bilo kojega određenoga suvlasnika, ako za to postoji neki od razloga iz stavka 3., odnosno 4. ovoga članka.

(3) Odluka o isključenju određenoga suvlasnika može se donijeti:

– ako suvlasnik ne udovoljava dužnostima koje proizlaze iz zajednice, osobito ako ne plati dužne iznose ni do završetka rasprave koja prethodi presudi prvostupanjskoga suda, a ako je bilo sporno koliko je dužan platiti pa je sud donio međupresudu, tada do završetka prvostupanjske rasprave koja slijedi nakon međupresude,

– ako dijelove nekretnine koji su u njegovu vlasništvu kao posebni dijelovi ili dijelove koje rabe i drugi suvlasnici rabi na način koji znatno ide na štetu interesa drugih suvlasnika,

– ako svojim bezobzirnim, nepristojnim ili uopće nedoličnim ponašanjem učini tegobnim zajedničko stanovanje ostalim suvlasnicima, ili počini kažnjivo djelo protiv imovine, morala ili tjelesne cjelovitosti kojega od suvlasnika ili druge osobe koja stanuje u kući, a nije riječ o djelima tako maloga značenja da bi ih trebalo zanemariti.

(4) Radnje i ponašanja suvlasnikovoga bračnoga druga i drugih članova obitelji koji s njim stanuju, kao i osoba koje s njegovim pristankom rabe dijelove nekretnine, a koje je on propustio spriječiti koliko je bilo moguće, uzimaju se za radnje toga suvlasnika.

(5) Suvlasnici koji su odlučili da će zahtijevati isključenje određenoga suvlasnika tužbom će zahtijevati da sud utvrdi postojanje razloga za isključenje i odluči da je tuženik dužan otuđiti svoj suvlasnički dio i napustiti posjed, jer će se u protivnom na zahjev tužitelja, koji ne može biti stavljen u roku kraćem od tri mjeseca od pravomoćnosti presude, tuženikov suvlasnički dio prodati na javnoj dražbi.

(6) Time što suvlasnički dio stekne druga osoba, zajednica s isključenim suvlasnikom prestaje.

Isključenje na zahtjev manjine

Članak 99.

(1) Ako je neki suvlasnik nekretnine drugoga suvlasnika, koji ga ničim nije izazvao, povrijedio bezobzirnim, nepristojnim ili uopće nedoličnim ponašanjem, učinio mu tegobnim zajedničko stanovanje, ili je počinio kažnjivo djelo protiv njegove imovine, morala ili tjelesne cjelovitosti ili nekoga od njegovih ukućana, a nije riječ o djelima tako maloga značenja da bi ih trebalo zanemariti, tada povrijeđeni suvlasnik, ako i nije dobio od drugih dovoljnu podršku da bi većina donijela odluku iz članka 98. stavka 1. i 2. ovoga Zakona, može tužbom zahtijevati od ovoga da se ubuduće suzdržava od takvih postupaka.

(2) Radnje i ponašanja suvlasnikova bračnoga druga i drugih članova obitelji koji s njim stanuju, kao i osoba koje s njegovim pristankom rabe dijelove nekretnine, a koje je on propustio spriječiti koliko je bilo moguće, uzimaju se za radnje toga suvlasnika.

(3) Nastave li se takvi postupci i nakon pravomoćnosti presude kojom je sud odlučio da se tuženik dužan suzdržavati od njih, povrijeđeni suvlasnik može i sam podnijeti tužbu iz članka 98. stavka 5. ovoga Zakona, u kojem će se slučaju na odgovarajući način primjenjivati odredbe koje inače vrijede kad tu tužbu podnose suvlasnici koji su donijeli odluku da će zahtijevati isključenje.

 Moramo napomenuti da sve postupke moraju pokretati sami suvlasnici jer ne postoji ustanova ili institucija koja će to učiniti umjesto njih!

 

NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se