4.10.2018

Činjenica je da je ugradnjom razdjelnika u mnogo slučajeva napravljena velika šteta za krajnje korisnike. Umjesto smanjenih mogućnosti  uštede, mnogi su dobili enormno  visoke račune, dok su drugi u istoj zgradi imali skoro"besplatno grijanje". To je dovelo da samovoljnom izlasku pojedinaca iz sustava  blindiranjem ili skidanjem radijatora. Zgrade sa centralnim grijanjem su postale nepopularne to se naročito osjetilo na tržištu nekretnina. Nekad ekskluzivno pravo na život u stanu sa centralnim grijanjem  se pretvorilo  u ogroman teret naročiti za određene kategorije umirovljenika  koji su zatečeni u takvim stanovima. Mnogo stanova se prodalo ispod tržišne vrijednosti.

Korisnicima centralnog grijanja ne treba ponavljati  priču jer su još uvijek imaju dobro pamćenje.  Činjenica je da smo se svi bavili posljedicama, još uvijek nije jasno definiran uzrok, kamo li da su identificirani krivci za  nastalo stanje.  Zakonska obveza  ugradnje razdjelnika, ostavila je posljedice kao iznenadno organsko nevrijeme!. Ekskluzivno pravo nekoliko subjekata na ugradnju razdjelnika, izazvalo je utrku za osvajanjem zgrada. Razdjelnici su jednostavno nabacani na radijatore  da se prethodno nisu izvršile potrebite tehničke pripreme.  Nitko od izvođača nije osigurao jamstvo za održavanje sustava.

Utrka za profitom  je završena. Profiteri su se povukli posljedice su ostale. Zakon je prešutno stavljen u mirovanje. Nitko više ne postavlja pitanje zašto ostale zgrade nisu izvršile obvezu ugradnje.

Međutim, ipak se nešto događa. Neke zgrade su izašle iz centralnog sustava na način da su suvlasnici investirali  u vlastite kotlovnice ili prešli na drugi način opskrbe toplinskom energijom. Ipak najviše zgrada nije u situaciji da  biraju drugi način, i moraju ostat u sustavu.

Prema  našim saznanjima, u tijeku su pripreme za izmjene i dopune Zakona  kojim bi se trebalo pravednije riješiti pitanje  ugradnje razdjelnika. Koliko će to  biti pravedno kad se zna da je infrastruktura u zgradama  uglavnom u takvom stanju da  su potrebni značajni investicijski zahvati  da bi ugradnja razdjelnika dala pozitivne rezultate.

Ostalo je da se sjetimo programa sufinanciranja ugradnje  razdjelnika od strane FZOEU i da se nadamo da će ponovno biti takve mogućnosti. Ako se već budu morali ugraditi razdjelnici, onda bi  trebalo i pomoći građanima da izvrše tu zakonsku obvezu.

Novost u rubrici "Pitanja i odgovori

Zbog usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, u rubrici "pitanja i odgovori" izvršili smo određene promjene.

Predstavnik suvlasnika po ulazima

Zgrada kao jedinstvena građevina mora imati jednog predstavnika.

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov