PROZORI I VRATA

28.4.2013

Prozor je najdinamičniji dio vanjske ovojnice zgrade, koji istovremeno djeluje kao prijemnik koji propušta Sunčevu energiju u prostor te kao zaštita od vanjskih utjecaja i toplinskih gubitaka. Gubitci kroz prozore dijele se na transmisijske gubitke, na gubitke ventilacijom, tj. provjetravanjem te na gubitke radijacijom (zračenjem). Ako zbrojimo transmisijske toplinske gubitke kroz prozore i gubitke provjetravanjem, ukupni toplinski gubitci kroz prozore predstavljaju više od 50 posto toplinskih gubitaka zgrade. Gubitci kroz prozore obično su deset i više puta veći od onih kroz zidove, pa je jasno koliku važnost ima energetska učinkovitost prozora u ukupnim energetskim potrebama zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi