Ovrha privatnog računa predstavnika suvlasnika zbog duga zgrade

17.1.2018

Zbog duga koji je zgrada imala prema dimnjačarskoj tvrtki, na temelju ovlasti javni bilježnik donio je rješenje o ovrsi te je iznos za koji se teretila zgrada skinut s osobnog računa predstavnika suvlasnika. U ovom slučaju došlo je i do propusta vjerovnika, koji nije na vrijeme obavijestio javnog bilježnika da je u međuvremenu podmiren dug. Ovršena sredstva naknadno su vraćena predstavniku suvlasnika, ali, nažalost, nisu mu vraćeni troškovi ovršnog postupka.

I to nije sve. Isti predstavnik suvlasnika od javnog je bilježnika dobio rješenje o ovrsi zbog duga prema Croatia osiguranju. Apsurd je u tome što je u ovom slučaju osiguravajuća kuća zbog nemarnosti službenika imala dva istovjetna ugovora za istu godinu s policom osiguranja zajedničkih dijelova zgrade. Srećom, ovaj postupak će se najvjerojatnije okončati bez posljedica za predstavnika.

Ovo nije usamljen slučaj. Vjerovnici raspolažu OIB-om predstavnika suvlasnika i koriste definiciju njegovog statusa predstavnika prema upravitelju i trećim osobama za donošenje Rješenja o ovrsi. Međutim, ovdje ne postoji pravno uporište za ovakvo provođenje ovrhe. Prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, upravitelj je osoba koja zastupa suvlasnike prema trećim osobama i dužan je provesti sve zakonom predviđene obveze. Između ostalog, dužan je provoditi sve odluke suvlasničke zajednice donesene na zakonit način. Ovdje spadaju i odluke na temelju kojih vrši podmirenje svih dugovanja prema trećim osobama i trajne odluke o redovitim plaćanjima obveza predviđenih ugovorom o upravljanju.

Ipak, moramo upozoriti i na činjenicu da neki predstavnici suvlasnika provode aktivnosti bez znanja ostalih suvlasnika i upravitelja. U takvim slučajevima oni koriste solidarnu odgovornost svih suvlasnika, ali uz rizik da u slučaju štete za suvlasničku zajednicu moraju u redovitom postupku podmiriti nastalu štetu. Budući da je riječ o velikim iznosima, taj tip predstavnika mora ozbiljno razmisliti prije nego što poduzme nešto bez znanja i suglasnosti ostalih suvlasnika i upravitelja.

Na kraju, potrebno je naglasiti da OIB predstavnika suvlasnika nosi sa sobom rizik jer se i dalje može dogoditi da mu se provede ovrha s osobnog računa, nakon čega slijedi dugotrajan i mučan postupak ostvarivanja prava na povrat sredstva. Zbog toga predstavnik mora odmah reagirati u slučaju da dobije rješenje o ovrsi od javnog bilježnika te dostaviti svoj prigovor na vrijeme.

VAŽNO!

Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, aktivnu legitimaciju za potpisivanje ugovora s trećim osobama ima isključivo upravitelj, pa može snositi posljedice štetnih ugovora ako to učini bez prethodne suglasnosti suvlasničke zajednice.

Ako predstavnik sam potpisuje ugovor, mora biti svjestan mogućih stvarnih posljedica i odgovoran je za štetne posljedice prema suvlasnicima.

Pretprijava za ugradnju osobnih dizala financiranih iz EU projekta Dostupnost do stana

PREDSTAVNIK STANARA 14 GODINA 'MUZAO' NOVAC IZ PRIČUVE! Zagrepčanin (60) novac stanara uplaćivao na svoj privatni račun, evo koliko im je ukupno uzeo

Da je došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri status predstavnika suvlasnika u stambenim zgradama, vidi se iz najnovijih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti.