SPRIJEČITE POŽAR

27.4.2009

Stupanj zaštite od požara i preživljavanje u požaru ovisi o vašoj informiranosti, o vašoj pripremljenosti za mogućnost nastanka takvoga događaja. Slijedite upute vaših vatrogasaca kako biste smanjili rizik od nastanka požara u vašemu domu.

Siguran dom - vaš je interes!

Nekoliko činjenica o zaštiti od požara u vašemu domu

Statistike kazuju da u Republici Hrvatskoj svakoga dana izbije petnaestak požara, a svakoga trećeg dana nastali požar nekome ugrozi život. Tijekom 2008. godine u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je 1306 požarnih događaja, od čega se čak 410 požara dogodilo u građevinskim objektima. U prosječnoj godini više od 80% požara izazove čovjek (72% nemar i nepažnja, 2,5% dječja igra, 4% namjerno).

Djeca i osobe u starijoj životnoj dobi posebno su ranjiva kategorija stanovništva. Svake godine crna kronika javnih glasila bilježi njihova stradavanja, iako su se ti događaji mogli spriječiti. Preuzmimo odgovornost za sigurnost naše djece i nas samih.

Našu sigurnost ne ugrožavaju samo požari, već i ostale nesreće izazvane vremenskim nepogodama, prirodnim katastrofama ili, opet, djelovanjem čovjeka. U 2008. godini 56% svih intervencija činile su tzv. "tehničke" intervencije u kojima su vatrogasci pomagali ili spašavali živote i imovinu žitelja Primorsko-goranske županije.

I u slučaju tehničkih intervencija nositelj "glavne uloge" izazivača nesreće jest čovjek. U priloženom grafičkom prikazu prikazana je distribucija događaja vatrogasnih intervencija prema tome u koje su doba dana nastali. S porastom aktivnosti stanovništva, raste i broj događaja koji zahtijevaju intervenciju vatrogasaca.

Kako izbjeći opasnost? Preživljavanje nije pitanje sreće, već ispravnog planiranja i postupanja.

Što učiniti?

Spriječimo nesreće. Kultura stanovanja i navika održavanja reda u stanovima i stambenim zgradama, radnim prostorima, u okolišu -  važan su dio protupožarne zaštite.

Kome se obratiti za pomoć? Uvijek kontaktirajte vašu vatrogasnu postrojbu telefonskim pozivom na broj 9 3.

I ne zaboravite: nesreće se ne događaju drugima - događaju se svima nama.

3.2.2010

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.
Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur.  novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

21.12-2018. održani su prijevremeni izbori za predstavnike u tijelima udruge. Za novog predsjednika je izabran doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. savjetnik Udruge od 2013.g., asistent na katedri građ