Predstavnik suvlasnika, vječita tema

2.4.2016

Očigledno je da proteklo vrijeme nije utjecalo na razinu svijesti mnogih suvlasnika o novim odnosima koji su nastupili nakon privatizacije stanova i drugih prostorija u stambenim zgradama. U normalnim okolnostima trebali bi postojati idealni uvjeti za upravljanje i održavanje zgrade. Uzmimo primjer da u zgradi ima 100-ak  jednakih stanova. Svaki suvlasnik sudjeluje u troškovima upravljanja i održavanja u iznosu od 1 %. Dakle, i u najgoroj krizi, taj trošak ne bi trebao biti ozbiljan udar na standard stanara.

Kad bi suvlasnici ozbiljnije prihvatili činjenicu da se zgrada održava isključivo njihovim osobnim sredstvima ili kroz kreditna zaduženja, bilo bi im jasno da ne moraju trpjeti samovolju pojedinaca koji su u ulozi predstavnika koji imaju iste obveze kao i oni. Naravno, predstavnik ima izvršne obveze koje proizlaze iz Međuvlasničkog ugovora i Odluka koje donosi suvlasnička zajednica. Za to u pravilu prima i određenu naknadu. Kad bi svi suvlasnici ozbiljnije sudjelovali u upravljanju i održavanju zgrade, predstavnici ne bi dolazili u iskušenje da ostvaruju svoje interese.

Predlažemo svim posjetiteljima ovog portala  koji u predstavniku vide problem da dobro prouče sadržaj  u rubrici "Upravljanje".  Tu mogu vidjeti da samo mogu riješiti svoje probleme.

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana