PROZORI I VRATA

28.4.2013

Prozor je najdinamičniji dio vanjske ovojnice zgrade, koji istovremeno djeluje kao prijemnik koji propušta Sunčevu energiju u prostor te kao zaštita od vanjskih utjecaja i toplinskih gubitaka. Gubitci kroz prozore dijele se na transmisijske gubitke, na gubitke ventilacijom, tj. provjetravanjem te na gubitke radijacijom (zračenjem). Ako zbrojimo transmisijske toplinske gubitke kroz prozore i gubitke provjetravanjem, ukupni toplinski gubitci kroz prozore predstavljaju više od 50 posto toplinskih gubitaka zgrade. Gubitci kroz prozore obično su deset i više puta veći od onih kroz zidove, pa je jasno koliku važnost ima energetska učinkovitost prozora u ukupnim energetskim potrebama zgrada.

Stan prodan na dražbi zbog neplaćanja pričuve

Pravda je spora, ali dostižna. Ipak se može stati na kraj onima koji ne plaćaju pričuvu i svoje stanove koriste na neprimjeren način za ostale suvlasnike.

Krovni prozori

Učestala su pitanja o obvezi održavanja krovnih prozora. Problem se uglavnom javlja u obliku vlaženja (prokišnjavanja) Iako su krovni prozori dio ukupne krovne površine, postoje dvije vrste odgovora;

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov