Reciklažna dvorišta u gradu Zagrebu

19.7.2016

U Zagrebu se još 1988. godine započelo s odvojenim prikupljanjem nekih vrsta otpada, a danas su ti, kao i mnogi drugi slični projekti, uobičajen i vrlo dobro prihvaćen komunalni standard. U ukupno oko 6.000 spremnika i posuda, smještenih na javnim površinama, odvojeno se prikupljaju papir, staklo, plastična i metalna ambalaža, tekstil i biootpad, a u devet reciklažnih dvorišta i tri mobilna reciklažna dvorišta prikuplja se tridesetak vrsta otpada iz domaćinstava.

Reciklažno dvorište je građevina namijenjena razvrstavanju i privremenom skladištenju posebnih vrsta otpada. Reciklažna dvorišta imaju značajnu ulogu u ukupnom sustavu gospodarenja otpadom, jer služe kao poveznica kojom jedinice lokalne samouprave osiguravaju vezu između građana, ovlaštenih skupljača i ovlaštenih obrađivača. U Zagrebu je usvojen pristup prema kojem se predviđa da reciklažna dvorišta budu smještena tako da građani mogu do njega doći na lak način i u kratkom vremenu, tj. da se osigura lak pristup vozila građana, ali i manipulacija vozilima koja odvoze sakupljeni otpad. Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Grad Zagreb je obvezan uspostaviti najmanje po jedno reciklažno dvorište u svakoj od sedamnaest gradskih četvrti. Imajući to na umu, u planu je uspostavljanje novih reciklažnih dvorišta od kojih su osigurana još dva mobilna reciklažna dvorišta koja će se uskoro uspostaviti. U tijeku je postupak javne nabave za ugovaranje radova za izgradnju fiksnog reciklažnog dvorišta u Svetoj Klari (gradska četvrt Novi Zagreb-zapad), dok je za fiksno reciklažno dvorište na području Peščenice-Žitnjaka u fazi izrada tehničke dokumentacije.

Mobilna reciklažna dvorišta su prenosive jedinice, kontejnerskog tipa, s mogućnošću otvaranja stranica, u kojima je prostor opremljen opremom za prihvat i skladištenje raznih vrsta predsortiranog otpada. Imaju solarne module koji osiguravaju opskrbu električnom energijom, osobno računalo i vagu unutar kontejnera. Opremljena su sanitarnim čvorom, umivaonikom, aparatom za gašenje požara te ormarićem za prvu pomoć. Ideja je da se svaka tri, najduže šest mjeseci premještaju s jedne lokacije na drugu, u gradskim četvrtima koja nemaju reciklažna dvorišta, kako bi građanima bila što dostupnija. Do sada su postavljena mobilna reciklažna dvorišta u gradskim četvrtima Brezovica, Gornji grad-Medveščak i Trnje.

Građani mogu, bez naknade, predati otpad manjih količina na mobilnom reciklažnom dvorištu, i to čak do 30 različitih vrsta otpada (uključujući i neke vrste opasnog otpada), kao na primjer:

otpadni papir i karton,

metal i metalnu ambalažu,

staklo i staklenu ambalažu,

ambalažu od plastike i drugu otpadnu plastiku,

odjeću i druge tekstilne predmete,

krupni otpad,

jestiva ulja i masti,

boje, ljepila, smole,

deterdžente,

lijekove,

baterije i akumulatore,

fluorescentne cijevi,

električnu i elektroničku opremu...

U mobilnim reciklažnim dvorištima otpad koji su građani odvojili u kućanstvu se privremeno skladišti, u njima se ne obavlja obrada sakupljenog otpada pa aktivnosti postupanja s otpadom ne završavaju u mobilnom reciklažnom dvorištu, već podrazumijevaju češća pražnjenja i odvoz razvrstanih vrsta otpada kojeg u konačnici ovlaštene tvrtke oporabljuju.

Reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta su ključan dio sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu putem kojih se građanima omogućava jednostavnije i efikasnije odlaganje odvojeno prikupljenog otpada. Pomoću reciklažnih dvorišta postiže se značajno poboljšanje kvalitete usluge i smanjivanje troškova. Također se postiže značajno smanjenje ukupnog potencijala miješanog komunalnog otpada i vrlo dobra kvaliteta izdvojenih sirovina. Reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta ostvaruju dobre rezultate kod velike gustoće naseljenosti, te uz sve to doprinose edukaciji stanovništva i potiču doprinos građana.

Adrese reciklažnih i mobilnih reciklažnih dvorišta u Gradu Zagrebu

RD SUSEDGRAD - STENJEVEC, Gospodska ulica br. 20 (tel: 3451-536, 099 8022 161)

RD PRUDINEC - JAKUŠEVEC, na ulazu odlagališta otpada (tel: 098 272 762)

RD TUNEL, ugao Gračanske i Kvintičke ulice (tel: 098 208 319)

RD ZAGORSKA, Zagorska br. 3 (tel: 091 2678 117)

RD ŠPANSKO, D.Cesarića 2a (tel: 091 2678 118)

RD KAJZERICA, Žarka Dolinara br.5 (tel: 099 8022 159)

RD PRILESJE, Prilesje 1c (tel: 099 8022 158)

RD DUBRAVA, Osječka br. 25 (tel: 099 8022 160)

RD SESVETE, Jelkovečka bb (tel: 099 311 8457)

MRD BREZOVICA,  Prigradska ulica III odvojak (tel: 091 2678 215)

MRD TRNJE, Ulica Frana Folnegovića, preko puta kućnog broja 10 (tel: 091 2678 300)

MRD GORNJI GRAD - MEDVEŠČAK, raskrižje ulica Horvatovac i Ružičnjak (tel: 099 3118 444)

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.
Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur.  novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

Doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. novi predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

21.12-2018. održani su prijevremeni izbori za predstavnike u tijelima udruge. Za novog predsjednika je izabran doc. dr. sc. Dejan Bodul dipl. iur. savjetnik Udruge od 2013.g., asistent na katedri građ