Predstavnik suvlasnika po ulazima

4.10.2018

Ako zgrada ima više ulaza, preporuka je da svaki ulaz ima svog predstavnika  sa ograničenim ovlastima. On bi trebao biti u zajedničkom tijelu sa ostalim predstavnicima po ulazima koji između sebe  mogu birati jednog koji će ih zastupati prema upravitelju. Uz suglasje  ostalih suvlasnika po ulazima, takvi predstavnici ih predstavljaju u  suvlasničkoj zajednici  cijele zgrade.
Međutim , zbog nedosljednosti u primjeni Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima , česta je situacija da svaki ulaz ima svog predstavnika.  Takv odnosi su uređeni na početku uvođenja upravljanja zgradama i nitko nije pravodobno reagirao. 
Danas se uglavnom poštuje zakon pa je jako teško provesti odluku o izdvajanju (jer je protuzakonita). Ostaje  samo da se suvlasnici  po pojedinim ulazima organiziraju  na način da svoja specifična pitanja  rješavaju posebnim  odlukama. Takve odluke se ne mogu odnositi na  održavanje  onih dijelova zgrade koji su koji nisu vezano za ostale ulaze zgrade. 
NAJČITANIJE

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada- drugi sastanak povjerenstva


Održan drugi sastanak Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada

Odzvonilo predstavnicima suvlasnika na više zgrada

Zakonom vlasništvu i drugim stvarnim pravima određen je pravni status predstavnika suvlasnik. U Čl.375.st-2 toč.6. , međuvlasnički ugovor sadržai;
-Ime suvlasnika ovlaštenog za zastupanje suvlas
Nova uredba o gospodarenju otpadom

Nova uredba o gospodarenju otpadom

Što kazati na Uredbu koja se samo tako naziva a u suštini donosi građanima višestruko povećane troškove. Zar nije jasno da otpad stvaraju ljudi. Zašto se ne primjeni nešto iz pozitivne prakse iz ra

MAR-KAT


Upravitelj zgrada OTOK KRK
Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje

Zbog ubrzanog razvoja događaja vezanih za upravljanje, održavanje i razvijanje ukupnih odnosa u zgradama i zajednici, općenito, objavljujemo cjelokupan sadržaj Vodiča u originalnom izdanju.


NOVA INICIJATIVA

(Objavljeno 27.1.2013)

Nova inicijativa je pokrenuta na nacionalnoj razini i nadamo se da će se konačno pokrenuti ovo značajno društveo pitanje.

INICIJATIVA ZA DONOŠENJE STAMBENOG ZAKONA I IZMJENE U ZAKONU O VLASNIŠTVU I DRUGIM STVARNIM PRAVIMA.Objavljeno na ovom portalu 2009.g.

Udruga stanara i Hrvatsko pravničko društvo Rijeka pokrenuli su inicijativu za donošenje Zakona o stanovanju i promjene u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. MOLIMO DA PROČITATE DO KRAJA I

NUŽNE PROMJENE POSTOJEĆIH PROPISA

Više godina pokušavamo ukazati na nužnost promjena u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Uredbi o održavanju zgrada i donošenja Zakona o stanovanju.

Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se