Suvlasnik

8.10.2013

Suvlasnik stambene zgrade je svaka fizička ili pravna osoba koja je vlasnik posebnog dijela - stana ili drugog prostora u zgradi.

Stan je posebni dio zgrade u kojem sva prava ima vlasnik, a namijenjen je isključivo za stanovanje. Postoje još i prostori za obavljanje djelatnosti i otvorene površine zgrade (terase).

Suvlasnici su dužni plaćati pričuvu, a preporučujemo vam da pročitate naš tekst "PRIČUVA" koji se nalazi u rubrici  "UPRAVLJANJE".

Zakonodavac obvezuje sve suvlasnike na upravljanje zgradom. Međutim, kako suvlasnici ne bi zasebno rješavali svoje probleme, predviđeno je da svaka suvlasnička zajednica ima svog predstavnika.

Nažalost, u mnogim zgradama uloga predstavnika i uloga upravitelja zgrada pogrešno je shvaćena. Naime, predstavnik i upravitelj dužni su djelovati kao izvršitelji obveza u ime i za račun suvlasnika, i to sukladno odredbama Međuvlasničkog ugovora, Ugovora o upravljanju, Uredbe o održavanju zgrada te Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Svaki suvlasnik ima pravo na informacije o svim pitanjima koja se odnose na događaje od važnosti za zajednicu. To je naročito bitno kod financiranja. Novac na računu zgrade osiguravaju isključivo suvlasnici i iz tog proizlazi činjenica da svi oni moraju znati u što se ulaže i moraju sudjelovati u donošenju odluka.

dis
22.1.2014

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.
Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur.  novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

21.12-2018. održani su prijevremeni izbori za predstavnike u tijelima udruge. Za novog predsjednika je izabran doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. savjetnik Udruge od 2013.g., asistent na katedri građ