Prokišnjavanje

11.1.2014

Žrtve prokišnjavanja u stanovima uglavnom su vlasnici vršnih stanova. To su stanovi izravno ispod ravnog krova ili u potkrovlju. Posljedice prokišnjavanja su uglavnom dotrajalost krovnih pokrova. Iako se događa da do tog dođe i u novijim zgradama, najčešća je pojava u starijim objektima. 


Iako smo na pitanje prokišnjavanja ili vlaženja odgovorili bezbroj puta, pitanje se ponavlja. Za  sve slučajeve moramo kazati da se radi o NUŽNIM (HITNIM) ZAHVATIMA za koje se moraju osigurati financijska sredstva. Suvlasnici što prije moraju donijeti odluku o odabiru najkvalitetnijeg rješenja. 

Nažalost, još uvijek u mnogim slučajevima nedostaje volja ostalih suvlasnika "za rješavanje problema koji ih se ne tiče". Njima ne kaplje za vrat i njihov je stav: "kome to smeta neka sam rješava problem". Zaboravlja se obveza o održavanju zajedničkog krova.

Što učiniti u takvim situacijama?

Suvlasnik koji ima problem s vlaženjem na primjeren način upoznaje predstavnika suvlasnika. Najbolje je da to učini u pisanom obliku. Ako nema pozitivne reakcije, ostaje mu da pravo ostvari zakonskim putem podizanjem tužbe pred nadležnim sudom. 
 
Znajući kako su sudski procesi dugi, javlja se pitanje kako dočekati rješenje za prisilnu sanaciju ako se situacija svakodnevno pogoršava?

Ako je suvlasnik u mogućnosti, predlaže se da sam pristupi sanaciji vlastitim sredstvima.  U tom slučaju, mora voditi računa da uz pomoć stručne osobe konstatira postojeće stanje ( po mogućnosti sudski vještak građevinske struke radi preliminarnog vještačenja). Sanaciju izvršiti stručno i sačuvati račune vezane za nastale troškove.

Bitno je da se sačuvaju svi materijalni dokazi na temelju kojih će sud izreći obvezu ostalim suvlasnicima za osiguranje sredstava kojima će pokriti sve nastale troškove. 


Nadamo se da će ovo pročitati i oni koji žive na nižim katovima, do kojih nikad ne stigne vlaga kao posljedica prokišnjavanja. 
Jasmina
30.9.2014
Vera
16.5.2014
BERNARD
16.1.2014

NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se