Reciklažna dvorišta u gradu Zagrebu

19.7.2016

U Zagrebu se još 1988. godine započelo s odvojenim prikupljanjem nekih vrsta otpada, a danas su ti, kao i mnogi drugi slični projekti, uobičajen i vrlo dobro prihvaćen komunalni standard. U ukupno oko 6.000 spremnika i posuda, smještenih na javnim površinama, odvojeno se prikupljaju papir, staklo, plastična i metalna ambalaža, tekstil i biootpad, a u devet reciklažnih dvorišta i tri mobilna reciklažna dvorišta prikuplja se tridesetak vrsta otpada iz domaćinstava.

Reciklažno dvorište je građevina namijenjena razvrstavanju i privremenom skladištenju posebnih vrsta otpada. Reciklažna dvorišta imaju značajnu ulogu u ukupnom sustavu gospodarenja otpadom, jer služe kao poveznica kojom jedinice lokalne samouprave osiguravaju vezu između građana, ovlaštenih skupljača i ovlaštenih obrađivača. U Zagrebu je usvojen pristup prema kojem se predviđa da reciklažna dvorišta budu smještena tako da građani mogu do njega doći na lak način i u kratkom vremenu, tj. da se osigura lak pristup vozila građana, ali i manipulacija vozilima koja odvoze sakupljeni otpad. Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Grad Zagreb je obvezan uspostaviti najmanje po jedno reciklažno dvorište u svakoj od sedamnaest gradskih četvrti. Imajući to na umu, u planu je uspostavljanje novih reciklažnih dvorišta od kojih su osigurana još dva mobilna reciklažna dvorišta koja će se uskoro uspostaviti. U tijeku je postupak javne nabave za ugovaranje radova za izgradnju fiksnog reciklažnog dvorišta u Svetoj Klari (gradska četvrt Novi Zagreb-zapad), dok je za fiksno reciklažno dvorište na području Peščenice-Žitnjaka u fazi izrada tehničke dokumentacije.

Mobilna reciklažna dvorišta su prenosive jedinice, kontejnerskog tipa, s mogućnošću otvaranja stranica, u kojima je prostor opremljen opremom za prihvat i skladištenje raznih vrsta predsortiranog otpada. Imaju solarne module koji osiguravaju opskrbu električnom energijom, osobno računalo i vagu unutar kontejnera. Opremljena su sanitarnim čvorom, umivaonikom, aparatom za gašenje požara te ormarićem za prvu pomoć. Ideja je da se svaka tri, najduže šest mjeseci premještaju s jedne lokacije na drugu, u gradskim četvrtima koja nemaju reciklažna dvorišta, kako bi građanima bila što dostupnija. Do sada su postavljena mobilna reciklažna dvorišta u gradskim četvrtima Brezovica, Gornji grad-Medveščak i Trnje.

Građani mogu, bez naknade, predati otpad manjih količina na mobilnom reciklažnom dvorištu, i to čak do 30 različitih vrsta otpada (uključujući i neke vrste opasnog otpada), kao na primjer:

       otpadni papir i karton,

       metal i metalnu ambalažu,

       staklo i staklenu ambalažu,

       ambalažu od plastike i drugu otpadnu plastiku,

       odjeću i druge tekstilne predmete,

       krupni otpad,

       jestiva ulja i masti,

       boje, ljepila, smole,

       deterdžente,

       lijekove,

       baterije i akumulatore,

       fluorescentne cijevi,

       električnu i elektroničku opremu...

U mobilnim reciklažnim dvorištima otpad koji su građani odvojili u kućanstvu se privremeno skladišti, u njima se ne obavlja obrada sakupljenog otpada pa aktivnosti postupanja s otpadom ne završavaju u mobilnom reciklažnom dvorištu, već podrazumijevaju češća pražnjenja i odvoz razvrstanih vrsta otpada kojeg u konačnici ovlaštene tvrtke oporabljuju.

Reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta su ključan dio sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu putem kojih se građanima omogućava jednostavnije i efikasnije odlaganje odvojeno prikupljenog otpada. Pomoću reciklažnih dvorišta postiže se značajno poboljšanje kvalitete usluge i smanjivanje troškova. Također se postiže značajno smanjenje ukupnog potencijala miješanog komunalnog otpada i vrlo dobra kvaliteta izdvojenih sirovina. Reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta ostvaruju dobre rezultate kod velike gustoće naseljenosti, te uz sve to doprinose edukaciji stanovništva i potiču doprinos građana.

Adrese reciklažnih i mobilnih reciklažnih dvorišta u Gradu Zagrebu

RD SUSEDGRAD - STENJEVEC, Gospodska ulica br. 20 (tel: 3451-536, 099 8022 161)

RD PRUDINEC - JAKUŠEVEC, na ulazu odlagališta otpada (tel: 098 272 762)

RD TUNEL, ugao Gračanske i Kvintičke ulice (tel: 098 208 319)

RD ZAGORSKA, Zagorska br. 3 (tel: 091 2678 117)

RD ŠPANSKO, D.Cesarića 2a (tel: 091 2678 118)

RD KAJZERICA, Žarka Dolinara br.5 (tel: 099 8022 159)

RD PRILESJE, Prilesje 1c (tel: 099 8022 158)

RD DUBRAVA, Osječka br. 25 (tel: 099 8022 160)

RD SESVETE, Jelkovečka bb (tel: 099 311 8457)

 

MRD BREZOVICA,  Prigradska ulica III odvojak (tel: 091 2678 215)

MRD TRNJE, Ulica Frana Folnegovića, preko puta kućnog broja 10 (tel: 091 2678 300)

MRD GORNJI GRAD - MEDVEŠČAK, raskrižje ulica Horvatovac i Ružičnjak (tel: 099 3118 444)
NAJČITANIJE

Energetska obnova zgrada

Koliko kvalitetni se obavlja energetska obnova zgrada, je pitanje na koje će odgovori stizati u budućem vremenu. Međutim, već sada se javljaju "slučajevi".
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

OZELENJAVANJE KVARTA SIMBOL GRADA

Da građani mogu dati svoj doprinos uređivanjem određenih površina u gradovima, može se vidjeti iz ovog primjera

Pitanja i odgovori

U posljednje vrijeme nismo bili u mogućnosti odgovarati na sva postavljena pitanja.
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

Energetska obnova zgrada

Koliko kvalitetni se obavlja energetska obnova zgrada, je pitanje na koje će odgovori stizati u budućem vremenu. Međutim, već sada se javljaju "slučajevi".
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se