Prokišnjavanje- vječiti problem

17.10.2015

Žrtve prokišnjavanja u stanove su uglavnom vlasnici  vršnih stanova. To su stanovi izravno ispod ravnog krova ili u potkrovlju.  Posljedice prokišnjavanja su uglavnom dotrajalost krovnih pokrova. Iako se događa da do tog dođe ui u novijom zgradama, najčešća je pojava u starijim objektima. 


Iako smo na pitanje prokišnjavanja ili vlaženja odgovori bezbroj puta, pitanje se ponavlja. Za  sve slučajeve  moramo kazati da se radi  o NUŽNIM (HITNIM) ZAHVATIMA za koje se moraju osigurati financijska sredstva.  Suvlasnici nemaju prvo odlučivanja dali će se problem riješiti ili neće. Jedino donose odluku o odabiru najkvalitetnijeg rješenja. 

Nažalost , još uvijek u mnogim slučajevima nedostaje volja ostalih suvlasnika " za rješavanje problema koji ih se ne tiče". Njima ne kaplje za vrat, kome to smeta neka sam rješava problem. Zaboravlja se obveza o održavanju zajedničkog krova.

Što učiniti u takvim situacijama!

Suvlasnik koji ima problem sa vlaženjem na primjeren način upoznaje predstavnika suvlasnika. Najbolje je da to učini u pisanom obliku. Ako nema pozitivne reakcije, ostaje mu da pravo ostvari zakonskim putem podizanjem tužbe pred nadležnim sudom. 
 
Znajući kako su sudski procesi dugi, javlja se pitanje kako dočekati riješenje za prisilnu sanaciju ako se situacija svakodnevno pogoršava?

Ako je suvlasnik u mogućnosti, predlaže se da sam pristupi sanaciji vlastitim sredstvima.  U tom slučaju, mora voditi računa da uz pomoć stručne osobe konstatira postojeće stanje ( po mogućnosti sudski vještak građevinske struke radi preliminarnog  vještačenja). Sanaciju izvršiti stručno i sačuvati račune vezane za nastale troškove.

 Bitno je da se sačuvaju svi materijalni dokazi na temelju kojih će sud izreći obvezu ostalim suvlasnicima  za osiguranje sredstava kojima će pokriti sve nastale troškove. Nadamo se da će ovo pročitati i oni koji žive na nižim katovima do kojih nikad ne stigne vlaga kao posljedica prokišnjavanja. 
NAJČITANIJE

Predstavnik suvlasnika po ulazima

Zgrada kao jedinstvena građevina mora imati jednog predstavnika.

Novost u rubrici "Pitanja i odgovori

Zbog usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, u rubrici "pitanja i odgovori" izvršili smo određene promjene.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan
Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se