PRIMJER ISPLATIVE INVESTICIJE

21.6.2014

          


U najvećem broju zgrada opskrba toplinskom energijom vrši se kroz instalacije koje su postavljene na način da vertikalni provodnici topline do grijaćih tijela (radijatora) prolaze kroz stanove.

            Praksa je pokazala da se pravednija raspodjela i značajnije uštede toplinske energije postižu u zgradama gdje su vertikalne cijevi - provodnici toplinske energije - smještene izvan stanova. Ovo su u praksi najbolje ostvarili stanovnici grada Karlovca koji su u svojim zgradama izvršili preinake na instalacijama i vertikalne cijevi izmjestili  na izvan stanova. To im je omogućilo da s jednog mjernog mjesta kontroliraju ukupnu potrošnju. Osim toga, sami određuju količinu toplinske energije koja im je potrebna. Kad ih nema u stanu, jednostavno zatvore ventil i nemaju nikakve potrošnje.

            

              Grad Karlovac je zasad jedinstven primjer i po tome što su građani dobili i financijsku podršku iz proračuna grada za pokrivanje ovog investicijskog zahvata. Izmještanje vertikala iz stanova izvedeno je po projektu od strane stručnih osoba. Nakon izvršenih promjena bitno su smanjeni troškovi energije u stanovima. Računi su smanjeni od 10 % do 40%. Rezultati su došli kao učinak racionalnog raspolaganja energijom jer građani mogu izravno regulirati potrošnju.


             Iako se radi o značajnim investicijama, ocjena korisnika je da će se ona isplatiti u razdoblju od pet do šest godina.
NAJČITANIJE

Podatci o dužnicima pričuve

U godišnjoj bilanci upravitelji su dužni upoznati sve suvlasnike o poslovanju zgrade. Između ostalog bilanca mora sadržavati i podatke o dugovanjima poimenično za svakog dužnika.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

RAZDJELNICI

Dolazi nova sezona grijanja, i ponovno se otvara pitanje razdjelnik. Zašto su samo kod nas u Hrvatskoj razdjelnici nepoželjni?
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Više od deset godina ukazujemo na nedorečenost propisa kojima se regulira pitanje upravljanja i održavanja zgrada. Posljedice tog stanja vidljive su svakim danom sve više. Zgrade su u sve lošijem stan

NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se