Predstavnik suvlasnika optužen za pronevjeru

28.1.2018

Da su nužne promjene u načinu upravljanja stambenim zgradama, govori i slučaj iz Karlovca. <br><br>Prenosimo sdržaj  sa portala Udruge suvasnika stanara grada Karlovca
PREDSTAVNIK STANARA U TOMISLAVOVOJ OPTUŽEN DA JE SUSJEDE POKRAO ZA 175.000 KUNA

Predstavnik stanara stambene zgrade u Ulici kralja Tomislava pronevjerio je 175 tisuća kuna svojih susjeda, tvrdi to u optužnici Općinsko državno odvjetništvo koju je podiglo protiv 68-godišnjeg Karlovčanina.

Terete ga da je od ožujka 2005. godine do prosinca 2011. godine na ime ugovora koje je kao predstavnik stanara potpisao s Konzumom i još jednim trgovačkim društvoma, a za postavljanje jumbo reklama na pročelje stambene zgrade primio ukupno 255.000 kuna. Dio novca je utrošio na održavanje zgrade, a ostatak od 175.417,27 kuna neovlašteno zadržao za sebe.

Policija ga je kazneno prijavila 2016. godine. Tijekom ispitivanja nije želio iznositi obranu, već se branio šutnjom. U istrazi su ispitani ostali stanari, među njima i dr. Nedjeljko Strikić, bivši ravnatelj Opće bolnice Karlovac i bivši župan.

Oni su mu svi potpisali punomoć da na svoje ime otvori račun u banci ne sumnjajući u njegove namjere jer im je kazao kako će to biti donacijski račun za zgradu na koji bi se prikupljao novac za obnovu lifta. No, nitko nije vidio dokumentaciju raspolaganja novcem, a prilikom izbora novog predstavnika on je odugovlačio s dokumentacijom.

Utvrđeno je da je on u nekoliko navrata s računa podizao veće svote novca, od čega je u dva navrata vršio uplate na račun Inkasatora, jednom 22.000 kuna za malanje, te 60.000 kuna za lift. Podizani iznos od 124.000 odnosno kasnije 61.000 kunu nije mogao opravdati dokumentacijom.

Državno odvjetništvo od suda traži da ga proglasi krivim te mu naloži vraćanje novca stanarima. Sud će odlučiti o kaznenopravnoj sankciji, ukoliko ga pravomoćno osudi za kazneno djelo koje mu tužiteljstvo stavljana teret.

Predstavnik suvlasnika optužen za pronevjeru

Prenosimo sdržaj sa portala Udruge suvasnika stanara grada Karlovca

UPRAVITELJ- PODSJETNIK

Iako već dgo na ovom portalu postoji sadržaj u kojem se mogu vidjeti obveze upravitelja, i dalje nam se postavljaju pitanja na tu temu.
Molimo da ubuduće koristite sadržaj portala prije nego l

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov