PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

1.1.2019

AUTOR:

·

o                                     Hajdi Karakaš Jakubin

IZVOR: Jutarnji list

·     01.01.2019. u 18:23

Ako je suditi prema prijavama zagrebačke policije, biti predstavnik suvlasnika neke stambene zgrade vrlo je unosan posao, čak i vrlo poželjan. Naime, pod istragom je završio 60-godišnji Zagrepčanin koji je kao predstavnik stanara i upravitelj zgrade punih 14 godina "muzao" novac iz pričuve.

a'

Kriminalisti su utvrdili da je protupravno prisvajao novac stanara, točnije uplaćivao ga je na svoj privatni račun, ali i na račun vlastite tvrtke. O transakcijama nije izdavao nikakve uplatnice stanarima, a kamoli da im je godišnje prikazivao izvješća o trošenju novca. Rezime tog, gotovo desetljeće i pol dugog lopovluka je šteta na račun stanara zgrade "teška" oko 100 tisuća kuna.

Isti kriminalisti su se pozabavili i 35-godišnjim muškarcem koji je kao stanar jedne zagrebačke zgrade pod svaku cijenu želio postati predstavnik suvlasnika iako za to nije imao osnove. Policajci su otkrili da je imao namjeru za radove popravka i zamjene krovišta zgrade angažirati tvrtku koja mu je prirasla srcu. A da bi taj plan ostvario, morao je osigurati natpolovičnu većinu suglasnosti suvlasnika stanara kako bi postao njihov predstavnik.

Pa je s tom namjerom od 13. lipnja do 7. kolovoza prošle godine krivotvorio potpis jednog pokojnog stanara zgrade. Obrazac dokumenta Odluke suvlasnika, s krivotvorenim potpisom pokojnika, na kraju je predao upravitelju zgrade kao vjerodostojni dokument. Postao je tako na prevarni način predstavnik stanara.

Oba posrnula predstavnika zgrade zaradila su prijave nadležnom državnom

Predstavnik suvlasnika po ulazima

Zgrada kao jedinstvena građevina mora imati jednog predstavnika.

Novost u rubrici "Pitanja i odgovori

Zbog usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, u rubrici "pitanja i odgovori" izvršili smo određene promjene.