Prokišnjavanje- vječiti problem

17.10.2015

Žrtve prokišnjavanja u stanove su uglavnom vlasnici  vršnih stanova. To su stanovi izravno ispod ravnog krova ili u potkrovlju.  Posljedice prokišnjavanja su uglavnom dotrajalost krovnih pokrova. Iako se događa da do tog dođe ui u novijom zgradama, najčešća je pojava u starijim objektima. 


Iako smo na pitanje prokišnjavanja ili vlaženja odgovori bezbroj puta, pitanje se ponavlja. Za  sve slučajeve  moramo kazati da se radi  o NUŽNIM (HITNIM) ZAHVATIMA za koje se moraju osigurati financijska sredstva.  Suvlasnici nemaju prvo odlučivanja dali će se problem riješiti ili neće. Jedino donose odluku o odabiru najkvalitetnijeg rješenja. 

Nažalost , još uvijek u mnogim slučajevima nedostaje volja ostalih suvlasnika " za rješavanje problema koji ih se ne tiče". Njima ne kaplje za vrat, kome to smeta neka sam rješava problem. Zaboravlja se obveza o održavanju zajedničkog krova.

Što učiniti u takvim situacijama!

Suvlasnik koji ima problem sa vlaženjem na primjeren način upoznaje predstavnika suvlasnika. Najbolje je da to učini u pisanom obliku. Ako nema pozitivne reakcije, ostaje mu da pravo ostvari zakonskim putem podizanjem tužbe pred nadležnim sudom. 
 
Znajući kako su sudski procesi dugi, javlja se pitanje kako dočekati riješenje za prisilnu sanaciju ako se situacija svakodnevno pogoršava?

Ako je suvlasnik u mogućnosti, predlaže se da sam pristupi sanaciji vlastitim sredstvima.  U tom slučaju, mora voditi računa da uz pomoć stručne osobe konstatira postojeće stanje ( po mogućnosti sudski vještak građevinske struke radi preliminarnog  vještačenja). Sanaciju izvršiti stručno i sačuvati račune vezane za nastale troškove.

 Bitno je da se sačuvaju svi materijalni dokazi na temelju kojih će sud izreći obvezu ostalim suvlasnicima  za osiguranje sredstava kojima će pokriti sve nastale troškove. Nadamo se da će ovo pročitati i oni koji žive na nižim katovima do kojih nikad ne stigne vlaga kao posljedica prokišnjavanja. 
NAJČITANIJE

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Preko deset godina, ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanje zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danim sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

Stan prodan na dradžbi zbog neplaćanja pričuve

Pravda je spora ali dostižna. Ipak se može stati na kraj onima koji ne plaćaju pričuvu i svoje stanove koriste na neprimjeren način za ostale suvlasnike.

Proizvodnja  PVC stolarije

Proizvodnja PVC stolarije

Premalo ljudi zna o PVC stolariji. Pozitivna i negativna iskustva investitora pred nas su stavili zadatak da odgovorimo na neka pitanja. Dugo nam je trebalo da na nas netko primi u proizvodne pogone.
Strategija

Strategija

Kao su se organizirali prosjaci na ulicama Brisela, može im zavidjeti i svaka dobro ustrojena društvena zajednica.
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Preko deset godina, ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanje zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danim sve više. Zgrade su u sve lošijem stan
Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se