Ovrha privatnog računa predstavnika suvlasnika zbog duga zgrade

17.1.2018

Zbog duga koji je zgrada imala prema dimnjačarskoj tvrtki, na temelju ovlasti javni bilježnik donio je rješenje o ovrsi te je iznos za koji se teretila zgrada skinut s osobnog računa predstavnika suvlasnika. U ovom slučaju došlo je i do propusta vjerovnika, koji nije na vrijeme obavijestio javnog bilježnika da je u međuvremenu podmiren dug. Ovršena sredstva naknadno su vraćena predstavniku suvlasnika, ali, nažalost, nisu mu vraćeni troškovi ovršnog postupka.

I to nije sve. Isti predstavnik suvlasnika od javnog je bilježnika dobio rješenje o ovrsi zbog duga prema Croatia osiguranju. Apsurd je u tome što je u ovom slučaju osiguravajuća kuća zbog nemarnosti službenika imala dva istovjetna ugovora za istu godinu s policom osiguranja zajedničkih dijelova zgrade. Srećom, ovaj postupak će se najvjerojatnije okončati bez posljedica za predstavnika.

Ovo nije usamljen slučaj. Vjerovnici raspolažu OIB-om predstavnika suvlasnika i koriste definiciju njegovog statusa predstavnika prema upravitelju i trećim osobama za donošenje Rješenja o ovrsi. Međutim, ovdje ne postoji pravno uporište za ovakvo provođenje ovrhe. Prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, upravitelj je osoba koja zastupa suvlasnike prema trećim osobama i dužan je provesti sve zakonom predviđene obveze. Između ostalog, dužan je provoditi sve odluke suvlasničke zajednice donesene na zakonit način. Ovdje spadaju i odluke na temelju kojih vrši podmirenje svih dugovanja prema trećim osobama i trajne odluke o redovitim plaćanjima obveza predviđenih ugovorom o upravljanju.

Ipak, moramo upozoriti i na činjenicu da neki predstavnici suvlasnika provode aktivnosti bez znanja ostalih suvlasnika i upravitelja. U takvim slučajevima oni koriste solidarnu odgovornost svih suvlasnika, ali uz rizik da u slučaju štete za suvlasničku zajednicu moraju u redovitom postupku podmiriti nastalu štetu. Budući da je riječ o velikim iznosima, taj tip predstavnika mora ozbiljno razmisliti prije nego što poduzme nešto bez znanja i suglasnosti ostalih suvlasnika i upravitelja.

Na kraju, potrebno je naglasiti da OIB predstavnika suvlasnika nosi sa sobom rizik jer se i dalje može dogoditi da mu se provede ovrha s osobnog računa, nakon čega slijedi dugotrajan i mučan postupak ostvarivanja prava na povrat sredstva. Zbog toga predstavnik mora odmah reagirati u slučaju da dobije rješenje o ovrsi od javnog bilježnika te dostaviti svoj prigovor na vrijeme.

VAŽNO!

Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, aktivnu legitimaciju za potpisivanje ugovora s trećim osobama ima isključivo upravitelj, pa može snositi posljedice štetnih ugovora ako to učini bez prethodne suglasnosti suvlasničke zajednice.

Ako predstavnik sam potpisuje ugovor, mora biti svjestan mogućih stvarnih posljedica i odgovoran je za štetne posljedice prema suvlasnicima.

Krovni prozori

Učestala su pitanja o obvezi održavanja krovnih prozora. Problem se uglavnom javlja u obliku vlaženja (prokišnjavanja) Iako su krovni prozori dio ukupne krovne površine, postoje dvije vrste odgovora;

Predstavnik suvlasnika optužen za pronevjeru

Da su nužne promjene u načinu upravljanja stambenim zgradama, govori i slučaj iz Karlovca.

Prenosimo sdržaj sa portala Udruge suvasnika stanara grada Karlovca

Zaključci s konferencije o sigurnosti, zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti

Dana 22.09.2016. godine u Rijeci je održana konferencija na temu stanovanja. Konferenciju su organizirali Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada i Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, pod pokrov