Uputa korisnicima plina i vlasnicima obiteljskih i
stambenih zgrada

17.2.2011

Servisiranje plinskih naprava vrši ovlašteni serviser pojedinog proizvođača.

Zamjenski dijelovi moraju biti atestirani.

Ispitivanje postojećih plinskih instalacija nužno je zbog same sigurnosti korisnika. Naime, tijekom godina uporabe dolazi do propusnosti prvenstveno na navojnim spojevima na plinskoj instalaciji. U većini slučajeva potrebno je samo ponovno prebrtviti navojni spoj koji propušta plin.

Nakon servisiranja plinske naprave serviser je dužan korisniku izdati potvrdu o ispravnosti plinske naprave.

Plinski uređaji trebaju zrak za izgaranje, a posebno oni koji uzimaju zrak iz prostorije u kojoj su postavljeni. Za takve uređaje potrebno je ugraditi posebne otvore na vratima ili zidovima prostorije u kojoj su postavljeni. Ti otvori moraju ostati otvoreni inače će Vaš plinski aparat ostati bez zraka koji je potreban za pravilno izgaranje

Neispravan dimnjak uzrokuje povrat dimnih plinova opasnih za zdravlje.

Redovito kontroliranje i čišćenje dimnjaka, kontrolu povrata dimnih plinova u prostoriji i analizu dimnih plinova povjerite ovlaštenom područnom dimnjačaru. Svaka izmjena na plinskoj instalaciji ili ugradnja novog trošila mora biti prijavljena i pregledana od stručnih djelatnika distributera plina koji nakon pregleda izdaju potvrdu.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi