PRIMJER ISPLATIVE INVESTICIJE

21.6.2014

U najvećem broju zgrada opskrba toplinskom energijom vrši se kroz instalacije koje su postavljene na način da vertikalni provodnici topline do grijaćih tijela (radijatora) prolaze kroz stanove.

Praksa je pokazala da se pravednija raspodjela i značajnije uštede toplinske energije postižu u zgradama gdje su vertikalne cijevi - provodnici toplinske energije - smještene izvan stanova. Ovo su u praksi najbolje ostvarili stanovnici grada Karlovca koji su u svojim zgradama izvršili preinake na instalacijama i vertikalne cijevi izmjestili  na izvan stanova. To im je omogućilo da s jednog mjernog mjesta kontroliraju ukupnu potrošnju. Osim toga, sami određuju količinu toplinske energije koja im je potrebna. Kad ih nema u stanu, jednostavno zatvore ventil i nemaju nikakve potrošnje.

Grad Karlovac je zasad jedinstven primjer i po tome što su građani dobili i financijsku podršku iz proračuna grada za pokrivanje ovog investicijskog zahvata. Izmještanje vertikala iz stanova izvedeno je po projektu od strane stručnih osoba. Nakon izvršenih promjena bitno su smanjeni troškovi energije u stanovima. Računi su smanjeni od 10 % do 40%. Rezultati su došli kao učinak racionalnog raspolaganja energijom jer građani mogu izravno regulirati potrošnju.

Iako se radi o značajnim investicijama, ocjena korisnika je da će se ona isplatiti u razdoblju od pet do šest godina.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-povjerenstvo

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je donijelo Odluku kojm je imenovano povjerenstvo za izradu Nacrta zakona o upravljanju i održavanju zgrada
Zakon o upravljanju i održavanju zgrada-prvi inicijalni sastanak povjerenstva

Započeo je proces koji bi trebao rezultirai donošenjem Zakonom o upravljanju i odražvanju zgrada.

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- imenovano povjerestvo

Dočekali smo i taj trenutak da se krene u pripremu i donošenje zakona kojim će se regulirati pitanja koja nisu obuhvaćena u prethodnoj zakonskoj regulativi