Suvlasnik

8.10.2013

Suvlasnik stambene zgrade je svaka fizička ili pravna osoba koja je vlasnik posebnog dijela - stana ili drugog prostora u zgradi.

Stan je posebni dio zgrade u kojem sva prava ima vlasnik, a namijenjen je isključivo za stanovanje. Postoje još i prostori za obavljanje djelatnosti i otvorene površine zgrade (terase).

Suvlasnici su dužni plaćati pričuvu, a preporučujemo vam da pročitate naš tekst "PRIČUVA" koji se nalazi u rubrici  "UPRAVLJANJE".

Zakonodavac obvezuje sve suvlasnike na upravljanje zgradom. Međutim, kako suvlasnici ne bi zasebno rješavali svoje probleme, predviđeno je da svaka suvlasnička zajednica ima svog predstavnika.

Nažalost, u mnogim zgradama uloga predstavnika i uloga upravitelja zgrada pogrešno je shvaćena. Naime, predstavnik i upravitelj dužni su djelovati kao izvršitelji obveza u ime i za račun suvlasnika, i to sukladno odredbama Međuvlasničkog ugovora, Ugovora o upravljanju, Uredbe o održavanju zgrada te Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Svaki suvlasnik ima pravo na informacije o svim pitanjima koja se odnose na događaje od važnosti za zajednicu. To je naročito bitno kod financiranja. Novac na računu zgrade osiguravaju isključivo suvlasnici i iz tog proizlazi činjenica da svi oni moraju znati u što se ulaže i moraju sudjelovati u donošenju odluka.

dis
22.1.2014

Stan prodan na dražbi zbog neplaćanja pričuve

Pravda je spora, ali dostižna. Ipak se može stati na kraj onima koji ne plaćaju pričuvu i svoje stanove koriste na neprimjeren način za ostale suvlasnike.

Krovni prozori

Učestala su pitanja o obvezi održavanja krovnih prozora. Problem se uglavnom javlja u obliku vlaženja (prokišnjavanja) Iako su krovni prozori dio ukupne krovne površine, postoje dvije vrste odgovora;

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov